Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämä artikkeli kertoo todellisesta asiasta tai henkilöstä.

Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto (romaani)

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 23. toukokuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Sithin kosto romaani Tammi 2021.jpg
Sithin kosto
Tekijöiden tiedot
Kirjailija(t)

Matthew Stover

Kansitaiteilija

Steve Anderson

Suomentaja

Ilkka Äärelä

Alkuperäiset julkaisutiedot
Kustantaja

Del Rey

Julkaisupäivä

2. huhtikuuta 2005

Median tyyppi

Kovakantinen

Sivumäärä

432

ISBN

0345428838

Suomen julkaisutiedot
Kustantaja

WSOY

Julkaisupäivä

30. toukokuuta 2005

Median tyyppi

Kovakantinen

Sivumäärä

403

ISBN

9510302066

Kronologiset tiedot
Aikajana

19 eYt

Edeltäjä

Labyrinth of Evil

Seuraaja

Dark Lord: The Rise of Darth Vader

Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto on Matthew Stoverin kirjoittama romaani, jonka Del Rey julkaisi 2. huhtikuutaa 2005. Se perustuu saman nimiseen elokuvaan.

Kirjan juoni seuraa lähes täysin elokuvaa, vaikkakin siihen on lisätty useita uusia kohtauksia, kuten Lorth Needa Integrityn komentajana Coruscantin taistelussa. Siitä on myös poistettu muutamia kohtauksia, kuten kohtaukset Kashyyykilla. Kaikki elokuvasta poistetut kohtaukset, kuten Kapinaliiton johtajien tapaaminen, on myös kirjassa ja se viittasi vahvasti James Lucenon Labyrinth of Evil -romaaniin, mikä on omituista elokuviin perustuvilta kirjoilta.

Takakansi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sithit ovat jedien arkkivihollisia, Voiman pimeän puolen mestareita, jotka jedit jo kertaalleen miltei tuhosivat. He ovat salassa jatkaneet toimintaansa yli tuhannen vuoden ajan ja vain odottaneet hetkeä, jolloin jedit ovat haavoittuvimmillaan. Kun kosto käynnistyy, vaakalaudalla on koko galaksin kohtalo.

Tarinan alkaessa jedimestari Obi-Wan Kenobi ja hänen oppilaansa Anakin Skywalker ovat vaikean haasteen edessä. Kreivi Dooku on ottanut ylikansleri Palpatinen vangikseen. Anakin on jälleen kasvanut jedinä, mutta ei ole menettänyt hiukkaakaan rohkeudestaan ja rämäpäisyydestään. Taistelu ylikanslerin vapaudesta kääntää uuden lehden hänen elämässään, ja Voiman pimeän puolen viekkain kätyri käyttää tilaisuutta hyväkseen.

Star Wars Episodi III: Sithin kosto perustuu George Lucasin tarinaan ja |Episodi III -elokuvan käsikirjoitukseen. Samalla se antaa vastaukset kysymyksiin, jotka ovat askarruttaneet tähtisaagan ihailijoita. Mikä erotti Luke Skywalkerin hänen sisarestaan Leiasta? Miksi Yoda pakeni Dagobah-planeetalle? Ja kuinka Anakin Skywalker lankesi Voiman pimeälle puolelle?

Maailman tunnetuin elokuvasarja saa nyt arvoisensa uljaan päätöksen. Olkoon Voima kanssanne.

Painokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltalaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RevengeOfTheSithNovel.jpg

Suomalaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulkomaalaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvasta poikkeavia kohtauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Coruscantin taistelu
Taistelua on laajennettu kirjassa ja siinä on kuvattu useita liikesarjoja. Myös surdroidien Obi-Wanin tähtihävittäjään tekemät vauriot ovat vakavempia ja hän menettää täysin aluksensa hallinnan.

Taistelu kreivi Dookua vastaan
Kun Anakinin, Obi-Wanin ja kreivi Dookun välinen valosapelitaistelu on melko lyhyt elokuvassa, se on kirjassa kaikkein pisin. Lisättyjä kohtauksia ovat muun muassa Dooku lennättämässä tuoleja ja pöytiä jedikaksikkoa kohti.

Ennen varsinaita taistelua, Dooku ja Palpatine käyväy lyhyen keskustelun, missä paljastuu suunnitelma, jolla Palpatine houkutteli Dookun haastamaan uuden oppilasehdokkaansa. Tämä on ensimmäinen kirjojen kohtaus, missä varmistetaan Darth Sidiousin ja Palpatinen olevan sama henkilö.

Kirjassa Dooku on selvästi tappiolla kahta jediä vastaan, sillä näistä molemmat ovat lähes yhtä voimakkaita kuin hän. Tästä syystä hän panikoi käyttäen suurriman osan energiastaan Obi-Wanin päihittämiseksi ennen kuin Anakin tappaa hänet.

Kun Dooku on Anakinin armoilla ja Palpatine kehoittaa Anakinia viimeistelemään työnsä, Dooku ymmärtää olleensa pelkkä sithlordin söytti eikä ollut koskaan omannut sithien oikeita voimia. Hänen viimeinen ajatuksensa on, "Petos on sithien tapa."

Myös Anakinin tunnontuskat Dookun kylmäverisestä tappamisesta seuraavat häntä kauemmin kuin elokuvassa.

C-3PO
Kirja esittää enemmän C-3PO:n ajatuksia eri asioista, kuten kohtauksen, jossa 3PO päästää Obi-Wanin Padmén asuntoon, vaikka onkin varuillaan jedimestaria kohtaan. Hänen keskustelunsa R2-D2:lle, ennen kuin Anakin lähtee Mustafarille, on myös pidennetty 3PO:n kertoessa R2:lle huhuja tapahtumista.

Kenraali Grievous
Kirjassa Grievous on paljon pelottavampi vastustaja kuin elokuvassa. Hänellä ei ole yskäänsä ja on kuvailtu lähes voittamattomaksi. Hän ei myöskään kynene nauramaan, toisin kuin elokuvassa. Hän kuitenkin pelkää sekä Anakinia että Obi-Wania, joita pitää paljon muita jedejä lahjakkaimpina. Obi-Wania vastaan käymänänsä kaksintaistelun ainkana, Grievous huomaa olevansa täysin alakynnessä. Kun he taistelevat laskeutumisalustalla, Obi-Wan kykenee vahingoittamaan Grievousin ruumiinosia pelkän Voiman avulla.

Grievousin lippulaivan neimoidialaiset
Kenraali Grievous tappaa lähes kaikki aluksensa neimoidialaiset, joko näiden tuottaman ärsytyksen vuoksi tai siksi etteivät he kyenneet täyttämään tehtäviään. Näihin uhreihin kuului luultavasti myös Lushros Dofine, vaikkakin ketään kuolleita ei ole mainittu nimeltä. Ne jotka eivät kuolleet Grievousin käsissä, joutuivat Anakinin ja Obi-Wanin kimmottamien sädeammusten tappamiksi. Nämä poikkeaa täysin elokuvasta, jossa Grievous yksinkertaisesti komentaa miehistöä pitämään aluksen kiertoradalla ennen kuin poistuu aluksesta. Elokuvassa aluksen iskeydyttyä Coruscantin pinnalle, neimoidialaiset pakenevat komentosillalta elossa.

Palpatinen kokeilee Anakinin voimanhalua
Seuraava lyhyt keskustelu ei esiintynyt elokuvassa.

Palpatine tarjoaa antavansa Anakinille mitä tahansa tämä haluaa. Alkuun Anakin uskoo ylikanslerin pelleilevän lapsellista leikkiä kanssaan. Hän toivoo uutta kiituria, vaikka tämän tarkoituksena oli luultavasti kokeilla Palpatinen vakavuutta. Palpatine sitten kysyy onko tämä kaikki mitä hän haluaa ja "peli" jatkuu kunnes Corellia mainitaan. Sidious kysyy haluaako hän ainoastaan planeetan vai koko aurinkokunnan ja Anakin mainitsee haluavansa aurinkokunnan. Tämän leikin tarkoituksena on houkutella Anakinia pimeälle puolelle ja esittää Palpatine porttina Anakinin janoamalle voimalle ja vallalle, jota jedit eivät suostu tarjoamaan.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aseet ja teknologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Droidit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olennot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Organisaatiot ja tittelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sijainnit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sekalaista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]