Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.

Tahl

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 23. toukokuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Tahl TERC.jpg
Tahl
Elämäkerralliset tiedot
Kotiplaneetta

Noori

Syntynyt

92 eYt

Kuollut

41 eYt, New Apsolon (ikä 51)

Ruumiilliset tiedot
Laji

Lähes-ihminen

Sukupuoli

Nainen

Pituus

182 cm

Hiusten väri

Tummat

Silmien väri

Kultavihreät

Kronologiset ja poliittiset tiedot


Liittoutuma(t)
Oppilaat

Bant Eerin

Tahl oli Bant Eerinin ensimmäinen jedimestari ja kirjastonhoitajana Jediarkistoissa. Tahl oli myös Qui-Gon Jinnin läheinen ystävä, joka lopulta rakastui tähän. Hän menetti näkönsä ollessaan vankilassa Melida/Daanille suuntautuneen tehtävänsä aikana. Hänen kehittynyt kuulonsa ja herkkyytensä Voimalle kuitenkin auttoivat häntä pärjäämään.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tahlilla oli uskomaton määrä tietoa galaktisesta historiasta, politiikasta ja suunnilleen kaikesta muustakin mitä galaksissa oli meneillään julkisivun takana. Hän usein auttoi Qui-Gon Jinniä kertomalla tälle planeetoista, joille jedineuvosto hänet lähetti. Tahl oli myös taitava murtamaan erilaisia koodeja ja käyttämään kuulustelutekniikoita, mistä oli suuri apu Qui-Gonille ja tämän oppilaalle Obi-Wan Kenobille.

Tahl lähetettiin hieromaan rauhaa Melida/Daaniin, joka oli hajaantunut planeetta, jolla sen kansalaiset tappoivat toisiaan vanhojen riitojen vuoksi. Qui-Gon ja hänen padawanoppilaansa Obi-Wan Kenobi pelastivat hänet, mutta hän oli menettänyt näkönsä valosapelinsa räjähdyksessä. Hänen palattuaan Coruscantille Tahl sai Yodalta avukseen navigointidroidin, jonka oli määrä helpottaa hänen toimintaansa sokeana. Droidi kuitenkin lähinnä ärsytti Tahlia, minkä lisäksi Xanatos käytti droidia hyväkseen yrityksessään tuhota Jeditemppelin.

Vähän tämän jälkeen Tahl ja Qui-Gon työskentelivät yhdessä selvittääkseen Clee Rharan lentojärjestelmää Centax 2:lla sabotoineen henkilön. Sabotööriksi paljastui Tarrence Chenati, mies, joka käytti kaksikymmentä vuotta aiemmin kuolleen henkilön nimeä.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tahl kuoli New Apsolonissa Balogin tappamana 41 eYt. Hän oli yhä elossa, kun Qui-Gon kiiruhti pelastamaan häntä, mutta mies ei pystynyt pelastamaan hänen henkeään. Tämä menetys, josta vielä katkeramman teki kaksikon läheinen suhde, oli välhällä ajaa Qui-Gon Jinnin pimeälle puolelle, koska hän tahtoi kostaa Tahlin kuolemaan. Hän jäljitti Balogin tappaakseen tämän, mutta juuri kun hän oli toteuttamaisillaan kostonsa Tahlin ääni kuului hänen korvaansa kieltäen tekemästä sitä.

Tahlin kuoleman jälkeen Kit Fisto otti Bantin oppilaakseen. Tahl oli Qui-Gon Jinnin läheisin ystävä, jota läheisempi oli vain mestarin suhde oppilaaseensa, Obi-Waniin.

Kulissien takana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The New Essential Chronology virheellisesti ilmoittaa Tahlin kuolleen 39 eYt.

On mahdollista, että Tahl sai tietää Voiman mahdollistavan kuolemattomuuden salaisuuden yhdessä Qui-Gonin kanssa whilleiltä. Tähän viittaa se, että Qui-Gon kuulee Tahlin äänen varoittavan häntä pimeän puolen vaaroista naisen kuoleman jälkeen.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]