Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.

Twi'lekit

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 19. heinäkuuta 2024
< Twi'lekit(Ohjattu sivulta Twi'lek)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Twilek NEGAS.jpg
Twi'lekit
Biologinen luokitus


Alalaji
Fyysiset ominaisuudet
Keskimääräinen pituus

1.6 - 2.4 metriä[1]

Ihon väri

Punainen, oranssi, keltainen, vihreä, sininen, purppura, ruskea, valkoinen, ja tummanharmaa

Erikoisuudet

Päähännät

Sosiokulttuuriset tiedot
Kotiplaneetta

Ryloth

Kieli

Ryl, Lekku, harvoin peruskieli

Jäsenet
Matopäät. Kaksi lonkeroa päästä. Naiset tosi nam-nam.
Vilmarh Grahrk[lähde]

Twi'lekit olivat kaikkiruokainen humanoidilaji, joka oli alkujaan kotoisin Rylothin planeetalta. Heillä oli taipumus syödä edistynyttä ruokaa, sieniä ja Rycrit-lihaa. Heidän erikoisominaisuutensa oli värillinen iho, jonka väri vaihteli yksilöllisesti. Toinen erikoisuus oli kaksoislonkero, joka kasvoi twi'lekin pääkallosta. Lonkeroita kutsuttiin lekuiksi tai päähänniksi. Twi'lekeillä oli lähes tavanomainen humanoidin äänirakenne, ja heillä oli kyky oppia suurin osa eri muukalaiskielistä; kuitenkin he yleensä käyttivät omaa, kansallista Twi'lek-kieltään, mihin sisältyi lekun liikehdintää. Twi'lek-lajin naispuolisia jäseniä käytettiin usein orjina tai tanssijoina kauneutensa vuoksi.

Biologia ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi näkyvintä ominaisuutta twi'lekeillä oli suuri vaihtelevuus ihonväreissä lajin sisällä, sekä päähäntien pari. Nämä päähännät, joita myös kutsuttiin "thcun-tchineiksi", tai lekuiksi, roikkuivat alaspäin pääkalloon kiinni kasvaneina, niihin myös sisältyi osa twi'lekin aivoista. Usein käytetty sana "Twi'lek" uskotaan tulleen puoli-peruskielen sanasta "twin lekku" (eli kaksoislekku). Twi'lekin päähännät toimivat monissa eri tarkoituksissa heidän jokapäiväisissä elämäntavoissaan ja kulttuurissaan, varastoimassa rasvaa ja niitä käytettiin erityisvyöhykkeinä. Twi'lekien kansallista kieltä puhuttiin käyttäen sanojen yhdistelmiä sekä lekkujen liikehdinnällä. Vastasyntyneillä lekut eivät ole vielä kasvaneet, mutta luultavasti ne kasvoivat lapsuuden aikana.[2]

Twi'lekin päähäntä oli erittäin herkkä ja niihin voimakkaasti tarttuminen (tai vetäminen) oli niin kivuliasta, että siihen saattoi helposti lamaantua. Joskus vahinko päähäntiin aiheutti pysyvää vahinkoa twi'lekin aivoihin. Ne voitiin silti korvata kyberneettitiikalla, kuten vaikkapa Rianna Sarenin tapauksessa.

Pitkä tai kapea lekku oli merkki suuresta statussymbolista, ja yleensä kulkivat käsi kädessä luottamuksen, vaikutusvallan ja runsauden kanssa. Twi'lekin päähäntää voitiin verrata falliseen symboliin, ja molemmilla sukupuolilla suurempi lekku toi mukanaan positiivista konnotaatiota.

Päähännät olivat suuren ylpeyden lähde twi'lekeille, erityisesti kun he olivat tekemisissä muiden lajien kanssa. Nimi "tchun-tchin" oikeastaan viittasi kuhunkin lekkuun—"tchun" viittasi vasempaan lekkuun ja "tchin" oikeaan. Erilaisissa keskusteluissa, kun twi'lek puhui lekustaan, hän puhui joko "tchin" tai "tchun".

Mahdollinen twi'lekien ihonvärin raja oli vaikeasti määriteltävissä, mukaanlukien vihreä, oranssi, ruskea, keltainen, sininen, harmaa, pinkki, musta ja purppura, kaikki riippuen henkilökohtaisuudesta. Muita twi'lekien tyyppejä oli erityisen harvat turkoosi-ihoiset twi'lekit, jotka tunnettiin rutialaisina, sekä harvaisin punainen lethalaisen twi'lekin ihonväri, joidenka ihonväri aiheutui geneettisestä mutaatiosta. Jotkut twi'lekit päättivät värjätä ihonsa tuottaakseen itselleen "kuvion", kuten tanssija Ayy Vida teki.

