Tämän artikkelin aihe kuuluu kaanoniin.

Uusi tasavalta

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 15. heinäkuuta 2024
(Ohjattu sivulta Uusi galaktinen tasavalta)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Tämä on artikkelin kaanonversio.  Paina tästä lukeaksesi artikkelin Legends-versiota. 
Obiwanarchives.jpg

Ehkä arkistot ovat epätäydelliset.

Tämä artikkeli, käännös tai niiden osa on vasta keskeneräinen, ja sitä ei ole saatettu loppuun.

Koska artikkeli on kesken, kaikenlainen apu sen parantamiseksi on tervetullutta.

[+/–]
New Republic canon.svg
Uusi tasavalta
Poliittiset tiedot
Hallitustyyppi

Tasavalta[1]

Perustuslaki

Uuden tasavallan perustuslaki[2]

Valtionpäämies

Kansleri[1]

Asevoimien komentaja

Tasavallan esikunta[3]

Lainsäädäntövallan hallitsija

Uuden tasavallan senaatti[1]

Asevoimat

Uuden tasavallan asevoimat[3]

Yhteiskunnalliset tiedot


Pääkaupunki
Historialliset tiedot
Muodostettu

Kapinaliitto[1]

Perustettu

4 jYt[1]

Kun palaamme takaisin Imperiumin vastaiseen sotaan—miljardeihin menetettyihin henkiin—toisinaan vaikuttaa siltä, että mikään ei olisi voinut olla sen hirvittävän hinnan arvoista. Mutta kun mietimme niitä henkilöitä, josta saivat surmansa konfliktissa, muistakaamme että he kuolivat oikeuden ja vapauden puolesta. Meidän uskomatonta rauhaamme varten. Tämän vuoksi me taistelimme.
―Senaattori Tai-Lin Garr[lähde]

Uusi tasavalta (UT), jota kutsuttiin myös Tasavallaksi, Liitoksi tai kapinaksi, oli galaktinen demokraattinen hallitus, joka muodostettiin konfliktin keskellä galaktisen sisällissodan loppuvuosina liittämällä siihen entisen Kapinaliiton poliittinen ja sotilaallinen johto Endorin taistelun jälkeen 4 jYt. Uusi tasavalta seurasi Galaktista Tasavaltaa—joka yleensä tunnettiin "Vanhana tasavaltana" Imperiumin aikakaudella—palauttaen galaktisen senaatin ja taistelemalla Galaktisen Imperiumin hajonneita joukkoja vastaan. Edeltäjästään poiketen Uuden tasavallan päkaupunki ei ollut Coruscantissa. Oltuaan lyhyen aikaa Chandrilassa hallinnon keskus siirtyi useiden jäsenmaailmojen välillä demokraattisen vaalin perusteella.

Sodan päätyttyä galaktisen rauhansopimuksen allekirjoittamiseen vuonna 5 jYt Tasavalta hyväksyi nopeasti aseistariisuntalain, jolla se yritti estää galaksin historian toistumisen, ja sen sijaan keskittyi planeettojen paikallisten joukkojen vahvistamiseen ja sodan runtelemien maailmojen uudelleenrakentamiseen. Uusi tasavalta oli vain murto-osa aiempien Galaktisen Tasavallan ja Imperiumin koosta ja se pysyi hyvissä väleissä useimpien galaksin aurinkokuntien kanssa johtuen tasa-arvoisista prosesseistaan, joita se ilmensi poliittisessa viestissään. Oltuaan hetken mukana Uuden tasavallan politiikassa Ensimmäinen ritarikunta erosi lopulta suuremmasta elimestä jännityksen noustessa murtumapisteeseen. Vaikka monet hyväksyivät likkeen, toiset tajusivat, että ilman Tasavallan valvontaa Ensimmäinen ritarikunta palaisi edeltäjänsä julmiin tapoihin. Himoitesssaan rauhaa galaksiin monet senaattorit—joista osa sai suuria määriä krediittejä Ensimmäisen ritarikunnan tukijoiltaan—eivät piitanneet varoituksista uhasta, jonka Ensimmäinen ritarikunta aiheutti Tasavallalle, vaan ajattelivat sen vahvuudesta kertovien raporttien olleen 'sodanlietsoja' Leia Organan ja hänen Vastarintansa liioittelemia. Kun Ritarikunnan todelliset aikeet paljastuivat lopulta Tasavallan pääkaupungin tuhouduttua Hosnianin aurinkokunnassa, Tasavalta oli jälleen galaktisen sodan partaalla.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaanonittomat esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]