Etusivu

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 5. joulukuuta 2023
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Wp-qotd.png Päivän sitaatti
Jos olisin kasvanut kotiplaneetallani enkä temppelissä, olisin varmasti kuullut tarinoita Arwen Cohlista koko nuoruuteni ajan. Hän oli vapaustaistelija, kansani sankari sodassa jota kävimme naapuriplaneettaa vastaan. Hän oli suuri soturi ja teki paljon uhrauksia. Mutta pian sen jälkeen kun kansani oli saanut vapauden, samat ihmiset joiden puolella hän oli taistellut alkoivat syyttää häntä vehkeilystä. Sillä tavoin he tahtoivat varmistaa, ettei Cohl nousisi kansamme toiveen mukaisesti johtajan asemaan. Hän virui vuosia vankilassa, missä häntä kohdeltiin julmasti ja pidettiin ankarissa oloissa, ja nämä koettelemukset kovettivat entisestäänkin miestä joka oli jo kovettunut sodassa.
Luminara Unduli selittää Arwen Cohlin taustoja[lähde]
LegendsBanner.png
Wp-wotmfa.png Suositeltu sivu
TIE Defender.png

TIE/D puolustaja, yleisesti tunnettu nimillä TIE-puolustaja ja T/D, oli erittäin suorituskykyinen TIE-sarjan tähtihävittäjä, jonka Sienar Fleet Systems kehitti Imperiumin laivastolle Demetrius Zaarinin valvomassa projektissa vähän ennen Endorin taistelua. Puolustajaan oli lisätty paljon ominaisuuksia, joita edellisissä TIE-malleissa ei ollut, kuten hyperajojärjestelmä ja deflektorikilpigeneraattorit. Näiden uusien lisäysten ansiosta alus pystyi toimimaan riippumatta keisarillisista pääaluksista. Aluksen nopeus ja ketteryys yhdistettynä sen tulivoimaan, joka muodostui neljästä laserkanuunasta, kahdesta ionikanuunasta, kahdesta taistelukärkilaukaisimesta sekä valinnaisesta vetosädeprojektorista, tekivät siitä luultavasti aikansa edistyneimmän tähtihävittäjän.

Zaarinin epäonnistuttua vallankaappauksessa keisari Palpatinea vastaan, petturiamiraali yritti saada haltuunsa TIE-puolustajan teknologian antaakseen joukoilleen teknologisen edun Imperiumiin nähden. Edistynyt tähtihävittäjä herätti myös muiden osapuolten huomion, kuten Kapinaliiton ja piraattiryhmien. Suuramiraali Thrawnin johtamat keisarilliset joukot onnistuivat lopulta estämään teknologian leviämisen ja tähtihävittäjä oli merkittävässä roolissa Thrawnin onnistuneessa kampanjassa Zaarinia vastaan.

Zaarinin kampanjan lisäksi TIE-puolustajan korkeiden kustannusten sekä poliittisten tekijöiden vuoksi alus ei saavuttanut laajaa käyttöä Imperiumissa ja yksikköihin määrättiin vain eliittipilotteja. Hävittäjät osallistuivat moniin muihin taisteluihin, kuten Mygeeton taisteluun ja Endorin taisteluun. Keisari Palpatinen kuoleman jälkeen TIE-hävittäjät olivat edelleen rajallisessa käytössä Imperiumin joukoilla. TIE-puolustajat osallistuivat Shadowspawnin kampanjaan Uutta tasavaltaa vastaan vuonna 5 jYt ja Tasavallan Konnalentue käytti niitä liittouduttuaan hetkeksi entisen Keisarillisen tiedustelupalvelun johtajan Ysanne Isardin kanssa prinssi-amiraali Delak Krennelin Ciutricin hegemoniaa vastaan 9 jYt. Hävittäjät osallistuivat lukuisiin taisteluihin yuuzhan vongien sodan aikana ja säilyivät Imperiumin jäänteiden käytössä ainakin vuoteen 44 jYt asti.


Äskettäin etusivulla olleet artikkelit: Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäysNaboon invaasioSoontir Fel

Satunnainen suositeltu sivu: Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka
LegendsBanner.png
Kuat Systems Engineering.svg Hyvä artikkeli
FoulMoudama.jpg
Foul Moudama oli Alzoc III:sta kotoisin ollut miespuolinen talz, joka oli jedimestari Galaktisen Tasavallan viimeisinä vuosina. Hän oli sekä fyysisesti että henkisesti hyvin voimakas, mutta hänen vastustajansa aliarvioivat häntä usein. Hän sai surmansa kaksintaistelussa kenraali Grievousia vastaan yrittäessään puolustaa ylikansleri Palpatinea Coruscantin taistelun aikana.

Satunnainen hyvä artikkeli: Tunnistamaton Uuden tasavallan amiraali
Wp-dyk.png Tiesitkö, että…
Wiki.png Jedipedian viralliset ystävät
Wiki.png Suositeltu sisältö

Satunnainen suositeltu sivu:

Tähtien sota: Episodi VI – Jedin paluu

Satunnainen hyvä artikkeli:

Kal'Shebbolin aurinkokunta

päivitä lisää

Wp-news.png Ajankohtaista
Wp-id.png Ajankohtaista Jedipediassa
  • Jedipedian IRC-kanava siirtyi Libera.Chatiin. 22.5.2021
  • Uusi domain www.jedipedia.fi otettiin käyttöön. 22.2.2021
  • Jedipedian 7000. artikkeli 3674 eYt kirjoitettiin. 1.1.2020
  • Jedipedia siirtyi käyttämään kaanonia artikkelien oletussivuna. 20.11.2018
  • Jedipedian 6000. artikkeli 3675 eYt kirjoitettiin. 24.12.2016
Wp-otd.png Tänä päivänä…

5. joulukuuta: