Tämän artikkelin aihe kuuluu kaanoniin.Tämä artikkeli kertoo todellisesta asiasta tai henkilöstä.Tämä on suositeltu sivu.

Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 23. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Anakinandmom.jpg

Et voi estää muutosta yhtään enempää, kuin estää aurinkoa laskemasta.

Tämä kaanoniin kuuluva artikkeli sisältää tietoa Star Wars Legendsistä. Poista Legendsiin kuuluva tieto niin, että sivulla on vain viralliseen kaanoniin kuuluvaa sisältöä.

[+/–]
Tämä artikkeli kertoo elokuvasta. Saatat olla etsimässä sanan muita merkityksiä.
Sithinkosto.jpg
Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto
Tekijöiden tiedot
Ohjaaja(t)

George Lucas[1]

Tuottaja(t)

Rick McCallum

Käsikirjoittaja(t)

George Lucas[1]

Pääosissa
Musiikki

John Williams[2]

Tuotannolliset tiedot
Esittäjä
Ilmestymispäivä

19. toukokuuta 2005[3]

Elokuvan kesto

140 min (2h 20 min)[2]

Budjetti

$113 miljoonaa[4]

Kieli

Englanti

Kronologiset tiedot
Aikajana

19 eYt

Edeltäjä

Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys

Seuraaja

Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo

Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto on George Lucasin Tähtien sota -sarjan kuudes julkaistu ja episodinumeroinnin mukaan kolmas osa. Se sitoo yhteen Tähtien sota -saagan erilliset trilogiat ja kertoo sekä Anakin Skywalkerin muuttumisesta pahaksi Darth Vaderiksi että Galaktisen Imperiumin perustamisesta.

On kulunut kolme vuotta Kloonien hyökkäyksen tapahtumista ja kloonisotien alkamisesta. Kreivi Dooku on siepannut Galaktisen Tasavallan ylikansleri Palpatinen ja pitää häntä vankina kenraali Grievousin aluksella. Kaksi jediä, Obi-Wan Kenobi ja Anakin Skywalker, lähtevät pelastamaan häntä. He kohtaavat valosapelitaistelussa Dookun, joka saa surmansa Skywalkerin katkaistua hänen kaulansa. He joutuvat suorittamaan aluksella pakkolaskun Coruscantille, missä Skywalkeria juhlitaan sankarina. Dookun kuoltua Grievouksesta tulee separatistiarmeijan johtaja ja jedineuvosto tietää, että hänen nappaamisensa lopettaisi sodan. Tehtävä annetaan jedimestari Kenobille, kun vastikään jedineuvoston jäseneksi nostettu jediritari Skywalker määrätään vakoilemaan Palpatinea, joka on sodan varjolla kerännyt itselleen kohtuuttoman paljon valtaa. Kun Kenobi taistelee Grievousta vastaan Utapaulla, saa Skywalker tietää Palpatinen karmean salaisuuden ja ottaa näin ratkaisevan askeleen kohti Voiman pimeää puolta yrittäessään pelastaa vaimonsa Padmé Amidalan hengen.

Sithin kosto menestyi edeltäjäänsä Kloonien hyökkäystä paremmin lippuluukuilla ja monet arvostelijat pitävät sitä sarjan niin kutsutun uuden trilogian parhaimpana elokuvana. Esimerkiksi Rotten Tomatoes -sivusto on listannut sen koko sarjan kolmanneksi parhaaksi elokuvaksi. Monet kriitikot ovat myös kuvanneet elokuvaa saagan toiminnallisimmaksi episodiksi. Se on ainoa sarjan elokuva, jolle on Pohjois-Amerikassa määritetty PG-13-ikärajoitus.

Alkutekstit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Episodi III
SITHIN KOSTO
Sota! Tasavalta on murenemassa
kreivi Dookun, julman sith-
lordin, hyökkäysten myötä.
Molemmilla puolilla on
sankareita, pahuutta on
kaikkialla.

Pirullinen droidien johtaja,
kenraali Grievous, on yllättäen
hyökännyt tasavallan
pääkaupunkiin ja siepannut
kansleri Palpatinen, Galaktisen
senaatin johtajan.

Separatistien droidiarmeijan
yrittäessä paeta saarretusta
pääkaupungista arvokkaan
panttivankinsa kanssa kaksi
jediritaria saa vaarallisen
tehtävän pelastaa siepattu
kansleri....


Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Coruscantin taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kenobi ja Skywalker taistelevat tiensä hangaarin läpi.
Kenobi: ”Tällä kertaa hoidamme hänet yhdessä.
Skywalker: ”Olin juuri sanomassa tuon.
―Kenobi ja Skywalker ennen kun he kohtaavat Dookun[lähde]

On kulunut kolme vuotta koko galaksin käsittävän kloonisodan alusta.[5] Nykyisen jedineuvoston jäsenen, jedimestari Obi-Wan Kenobin oppilas, Anakin Skywalker on noussut jediritariksi.[6] Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation pelätty ylikomentaja kenraali Grievous on hyökännyt galaktiseen pääkaupunkiin Coruscantiin, siepannut Tasavallan ylikansleri Palpatinen ja paennut lippulaivalleen, Näkymättömälle kädelle. Tasavallan laivasto kuitenkin saapuu ajoissa estämään Grievousin pakoa. Obi-Wan Kenobia ja Anakin Skywalkeria pyydetään palaamaan Ulkokehän alueilta Coruscantiin pelastamaan siepattu ylikansleri.[7][8]

Mestari ja ritari saapuvat jedihävittäjissään hyperavaruudesta ja syöksyvät taistelun keskelle. Tuhannet Tasavallan Venator-luokan tähtituhoajat ja Konfederaation tähtifregatit tulittavat toisiaan. Skywalkerin jedihävittäjää ohjaa tämän pitkäaikainen astromekaanikkodroidi R2-D2 ja Kenobin R4-P17. Jedien avuksi saapuu komentaja Odd Ballin johtama kloonilentue seitsemän. Kun Tasavallan pelastusryhmä lähestyy Näkymätöntä kättä, droidihävittäjät lähtevät puolustamaan Grievousin lippulaivaa ja tuhoavat suurimman osan kloonilentueesta. Yksi droidihävittäjä laukaisee ohjuksen joka räjähtää Kenobin hävittäjän lähellä. Repijädroidit kiinnittäytyvät hävittäjään ja sammuttavat suuren osan ohjausjärjestelmistä. Skywalker kuitenkin keksii suunnitelman ja ampuu repijädroidit. Myös R2 tuhoaa yhden sähkölamauttimellaan.

Skywalker tuhoaa Näkymättömän käden hangaarin suojakilvet ja jedit syöksyvät sisään. Kenobi hyppää ulos ja alkaa tuhoamaan taisteludroideja. Skywalker vapauttaa R2:n joka menee tietokoneportille etsimään ylikansleria. R2 paikantaa Palpatinen Velhon torniin, lippulaivan korkeampaan osaan. Kenobi käskee astromekaanikkoa jäämään hangaariin odottamaan käskyjä. Sillä aikaa kenraali Grievous pyytää tilannekatsausta komentosillalla ja saa tietää jedien olevan hisseissä. Kenraali sanoo tilanteen menevän juuri kreivi Dookun ennustuksien mukaan. Kun jedien hissi pysähtyy keskelle hissikuilua, Skywalker tekee reiän kattoon ja hyppää hissin päälle. Kenobi taas ottaa yhteyttä R2:n, joka käynnistää hissin, mutta alaspäin. Skywalker jää roikkumaan teräspalkkiin ja Kenobi käskee R2:ta vaihtamaan suunta. Kun hissi tulee takaisin ylöspäin, Skywalker hyppää kyytiin. Velhon tornissa jedit menevät vangitun kanslerin luo, mutta kreivi Dooku saapuu kahden supertaisteludroidin saattamana.

Jedit valmistautuvat taisteluun jolloin kansleri Palpatine huomauttaa Dookun olevan voimakas sithlordi. Kenobi vastaa sithlordien olevan jedien erikoisuus. Seuraa valosapelitaistelu, jonka aikana Kenobi tuhoaa supertaisteludroidit. Dooku kuristaa Kenobin Voimalla ja heittää jedimestarin sivuun. Skywalker raivostuu ja potkii Dookun alas korokkeelta. Skywalker onnistuuu lyhyen taistelun jälkeen saamaan Dookun valosapelin ja Palpatine käskee tappaa tämän. Aluksi Skywalker kieltäytyy, mutta päätyy lopulta katkaisemaan kreivin kaulan kahdella valosapelilla. Skywalker ottaa entisen mestarinsa olalleen Palpatinen kielloista huolimatta ja he suuntaavat kohti hissejä.

Kenobi ja Skywalker vastaan Dooku.

Tasavallan tähtituhoaja Guarlara, joka ei tiedä jedien tehtävästä on päässyt Näkymättömän käden viereen. Molemmat sota-alukset ampuvat toisiaan, mutta Guarlara, joka on juuri saapunut, on vahvempi ja Konfederaation alus alkaa syöksyä kohti Coruscantia. Skywalker ja Palpatine päättävät kävellä hissikuilussa kohti hangaaria. Kenraali Grievous ja toinen neimoidialainen komentaja toimivat ripeästi ja onnistuvat suoristamaan aluksen. Skywalker ja Palpatine jäävät roikkumaan hissikuiluun. Kenobi herää ja näkee hissin tulevan heitä kohti, jolloin seurue onnistuu hyppäämään avoimen hissioven kautta käytävään. Kenraali Grievous näkee seurueen kameran kautta ja vangitsee jedit ja kanslerin sädekilven avulla. Skywalker kutsuu R2:n apuun, mutta tämä saapuu taisteludroidien saattamana. Seurue pistetään käsirautoihin ja heidät viedään Grievousin luo komentosillalle.

Komentosillalla droidikomentaja antaa kenraali Grievoukselle jedien valosapelit. Kyborgikenraali haukkuu jedien pelastusyritystä, mutta R2-D2 aiheuttaa kaaoksen ampumalla sähköä ympäriinsä. Kenobi ottaa valosapelinsa takaisin Voimalla ja katkaisee omat ja Skywalker käsiraudat. Grievous lähettää magnavartijadroidinsa tappamaan jedit. Kenobi katkaisee yhden pään mutta droidi jatkaa taistelua. Skywalker tuhoaa toisen magnavartijan ja katkaisee kansleri Palpatinen käsiraudat. Myös Kenobi onnistuu tuhoamaan droidin lopullisesti. Näkymättömän käden päällystö yrittää paeta, mutta jedit onnistuvat piirittämään Grievousin. Tämä kuitenkin nostaa tuhotun magnavartijan sähkösauvan ja lyö tällä ikkunaan reiän. Grievous pakenee avaruuteen ja jedit onnistuvat roikkumaan kiinni ohjausvarustuksessa siihen asti kun hätäikkunat saadaan suljettua. Grievous menee uudestaan lippulaivansa sisälle ja laukaisee kaikki pelastuskapselit. Kyborgi pakenee itse toiselle alukselle.

Skywalker huomaa pakokapseleiden olevan poissa ja päättää yrittää laskeutumista Näkymättömällä kädellä. Hän käskee laittamaan turvavyöt kiinni ja Kenobi kääntää siivekkeet ulos. Lippulaivan syöksyessä ilmakehän läpi, vahingoittunut alus halkeaa rasituksesta kahtia ja etuosa, missä komentosilta sijaitsee siirtyy vielä jyrkempään syöksyyn. Skywalker ohjaa taitavasti puolikkaan galaktisen pääkaupungin yläpuolella ja Coruscantin palokunta tulee omilla aluksillaan ja aloittaa sammutustyöt. Jedien onneksi Skywalker osuu kiitoradalle, ja Näkymätön käsi pysähtyy tuhottuaan lentokentän lennonjohtotornin. Kenobi kommentoi ironisesti laskeutumisen olevan onnistunut.

Padmén raskaus ja Grievousin metsästys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skywalker: ”Hän osasi pelastaa kuolemalta?
Palpatine: ”Voiman pimeä puoli on tie moniin kykyihin, joita jotkut pitävät luonnottomina.
Skywalker: ”Mitä hänelle tapahtui?
Palpatine: ”Hänestä tuli niin voimakas, että hän pelkäsi ainoastaan mahtinsa menettämistä, ja niin kävikin. Valitettavasti hän opetti oppipojalleen kaiken mitä tiesi. Oppipoika tappoi hänet, kun hän nukkui. Ironista. Hän pelasti muita kuolemasta, muttei itseään.
Skywalker: ”Onko tämän taidon oppiminen mahdollista?
Palpatine: ”Ei jediltä.
―Palpatine ja Skywalker[lähde]
Kansleri Palpatine puhuu jediritari Anakin Skywalkerille oopperatalossa.

Anakin Skywalkeria ylistetään sotasankarina hänen palattuaan Coruscantiin ja Kenobi neuvoo häntä nauttimaan siitä, koska kaikki kunnianosoitukset ovat ansaittuja. Saavuttuaan hän tapaa nopeasti ja kenenkään huomaamatta salaisen vaimonsa senaattori Padmé Amidalan, joka kertoo Skywalkerille olevansa raskaana. Tieto hämmentää häntä, vaikka hän sanookin olevansa iloinen uutisesta. Yöllä Skywalker herää painajaiseen, jossa hän näkee Amidalan kärsivän tuskissaan ja kuolevan synnytykseen. Tämä saa hänet jälleen pelkäämään menettämistä, mikä on jedien synti. Skywalker on jo menettänyt äitinsä ennenunen antaman tiedon perusteella, eikä hän halua nyt menettää Amidalaakin.[9]

Ylikansleri Palpatine nimittää Skywalkerin edustajakseen jedineuvostoon. Jedineuvosto hyväksyy vastentahtoisesti hänen jäsenyytensä, muttei suostu myöntämään hänelle jedimestarin arvoa, johon jäsenet yleensä ovat olleet oikeutettuja. Skywalker raivostuu, mutta jedineuvoston johtaja mestari Mace Windu ei taivu. Kokouksen jälkeen Kenobi kertoo Skywalkerille, että neuvosto pyytää häntä vakoilemaan Palpatinea, joka on viimeisten vuosien aikana kerännyt itselleen poikkeuksellisen paljon valtaa. Vaikka Skywalker luottaakin Palpatineen koko sydämestään, hän päättää suostua pyyntöön.

Kun droidiarmeijat hyökkäävät planeetta Kashyyykille, suurmestari Yoda päättää lähteä planeetalle, sillä hänellä on hyvät suhteet planeetan wookieeiden kanssa. Obi-Wan Kenobi ja Mace Windu saattavat suurmestarin telakoille, ja matkan aikana he keskustelevat jos Skywalker on Valittu vai ei. Yoda sanoo että ennustus saattaa olla väärin tulkittu. Myöhemmin Skywalker saapuu Galaksien oopperataloon katsomaan balettiesitystä Palpatinen ja tämän seurueen kanssa. Skywalkerin saavuttua Palpatine kuitenkin käskee seurueensa nopeasti pois ja alkaa keskustelemaan Skywalkerin kanssa sitheistä. Hän kertoo Skywalkerille, että he ovat käytännössä samanlaisia, kuin jedit, eivätkä pahoja, kuten aina uskotaan, mikä on Skywalkerille uutta tietoa. Palpatine kertoo myös tarinan sithlordi Darth Plagueisista, joka kykeni pelastamaan läheisiään kuolemalta Voiman avulla. Amidalan kohtalosta näkemiensä enneunien takia tarina alkaa syystäkin kiinnostaa Skywalkeria.

Kenraali Grievous valmiina puolustautumaan Obi-Wan Kenobia vastaan.

Klooniarmeijan tiedustelupalvelu on paikantanut kenraali Grievousin, joka on nyt myös Konfederaation johtaja kreivi Dookun kuoltua. Yoda ottaa osaa jedineuvoston kokoukseen, jossa Kenobi saa tehtävän lähteä Utapaulle, missä kenraali piileksii. Skywalker kertoo kanslerin haluavan hänen lähtevän, mutta Windu sanoo päätöksen olevan neuvoston, ei kanslerin. Kokouksen päätyttyä komentaja Gree kertoo Yodalle Konfederaation armeijan käynnistäneen generaattorinsa, ja Yoda käskee toimia. Sillä aikaa Skywalker saattaa Kenobin telakoille, missä hän pyytää anteeksi käytöstään ja pyytää päästä mukaan Utapauhun, mutta Kenobi sanoo tehtävän luultavasti olevan turha.

Tähtituhoaja Vigilancella[10] komentaja CC-2224, lempinimetty Codyksi, kertoo Kenobille hyökkäyssuunnitelmista. Jedimestari jättää laivueen ja suuntaa yksin kohti Utapauta jedihävittäjässä. Saavuttuaan planeetalle, sen asukkaat kertovat Grievousin ja hänen joukkojensa pitävän heitä vankeinaan ja tarvitsevansa Tasavallan apua vapautumiseensa. Kenobi lähettää astromekaanikkodroidinsa takaisin aluksen kanssa laivastolle, missä komentaja Cody odottaa. Kenobi lähtee yksin Bogga-nimisen olion selässä seuraamaan separatistineuvoston ja Grievousin välistä kokousta, joka on juuri käynnissä. Grievous kertoo lähettävänsä neuvoston Ulkokehän laavaplaneetta Mustafarille. Siellä hän päätyy kohtaamaan Grievousin kasvoista kasvoihin, joka lähettää magnavartijadroidinsa tappamaan jedin. Kenobi tuhoaa nämä jolloin Grievous päättää kohdata jedimestarin, ja paljastaa neljä valosapelia. Kenraali kertoo myös saaneensa opetusta itse kreivi Dookulta.

Taistelun aikana Kenobi onnistuu katkaisemaan kaksi Grievousin neljästä kädestä, jonka jälkeen Codyn johtama 212. hyökkäyspataljoona saapuu. Utapaun taistelu alkaa, ja Grievous päättää paeta. Kenobi seuraa tämän perässä Boggalla, ja taistelu johtaa heidän kaupungin läpi Grievousin salaisella laskeutumisalustalle, missä on myös pakoalus, Soulless One. Kenobi on pudottanut valosapelinsa, ja Grievous, joka koostuu melkein kokonaan kyborgisista osista heittää Kenobin yli laidan, mutta jedi saa otteen reunasta. Grievousin lähestyessä sähkösauvalla Kenobi vetää Voimalla sädepistoolin luokseen ja ampuu kyborgikenraali vatsaan. Tämän sisäelimet syttyvät tuleen ja Grievous kuolee laskeutumisalustalle. Tasavaltaa terrorisoinut ylikomentaja on kuollut.

Skywalkerin lankeaminen ja jedien tuho[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mestari Mace Windu sekä jedit Saesee Tiin, Agen Kolar ja Kit Fisto valmiina pysäyttämään Palpatinen.
Tästä lähtien sinut tullaan tuntemaan Darth... Vaderina.
―Darth Sidious pimeälle puolelle langenneelle Anakin Skywalkerille[lähde]

Jedineuvosto on saanut Codylta tiedon, että Kenobi on taistelemassa Grievousta vastaan. Skywalker lähtee kertomaan tämän kansleri Palpatinelle, joka lopulta paljastaa olevansa sithlordi Darth Sidious. Skywalker vetää valosapelinsa esiin tarkoituksenaan tappaa kansleri, mutta sen sijaan päättääkin kertoa hänestä jedineuvostolle. Hän menee tapaamaan jedimestari Mace Windua, joka paljastaa hänelle Grievousin saaneen surmansa Utapaussa. Sidiousin lyöminen lopettaisi sodan. Skywalker haluaa ottaa osaa Sidiousin nappaamiseksi suuniteltuun operaatioon, mutta Windu pitää sitä liian vaarallisena ja ottaa mukaan kolme jedimestaria: Saesee Tiinin, Agen Kolarin ja Kit Fiston.

Neljän hengen ryhmä saapuu ylikanslerin työhuoneeseen ja uhkaa pidättää tämän, jolloin Palpatine ottaa esiin oman valosapelinsa. Hän surmaa nopeasti Tiinin ja Kolarin, ja hetken päästä Fistokin kaatuu. Windu selviää muita kauemmin. Hän onnistuu jopa potkaisemaan sithilordin valosapelin ulos ikkunasta. Skywalker, joka on odottanut jedineuvoston tyhjässä salissa saapuu toimistoon juuri kun Windu on työntänyt Sidiousin kulmaan. Windu uhkaa tappaa Sidiousin, mitä Skywalker pitää jedien filosofian vastaisena, vaikka Windu perusteleekin aikomustaan sillä, että Palpatine on liian vaarallinen pidettäväksi elossa, sillä hän hallitsee senaattia sekä tuomioistuimia. Palpatine kertoo "viimeisillä" voimillaan Skywalkerille voivansa auttaa häntä Amidalan pitämisessä hengissä, jolloin Skywalker iskee Windun käden irti valosapelillaan. Lopulta Palpatine surmaa vammautuneen jedimestarin Voimasalamoinnilla, jotka heittävät hänet ulos toimiston ikkunasta Coruscantin kaduille. Tämän jälkeen Palpatine ottaa Skywalkerin oppipojakseen ja antaa hänelle sith-nimen Darth Vader. Uusi oppipoika vannoo mestarilleen uskollisuutta ja saa ensimmäiseksi tehtäväkseen tältä hyökätä jeditemppeliin ja toteuttaa käskyn 66. Sen jälkeen Vaderin tulisi matkustaa Mustafarille tappamaan separatistit ja lopettamaan kloonisodat.

Jeditemppeli tulessa Anakin Skywalkerin johtamien kloonisotilaiden hyökättyä sinne.

