Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.

Palpatine

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 13. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Obiwanarchives.jpg

Ehkä arkistot ovat epätäydelliset.

Tämä artikkeli, käännös tai niiden osa on vasta keskeneräinen, ja sitä ei ole saatettu loppuun.

Koska artikkeli on kesken, kaikenlainen apu sen parantamiseksi on tervetullutta.

[+/–]
Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa.

Pahoittelut sotkusta.

Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa ja kaipaa pikaista korjausta kirjoitusvirheet.

Artikkelia siivotessasi seuraa Jedipedian tyylioppaan ohjeita. Kun olet mielestäsi hoitanut artikkelin kuntoon, poista tämä malline.

[+/–]
R2 repair.png

Toivottavasti huoltodroidit pystyvät korjaamaan sen.

Tätä artikkelia tai artikkelin osaa on pyydetty parannettavaksi, koska Kielioppi

Voit auttaa Jedipediaa parantamalla artikkelia. Lisää tietoa saattaa olla artikkelin keskustelusivulla.

[+/–]
Fighters in formation.jpg

Sisältöä näkyvissä! Darth Plagueis (romaani)–luokkaa.

On huomattu, että osa tästä artikkelista ei enää ole ajan tasalla, ja se tarvitsee uutta tietoa.

Kun artikkeli on mielestäsi päivitetty, voit poistaa tämän viestin.

[+/–]
Tämä artikkeli kertoo galaktisesta keisarista. Saatat olla etsimässä sanan muita merkityksiä.
Palpycropped1-.jpg
Palpatine
Elämäkerralliset tiedot
Kotiplaneetta

Naboolähde?

Syntynyt

82 eYt, Naboolähde?

Kuollut

4 jYt Kuolemantähti II,[1] viimeinen klooni kuoli 11 jYt Onderonilla

Ruumiilliset tiedot
Laji

Ihminen[2]

Sukupuoli

Mies

Pituus

178 cm, uudelleensyntyneenä 173 cm

Hiusten väri

Punaiset/ruskeat, myöhemmin harmaat

Silmien väri

Sininen ja keltainen

Kronologiset ja poliittiset tiedot
Aikakaudet
Liittoutuma(t)
Mestarit

Darth Plagueis

Oppilaat
Kaikki etenee juuri kuten minä olen ennakoinut.
―Palpatine[lähde]

Palpatine, joka tunnettiin myös nimellä Darth Sidious, oli Galaktisen tasavallan viimeinen ylikansleri ja Galaktisen Imperiumin ensimmäinen keisari. Hän oli Kahden sääntöä seurannut Sithin musta valtias ja häntä pidettiin mahtavimpana eläneenä sithlordina. Palpatine muodosti Imperiuminsa monimutkaisen salajuonen avulla, johon kuului kloonisotien aloittaminen, galaksinlaajuinen kriisi, jossa menetettiin miljoonia henkiä. Palpatine itse johti sekä Galaktista tasavaltaa että salaisemmin Itsenäisten aurinkokuntien konfederaatiota, minkä avulla hän pystyi pitkittämään sotaa ja siten haalimaan aina vain lisää valtaa senaatilta.

Palpatinen kanslerinvaltuuksien alkaessa lähennellä diktaattorimaista huippua hän korvasi Tasavallan ensimmäisellä Galaktisella Imperiumilla, jonka johtajana hän itse toimi. Galaksin muuttuessa keisarikunnaksi, Palpatine käytännössä sai valtaansa kaikki sen kansalaiset, minkä avulla hän pystyi luomaan yhden suurimmista sotilasmahdeista joita galaksissa oli koskaan nähty. Seitsemäntoista vuoden ajan Palpatinen hallinto ei kohdannut lainkaan vastarintaa kunnes keisaria vastustavat senaattorit muodostivat Tasavallan palauttajien liiton. Liiton luomista seurannut galaktinen sisällissota kesti monia vuosia, mutta 4 jYt Palpatine itse kuoli entisen sithoppilaansa Darth Vaderin surmaamana Endorin taistelun aikana. Keisarin kuolema ei kuitenkaan tarkoittanut Imperiumin loppua.

Palpatine siirtyi hengessä Byssiin, missä hän asettui kloonikehoon, jonka oli järjestänyt itselleen varmuuden vuoksi. Kuusi vuotta Endorin tapahtumien jälkeen Palpatine aloitti suuren sotaretken Ytimen alueelta, jolla hän melkein tuhosi Uuden tasavallan. Hänen voittonsa jäi kuitenkin lyhyeksi, koska hänen entinen henkivartijansa, Carnor Jax, sabotoi klooneja. Viimeisen kerran Palpatine kuoli yrittäessään ottaa hallintaansa Anakin Solon kehon Onderonilla 11 jYt. Entinen jediritari Empatojayos Brand sitoi sielunsa Palpatinen henkeen Han Solon ammuttua keisarin ja vei Darth Sidiousin sielun mukanaan Voiman syvyyksiin.

Elämänkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän oli ruma jopa vauvana!
Han Solo kommentoi kloonatun Palpatinen ulkonäköä[lähde]

Täsmällistä tietoa Palpatinen lapsuudesta ja nuoruudesta oli vaikeaa löytää. Tiedot hänen taustastaan, lähisukulaisistaan ja kasvatuksestaan olivat kadonneet ennen Uuteen järjestykseen siirtymistä.[6] Yleensä oletetaan, että tiedot tuhottiin hänen sith-henkilöllisyytensä salaamiseksi, mutta oli myös vähemmän uskottavana pidetty teoria siitä, että Palpatine-nimistä henkilöä ei olisi koskaan edes syntynyt Naboossa, ja että Darth Sidious, jonka todellinen henkilöllisyys olisi näin tuntematon, olisi luonut Palpatinen henkilöllisyyden päästäkseen poliittisiin piireihin.[7] Näin ollen kuvitellulla henkilöllä ei olisi edes ollut perhetietoja, jotka olisi tarvinnut tuhota.

Joka tapauksessa Palpatinen uskotaan syntyneen Naboolla, Keskikehän alueen Chommellin sektorin syrjäisessä maailmassa. Hän väitti kotikaupunkinsa olleen planeetan pääkaupungin Theed[8], joka sijaitsi Solley-joen varrella, mutta siitä, syntyikö hän todella siellä, ei ole varmuutta.

Palpatinen sukulinja pysyi salaisena ja hänen vanhempiensa henkilöllisyyttä ei ole koskaan saatu selville, mutta koska Palpatinea itseä on kuvailtu aateliseksi,[9] on mahdollista, että hänen vanhempansa olivat myös aatelista sukua. Palpatine ei ollut ainoa lapsi; kaukaisen sukulaistytön, Ederlathh Pallopidesin (s. 4 eYt) olemassaolo viittaisi siihen, että hänellä oli vähintään yksi sisarus, jonka nimi ja sukupuoli eivät ole tiedossa.[10]

Darth Plagueis ja Darth Sidious[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kerro minulle, mitä pidät suurimpana vahvuutenasi, jotta voin parhaiten horjuttaa sinua; kerro minulle suurin pelkosi, jotta tiedän, minkä pakotan sinut kohtamaan; kerro minulle, mitä hellit eniten, jotta tiedän, minkä otan sinulta pois; ja kerro minulle, mitä halajat, jotta voin kieltää sen sinulta...
Darth Plagueis[lähde]

Ensimmäinen kohtaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka tietoja Palpatinen nuoruudesta oli vaikeata saada, tiedot siitä, miten hänestä tuli sith, olivat vielä harvinaisempia. Edes sitä ei tiedetty, miten Palpatine sai tietää Voiman pimeästä puolesta. Varmaksi voitiin kuitenkin sanoa, että hänen herkkyytensä Voimalle jäi jediritarikunnalta huomaamatta, mutta muunilainen sithlordi, Darth Plagueis huomasi tämän lahjakkuuden.

Havaittuaan nuoren Palpatinen kelvolliseksi liittymään sitheihin Plagueis virallisesti liitti hänet kulttiin. Darth Banen ajoista alkaen oli perinteistä, että sithit ottivat etunimen Darth, joka toiminnimen lisäksi tittelinä.[11] Lukuisat asiat vaikuttivat toisen nimen valintaan. Yksi keino, nähtyjen seremonioiden mukaan, oli sith-mestarin vaipuminen pimeän puolen transsiin, jossa tämä tiedusteli nimeä Voimalta saaden vastauksensa inspiraationa.[12] Ei ole tiedossa, millaisen inspiraation Plagueis sai, mutta tämä päätti, että Palpatinen nimen tuli olla Darth Sidious.

Oppilasaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuori Palpatine harjoittelee mestarinsa valvonnassa.
Opettajani opetti minulle kaiken Voimasta, jopa pimeän puolen luonteesta.
―Palpatine Anakin Skywalkerille[lähde]

Darth Sidiousin oppiajan on kerrottu kestäneen monta vuosikymmentä,[7] vaikka ei ole olemassa tarkkaa viitettä siihen, milloin se alkoi tai päättyi. Tuona aikana Plagueis harjoitutti Sidiousta Darth Banen perinteen mukaisesti. Kerran Sidiousin koulutuksen aikana Darth Plagueis salli hänen tutustua joukkoon Sith-holokroneja; nämä—pyramidimuotoiseen pintaan kaiverrettujen epäselvien merkkien mukaan—oli tallennettu Darth Banen aikaan. Jedit uskoivat virheellisesti näiden holokronien olevan Arkistohuoneessa heidän Temppelissään, mutta ne olivat tosiasiassa taidokkaita väärennöksiä, yksi sithien harhaanjohtamisen keinoista. Kuinka aidot ja väärennetyt holokronit päätyivät kulloisellekin omistajalleen ei ole vieläkään tiedossa.[13]

Darth Plagueisin murha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuolemattomuus oli Plagueisille pakkomielle. Hän syventyi kiellettyihin opetuksiin ja piti hallussaan—tai pyrki pitämään—tietoa, joka voisi ylläpitää kuolevia tai jopa tuoda nämä takaisin kuolleista.[14] Sekä jedit että sithit olivat tuloksetta etsineet keinoja selvitä kuolemasta tuhansien vuosien ajan. Voimakkaimmat muinaisista sithlordeista, erityisesti Darth Sion ja Darth Andeddu, oletettavasti tiesivät kyseisistä salaisuuksista, mutta ne olivat kadonneet tai hävinneet.[13] Plagueis vei tutkimuksensa äärirajoille luodakseen elämää tyhjästä. Lopulta Plagueis kertoi Sidiousille kokeilustaan vaikuttaa midikloriaaneihin saadakseen ne luomaan elämää itsestään Voimasta. Tuloksena syntyneellä lapsella, kuten Plagueis väitti, olisi mahdollisesti uskomattomat voimat.[14]

Sidious oletti oitis, että Plagueisin todellinen tavoite oli "luoda" uusi oppilas hänen tilalleen. Uhattuna Sidious päätteli oppineensa kaiken Plagueisilta; hänellä oli jo oma salainen oppilas, Darth Maul. Vähän jälkeenpäin Sidious tappoi Plagueisin tämän nukkuessa ja otti itselleen Sith-mestarin arvon. Varmistuakseen, ettei hänellekin kävisi samalla tavalla, Palpatine piti omia oppilaitaan tarkasti silmällä ja jakoi näille ainoastaan vähän tietoa Plagueisista.[15] Suurimman osan elämästään hän eli varuillaan vannoen, ettei koskaan tekisi Plagueisin kaltaista virhettä nukahtaa.[13]

Vaikka Plagueis oli kuollut, on olemassa todisteita, joiden mukaan hänen kokeilunsa toteutuivat sittenkin: kaukaisella Tatooinen aavikkoplaneetalla[14] kolmekymmenvuotias orjanainen, Shmi Skywalker synnytti pojan nimeltä Anakin Skywalker vuonna 42 eYt. Sidious tarkkaili Skywalkeria tämän kasvaessa, olettaen tämän olevan paljon voimakkaampi oppilas kuin Darth Maul.[14]

Darth Maulin kouluttaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sidious Darth Maulin tapaamisen aikoihin.
Tunnetko vihaa? Se on voimasi lähde. Sinä vihaat minua yhä. Sillä ei ole väliä. Huomenna luovutat itsesi minulle. Valta elämästäsi ja kuolemastasi on minulla, Maul. Jonain päivänä, sinulla on tuo valta johonkin toiseen. Se on sithin kunnia. Omistat itsesi ylivallan käsitteelle.
―Darth Sidious

Vähän Plaguiesin tappamisen jälkeen Palpatine noudatti nuoren zabrakin tämän kotoa Iridonialta ja alkoi kouluttaa tätä sithiksi.[14] Se, että Sidious valitsi oppilaakseen zabrakin, ei ollut erikoista. Muinaisaikoina sithit, huomattuaan zabrakien kyvykkyyden taistelussa, loivat kannattavia yhteyksiä Iridoniassa ja käyttivät kohtuuttomia summia palkatakseen zabrakeja palkkasotureiksi. Vielä kauan sithkulttuurin jo kadottua sithien vaikutus oli yhä osa zabrakien kulttuuria.[16] Zabrakien tiedettiin kestävän äärimmäisen paljon kipua, mutta mikään ei olisi voinut valmistaa nuorta Maulia Palpatinen suomaa, julmaa koulutusta varten. Palpatinen ankaruudesta huolimatta Maul kunnioitti miestä suuresti ja oli kiihkomielisen uskollinen.

Vierailu jeditemppeliin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Darth Maul oli hyvin nuori—niin nuori, ettei juurikaan muistanut aikaa ennen tätä (n. 54-53 BBY)—Darth Sidious vei hänet Jeditemppeliin, kumpikin turisteiksi naamioituneina. Sidiousin kyky hallita pimeää puolta riitti estämään jedejä vaistoamasta häntä saati Maulia, kunhan he eivät astuneet itse Temppeliin. Koska rakennus ei milloinkaan ollut avoin turisteille, kiinnijäämisen vaaraa tuskin oli. Suurimman osan päivästä he seisoivat paikallaan, ja Sidious osoitti Maulille useita erinäisiä jedejä näiden saapuessa ja lähtiessä, kuiskien oppilaansa korvaan Jediritarikunnan lopullisesta tuhosta. Maul muisti pitkään vihollistensa näkemisestä, näiden lähellä pysyttelemisestä, tuhostaan kuulemisesta syntyneen jännityksen heidän kulkiessaan ohi, eikä yksikään jedeista tiennyt kohtalosta, joka odotti.[17]

Viimeinen koe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lopulta Maulin viimeisen kokeen aika tuli. Palpatine lähetti hänet kaukaiseen, eristyksissä olevaan maailmaan, missä kuukauden ajan Maulia saalistivat murhaajadroidit. Kuun lopussa Maul tapasi Palpatinen odottamassa erään luolan suulla. Maul ei ollut syönyt kuukausiin ja oli uupunut. Siitä huolimatta Palpatine haastoi Maulin kaksintaisteluun, jonka tämä hävisi helposti. Palpatine seisoi murtuneen miehen yllä ja kertoi tälle valmistelleensa uutta oppilasta Maulin epäonnistumisen varalta. Raivostunut Maul hyökkäsi Palpatinen kimppuun murhanhimoisin aikein. Palpatine yllättyi, joskin onnistui riisumaan Maulin aseista. Jopa ilman asetta Maul jatkoi hyökkäystään niinkin pitkään, että puri Sidiousia käteen ennen lopullista tappiota. Tyytyväinen Sidious julisti Maulin koulutuksen olevan päättynyt ja että tämä oli nyt sithlordi.[18]

Lopulliset valmistelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen kuin Palpatine saattoi laittaa suuren suunnitelmansa jedien tuhoamiseksi käytäntöön hänen täytyi hoitaa joitakin pimeän puolen harjoittajia. Aurinkovartiosto,[19] Tundin velhottaret ja Pimeän Voiman harjoittajat yhdenmukaistettiin ja asetettiin kaikki Palpatinen suoraan valvontaan. Tundin velhottaret oli itse asiassa tuhonnut melkein kokonaan näiden viimeinen jäsen, Rokur Gepta. Tundialaiset salaisuudet kiehtoivat Palpatinea, joka myöhemmin antoi Geptalle arvonimen Keskiön Scrivinir. Lisäksi Palpatine värväsi Pimeän Voiman kannattajat, joita johti entinen jedimestari Kadann. Heidät tunnettiin Pimeän puolen profeettoina.[19]

Palpatinen nousu (7032 eYt)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Palpatine oli rodialainen ewokin vaatteissa!
Mon Mothma[lähde]

Palpatinen poliittisen uran alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palpatine Naboon senaattoriksi valitsemisensa jälkeen.

Palpatine aloitti poliittisen uransa nuorella iällä, piilottaen huolella todellisen henkilöllisyytensä Darth Sidiousina. Naboolla julkinen palvelus oli pakollista kahdestatoista kahteenkymmeneen ikävuoteen, ja Palpatine aloittikin poliitikon uransa tällä tavoin (7062 eYt). Toisin kuin useimmat naboot, hän katsoi parhaaksi jatkaa politiikassa tavallisesti hyväksytyn iän jälkeenkin. Hän astui Naboon paikallispolitiikkaan (62–52 eYt) pyrkien koko ajan ylemmäs. [20] Hän hävisi enemmän äänestyksiä kuin voitti, menettäen monta poliittista nimitystä.[6]

Kun senaattori Vidar Kim, Naboon edustaja Galaktisessa senaatissa, salamurhattiin (52 BBY) ohiajavasta kiiturista käsin (murhaaja ei ikinä selvinnyt), kolmekymmenvuotias Palpatine asettui ehdolle seuraajaksi. Naboon kansa valitsi hänet alueelliseksi senaattorikseen edustamaan Naboota ja kolmeakymmentäviittä eri liittolaismaailmaa Chommellin sektorista. Ei tiedetä, oliko Palpatinella, Plagueisilla tai kenelläkään heidän liittolaisistaan mitään tekemistä murhan kanssa, mutta kuka tahansa sen tilaisikin, vain Palpatine hyötyi tapahtuneesta.[21]

Sistrosin patsas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Palpatine ensimmäisen kerran saapui Coruscantille aloittaakseen työnsä senaatissa, listattu joukko henkilökohtaisia tavaroita tuli hänen mukanaan Naboosta. Lastilista luovutettiin Tasavallan virkamiehille osana tavanomaista turvaskannausta. Tämä menetelmä oli pakollinen kaikkien Senaatin rakennukseen vietävien esineiden ja kaluston kohdalla.[12] Yksi esineistä oli Sistrosin—yhden Dwartiin neljästä viisaasta—abstraktinen veistos (nämä olivat kyseenalaisia filosofi-lainjakajia, jotka elivät Tasavallan alun aikoina—muut kolme olivat Faya, Yanjon ja Braata).[8]

Palpatinen lastilista osoitti selvästi, että veistos oli umpinainen, tiiviisti valettua neuraniumia pronssipäällystein. Mutta veistos ei ollut umpinainen; se piti sisällään pienen lieriömallisen onkalon, jossa Palpatine piti yhtä sith-valomiekoistaan—se oli sinetöity veistoksen sisään valamisen yhteydessä. Turvaskanneri ei havainnut onkaloa; neuranium oli niin tiheää, että mikä tahansa millimetriä paksumpi esine oli sensoreiden havaitsemattomissa, ja koska mitään epätavallista ei näkynyt skannerissa, kukaan ei kysellyt enempää. Kehittynyt gravimetrinen tunnistin olisi paljastanut, että pieni osio veistoksesta koostui hivenen vähemmästä massasta kuin olisi pitänyt, mutta kukaan ei keksinyt käyttää moisia silloin. Veistos pääsi lävitse ja asetettiin Palpatinen Senaatin toimistoon (lattiaa piti varta vasten lujittaa kestämään sen paino), ja kun Palpatine valittiin kansleriksi, veistos siirrettiin hänen Hallintorakennuksessa sijaitsevan huoneistonsa odotustilaan. Vasta kolmenkymmenenkolmen vuoden jälkeen Palpatine otti patsaan sisään piilotetun miekan ulos.[12]

Senaattorin ensimmäinen "ystävyys"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minun kauttani sinä otat osaa Tasavallan muovaamisessa. Sinun kauttasi minä tunnen jedit ja heidän tapansa paremmin.
―Palpatine Ronhar Kimille[lähde]

Chommelin sektorin uusi edustaja ei tuhlannut aikaa solmiessaan suhteita, jotka voisivat auttaa häntä tulevaisuudessa. Ensimmäinen oli saman miehen, jonka kuolema varmisti Palpatinen oman valinnan, poika. Ronhar Kim oli perhesiteistään luopunut jedi, mutta oli kaikesta huolimatta todistanut isänsä murhaa. Palpatine lähestyi nuorempaa Kimiä tämän vielä seisoessa isänsä ruumiin ääressä. Surun ja myötätunnon naamionsa alla Palpatine tutkiskeli Kimiä tarkasti.[21] Mutta hän puhui vain vähän; sen sijaan hän osoitti taitoa, joka palvelisi häntä hyvin ja toisi valtaapitävien lähelle: kykyä kuunnella, toimia toisten uskottuna.[22]

Heidän keskustelunsa aikana kävi pian selville, että—mieluummin kuin selvittäisi lähes tulkoon tuntemattoman isänsä murhaajan—Kim oli enemmän huolissaan itsestään ja omista päätöksistään elämässä: Vidar Kim, jolla ei ollut muita elossa olevia sukulaisia, oli halunnut poikansa kunnioittavan verenperintöään jälleen, ehkäpä seuraten häntä politiikan pariin. Mutta Palpatine totesi, että jedin ryhtyminen poliitikoksi menisi hukkaan. Sen sijaan parempaa olisi liitto jedin ja poliitikon välillä.[21]

Kim myöntyi ja ryhtyi "ystävyyssuhteeseen", joka kesti jotakuinkin kolme vuosikymmentä. Ronhar Kim oli ensimmäinen Palpatinen "liitoista" yksittäisten jedien kanssa, mutta tästä tietystä liitosta oli suuresti hyötyä: Kimiä käytettiin lopulta pelinappulana juonessa, joka johti pelätyn Punaisen kaartin luomiseen (32 eYt), ja hänen kuolemaansa Mersonin taistelussa (21 eYt) käytettiin Palpatinen sotatavoitteiden propagandan lietsonnassa. Näistä syistä voidaan sanoa, että huomattava osa koneistosta, joka lopulta tuhosi jedit, luotiin Ronhar Kimin avulla hänen tietämättään.[21]

Palpatine Senaatissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siinä vaiheessa, kun Palpatine käveli ensimmäisen kerran Senaatin lattialla, hän tiesi jo, että huomattavat vallanjakajat Senaatissa katsoivat provinssien edustajia pitkin nenäänsä, odottaen näiltä vähän tai ei lainkaan tärkeitä tekoja. Palpatine tiesi hänetkin niputettavan muiden Kehämaailmoista tulevien toiveikkaiden joukkoon. Nämä, jotka eivät koskaan olleet matkustaneet kauas kotimaailmoistaan, joutuisivat pian coruscantilaispolitiikan häkellyttämiksi.[20]

Palpatine rohkaisi eliittiä ajattelemaan tällä tavoin sen sijaan, että olisi todistanut näiden mielipiteet vääriksi. Jälleen hän epäonnistui hyötyä mahdollisuudesta saada tärkeä virka neuvonantajalautakunnissa ja merkittävissä komiteoissa, ja vain pakotettuna jakoi tuumansa kollegoidensa kanssa.[23] Ilmeisesti Palpatine pyrki tarkoituksellisesti pitämään etenemisensä hitaana, tietäen, että mitä hitaammin eteni, sitä vaarattomammalta hän vaikutti mahdollisten haastajien silmissä. Esitys eittämättä toimi; voimakkaat, mitättömiin keskinäisiin kamppailuihinsa keskittyneet senaattorit yksinkertaisesti nauroivat pienelle ja hiljaiselle provinssiedustajalle, eivätkä huomioineet häntä juurikaan.[24]

Palpatine yllätti kaikki jatkuvasti kohoavalla suosiollaan. Hän kirjoitti laajasti; hänen merkinnöistään vallasta tuli suosittuja politiikan ja sotatieteiden opiskelijoiden keskuudessa ja teorioitaan jopa opetettiin johtavissa yliopistoissa pitkin galaksia. Huolimatta lisääntyvästä vaikutusvallastaan Palpatine pysytteli vaatimattomana ja käytti tuntikaupalla aikaa pohdiskelemiseen yksinkertaisessa, joskin hyvin varustellussa huoneistossaan. Ihmiset panivat merkille, kuinka hän piti yksityisyytensä omana asianaan ja osallistui harvoin sosiaalisiin tilaisuuksiin, omistaen kaiken aikansa työlleen. Oikeasti Palpatine kulutti enimmän aikaansa kouluttaen Darth Maulia ja edistäen yksityisiä sithin suunnitelmiaan;[20] vastuu arkisesta työstä ja maine hyväntahtoisena Naboon edustajana jäi pitkälti hänen senaattoriavustajiensa ja droidiensa, kuten TC-4:n,[25] huoleksi.

Horjunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 33 eYt Sidiousin salaliittolainen, luutnantti Wilhuff Tarkin auttoi tätä suunnittelemaan Kauppaliiton hallituksen murhan näiden ollessa Tarkinin kotiplaneetalla, Eriadulla kauppakokousta varten. Kauppaliittoa kohtaan tehdyt piraattihyökkäykset, jotka johtivat kokoukseen, olivat niin ikään Palpatinen suunnitelmia, kuten myös Nute Gunrayn nousu valtaan varakuninkaaksi.[22]

Pian tämän jälkeen Palpatine kanavoi salaisesti useita miljoonia krediittejä, jotka Nebularintaman uskottiin varastaneen, Aargaun pankin kautta Valorumin suvun tileille. Palpatinen avustaja Sate Pestage varmisti, että Valorumin poliittinen vihollinen, senaattori Orn Free Taa pääsi selville tapahtumasta, joka paljasti tietonsa Sisäisten toimien komitealle, siten kriittisesti heikentäen kansleri Finis Valorumin jo valmiiksi hataraa otetta vallasta.[22]

Vuonna 32 BBY Sidious sai vakuutettua Kauppaliiton neimoidialaiset johtajat saartamaan Naboo-planeetan vastalauseena senaatin päätökselle BR-0371;[26] tämä toimenpide kantoi veroja Kehien pääkauppareiteiltä. Sidious piti Palpatinen henkilöllisyyden salassa neimoidialaisilta, vaikkakin paljasti olevansa sithlordi ja teki varsin selväksi, että hänellä oli jonkin verran valtaa senaatissa.[22]

Naboon kriisi (32 BBY)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viimeinkin voimme paljastaa itsemme jedeille. Viimeinkin voimme kostaa.
Darth Maul mestarilleen.[lähde]

Kuluneen vuoden aikana Palpatine oli sijoittanut merkittävät palaset paikoilleen. Kauppaliitto oli nyt ärsytetty, uhattu, ja sitä johtivat hänen ohjailemansa heikkotahtoiset yksilöt. Myös kansleri Valorum oli hänen ohjailtavissaan. Ja, lopulta, Naboon hallitsija vaihtui nuorempaan, muiden tapaan taipuisaan. Palpatine hallitsi nyt kaikkia osapuolia. Oli aika siirtyä pelin seuraavaan vaiheeseen. Se oli Naboon kriisi, vaihe, jossa juonenpätkät kohtasivat toisensa ja iskisivät Tasavaltaan ensimmäiset lamauttavat iskut.

Naboon saarto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naboon senaattori Palpatine Naboon konfliktin aikaan.

Kauppaliitto kasvatti nopeasti joukkojaan Naboon aurinkokunnassa, kooten tarpeeksi taistelualuksia takaamaan pitävän saarron. Sidiousin käskystä Kauppaliitto sulki pääsyn planeetalle ja tukahdutti sen aiemmin menestyneen kaupankäynnin. Tavarantoimitusalukset eivät voineet laskeutua tai lähteä. Sitten liitto sulki aurinkokuntaan johtavan ulkoisen väylän asettamalla taistelualuksen asema TFP-9:ään, omaan etuvartiostoonsa aurinkokunnan laidalle pitääkseen poissa uteliaat ja tiedottaakseen tilanteesta kaikille kiinnostuneille. Viimeinen vapaa pääsyreitti suljettiin ja kaikille lähestyville aluksille ilmoitettiin, että liiton toimet olivat vastalause lainvastaisille veroille, jotka Tasavalta oli asettanut heille.[27] Naboon sulku oli totta.

Seuraavan kuukauden ajan[28] senaatti väitteli kiivaasti, muttei tehnyt mitään Naboon auttamiseksi. Kauppaliiton edustaja Lott Dod väitti onnistuneesti, etteivät he olleet rikkoneet mitään Tasavallan lakia; he eivät olleet hyökänneet yhdenkään aluksen tai Naboon kimppuun. Ja jos selkeää rikosta ei ollut tehty, Oikeusministeriö ei voinut toimia.[27] Viivyttely heikensi entisestään Valorumin hallitusta; heidän uhmansa hänen järjestelyitään vastaan oli jo itsessään vahingollista, mutta mitä kauemmin tilanne kesti, sitä kyvyttömämmältä Valorum vaikutti. Saadakseen tämän vaikutelman näkymään laajemmin Palpatine esti hallitsijaansa, kuningatar Amidalaa, häiritsemästä suunnitelmiaan, kehottaen tätä olemaan kärsivällinen ja odottamaan, kunnes Senaatti saisi päätöksen aikaiseksi.[28]

Amidala osoittautui odotettua hankalammin hillittäväksi: kärsivällisyytensä menetettyään kuningatar otti yhteyttä Valorumiin ja kertoi tälle, että piti kansleria henkilökohtaisesti vastuussa hänen maailmansa kärsimyksestä.[28] Järkyttyneenä, omatuntonsa nurkkaan ajamana ja epätoivoisena saadakseen hajoavan tukensa jälleen ehjäksi Valorum päätti toimia. Hän kutsui Senaatin koolle erityisistuntoon keskustellakseen saarrosta, mutta saadakseen voimakkaamman neuvotteluaseman, hänen täytyi saada taistelualukset lähtemään Naboosta. Valorum päätti lähettää Naboohon lähettiläinä jedejä, toivoen näiden voivan horjuttaa neimoidialaisten varmuutta ja osoittaa näille hänen olevan tosissaan.[27]

Naboon valloitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palpatine ei liene ollut tietoinen Valorumin koko suunnitelmasta, sillä kansleri lähestyi Jedineuvostoa suoraan ilmoittamatta asiasta Senaatille, kuten laki olisi velvoittanut. Lopulta hän kuitenkin sai tietää lähettiläistä, mutta ei sitä, että nämä olivat jedejä. Jedimestari Qui-Gon Jinnin ja tämän padawanin Obi-Wan Kenobin osallistuminen tuli hänelle yllätyksenä. Kun hätääntyneet neimoidialaiset kertoivat asiasta, Palpatine taisteli kovasti pitääkseen vihansa aisoissa ja saadakseen neimoidialaiset malttamaan mielensä, keskittymään seuraavaan tehtävään. Jedit oli tuotu mukaan tapahtumiin aikaisemmin kuin he olisivat halunneet, ja Sidious käski neimoidialasiten aloittaa joukkojen maihinlasku. Jedien varalle hänellä oli suunnitelmia, ja käskikin tappaa nämä. Neimoidialaisten toimivat käskystä, tuhoten jedit tuoneen risteilijän ja hetimiten häiriten kaikkia yhteyksiä. Sitten kokoushuone, jossa jedit olivat, täytettiin dioxisilla. Jedit kuitenkin selviytyivät.

Valloitus meni erinomaisesti. Päivässä suurin osa tärkeistä kaupungeista, mukaan lukien pääkaupunki, oli Kauppaliiton käsissä. Amidala vangittiin koko seurueensa kanssa, ja neimoidialaiset esittivät kuningattarelle sopimusta, joka tekisi valtauksesta laillisen. Mutta kuningatar ei koskaan allekirjoittanut sopimusta; sen sijaan kaikkea muuta kuin kuolleet jedit olivat paenneet, pelastivat Amidalan seurueineen ja valtasivat aluksen matkalle Coruscantiin, vältellen onnistuneesti kymmeniä raskaasti aseistettuja taistelualuksia paon aikana. Sidious oli raivoissaan tai ainakin antoi sellaisen vaikutelman. Hän käytti tilaisuuden esitellä Maul neimoidialaisille. Mutta huolimatta edustajilleen osoittamastaan vihasta Sidiousia Amidalan pako ei vaivannut. Jos hän olisi ollut kuka tahansa muu kuin Naboon senaattori, suunnitelmat olisivat menneet pahasti pieleen. Mutta juuri hänen julkinen henkilöllisyytensä takasi sen, että—tapahtui mitä tahansa—kuningattaren löytäminen ei olisi vaikeaa, riippumatta siitä, minne tämä oli paennut. Hänellähän oli sisäpiirin lähde: Amidala itse.

Kuningatar Amidalan etsinnät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hologrammi Darth Sidiousista Naboon konfliktin aikana.

Kun Amidalan alus vaurioitui paon aikana, Jinn ja Kenobi suosittelivat laskeutumista Tatooinelle, epämääräiseen aavikkomaailmaan Arkanisin sektorissa, korjaamaan aluksen ennen matkan jatkamista. Amidala myöntyi, ja joukko matkasi Tatooineen, tuoden takapajuisen planeetan ensi kertaa valokeilaan. Kuningatar viestitti Palpatinelle tiedon kertoen, että alus oli vaurioitunut, pakotettu pysähtymään (hän ei sanonut minne siltä varalta, että Kauppaliitto valvoi hänen yhteyksiään) ja että he saapuisivat tehtyään korjaukset.[29] Palpatine saattoi nyt jäljittää viestin saadakseen tietää tarkalleen, minne kuningatar oli laskeutunut. Hän luovutti viestidatan Maulille, jotta tämä voisi löytää saaliinsa. Lyhyessä ajassa he olivat rajoittaneet etsinnät Tatooineen.

Myös neimoidialaiset yrittivät löytää Amidalan, luoden epätoivoiselta kuulostavan viestin Sio Bibbleltä kuningattaren alukseen lähetettäväksi. He eivät löytäneet mitään tarpeellista, mutta toivottomina ja pysyäkseen Sidiousin suopeassa armossa he raportoivat vähäiset löydöksensä. Maul tiesi kuivassa maailmassa olevan pienen väestön, joten karkureiden löytäminen ei veisi kauaa. Sidious käski hyökätä ensin jedien kimppuun ja viedä sitten kuningattaren. Mutta Sidious tiesi myös, että Plagueisin "kokeilu" oli niin ikään Tatooineen. Jos jedit sekaantuisivat asiaan, lapsi voisi tärveltyä vähemmän herkäksi sith-opetuksille. Maulin lähettäminen tappamaan jedit Amidalan takaisin noutamisen nimissä estäisi niin käymästä. Tämä oli yksi syy, miksi Maulin neuvottiin hyökkäämään ensin näiden kimppuun.[14] Mutta Sidious ei ehkä kertonut tätä Maulille; Maulin päiväkirjoissa ajalta ennen hänen Tatooinessa vierailuaan ei ole merkintöjä pojasta.[18] Sikäli kuin Maul tiesi, hänen tehtävänsä oli tappaa jedit ja tuoda Amidala takaisin Naboohon keinolla millä hyvänsä.

Maul lähti Tatooineen, mutta epäonnistui jedien tappamisessa ja kuningattaren viemisessä takaisin. Pian tämän jälkeen Palpatine yllättyi huomatessaan kuningattaren saapuvan Coruscantiin, päättäväisenä havahduttamaan Senaatti asiansa vuoksi. Yksi Sidiousin luotetuimmista, muista kuin sith-agenteista, Kinman Doriana, joka oli läsnä tapahtumien aikana, osoitti—tai ainakin uskoi—että alkuperäinen suunnitelma oli käyttää Naboon valtausta, jonka oletettiin kestävän kuukausia tai jopa vuosia, aiheuttamaan kuohuntaa ja halvausta Senaatissa, jota Sidious agentteineen olisi voinut käyttää tuhoisin seurauksin.[11] Lopullinen tavoite, Palpatinen nostaminen kanslerin asemaan, olisi todennäköisesti saavutettu kaikesta huolimatta, joskin vähitellen. Mutta Sidious oli yhtä taitava improvisoimaan kuin oli tekemään huolellisia suunnitelmia. Hän näki uuden suunnitelman, joka toimisi ensimmäistä paljon paremmin.

Senaattori käskee hallitsijaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palpatine pyysi audienssia kuningatar Amidalan kanssa asunnossaan 500 Republicassa käydäkseen suunnitelman lävitse. Hän oli käyttänyt viimeisen puoli vuotta muokatakseen kuningattaren luottamusta tietäen, että tämä kuuntelisi häntä paremmin kuin Veruna. Kaikki oli tätä hetkeä varten, kun hädän ahdistaman kuningattaren piti tukeutua Palpatineen. Kuningatar uskoi Senaatin auttavan häntä, mutta Palpatine iski häntä kasvoille ilmoittamalla teeskennellyn inhoavasti, että Senaatti ei enää pitkään aikaan ollut huolehtinut yhteisestä hyvästä. Vielä pahempaa, korruptioskandaalit olivat heikentäneet kansleri Valorumia enemmän kuin kuningatar oli kuvitellut. Sekä Senaatti että Valorum eivät olleet vaihtoehtoja. Se jätti jäljelle vain Palpatinen tarjoaman ehdotuksen.

Palpatine antoi kaksi vaihtoehtoa: kuningatar voisi osoittaa epäluottamusta kansleri Valorumille ja edistää uuden tehokkaamman johtajan valintaa, tai hän voisi viedä asian oikeusistuimiin. Tällä tarjouksella Palpatine ei asettanut mitään vaaraan. Amidala sitoi toivonsa kriisin nopeaan ratkaisuun. Mitä kauemmin Naboo kärsi Kauppaliiton vallan alla, sitä enemmän hänen kansalaisiaan kuolisi. Jos ratkaisu oli olemassa, sen piti tapahtua heti. Oikeusistuimissa päätösten tekemiseen kului kauemmin aikaa kuin Senaatissa. Palpatine oli antanut kuningattarelle vaihtoehdon, jota tämä ei koskaan valitsisi, ei voisi koskaan valita.

Niinpä Amidalan oli tehtävä päätös oikeusistuinkäsittelyn, kuolleiden lukumäärän Naboossa noustessa uskomattomiin lukemiin, tai uskotun senaattorinsa antaman neuvon noudattamisen välillä. Tarkemmin sanottuna, hänen piti valita Valorumin ja kotimaailmansa välillä. Oletetusti hän valitsi Naboon. Vasta neljätoistavuotiaana ja yhä uutena vallanpitäjänä Amidalalla oli kaikki suuren johtajan, jollaiseksi hän lopulta tulisikin, piirteet, mutta vain vähän kokemusta. Jos Palpatine, joka tiesi Senaatin tavat toisin kuin kuningatar, sanoi Valorumin olevan este, se riitti.

Kansleri Valorumin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palpatine ja Kuningatar Amidala vähän ennen epäluottamuslauseen julistamista Valorumille.
Byrokraatit astuvat esiin, Tasavallan todelliset vallanpitäjät ja Kauppaliiton palkkalistoilla, saanen lisätä. Tässä kohtaa kansleri Valorumin luonteenlujuus katoaa.
―Palpatine kuningatar Amidalalle[lähde]

Pitkään odotettu Senaatin erityiskokous—viimeinen Valorumin hallituksen aikana—käsitteli vain kahta asiaa: Naboon edustuston tapauksen kuulemista ja väittelyä Kauppaliiton jatkuvasta vastustuksesta esitystä BR-0371 kohtaan. Harva oletti käsittelyn olevan muuta kuin rutiinia. Palpatine yksin tiesi, mitä tuleman piti. Hän tiesi, että liiton edustaja, Lott Dod, viivyttäisi käsittelyä kaikin mahdollisin keinoin hänen käskystään. Hän tiesi myös, että varapuheenjohtaja Mas Amedda pitäisi Valorumin aloillaan millä tahansa menetelmin. Ja hän tiesi, että viivyttelyn edessä Amidalalla ei olisi muuta vaihtoehtoa kuin toimia Palpatinen ehdotusten mukaan.

Istunnon aikana Dod liittolaisineen esitti vastalauseita vastalauseen perään; Amidala, kykenemättä edes päättämään anomustaan, tuskastui koko ajan enemmän. Lopulta Dod ehdotti komitean perustamista selvittämään, olivatko kuningattaren "syytökset" paikkaansa pitäviä, siteeraten senaatin käytänteitä, joita Amidalalla ei ollut toivoa ymmärtää. Sitten Amedda veti Valorumin syrjään pakottaen tämän hienovaraisesti myöntämään, että Dod toimi oikeuksiensa rajoissa. Kun Valorum sitten pyysi Amidalaa perumaan syytöksensä, jotta komitea voisi tehdä työnsä, se oli viimeinen pisara. Kuningatar näki omin silmin, että Palpatine oli oikeassa—Valorum oli tehoton—ja hänellä ei ollut paikkaa, minne mennä. Palpatine piilotti tyytyväisyytensä hänen vieressään seisovan Amidalan julistaessa sanat, jotka sinetöivät Finis Valorumin kohtalon.

Minä en peru syytöksiäni. Olen tullut eteenne selvittääkseni tämän itsehallintoamme kohtaan tehdyn hyökkäyksen. Minua ei valittu katsomaan kansani kärsimystä ja kuolemaa sillä välin, kun te keskustelette valloituksesta komiteassa. Jos tämä elin ei kykene toimimaan, ehdotan, että tarvitaan uusi johto. Esitän epäluottamuslauseäänestystä kansleri Valorumin johtajuutta kohtaan.
―Kuningatar Amidala Galaktisen senaatin edessä vuonna 32 BBY[lähde]

Valorum oli järkyttynyt, mutta kun hän toipui, tapahtumat olivat jo ehtineet hänen edelleen. Roonan senaattori Edcel Bar Gane puolsi Amidalan esitystä, ja äänestyksestä päätettiin. Senaatti oli odottanut tätä kuukausien, kenties vuosien ajan, ja Valorum oli niin epäsuosittu, että hänen kimppuunsa hyökättiin hillittömästi ja äänestystä vaatien. Kansleri saattoi vain lykätä äänestystä seuraavaan päivään. Palpatine tiesi jo, ettei Valorumin hallitus selviäisi äänestyksestä. Oli vain hänestä kiinni varmistaa, että hän itse täyttäisi Valorumin saappaat.