Twi'lekit pakenevat lämpömyrskyä Rylothilla.

Miespuolisilla oli humanoidikorvat, ja myös naispuolisilla on todisteita humanoidikorvista ja eräänlaisista "kartioista". Kun jotkut päähineet olivat kulttuurillisia todisteita statuksesta, osa oli tarkoitettu "vaimentimiksi", jotta orjat eivät pystyisi puhumaan keskenään kieltä, jota twi'lekiä osaamaton omistaja ei ymmärtänyt.

Sekä nais- että miespuolisilta puuttui karvoitus, josta aikoa poikkeus olivat silmäripset, jotka auttoivat pitämään hiekan ja lämmön poissa silmistä Rylothilla. Naiset yleensä värjäsivät kulmakarvat tai tatuoivat ne esiintyäkseen houkuttelevampana ja vähemmän muukalaislajisena tyypillisempien humanoidien silmissä. Boc Asecalla oli karvoitusta kainaloissa ja rinnassaan, mutta ei tiedetä oliko tämä tulos geneettisestä mutaatiosta, harvinaisesta alalajista tai jostakin muusta.

Naispuolisia twi'lekejä pidetään galaksissa yleensä houkuttelevina ja hoikkina, mikä teki heistä suosittuja orjia ja viihdyttäjiä. Naispuolisten twi'lekien kauneus tunnettiin varsin hyvin galaksissa, ja lopputuloksena monet vähäpukeiset yksilöt myytiin orjuuteen, mikä teki heistä tanssijoita tai statussymboleja, ja huomattavin on Jabba Desilijic Tiure, joka piti orjanaan mm. Oolaa. Miespuolisten yleinen rumuus taas oli toisesta päästä tunnettu. Twi'lekit ovat arvostettuja galaksissa.

Yhteiskunta ja kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naispuolinen twi'lek avustaja perinteisessä asussaan.
Emme ole sen homogeenisempiä kuin ihmiset.
―For'ali[lähde]

Twi'lekien luonnollinen viehätysvoima ja eksoottinen kauneus teki heistä suosittuja orjakauppiaiden kohteita. Monet twi'lekit oikeastaan edistivät orjakauppaa kotiplaneetoillaan. Jotkut näkivät sen tilaisuutena tehdä rahaa kidnappaamalla ja myymällä orpoja lapsia, kun jotkut näkivät taas orjuuden tapana pelastaa lapsia kasvamasta Rylothin kovissa oloissa. Monet twi'lekit uskoivat, että orjuus oli hyödyllinen tapa levittää lajiaan ja edistää heidän kulttuuriaan, kun twi'lekeiltä puuttuivat omat keinot suorittaa tähtienvälisiä matkoja. Lähtökohtaisesta tavasta riippumatta monet twi'lekit elivät orjina tai esiintyjinä ja tulivat käytetyiksi statussymboleina, erityisesti naispuoliset tai harvemmin nähtävien ihonvärien edustajat: rutialaiset tai lethalaiset twi'lekit. Twi'lekit, jotka pääsivät pakoon vankeudesta, yleensä kääntyivät rikollisen elämään, ja molemmat sukupuolet käyttivät viettelytaitoja hyväkseen.

Kun monet twi'lekit elivät elämänsä kauppiaina tai jopa rikollisina, niin rodulla oli myös ylpeä ja kunnioitettu soturitraditio. Juuri twi'lek soturit keksivät Chir'dakin tai Deathseein, tähtihävittäjän, johon liitettiin TIE taistelijan ohjaamo S-tasoihin, joka oli alunperin X-siipisen. Bactasodan aikana twi'lek soturit auttoivat Wedge Antillesia taistelussa Ysanne Isardia vastaan.

Twi'lekien yleinen vaatetus riippui sukupuolesta. Kun suurin osa miespuolisista piti yllään pitkiä, roikkuvia viittoja, naispuoliset yleensä pitivät yllään tiukkoja, enemmän ihoa paljastavia pukuja saadakseen eleganttiset figuurit ja lisätäkseen haluttavuutta miesten keskuudessa. Twi'lekien tanssipuvut olivat tyypillisesti tehty silkkimäisistä kaistaleista, jotka tarttuivat heidän ihoihinsa, vaikka muunlaisiakin käytettiin, kuten Oolan paljastava verkkoasu.

Hallitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Twi'lekin tikari.

Twi'lekien yhteiskunta jakautui klaaneihin, ja kullakin klaanilla oli aina oma kaupunkinsa. Kullakin kaupungilla oli oma hallituksensa, jota johti viiden jäsenen klaaninjohtaja. Nämä viisi twi'lekiä johtivat yhteiskuntaa kaikissa toimenpiteissä kunnes yksi jäsenistä kuoli. Siinä vaiheessa klaaninjohdon jäljelle jääneet jäsenet siirrettäisiin autioituneelle kamaralle planeetan päiväpuoliskolle, luultavasti kuolemaan, ja näin antaen uuden sukupolven kahmia valtaa. Jos toinen sukupolvi ei ollut vielä valmis hallitsemaan asemassaan, joukko sijaisia valittaisiin hallitsemaan kunnes aika koittaisi.

Twi'lekien nimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Persoonallisten klaaninimien liitekohta on meidän rinnalla kuulumisen merkki. Nimien murtaminen osiin on erottelytyyli henkilön ja tämän väen välillä.
Canze'olan[lähde]

Sen sijaan, että olisivat käyttäneet erillisiä omia ja klaanien nimiä, twi'lekit muodostivat näistä yleensä yhdistelmän. Nimen persoonallinen tyyli valittaisiin klaanin nimi mielessä, johon yleensä kuului sisäisiä sanojen tai kirjaimien lisiä, jotka saattaisivat muuttaa pienestäkin koko nimen tarkoituksen. Tämän muutoksen tarkoitus oli symboloida yhtenäisyyden tapoja. Twi'lekin nimi voitiin myös hajoittaa useaksi osaksi, jos heidät karkotettiin rikollisina, sillä se oli twi'lekille erittäin kunniatonta.

Joissakin tapauksissa twi'lekit yhdistivät ei-twi'lekin monen osan nimen yhdeksi nimeksi, yleensä muuttaen sen ääntämisen samalla tavalla kuin he muuntelisivat omia annettuja tai klaanin nimiään. Esimerkiksi twi'lekit yleensä äänsivät Wedge Antillesin nimen: "Wedgan'tilles", niin että se tarkoitti "Tähtien surmaajaa" — jos twi'lek käyttäisi peruskielen ääntämistä, se tarkoittaisi yleiskäännöksenä "niin vastenmielistä yksilöä, että tämä saisi rancorin oksentamaan".[3]

Esimerkki todellisesta twi'lekin nimestä on "Nawar'aven". Tämä nimi voitaisiin hajottaa kahteen osaan, kun sitä käytettäisiin paikallisen kulttuurin ulkopuolella, tullen Nawara Veniksi (klaanin nimi olisi siis "Ven", mutta nimi "Nawara" valittiin liikuttamalla viimeistä "a" kirjainta toiseen sanan puoliväliin, näin vaihtaen merkityksen).

Toinen esimerkki tästä nimeysjärjestelmästä oli voisi olla lajin nimi itse; jos erotettuna, twi'lek tarkoittaisi kaksoislekkua.

On huomion arvoista, että nimeystapa ei näyttänyt olevan käytössä Galaktisen Tasavallan viimeisinä päivinä, jolloin jopa vaikutusvaltaiset twi'lek johtajat, kuten Ro Fenn ja Pol Secura esiintyivät käyttäen keskusnimiään jopa yksityiskeskusteluissa toistensa kanssa Rylothissa.

Kulissien takana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Twi'lek ei ollut käytössä ennen vuotta 1987, kun Star Wars: The Roleplaying Game, First edition ilmestyi. Nimeä ei kertaakaan mainittu yhdessäkään Tähtien sota -elokuvassa.

Star Wars: X-wing -videopelissä on harjoittelutehtävä, joka pelataan planeetta "Twi'lekin" ympärillä. Se oli varmaankin virheellinen viittaus planeetta Rylothiin.

Itse George Lucas otti Expanded Universeen nimen Twi'lek, siihen aikaan, kun hän ohjasi Tähtien sota: Episodi III – Sithin kostoa.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanoonittomat esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi twi'lek-tanssijaa, Lyn Me ja Oola.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]