Palpatine lähettää käskyn kaikkialla galaksissa taisteleville kloonisotilaille. Kenobi on palannut Tasavallan komentokeskukseen Utapaussa, missä Cody antaa tälle valosapelin. Kenobi käskee komentajaa siirtämään joukkoja ylätasoille ja lähtee itse Boggan kanssa. Cody vastaanottaa hologrammiviestin, jossa kansleri Palpatine käskee toteuttamaan käsky 66:den. Cody käskee talsijaa ampumaan Kenobia, mutta tämä putoaa onnekkaasti järveen. Sadat kloonikomentajat ympäri galaksia kääntyvät jedejä vastaan: Mygeetolla CC-1138 joukkoineen surmaa Ki-Adi-Mundi, Felucialla CC-5052 teloittaa Aayla Securan, Saleucamilla Stass Allie kuolee CC-8826:n toimesta ja Cato Neimoidialla Plo Koon kuolee CT-55/11-9009:n ammuttua tämän jedihävittäjän. Tuntien sisällä suurin osa jedeistä on tapettu. Kashyyykilla Yoda selviää tapettuaan Green. Chewbacca ja toinen wookiee auttaa suurmestaria pelastuskapselille, ja Yoda jättää planeetan.

Darth Vader johtaa 501. legioonan hyökkäystä jeditemppeliin ja Vader itse tappaa nuoret padawanit valosapelillaan. Amidala näkee temppelin palavan kaukaa asunnostaan ja on huolissaan Skywalkerista, joka huhujen mukaan on temppelissä. Jeditemppelin verilöylyn jälkeen Vader saapuu Amidalan luokse ja kertoo lähtevänsä Mustafariin, jonne separatistineuvoston jäsenet ovat paenneet. Vader pyytää vaimoaan odottamaan paluutaan Coruscantissa. Kenobi ja Yoda saapuvat senaattori Bail Organan fregatille ja Kenobi saa tietää tilanteesta. Palpatinen apulainen Mas Amedda ottaa yhteyttä Organaan ja pyytää tätä tulemaan senaatin erikoisistuntoon. Jedit päättävät suunnata jeditemppeliin.

Temppelissä he näkevät useita surmattuja jedejä, mukaan lukien tapetut padawanit, joiden Yoda huomaa saaneen surmansa valosapelin kautta. Kenobi päättää katsoa valvontanauhoitusta Yodan varoituksesta huolimatta ja hän näkee, kuinka Vader surmaa padawaneja. Yodan mukaan jedeillä ei ole nyt muuta mahdollisuutta kuin tuhota sithit. Samaan aikaan Palpatine kertoo senaatille joutuneensa jedien vallankaappausyrityksen kohteeksi ja julistaneensa kaikki ritarikunnan jäsenet lainsuojattomiksi. Samalla hän julistaa Galaktisen Tasavallan muuttuvan ensimmäiseksi Galaktiseksi Imperiumiksi. Senaattori Amidala seuraa kokousta yhdessä Organan kanssa ja on pettynyt tapahtumien kulkuun. Mustafarissa Darth Vader saapuu Konfederaation tukikohtaan, missä hän surmaa koko separatistineuvoston ja päättää siten sodan.

Kaksintaistelu Mustafarissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vihaan sinua!
―Lyöty Anakin Skywalker puhuu Obi-Wan Kenobille[lähde]

Coruscantissa Kenobi menee tapaamaan Amidalaa ja kertoo hänelle Skywalkerin kääntymisestä Voiman pimeälle puolelle. Amidala ei halua aluksi uskoa, koska Vader on sanonut Kenobin olevan paha, mutta lopulta hän alkaa uskomaan jedimestarin sanoja. Amidala järkyttyy myös Kenobin kertoessa Skywalkerin tappaneen lapsia temppelissä. Amidala lähtee jahdillaan kohti Mustafaria tapaamaan Vaderia, mutta kenenkään huomaamatta Kenobi piiloutuu alukseen. Mustafarissa Vader ja Amidala kohtaavat toisensa. Amidala on kauhuissaan Kenobilta kuulemistaan asioista, kuten padawanien surmaamisesta ja Tasavallan kaatamisesta. Silti Vader ehdottaa, että voisivat syrjäyttää Palpatinen ja hallita galaksia yhdessä. Tämän kuultuaan Amidala ymmärtää Kenobin kertoman olevan totta. Silloin jedimestari astuu ulos aluksesta ja vaimonsa hylättyä tarjouksensa kiihdyksiin joutunut Vader kuvittelee Amidalan tuoneen Kenobin planeetalle tarkoituksella. Hän alkaa kuristaa Amidalaa Voiman avulla, mutta Kenobi kieltää häntä. Amidala menettää tajuntansa ja kaatuu maahan. Vader väittää Kenobin kääntäneen Amidalan häntä vastaan ja he aloittavat valosapelitaistelun.

Yoda taistelee Palpatinea vastaan.

Coruscantin senaatintalossa Yoda saapuu haastamaan Palpatinen valosapelitaisteluun. Palpatine yllättää Yodan voimasalamoinnilla, mutta tämä nousee ja työntää Sidiousin taaksepäin. Sithlordi yrittää paeta, mutta Yoda hyppää oven eteen ja vetää esiin valosapelinsa. Sidious ottaa esiin omansa, ja he kohtaavat. Kenobin ja Vaderin valosapelitaistelu jatkuu separatistien kokousrakennuksen, missä he työntävät toisiaan Voimalla. Lopulta molemmat osapuolet lentävät taaksepäin. Yoda ja Sidious ovat hypänneet senaatin puhujankorokkeelle, joka kohoaa senaatin istuntosaliin.

Kenobi pakenee ulos kokoustiloista, ja hyppii siltojen ja putkien päällä laavavirtojen yli. Tukipylväiden suoja on laskeutunut taistelun aikana, ja tulivuoren purkauksen tuloksena osa tukikohdasta kaatuu laavavirtaan Kenobi ja Vader mukanaan. Senaatissa Palpatine heittelee senaatin korokkeita Yodaa kohti, mutta Yoda heittää yhden niistä takaisin. Palpatine hyppää alaspäin ja Yoda ilmestyy tämän viereen. Sidious käytää Voimasalamointia, jonka Yoda torjuu. Voimaräjähdyksen tuloksena Yoda putoaa alas ja Sidious jää roikkumaan. Yoda aistii kloonisotilaiden olevan matkalla ja pakenee senaattori Organan kanssa kiiturilla. Yoda sanoo epäonnistuneen ja pakenee Dagobahille.

Vaderin ja Kenobin pylväs valuu kohti laavaputousta ja Kenobi hyppää pienen laavankeräyskulkuneuvon päälle. Hän luulee Vaderin pudonneen laavan sekaan, mutta tämä hyppää viime hetkessä toiselle kulkuneuvolle. Taistelu jatkuu ja lopulta Vader hyppää Kenobin alustan päälle. Kenobi perääntyy laavarannalle ja sanoo olevansa etulyöntiasemassa. Vader kuitenkin hyppää, jolloin Kenobi katkaisee sithin jalat ja yhden käden. Kenobi ottaa Vaderin valosapelin ja jättää tämän rannalle, missä sithlordi syttyy tuleen. Palpatine on kuitenkin aavistanut tapahtumien käänteen ja saapuu Mustafariin. Komentaja CC-4477:n ja toisen iskusotilaan avulla Palpatine onnistuu viemään Vaderin takaisin Coruscantiin, missä tämä joutuu leikkaukseen.

Kenobi vie Amidalan Polis Massalle, missä tämä saa hoitoa lääkintädroideilta. Amidala on kuitenkin menettänyt halunsa elää, eikä tule jäämään henkiin. Amidala synnyttää kaksoset ja nimeää heidät Lukeksi ja Leiaksi. Ennen kuolemaansa hän sanoo Kenobille, että Skywalkerissa on vielä jäljellä hyvyyttä. Kun Palpatine tiedustelee, kuuleeko Vader mitään pukunsa alta, hän kertoo kuulevansa ja kysyy, missä Amidala on. Palpatine valehtelee ja väittää Vaderin tappaneen hänet, mikä saa nuoren sithlordin tuohtumaan. Tantive IV:llä, Organan aluksella Obi-Wan Kenobi, Yoda ja Bail Organa päättävät, että lapset erotaan toisistaan ja piilotetaan. Organa päättää ottaa Leia-tytön mukaansa Alderaanille, missä hänestä tulee prinsessa. Kenobi taas päättää toimittaa Luke-vauvan Owen ja Beru Larseille Tatooinelle ja jäädä itse vahtimaan hänen kasvamistaan lähistölle. Yoda kertoo opettavansa Kenobille tavan kommunikoida entisen mestarin, Qui-Gon Jinnin kanssa ennen lähtöään Dagobahin suoplaneetalle tullakseen erakoksi. Samaan aikaan keisari ja Vader katselevat suurmoffi Wilhuff Tarkinin kanssa Kuolemantähden rakennustyön aloittamista. Elokuva päättyy tunnettuun Tatooinen auringonlaskuun, jota katsovat Owen ja Beru Lars Luken kanssa.

Suunnittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsikirjoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

George Lucas kirjoitti jo 1970-luvulla, kun hän suunnitteli ensimmäistä Tähtien sota -elokuvaa, materiaalia ajoista ennen elokuvan tapahtumia.[11] Hän on myöntänyt, että lähes 60 % tästä hänen kirjoittamastaan materiaalista sisältyy Sithin kostoon.[12]

Kun Lucas alkoi kirjoittaa Sithin kostoa, hän suunnitteli sen aloituskohtauksen erilaiseksi. Hän kirjoitti kohtauksen, jossa esitettiin neljä kloonisotien taistelua neljällä eri planeetalla. Tämä idea jalostui myöhemmin kohtaukseksi, jossa jedimestarit saavat surmansa eri planeetoilla kloonisotilaiden toimesta.[13]

Yksi vanhimmista suunnitelluista kohtauksita oli wookieeiden taistelu. Lucas oli suunnitellut kohtauksen jo tehdessään Uutta toivoa, mutta se ei päätynyt elokuvaan. Myöhemmin hän aikoi käyttää taistelua Jedin paluussa, mutta päättikin käsikirjoitusvaiheessa korvata wookieet ewokeilla.[13] Alkuperäisessä käsikirjoituksessa nuoren Han Solon piti tehdä esiintyminen Kashyyykin taistelussa, jossa hänet olisi esitetty wookieeiden kasvattamana.[13] Kashyyykin planeetta oli esiintynyt ensimmäistä kertaa jo vuonna 1978 The Star Wars Holiday Special -televisio-ohjelmassa.

Myös Utapaun planeetta oli esiintynyt Lucasin varhaisissa käsikirjoituksissa. Hän oli alun perin antanut sen nimen Luke Starkillerin kotiplaneetalle varhaisissa Tähtien sodan käsikirjoitusversioissa, mutta korvasi sen myöhemmin Tatooinella, kuten korvasi myös Luken sukunimen Skywalkerilla. Nimi ei kuitenkaan unohtunut, vaan se esiintyy myös Naboon alkuperäisenä nimenä Pimeän uhkan käsikirjoituksen varhaisissa versioissa.[13]

Lucas käsikirjoitti myös kohtauksen, jossa edesmennyt jedimestari Qui-Gon Jinn puhuu Yodalle tuonpuoleisesta. Koska Jinniä Pimeässä uhkassa näytellyt Liam Neeson oli kuitenkin juuri kuvaamassa Batman Begins -elokuvaa, päätettiin nämä kohtaukset jättää kuvaamatta.[13]

Näyttelijöiden valinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan päärooleja esittivät jo aiemmissa elokuvissa vastaavissa rooleissa nähdyt näyttelijät. Uusista hahmoista merkittävin oli kenraali Grievous, jonka rooliin palkattiin alun perin Gary Oldman. Hän kuitenkin jätti projektin, kun kävi ilmi, että monet elokuvan näyttelijöistä eivät kuuluneet hänen edustamaansa Screen Actors Guild -ammattiliittoon. Grievousin repliikit kuvauksissa luki Duncan Young, kun lopullisen äänen tietokoneanimoidulle hahmolle antoi Matthew Wood, joka toimi samalla elokuvan äänten editoijana. Hän esiintyy elokuvan lopputeksteissä salanimellä Alan Smithee, joka on tunnettu pseudonyymi elokuvantekijälle, joka haluaa pysytellä nimettömänä.[13]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ian McDiarmid, George Lucas ja Samuel L. Jackson valmistautumassa kuvaamaan taistelukohtausta.

Sithin koston ensimmäinen kuvattu kohtaus oli loppukohtaus, jossa Kenobi ojentaa vauvan Beru Larsille. Kohtaus kuvattiin jo Kloonien hyökkäyksen kuvauksien aikana vuonna 2001.[13] Syynä tähän oli, että George Lucas ei halunnut palata enää uudelleen Tunisiaan, jossa kaikki Tatooineen sijoittuvat kohtaukset kuvattiin.[14]

Koska ohjaajana, käsikirjoittajana ja tuottajana toimineella Lucasilla oli elokuvan takia paljon kiireitä, hän pyysi apuun ystäväänsä Steven Spielbergiä, joka auttoi joidenkin kohtauksien suunnittelussa. Spielbergin näkemys vaikutti eniten elokuvan dramaattiseen valosapelitaisteluun Obi-Wan Kenobin ja Anakin Skywalkerin välillä. Spielbergin syy avunantamiseen oli osittain se, että hän halusi tutustua Industrial Light & Magicin valmistamiin digitaalisiin tehosteisiin ennen Maailmojen sota -elokuvansa kuvauksien alkamista.[12][13]

Christopher Lee kuvasi kaikki elokuvaan tulleet kohtauksensa yhdessä päivässä.[13]

Jälkituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Digitaaliset tehosteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sithin kostossa on kokonaisuudessa 2151 erikoisefektiä, mikä on enemmän kuin Pimeässä uhkassa ja Kloonien hyökkäyksessä yhteensä.[15][12] Kaikki elokuvassa esiintyneet kloonisoturit on tehty tietokoneella, eikä yhtäkään pukua valmistettu kuvauksia varten, kuten oli tehty jo Kloonien hyökkäyksen kuvauksissa.[13][14] Myös Kashyyykille sijoittuvissa kohtauksissa nähtävistä wookiee-sotilaista vain 10 on näyttelijöitä ja loput tietokoneanimoituja.[13]

Leikkaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan alkuperäinen versio kesti yli neljä tuntia, minkä takia sitä jouduttiin lyhentämään.[13] Elokuvan alussa nähtävästä noin puolen tunnin mittaisesta jaksosta Grievousin Näkymätön käsi -aluksella jätettiin pois pitkä toimintakohtaus, jonka aikana Grievous surmaa alukselle omalla tavallaan tunkeutuneen jedimestari Shaak Tin. Lucas on kertonut pitäneensä kohtauksesta, mutta pitäneensä sitä lopulta uhrattavissa olevana Coruscantin taistelu -osuuden pituuden takia; myöskään Shaak Tin vaihtoehtoinen kuolema jeditemppelissä ei mahtunut elokuvaan.[16]

Koska elokuvassa päätettiin keskittyä Anakin Skywalkerin lankeamiseen Voiman pimeälle puolelle, jouduttiin siitä jättämään pois sivujuoni, jossa Bail Organa perustaa Kapinaliiton. Rick McCallumia suretti eniten, kun Lucas päätti poistaa elokuvan lopusta lyhyen kohtauksen Dagobahilla. Kohtauksessa maanpakoon lähtenyt jedimestari Yoda saapuu suoplaneetalle, missä hänet nähdään myöhemmin ensimmäisen kerran elokuvassa Tähtien sota: Episodi V – Imperiumin vastaisku. McCallum kertoo vaatineensa Lucasia viimeiseen asti jättämään kohtauksen elokuvaan ja toivovansa, että se liitettäisiin siihen tulevaisuudessa uusintajulkaisujen myötä. Nämä kohtaukset ovat nähtävissä elokuvan DVD-version osiossa George Lucasin, Rick McCallumin ja äänitehosteet suunnitelleen Ben Burttin kommenteilla varustettuina.[16]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sithin kosto on ainoa Tähtien sota -sarjan elokuva, joka on saanut Pohjois-Amerikassa PG-13 -ikärajaluokituksen. Lucas totesi CBS:n 60 Minutes -ohjelmassa, että hän itse ei veisi 5-6 -vuotiaita katsomaan sitä.[17] Sithin koston markkinointiin käytettiin yhteensä $95 miljoonaa.[15]

DVD-julkaisun kansi.

