Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.

Tenn Graneet

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 20. huhtikuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Tenn graneet.jpg
Tenn Graneet
Elämäkerralliset tiedot
Syntynyt

ennen 50 eYt

Kuollut

0 jYt

Ruumiilliset tiedot
Laji

Ihminen

Sukupuoli

Mies

Kronologiset ja poliittiset tiedot


Liittoutuma(t)

Tenn Graneet oli keisarillisen laivaston tykkiupseeri 0 jYt. Graneetin asemapaikka oli Imperial-luokan tähtituhoaja Steel Talonilla, kunnes hänet siirrettiin ensimmäiselle Kuolemantähdelle.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ollessaan vasta uransa alussa ollut tykkimies kloonisotien aikana Graneet joutui onnettomuuteen. Lataajan virheen seurauksena tykki räjähti ja tykkimiehistön päälle lensi teräviä kappaleita, joista eräs osui Graneetin oikeaan käteen vaurioittaen sitä vakavasti. Graneetia hoitanut lääkäri piti parempana tehdä käteen uuden liitoksen, koska alkuperäinen oli pahasti vaurioitunut. Onnettomuudesta toivuttuaan Graneet havaitsi, että hoidetun käden voima oli parantunut jopa 25 prosenttia, vaikka ulkoisesti käsi oli aivan samanlainen kuin vasenkin. Kloonisotien jälkeen Graneet aikanaan pääsi Steel Talonin tykkiupseeriksi.

Kuolemantähden valmistuessa Graneet siirrettiin Steel Talonilta Kuolemantähden superlaserin ampujamiehistöön. Aluksi Graneet oli ihastuksissaan uudesta tehtävästään, sillä hän oli aina halunnut päästä ampumaan suurinta ja parasta asetta. Tutustuessaan lähemmin uuteen superaseeseen hän kuitenkin alkoi epäillä oliko kukaan todella riittävän viisas komentamaan sallaista voimaa. Hän rauhoitteli huoltaan idealistisella kuvitelmalla, ettei Imperiumi ampuisi aseen täydellä voimalla asuttua planeettaa, vaan tyytyisi pelottelemaan räjäyttelemällä asumattomia kuita, planeettoja tai muita suurempia massoja. Rakennustöiden viimeisten kuukausien aikana Graneet tykkimiehineen harjoitteli simulaattorilla, joka oli tarkka kopio tulenjohtohuoneesta. He tutustuivat ampumisen vaatimiin toimiin ja pyrkivät parhaansa mukaan nopeuttamaan aikaväliä komennon antamisen ja laukauksen välillä.

Superlaserin tykkimiehistön ylimpänä upseerina Graneetin tehtävänä oli päättää ammunta vetämällä laukaisukahvasta. Ensimmäistä kertaa hän teki sen taistelussa vanhaa Lucrehulk-luokan taistelualusta vastaan, jota Kapinaliitto käytti hävittäjien kuljetusaluksena. Vaikka aseessa oli vain neljän prosentin teho, se oli enemmän kuin riittävä tuhoamaan kapinallisaluksen täydellisesti.

Myöhemmin Graneet ampui superlaserilla Despayren planeettaa. Despayren tuhoamiseen vaadittiin kolme laukausta yhden kolmasosan voimalla, minkä seurauksena toimitukseen kului useampia tunteja. Ensimmäinen laukaus tuhosi kaiken elävän planeetalla ja poltti sen pinnan. Toinen laukaus aiheutti lisääntyvää epävakautta planeetan sisällä ja kolmas lopulta räjäytti sen kappaleiksi.

Vielä myöhemmin Graneet määrättiin ampumaan Alderaania, jonka hän tiesi olevan asuttu planeetta. Jo Despayren tuhon jälkeen Graneet tunsi vakavia omantunnon pistoksia, mutta Alderaanin jälkeen hän ei uskonut voivansa enää koskaan nukkumaan rauhallisesti. Tapettuaan miljoonia hän alkoi pitää itseään galaksin historian suurimpana massamurhaajana, minkä lisäksi hän oli varma, että jos Kapinaliitto jotenkin pystyisi voittamaan sodan, he löytäisivät hänet ja teloittaisivat rikoksistaan. Graneet oli myös varma, että Kuolemantähden miehistö reagoi tapahtuneen jälkeen eri tavalla hänen läsnäoloonsa kuin aikaisemmin.

