Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Vanhan Tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi uuden jediritarikunnan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi perinnön aikakaudella.

Droidi

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 27. toukokuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 

Droidit olivat robotteja: mekaanisia olentoja, joilla yleensä oli keinotekoinen äly. Niitä käytettiin useisiin tarkoituksiin ja monissa ympäristöissä, useimmiten paikoissa tai töissä, joita pidettiin ihmsille tai muille roduille liian vähäpätöisinä tai vaarallisina. Droideja käytettiin myös aloilla, joilla vaadittiin tarkkaa erikoistumista ja tietoja, kuten mekaanikkoina ja lääkäreinä.

Droidin mallista ja käyttötarkoituksesta riippuen ne olivat täydellisen tottelevaisia, kykeneviä tallentamaan uskomattoman määrän tietoa ja matemaattisesti tarkkoja. Nämä ominaisuudet tekivät niistä kykeneviä moniin töihin, joskin halvimmissa malleissa oli rajoitettu itsenäistä ajattelua, mikä rajoitti niiden kykyjä. Tämä itsenäisen ajattelun puute aiheutti lukuisia ja selvästi havaittavia heikkouksia; ne olivat täydellisen tottelevaisia ja ohjailtavissa, mutta vähemmän tehokkaita. Suunnittelijoilla tuli vastaan kuitenkin toinenkin ääripää, sillä jos niistä teki liian älykkäitä ne saattoivat kääntyä isäntiään vastaan. Droidi, jolla ei ollut lainkaan omaa älyä oli kuitenkin erittäin tehoton.

Yleensä droidien "nimet" muodostuivat numero- ja kirjainkoodeista.

Droidin määritelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sanojen "droidi" ja "robotti" yleensä katsottiin merkitsevän samaa asiaa. Droidin virallisessa määritelmässä kuitenkin sanottiin, että droidi on "mekaaninen, itsestään tietoinen olento, joka eroaa tietokoneesta siinä, että se pystyy liikuttamaan itseään".

Laillinen asema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleensä droideja kohdeltiin omaisuutena, mutta edistyneemmät droidit saivat yleensä enemmän kunnioitusta. Jotkut vastustivat droidien asemaa vertaamalla sitä orjuuteen. Asiasta kiisteltiin jatkuvasti, mutta määritelmää vaikeutti droidien keinotekoisen älyn erilaiset tasot ja harkinta siitä, saattoiko droidi todella olla tunteva olento. Vaikka droideja oli vaikeata määritellä todelliseksi roduksi, jotkut vastustivat myös muistinpyyhintää muille kuin kaikkein yksinkertaisimmille droideille.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]