Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Vanhan Tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.

Ylikansleri

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 23. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
TPM-CGYoda.jpg

Mestari Qui-Gon, vielä muuta sanottavaa onko teillä?

Tämä artikkeli, tai osa siitä, vaatii laajennusta.

Lisätietoa saatat löytää artikkelin keskustelusivulta. Kun olet mielestäsi laajentanut artikkelia tarpeeksi, voit poistaa tämän mallineen.

[+/–]
Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa.

Pahoittelut sotkusta.

Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa ja kaipaa pikaista korjausta tieto- tai kielioppivirheistä.

Artikkelia siivotessasi seuraa Jedipedian tyylioppaan ohjeita. Kun olet mielestäsi hoitanut artikkelin kuntoon, poista tämä malline.

[+/–]

Ylikansleri, tai yleisesti vain kansleri, oli Galaktisen Tasavallan valtion ja hallituksen keulakuva, kuten Senaatin presidentti tai Senaatin johtaja.

Kanslerin nimittäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylikansleri äänestettiin Galaktisen Senaatin kautta. Senaattorit ja senaatin edustajat äänestivät kanslerin neljän vuoden virkakaudelle. Tasavallan viimeisinä vuosina kausien määrä oli rajoitettu niin, että niitä sai olla enintään kaksi, jottei kukaan saisi johtaa liian kauaa.

Tunnetut äänestykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylikansleri Finis Valorum toimi kanslerina vuodesta 40 BBY vuoteen 32 BBY.

Valtaoikeudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palpatine, ylikansleri vuodesta 32 eYt alkaen.

Ylikanslerin viralla oli vähäinen vaikutus Galaktisessa tasavallassa, erityisesti Ruusanin uudelleenasetusten jälkeen, ja kansleri palveli suurimmalta osaa virallisoijana senaatissa. Hänellä oli auktoriteetti kutsua senaatti hätäkokoukseen, ja vedota kanslerin etuoikeuteen pienten aspektien välttämisessä senaatissa. Hän oli myös häntä avustavan senaattorien neuvoston puheenjohtaja. Kansleri johti alunperin ainoastaan arvovallalla sekä hän oli galaktisen senaatin puheenjohtaja ja hänen katsottiinkin olevan Tasavallan valtionpäämies, vaikkei teoriassa tätä koskaan olisi ollutkaan. Planeetoilla oli varsin pitkälti oma itsehallinto, mutta Tasavalta oli kehittynyt vuosituhansien aikana yhä tiiviimmäksi federaatioksi, jolloin ylintä valtaa käytti senaatti, ja viimeisinä vuosina poikkeusoloissa ylikansleri. Kloonisotien aikaan kansleri nimittäin sai haltuunsa ylikomentajan valtuudet, jotka antoivat sille asevoimain johtajuuden. Kansleri oli oletettavasti Tasavallan johtajan arvonimi ainankin vuosina 15 000 - 19 eYt. Kanslerin valtaoikeudet kasvoivat Palpatinen kaudella huomattavasti, jota tämä tarkoituksensa mukaisesti hyödynsi. Kansleri oli vuoteen noin 22 eYt asti vain Senaatin johtaja, joka ei yleensä ottanut kantaa päivän politikkaan.

Kulissien takana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanslerius ei välttämättä ole alkuperäinen nimi tasavallan johtajalle, se oli ennemmin senaatin presidentti edellisissä versioissa, mutta se voi olla yksi kanslerin nimityksistä. Jotkut kirjallisuudet käyttävät molempia titteleitä Suuren sithien sodan ajan kuvailussa. Voi olla, että toinen nimitys polveutuu toisesta, mutta yleisesti ne molemmat tarkoittavat samaa.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png Tämä luettelo on epätäydellinen. Voit auttaa Jedipediaa täydentämällä sitä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]