Etusivu

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 8. kesäkuuta 2023
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Wp-qotd.png Päivän sitaatti
Horn (puhuu Whistlerille): ”Älä edes aloita.
Forge: ”Joten droidisikin mielestä sinun pitäisi käydä enemmän ulkona, vai?
Whistler on samaa mieltä Lujayne Forgen kanssa Corran Hornin olemattomasta seuraelämästä[lähde]
Wp-wotmfa.png Suositeltu sivu
Sithinkosto.jpg

Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto on George Lucasin Tähtien sota -sarjan kuudes julkaistu ja episodinumeroinnin mukaan kolmas osa. Se sitoo yhteen Tähtien sota -saagan erilliset trilogiat ja kertoo sekä Anakin Skywalkerin muuttumisesta pahaksi Darth Vaderiksi että Galaktisen Imperiumin perustamisesta.

On kulunut kolme vuotta Kloonien hyökkäyksen tapahtumista ja kloonisotien alkamisesta. Kreivi Dooku on siepannut Galaktisen Tasavallan ylikansleri Palpatinen ja pitää häntä vankina kenraali Grievousin aluksella. Kaksi jediä, Obi-Wan Kenobi ja Anakin Skywalker, lähtevät pelastamaan häntä. He kohtaavat valosapelitaistelussa Dookun, joka saa surmansa Skywalkerin katkaistua hänen kaulansa. He joutuvat suorittamaan aluksella pakkolaskun Coruscantille, missä Skywalkeria juhlitaan sankarina. Dookun kuoltua Grievouksesta tulee separatistiarmeijan johtaja ja jedineuvosto tietää, että hänen nappaamisensa lopettaisi sodan. Tehtävä annetaan jedimestari Kenobille, kun vastikään jedineuvoston jäseneksi nostettu jediritari Skywalker määrätään vakoilemaan Palpatinea, joka on sodan varjolla kerännyt itselleen kohtuuttoman paljon valtaa. Kun Kenobi taistelee Grievousta vastaan Utapaulla, saa Skywalker tietää Palpatinen karmean salaisuuden ja ottaa näin ratkaisevan askeleen kohti Voiman pimeää puolta yrittäessään pelastaa vaimonsa Padmé Amidalan hengen.

Sithin kosto menestyi edeltäjäänsä Kloonien hyökkäystä paremmin lippuluukuilla ja monet arvostelijat pitävät sitä sarjan niin kutsutun uuden trilogian parhaimpana elokuvana. Esimerkiksi Rotten Tomatoes -sivusto on listannut sen koko sarjan kolmanneksi parhaaksi elokuvaksi. Monet kriitikot ovat myös kuvanneet elokuvaa saagan toiminnallisimmaksi episodiksi. Se on ainoa sarjan elokuva, jolle on Pohjois-Amerikassa määritetty PG-13-ikärajoitus.


Äskettäin etusivulla olleet sivut: Valin "Hal" HornTIE/D puolustajaCC-1004

Satunnainen suositeltu sivu: Soontir Fel
Kuat Systems Engineering.svg Hyvä artikkeli
Mission to Fort Anaxes.png

PM-1203, yleisesti tunnettu Fort Anaxesin asteroidina, oli valtava planetoidi, joka sijaitsi Anaxesin asteroidivyöhykkeellä Azuren aurinkokunnassa, galaksin Keskusmaailmojen alueen Azuren sektorissa. Se oli muodostunut planeetta Anaxesin jäänteistä, joka tuhoutui luonnonmullistuksessa kloonisotien päättymisen jälkeen. Kuitenkin Fort Anaxes, Galaktisen Tasavallan asevoimien tukikohta asteroidin pinnalla, selvisi hämmästyttävästi planeetan tuholta.

Salakuljettajien keskuudessa Fort Anaxesista tuli polttoaineasema ja puolueeton tapaamispaikka liiketoimia varten, mutta aavetarinat verenhimoisista Anaxesin sotilaista sekä muut uskomukset pelästyttivät useimmat avaruusmatkaajat. Totuus näiden villien väitteiden takana oli häijyissä fyrnockeissa, jotka pesivät asteroidilla. Varhaisen Galaktisen Imperiumin vastaisen kapinan aikana Spectret suorittivat useita tehtäviä PM-1203:een, jossa he kohtasivat fyrnockien yhteisön sekä taistelivat Suurinkvisiittoria vastaan.

Satunnainen hyvä artikkeli: Imperiumin keskuksen taistelu
Wp-dyk.png Tiesitkö, että…
Wiki.png Jedipedian viralliset ystävät
Wiki.png Suositeltu sisältö

Satunnainen suositeltu sivu:

Ibtisam

Satunnainen hyvä artikkeli:

Glas

päivitä lisää

TwitterBlue.png Jedipedia Twitterissä
Wp-news.png Ajankohtaista
Wp-id.png Ajankohtaista Jedipediassa
  • Jedipedian IRC-kanava siirtyi Libera.Chatiin. 22.5.2021
  • Uusi domain www.jedipedia.fi otettiin käyttöön. 22.2.2021
  • Jedipedian 7000. artikkeli 3674 eYt kirjoitettiin. 1.1.2020
  • Jedipedia siirtyi käyttämään kaanonia artikkelien oletussivuna. 20.11.2018
  • Jedipedian 6000. artikkeli 3675 eYt kirjoitettiin. 24.12.2016
Wp-otd.png Tänä päivänä…

8. kesäkuuta: