Tämän artikkelin aihe kuuluu kaanoniin.Tämä artikkeli kertoo todellisesta asiasta tai henkilöstä.Tämä on suositeltu sivu.

Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 23. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo elokuvasta. Saatat olla etsimässä sanan muita merkityksiä.
Star Wars Phantom Menace poster.jpg
Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka
Tekijöiden tiedot
Ohjaaja(t)

George Lucas[1]

Tuottaja(t)
Käsikirjoittaja(t)

George Lucas[1]

Pääosissa
Musiikki

John Williams[1]

Tuotannolliset tiedot
Esittäjä

20th Century Fox

Ilmestymispäivä

19. toukokuuta, 1999.[2]

Elokuvan kesto

136 minuuttia

Budjetti

115 miljoonaa dollaria[3]

Kieli

Englanti

Kronologiset tiedot
Aikajana

32 vuotta ennen Tähtien sota: Episodi IV – Uutta toivoa[4]

Seuraaja

Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys

Joka saagalla on alkunsa
―Esittelijä[lähde]

Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka on vuonna 1999 julkaistu Tähtien sota -sarjan elokuva, jonka käsikirjoitti ja ohjasi George Lucas. Se on neljäs ja episodien numeroinnin mukaan ensimmäinen Tähtien sota -elokuva, joka aloitti ilmestyttyään uuden alkuperäistä trilogiaa edeltävän trilogian. Pimeän uhkan ilmestyessä sarjan edellisen osan (Jedin paluu) ilmestymisestä oli ehtinyt kulua 16 vuotta, ja edellisestä George Lucasin ohjaamasta elokuvasta (Uusi toivo) 22 vuotta.

Elokuvassa seikkaillaan Naboon invaasion aikaan: Kauppaliitto on aloittanut salaisen johtajansa Darth Sidiousin johdolla Galaktisen Tasavallan silmissä laittoman Naboon kauppasaarron, jota selvittämään lähetetään kaksi neuvottelijaa. Jedimestari Qui-Gon Jinn ja hänen padawaninsa Obi-Wan Kenobi joutuvat kuitenkin pakenemaan Kauppaliiton alukselta Naboon pinnalle, kun Kauppaliiton taisteludroidit yrittävät surmata heidät. Naboossa Jinn ja Kenobi vapauttavat vangitun kuningatar Amidalan ja lähtevät kohti galaktisen senaatin istuntopaikkaa Coruscantia. Matkalla he joutuvat pysähtymään Tatooinessa, jolla he saavat apua nuorelta Anakin Skywalkerilta, pojalta, josta myöhemmin tulee Darth Vader. Coruscantissa ryhmä saa huomata, ettei senaatti edistä Naboon asiaa kyllin nopeasti ja kärsimätön kuningatar päättää ryhtyä toimiin omin käsin. Jinn ja Kenobi lähtevät suojelemaan häntä, sillä Tatooinessa ryhmä sai peräänsä uuden vihollisen, Darth Sidiousin oppipojan Darth Maulin.

Ennen ilmestymistään Pimeä uhka kasasi itselleen suuria odotuksia ja sai paljon huomiota medialta: ilmestyttyään se rikkoi useita lipunmyyntiennätyksiä ja nousi vuoden 1999 menestyneimmäksi elokuvaksi. Se on kaikkien aikojen menestynein Tähtien sota -elokuva, jos tulosta ei suhteuteta inflaatioon. Taloudellisesta menestyksestä huolimatta se sai kriitikoilta ristiriitaisen vastaanoton. Monet kriitikot kohdistivat elokuvalle antamansa palautteen erityisesti Jar Jar Binksin hahmoon, jonka osuutta sarjan seuraavissa osissa pienennettiin huomattavasti.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkutekstit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Episodi I
PIMEÄ UHKA
Galaktisessa Tasavallassa kuohuu.
Galaksin reuna-alueiden kauppareittien
verotus on kiistanalainen.

Toivossaan ratkaista asia taistelualuksilla
on ahne Kauppaliitto
katkaissut kaiken liikenteen
pienelle Naboon planeetalle.

Samaan aikaan, kun Tasavallan senaatti
käy loputtomia keskusteluja tämän
tapahtumaketjun katkaisemiseksi,
on Tasavallan kansleri salaa
lähettänyt kaksi jediritaria,
galaksin rauhan ja oikeuden vartijaa,
selvittämään konfliktia....


Naboon invaasio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minulla on paha aavistus tästä
Obi-Wan Kenobi Qui-Gon Jinnille ennen suunniteltujen neuvottelujen alkamista[lähde]
Merenalainen gungankaupunki Naboossa.

Kauppaliitto on aloittanut Naboo-planeetan saarron ja estänyt kaiken pääsyn planeetalle. Tasavallan kansleri Valorum lähettää salaisesti kaksi lähettilästä selvittämään kriisiä: jedimestari Qui-Gon Jinnin ja padawan Obi-Wan Kenobin. Heidän saavuttuaan protokolladroidi tajuaa heidän säätynsä ja paljastaa sen Kauppaliiton johtaja Nute Gunraylle. Droidi ohjaa jedit neuvotteluhuoneeseen, jonka aikana Gunray pyytää ohjeita saarron ideoineelta Darth Sidiousilta, joka käskee tappaa jedit.

Hetken päästä neuvotteluhuoneeseen johdetaan ilmastoinnin kautta myrkkykaasua ja Kauppaliiton taisteludroidit asettuvat huoneen ovelle odottamaan pakenevia jedejä. Jinn ja Kenobi kuitenkin onnistuvat pakenemaan huoneesta ja tuhoamaan heikkotekoiset droidit. Taistelu etenee jedien kannalta hyvin ja he pääsevät etenemään aina aluksen komentosillan ovelle asti, jonka takana Gunray on. Kauppaliiton suojakilvillä varustetut droidekat pakottavat Jinnin ja Kenobin pakenemaan aluksesta: ensin he hyppäävät ilmastointikuiluun ja pääsevät hangaariin, jonka taistelukoneiden määrästä Jinn päättelee nopeasti Kauppaliiton suunnittelevan invaasiota. Piiloutumalla laskeutumisalukseen jedit pääsevät maahan. Naboossa he pääsevät todistamaan invaasion alkua: alusten vyöryessä kohti planeetan pääkaupunkia Theediä, pelastaa Jinn sattumalta paikalle osuneen gungan Jar Jar Binksin, joka oli jäämässä Kauppaliiton tankin alle. Binks lupaa korvata henkensä pelastamisen ja viedä jedit turvaan gunganien salaiseen vedenalaiseen kaupunkiin, josta Binks on karkoitettu hämärien syiden perusteella. Hän itse sanoo tulleensa karkoitetuksi kömpelyyden takia.

Kaupungissa heidät vastaanottaa joukko gungan-sotureita. Gunganien johtaja Nass ei ole tyytyväinen Binksin paluuseen, eikä siihen, että tämä on tuonut mukanaan kaksi ulkopuolista salaiseen vedenalaiseen kaupunkiin. Voiman avulla Jinn kykenee hallitsemaan Nassin mieltä ja saa tämän antamaan heille Bongo -sukellusaluksen lainaksi. Binks lähtee Jinnin pyynnöstä mukaan oppaaksi, sillä häntä olisi muuten rangaistu karkoituksensa uhmaamisesta väkivaltaisesti.

Päästäkseen turvallisesti Naboon pääkaupunkiin Theediin joukkion on kuljettava läpi planeetan ytimen, joka on täynnä toinen toistaan suurempia merihirviöitä. Yksi niistä yrittää syödä heidän aluksensa, mutta matkustajien onneksi olento joutuu isomman hirviön saaliksi. Ryhmä saapuu turvallisesti pääkaupunkiin, jonne Kauppaliiton taisteludroidit marssivat juhlallisesti voiton merkiksi.

Pako Tatooineen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Padmé: ”Kuningatar ei hyväksyisi tätä!
Jinn: ”Kuningatar ei ole täällä.
Padmé ilmaisee erimielisyytensä Qui-Gon Jinnille[lähde]

Naboon nuori kuningatar Amidala ei salli toimia, jotka johtavat sotaan, sillä hän luottaa vilpittömästi Galaktisen senaatin puuttuvan asioiden kulkuun ja ratkaisevan kiistan Kauppaliiton kanssa planeettansa eduksi. Kun Kauppaliitto on vallannut Naboon, vaatii Nute Gunray kuningattarelta allekirjoitusta sopimukseen, jonka kautta Naboo siirtyisi liiton alaisuuteen senaatin silmissä laillisesti; kuningatar kieltäytyy ja hänet päätetään seurueineen lukita vankityrmään. Kun taisteludroidit ovat saattamassa heitä, hyökkäävät juuri kaupunkiin saapuneet Jinn ja Kenobi saattueen kimppuun, tuhoavat droidit ja vapauttavat kuningattaren. He ohjaavat joukon kuninkaalliseen hangääriin, tuhoavat vartiossa olevat taisteludroidit ja vievät Nubian -mallin aluksen, jolla he pakenevat planeetalta. Tarkoituksena on suunnata suoraan Coruscantiin, jossa jedit voisivat kertoa näkemästään ja kuningatar vaatia senaatilta suoraan toimia Kauppaliittoa vastaan. Naboota kiertävällä radalla kiertävät Kauppaliiton taistelulaivat ovat kuitenkin hyökkäävät aluksen kimppuun ja onnistuvat lähes tuhoamaan sen. Pieni mekaanikkodroidi R2-D2 onnistuu kuitenkin korjaamaan vian ja ryhmä läpäisee saartorenkaan.

Ikävä kyllä yhteenotossa Nubianin hyperajomoottori hajoaa ja sen täytyy tehdä välilasku läheiselle aavikkoplaneetta Tatooineeen. He laskeutuvat muutaman kilometrin päähän Mos Espa -nimisestä kaupungista, josta Jinn, Binks ja kuningattaren lähettämä palvelijatar Padmé löytävät Watton kaupan. Hän on ainoa kauppias Tatooinessa, jolla on hallussaan Nubian -aluksen hyperajomoottori. Kauppoja ei kuitenkaan saada aikaan, sillä Wattolle eivät kelpaa Jinnin hallussaan pitämät Tasavallan krediitit, eikä häneen pure Jinnin kokeilema mielenhallinta.

Kaupassa Padmé tutustuu nuoreen orjapoikaan Anakin Skywalkeriin, joka on taitava mekaanikko ja Watton omistama orja. Myös Skywalkerin äiti Shmi Skywalker on orja. Padmén on vaikea ymmärtää tätä, sillä orjuus on kielletty kaikkialla muualla galaksissa, paitsi Tatooinessa, jolla senaatti ei valvo sen kieltoa. Kun ryhmä on poistunut kaupasta, joutuu Jar Jar Binks yhteenottoon Sebulba-nimisen olion kanssa, jota hän heittää tahattomasti ruualla. Anakin Skywalker kuitenkin pelastaa Binksin ja lupaa järjestää ryhmälle suojapaikan yöksi kotoaan. Siellä hän näyttää innoissaan Padmélle paikkoja ja itse rakentamansa droidin C-3PO:n, jonka kuoria hän ei ole vielä saanut valmiiksi.

Aterain yhteydessä Jinn tiedustelee, kuinka he voisivat saada tarvittavat rahat hyperajomoottoriin, jolloin poika kertoo omistavansa rakettireen, jolla voisi voittaa seuraavat kilpailut ja sen suuret palkintorahat. Poika on tajunnut Jinnin jedisäätyisyyden nähtyään hänen valosapelinsa ja on ilmeisen kiinnostunut ryhmän matkan tarkoituksesta. Jinn huomaa, että Skywalkerin sisällä asuu suuri Voima, ja mittauttaa hänen Midichlorian-tasonsa aluksella: taso paljastuu yllättäen jopa suuremmaksi, kuin suurella jedimestari Yodalla.

Rakettirekikilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakettirekikisat Tatooinessa.
Etkö sinä ole koskaan pysynyt radalla?
―Padmé Anakinille ennen rakettirekikisaa[lähde]

Koska Watto ei usko Skywalkerin kykenevän voittamaan kilpailua (hän on aiemmissa kisoissaan vain tuhonnut rakettirekiä) hän suostui lyömään vetoa Jinnin kanssa: jos poika voittaisi, Jinn saisi sekä Skywalkerin että varaosat; jos taas Skywalker häviäisi, Watto saisi Nubian -aluksen, joka olisi hyperajomoottoria lukuun ottamatta ehjä. Kuningattaren edustajana mukaan lähetetty Padmé asettuu vastustamaan vedonlyöntiä, sillä se vaarantaa heidän matkansa jatkumisen pienen pojan takia. Jinn ei kuitenkaan suostu muuttamaan mieltään, sillä hän uskoo vahvasti, että Skywalkerista voisi tulla yksi suurimmista jedeistä. Hän uskoo, että Skywalker on valittu, joka tuo Voimaan tasapainon.

Kilpailussa Skywalker saa huonon startin, kun hänen rekensä moottorit lakkoilevat. Myös Quadinaros -niminen kilpailija jää lähtöviivalle ja myöhemmin räjäyttää oman aluksensa. Kun Skywalker viimein saa rekensä liikkeelle, ovat muut kilpailijat jo kaukana edellä. Nuori Skywalker aloittaa kovan takaa-ajon ja saavuttaa muut ensimmäisen kierroksen lopussa (kierroksia on kolme). Ennakkosuosikki Sebulba, joka pelaa likaista peliä, ei hyväksy tätä: hän oli jo ennen kilpailun alkua sabotoinut Skywalkerin rekeä ja kilpailun aikana töninyt muita kilpailijoita. Sabotaasi Skywalkerin aluksessa käy ilmi toisella kierroksella, kun hänen toisen moottorinsa tehot katoavat. Älykkäällä virransiirron taktikoinnilla Skywalker kuitenkin kykenee korjaamaan aluksensa edes pysähtymättä ja jatkamaan taistelua Sebulbaa vastaan.

Maalisuoralla Sebulban moottoreja yhdessä pitävät voimanlähde katoaa hänen ottaessa yhteen Skywalkerin kanssa. Sebulban reki hajoaa. Sebulba selviää onnettomuudesta hengissä ohjaamossaan, mutta on ilmeisen pettynyt tulokseen. Skywalker voittaa kilpailun. Kisan jälkeen Watto joutui vastentahtoisesti vapauttamaan pojan ja antamaan myös varaosat, kun Jinn uhkasi hänen vastusteltuaan viedä asian huttien selvitettäväksi.

Tulokseton matka Coruscantiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Qui-Gon Jinn kohtaa ensimmäistä kertaa Darth Maulin.

Joukkio pääsee vihdoinkin jatkamaan matkaansa. Nuori Skywalker saa ennen lähtöään kuulla mestari Jinniltä olevansa nyt vapaa orjuudesta ja valmis lähtemään mukanaan Coruscantiin aloittamaan jedikoulutuksen. Skywalker innostuu aluksi uutisesta, mutta kuultuaan, ettei hänen äitinsä voi lähteä, hän masentuu. Äiti kuitenkin kehottaa poikaa lähtemään Tatooinesta, jolloin hän tottelee. Ennen astumista Nubianiin Jinnin ja Skywalkerin kimppuun hyökkää uusi, tuntematon uhka: sithlordi Darth Maul, jonka Darth Sidious on lähettänyt auttamaan Kauppaliittoa ja tappamaan jedilähettiläät. Kenobi näkee Nubianin ikkunasta taistelun ja ohjaa aluksen parin ylle, jolloin Jinn hyppää sisään. Ryhmä pakenee Tatooinesta suoraan kohti Coruscantia.

Coruscantissa Jinn vie Skywalkerin jedineuvoston eteen, sillä he päättävät hänen koulutuksestaan. Kuulustelujen jälkeen neuvosto päättää, ettei nuorta Skywalkeria voida kouluttaa, koska hänen tuntemansa ikävä äitiä kohtaan saattaa johtaa pimeälle puolelle. Lisäksi Jinnillä on jo padawan, eikä hänellä voi olla samanaikaisesti toista, jolloin Jinn toteaa uhmakkaasti Kenobin olevan jo valmis testeihin. Hän myös uhkaa kouluttavansa Skywalkerin sitten ilman neuvoston suostumusta, jolloin se päättää harkita asiaa uudelleen.

Senaattori Palpatine ja kuningatar Amidala kuuntelemassa senaatin istuntoa, joka ei saa Naboon tilanteessa päätöstä aikaiseksi.

Samaan aikaan senaatissa kuningatar Amidala osallistuu istuntoon yhdessä senaattori Palpatinen kanssa. Naboon kriisin ratkaisemisesta ei päästä kuitenkaan sopuun, jolloin Amidala ehdottaa kanslerin vaihtamista, jotta asioita saataisiin tehostettua. Sen seurauksena Palpatine nousee uudeksi kansleriksi, mutta koska hänkään ei kykene vaikuttamaan asioihin kyllin rivakasti, päättää kuningatar lähteä yksin vapauttamaan Naboota. Hän on kuullut Jar Jar Binksin kertovan tarinoita gunganien suuresta armeijasta, joka voisi auttaa vastainvaasion suorittamisessa. Jinn ja Kenobi lähtevät Skywalkerin kanssa mukaan suojelemaan kuningatarta.

Naboon vapauttaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yllättävän päättäväinen liike kuningattarelta.
Darth Sidious puhuu Nute Gunraylle ja Darth Maulille ennen Naboon taistelua[lähde]

Naboossa ryhmä saa tietää, että gunganien merenalainen kaupunki on hylätty. Binks kertoo, ettei kaikkia hänen kansansa edustajia kuitenkaan ole tuhottu Kauppaliiton etsinnöissä, vaan he ovat todennäköisesti piilossa kansan perinteisessä turvapaikassa. Kun he saapuvat sinne, on vastaanotto edelleen yhtä viileä: johtaja Nass pitää kaikkea naboolaisten vikana, eikä halua auttaa heitä planeetan vapauttamisessa. Silloin tapahtuu paljastus: palvelijatar Padmé kertoo olevansa oikea kuningatar Amidala ja toisen olevan vain hänen kopionsa ja henkivartijansa Sabé. Kuningatar osoittaa gunganien johtaja llenöyryyttä polvistumalla hänen eteensä, jolloin Nass hyväksyy liiton.

Suunnitelman mukaan gunganit järjestävät armeijansa taisteluun Theedin ulkopuolelle ja hämäävät Kauppaliittoa vetämällä sen joukot näin kauas Theedistä, tapahtumien todellisesta keskiöstä. Tällöin iskuryhmälle avautuu mahdollisuus päästä huomaamatta sisään palatsiin ja sen hävittäjä-hangaariin. Hävittäjiä tarvitaan Kauppaliiton avaruusaseman tuhoamiseen, joka sammuttaisi taisteludroidit. Viimeisenä ja merkittävimpänä tehtävänä ryhmällä on kuitenkin Kauppaliiton johtaja Nute Gunrayn vangitseminen, jolloin hänet voitaisiin pakottaa rauhaan ja Naboo vapautuisi.

Johtaja Nass gunganien pyhällä paikalla.

Ennen taistelua Darth Sidious antaa ohjeensa Gunraylle ja oppipojalleen Maulille: gunganien hyökkäykseen vastataan, mutta Maul jää varmuuden vuoksi palatsiin. Sidious on yllättynyt kuningattaren päätöksestä hyökätä, sillä se poikkeaa hänen aiemmista päätöksistään ja epäilee pahinta.

Kuningattaren joukkojen onnistuu taistelun aiheuttaman hämmingin avulla tunkeutua linnakkeeseen, jossa he kohtaavat muutamia taisteludroideja. Hangaarissa lentäjät astuvat hävittäjiinsä ja lähtevät hyökkäykseen kohti avaruusasemaa. Qui-Gon Jinn käskee Skywalkerin pysyä yhdessä aluksista, jottei hänelle sattuisi mitään. Sieltä poika näkee, kuinka droidekat hyökkäävät joukon kimppuun, jolloin hän päättää auttaa ja käynnistää aluksen. Tykkien avulla hänen onnistuu tuhota suojakilvillä varustetut droidekat, mutta alus karkaa autopilotin ollessa päällä avaruuteen, keskelle taistelua.

Sillä aikaa kuningatar seurueineen on juuri aloittamassa etenemistään palatsissa, kun Darth Maul ilmestyy. Jedit päättävät taistella häntä vastaan samalla, kun kuningatar ja sotilaat jatkavat Gunrayn jahtaamista. Maul ei välitä kuningattaren johtamasta joukosta, vaan keskittyy jedeihin ja kolmintaistelu alkaa.

Kuningatar ja hänen joukkonsa joutuvat pakenemaan perään tulleita taisteludroideja ikkunasta ja kiipeämään tasannetta pitkin. Seisoessaan valtaistuinsalin ikkunan alla he käyttävät kiipeilykoukkuja, joiden avulla he pääsevät ylemmän ikkunan luokse, räjäyttävät sen ja tunkeutuvat käytävään. Hänellä on kuitenkin vartijoita apunaan ja kuningatar napataan; hänen joukkonsa riisutaan aseista ja viedään Gunrayn eteen, joka esiintyy uhmakkaasti varmana voitostaan. Silloin valekuningatar ilmestyy. Gunray komentaa joukot hänen peräänsä luullen tätä aidoksi kuningattareksi, jolloin aseettomat joukot jäävät huoneeseen vain muutaman vartijan kanssa. Pöydän laatikosta saadulla aseella kaksi taisteludroidia on nopeasti tuhottu; ovi teljetään ja Gunray antautuu.

Naboon taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palata takaisin? Qui-Gon käski minun pysyä aluksessa, joten minä pysyn.
Anakin Skywalker R2-D2:lle saatuaan hävittäjänsä autopilotin sammutettua[lähde]
Kauppaliiton AAT-tankit pommittavat gunganien suojakilpiä.

Saman aikaisesti Naboossa taistellaan sekä maassa että avaruudessa. Johtaja Nass on nimittänyt Jar Jar Binksin gungan-joukkojen kenraaliksi lähestyvään taisteluun. Gunganit nostavat heti alussa suojakilpensä ylös. Kun Kauppaliiton AAT-tankit aloittavat tulituksensa, jäävät gunganien vahingot kilpien ansiosta olemattomiksi. Silloin Kauppaliiton taisteludroidien komentaja OOM-9 käskee purkaa joukot: tuhannet taisteludroidit asettuvat riveihin ja aloittavat marssin. Gunganit tulittavat niitä katapulteilla ampumillaan energiakuulilla ja aiheuttavat pienimuotoisia tuhoja. Kauppaliiton joukot lopulta läpäisevät suojakilven ja astuttuaan sen sisäpuolelle aloittavat tulituksen. Taistelu siirtyy lähietäisyydelle.

Samaan aikaan avaruudessa R2-D2 saa Anakin Skywalkerin hävittäjän autopilotin sammutettua. Paluu Naboohon olisi mahdollinen, mutta hän päättää jäädä avaruuteen taistelemaan. Naboon hävittäjät eivät onnistu aiheuttamaan vahinkoa Kauppaliiton kontrollialukselle ja kärsivät menetyksiä yrittäessään epätoivosesti saada vahinkoa aikaiseksi. Tilanne vaikuttaa lohduttomalta naboolaisten silmin.

Naboon pinnalla käytävä taistelu gunganien ja Kauppaliiton taisteludroidien välillä ei myöskään suju, kuten pyhällä paikalla suunniteltiin: epäpätevä kenraali Jar Jar Binks onnistuu tuhoamaan vahingossa useita taisteludroideja rikottuaan energiapallojen säilytyshäkin. Lisäksi hän jää roikkumaan AAT-tankin piippuun, jolloin vanha kenraali käskee hänen tuhota sen pienellä energiapallolla. Binks kuitenkin hätiköi pallon kanssa, joka osuu tahattomasti tankista ulos katsoneeseen taisteludroidiin, jolloin ohjaamaton AAT kaatuu. Lopulta gunganit piirritetään ja Binks antautuu ensimmäisenä.

Kauppaliiton kontrollialus tuhoutuu naboolaisten toimesta.

Avaruudessa Anakin Skywalker yrittää hyökkäystä, mutta päätyykin vahingossa aseman sisälle. Taisteludroidit piirittävät hänet ja lähestyvät uhkaavasti ylikuumentunutta hävittäjää, jolla liikkeelle lähteminen sillä hetkellä on mahdotonta. Skywalkerin onnistuu kuitenkin laukaista kaksi rakettia hangäärin sisäosiin, jolloin ne osuvat aseman generaattoreihin. Vain vaivoin saa Skywalkerin aluksensa liikkeelle ja onnistuu pakenemaan asemalta ennen kuin se räjähtää. Naboon taistelulentäjät juhlivat äänekkäästi voittoa aseman tuhoutuessa. Tämä ratkaisee myös taistelun maan päällä, sillä ilman pääasemaa taisteludroidit lakkaavat toimimasta. Gunganit aloittavat omat voitonjuhlallisuutensa sammuneiden droidien keskellä.

Kolmintaistelu Naboossa ja voitonjuhla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Qui-Gon Jinn ja Obi-Wan Kenobi ottelevat Darth Maulia vastaan Naboossa.
Yoda: ”Sithejä on aina kaksi: mestari ja oppipoika.
Windu: ”Mutta kumpi kuoli tänään: mestari vai oppipoika?
―Jedimestarit Yoda ja Mace Windu keskustelevat Qui-Gon Jinnin hautajaisissa[lähde]

Qui-Gon Jinn ja Obi-Wan Kenobi käynnistävät valosapelinsa nähtyään Darth Maulin, joka paljastaa ensimmäistä kertaa seikkailun aikana päänsä ottamalla huppunsa pois. Tämän jälkeen hän käynnistää oman kaksipäisen valosapelinsa ja taistelu alkaa. Ryhmä etenee valosapeleja heiluttaen kuninkaallisen hävittäjähangäärin läpi Theedin generaattori keskukseen. jonka pitkillä silloilla he pyrkivät säilyttämään tasapainonsa.

Taistelun aikana Jinn ja Kenobi eivät pysty käyttämään määrällistä ylivoimaansa hyödyksi, sillä Maul on taitava oman valosapelinsa kanssa; hän pystyy torjumaan Kenobin iskut, mutta silti hyökkäämään samanaikaisesti Jinnin kimppuun. Maul pyrkiikin taistelun aikana toistuvasti, js jopa onnistuneesti, erottamaan vastustajansa toisistaan, jolloin tekninen etu taistelussa siirtyisi hänelle. Kenobi putoaa hänen takiaan alas sillalta, mutta päätyy onnekkaasti alemmalle sillalle ja selviää ilman vammoja. Hän lähtee jahtaamaan keskenään taistelevia Maulia ja Jinnia, jotka kuitenkin jäävät aikalukituksella toimivien punaisten energiakenttien eristämiksi lähestyessään palatsin reaktorikuilua. Kenobikaan ei kykene läpäisemään kenttiä ja jää kauas taistelun keskiöstä. Kun kentät jälleen aukenevat, ei Kenobi ehdi juoksemaan kyllin nopeasti ja läpäisemään kaikkia. Hän jää yhden kentän päähän Jinnin ja Maulin taistelusta ja näkee lähietäisyydeltä, kuinka Darth Maul surmaa hänen opettajansa lävistämällä tämän rinnan sapelillaan.

Kenobin päästyä vihdoin kentän sisäpuolelle hän onnistuu katkaisemaan Maulin sapelin. Vaikka sapeli toimii tämän jälkeen vieläkin, taistelu tasoittuu merkittävästi. Viha, joka Kenobia riivaa, kuitenkin kostautuu, eikä hän kykene väistämään, kun Maul työntää hänet Voiman avulla reaktorikuiluun. Kenobi jää roikkumaan kaksin käsin sen reunalle, jolle Maul jää odottamaan saalistaan; varmana voitostaan hän potkaisee Kenobin valosapelin onkaloon.

Naboon voitonjuhlat.

Roikkuessaan kuilun reunalla huomaa nuori Kenobi mestarinsa Jinnin valosapelin, ja käyttää Voimaa saadakseen sen haltuunsa. Hän ponnistaa kaikin voimin ylös kuilusta ja iskee valosapelilla Maulin kahtia. Hänen ruumiinsa putoaa kuiluun ja halkeaa matkalla kahteen osaan. Viimeisinä sanoinaan Jinn pyytää Kenobia kouluttamaan Anakin Skywalkerin jediksi, johon tämä suostuu.

Jinnin polttohautajaisissa Kenobi lupaa Skywalkerille aloittavansa hänen koulutuksensa. Edes jedimestari Yodan vastustus ei auta, sillä muu jedineuvosto päättää suostua Qui-Gon Jinnin viimeiseen tahtoon. Hautajaisten aikana Yoda käy yhdessä Mace Windun kanssa keskustelun sithiksi paljastuneesta vastustajastaan, jonka henkilöllisyys on kuitenkin epäselvä: oliko vastustaja mestari vai oppipoika?

Seuraavana päivänä Theedin läpi kulkee naboolaisten ja gunganien yhteinen voitonparaati. Naboon vapauttamista juhlitaan suuressa seremoniassa, johon ottavat osaa kuningatar Amidala, johtaja Nass, kansleri Palpatine, sekä jedimestari Obi-Wan Kenobi ja hänen padawaninsa Anakin Skywalker.

Elokuvan tekeminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuden trilogian suunnittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1978, kun järjestyksessään toisesta Tähtien sota -elokuvasta, Imperiumin vastaiskusta, ilmoitettiin, sarjan luoja George Lucas tiesi tekevänsä myös toisen Tähtien sota -trilogian, joka sijoittuisi aikaan ennen nk. vanhan trilogian episodeja (tuolloin Lucasin suunnitelmiin kuului myös vanhaa trilogiaa seuraava trilogia, jossa olisi kerrottu uuden tasavallan noususta).[5] Lucasin suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, kun hän oli tekemässä Jedin paluuta: hän joutui lähtemään kuvauksiin viideltä aamulla ja pääsi kotiin vasta ilta kahdeksalta. Vaikka hän ei ollutkaan elokuvan ohjaaja, joutui hän ottamaan suurta vastuuta elokuvasta ja toisinaan ohjaamaan toista kuvausryhmää, jotta päivän otokset saataisiin kuvattua. Jatkuva huolehtiminen ja yleisön miellyttämisen tarve, sekä tasapainoilu työn ja perheen välillä aiheutti Lucasille burn-outin.[6] Hän päätti Jedin paluun ilmestyttyä pitää vähintään kaksi vuotta vapaata elokuva-alasta ennen kuin tekisi päätöksiä uuden trilogian suhteen.[6] Lopulta avioero ja Amanda -lapsen yksinhuoltajaksi jääminen saivat Lucasin hylkäämään ajatuksen uusista Tähtien sota elokuvista. Vasta, kun hän huomasi miten digitaaliset tehosteet olivat kehittyneet pitkillä harppauksilla 1990 -luvulle tultaessa, hän päätti alkaa kehittää uutta elokuvaa.[7]

Lucas alkoi kirjoittaa edeltävää trilogiaa marraskuussa 1994.[8] Pimeän uhkan perusjuoni oli sama, jonka Lucas oli kirjoittanut 1970 -luvulla alkuperäistä Tähtien sotaa varten (Mace Windu ja idea jedien padawan -oppipojista esitettiin niissä ensimmäisen kerran) ja käsikirjoituksen yksityiskohdat kävivät tekemisen aikana läpi useita muutoksia ennen elokuvaksi päätymistä: esimerkiksi Naboo-planeetan nimeksi oli alkuperäisissä versioissa laitettu Utapau, jota käytettiin myöhemmin Sithin kostossa. Lucas onnistui neuvottelemaan 20th Century Foxin kanssa sopimuksen elokuvista helposti: sopimus oli samanlainen, kuin hänen aiempi sopimuksensa ensimmäisistä Tähtien sodista, jossa Lucasille luvattiin kaikki oikeudet oheistuotteisiin ja elokuvan alkuperäisiin negatiiveihin.[9]

Näyttelijöiden valinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaaja-käsikirjoittaja George Lucas yhdessä elokuvan päähenkilöiden kanssa.

