Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämä sivu on osittaissuojattu muokkauksilta.

Yoda

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 19. kesäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa.

Pahoittelut sotkusta.

Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa ja kaipaa pikaista korjausta tieto- tai kielioppivirheistä.

Artikkelia siivotessasi seuraa Jedipedian tyylioppaan ohjeita. Kun olet mielestäsi hoitanut artikkelin kuntoon, poista tämä malline.

[+/–]
Tämä artikkeli kertoo jedimestarista. Saatat olla etsimässä Yankovicin tekemää laulua tai Vuorta.
Yodajedi.jpg
Yoda
Elämäkerralliset tiedot
Syntynyt

896 eYt[1]

Kuollut

4 jYt, Dagobah[1] (ikä 900)

Ruumiilliset tiedot
Laji

Tuntematon

Sukupuoli

Mies[1]

Pituus

66 cm

Hiusten väri

Ruskeat, myöhemmin valkoiset[1]

Silmien väri

Vihreät[1]

Kronologiset ja poliittiset tiedot


Liittoutuma(t)
Mestarit
Oppilaat
Tee tai älä tee, yrittämistä ei ole.
―Yoda kouluttaa Lukea[lähde]

Yoda (s. 896 eYt - k. 4 jYt), oli jedimestari, jedien suurmestari, tuhansien padawanien kouluttaja ja jedikenraali. Yoda tunnettiin ystävällismielisenä ja rauhallisena — tarpeen tullen myös suurena soturina — ja ehkä jopa tylsänä olentona ja jedimestarina, mutta hänen oppilaansa saivat tietää, että Yoda oli aivan erilainen kuin heidän kuvitelmissaan. Yoda käytti aseenaan vihreää valosapelia.

Yodasta tuli Imperiumin nousun aikakauden tienoilla jedien suurmestari, jonka virassa hän pysyi aina Suureen jedipuhdistukseen saakka, jolloin Palpatine kaatoi jediritarikunnan. Tuolloin Yoda pakeni suoplaneetta Dagobahille.

Yoda taisteli kloonisodissa, vaikka viettikin suurimman osan ajastaan Coruscantin jeditemppelissä. Yodan ansiota olivat Tasavallan monet voitot sodassa.

Yodan paettua Dagobahiin hän tappoi planeetalla asuneen mustan jedin ja asettui asumaan Voimalle herkkänä olevaan puuhun. Monet vanhat ystävät, kuten Qu Rahn, kävivät välillä vierailemassa Yodan luona soisella pakoplaneetalla.

Noin yhdeksäntoista vuoden kuluttua Yodan luo saapui nuori Luke Skywalker, jota Yoda alkoi kouluttaa jediksi. Skywalker kuitenkin joutui lähtemään kesken koulutuksen, ja hänen palatessaan takaisin Yoda poti jo kuolemansairautta menehtyen lopulta 4 jYt "kodissaan" Dagobahissa.

Elämäkerta

Nuoruus

Leia holo.png

Auta minua, Obi-Wan. Olet ainoa toivoni!

Tämä artikkeli tarvitsee lähdekäytännön mukaisia viitteitä.

Tässä artikkelissa on lähteet, mutta artikkelia tai sen osaa ei ole viitattu. Voit auttaa artikkelin parantamisessa viittaamalla lähteisiin.

[+/–]
Yodan Mestari Gormo.

Yodan nuoruudesta ei tiedetä paljon. Nuori Yoda ei tiennyt herkkyydestään Voimalle, mutta kotiplaneetallaan (nimi ei tiedossa) hän tapasi ihmisen, josta tuli hänen ystävänsä ja he poistuivat piiloutumalla alukseen joka oli matkalla kauas kyseiseltä planeetalta. Ennen kuin alus saavutti määränpäänsä, se osui asteroidikenttään, ja sitä olisi ollut vaikea korjata, joten he joutuivat olemaan monta päivää avaruudessa. Oltuaan avaruudessa muutaman päivän, he huomasivat, että alus ajelehti planeettaa kohti ja sieltä aluksen miehistö onnistui saamaan tarvikkeita ja varaosia niin paljon, että he pääsivät jatkamaan matkaansa.

Planeetalla ollessaan Yoda ja hänen ystävänsä viettivät yhdessä aikaa, kunnes jedimestari N'Kata Del Gormo löysi heidät. Gormo huomasi heidän herkkyytensä Voimalle ja kertoi tämän heille. Gormo vei heidät kotiinsa ja opetti heitä käyttämään valosapelia ja Voimaa. Jonkin ajan kuluttua tasavallan alus löysi heidät hätäsignaalin avulla ja pelasti heidät soiselta planeetalta. Nyt he olivat jedejä. Jotkut ajattelivat ja on mahdollista, että tämä pelastus oli alun perin mestari Gormon suunnitelmaa.

Tasavalta

Luuletko, että Yoda lopettaa opettamisen, vain koska oppilas on vastahakoinen? Yoda opettaja on. Yoda opettaa, kuten juopot juovat ja tappajat tappavat.
―Yoda nuorelle Dookulle[lähde]

Vuonna 796 eYt Yoda sai itselleen jedimestarin tittelin ja alkoi opettamaan ensimmäistä padawaniaan, josta tulisi yksi niistä tuhansista, joita Yoda elämänsä aikana opetti. Myöhemmin Yoda oli yksi jedimestareista, jotka vetivät liikkuvaa akatemiaa Chu'unthor -aluksella, joka rakennettiin vuoden 500 eYt tienoilla. Kun alus murskautui tehdessään pakkolaskun Dathomirille sata vuotta jälkeenpäin, Yoda muiden aluksella olleiden jedejen kanssa taisteli suosittujen Dathomirin noitien kanssa. Heikentyen Yoda suostui luovuttamaan aluksen datakasetit, vaikkei enää ollutkaan jäljellä mitään syitä niitä lukea. Kasetit varastoitiin Rellin toimesta Singing mountain klaanille kunnes tulisi aika, jolloin jedi tulisi pelastamaan planeetan pimeydeltä ja informaation voisi turvallisesti jakaa noitien kanssa. Tämä ei tapahtunut ennen vuotta 8 jYt.[7]

Vuonna 482 eYt Yoda matkasi Kushibahille etsimään uutta padawania. Sieltä hän löysi nuoren Ikritin. Vuonna 400 eYt, kun Beldorion jätti jediritarikunnan, Yoda todistettiin säädyn yhdeksi parhaimmista jäsenistä, johon verrattaisi vaan Nomi Sunrideriä tai Thonia yli 3500 vuotta sitten. [8]

Vuonna 200 eYt Yoda muiden pitkäikäisten jedimestareiden kanssa selvittivät, että Voiman vaikutus alkoi heiketä. Opiskellen erästä mysteerilliä hiljaisella meditaatiolla Jedien korkein neuvosto (josta Yoda oli jäsen) alkoi heiketä vallasta. Pimeän puolen vaikutus oli nousemassa.

Jotkut uskoivat tämän viittaavan sithien paluuseen, mutta kuin sithin mustia valtiaita ei missään ilmestynyt, Yoda ehdotti toisenlaista teoriaa: kauan aikaa odotettu Valittu, joka palauttaisi Voimaan tasapainon vaikeiden aikojen jälkeen, olisi tulossa. Tämän vastalauseena monet nuoret jedit alkoivat vastustaa Yodan ehdotuksia ja muodostivat kahakan. Neuvosto paheksui heidän vastusteluaan ja Yoda johti joukkoa, joka erotti heidät säädystä 130 eYt.

