Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.

Talzit

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 24. tammikuuta 2022
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Talz NEGAS.jpg
Talzit
Biologinen luokitus
Ryhmä

Älykäs

Fyysiset ominaisuudet
Keskimääräinen pituus

2–2,5 metriä[1]

Hiusten väri

Valkean ja harmaan sävyt, vaaleanpunainen

Silmien väri

Musta, tummanpunainen, tummansininen

Erikoisuudet

Kaksi silmäparia, paksu, vaalea turkki

Keskimääräinen elinikä

Jopa 52 standardivuotta[2]

Sosiokulttuuriset tiedot
Kotiplaneetta

Alzoc III[1]

Jäsenet
Nämä olennot ovat lähinnä eläimiä. Ei eläimelle voi valehdella! Heihin ei voi luottaa.
Puhemies Chi Cho[lähde]

Talzit olivat älyllinen, suurikokoinen nisäkäslaji, jonka kotiplaneetta oli jäinen Alzoc III. Heillä oli kaksi silmäparia, joista toinen oli tarkoitettu päivälle toisen toimiessa paremmin hämärässä. Talzeja nähtiin harvoin kotiplaneettansa ulkopuolella, mutta heillä oli myös siirtokuntia esimerkiksi Orto Plutoniassa sekä Hothissa.

Ominaisuudet ja kulttuuri[muokkaa]

Seuraamme sithien surmatöitä. Näemme voimaa ja valtaa. Talzien klaani on menettänyt ne. He ovat liian passiivisia. Kynsiämme ei ole tarkoitus käyttää sopimusten allekirjoittamiseen. Ne ovat olemassa repimistä, raatelemista ja tappamista varten!
―Talz Broonmark kuvailee lajiaan[lähde]
Muftak Mos Eisleyn avaruussataman kanttiinassa.

Talzit olivat suurikokoinen, kaksijalkainen nisäkäslaji, jotka olivat keskimäärin 2–2,5 metriä pitkiä. He olivat raskasrakenteisia ja täysin vaalean, tuuhean turkin peitossa. Turkki toimi eristeenä heidän kylmän kotiplaneettansa ilmastoa vastaan. Talzeilla oli kaksi silmäparia, joka oli myös kehittynyt lajin sopeuduttua elinympäristöönsä. Suurempi silmäpari oli suljettuna päiväaikaanauringonvalon heijastuessa lumisesta maastosta suurella intensiteetillä, ja talzit käyttivät ainoastaan pienempää silmäpariaan. Suurempia silmiä talzit käyttivät yöaikaan ja niiden hämäränäköominaisuuksien ansiosta talzit kykenivät näkemään hyvin myös kotiplaneetansa kuuttomassa yössä.

Talzit käyttivät pientä imukärsää syömiseen ja kommunikointiin. He puhuivat kielenään talzia (talzzia), joka koostui surinasta ja korkeataajuuksisista viserryksistä, jossa taajuuden muutokset olivat tärkeässä osassa.

Talzeilla oli hyvin suurikokoiset kädet, joissa oli terävät kynnet. Uhkaavista kynsistään huolimatta talzit olivat usein luonteeltaan lempeitä ja rauhanomaisia. He olivat ahkeria ja tunnollisia työntekijöitä. Yhteiskuntana talzit olivat melko alkukantaisia ja olivat vasta kehittyneet älyllisiksi Galaktisen Imperiumin löydettyä lajin. Talzit käyttivät rajoitetusti työkaluja ja rakensivat alkukantaisia rakennuksia suojatakseen itseään kotiplaneettansa vihamieliseltä ympäristöltä. He kuitenkin ymmärsivät myös teknologian peruskonsepteja, kuten maakiitureita ja sädeaseita. Heidän käyttäytymisensä ja yhteiskuntansa olivat kuitenkin hyvin monimuotoisia—talzien yhteiskunta perustui klaaneihin ja suurperheisiin—ja heillä oli käytössään kehittynyt järjestelmä resurssien jakamiseen, jotta niistä saataisi suurin mahdollinen hyöty koko yhteiskunnalle. "Omaisuuden" käsite oli talzeille vieras; sen sijaan he "lainasivat" tarvitsemiaan tarvikkeita tovereiltaan luopuen omista tavaroistaan tarpeen mukaan. Monet ei-talzit pitivät heitä tämän takia varkaina ja pitivät talzien kanssa työskennellessään tavaransa visusti lukkojen takana. Yleisesti ottaen omaisuuden käsitteen opettamista talzeille pidettiin ajanhukkana.[9]

Broonmark, talzien yhteiskunnan hylkiö, uskoi, etteivät talzit olleet aina olleet rauhanomainen laji, vaan hänen mukaansa muinaiset talzit olivat väkivaltaisia ja sotaisia, joita Alzoc III:n petoeläimet kavahtivat. Broonmarkin mielestä hänen aikakautensa talzit olivat menettäneet esi-isiensä vaistot ja vahvuuden. Broonmarkin suureksi häpeäksi hänen isänsä joutui kotiplaneettansa petoeläimien surmaamaksi, mikä nähtävästi todisti hänen mielipiteensä. Kun hänen kylänsä vanhin tuomitsi Broonmarkin, hän tappoi tämän epäröimättä.

Broonmarkin mielestä asiaa vahvisti entisestään se, että hänen komennossaan ollut talzkommandojen ryhmä ryhtyi kapinaan hänen väkivaltaisten toimintatapojensa sekä ankaran johtamistapansa takia. Broonmark syytti Galaktista Tasavaltaa siitä, että talzit tahtoivat pysyä rauhanomaisena kansana sen sijaan, että olisivat omaksuneet esi-isiensä oletetut tavat. Broonmarkin oletuksia ei kuitenkaan voitu vahvistaa, sillä tiedot talzien esihistoriasta olivat hyvin puutteellisia.

Historia[muokkaa]

Kulissien takana[muokkaa]

Romaanissa X-Wing: Iron Fist talz-vangin kerrotaan "avaavan suunsa ja karjuvan". Muiden lähteiden mukaan talzeilla ei kuitenkaan ollut suuta, joten näin ollen he eivät voineet karjua.

Esiintymiset[muokkaa]

Kaanonittomat esiintymiset[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]