Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi uuden jediritarikunnan aikakaudella.

Uusi tasavalta

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 19. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Obiwanarchives.jpg

Ehkä arkistot ovat epätäydelliset.

Tämä artikkeli, käännös tai niiden osa on vasta keskeneräinen, ja sitä ei ole saatettu loppuun.

Koska artikkeli on kesken, kaikenlainen apu sen parantamiseksi on tervetullutta.

[+/–]
Uusi tasavalta.png
Uusi tasavalta
Poliittiset tiedot
Hallitustyyppi
Perustusasiakirja

Uuden tasavallan valtionjulistus

Perustuslaki

Uuden tasavallan peruskirja

Valtionpäämies

Valtionpäällikkö

Hallituksen päämies
Asevoimien komentaja

Ylipäällikkö

Toimeenpanovallan hallitsija
Lainsäädäntövallan hallitsija
  • Sisäneuvosto, väliaikaisneuvosto (4-6,5 ABY)
  • Senaatti (6,5-28 ABY)
Tuomiovallan hallitsija
Yhteiskunnalliset tiedot


Pääkaupunki
Virallinen kieli

Galaktinen peruskieli

Rahayksikkö
Valtionuskonto

Uusi jediritarikunta

Kansallispäivä

Palauttamisen päivä, Endorin päivä ja Vapauden päivä

Historialliset tiedot
Muodostettu
Perustettu

4 jYt

Hajonnut

27 jYt

Palautettu

28 jYt, Galaktinen allianssi

Muut tiedot
Aikakaudet
Me, Galaksin asukkaat, perustamme ja julistamme Uuden tasavallan tarkoituksenamme luoda vapaa planeettojen välinen liitto, tuoda oikeutta, turvata rauha, vauraus ja vapaus kaikille Galaksin lajeille ja asukkaille. Annetaan tähtien laulaa, planeettojen huutaa ja Tasavallan syntyä!
―Ote Uuden tasavallan valtionjulistuksesta[lähde]

Uusi tasavalta oli galaktinen hallitus, jonka Kapinaliitto perusti Galaktisen Imperiumin tilalle Endorin taistelun jälkeen. Kuten edeltäjäänsäkin, myös Uuteen tasavaltaan viitattiin usein vain nimellä Tasavalta; harvemmin käytettiin myös nimityksiä Uusi galaktinen tasavalta ja Toinen galaktinen tasavalta.

Uusi tasavalta perustettiin vuonna 4 jYt tilapäishallituksen, Vapaiden planeettojen liiton tilalle, ja siitä tuli Galaksin hallitseva hallinnollinen voima. 'Uuden' tasavallan oli tarkoitus olla jatkoa aiemmin kaatuneelle Galaktiselle Tasavallalle, joka tuolloin tunnettiin paremmin 'Vanhana Tasavaltana'.

Uusi tasavalta perustettiin samojen periaatteiden pohjalle kuin edeltäjähallituskin tuhansia sukupolvia aiemmin: toimimaan edustuksellisena hallituksena, joka hallitsisi Galaksia reilulla ja tasapuolisella tavalla, ja se oli suunniteltu ilman puutteita, jotka olivat johtaneet Galaktisen tasavallan romahtamiseen. Uutta tasavaltaa suojeli Luke Skywalkerin perustama Uusi jediritarikunta, aivan kuin Jediritarikunta oli vuosikymmeniä sitten suojellut Vanhaa Tasavaltaa.

Tasavallan palauttamisen takia keisarilliset viittasivat joskus Uuteen tasavaltaan nimellä Vanha järjestys, erottaakseen sen Uudesta järjestyksestään.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusi Galaktinen Tasavalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauan eläköön tasavalta!
―Juhlijat arvostelevat Imperiumia Coruscantin kansannousun aikana.[lähde]

Keisari Palpatinen kuolema vuonna 4 jYt Endorin taistelussa merkitsi Galaktisen Imperiumin romahtamisen alkua. Kapinaliitto levitti uutisia toisen Kuolemantähden tuhosta ja keisarin kuolemasta käyttämällä Uuden tasavallan HoloNetinä tunnettua vaihtoehtoista HoloNet-järjestelmää. Pääkaupunki Coruscantilla kansalaiset ja kapinalliset käynnistivät kansannousun, ja kaduille voittoa juhlimaan tulleet kansalaiset ylistivät Tasavallan paluuta galaksiin.