Vuoden 171 eYt tienoilla Yoda matkusti Ord Cestus ja pelasti paikallisen X'Tingin katastrofilta. He kunnioittivat Yodaa rakentamalla hänelle suuren patsaan, vähintään 70 metriä pitkän, jossa oli sisällä X'Tingien sankareiden halli. [9] Myöhemmin hän oli Cin Dralligin valosapeliohjeistaja.

Yinchorrien ylösnousun aikana vuonna 33 eYt Yoda joutui taistelemaan. Hän vastusti sitä, mutta se oli välttämätöntä ja mahdotonta estää. Johtaen hänen jedineuvoston kolleegansa taisteluun Yinchorrisotureita vastaan, Yoda todisti taas olevansa vahva Voimassa sekä voimakas soturi.

Vuonna 32 eYt jedimestari Qui-Gon Jinn löysi nuoren pojan nimeltä Anakin Skywalker ja halusi kouluttaa tämän jediksi, sillä hänen padawaninsa Obi-Wan Kenobi oli jo päässyt läpi jedin tien. Neuvosto vastusti, sillä jedillä sai olla vain yksi padawan kerrallaan. Qui-Gon uskoi pojan olevan Valittu, ja Yoda tietenkin neuvoston päämiehenä sai hallita suurinta valtaa tässä tilanteessa. Hän aisti Skywalkerissa paljon pelkoa ja surua orjavuosiensa takia. Anakinilla oli Yodan mielestä liian vahva side äitiinsä, joka joutui jäämään Tatooinelle.[10]

Kun Qui-Gonn sai surmansa sithlordi Darth Maulin käsissä, Obi-Wan meni antamaan sanansa Qui-Gonille. Obi-Wan sanoi Yodalle kouluttavansa pojan vaikka ilman neuvoston lupaa. Sillä Kenobi oli jo jediritari, Yoda antoi tälle luvan kouluttaa pojan ja ryhtyä tämän opettajaksi. [10]

Kuusi vuotta tästä eteenpäin, Yoda meni Mawanille neuvottelemaan rauhaa Yaddlen kuoltua, ja auttamaan Anakin Skywalkeria ja Obi-Wan Kenobia päättämään Yaddlen työn. Neuvottelusopimuksen päämäärä oli sovitella tuhoisaa sisällissotaa kolmen rikollisjengin kanssa, jotka olivat kaapanneet Mawanin. Nämä joukot, jota johti Hutt Decca, Feeana Shaan, ja "Iskuri", aiheuttivat populaation vähenemisen saadakseen voimaa alamaailmasta. Granta Omega (eli Iskuri) oli asettanut planeetan ansaksi jedeille heidän sitä tietämättään. Hän päästi ilmaan kohtalokkaan bioaseen, joka tappoi Yaddlen tämän imettyä kaasua Voiman avulla itseensä. Yaddlen uhrautumisen, ja Yodan nopean tulon takia jedien onnistui pelastaa Naatanin kaupunki. Ase oli vapautettu kostonhimoisen omistajansa toimesta tappamaan Obi-Wan ja Anakin, mutta se epäonnistui Yaddlen tekojen vuoksi. Anakinin ja Obi-Wanin onnistui saada rauha Mawanille, mutta Anakin tunsi silti syyllisyyttä Neuvoston jäsenen kuolemasta.[11]Omega pääsi pakoon melkein tapettuaan Feeanan.

Kloonisodat

Sodan alku

Kaminossa kloonituotanto Tasavallalle oli käynnistynyt, ja pian yli 200 000 kloonisotilasta oli taisteluvalmiina, ja Yoda matkusti sinne nähdäkseen kloonit itse. Kun Separastien joukot vangitsivat monta jediä ja senaattori Padmé Amidalan Geonosisissa, selvisi, että sinne oli rakennettu droiditehdas, joka parhaillaan valmisti suurta droidiarmeijaa. Silloin päätettiin, että kloonisotilaita käytettäisiin lopettamaan seperastistien droidituotanto. Kloonien hyökkäystä pidettiin myös senaattorin ja jedien pelastusoperaationa.

Dooku ja Yoda taistelevat Geonosisissa.

Kun Geonosisin taistelu alkoi, Yoda sai selville, että droidiarmeijan johtajana toimi hänen entinen padawaninsa kreivi Dooku, joka aikoinaan jätti jedit tullakseen voimakkaksi sithiksi ja kääntyi Voiman pimeälle puolelle. Yoda löysi Dookun piilopaikan Geonosisista ja taistelu jedimestari Yodan ja hänen vanhan padawaninsa Dookun välillä alkoi. Yoda pysäytti Dookun Voiman tekniikat; Dooku heitti voiman avulla Yodan päälle kiviä ja isoja rautaesineitä sekä käytti salamointia. Valosapelitaiselun jälkeen Dooku päätti luovuttaa, ja kaatoi Voimalla raskaan pylvään Obi-Wan Kenobin päälle tarkoituksenaan päästä pakoon. Yoda ryhtyi tietenkin pelastamaan häntä ja sillä välin Dooku pääsi pakenemaan. Kloonijoukot saapuivat paikalle, mutta Dooku oli jo poissa.

Dooku pakeni ja Tasavalta voitti Geonosisin taiselun ylikenraali Yodan johdolla. Yoda kuitenkin vaistosi, että kloonisodat olivat vasta alussa ja kokemus tulisi olemaan pitkä ja rankka tasavallale ja jedeille. Kloonisotien aikana Yoda monien muiden jedimestarien kanssa tulivat kenraaleina johtamaan tasavallan joukkoja taisteluihin pitkin galaksia.

Etulinjan soturi

Yoda kloonisotien aikana.

Sodan alkuvaiheissa Yoda näki Axionilla etulinjan taistelua, kun johti tasavallan kloonijoukkoja taisteluun ratsunsa selässä. Taistelun edetessä Yoda pelasti komentaja Brolisin hengen tuhotessaan yhden separatistien taisteludroidin. Muunilinstin taistelun aikana Yoda tuli pelastamaan Luminara Undulin ja Barriss Offeen Padmé Amidalan avulla, kun Separastien droidit olivat tuhonneet Ilumin kristallikaivokset. Ilumissa Yoda sai selville, että hänen entinen oppilaansa Dooku käski joukkojensa hyökätä Ilumin kristallitemppeliin.

Ennen kloonisotia Yoda menetti jedioppilaansa pimeälle puolelle, mutta sodan keskellä hän menetti myös toisen hyvän ystävän. Thustran kuningas Alaric suunitteli antavansa kotiplaneettansa Separasteille, mutta myöhemmin Alaric ajatteli liittyvänsä uudelleen tasavaltaan. Yoda matkusti Thustralle puhuakseen kuninkaalle, mutta planeetta oli kärsinyt taistelussa ja kuninkaan luokse pääseminen oli vaikeaa. Yoda pääsi kuitenkin perille, mutta Alaric otti esiin aseensa ja yritti ampua Yodan. Yoda torjui ammuksen Voimalla suoraan Alariciin ja Alaric kuoli.

Tehtävä Rugosalle

Yoda Rugosalla.

Pian tämän jälkeen Yoda lähti diplomaattisiin neuvotteluihin Rugosalle tavatakseen Toydarian kuninkaan Katuunkon vakuuttakseen hänet antamaan Toydarian tuen Tasavallalle. Myös Konfederaatio havitteli Toydariaa, ja he lähettivät kaksi fregattia väijyttämään Yodan saattuetta ja Asajj Ventressin neuvottelemaan Toydarian separatistien puolelle. Yoda ja kolme kloonisotilasta pakotettiin pakenemaan kuun pinnalle pelastuskapselissa, ja siellä Ventress esitti Yodalle haasteen: Jos Yoda tuhoaisi Ventressin joukot Toydaria liittyisi Tasavaltaan, mutta jos Yoda häviäisi kuningas miettisi sopimusta Konfederaation kanssa. Yoda onnistui tuhoamaan droidit, ja saapui pelastamaan Katuunkon Ventressin tappoyrityksestä.[12]

Kashyyykin valtaus

Coruscantin taistelun aikana Yoda liittyi taas taisteluun tukeakseen Tasavallan kapteeni Fordon joukkoja mahtavilla valosapelitaistelutaidoillaan. Hän liittyi taisteluun ratsullaan, mutta taistelun keskellä hän taisteli jalkaisin Mace Windun vierellä.

Jedit eivät pystyneet pelastamaan Palpatinea droidikenraali Grievousin takia. Kuitenkin Anakin ja Obi-Wan pelastivat Palpatinen ja siinä samalla tappoivat Dookun.

19 eYt Palpatine teki Anakinista oman edustajansa jedineuvostoon. Aluksi neuvosto empi Anakinin luonnetta, mutta myöntyivät Anakinin anontaan. Yoda oli Jedineuvostossa silloin, kun Anakinin pääsy jedimestariksi evättiin. Sen keskustelun aikana kloonisotilaat raportoivat heille, että wookieeiden kimppuun oli hyökätty Kashyyykillä. Yoda oli joskus ollut Kashyyykin jedivahtina ja päätti puolustaa sitä. Yoda oli hyvä taistelemaan ja päätti liittyä taisteluun kloonisotilaiden ja wookieeiden puolelle.

Selviytyminen

Yoda taistelee tiensä Jeditemppelissä.

Kun Yoda oli Kashyyykissä, Palpatine, nyt avoimesti Darth Sidious, käski alaisuudessaan olevat kloonijoukot tuhoamaan kaikki jedit käsky 66:lla. He yrittivät myös saada kiinni Yodan, mutta eivät onnistuneet. Yoda aisti, ettei voisi taistella kaikkia komentaja Green joukkoja vastaan, joten hän pakeni kahden wookieen, Chewbaccan ja Tarffulin avulla tavatakseen Alderaanin senaattori Bail Organan ja toisen selvinneen jedimestarin, Obi-Wan Kenobin. Yoda ja Kenobi menivät vallattuun jeditemppeliin tuhoakseen hämäyssignaalin, joka houkutteli eloonjääneet jedit Coruscantiin ansaan. Obi-Wan ja Yoda taistelivat tiensä temppeliin monien Palpatinen kloonisotilaiden läpi, mutta näkivät tuhotun jeditemppelin, jossa oli jedien ruumiita ja raunioita.

Pian he saivat selville, että Anakin Skywalker oli liittynyt sitheihin ja käytti nimeä "Darth Vader". He päättivät, että nämä kaksi sithlordia pitää ehdottomasti tuhota. Yoda lähti senaattiin kohtaakseen uuden galaktisen keisarin, Palpatinen. Sen sijaan Obi-Wan meni Mustafarille kohtaamaan keisarin apurin, Darth Vaderin.

Taistelu senaatissa

Yoda ja Palpatine taistelevat senaatin hallissa.

Kun keisari Palpatine odotti vastausta apuriltaan, Yoda astui sisään hänen toimistoonsa ja iski vartijat tajuttomiksi Voimalla. Palpatine oli ihmeissään, sillä hän luuli Yodan jo kuolleen kloonisodissa. Palpatinen toive taistella jedien suurmestarin kanssa oli toteutunut. Hän hyökkäsi Yodan kumppuun salamointi-voimalla. Yoda kuitenkin nousi ja käytti Voimaa Palpatineen niin, että hän lensi pitkin huonetta pöytänsä päälle ja siitä penkkiänsä päin. Kun Palpatine yritti paeta, Yoda hyppäsi hänen eteensä ja sanoi Palpatinelle, että jos hän oli niin voimakas, niin miksi hän aikoi lähteä. Sitten Yoda otti esille valosapelinsa. Sitten Palpatinekin otti valosapelinsa ja he alkoivat taistella. He siirtyivät senaatin halliin, jossa valosapeliottelu jatkui. Palpatine hyppäsi Senaatin lauttamaiselle istuinpaikalle ja alkoi heitellä senaatoreiden aitioita Yodaa päin, mutta tämä hyppeli pois lauttojen tieltä ja väisteli niitä. Yoda lähetti yhden lautan Palpatineakin päin kuitenkaan osumatta. Sen jälkeen Palpatine hyökkäsi Yodan kimppuun salamoinnilla ja Yoda melkein tippui, mutta Yoda torjui salamoinnin Voimalla ja voimat räjähtivät vastakkain. Se lopetti taistelun, Yoda ja Palpatine lensivät kumpikin taaksepäin. Palpatine ei pudonnut, sillä hän sai otettua kiinni aition kaiteesta, mutta Yoda lensi alas suoraan sinne, mistä heidän taistelunsa alkoi, eli Palpatinen toimistoon. Yoda vaistosi nyt Palpatinen hallussa olevien kloonisotilaiden saapuvan, ja ajatteli, ettei hän voisi taistella sekä Palpatinea että hänen joukkojaan vastaan yhtä aikaa, joten hän pakeni paikalta. Pienen kokonsa ansiosta Yoda kulki ilmastointi- tai huoltoputkien kautta ulos. Siellä hän tapasi Bail Organan, joka vei hänet Bailin Tantive IV-nimiselle alukselleen.

Karkoitus (19 BBY—4 ABY)

Yoda pakenee keisaria ilmastoputkien kautta.

Kun Yoda palasi Tantive IV:lle Bailin kanssa, hän päätti, että Luke ja Leia pitäisi ehdottomasti piilottaa Darth Vaderilta ja keisari Palpatinelta jonnekkin mistä heitä ei löydettäisi. Kukaan muu kuin itse Yoda, Organat, jotka adoptoivat Leian, Larsit, jotka adoptoivat Luken, ja Obi-Wan Kenobi tietäisi heidän olinpaikkansa.

Suuren Jedipuhdistuksen aikana Yoda pakeni Dagobahiin ja piiloutui sinne. Hän asettui asumaan lähelle pimeän puolen vääristämää puuta, joka kätki hänen vaikutuksensa Voimaan. Yoda antoi puun levittää voimaa ympärilleen, niin silloin Palpatine joukkoineen ei pystynyt löytämään sitä. Toinen Yodan löytämättömyyden syy saattaa olla se, että Dagobahissa oli jonkin aikaa musta jedi, jonka Yoda tappoi. Mustasta jedistä saattoi jäädä niin voimakas Pimeän Voiman "jälki", että Yodan "Hyvä" Voima ja mustan jedin Pimeä Voima kumosivat toisensa.

Dagobahissa oli paljon, esimerkiksi puita, jotka olivat vahvoja voimassa, mikä teki siellä elämisestä Yodalle helppoa. Dagobahissa oli muitakin käviöitä. Esimerkiksi Qu Rahn kävi opettelemassa taitoja vanhalta mestariltaan. Ennen Hothin taistelua, myös Tash ja Zak Arranda tapasivat Yodan heidän kotiplaneettansa Alderaanin tuhouduttua.

Joissain vaiheessa Yodan karkoituksen aikana Arhul Hextrophon sai selville Yodan olinpaikan ja matkusti sinne. Yoda ajatteli, että pyyhkii hänen mielensä, mutta tavatessaan Arhulin päätti olla tekemättä sitä, koska ei ollut jedin tapaista aiheuttaa tuskaa tai kipua. Arhul lupasi olla kertomatta kenellekkään Yodan olinpaikasta. Arhul tuhosi muistiinpanonsa ja näin piti sanansa.