George Lucas halusi alun perin palkata elokuvan päähenkilön Qui-Gon Jinnin rooliin amerikkalaisen näyttelijän, mutta irlantilainen Liam Neeson, joka oli ansainnut urallaan miespääosa-Oscarin ehdokkuuden Schindlerin listasta, vakuutti hänet taidollaan ja läsnäolollaan.[10] Skotlantilaisessa Ewan McGregorissa, joka oli tehnyt läpimurtonsa Trainspotting -elokuvassa, oli Lucasin mukaan kaikkea, mitä vaadittiin nuorelta Obi-Wan Kenobilta, hahmolta, jota aiemmassa trilogiassa oli esittänyt Alec Guinness Oscar-ehdokkuuden arvoisesti. Roolia varten McGregor opiskeli pitkään Guinnessin puhetapaa, jotta hänen hahmonsa olisi mahdollisimman uskottava.[10] 17 -vuotias Natalie Portman, joka oli jo lapsena tehnyt tunnetun roolinsa Leon -toimintaelokuvassa, valittiin esittämään kuningatar Padmé Amidalaa. Hän teki sopimuksen kaikista kolmesta elokuvasta ja sitoutui näin ollen koko trilogiaan ainoana näyttelijänä Ewan McGregorin lisäksi.[11]

George Lucas valitsi Ahmed Bestin Jar Jar Binksin rooliin nähtyään tämän esityksen Stomp -tanssiryhmän kanssa. Alun perin Bestin piti vain esittää Binksin liikkeet, mutta myöhemmin hänen äänensäkin päätettiin ottaa elokuvaan. Best on sanonut, että hänen Lucasilta saamansa käsikirjoitussivu näytti aluksi olevan täynnä kirjoitusvirheitä: Best ei ollut ymmärtänyt, että Binks puhui niin.[12] Benicio Del Toron piti alun perin esittää Darth Maulia, mutta hän jätti projektin, kun Lucas poisti käsikirjoituksesta lähes kaikki Maulin repliikit.[9] Hänet korvattiin elokuvan sijaisnäyttelijä Ray Parkilla, joka oli moninkertainen itämaisten taistelulajien ja miekkailun mestari.[13] Hänen ääntään pidettiin kuitenkin liian vinkuvana ja kaikki hänen neljä repliikkiään jälkiäänitettiin uudelleen.[12]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaaja George Lucas yhdessä Anakin Skywalkerin näyttelijän, Jake Lloydin kanssa.

Elokuvan kuvaukset aloitettiin vuonna 1997. Samana vuonna, kun kuvausryhmä oli tekemässä Tatooineen sijoittuvia kohtauksia Tunisiassa, hiekkamyrsky tuhosi melkein kaikki lavasteet. George Lucas piti tätä hyvänä enteenä, sillä hän muisti, kuinka aiemmin Tunisiassa kuvatessaan Uutta toivoa myrsky oli tuhonnut kaikki lavasteet ja elokuvasta oli lopulta tullut suuri menestys.[9][7] Teini-ikäinen näyttelijätär Keira Knightley esitti kuningatar Amidalan palvelijaa Sabéa ja kuningattaren kaksoisolentoa. Yhdennäköisyyden takia Natalie Portmanin äidin kerrotaan kuvauksissa erehtyneen luulemaan Knightleyta tyttärekseen toistuvasti.[9]

Ahmed Best joutui kuvauksissa pukeutumaan Jar Jar Binks -pukuun, jonka päälle lopullinen hahmo animoitiin. Digitaalisesti kuviin lisätyn hahmon läsnäolo kuvauksissa helpotti muiden näyttelijöiden työtä. Bestin liikkeet ja puhe päätyivät lopulliseen elokuvaan.[14]

Näyttelijät saivat ennen kuvauksia valita itselleen omat valosapelit. Tästä tuli perinne myös muissa uuden trilogian elokuvissa. Lucas kuvaili työryhmälle, että Darth Maulin, Obi-Wan Kenobin ja Qui-Gon Jinnin välinen lasersapeli-taistelu tulisi olemaan sellainen taistelu, josta on vain kuultu aiemmin.[14] Hän halusi tehdä siitä ennen näkemättömän komean taistelukohtauksen. Tästä syystä Maulin näyttelijä Ray Park kehitti kokonaan oman tyylinsä taistella, yhdistelemällä hyppyjä, potkuja ja sapelin iskuja.[9] Miekkataistelua kuvattaessa Kenobin näyttelijä Ewan McGregor teki suullaan lasermiekan ääniä. Tämä huomattiin vasta jälkituotannossa, jolloin äänet poistettiin digitaalisesti.[15]

McGregor on jälkeenpäin kertonut pitäneensä Lucasin tyylistä ohjata ja tehdä kaikki ilman ylimääräisiä ottoja. Hän sanoi, että joidenkin ohjaajien kanssa "täytyy kuvata 22 ottoa, jotka jälkikäteen katsottuna näyttävät täsmälleen samalta".[15]

Digitaaliset efektit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa käytettiin yli erilaista 2200 digitaalista efektiä (Titanicissa oli ollut 500), eli enemmän kuin aiemmissa Tähtien sodissa. Noin 1950 kuvatussa kohtauksessa käytettiin digitaalisia efektejä. Koko elokuvassa on George Lucasin mukaan vain yksi kohtaus, jossa ei ole käytetty ollenkaan digitaalisia efektejä. Tämä oli kohtaus, jossa myrkkykaasua alkaa nousta ilmastointikanavista jedien istuessa neuvottelupöydän ääressä.[8]

Elokuvan hahmojen ulkonäköä suunniteltiin tarkasti. Lucas halusi elokuvassa nähtyjen taisteludroidien olevan alun perin Imperiumin sotilaiden tavoin valkoisia, mutta muutti ne juuri ennen elokuvan ensi-iltaa beigen värisiksi.[9]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hypetys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka tekisit mitä, et silti voi voittaa.
George Lucas kommentoi elokuvan suurta hypetystä Time -lehdelle[lähde]
Elokuvan mainostamiseen tarkoitettu teaser-juliste, jossa esiintyy nuori Anakin Skywalker: varjo esittää hänen tulevaisuuden minäänsä, Darth Vaderia.

Tähtien sota: Episodi I - Pimeä uhka sai uskomattoman paljon huomiota jo ennen valmistumistaan. Pelkästään sen markkinointiin käytettiin n. $20 miljoonaa. Rahaa saatiin jo ennen ensi-iltaa, kun yritykset, kuten Hasbro ja Pepsi Co. maksoivat LucasFilm Ltd:lle sponsorirahaa. Hasbrolla on ollut jo vuodesta 1977 asti oikeudet valmistaa Tähtien sota aiheisia leluja ja Pepsi taas sai oikeuden mainostaa elokuvaa limonadipullojensa kyljessä.[16] Sarjan fanit julkaisivat internetissä paljastuksia sen juonesta ja kun elokuvan 2 minuuttia kestänyt traileri esitettiin ensimmäisen kerran Saanko esitellä, Joe Black -elokuvan alussa, Tähtien sota -fanit täyttivät teatterit ja maksoivat täyden hinnan koko elokuvasta vain nähdäkseen trailerin.[8][17] Monet teatterit raportoivat trailerin esitysviikolla lipunmyynnin nousseen keskimäärin 75% prosentilla tavalliseen verrattuna.[9] LucasFilm Ltd. myös vaati teattereita palauttamaan alkuperäisen trailerin filmin 20th Century Foxille ajoissa, tai he eivät todennäköisesti saisi itseä elokuvaa esitettäväkseen. Tämä tehtiin, koska trailerikelojen pelättiin muuten joutuvan mustan pörssin markkinoille.[9]

George Lucas ei pitänyt elokuvan hypetyksestä, ja sanoikin Time -lehden haastattelussa, että "vaikka tekisit mitä tahansa, et silti voi voittaa". Hänen mielestään hypetys nosti odotukset elokuvaa kohtaan kohtuuttoman korkeiksi.[8] Itse elokuvan kelojen kanssa noudatettiin yhtä suurta varovaisuutta, kuin trailerienkin kelojen kanssa. Ne toimitettiin teattereihin salanimellä The Doll House, jotta vältyttäisiin elokuvan laittomilta piraattikopioilta.[9] Elokuva sai ensi-iltansa 19. toukokuuta 1999. Suomen ensi-ilta järjestettiin 6. elokuuta 1999.[2]

Kriitikkojen vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähtien sota: Episodi I - Pimeä uhka jakoi ilmestyessään sekä kriitikoiden että fanien mielipiteet. Monet arvostelijat pitivät elokuvan tehosteita loistavina, mutta arvostelivat juonta. Pimeällä uhkalla on tällä hetkellä hallussaan 57 prosentin "mätä" luokitus Rotten Tomatoes -sivustolla, mikä tekee siitä huonoimmin arvostellun sarjan elokuvan.[18] Elokuvakriitikko Roger Ebert antoi elokuvalle 3 neljästä tähdestä ja perusteli juonen latteutta sillä, että hahmot vain esiteltiin.[19] Renaissance Online Magazinen Kevin Ridolfi taas piti lopun valosapelitaistelua Kenobin, Jinnin ja Darth Maulin välillä parempana, kuin vanhojen elokuvien yhteenottoja.[20]

Juonen lisäksi kritiikkiä kohdistettiin uuteen sivuhahmoon, Jar Jar Binksiin. Los Angeles Timesin elokuvakriitikko Kenneth Turan kuvaili Binksiä "koomiseksi sivuhahmoksi, joka ei ole hauska".[21] Myös monet CCN:n haastattelemat elokuvan nähneet pitivät Binksiä ärsyttävänä sivuhahmona, jonka puheesta ei saanut selvää. Muutamat haastatellut toisaalta pitivät Binksin puhe- ja kävelytyylejä hauskoina. Columbian yliopiston afroamerikkalaisen kulttuurin professori Michael Dyson kertoi nähneensä hahmossa stereotyyppisiä viitauksia tummaihoisiin, erityisesti Jamaikalaisiin rastafari -uskonnon kannattajiin ja väitti gungan -heimon lihavan johtaja Nassin edustavan tyypillistä afrikkalaisen heimopäällikön stereotyyppinä. Myös tatooinelaista Wattoa pidettiin stereotyyppisenä juutalaisena ja hänen esittämistään orjanomistajana pidettiin antisemitistisenä viitauksena väitteeseen, jonka mukaan juutalaiset olisivat vastuussa orjakaupasta. Lucasfilm ja Binksin näyttelijä Ahmed Best kiistivät jyrkästi nämä väitteet.[22]

Pimeän uhkan DVD-julkaisun kansi.

Pimeä uhka on saanut ilmestyttyään monia kyseenalaisia titteleitä: se oli vuoden 1999 Golden Raspberry -gaalassa ehdolla seitsemään palkintoon, mukaan lukien huonoin elokuva, huonoin käsikirjoitus (George Lucas), huonoin miessivuosa (Ahmed Best ja Jake Lloyd) ja huonoin valkokangaspari (Jake Lloyd ja Natalie Portman), muttei voittanut yhtäkään.[23][24] Myös elokuvassa nähty Naboon taistelu pääsi toisena Tähtien sota -sarjan taisteluna Endorin taistelun lisäksi mukaan CNN:n listalle The Best and Worst Movie Battle Scenes: Kumpikin sijoitettiin elokuvahistorian huonoimpien taistelukohtausten joukkoon. CNN perusteli päätöstään sillä, että Jar Jar Binksin olisi pitänyt kuolla Qui-Gon Jinnin sijasta.[25]

Taloudellinen menestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva menestyi loistavasti suhteessa saamiinsa murskaaviin arvosteluihin: Pimeä uhka rikkoi ensimmäisellä esitysviikollaan odotetusti elokuvan Jurassic Park: Kadonnut maailma vuonna 1997 tekemän yhden päivän lipputuloennätyksen (28,5 miljoonaa dollaria, aiempi ennätys 26,1 miljoonaa) ja ensimmäisten viiden esityspäivän lipputuloennätyksen (105,7 miljoonaa dollaria, aiempi ennätys 98,8 miljoonaa).[26] Elokuva ohitti 200 miljoonan dollarin merkkipaalun 13 päivää ensi-iltansa jälkeen (rikkoen Independence Day - Maailmojen sota -elokuvan asettaman ennätyksen) ja 300 miljoonaa dollaria 28 päivässä (rikkoen Titanicin asettaman ennätyksen).[27] Pimeä uhka oli vuoden 1999 menestynein elokuva maailmassa.[3] Se on tällä hetkellä maailman 11. menestynein elokuva 924,3 miljoonan dollarin maailmanlaajuisilla lipputuloillaan ja menestynein Tähtien sota -sarjan elokuva, jos tulosta ei suhteuteta inflaatioon.[28]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyypin mukaan [+/–]

Hahmot Olennot Droidimallit Tapahtumat Paikat
Organisaatiot ja arvonimet Lajit Kulkuneuvot ja alukset Aseet ja teknologia Sekalaiset

Hahmot

Kaanonhahmot

Legends-hahmot

Olennot

Kaanonolennot

Legends-olennot

 • Goober-kalat (Ensimmäinen esiintyminen)
 • Gorgit (Ensimmäinen esiintyminen)
 • Guarlarat (Ensimmäinen esiintyminen)
 • Ikopit (Ensimmäinen esiintyminen)
 • Kaadut (Ensimmäinen esiintyminen)
 • Laat (Ensimmäinen esiintyminen)
 • Meet (Ensimmäinen esiintyminen)
 • Mottit (Ensimmäinen esiintyminen)
 • Nyorkit (Ensimmäinen esiintyminen)
 • Opeet (Ensimmäinen esiintyminen)

Droidimallit

Kaanondroidit

Legends-droidit

Tapahtumat

Kaanontapahtumat

Legends-tapahtumat

Paikat

Kaanonpaikat

Legends-paikat

Organisaatiot ja arvonimet

Kaanonorganisaatiot ja -arvonimet

Wiki.png Tämä luettelo on epätäydellinen. Voit auttaa Jedipediaa täydentämällä sitä.

Legends-organisaatiot ja -arvonimet

Lajit

Kaanonlajit

Wiki.png Tämä luettelo on epätäydellinen. Voit auttaa Jedipediaa täydentämällä sitä.

Legends-lajit

Kulkuneuvot ja alukset

Kaanonkulkuneuvot

Wiki.png Tämä luettelo on epätäydellinen. Voit auttaa Jedipediaa täydentämällä sitä.

Legends-kulkuneuvot

Aseet ja teknologia

Kaanonteknologia

Wiki.png Tämä luettelo on epätäydellinen. Voit auttaa Jedipediaa täydentämällä sitä.

Legends-teknologia

Sekalaiset

Kaanonsekalaiset

Wiki.png Tämä luettelo on epätäydellinen. Voit auttaa Jedipediaa täydentämällä sitä.

Legends-sekalaiset

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian mediatiedostoja tämän artikkelin aiheesta:
Kuvat · Sitaatit
 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 IMDb favicon.png Full Cast and Crew for Star Wars: Episode I - The Phantom Menace Internet Movie Databasessa . Viitattu 17.2.2010
 2. 2,0 2,1 IMDb favicon.png Release dates for Star Wars Episode I: The Phantom Menace Internet Movie Databasessa . Viitattu 11.2.2010
 3. 3,0 3,1 Star Wars: Episode I - The Phantom Menace, Box Office Mojo, Viitattu 15.2.2010
 4. TwitterLogo.svg Leland Chee (@HolocronKeeper) Twitterissä: ”0 10 10-13 13 27 32 35 36” (kuvakaappaus)—Kyseinen tviitti viittaa kaanoniin kuuluvien elokuvien ja televisiosarjojen välisiin vuosiin. Yksinkertaisia laskuja käyttämällä voidaan selvittää Pimeän uhan sijoittuminen aikajanalle.
 5. Cinema: Cinema, May 19, 1980Time Magazine, 19.3.1980
 6. 6,0 6,1 Show Business: I've Got to Get My Life Back Again, kirjoittanut Gerald Clarke ja Denise Worrel, Time Magazine, 23.3.1983, Viitattu 11.2.2010
 7. 7,0 7,1 Empire of Dreams: A Story of Star Wars -trilogy -dokumenttielokuva
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 Cinema: Ready, Set, Glow!, kirjoittanut Richard Corliss ja Cathy Booth, 26.4.1999, Viitattu 11.2.2010
 9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 9,5 9,6 9,7 9,8 IMDb favicon.png Trivia for Star Wars Episode I: The Phantom Menace Internet Movie Databasessa . Viitattu 11.2.2010
 10. 10,0 10,1 Episode I: The Phantom Menace: The Production Notes, sivu 1, StarWars.com (Web Archive -versio), 11.3.1999, Viitattu 13.2.2010
 11. Natalie Portman: 'Star Wars' queen, kirjoittanut Andy Culpepper, CNN, 18.3.1999, Viitattu 15.2.2010
 12. 12,0 12,1 Behind The Scenes of "The Phantom Menace", kirjoittanut Steve Daly, Entertainment Weekly, 21.3.1999, Viitattu 15.2.2010
 13. Star Wars: Episode I - The Phantom Menace: The Production Notes, sivu 2, StarWars.com (Web Archive -versio), 11.3.1999, Viitattu 15.2.2010
 14. 14,0 14,1 The Beginning: Making of Episode I -dokumenttielokuva
 15. 15,0 15,1 IMDb favicon.png Ewan McGregor Biography Internet Movie Databasessa . Viitattu 25.2.2010
 16. The Hype Is With Us;The Lucas Empire Is Invading;Resistance Is Futile, kirjoittanut Stuart Elliot, New York Times, 14.3.1999, Viitattu 13.2.2010
 17. Now Playing: Two New Minutes of 'Star Wars', kirjoittanut Bernard Weinraub, New York Times, 23.11.1999, Viitattu 13.2.2010
 18. Star Wars: Episode I - The Phantom Menace, Rotten Tomatoes, Viitattu 26.12.2012
 19. Star Wars Episode I: The Phantom Menace, kirjoittanut Roger Ebert, Chicago Sun-Times, 17.3.1999, Viitattu 13.2.2010
 20. After The Hype, kirjoittanut Kevin Ridolfi, Renaissance Magazine, viitattu 13.2.2010
 21. Star Wars: Episode I - The Phantom Menace, kirjoittanut Kenneth Turan, Los Angeles Times, 18.3.1999, Viitattu 13.2.2010
 22. Jar Jar jarring, kirjoittanut Michael Okwu, CNN, 14.6.1999, Viitattu 15.2.2010
 23. 1999 Nominees Press Release, kirjoittanut John Wilson, Razzies.com, 12.7.2000, Viitattu 19.2.2010
 24. Razzie Winners, MovieSite.co.sa, Viitattu 19.2.2010
 25. The Best and Worst Movie Battle Scenes, CNN, 2.4.2007, Viitattu 10.2.2010
 26. Flip the Record, kirjoittanut Josh Wolk, Entertainment Weekly, 24.3.1999, Viitattu 13.2.2010
 27. Star Wars Ep. I: The Phantom Menace, The Numbers, Viitattu 13.2.2010
 28. All Time Box Office Worldwide Grosses, Box Office Mojo, Viitattu 13.2.2010

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]