Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.

Telos IV

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 18. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
R2 repair.png

Toivottavasti huoltodroidit pystyvät korjaamaan sen.

Tätä artikkelia tai artikkelin osaa on pyydetty parannettavaksi, koska Kielioppi on huonoa.

Voit auttaa Jedipediaa parantamalla artikkelia. Lisää tietoa saattaa olla artikkelin keskustelusivulla.

[+/–]
TelosIV.png
Telos IV
Astrograafiset tiedot
Alue

Ulkokehän alueet[1]

Sektori

Kwymarin sektori[2]

Aurinkokunta

Telosin aurinkokunta[2]

Kuut

Ei ole[1]

Koordinaatit

Q-4[3]

Pyörähdysaika

24 standardituntia[1]

Kiertoaika

422 paikallista päivää[1]

Fyysiset tiedotPainovoima

Standardi[1]

Maasto yleisesti
Tärkeimmät kohteet ja paikat
Yhteiskunnalliset tiedot
Muut lajit
Virallinen kieli

Galaktinen peruskieli

Hallitus

Tasavalta[1]

Asukasluku

500 miljoonasta miljardiin[3]

Tärkeimmät kaupungit
Tärkeimmät tuontituotteet

Ennen jedien sisällissotaa luksustuotteita[1]

Tärkeimmät vientituotteet
  • Ennen jedien sisällissotaa ruokatarvikkeita[1]
  • Teknologiaa[8]
  • Turismia[5]
Liittoutuma

Telos IV, puhekielessä pelkkä Telos, oli neljäs planeetta Telosin aurinkokunnassa. Se sijaitsi Ulkokehällä Kwymarin sektorissa. Se sijaitsi strategisesti tärkeän Hydian Way -hyperavaruusreitin varrella Galaktisen Tasavallan hallitseman alueen reunoilla. Telosin taloudellinen ja sotilaallinen valta perustui pitkälti Tasavaltaan. Lisäksi planeetta toimi maatalousjoukkojen isäntämaailmana, mihin koulutuksessaan epäonnistuneet jedit lähetettiin työskentelemään maanviljelijöinä ja työläisinä. Jedien sisällissodan varhaisissa taisteluissa Sith-imperiumin joukot tuhosivat Telosin. Darth Malakin käskystä entinen Tasavallan amiraali Saul Karath vaati planeettaa antautumaan, ja planeetan kieltäydyttyä hän antoi käskyn pommittaa sen pintaa. Pian sen jälkeen Jediritarikunta valitsi Telosin salaisen jediakatemian ja varaston perustamispaikaksi, koska he pelkäsivät hyökkäystä jedien alueelle Dantooinessa. Tämä akatemia päätyi lopulta Echanin hovineitojen ja jedimestari Atrisin haltuun, ja he toivoivat voivansa rakentaa murskatun jediritarikunnan uudelleen.

Vuonna 3955 eYt Telos valittiin ensimmäiseksi Tasavallan tukeman korjausoperaation kohteeksi ylikansleri Cressan käskystä. Onnistuessaan tämä aloite voi tasoittaa tietä muiden planeettojen palauttamiseksi, jotka olivat kärsineet mandalorialaissodissa ja Revanin sekä Malakin aiheuttamissa konflikteissa. Telosin kunnostushankkeeseen kuului Linnoitusaseman, valtavan planeettaa kiertäneen avaruusaseman, rakentaminen, jota käytettiin prosessin toteuttamisessa. Chrodo Habatin johtama ithorilaisten lauma valittiin hoitamaan projektia Telosin neuvoston valvonnassa. Telos ja Linnoitusasema olivat keskeisessä roolissa Karkotetun jedin tehtävässä lopettaa ensimmäinen jedipuhdistus, kun Darth Nihiluksen komentamat komentamat sithien joukot hyökkäsivät asemalle. Taistelun seurauksena Sithien triumvitaatti hävisi ja Tasavallan valta vakiintui. Osittain Karkotetun jedin pyrkimyksistä johtuen, lopulta Telosin kunnostushanke onnistui ja Telosista tuli jälleen vihreä planeetta monine pyhine paikkoineen ja kansallispuistoineen, jotka keräsivät matkailijoita ympäri Galaksia.

Tasavallan viimeisellä vuosisadalla Telos nousi poliittisesti merkittävään rooliin. Se oli luonnonkaunis maailma ja turismi kukoisti, minkä takia se herätti kaupallista huomiota ja Telosin hallituksen kanssa solmittiin lukuisia eri sopimuksia. Vuonna 53 eYt Telosin kuvernööri, varakas Crion-niminen kansalainen, yritti salaa solmia liiton naapuriplaneetan kanssa sen arvokkaiden mineraalien ja tehtaiden takia. Värvättyään poikansa, entisen jedin Xanatosin, juonimaan kanssaan, kaksikko aloitti vakavan sisällissodan, ja seurauksena Crion surmattiin. Yhdeksän vuotta myöhemmin Xanatos—saatuaan telosilaiset vakuutettua hänen ja isänsä syyttömyydestä—halusi teollistaa Telosin luonnonvarat yrityksenä saada henkilökohtaista valtaa. Hänen suunnitelmansa epäonnistui ja Xanatos surmasi itsensä mielummin kuin joutuisi vastuuseen rikoksistaan. Galaktisen sisällissodan aikana kapinoi Galaktisen Imperiumin valtaa vastaan yhdessä muiden Kwymarin sektorin planeettojen kanssa. Kwymarin tukahduttamisen aikana Telosille hyökättiin jälleen, ja taistelu päättyi Imperiumin voittoon.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jedien sisällissota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen jedien sisällissotaa, Telos IV oli varakas planeetta. Se toimi tärkeänä sotilastukikohtana Galaktiselle Tasavallalle ja jedeille mandalorialaissotien aikaan sekä tarjosi vetäytymispaikan meditoimiselle ja maatila-alueet Tasavallan maatalousjoukoissa toimineille. Tällöin planeettaa hallitsi Telosin neuvosto ja sen turvallisuudesta vastasi Telosin turvajoukot. Kun entisten jediritarien Revanin ja Malakin petos paljastui vuonna 3959 eYt, Darth Malak komensi amiraali Saul Karathia pommittamaan Telosin pintaa testatakseen tämän uskollisuutta sitheille. Sithien lentue pommitti erityisesti jedien ja Tasavallan hallintakeskuksiin tappaen tai kaapaten kaikki paikalla olleet jedit.

Pommitusten aikaan ja sen jälkeen, jotkin pakolaiset onnistuivat pakenemaan suurpaloja muutamille evakuointiin tarkoitetuilla sukkuloilla. Nämä sukkulat leijuivat avaruudessa viikkoja ennen kuin Tasavallan keskusalukset pelastivat ne avaruudesta. Myöhemmin kävi ilmi, että sithit olivat antaneet pakolaisten selvityä, jotta tapahtumien todistajat levittäisivät sanaa hyökkäyksestä ja tämän myötä pelkoa muiden planeettojen asukkaisiin. Useat pelastautuneet päätyivät vaeltamaan planeetalta toiselle ja monet joutuivat asettumaan Nar Shaddaan pakolaisten slummeihin voimatta lähteä sieltä enää koskaan.

Telos oli kotiplaneetta myös Carth Onasille, Tasavallan sankarille, joka menetti lähes kaikki ystävistään ja perheestään hyökkäyksessä. Hänen poikansa, Dustil Onasi, pelastautui ja joutui myöhemmin palvelemaan sithejä. Lisänä Carthin tuskaan oli se tosiasia, että hyökkäyksen takana ollut Saul Karath oli entinen Tasavallan sankari ja Carthin opettaja

Sisällissodan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Telosin palautusprojekti aloitettiin melkein heti sisällissodan loputtua. Tarkoituksena oli rakentaa iso avaruuskaupunki planeetan ympärille, josta laukaistaisiin säteet ympäröimään palautusalueita kunnes ilmakehä olisi palautettu. Projektia viivästytti koko galaxin halki levinnyt korporaatio, Czerka, joka valtasi palkkasotureilla palautusalueita. Onneksi saatiin tarpeeksi todisteita pysäyttämään aikeet. Projekti oli lähellä keskeytyä, kun Peragus II polttoaineen kaivuupaikka räjähti. Polttoainetta riitti enää juuri ja juuri pitää avaruus kaupunki toiminnassa. Lopulta Meetra Surik sai tehtyä sopimuksen Nar Shaddaassa asuvan huttin nimeltä Vogga kanssa ja polttoainetta alkoi taas virrata Telosiin.

Republicfleetkotor2.jpg

Vain vähän jälkeen näiden tapahtumien Darth Nihilus ja hänen sith armeija teki yllätyshyökkäyksen Telosiin. Telosin turvajoukoilla ei ollut aikaa valmistautua ja sithit pääsivät helposti avaruuskaupungin sisälle. Telosin joukoilla oli apuna myös Dantooinen joukkoja ja Onderonin joukkoja. Onneksi Carth Onasin laivasto oli lähellä ja pääsi nopeasti apuun. Karkotettu jedi lensi sukkulalla avaruuskaupungista Ravageriin, josta hän antoi koordinaatit aluksen heikoista kohdista Tasavalla. Hän kävi vielä sen jälkeen hoitelemassa Darth Nihiluksen ja pakeni alukselta. Carth Onasi komensi kaikki alukset ampumaan aluksen heikkoja kohtia ja se räjähti palasiksi. Loput sith alukset joutuivat pakenemaan.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]