Toinen Skywalker

Yoda kouluttaa Lukea.

3 jYt Luke Skywalker, Anakin Skywalkerin poika saapui Dagobahiin tarkoituksenaan ottaa oppia mestari Yodalta. Yoda muisti Luken ja alkoi opettaa Lukea siinä toivossa, että hänestä olisi hyötyä jedien tulevaisuudelle. Luke tiesi Hanin ja muiden ystäviensä olevan vaarassa Pilvikaupungissa ja päätti lähteä Dagobahista suorittamatta koulutustaan loppuun. Yoda yritti saada Luken jäämään sanoen, ettei Luke ole valmis kohtaamaan Darth Vaderia. Luke päätti kuitenkin lähteä ja lupasi, että tulisi vielä hoitamaan koulutuksensa loppuun. Ben Kenobin henki tuli Yodan luokse ja sanoi, että Luke olisi heidän viimeinen toivonsa.

Yodan kuolema.
Luke, älä aliarvioi keisarin voimia, tai isäsi kohtalon kärsimään tulet. Luke, kun poissa olen, jedien viimeinen sinä olet.
―Yoda[lähde]

Vuoden päästä Luke palasi Yodan luokse, mutta tämä oli jo huonossa kunnossa eikä enää voinut jatkaa koulutusta. Yoda pani Luken viimeiseen kokeeseensa: hänen tulisi kohdata Darth Vader. Hän myös varmisti Lukelle, että Vader oli hänen isänsä. Viimeisillä sanoillaan hän kertoi Lukelle, että olemassa oli myös joku toinen Skywalker. Obi-Wan Kenobin hengeltä Luke sai kuulla, että Yoda oli tarkoittanut hänen sisartaan, Leiaa. Myöhemmin Luke sai tietää, että Leiassa olisi potentiaalia jediksi.

Personallisuus ja tyylit

Yoda oli taitava ja ketterä valosapelitaistelija.

Kaikille oppilailleen Yoda esiintyi pienikokoisen vanhan ja rauhallisen opettajan hahmossa. Yoda "testasi" oppilaidensa kärsivällisyyttä. Aluksi he tuomitsivat Yodan liian pieneksi ja heikoksi, mutta ajan myötä huomasivat, ettei koolla ole väliä.

Yodan jedineuvoston kollegoiden kesken Yoda oli hieman vitsaileva ja huumorintajuinen henkilö, vaikka jediopetuksessa hän oli vakavampi. Kollegoilleen Yoda oli kunnioitettu ja arvokkaan ryhmän johtava henkilö, suurmestari, joka päätti jedien säännöistä ja asetuksista. Useat pitivätkin Yodaa niinsanottuna "isällisenä" mestarina.

Yoda puhui galaktista peruskieltä, mutta äänsi sanansa epätavallisessa järjestyksessä, kuten esimerkiksi: "Valtasi loppunut on!" (Yoda Palpatinelle heidän kohtaamisessa senaatin hallissa). Yodan harvinaisessa ja tuntemattomassa lajissa oli myös muitakin, jotka puhuivat kuin Yoda, esimerkiksi Yaddle. Lajin kaikki jäsenet eivät silti puhuneet kuten Yoda, esimerkiksi Vandar Tokare.

Yoda oli Dagobahissa ollessaan vahingoittunut ja heikompi kuin aikanaan jedien suurmestarina. Hän käytti esimerkiksi siellä ollessaan niskasuojusta. Yodalla oli mukanaan myös harvinainen gimerkeppi, joka sisälsi harvinaista ainetta, jonka pureskelu tehosti mietiskelyä. Temppelissä ollessaan ennen Suurta puhdistusta, Yoda käytti replusiolennättimen voimalla liikuvaa "pyörätuolia", sillä hän kykeni kävelemään erittäin hitaasti. Yoda sai taisteluratsunsa Woolwarricca prinsessalta lahjana.

Voimat ja kyvyt

Yodan lyhyt valosapeli.
Yoda torjuu Palpatinen salamoinnin voimalla.

Yoda oli erinomaisen hyvä valosapelin, ja erityisesti Voiman käytössä. Yoda valitsi aikoinaan, ja tuli mahtavasi taitajaksi Ataru tyylisessä valosapelitaistelutyylissä, vaikka Yoda oli mestari kaikissa tyyleissä. Yoda oli pienikokoinen, mutta silti yksi parhaita taistelijoita koko galaksissa. Hän oli taitava valosapelimiekkailussa ja myös ihmeellisen nopea taistelutilanteessa. Hän hyppi ihmeellisillä reflekseillä murtaen vihollisen puolustuksen taistelutilanteessa. Hän kykeni Voiman avulla muuttaa vanhan heikon olemuksensa akrobaattiseksi nopeaksi soturiksi. Yoda oli tunnettu taistelija galaksissa, joten hänellä oli tapana muunnella paremmiksi jedien strategioiden korkeimpien tasojen asetuksia. Yleensä hän kantoi mukanaan pienikokoista - hänelle sopivaa - vihreäteräistä valosapelia. Yodalla oli myös mainetta suurena soturina.

Yoda pystyi käyttämään mielenhallintaa tunkeutuakseen toisten mieliin ja vaikka poistamaan tietoja toisten mielistä. Hän oli vahva Voiman käytössä: hän pystyi käyttämään Voimaa työntöön, vetoon,valosapelin heittoon, näkemään tulevaan, tai tulemaan yhdeksi Voiman kanssa. Hän kykeni tuntemaan yksilöllisesti Voiman kautta kuolleet jedit (kuten käsky 66:den aikaan. Hänellä oli suurempi tietoisuus Voimassa, kun monella jedillä tai sithlordilla. Hän kykeni myös torjumaan sithisalamoita, ja oli taistelumeditaation mestari. Hän oli todella tasavertoinen Darth Sidiousin kanssa, mutta Sidious oli todennäköisesti sithlordina paljon heikompi, kuin Yoda joka oli tottunut pitkän elämänsä aikana voiman käyttöön ja hallitsisi sen hyvin. Menetettyään valosapelin taistelussa Sidiousia vastaan, olisi Yoda ollut valmis jatkamaan vain voiman varassa.

Kulissien takana

Nimi

Yodan nimi tulee sanskritin kielestä, jossa yoddha tarkoittaa soturia. Yoda saattaa myös liittyä hepreankieliseen sanaan yodea, joka merkitsee "hän tietää" tai "se joka tietää".

Esittäjä

Ensimmäisessä trilogiassa Yodana toimi nukke, jonka liikkeitä ohjattiin käsin. Toisessa trilogiassa Yoda oli tehty kokonaan animaatiotekniikalla. Yodan äänenä toimi koko saagan ajan Frank Oz.

Esiintymiset

Wiki.png Tämä luettelo on epätäydellinen. Voit auttaa Jedipediaa täydentämällä sitä.

Kaanonittomat esiintymiset

Lähteet

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian mediatiedostoja tämän artikkelin aiheesta:
Kuvat · Sitaatit

Aiheesta muualla

Viitteet

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Tähtien sota: Episodi VI – Jedin paluu
 2. 2,0 2,1 2,2 Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti;viitettä Pimeä uhka ei löytynyt
 3. [1]
 4. 4,0 4,1 4,2 Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto
 5. Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys
 6. Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo
 7. The Courtship of Princess Leia
 8. Hämärän planeetta, p. 187.
 9. The Hive
 10. 10,0 10,1 Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti; nimi ”Star Wars Episode I: The Phantom Menace” on määritetty usean kerran eri sisällöillä
 11. Jeditehtävä: Varjoansa
 12. TCW mini logo.jpg Star Wars: The Clone Wars – ”Ansa