Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.

Ulos galaksista -projekti

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 13. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo tutkimusmatkasta. Saatat olla etsimässä sanan muita merkityksiä.

Ulos galaksista -projekti oli Vanhan tasavallan viimeisinä päivinä järjestämä retkikunta, jonka oli tarkoitus matkustaa kuudesta Dreadnaughtista ja varastoytimestä kootulla aluksella tunnetun galaksin rajojen ulkopuolelle. Projektin suunnittelijana ja puhemiehenä toimi jedimestari Jorus C'baoth, joka sai senaatin suostuteltua rahoittamaan matkan koko laajuudessaan.

Tutkimusmatkalla oli mukana kuusi jedimestaria, kaksitoista jediritaria ja suunnilleen 50 000 miestä, naista ja lasta. Retkikunta lähti Pikku Yagasta, pysähtyi Roxulissa reittitarkistusta varten ja jatkoi sitten Tuntemattomien sektoreiden kautta kohti galaksin rajaa. Chissien avaruuden laitamilla komentaja Mitth'raw'nuruodon iskujoukko kuitenkin pysäytti ja lähes täydellisesti tuhosi retkikunnan. Vain pieni ryhmä katosi aluksen mukana Redoubtin tähtirykelmään aluksen kanssa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Projektin alkutaival[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkujaan Ulos galaksista -projekti oli kuuluisan jedimestari Jorus C'baothin suunnitelma. Vuonna 29 eYt projektia esiteltiin Jedineuvoston yhteisenä suunnitelmana, mutta todellinen tutkimusmatkan esitaistelija ja puolestapuhuja oli Jorus C'baoth.

Matkalle mukaan haluavia perheitä ryhdyttiin värväämään 29 BBY. Suurin osa osallistujista valittiin heidän teknisten taitojensa perusteella, mutta perheille, joihin kuului Voimalle herkkiä lapsia annettiin salassa korkeampi status. Valitut perheet lähetettiin Pikku Yagaan, mistä retkikunnan oli tarkoitus lähteä. Yaga Minorissa perheille järjestettiin perehdyttämiskoulutus aluksen hallintaan.

Poliittisen tilanteen muuttuessa sekä Senaatti että Jedineuvosto ryhtyivät pohtimaan uudelleen suurisuuntaisen tutkimusmatkan välttämättömyyttä ja kannattavuutta. Senaatti pienensi retkikunnan rahoitusta ja olivat sitä mieltä, että perheitä ei tulisi hyväksyä sittenkään mukaan matkalle, mikä tietysti olisi tehokkaasti vesittänyt matkan merkityksen siirtokuntien perustamisessa. Myös Jedineuvosto oli tutkimusmatkan pienentämisen kannalla ja ilmoittivat, että vain kahden jedin olisi tarpeellista lähteä matkalle. Jedien asiana matkalla olisi etsiä Vergereä, eivätkä useimmat jedit uskoneet, että tavoitteen saavuttamiseen tarvittaisiin suurta joukkoa.

Takaiskuista huolimatta C'baoth kieltäytyi luopumasta suunnitelmasta ja painosti jopa ylikansleri Palpatinea, että tämä vaatisi Senaattia palauttamaan täyden rahoituksen tutkimusmatkalle. Rahoitus palautettiin vasta sen jälkeen, kun C'baoth oli päässyt esiintymään sankarina estäessään salamurhayrityksen Barlokissa. Sankariteko käänsi sekä Senaatin että Jedineuvoston päät, minkä seurauksena projekti rahoitettiin täysin ja C'baoth sai myös mukaansa niin paljon jedejä, kuin vain katsoi tarvitsevansa.

Matkalle lähtö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Outbound Flight lähti matkalleen ulkokehällä olevalta Yaga Minorilta kapteeni Pakmillun komennossa. Kolmen viikon ajan se kiersi tunnettua avaruutta pysähtyen Lonnawissa, Argaissa, Kokashissa ja pysähtyen viimeisen kerran Roxulissa, mistä sen oli tarkoitus jatkaa Tuntemattomien alueiden halki kohti galaksin reunaa.

Aluksessa oli 45 000 siirtolaista, 5 000 miehistön jäsentä ja kaksikymmentä jediä, joista kuusi oli mestareita, kolmetoista jediritareita ja yksi padawan. Heidän joukossaan olivat myös Obi-Wan Kenobi ja Anakin Skywalker, jotka Mace Windu halusi lisätä mukaan viime hetkellä pitämään silmällä C'baothia. Galaksin reunalta heidän oli määrä palata kahden hengen Delta-12 Skyspritellä tunnetuille alueille. Nähdessään, mitä jo matkan alussa tapahtui Kenobi alkoi harkita jäämistä alukselle, mutta Roxulissa hän joutui luopumaan matkasta jopa ennen suunniteltua. Palpatine järjesti Kenobin ja Skywalkerin pois Outbound Fligtilta sillä verukkeella, että heidän neuvottelutaitojaan tarvittaisiin kaivoskiistan ratkaisuun; todellisuudessa Palpatine ei halunnut päästää Skywalkeria mukaan matkalle, joka oli tarkoitettu epäonnistumaan. C'baoth kieltäytyi muuttamasta matkan aikataulua odottaakseen neuvottelijoita, näiden oli vastoin Kenobin tahtoa poistuttava ennen aikojaan.

Outbound Flightin oli tarkoitus palata sen jälkeen, kun se olisi suorittanut tehtävänsä, vaikka tutkimusmatkalle ei ollut asetettu mitään täsmällistä paluuaikaa. Alukseen lastattiin tarvikkeita kymmenen vuoden matkaa varten, mutta suunnitelmaan kuului, että varastoja täydennettäisiin tarpeen mukaan löydetyiltä elinkelpoisilta planeetoilta. Aluksen rakenne myös soveltui siihen, että joku Dreadnaughteista saatettiin irrottaa ja jättää mahdollisesti perustettuun siirtokuntaan suojaksi ja kulkuneuvoksi.

C'baoth kaappaa vallan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkan aikana Jorus C'baoth riisti vallan kapteeni Pakmillulta ja ryhtyi johtamaan tutkimusmatkaa oman päänsä mukaan. Hän kohteli sellaisia, jotka eivät olleet herkkiä Voimalle, erittäin tiukasti ja epäoikeudenmukaisesti. Hän jopa sieppasi Voimalle herkkiä lapsia perheiltään yöllä, kielsi aluksen koristelemisen ja jakoi rajuja tuomioita onnettomuuksista. Lorana Jinzler, joka enenevässä määrin huolestui entisessä mestarissaan tapahtuneista muutoksista, koetti rauhoitella loukkaantuneita matkustajia. Myös Obi-Wan Kenobi koetti puhua C'baothia luopumaan omavaltaisesta toiminnastaan, mutta tämä ei suostunut kuuntelemaan ja oli vain tyytyväinen Kenobin poistuessa Roxulissa.

Useat muutkin jedimestarit, kuten mestari Justyn Ma'Ning, epäilivät hiljaa mielessään C'baothin toiminnan oikeellisuutta, mutta he eivät uskaltaneet sanoa epäilyksiään ääneen. Jotkut heistä kuitenkin puhuivat Jinzlerille ja pyysivät tätä puhumaan järkeä C'baohtille. Itsepäinen ja oman valtansa sokaisema C'baoth ei kuitenkaan suostunut kuuntelemaan entisen oppilaansa neuvoja.

Darth Sidiousin suunnitelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darth Sidiousin hahmossa Palpatine lähetti käskyläisensä Kinman Dorianan Kauppaliiton viidentoista aluksen iskuryhmän kanssa Tuntemattomille alueille odottamaan Outbound Flightia ja tuhoamaan sen. Iskuryhmä kuitenkin törmäsi pian saavuttuaan väijytyspaikkaansa chisskomentaja Mitth'raw'nuruodon johtaman Chissien laajennuspainotteisten puolustusvoimien yksikön, joka ylivertaisella taktiikallaan tuhosi koko laivaston jättäen vain komentoalus Darkvengen ehjäksi kuulusteluja varten.

Thrawn vieraili Darkvengen komentosillalla, missä Doriana selitti hänelle tehtävänsä merkitystä kuvaillen jedit uhaksi chissien hallitsemalle avaruuden osalle. Thrawn ei ollut valmis uskomaan Dorianan selitystä, sillä hän saattoi verrata sitä vastahakoisina vierainaan samaan aikaan olleiden Jorj Car'dasin ja Maris Ferasin kertomuksiin. Päästessään keskustelemaan Thrawnin kanssa yksityisesti Doriana kuitenkin esitti erilaisen näkökulman kertomalla "Ulkopuolelta tulleista", joiden hänen sithmestarinsa oli ennalta nähnyt aiheuttavan uhan galaksille.

Doriana selitti, että jos tutkimusmatka onnistuisi nämä "Ulkopuolelta tulleet" saisivat retkikunnalta kaiken tarvittavan tiedon hyökkäyksen suorittamiseen. Hän myös selitti, että jedit olivat liian omahyväisiä ymmärtääkseen vaaraa, jonka toimillaan koko galaksille aiheuttivat, siksi Thrawnin oli suoritettava tehtävä hänen puolestaan. Thrawn tiesi "Ulkopuolelta tulleista", jotka myöhemmin tultiin tuntemaan yuuzhan vongeina, sillä chissit olivat joutuneet taisteluun yhden näinen partion kanssa.

Thrawn ei kuitenkaan ollut halukas tuhoamaan Outbound Flightia. Hänen aikomuksensa oli vahingoittaa alusta niin paljon, että se joutuisi kääntymään takaisin ja palaamaan Galaktiseen Tasavaltaan, mutta siltä varalta, että se kävisi välttämättömäksi, Thrawn laati myös suunnitelman tuhota alus. Thrawnin valmistautuessa kohtaamiseen Outbound Flightin kanssa Car'das "pakeni" tapamaan vagaareja, jotka olivat chissien vihollisia, ja koetti suostutella nämä hyökkäämään Thrawnin tukikohtaan Crustaissa.

Car'dasin tapaaminen vagaarien kanssa kuului Thrawnin suunnitelmaan, ja tämä järjestikin yhteisen ansan Outbound Flightille ja vagaareille käyttäen hyväkseen aikaisemmassa taistelussa vagaareilta kaappaamaansa alusverkkoa. Thrawnin todellinen tavoite oli ennen kaikkea tuhota vagaarit, joiden hän näki aiheuttavan uhan Chissien valtakunnalle, mutta joiden kimppuun hän ei voinut suoraan hyökätä sotilaallisten sääntöjen vuoksi.

Outbound Flightin tuho[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Outbound Flight ilmestyi hyperavaruudesta Thrawnin suunnitelman mukaisesti ja hän otti yhteyttä jedimestari C'baothiin ja pyysi mahdollisuutta tavata tämän keskustellakseen. Thrawn selosti C'baothille tietonsa "Ulkopuolelta tulleisiin" ja sanoi olleensa yhteydessä Darth Sidiousiksi kutsuttuun henkilöön, joka oli myös huolissaan uhasta. Thrawn kertoi, ettei voinut missään olosuhteissa sallia Outbound Flightin jatkavan matkaansa suunnitellusti, vaan vaati retkikuntaa palaamaan takaisin tai valitsemaan toisen reitin. Neuvottelu kuitenkin epäonnistui ja mestari C'baoth kieltäytyi uskomasta Thrawnin varoituksia, etenkin, kun hän tunnisti Darth tittelin viittaavan sithlordiin.

Vähän myöhemmin myös vagaarit ilmestyivät paikalle joutuessaan Thrawnin kaappaaman alusverkon vaikutuksen alaiseksi. Vagaarit kuitenkin päättivät valita kohteekseen mielummin Outbound Flightin kuin chissien joukot, sillä Car'das kertoi suuren tutkimusaluksen sisältävän runsaasti vagaarien himoitsemaa droiditeknologiaa. Jedit vastasivat vagaarien hyökkäykseen käyttäen Voiman avulla saavutettua taistelusulautumista muukalaisia vastaan. Vagaarien äkillinen kuolema Car'dasin mukana vagaarialukselle tulleiden taisteludroidien käsissä kuitenkin aiheutti häiriön Voimaan, mikä esti jedejä aistimasta chissien hyökkäystä, jolla tuhottiin Outbound Flightin tykkiasemat.

Thrawnin isku Outbound Flightin tykkiasemiin aiheutti lähes jokaisen aluksella olleen jedin kuoleman, mutta ainakin Jorus C'baoth ja Lorana Jinzler selviytyivät. Kuolemat ja odottamaton tappio raivostuttivat C'baothin niin pahasti, että hän liukui pimeän puolen valtaan ja käytti Voimaa kuristaakseen chissien joukkoja komentaneen Thrawnin. Nähdessään komentajan olevan tukehtumaisillaan chissien aluksen komentosillalla ollut Kinman Doriana joutui paniikkiin ja lähetti droiditähtihävittäjät hyökkäämään Outbound Flightin kimppuun vagaarien sijasta. Pian myös erityisillä säteilyräjähteillä varustetut droidialukset lensivät päin Outbound Flightia tappaen kaikki. Kuristusotteesta vapautunut Thrawn oli pettynyt Dorianaan, sillä hän oli aikonut käyttää säteilypommeja vagaareja vastaan.

Selviytyjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vain varastoytimessä olleet Lorana Jinzler ja viisikymmentäseitsemän Jorus C'baothin sinne vangitsemaa siirtolaista säästyivät säteilypommien vaikutukselta, sillä ne kaikki oli tähdätty Dreadnaughteihin.

Car'das ja Thrawnin veli Mitth'ras'safis aikoivat ensin lähettää jäljellä olevan hylyn autopilotin ohjaamana lähimpään tähteen, mutta Lorana Jinzler ilmestyi komentosillalle ja kertoi, että aluksessa oli vielä kymmeniä hengissä selviytyneitä. Hädissään Car'das, Thrass ja Jinzler joutuivat laatimaan suunnitelman piilottaa Outbound Flight kunnes sen palauttamisesta Tasavaltaan voitaisi neuvotella Chissien valtakunnan johtajien kanssa. Thrassin ja Jinzlerin tehdessä hypyn hyperavaruuteen Car'das jäi jälkeen kertomaan suunnitelmasta Thrawnille ja toteuttamaan Jinzlerille antamansa lupauksen tämän veljen etsimisestä.

Jinzler ja Thrass lensivät Outbound Flightin Redoubtiin, chissien avaruudessa olleeseen tähtiryppääseen, jota chissit olivat vasta ryhtyneet linnoittamaan viimeiseksi turvapaikakseen vaaran uhatessa. Hyperajomoottorin pettäessä lopullisesti he joutuivat tekemään pakkolastun epävieraanvaraiselle planeetalle, minkä lisäksi vain vähän ennen törmäystä Jinzlerille ja Thrassille selvisi, että hengissa selvinneet siirtolaiset olivat asettuneet D-4:än, joka oli täsmälleen vastakkaisella puolella komentoaluksesta, jossa he itse olivat. Pelastaakseen siirtolaiset Jinzler ja Thrass jättivät oman aluksensa alimmaiseksi, missä se kärsisi pahiten törmäyksessä ja luultavasti tappaisi heidät.

Siirtokunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vain viisikymmentäseitsemän siirtolaista neljästäkymmenestäviidestä tuhannesta jäi eloon. Pakkolaskussa tulleet vammat ja vaikea elinolosuhteet pakkolaskupaikalla verottivat vielä lisää kutistunutta joukkoa. Aluksensa hylkyyn selviytyneet perustivat oman siirtokuntansa, jonka johtajiksi nousivat vanhimmat taistelusta selviytyneet. Jedimestari C'baothin omavaltainen ja määräilevä käytös jättivät myös jälkensä siirtolaisiin ja näille kehittyi syvä vastenmielisyys ja pelko jedejä ja Voimaa kohtaan.

Kun Outbound Flight löydettiin 22 jYt, melkein viisikymmentä vuotta myöhemmin, alkuperäisistä selviytyneistä oli jäljellä enää kymmenen ja suurin osa heistäkin oli jo huonossa kunnossa. Redoubtia kartoittaneet chissien alukset löysivät Outbound Flightin jäänteet, mutta eivät tutkineet niitä nopeaa ohilentoa tarkemmin. Chissien valtakunnan Hallitsevat perheet tiesivät Thrawnin osallistuneen aluksen tuhoon, joten he olivat halukkaita järjestämään aluksen jäänteiden palautuksen Uudelle tasavallalle. Aristocra Chaf'orm'bintrano otti yhteyttä Thrawnin käteen Nirauaniin, mistä hänen viestinsä lähetettiin edelleen Luke Skywalkerille. Viestissä Luke ja hänen vaimonsa Mara Jade Skywalker kutsuttiin ottamaan osaa matkalle, jonka tarkoitus oli palauttaa vanhan tutkimusmatkan jäänteet Uudelle tasavallalle.

Formbilla oli kuitenkin toinenkin tavoite mielessään matkaa järjestäessään ja jedejä kutsuessaan. Hän tahtoi houkutella kymmeniä vuosia hiljaa pysytelleet vagaarit hyökkäykseen chissejä vastaan, koska sotilaalliset määräyksen yhä kielsivät ennakoivat hyökkäykset potentiaalisten vihollisten kimppuun. Vagaarit onnistuivat kuitenkin yllättämään Formbin ja surmasivat sekä chissejä että siirtolaisia ennen pakenemistaan.

Vaikka Skywalkerit tekivät parhaansa auttaakseen ja suojellakseen siirtolaisia, nämä eivät tahtoneet olla missään tekemisissä Uuden tasavallan tai sen jedejen kanssa, joten he päättivät asettua Käden Imperiumiin, vaikka monet vanhimmista olivat vastahakoisia poistumaan hylystä. Chissit kuitenkin vaativat hylyn tyhjentämistä, sillä Redoubtin oli määrä olla heidän pakopaikkansa vaaran uhatessa ja Outbound Flightin siirtokunta olisi ollut uhka heidän suunnitelmalleen.

Tunnetut matkustajat ja miehistön jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jedit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikkiaan matkalla oli mukana kuusi jedimestaria, kolmetoista jediritaria ja yksi padawan. Heihin kuuluivat:

Muut kuin jedit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]