Tämän artikkelin aihe kuuluu kaanoniin.

Kapinaliitto

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 23. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Tämä on artikkelin kaanonversio.  Paina tästä lukeaksesi artikkelin Legends-versiota. 
Redstarbird.svg
Kapinaliitto
Poliittiset tiedot
Hallitustyyppi

Sotilaallinen vastarintaliike[1]

Valtionpäämies

Kansleri[2]

De facto johtaja

Mon Mothma[2]

Toimeenpanovallan hallitsija

Kapinaliiton korkein komento[2]

Asevoimat
Yhteiskunnalliset tiedot


Pääkaupunki
Valtionuskonto

Jedit[1]

Historialliset tiedot
Muodostettu
Uudelleenorganisoitu

4 vuotta Yavinin taistelun jälkeen, hieman Endorin taistelun jälkeen, Uudeksi tasavallaksi[8][9]

Juuri kuten sanoit: Kuolemantähti piti pysäyttää. Samoin Imperiumi pitää tuhota. Jos se tulee tapahtumaan, osan meistä on saatava verta käsilleen. Meidän tulee haluta tappaa, ja haluta kuolla. Se ei ole helppoa eikä tule olemaan. Mutta tämän voin kertoa, Kyrell. Se on helpompaa kuin katsella sivusta tekemättä mitään.
―Wedge Antilles, Thane Kyrellille[lähde]

Tasavallan palauttamisen liitto, yleisesti tunnettu Kapinaliittona, liittona tai kapinana, oli Bail Organan ja Mon Mothman muodostama vastarintaliike, joka vastusti Galaktista Imperiumia. Ennen Kapinaliiton syntyä oli toinen vähemmän järjestäytynyt liike Imperiumia vastustamassa ja Organa johti sitä salaisesti. Tämä varhainen ryhmä muodostui kapinallissolujen joukosta, johon kuuluivat Ghostin miehistö ja Phoenix-kapinallissolu.

Kapinaliitto syntyi Vanhan Tasavallan jäänteistä ja Imperiumin senaatin kapinallisjäsenistä, kuten Bail Organa ja myöhemmin hänen tyttärensä Leia. Organan perustamana ja yhdistämänä varhaisia kapinallisia auttoivat selvinneet jedit, kuten Ahsoka Tano, Kanan Jarrus, hänen padawaninsa Ezra Bridger ja myöhemmin Luke Skywalker. Klooniupseerit, kuten kapteeni Rex auttoivat myös ensimmäisesä liikkeessä.

Täydellisen sodan sijasta Kapinaliitto kävi sotaa hallitusta vastan vähitellen, perustaen pieniä asutuksia ympäri galaksia planeetan täydellisen hallinnan sijaan.

Kun Kapinaliitto varasti onnistuneesti suunnitelmat Imperiumin äärimmäisestä aseesta, Kuolemantähdestä, ja tuhosi avaruusaseman Yavinin taistelussa, sodan suunta alkoi kääntyä ja kapinalliset alkoivat olla vakava uhka Imperiumille. Kuitenkin Darth Vaderin komennossa Imperiumin joukot onnistuivat voittamaan Kapinaliiton Hothissa, ajaen heidän loput joukkonsa piiloutumaan.

Lopulta Kapinaliitto voitti Imperiumin ja vahingoittivat sitä pahasti, kun se aloitti hyökkäyksen toiselle Kuolemantähdelle sen rakentamisen aikaan. Kapinaliitto tuhosi taisteluaseman, mutta lisäksi heidän jedinsä Luke Skywalker onnistui käännyttämään isänsä Darth Vaderin, joka tappoi keisari Sheev Palpatinen ennen omaa kuolemaansa Endorin taistelussa. Kapinaliitto muutettiin pian Uudeksi tasavallaksi.

Yavinin taisteluun mennessä Kapinaliitto oli valinnut punaisen tähtilinnun symbolikseen ja logokseen.[1][10]


Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaanonittomat esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]