Sithin kosto sai ensi-iltansa 15. toukokuuta 2005 Cannesin elokuvafestivaaleilla Ranskassa 2400-henkiselle yleisölle. Esityspaikkana toimi Lumiere-teatteri, jonne George Lucas ja elokuvan päänäyttelijät marssivat orkesterin säestäessä heidän kulkuaan Tähtien sodan teemamusiikeilla.[18] Elokuvan Suomen ensi-ilta järjestettiin 19. toukokuuta.[3]

Kriitikoiden vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvakriitikot antoivat Sithin kostolle positiivisen vastaanoton: sillä on tällä hetkellä 80% "tuore" arvosana Rotten Tomatoes -sivustolla, mikä tekee siitä korkeimmin arvostellun nk. uuden trilogian episodin.[19] Chicago Sun-Timesin elokuva-arvostelija Roger Ebert antoi elokuvalle arvosanan 3,5 tähteä neljästä. Kuten Kloonien hyökkäyksessäkin, hän arvosteli elokuvan dialogia ja kuvaili Lucasia kyvyttömäksi sen kirjoittamiseen. Silti hän kertoi nauttineensa suuresti toiminnasta, jota oli enemmän kuin aiemmissa Tähtien sota -elokuvissa.[20] Los Angeles Timesin elokuvakriitikko Kenneth Turan sanoi elokuvan olevan huonompi, kuin alkuperäisten Tähtien sotien, mutta lisäsi sen silti olevan ainoa katsomisen arvoinen uuden trilogian elokuva.[21] Varietyn arvostelija Todd McCarthy piti sitä koko sarjan parhaana elokuvana Imperiumin vastaiskun jälkeen ja kehui erityisesti McDiarmidin näyttelijäsuoritusta. Hän myös sanoi Hayden Christensenin ja Natalie Portmanin näytelleen paremmin, kuin edellisissä osissa.[22]

Sithin kosto on ainoa Tähtien sota -elokuva, joka ei ansainnut Oscar-ehdokkuutta visuaalisista efekteistä.[13]

Taloudellinen menestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva tuotti maailmanlaajuisesti $848,754,768, mikä tekee siitä toiseksi menestyneimmän Tähtien sota -elokuvan Pimeän uhkan jälkeen. Sithin kosto oli vuoden 2005 menestynein elokuva Pohjois-Amerikassa ja toiseksi menestynein maailmassa, edellään vain Harry Potter ja liekehtivä pikari.[4]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyypin mukaan [+/–]

Hahmot Olennot Droidimallit Tapahtumat Paikat
Organisaatiot ja arvonimet Lajit Kulkuneuvot ja alukset Aseet ja teknologia Sekalaiset

Hahmot

Kaanonhahmot

Legends-hahmot

Olennot

Kaanonolennot

Legends-olennot

Droidimallit

Legends-droidit

Tapahtumat

Legends-tapahtumat

Paikat

Legends-paikat

Organisaatiot ja arvonimet

Legends-organisaatiot ja -arvonimet

Lajit

Legends-lajit

Kulkuneuvot ja alukset

Legends-kulkuneuvot

Aseet ja teknologia

Legends-teknologia

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian mediatiedostoja tämän artikkelin aiheesta:
Kuvat · Sitaatit
 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 IMDb favicon.png Full Cast and Crew for Star Wars Episode III: Revenge of the Sith Internet Movie Databasessa
 2. 2,0 2,1 IMDb favicon.png Star Wars Episode III: Revenge of the Sith Internet Movie Databasessa
 3. 3,0 3,1 IMDb favicon.png Release Dates for Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith Internet Movie Databasessa . Viitattu 26.2.2010
 4. 4,0 4,1 Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith, Box Office Mojo, Viitattu 26.2.2010
 5. Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys
 6. Star Wars: Clone Wars Star Wars: Clone Wars – ”Chapter 21
 7. Star Wars: Clone Wars
 8. Labyrinth of Evil
 9. Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys
 10. Sw-pm-logo1.png Star Wars PocketModel TCGBase Set (Kortti: Vigilance Venator-class Star Destroyer)
 11. Empire of Dreams: A Story of Star Wars Trilogy -dokumenttielokuva
 12. 12,0 12,1 12,2 Star Wars Episode III: Revenge Of The Sith (12A), kirjoittanut Colin Kennedy, Empire, Viitattu 25.3.2010
 13. 13,00 13,01 13,02 13,03 13,04 13,05 13,06 13,07 13,08 13,09 13,10 13,11 13,12 IMDb favicon.png Trivia for Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith Internet Movie Databasessa . Viitattu 25.3.2010
 14. 14,0 14,1 IMDb favicon.png Trivia for Star Wars: Episode II - Attack of the Clones Internet Movie Databasessa . Viitattu 26.2.2010
 15. 15,0 15,1 Movies: Star Wars Numbers, Time Magazine, 1.5.2005, Viitattu 3.4.2010
 16. 16,0 16,1 Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto poistetut kohtaukset; Esittelijöinä George Lucas, Rick McCallum ja Ben Burtt
 17. C-3PO AND R2-D2 GO PG-13, kirjoittanut Rebecca Winter, Time Magazine, 13. toukokuuta 2005, Viitattu 3.4.2010
 18. Cannes Diary VI: Sun, Moon and Star, kirjoittaneet Mary Corliss ja Richard Corliss, Time Magazine, 16. toukokuuta 2005, Viitattu 3.4.2010
 19. Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005) Rotten Tomatoes, Viitattu 26.2.2010
 20. Star Wars Episode III: Revenge of the Sith, kirjoittanut Roger Ebert, Chicago Sun-Times, 19.3.2005, Viitattu 26.2.2010
 21. Star Wars: Episode III Revenge of the Sith', kirjoittanut Kenneth Turan, Los Angeles Times, 15. toukokuuta 2005, Viitattu 2.4.2010
 22. Star Wars: Episode III -- Revenge of the Sith, kirjoittanut Todd McCarthy, Variety, 5.5.2005, Viitattu 23.4.2010