Kun hänelle annettiin määräys ampua superlaserilla kapinallisten tukikohtaa Yavin 4:llä, Graneet jähmettyi toivoen epätoivoisesti, että jokin pelastaisi hänet hirveältä velvollisuudeltaan. Hän antoi tykkimiehistölleen ja komentosillalle määräyksen "olla valmiina" ja toisti sanansa muutamia sekunteja myöhemmin. Hänen toiveensa toteutui, sillä hänen hetkellinen epäröintinsä antoi Luke Skywalkerille aikaa tuhota Kuolemantähden ampumallaan protonitorpedolla. Graneet kuoli seuranneessa räjähdyksessä.

Persoonallisuus ja ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Graneet oli synnynnäinen sotilas, joka totteli aina saamiaan määräyksiä. Tottelevaisuus, uskollisuus ja tehokkuus olivat hänelle tärkeitä asioita palveluksessa ja hänen unelmansa oli päästä ampumaan galaksin suurinta ja parasta tykkiä. Hän oli ylpeä saadessaan johdettavakseen ensimmäisen Kuolemantähden superlaserin ja kilpaili muiden tulenjohtoryhmien kanssa nopeudesta ja tehokkuudesta. Hän tuli myös erinomaisesti toimeen kanssaan työskennelleiden tykkimiesten kanssa sekä nautti erilaisista kilpailuista, kuten kädenväännöstä, missä hän olikin erinomainen käsivarteensa tehtyjen korjausten seurauksena. Hän piti myös itseään jonkinasteisena naistenmiehenä.

Hän ei kuitenkaan ollut kovasydäminen, ja seurattuaan uskollisesti käskyä tuhota Despayren vankilaplaneetta hän alkoi kärsiä omantunnon pistoksista. Alderaanin tuhon jälkeen hän alkoi myös tuntea sääliä kapinallisia kohtaan, vaikka samaan aikaan pelkäsi näiden saavan selville hänen olevan syyllinen planeetan tuhoon ja teloittavan hänet sotarikollisena, jos vain saisivat hänet kiinni. Kun Kuolemantähti siirtyi Yavinin aurinkokuntaan kapinallisten tukikohdan perässä, Graneet rukoili jo hiljaa mielessään ihmettä, joka voisi estää häntä vetämästä liipaisimesta kolmatta kertaa ja saamasta lisää kapinallisten verta käsiinsä.

Kulissien takana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ääni joka sanoo "valmiina" juuri ennen Kuolemantähden tuhoa Yavinin taistelun aikana Uudessa toivossa nimetään Death Star romaanissa tykkimiehistön ylikomentaja Tenn Graneetiksi, kun hän toivoo viime hetkellä voivansa välttää määräyksen kapinallisten tukikohdan tuhoamisesta Yavin IV:llä.

Kirja myös saa lukijansa miettimään, kumpi lopulta oli vastuussa Kuolemantähden räjähtämisestä, Luke Skywalker vai Tenn Graneet. Kuolemantähden superlaserin äärimmäisen herkkien hallintalaitteiden väärän käsittelyn sanotaan voivan aiheuttaa koko aseman tuhon, joten on mahdollista, että viime hetkellä Graneet teki jotakin, mikä aiheutti räjähdyksen. Villian Dance sanoo, että protonitorpedon osuminen alas suojaamattomasta kuilusta oli yksi miljoonasta ja mainitsee, että todennäköisempi syy aseman tuhoon oli superlaserin virhelaukaus. Koska katsojille ei näytetä, miten Luke Skywalkerin ampuma protonitorpedo osuu kohteeseensa Kuolemantähden sisällä, asiasta ei voi saada varmuutta.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]