Tasavallan tukijat osoittivat suosiotaan pian sen jälkeen, kun uutinen keisarin kuolemasta levisi galaksiin.

Kuukautta myöhemmin kahdeksan Kapinaliiton merkkihenkilöä julistivat Uuden tasavallan virallisesti, ja he antoivat julki uuden hallituksen tavoitteita, arvoja ja ihanteita. Nämä kahdeksan henkilöä, Chandrilan edustaja Mon Mothma, Alderaanin edustaja Leia Organa, Kothlisin edustaja Borsk Fey'lya, Mon Calamarin edustaja amiraali Gial Ackbar, Corellian edustaja Doman Beruss, Kashyyykin edustaja Kerrithrarr sekä Elomin edustaja Verrinnefra B'thog Indriummsegh olivat ensimmäiset Uuden tasavallan tilapäisneuvoston jäsenet.

Tilapäisneuvoston ja koko Uuden tasavallan ensimmäiseksi tavoitteeksi asetettiin Coruscantin valtaaminen. Sitä pidettiin enemmän symbolisena kuin strategisena eleenä. Vanhan Tasavallan alkuajoista lähtien hallitus oli sijainnut Coruscantissa, ja planeetan valtaaminen laillistaisi Uuden tasavallan hallinnon kansan silmissä. Ennen kuin muutto voitiin tehdä, Väliaikais- ja Sisäneuvoston jäsenet tapasivat muiden jäsenplaneettojen, kuten Noquivzorin, edustajien kanssa. Tänä ajanjaksona Väliaikaisneuvosto jatkoi uuden hallinnon ohjaamista ja neuvomista ja se sääti uudet lait ja periaatteet.

Kohti keskusta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisinä Endorin voittoa seuranneina kuukausina Uuden tasavallan hallinto teki muutamia aggressiivisia hyökkäyksiä keisarillisten avaruuteen sen sijaan, että he olisivat lähettäneet lähettiläitä planeetoille, jotka olivat syösseet keisarilliset vallasta. Kun lähettiläät saivat nopeasti vakautettua Uutta tasavaltaa Ulkokehän alueiden korkealla jäsenprosentilla, amiraali Ackbar suunnitteli kampanjan, jossa myös galaksin keskeiset sijainnit vapautettaisi keisarillisten vallan alta. Kahden seuraavan vuoden ajan Uuden tasavallan puolustusvoimat vapauttivat lukemattomia planeettoja Keskikehällä ja Sisäkehällä ja he perustivat useita tukikohtia, jotka olisivat elintärkeitä tulevaisuuden kampanjoita ajatellen.

Vuoteen 6,5 ABY noin 30% Galaksista tuki Uutta tasavaltaa avoimesti ja 20 lisäprosenttia nimellisesti ja varauksella. Kun Ackbar ja hänen laivastonsa lähestyivät keskusta, kävi ilmi, että Uuden tasavallan päätavoite—Coruscantin valtaaminen—lähestyi toteutumistaan.

Legitimiteetti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Coruscant vallattiin lopulta vuonna 7 eYt, kolme vuotta Endorin taistelun jälkeen. Tärkeässä roolissa valtaamisen etenemisessä oli Konnalentueen kommandoryhmä, johon kuului esimerkiksi pilotit Wedge Antilles, Corran Horn ja Gavin Darklighter sekä Uuden tasavallan agentit Iella Wessiri sekä Winter. Yhdessä he onnistuivat sulkemaan Coruscantin planetaariset kilvet käyttämällä planeetan sääkoneiden tuottamia salamoita. Kun kilpi oli suljettu, amiraali Ackbarin johtama laivue kutsuttiin paikalle tuhoamaan loput planeetan puolustuksesta. Tämä oli osaltaan Imperiumin tiedustelupalvelun päällikkö Ysanne Isardin asettama ansa.

Uusi tasavalta otti Coruscantin haltuunsa, mutta sai pian tietää, että keisarilliset olivat vetäytyessään jättäneet planeetalle Krytos-viruksen, tappavan taudin joka vaikutti moniin ei-ihmislajeihin ja jonka voi parantaa vain baktalla. Uuden uhan edessä Konnalentue luopui määräyksistään ja käynnisti baktasotana tunnetun kampanjan Isardia vastaan. Tämän takia Thyferra, yksi tärkeimmistä baktan tuottajista, saatiin Uuden tasavallan alaisuuteen. Sen ansiosta Uusi tasavalta pystyi selviämään Krytos-kriisistä ja jatkamaan menestystään. Kun Uusi tasavalta oli saanut Coruscantin hallintaansa ja tilanteen vakautumaan, monet aiemmin neutraalit planeetat näkivät Uuden tasavallan ensi kertaa vakavasti otettavana hallituksena eikä enää vain heikkona kapinallisjoukkiona.

Kapinallisjoukkiosta kunnioitetuksi hallitukseksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pian Coruscantin valloituksen ja Uuden tasavallan hallituksen uudelleensijoittamisen jälkeen Uuden tasavallan senaatti perustettiin Palauttamisen päivän juhlamenojen aikaan. Valtionministeri Leia Organan puhe heijasti ensimmäisen senaatin arvomaailmaa ja periaatteita:

"Tänään meistä tulee suuri, galaktinen perhe—perhe sekä pienille että suurille, vanhoille että nuorille, jossa kaikkia kunnioitetaan eikä ketään suosita."

Mon Mothmasta tuli Uuden tasavallan ensimmäinen valtionpäällikkö ja uuden peruskirjan mukaan myös senaatin johtaja ja puolustusvoimien ylipäällikkö. Hänen hallintokautensa aikana Uuden tasavallan hallinto säilyi hyvin samankaltaisena kuin tilapäishallituksen aikaan. Sisäneuvosto jatkoi vallassa, mutta Uuden tasavallan senaatti otti hoitaakseen tilapäisneuvoston tehtävät.

Autoritääristä Imperiumia vastaan taisteleminen osoittautui paljon helpommaksi kuin planeettojenvälisen konfederaation luominen. Kun Imperiumin joukot hitaasti vetäytyivät Keskusmaailmojen alueelta, monet Uuden tasavallan valtuutetuista uskoivat, että sota oli jo lähellä loppuaan. Poliittinen kunnianhimo ja yksittäishenkilöiden vallantavoitteluyritykset alkoivat pikku hiljaa löytää tiensä uuden hallituksen toimintaan. Kun tämä ongelma pikku hiljaa vakavoitui, Imperiumin läsnäolo yhteisenä vihollisena piti Tasavallan kasassa. Huolimatta Imperiumin sotalordien, kuten Zsinjin, aiheuttamista paikallisista uhista, vuoteen 8 jYt mennessä lähes kolme neljännestä tunnetusta galaksista kuului Uuteen tasavaltaan. Kuitenkin liian monet Uuden tasavallan vallanpitäjistä uskoivat sodan olevan lähes lopussa.

Imperiumin uusi tuleminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi Uuden tasavallan ensimmäisistä todellisista koetuksista tapahtui vuonna 9 jYt, kun suuramiraali Thrawn otti Imperiumin jäänteet komentoonsa ja käynnisti menestyksekkään kampanjansa Uutta tasavaltaa vastaan. Sisäiset ongelmat haittasivat Uuden tasavallan puuttumista kriisiin heti alussa, kun kunnianhimoiset poliitikot, kuten Borsk Fey'lya, yrittivät saada valtaa muiden kustannuksella. Useista tappioista ja takaiskuista huolimatta Uusi tasavalta kokosi jälleen rivinsä ja lopulta he saivat ratkaisevan voiton Bilbringin taistelussa. Thrawn oli kuollut ja hänen joukkonsa vetäytyivät. Uusi tasavalta uskoi, että Imperiumin kukistuminen oli aivan heidän ulottuvillaan, joten yhä Imperiumin hallussa olleisiin Galaksin osiin käynnistettiin useita sotilasoperaatioita. Voitonhuuma oli kuitenkin lyhytaikainen.

Vuosi Thrawnin kuoleman jälkeen, vuonna 10 jYt, uudestisytynyt keisari Palpatine johti suurta keisarillisten hyökkäystä Syvästä keskuksesta. Ylivoimaisten joukkojen ja useiden superaseiden edessä Uusi tasavalta joutui vetäytymään ja operoimaan hieman samanhenkisesti kuin Kapinaliitto oli aikoinaan tehnyt. Lopulta Uusi tasavalta pelastui, kun uudestisyntynyt keisari saatiin lopulta jedimestari Luke Skywalkerin ponnistuksien ansiosta surmattua.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

sco:New Republic