Kamppailu kansleriudesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muotokuva kanslerista.
Olen varma, että tilanteemme aiheuttaa paljon sympatiaääniä. Minusta tulee kansleri.
―Palpatine[lähde]

Äkillinen valtatyhjiö jätti valinnan kahden pääasiallisen Senaatin tahon käsiin. Lojaalit senaattorit näkivät epävakaan hallinnon aiheuttaman vaaran ja pyrkivät valitsemaan vahvan johtajan todella siistimään korruption Senaatista. Korruptoituneet senaattoritkin halusivat vakautta, vaikkakin vain jatkaakseen järjestelmän tuhoamista, ja etsivät keulakuvaa, joka antaisi vakaan kuvan ulospäin ja vain katsoisi sormien välistä sillä välin, kun he itse lihoivat. Bail Antilles, Alderaanin edustaja oli lojaalien senaattorien valinta, kun taas Malastaren edustaja Ainlee Teem korruptoituneiden valinta. Nämä kaksi nimitystä eivät tulleet yllätyksenä; molemmat olivat kampanjoineet jo kuukausia ennen korruptioskandaalia.

Paljon taustalla tehdystä politiikasta, joka johti Palpatinen valintaan, on hukkunut historian pyörteisiin. Tiedetään, että hän oli työskennellyt kuukausia saadakseen huomiota yhdeltä senaatin vaikutusvaltaisista klikeistä, jota johti Rylothin senaattori Orn Free Taa. Taa ei ollut tyytyväinen Teemiin eikä Antillesiin. Niinkin aikaisin kuin korruptioskandaalin tultua julki Palpatine oli kiinnittänyt Taan huomion mahdollisena kompromissiehdokkaana.[22] Taan näkökulmasta se oli järkevää: Palpatinella ei juurikaan ollut vihollisia Senaatissa ja paljon ystäviä, mikä takasi kaikkien tahojen pystyvän työskentelemään hyvin hänen kanssaan. Siispä voidaan olettaa Taanin tai jonkun hänen piiriinsä kuuluneen senaattorin nimittäneen Palpatinen.

Palpatine palasi 500 Republicalle varmana siitä, että tapahtumien kulku etenisi hänen suunnitelmiensa mukaan. Hän julisti Amidalalle varmasti nousevansa seuraavaksi kansleriksi, ja tarkoitti sitä. Itse asiassa hän oli jo varmistanut asian. Jopa Naboon kriisin valmisteluiden keskellä Sidious oli hyödyntänyt yhteyksiään Thyrianin Aurinkokaartiin. Ennen kuin Valorumin virkaoikeuksia peruuttaminen edes tuli äänestykseen, Sidious oli käyttänyt hyväksi näitä sith-palkkasotureita tappamaan hienotunteisen, joskin ratkaisevan määrän senaattoreita, joiden äänet olisivat voineet vaarantaa hänen suunnitelmansa. Sitä, ketkä senaattorit tarkalleen tapettiin, ei tiedetä, mutta he olisivat todennäköisesti jakaneet äänet epäsuotuisasti Palpatinen kannalta.[19]

Palpatinen valinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Senaatti seuraavana päivänä kokoontui äänestämään epäluottamuslauseesta, lopputulos oli itsestään selvä. Valorumilla hädin tuskin oli ystäviä jäljellä, ja Senaatti halusi hänestä eroon niin, ettei aikaillut. Finis Valorum erotettiin nopeasti virastaan nöyryyttävän häviön myötä. Hänen poliittinen uransa oli raunioina, hän vietti vuosia eristyksissä odottaen kansan inhon häntä kohtaan laantuvan. Kun hän lopulta tajusi, millainen rooli hänen viraltapanossaan oli ollut Palpatinen suuremmassa suunnitelmassa, Valorum teki viimeisen pienen mutta rohkean yrityksen estää tapahtumia vyörymästä. Mutta siihen mennessä se ei enää riittänyt, oli liian myöhäistä. Tulevat sukupuolet kuitenkin suhtautuivat häneen suopeammin.

Valorumin poissa ollessa Senaatti äänesti seuraajasta. Luultavasti Antilles tai Teem ei kykenisi haalimaan tarpeeksi ääniä saadakseen ratkaisevan enemmistön, etenkin, kun tiettyjen edustajien viimeaikaiset murhat olivat poistaneet tilanteesta ratkaisevia ääniä. [19] Äänestyksestä mahdollisesti aiheutuvan umpikujan välttääkseen Senaatti kääntyi kolmannen vaihtoehdon puoleen. Antillesin kannattajat rohkaistuivat siitä, että Palpatine oli selvästi pysytellyt erossa korruptoituneista senaattoreista virassa ollessaan. Teemin kannattajat vakuuttuivat hänen ilmiselvästä mukautuneisuudestaan. Melkein jokainen Senaatin taho oli vakuuttunut, että korruptoitumattomana Palpatine työskentelisi joka tapauksessa edistääkseen heidän erityisintressejään.

Mutta lopullinen ratkaiseva tekijä, kuten Palpatine oli suunnitellut, oli sympatia vyöry saarretun Naboon edustajaa kohtaan. Palpatine saattoi oikeutetusti vaatia, että Valorum oli luvannut tehdä kaikkensa Naboon puolesta kriisin aikana ja epäonnistunut. Ehkäpä oli oikein - moni uskoi -, että Palpatine itse saisi mahdollisuuden korjata tilanne. Moinen vaikutusvalta takanaan Palpatine sai ylivoimaisesti eniten ääniä,[30] ja hänestä tuli kansleri - viimeinen kyseistä arvonimeä koskaan käyttänyt - musertavalla erolla kilpailijoihin. Hän lupasi yhdistää politiikkaan tyytymättömät kansalaiset ja palauttaa Tasavallan kunnian.[31] Kukaan ei olisi voinut kuvitella valinneensa johtajan lahkosta, joka oli omistautunut Tasavallan tuhoamiselle.

Naboon vapautus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palpatine seuraa Amidalan lähtemistä Naboohon.

Jo ennen Palpatinen valintaa Amidala julisti aikeensa vallata Naboo takaisin Kauppaliitolta. Palpatine esitti huolestunutta ja yritti puolesta sydämestään estää kuningatarta lähtemästä. Tämä lähti joka tapauksessa, ottaen mukaansa turvaksi sekä Jinnin että Kenobin. Siten Amidala oli vienyt mukanaan kaikki Palpatinen viholliset paikkaan, joka saattoi olla vain kuolemanloukku. Palpatine ja Darth Maul ottivat yhteyttä Naboossa oleviin neimoidialaisiin, neuvoivat näitä tappamaan Amidalan ja ilmoittivat, että Maul liittyisi näiden seuraan hoidellakseen jedit henkilökohtaisesti. Sitten Palpatine lähetti oppilaansa matkaan varmistaakseen, että neimoidialaiset todella tappaisivat kuningattaren ja että hänen kätyrinsä surmaisi jedit.

Jopa sinä aikana, kun Sidious ohjaili äänestystä Coruscantissa, hänellä oli aikaa käydä läpi Naboosta tulleita etenemisraportteja, joita Maul hänelle toistuvasti lähetti. Niiden myötä Amidalan käyttäytyminen alkoi näyttää yhä hämmentävämmältä: kuningatar ei ainoastaan ollut onnistunut pakenemaan Gunrayta vaan solminut liittolaisuuden gunganeiden kanssa ja koonnut armeijan Lianormin suolla, todennäköisesti valmistellen hyökkäystä Kauppaliiton miehitysjoukkoja vastaan. Jos niin oli, kuningatar toimi paljon aggressiivisemmin kuin mitä hänen taktinen asemansa antoi myötä; Palpatine epäili, josko kuningatar kestäisi moisessa kilpailussa viittäkään minuuttia. Hän antoi hyväksyntänsä Gunrayn suunnitelmalle kohdata gunganit avoimesti.

Tosiasiassa lopputulos, joka tunnettaisiin Ruohotasankojen taisteluna, ei merkinnyt Palpatinelle paljoakaan. Hän oli lähettänyt Maulin Naboohon ja käskenyt Gunrayta tuhoamaan gunganarmeijan - pitääkseen yllä luuloa, että hänellä oli intressejä Naboon suhteen - vain estääkseen neimoidialaisia näkemästä hänen todellisia syitään. Taistelun voittajasta huolimatta Palpatine hyötyisi joka tapauksessa: jos Amidala puolustajineen kukistuisi, tästä tulisi marttyyri, jota hän voisi käyttää oikeuttaakseen lisää ja merkittävämpiä toimia Kauppaliittoa vastaan, ja jos kuningattaren joukko onnistuisi, hän voisi käyttää Amidalan voittoa symbolina uudelle vastuuntunnolle, jota Tasavalta osoittaisi hänen alaisuudessaan. Kummin tahansa kävikään, Palpatinea pidettäisiin päättäväisenä johtajana, ja hänen valintansa vahvistettaisiin.

Jälkiseuraamukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palpatinelle ilmoitettiin pian Amidalan voitosta. Vaikeuksista huolimatta kuningatar oli ottanut valtaistuimensa takaisin ja vanginnut Gunrayn ja Haakon. Kaikista mahdollisista lopputuloksista Palpatine ei ollut odottanut juuri tämän tapahtuvan, mutta loppujen lopuksi sillä ei ollut väliä. Miehityksestä oli jo ollut hyötyä. Lisäksi hänen valtiovierailunsa Naboohon taistelun jälkeen sitoi Palpatinen tiukasti voittoon.

Vaikka Palpatine oli menettänyt oppilaansa, Telosin holokronissa hän väitti nähneensä, että Skywalkerista, joka oli saatettu Jedineuvoston tietoisuuteen vain muutamaa päivää aikaisemmin, tulisi lopulta hänen oppilaansa ja että hän oli uhrannut Maulin tämän päämäärän vuoksi. Maul oli ollut pelkkä väline, jonka tehtävänä oli ollut horjuttaa jedien pitkään jatkunutta omahyväistä asennetta sithien suhteen ja saada verrattain kokematon Obi-Wan Kenobi opettamaan Anakinia. [32]

Kaiken, kuten Palpatine väitti Telosin holokronissa, hän itse oli huolella suunnitellut ja toteuttanut, vaikkakin hän olikin ajatellut käyttävänsä Maulia valitsemaan yksittäisiä jedejä ja toimimaan merkittävänä häiriötekijänä ritarikunnalle.[11] Hän osoitti jonkinlaista pahoittelua arvokkaan välineen menetyksen vuoksi, mutta siinä kaikki; Maulin hänelle osoittamaan lapselliseen uskollisuuteen ei koskaan vastattu.

Joka tapauksessa Palpatine oli saavuttanut enemmän kuin menetti. Hän oli myös saanut tietää roolista, jota Anakin Skywalker - entinen orjapoika Tatooinesta - oli esittänyt vapautustaistelussa. Hädin tuskin ohjaimiin yltänyt poika oli lentänyt hävittäjän sisään Kauppaliiton ohjausalukseen ja tuhonnut sen. Skywalker oli saanut myös Jedineuvoston huomion puoleensa; kasvoi epäilyksiä, että hän saattaisi olla muinaisen jediennustuksen Valittu, ja paljon väittelyn jälkeen mestarit päättivät, että poika annettaisiin Kenobin oppilaaksi. Palpatine lupasi Anakinille juhlallisuuksissa, että pojan uraa tultaisiin seuraamaan "suurella mielenkiinnolla". Tämän lupauksensa hän myös piti.

Palatessaan Coruscantiin voitonjuhlien jälkeen Palpatinella on täytynyt olla aihetta juhlaan itsekin. Oli totta, että jedit tiesivät nyt sithien paluusta ja näiden osallisuudesta kriisiin, ja jo reilun vuosisadan ajan jedit olivat olleet tietoisia merkeistä, jotka eivät olleet kuin kaksi, ei enempää tai vähempää, sithiä aikanaan.[19] Jedit saattaisivat etsiä "toista sithiä", mutta moiset yritykset eivät koskaan voisi johtaa Palpatinen jäljille. Palpatinen oppilas oli viety, mutta hänen huomionsa oli jo kiinnittynyt karismaattiseen kreivi Dookuun,[32] joka palvelisi häntä sopivana sijaisena siihen saakka, kunnes nuori Skywalker olisi valmis käännytettäväksi. Jedit olivat nyt peloissaan, ja se riemastutti häntä. Suurin voitto oli hänen. Tasavalta, jota jedit pyrkivät puolustamaan, oli jo sithin käsissä.

Irtonaiset juonenlangat nivoutuvat yhteen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palpatine poisti pian kaiken mahdollisesti syyllistävän materiaalin, joka oli jäänyt kriisistä jäljelle. Tasavallan tutkijat olivat takavarikoineet sekä Maulin aluksen, Scimitarin ja hänen droidinsa C-3PX:n Naboossa. Kumpikin sisälsi tietoa, joka oli parasta pitää piilossa. Mutta Scimitar ei luovuttanut tietojaan; ensimmäiset Tasavallan tiedustelupalvelun teknikot, jotka yrittivät tarkastaa aluksen, joutuivat turvaluotaindroidien ampumiksi, ja heidän hutiloitu yrityksensä aiheutti aluksen, aseiden ja yhteysjärjestelmien itsetuhon, jättäen jälkeensä tuskin palaneita jäännöksiä enempää.[15] Kun paikalle kutsuttiin jedimestari Saesee Tiin turvaamaan aluksen, Tiin huomasi alustietokoneiden muistin tyhjennetyn täysin. Kyseinen lähde ei vihjannut mitään "toisesta sithistä". Sidious oli uhrannut aluksen ja kaikki sen laitteistot - Maulin tarkkailuvarusteet, räjähteet, myrkyt ja kidutusvälineet, ja kiituri Bloodfinin. Mutta se oli sen arvoista, ainakin Tiiniä syöneen pelon arvoista tämän jättäessä soluttautuja-aluksen:

Tuo alus on täynnä pimeää puolta, mestari Yoda. Tunnen sen takertuvan kaapuuni. Ja pahempaa, se houkuttelee minua yhä, kutsuen minua takaisin lupauksilla uskomattomista matkoista galaksin kauimmaisille laidoille.
Saesee Tiin[lähde]

Tiin suositteli aluksen jäänteiden antamista Jedineuvoston huoleksi, mutta Senaatin edustaja Kuatista lobbasi onnistuneesti saadakseen Kuatin alustelakoille mahdollisuuden tutkia sitä. Ennen kuin alus edes saapui KAT:n laitoksille se katosi, ainakin virallisesti. Harva tiesi, että se oli itse asiassa ohjattu takaisin Naboohon ja varastoitu salaiseen hangaariin Theedissa,[15], helppoa Tasavallassa, joka oli paistunut niin suureksi, ettei sen vasen käsi tiennyt oikean tekemisistä - etenkin, kun Palpatine ohjasi kumpaakin. Droidin suhteen Palpatine huolehti, että C-3PX:n mahdollisesti syyllistävä muisti pyyhittiin ja luovutettiin Raith Sienarin haltuun. Sienarin ja tätä seuranneiden omistajien alaisuudessa droidi ohjelmoitiin muihin tehtäviin, ja sen lopun toiminnallisen elämän ajan, joko yrityksen vakoiludroidina, palkkionmetsästäjänä, jopa salamurhaajana, sillä ei ollut aavistustakaan yhteydestään Sidiousin entiseen oppilaaseen.[33]

Tasavalta Palpatinen johtamana (3224 eYt)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansleri rakastaa valtaa. Jos hänellä on jokin muu intohimo, en ole sellaista nähnyt.
Mace Windu Obi-Wan Kenobille[lähde]

Uusi kansleri pysytteli kiireisenä laillisen virkakautensa kahdeksan vuotta. Suurin osa tästä työstä oli juonittelua, joka lopulta aiheuttaisi katastrofisen verenvuodatuksen, Kloonisodat. Mutta Palpatinella oli muita projekteja, pienempiä, mutta tehokkaita, jotka ennestään heikensivät jedejä ja näiden palvelemaa Tasavaltaa. Moni (kuten Outbound Flight -projekti) oli suunniteltu karsimaan jedien määrää muutama kerrallaan helpottaakseen Palpatinen tehtävää, kun koittaisi aika hankkiutua näistä kokonaan eroon. Toteuttaessaan näitä murhanhimoisia juonittelujaan Palpatine verhosi itsensä aina vastuullisen johtajan olemukseen. Tämä oli Palpatinen johtama Tasavalta.

Palpatine ja Mas Amedda[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi Palpatinen ensimmäisistä päätöksistä kanslerina oli pitää Mas Amedda varapuheenjohtajana ja Senaatin puhemiehenä. Hän oli nähnyt paljon vaivaa suostutellakseen senaattori Taan klikin ylipäänsä asettamaan Ameddan ehdolle,[22] ja chagrialainen oli toiminut juuri odotetusti. Amedda oli ollut Valorumin ystävä, mutta oli ensisijaisesti lojaali ihanteelleen Tasavallasta, sen laille ja säännöksille. Tämä lain noudattaminen oli lamaannuttanut Valorumin kuten Palpatine oli olettanut, ja hän näki, että Ameddalla oli potentiaalia olla hyödyllinen pidemmällä tähtäimellä. Useiden muiden tapaan Amedda erehtyi luulemaan Palpatinen lauhkeaa temperamenttia taipuvaisuudeksi ja näki mahdollisuuden manipuloida Palpatinea palauttamaan Tasavalta sellaiseksi kuin hän oli kuvitellut sen olleen. Palpatine rohkaisi tätä naiiviutta: ensimmäisinä virkavuosinaan uusi kansleri antoi vaikutelman, että hän oli avoin ehdotuksille, hyväksyen minkä vain lain, jonka Amedda toi hänen käsiteltäväkseen.

Vaikkakin Palpatine pysytteli naamionsa takana Ameddan läsnä ollessa, hän keräsi chagrialaisesta tietoa voidakseen vaikuttaa tähän. Vähän Outbound Flightin (27 BBY) tuhon jälkeen - projekti, jota Amedda oli kiihkeästi lobannut - Palpatine paljasti Ameddalle, että hän oli käskenyt tutkimusmatkan tuhottavaksi ja, lisäksi, että hän oli tosiasiassa sithlordi, Darth Sidious, Tasavallan ja Jediritarikunnan vannoutunut vihollinen. Tässä vaiheessa Ameddan oli myöhäistä kertoa kenellekään; Palpatinella oli hänestä tarpeeksi raskauttavaa materiaalia pitääkseen hänet hiljaisena eliniän. Palpatine selitti tienneensä koko ajan, että Amedda ja muut olivat yrittäneet manipuloida häntä, mutta tosiasiassa hän oli manipuloinut heitä, asettelemalla heitä vastakkain. Vaihtoehdot vähissä Ameddasta tuli salaliiton avulias osanottaja.[34] Uuden järjestyksen myötä hän jatkoi Palpatinen palveluksessa ja piti salaisuutensa huomaamatta kuitenkaan sitä, että lopulta hänen tietonsa teki hänestä pikemminkin rasitteen kuin avun.[16]

Palpatine ja Janus Greejatus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palpatinen nousu kanslerin paikalle aiheutti pienoisen ongelman; jonkun täytyi ottaa vastuu nyt vapautuneesta Chommelin edustajan paikasta Senaatissa. Palpatine käytti vaikutusvaltaansa puhuakseen Chommell Minorin Janus Greejatusin, yhden hänen poliittisista liittolaisistaan, valinnan puolesta. Greejatus oli kauan sitten osoittanut, että hänellä oli tarkka poliittinen mieli, ja vaikka Palpatine ei julkisesti voinutkaan tukea Greejanuksen aatteita, tämän ajaman muiden rotujen vastaisen eristäytymispolitiikan voidaan olettaa palvelleen Palpatinen tarkoituksia. Silti, valinnasta ei tullut pitkäaikaista; Greejatusin eristäytymispolitiikka soti Naboon uuden multikulttuurisen asenteen kanssa, ja huomattavat poliittiset tekijät rykivät saman tien pahastuksen merkiksi. Lopulta Greejatusin korvasi (n. 30 BBY) Naboon Horace Vancil, mutta Palpatine piti hänet yhä lähellään, tehden Greejatusista yhden neuvonantajistaan.[35]

Uuden kanslerin virkahuoneisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansleri Palpatine ja mieluisimpia taideteoksiaan, joita hän käytti pimeiden artefaktien piilopaikkoina.

Palpatine piti yksityisen edustuksellisen huoneistonsa 500 Republicassa pääasiallisena asuntonaan, mutta tavan mukaan hän muutti myös Kanslerin huoneistoihin Senaatin toimistorakennuksessa. Käyttäen perinteiden mukaista etuoikeutta sisustaa huoneisto haluamallaan tavalla Palpatine siivosi sieltä kaikki jäljet Finis Valorumista ja teki siitä käytännössä asuntonsa peilikuvan. Vain viikkojen jälkeen kukaan huoneistossa Valorumin aikaan vieraillut ei olisi tunnistanut sitä. Jälleen kerran Palpatine piilotti sith-luontonsa kaikkien nähtäville: punainen väri hallitsi sisustusta ja arvokkaat taide-esineet - moni niistä oli liian epämääräisiä tunnistettaviksi sith-perintökalleuksiksi - tuotiin huoneistoon.[8]

Palpatinen mukanaan tuomista tavaroista kaksi oli erityisen tärkeitä. Ensimmäinen oli uusi Virkatuoli, musta, valtaistuimen tyylinen ja panssaroitu ultratiiviillä lanthaniidiseoksella. Tämä tuoli tietyin muutoksin toimi Palpatinen vallan istuimena yli neljä vuosikymmentä, ja kopioita siitä asetettiin jokaiseen alukseen, etuvartiostoon ja rakennukseen, joissa Palpatine mahdollisesti vieraili. Toinen ja jopa tärkeämpi esine oli Sistrosin neuraniumveistos, joka sisään valmistuksen yhteydessä oli kätketty yksi hänen sith-valomiekoistaan. Tämän Palpatine sijoitti odotushuoneeseen. Muut varamiekat, mustan kaapunsa ja huppunsa Palpatine kätki muihin taide-esineisiin tai suojattuihin lokeroihin pitkin huoneistoa, kunnes koittaisi hetki, jolloin hän lopultakin ottaisi ne käyttöön.

Punaisen kaartin perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ronhar Kim estää Palpatinea vastaan tehdyn valemurhayrityksen.

Näihin aikoihin ilmestyivät ensimmäisen kerran kiistellyt ja verenpunaisiin kaapuihin pukeutuneet Kanslerin kaartilaiset, tai yksinkertaisemmin Punainen kaarti. Alkuperäinen sysäys kaartin perustamiselle oli Senaatin vartioston kapteeni Prid Shan. Kansleria kohtaan tehtyjen uhkausten lisäännyttyä Shan ryhtyi herättelemään aihetta vaatien, että Senaatin piti antaa lisävaroja vartijoiden varustuksen ja koulutuksen parantamiseksi ja nimittää osa vartiostosta nimenomaan kanslerin turvaksi.[36] Julkisesti Palpatine esitti kiusaantunutta varta vasten hänen turvakseen koulutettujen sotilaiden suhteen - hän halusi juurikin sellainen henkivartioston, muttei voinut julkisesti puhua sellaisen puolesta. Valtionjohtajan henkilökohtainen vartiosto nähtiin Tasavallan lakien loukkaamisena, ja jotkut Senaatissa vastustivat sitä. Ratkaisuksi luotiin tilanne, joka johti vartioston pakottamiseen Palpatinen turvaksi, joten hän suunnitteli keinon tehdä selväksi, että Shanin huoli oli perusteltua.

Palpatine järjesteli "ystävänsä", jedi Ronhar Kimin - hänen kuolleen edeltäjänsä poika ja yksi hänen ensimmäisistä liittolaisistaan hallituksessa - olemaan läsnä järkyttyneen varoituksen saapuessa senaattori Vientolta, joka oli huolissaan Palpatinen ehdottamien muutosten mahdollisesti vihastuttaneen joitain kuoleman uhalla. Siinä vaiheessa Palpatinea suojanneet Senaatin vartijat nostivat kiväärinsä. Kuten Palpatine oletti, Kim teki vartijat nopeasti tehottomiksi, mutta nämä tappoivat itsensä nopeasti tehoavalla myrkyllä ennen kuin kunnollista kuulustelua. Senaatin vartijoiden nähtiin epäonnistuneen ratkaisevalla hetkellä, ja kapteeni Shanin sanoilla, joita tukivat Vienton ja muiden senaattorien äänet, oli nyt tarpeeksi painoarvoa väitteen tueksi.

Punaiset kaartilaiset - myöhemmin Keisarillisina kaartilaisina tunnetut - luotiin pikaisesti ja asetettiin Palpatinen henkilökohtaisen määräysvallan alle. Vuosia, sekä Uuteen järjestykseen johtaneiden että sen aikana, Palpatine nähtiin harvoin ilman kaartilaistensa seuraa. Hän varmisti usein, että nämä aiheuttivat pelkoa sivullisissa. Kaartilaisten erikoislaatuiset verenpunaiset kaavut ja haarniskat eivät perustuneen ainoastaan Senaatin vartijoiden, vaan kahden muun, paljon julmemman tahon vastaaviin: hän oli kauan sitten lujittanut Mandaloren järjestelmän Kuoleman vartiota ja Thyrsusin Aurinkovartiostoa oman arvovaltansa suojissa (itse asiassa, kun Palpatine nimitti itsensä Keisariksi, enemmän kuin muutama jäsen fanaattisesta Aurinkovartiostosta - ne, joita hän ei ollut tuhonnut - oli päätynyt Punaisten kaartilaisten joukkoon.)[19] Kuten oletettua, arvostelua esiintyi, mutta vuosien kuluessa uusien turvallisuuslakien läpimeno ja Separatistien nousu pitivät arvostelun vähäisenä.

Kansleri Palpatinen uudelleenvalinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Palpatine päätti kautensa virassa (28 eYt), kanslerin vaali pidettiin suunnitellusti. Huolimatta siitä, että Palpatinen parhaat uudistusyritykset oli estetty (hän itse oli pitänyt siitä huolta), hänen oma juonittelunsa ja aidosti varteenotettavien vastaehdokkaiden puute takasi hänen uudelleenvalintansa. Se oli viimeinen kanslerin valinta, joka pidettiin Tasavallan jäljellä olevan historian aikana; vähän ennen seuraavaa suunniteltua vaalia (24 eYt) Palpatinen taktikointi sai aikaan muutoksen perustuslakiin, sallien hänen jatkaa virassa toistaiseksi. Ja kun vaali oli huomaamattomasti ohitse, toista ei Palpatinen eliniän aikana tullut.

Outbound Flight -projekti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi paremmin tunnetuista Palpatinen vähempiarvoisista juonitteluista oli Outbound Flight -projektin, mestari Jorus C'baothin hengentuotteen rahoittaminen ja tuhoaminen. Palpatine oli työskennellyt C'baothin kanssa ennenkin, ja vuosia kaksikko oli keskustellut galaksin ulkopuolisen elämän mahdollisuudesta. Mahdollisuus ei koskaan jättänyt C'baothin mielikuvitusta rauhaan, ja lopulta 27 eYt siitä kehkeytyi uusi hanke, tutkimusmatka galaksin ulkopuolelle, jonka C'baoth esitteli Palpatinelle. Kuusi Drednaught-luokan raskasta risteilijää yhdistettäisiin keskusyksikköön yhdeksi alukseksi ja lähetettäisiin matkalle Tasavallan laitamille, Tuntemattomille alueille, sitten tyhjyyteen ja lopulta lähigalaksiin ja takaisin.[11]

Galaksin ulkopuolelle suuntautuvaa matkustamista oli pitkään pidetty mahdottomana galaktisten massojen hyperavaruudessa muodostamien risteävien väreiden vuoksi. Palpatine on saattanut epäillä päinvastaista, mikäli raportit Zonama Sekotilta mahdollisista galaksin ulkopuolisista valloittajista pitivät paikkansa. Joka tapauksessa C'baoth uskoi jedien voivan käyttää Voimaa turbulenssin rauhoittamiseen, ja kokeet Tuntemattomien alueiden rajamailla näyttivät vahvistavan tätä, joten C'baoth suositteli, että hän ja mahdollisimman moni jedi ottaisivat osaa tutkimusmatkaan. Vaikkakin monet muut syyt varmasti vaikuttivat Palpainen tuen antamista projektille - esimerkiksi mahdollisuus tietää enemmän niin kutsutuista "Kaukaisista ulkopuolisista" - sen suurin merkitys Palpatinelle oli tarjota yksittäinen kohde piilossa urkkivilta katseilta, missä joukko nimekkäitä jedejä voisi hävittää helposti ilman, että jäljet johtaisivat Palpatineen. Joten, vaikuttaen ulkoapäin tyyneltä ajatuksen suhteen Palpatine salli C'baothin edetä suunnitelmissaan ja työskenteli kulissien takana varmistaakseen projektin valmistumisen.[11]

Senaatti kuitenkin epäröi projektin rahoittamisessa, joten Sidious järjesti kaksoisagenttinsa Kinman Dorianan varmistamaan, että C'baoth saisi riittävästi suosiota saadakseen Senaatin puolelleen. Dorianan juoni Barlokissa johti valemurhayritykseen, jonka C'baoth pysäytti onnistuen sitten pakottamaan riidelleet osapuolet sopimukseen. Saavutuksensa voimalla C'baoth pystyi taivuttelemaan Senaatilta rahoituksen projektille, minkä lisäksi Jedineuvosto antoi vastahakoisesti kuudelle jedimestarille—joiden joukossa myös C'baoth itse oli—ja yhdelletoista ritarille luvan lähteä matkaan. Määrä oli suurempi kuin Sidious oli edes osannut toivoa ja menetys heikentäisi jedejä suuresti. Odottamaton ongelma tuli kuitenkin, kun Obi-Wan Kenobin ja Anakin Skywalkerin oli määrä matkustaa galaksin rajalle retkikunnan mukana. Palpatine ei voinut päästää oppilaakseen havittelemaansa Skywalkeria tuhoon tuomitulle matkalle, joten hän matkusti poliittisen tekosyyn varjolla Roxuliin saadakseen Skywalkerin ja Kenobin pois alukselta.[11]

Outbound Flightin tuho[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Outbound Flight lähti matkaan 27 eYt vieden jedimatkustajansa kohti Sidiousin määräämää kuolemaan. Dorianan johdolla Sidious lähetti kauppajärjestöjen yksityisarmeijoista kootun iskuryhmän Tuntemattomille alueille varmistaen, että joukko oli riittävän vahva kukistamaan jopa kuusi Dreadnaughtia. Sidious ei kuitenkaan voinut aavistaa, että nuori chisskomentaja Mitth'raw'nuruodo löytäisi iskuryhmän ensin ja tuhoaisi sen lähes kokonaan jättäen vain neimoidialaisen Siv Kavin komentoaluksen ehjäksi saadakseen kuulusteltavia.[11]

Doriana pelkäsi Sidiousin rankaisevan häntä ankarasti epäonnistumisesta, mutta onnistui pelastamaan tilanteen puhumalla Thrawnille Kaukaisista ulkopuolisista, jotka uhkasivat galaksin rauhaa, jos Outbound Flight joutuisi näiden käsiin. Keskusteltuaan asiasta suoraan Sidiousin kanssa holoyhteyden välityksellä Thrawn suostui pysäyttämään retkikunnan ennen kuin se joutuisi vaarallisiin käsiin. Retkikunta pysäytettiin, mutta Thrawn ei ollut halukas tuhoamaan sitä suoraan Dorianan ja Kavin vaatimuksista huolimatta. Vagaareiden saapumista seuranneessa taistelussa alus kuitenkin tuhoutui lähes kokonaan, minkä seurauksena Dorianan tehtävän saattoi katsoa onnistuneen.[11]

Thrawn oli kuitenkin saanut tietää Sidiousin olemassaolosta ja Dorianan—näennäisestä—kaksoisroolista sithin ja Palpatinen palveluksessa, minkä seurauksena Kav vaati chissin kuolemaa. Doriana kuitenkin päätti jättää tämän eloon toivoen, että strategikolle tulisi käyttöä joskus myöhemmin. Epävakaa C'baoth oli nyt onnistuneesti tuhottu, mutta tämän verta oli tallessa, joten tarpeen vaatiessa Palpatine voisi saada tämän kloonin käyttöönsä tulevaisuudessa. Doriana toi palatessaan isännälleen myös uuden hyödyllisen työkalun; nuoren salakuljettajan, Jorj Car'dasin, joka Dorianan ohjauksessa ryhtyi luomaan verkostoa,[11] josta aikanaan tuli johtava salakuljetuksen ja tietomurtojen suorittaja.[37]

Uuden oppilaan etsiminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pian minulla on uusi oppilas; paljon nuorempi ja voimakkaampi.
―Darth Sidious[lähde]
Palpatine ystävystyi Anakin Skywalkerin kanssa houkutellakseen tämän pimeälle puolelle.

Darth Maulin ennenaikaisen kuoleman jälkeen Sidiousille tuli kiireinen tehtävä. Ennen kuin hän pystyi jatkamaan suunnitelmiaan hajottaakseen ja hallitakseen Tasavaltaa, hän tarvitsi oppilaan, jonka vastuulle voisi asettaa tarvittavat valmistelut ja Tasavallan jäsenmaailmojen välisen epäsovun luomisen. Maulilla ei selvästikään ollut ollut tarvittavaa poliittista ymmärrystä; hienovaraisuus ja sanavalmius eivät olleet tämän taitoja.

Selvästi ideaalinen keino olisi ollut Voimalle herkän nuoren löytäminen ja muokkaaminen Palpatinen toiveiden mukaan, mutta se oli nyt mahdotonta. Vähemmän tärkeän maailman senaattorina hänellä oli ollut aikaa kouluttaa Darth Maul aina varhaisesta lapsuudesta, mutta nyt istuvan kanslerin päivittäinen aikataulu esti saman Maulin seuraajan kohdalla. Hän ei voinut vaarantaa poliittista uraansa sithin velvollisuuksien vuoksi saati laiminlyödä sithin velvollisuuksiaan poliittisen uransa takia.

Mutta kohtalo puuttui peliin antaessaan Palpatinelle täydellisen ehdokkaan, hallintoon tyytymättömän jedimestarin nimeltä Dooku muodossa. Sopivasti hänen tarpeensa huomioiden jedi oli jo hyvin koulutettu Voiman käytössä ja oli erinomainen miekkailija, joskin ei täysin samassa näyttävässä tyylissä kuin Maul. Dooku oli myös kärsivällinen, älykäs ja karismaattinen. Kaikkia näitä piirteitä Sidious tarvitsi suunnitelmansa seuraavassa vaiheessa. Ja, mikä tärkeintä, Dookussa oli "muitakin" piirteitä, heikkouksia, joita Sidious saattoi käyttää hyväksi tehdäkseen hänestä sithin.

Näihin aikoihin Palpatine koulutti muita mahdollisia ehdokkaita sithiksi. Yksi tiedetty oppilas oli Vergere, joka jossain vaiheessa päästyään Palpatinen juonien ja suuruudenhulluuden jäljille yritti tappaa tämän. Hän epäonnistui ja joutui pakenemaan galaksista.

Kreivi Dookun houkutteleminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musta lordi ottaa yhteyttä oppilaaseensa.

Dooku, yksinäinen susi, oli vedonnut Jedien korkeimpaan neuvostoon saadakseen nämä suhtautumaan sithien uhkaan vakavammin. Jos aina olikin ollut olemassa kaksi sithiä, hän kysyi näiltä, ja toisen uskottiin tapetun Naboossa, miksi jedit eivät sitten omistautuneet löytääkseen "toisenkin" sithin? Jedien ilmeinen lyhytnäköisyys inhotti Dookua, johtaen hänet siten harkitsemaan, että hänen ja heidän ihanteensa eivät välttämättä olleet samat. Hän on jopa saattanut olla tarpeeksi röyhkeä uskoakseen, että hän, toisin kuin joku kouluttamaton Skywalker-niminen lapsi, saattaisi olla Valittu.

Dooku ryhtyi töihin löytääkseen puuttuvan sithin itse. Sen sijaan Sidious lähestyikin häntä. Tuli selväksi, että sithit kiehtoivat Dookua tai hän ainakin uskoi, etteivät jedit voineet pelastaa galaksia itseltään. Paljon keskustelun jälkeen Sidious suostutteli Dookun vähitellen uskomaan, että hänestäkin Tasavalta oli sortumassa painonsa alla, että asioiden parantamiseksi tarvittiin uudenlainen järjestys. Dooku vakuuttui, että heidän erilaiset näkemyksensä asioiden parantamisesta olivat itse asiassa melko samanlaisia. Ei kestänyt kauaa, kun hän päätti ottaa Sidiousin tarjouksen vastaan: vastineeksi Dookun palveluksista Sidious lupasi opettaa hänelle pimeästä puolesta ja kuinka sitä käytettiin heidän suunnittelemiensa positiivisten muutosten saavuttamiseksi.

Dooku päätti uskoa, että he olivat Sidiousin kanssa kumppaneita. On kuitenkin selvää, että heidän suhteensa alusta alkaen Sidious johdatti Dookua harhaan. Dooku oli tarpeellinen väline Maulin tavoin. Sidious ei tarvinnut eikä halunnut "kumppania", jotain hänen kanssaan tasaveroista. Se ei ollut sithien tapa; se ei todellakaan ollut hänen tapansa. Dooku toimi tarpeellisena paikkaajana, kunnes Skywalker olisi valmis käännytettäväksi.[15]

Klooniarmeija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietyt yksityiskohdat klooniarmeijan - joka tilattiin Tasavallan suurarmeijaksi ja josta myöhemmin tuli Imperiumin iskujoukkojen ydin - luomisesta pysyvät pimennossa. Yleisesti on hyväksytty, että sysäyksen sai aikaan eräs mestari Sifo-Dyas, Jedineuvoston entinen jäsen ja Dookun läheinen ystävä. Kaikista jedeistä juuri Dooku oli uskoutunut eniten Sifo-Dyasille. Tämä oli vakuuttunut, että tulevaisuudessa koittaisivat erittäin synkät ajat, mutta Jedineuvosto tuskin kuunteli. Epätoivoinen Sifo-Dyas puhui Palpatinelle, joka todennäköisesti uskotteli hänelle, että jedit kieltäytyivät näkemästä lähestyvää pimeyttä, ja koska Tasavallan kohtalo oli vaakalaudalla, heidän itse piti toimia. Sen piti tapahtua salassa, jotta rauhaan tottunut galaksi ei huolestuisi. Edes Jedineuvostolle ei voitaisi kertoa. Niinpä Palpatine lähetti Sifo-Dyasin kaminolaisten luokse. Nämä olivat geneettiseen tekniikkaan erikoistunut rotu. Sifo-Dyasin tehtävän oli tilata valtava armeija kloonattuja sotilaita, armeija, joka voisi puolustaa Tasavaltaa tulevaisuudessa.[38]

Sidious ei luottanut Sifo-Dyasin vaitioloon, joten hän lähetti Dookun eliminoimaan tämän. Epäröimättä Dooku murhasi miehen, joka oli ollut hänen läheisin ystävänsä. Siten hän täytti muinaisen lupauksen, joka määräsi jonkun läheisen murhan osoituksena sithien aatteelle omistautumisesta. Nähdessään Dookun syleilevän pimeää puolta Sidious antoi tälle Darth Tyranus -nimen ja sithlordin arvon.[15] Mutta kloonausprojekti seisoi yhä paikallaan, joten Tyranus jatkoi siitä, mihin Sifo-Dyas oli jäänyt. Ensimmäinen tehtävä oli varmistaa, etteivät jedit koskaan saisi tietää projektista. Ennen vaientamistaan Sifo-Dyas oli pitänyt asian salaisuutena. Varmistaakseen, että niin olisi jatkossakin, Dooku pyyhki kaikki merkinnät Jediarkistossa Kamino-planeetasta sekä kolmestakymmenestä muusta aurinkokunnasta (mukaan lukien Dagobah ja Dromund Kaas), joiden Sidious arveli olevan mahdollisesti arvokkaita sitheille. Dookun viimeinen teko oli erota ritarikunnasta.[39]

Tyranusin toinen tehtävä oli löytää klooniarmeijalle lähde-DNA. Varmistaakseen kloonien voivan vastustaa sithien vihollisia sopivan ajan tullessa, näiden esikuvalla täytyi olla erityiset taisteluvaistot, joita erinomainen harjoitus ja kokemus olivat vahvistaneet. Sidous käski uuden oppilaansa etsimään jonkun, joka sopi kyseisiin kriteereihin. Pitkällisen harkinnan ja brutaalin koettelemuksen jälkeen Tyranus päätti, että Jango Fett, vanhojen mandalorialaisiskujoukkojen viimeinen henkiin jäänyt, olisi täydellinen ehdokas. Tyranus tarjosi Fettille runsaskätisen maksun kaminolaisten ensikloonina palvelemisesta. Fett suostui sillä ehdolla, että krediittien lisäksi hän saisi itselleen muokkaamattoman kloonin, josta hän tekisi oman poikansa ja oppilaansa. Tyranus myöntyi, ja niin luotiin pohja Palpatinen iskujoukkolegioonille, voimalle, joka auttaisi Palpatinea perustamaan Imperiumin repaleisen Tasavallan sijalle.

Separatistien kriisi (24–22 BBY)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palpatine: ”En anna tasavallan, joka on seissyt yli tuhat vuotta jakautua kahtia. Neuvotteluni eivät epäonnistu.
Windu: ”Mutta jos niin käy, teidän on ymmärrettävä, ettei jedejä ole tarpeeksi suojelemaan tasavaltaa. Olemme rauhanturvaajia, emme sotilaita.
―Palpatine ja Mace Windu[lähde]
Palpatinen rauhoittava hymy antoi toivoa tasavallan kansalaisille kloonisotien aikana.

Palpatine oli päättämässä toista neljän vuoden kauttaan kanslerina ja hänen armeijansa oli lähes valmis. Nyt hän tarvitsi vain koko galaksin kattavan sodan kaataakseen tasavallan, tuhotakseen jedit ja palauttaakseen kauan sitten kadonneen sithien kulta-ajan galaksin valtiaina. Kloonisodat olivat hänen keinonsa siihen.

Separatistiliikkeen nousu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palpatine: ”Mestari Yoda, luuletteko, että tämä johtaa sotaan?
Yoda: ”Pimeä puoli peittää kaiken. Mahdotonta nähdä, tulevaisuus on.
―Palpatine ja Yoda[lähde]

Palpatinen ohjauksessa kreivi Dooku yhdisti useita kaupallisia järjestöjä—huomattavimpana Sidiousin entisen työkalun, Kauppaliiton—Itsenäisten aurinkokuntien konfederaatioksi, näin luoden separatistiliikkeen 24 eYt. Nämä järjestöt luovuttivat suuret armeijansa Dookun käyttöön, mikä antoi tälle mahdollisuuden uhata Tasavallan vakautta ja Senaattia.

Palpatine järjesti Dookun rakentamaan vallankumousliikettä, kun hänen kautensa kanslerina oli lähestymässä loppuaan. Tästä syystä Senaatti antoi Palpatinelle määrättömästi lisäaikaa kanslerina, kunnes separatistien kriisi olisi ohitse. Vastarintaliike kuitenkin vain vahvistui Palpatinen rauhantahtoisista "neuvotteluyrityksistä" huolimatta. Yksi hänen toimistaan oli Lojalistikomitean luominen senaattoreista, jotka tahtoivat pitää Tasavallan kasassa ja säilyttää sen ihanteet.

Valheellinen "rauhanaloite"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiedosto:Palpatine to Separatists - Let's Talk.PNG
Kansleri Palpatine esiintyy HoloNetissä ja kutsuu kreivi Dookun rauhanneuvotteluihin.

Kriisin pahentuessa Palpatine järjesti uuden kansansuosiota tavoitelleen näytelmän, jossa hän saattoi esiintyä lempiroolissaan kärsineenä viattomana, joka pystyy valtansa ansiosta tarjoamaan rauhaa. 13:3:21 triljoonat triljoonat HoloNetin katsojat huomasivat lempiohjelmiensa korvautuneen lähetyksellä, joka kattoi kaikki hallituksen kanavat ja 90 % yksityisistäkin. Lyhyessä, kahdentoista minuutin puheessaan Palpatine kutsui Dookun rauhanneuvotteluihin:

Molemmilla puolilla on sellaisia, jotka tahtovat käydä sotaan. Ei ole tarpeen joutua niin tuhoisiin seurauksiin. Yhdessä meillä on älyä ja viisautta löytää toinenkin ratkaisu.
―Palpatine HoloNet lähetyksessään separatisteille[lähde]

Puhuessaan hän teki kaikkensa esiintyäkseen vääryyttä kärsineenä osapuolena, mikä antaisi hänelle moraalisen etulyöntiaseman anteeksiantavaisena vihollisena. Jopa myöhäisessä vaiheessa hän sanoi pyrkivänsä diplomaattiseen ratkaisuun. Tämänkaltaiset esitykset olivat hyödyksi myöhemmin; kun sota alkaisi, hän voisi sanoa tehneensä kaikkensa sen estämiseksi, vaarantaen jopa asemansa kanslerina sen vuoksi.

Vetoan tunteisiisi, jotka kehittyivät ihailtavana jedinä. Näin muutakin kuin käytännöllistä tehoa Sevarcosin riidan ratkaisseessa diplomatiassa kolme vuosikymmentä sitten, lisäksi entinen oppilaasi uljaasti puolusti kotimaailmani itsenäisyyttä. Nämä esimerkit todistavat, että olet taipuvainen rauhaan... Meillä on paljon yhteistä, sir, sillä juuri Tasavallan tehottomuus on kanslerinkauteni ongelma. Ratkaisu ei kuitenkaan ole vallankumous vaan uudelleenjärjestely. Järjestelmä tulee toimimaan, ja yhdessä me saamme sen toimimaan.
―Palpatine HoloNetissä[lähde]

Puheensa lopuksi hän ehdotti puolueetonta Bothawuita tapaamisen järjestyspaikaksi. "Turvallisuussyistä" hän ei määrännyt päivää, mutta ilmoitti, että kaikki yhteydet hänen toimistoonsa olisivat avoinna Dookulle. Sillä ei ollut merkitystä; Sidious ja Tyranus olivat sopineet etukäteen, ettei vastausta lähetettäisi, mikä osoittaisi separatistien olevan taipumattomia ja ajattelemattomia. Ja kun separatisteja seuraavan kerran syytettäisiin väkivaltaisuuksista, senaatissa olleet sotilasmieliset voisivat väittää, ettei radikaalien kanssa voinut neuvotella. Tämä tekisi armeijan perustamisen vaatimuksista aina vain vahvempia.[40]

Senaatti puolustusasemiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valheellisella esityksellä oli toivottu vaikutus ja vaatimukset Tasavallan sotajoukkojen luomiseksi voimistuivat. Mutta paine ei ollut vielä riittävä, jotta suurin osa senaattoreista olisi kääntynyt kannattamaan esitystä sotavoimien perustamisesta. Äänestyksen tullessa ajankohtaiseksi he joutuisivat hyväksymään sekä esityksen että lainsäätövallan luovuttamisen Palpatinelle, ja he tekisivät sen mielihyvin. Siihen oli vain yksi keino: joukko salamurhia, joista voitiin syyttää separatisteja, saisi loput kääntämään kelkkansa.

Pian (22 eYt) useita senaattoreita, joiden joukossa Malastaren Ask Moe, murhattiin. Mikään terroristijärjestö ei ottanut kunniaa tapahtuneesta, mutta separatistien uhan kasvaessa vastarintaliike oli helppo syntipukki, kuten Palpatine oli odottanutkin. Hän oli myös odottanut jedien olevan kyvyttömiä vastustamaan kasvavaa väkivaltaa, mikä tehosti vaikutusta. Ainlee Teem oli senaatissa se, joka ryhtyi kritisoimaan jedejä ja seuraus oli ilmeinen: jos jedit ja rauhanturvajoukot eivät voineet pitää yllä järjestystä armeijan olisi täytettävä tyhjiö. Julkisuudessa Palpatine esiintyi epävarmana kannastaan, mutta oli kaikessa hiljaisuudessa tyytyväinen väittelyyn.

Illalla ennen sotavoimien perustamista koskevan esityksen äänestystä Palpatine lähetti viestin kaikille Tasavallan jäsenmaailmoille. Jälleen hänen esityksensä oli täynnä valheita hänen uskotellessaan odottavansa rauhanomaista ratkaisua ja neuvotteluiden jatkumista. Vähemmänkin tarkkaavainen lehdistö kuitenkin huomasi, että Palpatine "vastahakoisesti" odotti hyväksyvää tulosta senaatilta.

Riippumatta sotavoimien perustamista koskevan äänestyksen tuloksesta tämän hallinnon tavoitteena on pysyä sivistyneellä ja älykkäällä kurssilla. Jos edustajat päättävät, että Tasavallan suurarmeija on todella välttämätön kansalaisten turvallisuudelle, me järjestämme riittävän miesvahvuuden tukemaan jedejämme rauhan turvaamisessa, ei sodan aloittamisessa... Vakuutan tasavaltalaisten perheille, että vihollisuuksia tapahtuu vain vastahyökkäyksinä tai Tasavallan alueiden puolustamiseksi, tai vastauksena separatistien suorittamille sotatoimille. Tämä hallinto ei tahdo aloittaa sotaa.
―Palpatine

Tarkoituksena oli vähentää pelkoja. Mitä tapahtuisikaan Tasavalta pysyisi Tasavaltana; se ei muuttuisi mihinkään. Traagista oli se, että pelot olivat todellisella pohjalla ja sama mies tekisi niistä vielä totta. Hän lopetti puheensa:

Vaalipäivänä me näytämme demokratian voiman tuhansien edustajien antaessa äänensä senaatissa. Tätä arvokasta vapautta meidän tulee suojella kaiken uhallakin. Edessä olevat päivät ja kuukaudet vaativat selkeää, järkevää ajattelua. Vain viimeinen vaihtoehto on se, että aseet korvaisivat sanat tämän kiistan ratkaisukeinona.
―Palpatine

Amidalan murhayritykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palpatinen seuraaja Naboon senaattorina oli entinen kuningatar Padmé Amidala, joka melkein kuoli clawditepalkkionmetsästäjä Zam Wesellin toimesta saapuessaan Coruscantiin äänestämään Tasavallan suurarmeijan luomisesta. Palpatine viivytti äänestystä ja järjesti Obi-Wan Kenobin ja Anakin Skywalkerin, tämän aiemmat jediliittolaiset Naboon taistelun ajalta, suojelemaan senaattoria. Kun toinen kouhun-matoja käyttänyt yritys oli epäonnistunut jedineuvosto määräsi Skywalkerin suojelemaan Amidalaa tämän kotimaailmassa, Naboossa. Senaattorin ja jedin välille alkoi kehittyä rakkautta, mikä rikkoi jedikoodia ja siitä johtunut syyllisyys hivutti Skywalkeria hitaasti kohti Voiman pimeää puolta.[41]

Samaan aikaan Kenobi oli lähetetty selvittämään Amidalan salaperäisiä murhayrityksiä. Tämä sai kuulla vanhalta CoCo Townin ystävältään, Dexter Jettsteriltä Kaminon planeetasta, jolta löysi palkkionmetsästäjä Jango Fettin, joka oli toiminut geneettisenä muottina klooniarmeijalle. Palkkionmetsästäjän perässä Kenobi soluttautui Geonosisin separatistilinnoitukseen, missä sai tietää separatisteilla olevan käytössään droidiarmeija, joka tulisi käyttöön heti Kauppaliiton edustajien saadessa tietää Amidalan kuolleen. Kenobi välitti tietonsa kanslerille ja jedineuvostolle Coruscantiin, mutta joutui itse paikallisten geonosislaisten vangiksi.[41]

Sillä välin Skywalker ja Amidala olivat salaa palanneet Tatooinen aavikkoplaneetalle Skywalkerin nähtyä painajaisia tuskaa kärsivästä Shmi-äidistään. Siellä hän sai selville äitinsä joutuneen tuskeneiden heimon vangitsemaksi ja seurasi heimoa näiden leiriin, mutta Shmi kuoli vapauttamisensa jälkeen. Äitinsä kuolemasta suuttuneena jedi surmasi koko heimon, mikä aiheutti suuren häiriön Voimassa, jonka sekä Yoda että Palpatine aistivat Coruscantissa. Kansleri oli tyytyväinen Skywalkerin pimeisiin toimiin.[41]

Hätätilavaltuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansleri Palpatine "vastahakoisesti" hyväksyy hätätilavaltuudet.

Kenobin Geonosisista löytämä droiditehdas oli ainoa "todiste", jonka Palpatine tarvitsi pakottaakseen Senaatin toimimaan. Kunnioitettu jedi oli todistanut vastapuolen kasvattavan sotilaallista mahtiaan eikä Palpatinen enää tarvinnut uskotella yleisölle separatistien sotaisuutta. Hän oli saanut todisteen siitä, että senaattoreiden riidellessä sodan hyvistä ja huonoista seurauksista, Dooku ja separatistit olivat valmiita aloittamaan sodan heitä vastaan.[41]

Kiivaan yöllisen neuvonpidon aikana Senaatin toimistorakennuksessa Palpatine ja Mas Amedda tapasivat jedineuvoston ja lojalistikomiten jäsenet, joiden kanssa pohdittiin, miten separatistien välittömän hyökkäyksen uhka olisi torjuttavissa. Selvää oli, että edes välittömän vaaran uhka ei saisi Senaattia hyväksymään klooniarmeijan käyttöä ennen kuin separatistit olisivat aloittaneet hyökkäyksensä. Väistämättömän riitelyn päätteeksi Amedda (luultavasti Palpatinen neuvosta ennen tapaamista) ehdotti, että Senaatin tulisi antaa Palpatinelle hätätilavaltuudet, joiden perusteella tämä voisi hyväksyä armeijan luomisen välittömästi. Jar Jar Binks, joka edusti Naboota Amidalan ollessa poissa, tarjoutui vapaaehtoiseksi tekemään esityksen Senaatissa.[41]

Senaatti järkyttyi Binksin tehdessä esityksensä murtaen yleiskieltä vahvasti gunganesen suuntaan. He eivät voineet uskoa, että Binks, jota kaikki olivat pitäneet narrina, oli äkkiä saanut jostakin voimaa ja kaunopuheisuutta, jollaista hänessä ei ollut aiemmin nähty. Vaikka esitys oli radikaali sillä hetkellä se näytti järkevimmältä vaihtoehdolta tilanteen. Binks esitti täyskäännöstä ja suoraa militarisointia, mikä sai monet epäilijätkin kannattamaan ajatusta. Amidalan valitsemana sijaisena Binksin nähtiin edustavan tämän ajatuksia, koska jos Binks sanoi jotakin, sen täytyi tulla itseltään senaattorilta.[41]

Hurraus jatkui pitkän aikaa keskeytymättömänä hukuttaen harvat protestit alleen. Palpatinen lopulta kohottaessa kätensä vaatien hiljaisuutta hän oli gunganin tietämättä voittanut lähes koko Senaatin puolelleen. Seurannut nöyrä puhe, jolla rauhoiteltiin pelkoja demokraattisen järjestelmän hajoamisesta, ja äänestys Binksin esityksestä olivat vain muodollisuuksia.[41]

"Hyväksymispuheessaan" Palpatine toisteli rakastavansa Tasavaltaa ja sen periaatteita sekä luopuvansa vallasta heti, kun kriisi olisi ohitse. Puheen lopussa Palpatine esitti toiveen, että voisi kriisin päätyttyä vetäytyä elämään kaikessa hiljaisuudessa Naboossa—valehdellen jälleen. Hän sanoi, että vain yhden asian saattoi uskoa todeksi: kloonit olivat olemassa ja nopeasti hän laillisti projektin tekemällä klooneista Tasavallan sotilasjoukot. Hän oli näin ottanut Tasavallan hallintaansa, eikä kukaan edes aavistanut hänen itsensä olleen kaiken takana.[41]

Kloonisodat (22–19 BBY)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansleri Palpatine katselee muutamien muiden senaattorien kanssa, miten hänen uusi armeijansa marssii ohitse.

Suuri hanke, jota Sidious oli valmistellut yli kymmenen vuotta—ensimmäinen täysimittainen sota tuhanteen vuoteen ja yksi historian tuhoisimmista sen lisäksi—alkoi hänen kannaltaan lupaavasti. Hänellä oli komennossaan hyvin koulutettu, hyvin varustettu sotajoukko, joka viimekädessä vastasi yksin hänelle. Hän myös saattoi hätätilavaltuuksillaan hankkia lisää valtaa tarpeen mukaan, mikä heikensi perustuslakia ennennäkemättömällä tavalla. Hän pisti kaikkensa peliin pitkässä ja verisessä taistelussa, joka tultiin tuntemaan kloonisotien nimellä. Päältä katsoen se nähtiin Tasavallan pyrkimyksenä kukistaan sotilaallisesti suuntautunut separatistiliike, mutta todellisuudessa kyse oli Tasavallan sisäisestä sodasta, jonka molempia osapuolia Tasavallan oma valtionjohtaja ohjasi.

Diplomaatista yksinvaltiaaksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On aikoja jolloin kaikkien on suostuttava vapauksien rajoittamiseen turvallisuuden nimissä.
―Palpatine

Kloonisotien aikana Palpatine laajensi jatkuvasti valtaansa sodan varjolla. Perustuslakiin tehtiin turvallisuuden nimissä yhä uusia muutoksia, jotka siirsivät aina vain lisää valtaa Palpatinelle. Näistä yksi oli esitys 312b, joka antoi Keskuksen ja Sisäkehän senaattoreiden äänille enemmän painoarvoa äänestyksissä, koska näiden maailmojen tuki Palpatinelle oli varmempaa kuin kauempana olevien.

Palpatine käytti huomattavia manipulointi- ja huijaustaitojaan yllyttääkseen jedejä ja konfederaatiota toisiaan vastaan. Kerran hän jopa Palpatinena määräsi Ki-Adi-Mundin ja Aayla Securan tehtävään Hitakan planeetalle, jolle Sidiousin hahmossa lähetti myös Dookun. Tehtävien onnistuminen riippui toisten suoriutumisesta, minkä seurauksena Secura ja Mundi olivat tehtäviensä harhauttamat riittävän kauan, että Dooku ehti suorittaa omansa.[42]

"Refleksien parantaminen"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Separatistit ovat tarpeeksi pitkään hyötyneet meidän hitaista reaktioistamme. Enää meitä eivät ohjaa byrokraatit, jotka ovat lihoneet Kauppaliiton ja muiden pettureiden kustannuksella.
―Ask Aak

Toinen sota-aikainen muutos perustuslakiin antoi erityistä voimaa Palpatinen hätätilavaltuuksille. Hätätilamuutos 121b sai sekä kannattajilta että vastustajilta nimen "Refleksien parantaminen", koska kannattajien mukaan sen piti nopeuttaa Tasavallan reaktioita separatistien hyökkäyksiin vastattaessa. Virallinen selitys muutoksen tarpeellisuudelle oli useita aurinkokuntia käsittävien taisteluiden aikana vastaan tullut taistelusääntöjen ongelma, joka koski paikallisia puolustusvoimia. Tavalliseen tapaan Palpatinen uskollinen tukija Ask Aak sai tehtäväkseen ylistää päätöstä Senaatissa.

Todellinen seuraus 121b:stä oli että Palpatinella ja hänen valikoiduilla virkamiehillään oli pian aiempaa suurempi valta sektoreiden ja aurinkokuntien omiin puolustusvoimiin. Muutoksen hyväksymisen jälkeen Palpatinen sotilasneuvosto korvasi tiettyjen lojalistien sotavoimien komentajat. Päätöksen vastustajat olivat turhaan toivoneet ratkaisua, joka sallisi tasaveroisen yhteistyön paikallisten joukkojen ja Tasavallan suurarmeijan välillä. He eivät kuitenkaan tajunneet, ettei yhteistyö ollut koskaan ollutkaan tavoitteena vaan 121b:n ainoa tarkoitus oli johtaa kaikkien paikallisjoukkojen liittämiseen suurarmeijaan, mikä tapahtuikin 20 eYt. Ilman kyseistä päätöstä, seurannut Imperiumin sotajoukkojen suuri määrä ei olisi ollut mahdollinen.

Seti Ashgadin katoaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Senaattori Seti Ashgad on kadonnut vain päiviä sen jälkeen, kun vastusti uusien kameradroidien asennusta Senaattiin. Palpatinen toimistosta vakuutetaan, että ajoitus on silkkaa sattumaa.
―Tasavallan HoloNet uutinen[lähde]

Palpatinen vaatiessa lisää turvajärjestelyjä yhä useammat senaattorit alkoivat vastustaa. Eräs näistä oli Seti Ashgad, entinen hyperajomekaanikko, joka oli suunnitellut ensimmäisen Z-95 Headhunterin ja sen jälkeen käyttänyt saamaansa suosiota tullakseen valituksi Senaattiin. "Kultaiseksi viettelijäksi" nimetty Ashgad oli karismaattinen, hurmaava, rento ja taitava haalimaan kannattajia. Ellei Palpatine olisi pyrkinyt ajamaan Valorumia alas päästäkseen itse kansleriksi, Ashgad olisi saattanut tehdä sen.[43] Jo tästäkin syystä Palpatine piti häntä tarkasti silmällä Sarcev Questin avulla.[44] Kun Ashgad vastusti uusien valvontakameradroidien asentamista 21 eYt Senaatin rakennukseen, Palpatine toimi. Sidiousin agentit kaappasivat Ashgadin ja lähettivät hänet maanpakoon Nam Choriosiin, jossa aiemmin oli ollut vankilasiirtokunta.

Yleisö sai kuulla Kultaisen viettelijän yllättävästä lähdöstä. Missään tapauksessa riita holokameroista ei kuitenkaan ollut riittävä syy katoamiseen. Muutkin, kuten Bail Organa, olivat vastustaneet päätöstä, mutta Ashgad olikin muiden yläpuolella. Organaa, Fang Zaria ja Mon Mothmaa vaarallisempana Ashgad vaati muutakin kuin poliittista vastustusta, joka riitti muille, sillä Kultaisena viettelijänä tämä olisi voinut vietellä itselleen tukijoita. Jos hänellä olisi ollut riittävästi aikaa ja toimintamahdollisuuksia Ashgad olisi saattanut saada riittävästi tukea esittääkseen epäluottamuslauseäänestystä Palpatinea vastaan. Tulevaan näkemisen lahjansa ansiosta Sidious päätti tuhota tämän mahdollisen tulevaisuuden heti alkuunsa. Ashgad siis jätettiin oman onnensa nojaan hylätylle planeetalle ikuisesti hämärän taivaan alle.[43]

Bail Organan murhayritys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palpatinella oli suunnitelma myös Bail Organan varalle. Organa ei ollut aivan yhtä vaarallinen—ainakaan sillä hetkellä—kuin Ashgad oli ollut, mutta tämäkin oli sen hallinnon symboli, jonka Palpatine tahtoi tuhota. Kuten Ashgadinkin tapauksessa, sellaiset uhat oli syytä poistaa ennemmin mieluummin kuin myöhemmin. Vastustajat olivat onnistuneet hiljakkoin (21 BBY) tuomaan esiin keskustelun Vahvistettujen turvatoimien ja toimeenpanon esityksestä, joka läpi mennessään keskittäisi yhä lisää valtaa Palpatinelle. "Sattuma", joka vaatisi Organan kaltaisen julkisen henkilön hengen, saisi Senaatin kuohuksiin ja esitys menisi lävitse.

Organa seurueineen oli palaamassa pääkaupunkiin kotoaan Alderaanista hätätapauksen vaadittua hänen läsnäoloaan. Sidious järjesti piraatit hyökkäämään Organan risteilijän kimppuun matkan aikana. Hyökkääjät onnistuivat tunkeutumaan alukselle ja olivat vain yhden käytävän päässä itse Organasta, kun yllättäen paikalle saapui kaksi lentuetta jeditähtihävittäjiä, jotka ajoivat piraatit tiehensä. Monet hyökkääjistä tuhottiin ennen kuin ne pääsivät pakoon tai joutuivat vangeiksi ja kuulusteluun. Palpatinella oli nyt riittävästi syytä ottaa Vahvistettujen turvatoimien ja toimeenpanon esitys uudestaan käsittelyyn, ja hyökkäyksestä pelästynyt Senaatti jopa "vaati" asian uudelleenkäsittelyä.

Finis Valorumin paluu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juuri silloin Palpatinen edeltäjä, Finis Valorun, palasi maisemiin. Valorum oli tarkkaillut Palpatinen tekemisiä, sekä yksityisiä että julkisia, syrjästä havaiten, miten kanslerin vastustajat, kuten Ashgad, tapasivat kadota. Luultavasti turvallisuusaloite oli ollut viimeinen pisara, joka pakotti Valorumin toimimaan. Mutta Palpatinella oli korvia kaikkialla, jopa Organan asunnossa Cantham Housessa työskennelleiden droidien joukossa, joten Valorumin vierailtua Organan luona kansleri sai pian tiedotteen:

Senaatti käy kauppaa perusoikeuksilla, joille Tasavalta perustuu! Uskotteko, että tyranni, jota olette luomassa, antaa oikeudet takaisin, kun kriisi on ohitse? Palpatine ei palauta mitään! Kukaan, joka haalii hänen tavallaan valtaa, ei anna sitä takaisin vapaaehtoisesti! ... Palpatine huolehtii siitä, että kaikki ryhmät tai yksilöt, jotka vastustavat häntä tai ovat hänen tiellään katoavat! Ajattele, mitä tapahtui kuningas Verunalle! Katso, mitä tapahtui minulle! Tiedän, että Palpatine lavasti minut. Jouduin luopumaan kansleriudesta, jotta hän saisi paikkani! Yhtä varma olen siitä, että hän järjesti piraatit hyökkäämään aluksenne kimppuun! ... Siitä minulla ei ole enempää todisteita kuin siitäkään, että hän järjesti kukistumiseni. Jos minulla olisi todisteita, Palpatine olisi ollut vankilassa jo pitkään.
―Valorum

Valorumin sanat selvästi vahvistivat Organan rohkeutta, joten seuraavana päivänä hän vieraili kanslerin luona ja ilmoitti, ettei missään olosuhteissa suostuisi tukemaan turvallisuusaloitetta ja jopa vastustaisi sen hyväksymistä. Palpatine ei vastannut siihen mitään, mutta katsoi sopivaksi paljastaa Organalle juuri riittävästi hermostuttaakseen tätä:

Saanko antaa pienen varoituksen? Teidän ei ole viisasta tavata Finis Valorumia uudelleen. Lika tarttuu niin kovin helposti ja voi sotkea sellaisenkin, joka olisi muuten puhdas.
―Palpatine

Sidious päätti, että Valorumin oli kuoltava. Tämä oli yhä häpeän tahraama, mutta yksitoista vuotta oli muuttanut asioita: nähtyään mihin Palpatinen valinta oli johtanut, monet Senaattorit saattoivat tuntea sympatiaa Valorumia kohtaan ja olla halukkaita kuuntelemaan tätä. Yksinkertaisempaa oli hiljentää tämä nyt, kun tätä yhä pidettiin katkeroituneena entisenä poliitikkona, jonka tekemisistä kukaan ei oikeasti välittänyt. Lisäksi Valorumin katoamista voisi käyttää jopa hyödyksikin...

Star of Iskinin terroristi-isku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Star of Iskin -nimisen rahtialuksen tuhoutumiseen ja kaikkien kyydissä olleiden, näiden mukana Finis Valorumin, kuolemaan johtaneet tapahtumat alkoivat paljastua vasta, kun jeditutkijat löysivät yksityiskohtia. He saivat selville, että pommin asettaja oli anzati-salamurhaaja Sajé Tasha, joka Coruscantista käsin suoritti korkean tason poliittisia palkkamurhia. Joko itse tai oppilaansa Darth Tyranuksen kautta Sidious oli ohjeistanut yhden Tyranuksen alaisista, Sora Bulqin, työskentelemään korruptoituneen senaattori Vienton kanssa Tashan palkkaamiseksi.

Valorumin noustua alukselle Tasha ohjasi tämän yksityiseen nurkkaan. Anzatiin ei kuitenkaan riittänyt uhrinsa surmaaminen vaan tämän oli pakko juoda tämän "keittoa". Anzatejen ruokailun jättämät arvet oli kuitenkin helppo tunnistaa, mikä olisi voinut johtaa Tashaan ja tämän kautta Sidiousiin. Salatakseen tekonsa Tasha sijoitti aluksen haavoittuvaiseen osaan voimakkaan räjähteen, mikä hoitaisi asian. Tapa, jolla Palpatine hyötyi tapahtuneesta viittaa siihen, että tämä käski salamurhaajan tuhota aluksen; hän tarvitsi uuden tapauksen, jolla oikeutti toimeenpanoesityksensä. Koska piraattien hyökkäys Organan alukselle oli epäonnistunut, terroristihyökkäys itse pääkaupungissa olisi tehokkaampi.

Star of Iskinin irrottautuessa avaruussatamasta ja suunnatessa kohti Coruscantin taivasta Tashan pommi räjähti pudottaen aluksen. Se putosi lopulta niin suurella voimalla, että teki itselleen kuopan Jrade Plazan kivetykseen. Samalla surmansa sai tuhansia sivullisia, mutta tärkeintä oli, että se kätki erään tietyn ruumiin, jonka jäänteistä - vaikka ne löydettäisiinkin - ei enää voinut erottaa anzatin tekemiä arpia.

Vahvistettujen turvatoimien ja toimeenpanon esitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valta, jonka tämä esitys siirtäisi kanslerille, kuuluu Senaatille. Se on meidän vastuullamme ja luottamustehtävämme. Lisäksi monia esityksen valtuuksia ei ole koskaan tarkoitettu keskushallitukselle. Nämä oikeudet kuuluvat kansalaisille eikä meillä ole oikeutta vaatia niitä... Olen kuullut sanottavan, että elämme erikoisia aikoja, jotka vaativat erikoisia toimenpiteitä. Uhrauksia on tehtävä. Olen samaa mieltä. Mutta emme uskalla uhrata sitä, mitä olemme... Me taistelemme Tasavallan nimessä. Mutta mikä on Tasavalta, jos eivät periaatteet, joille se on rakennettu? Periaatteiden hylkääminen tekisi merkityksettömäksi suurimmatkin voittomme tässä sodassa... Nämä ovat karmeita aikoja. Ne herättävät suuria intohimoja. Meidän ei pidä antaa vihan ohjata toimiamme... Emme voi luovuttaa velvollisuuksiamme toisille. Emme voi antaa hirveimmänkään tapahtuman muuttaa itseämme merkityksettömämpään suuntaan. Meidän on vastustettava tätä aloitetta.
―Bail Organa

Tapauksella oli Palpatinen toivoma vaikutus; vain päivää myöhemmin senaattori Ask Aak otti puheenvuoron ja ryhtyi kokoamaan tukea esitykselle. Aak väitti, että hallituksen tehtävä on suojella kansalaisiaan ja hallitus, joka ei siihen pysty, on oikeutettu tarvittaviin välineisiin. Aak päätti puheensa aplodeihin. Palpatinen ei tarvinnut kuin pyytää hiljaisuutta ja ottaa vastaan se, mitä hänelle tarjottiin. Hän esiintyi jälleen nöyränä, aivan kuin lisätyt valtuudet olisivat vain taakka, eivät se, mitä hän itse tahtoi.

Organa päätti silloin ilmaista oman mielipiteensä. Palpatine oli odottanutkin Organan nousevan vastahankaan ja päättänyt antaa tämän sanoa sanottavansa. Organan vaientaminen nyt vain lisäisi tämän syytösten uskottavuutta, joten kun Mas Amedda koetti väittää, ettei Organalla ollut puheenvuoroa Palpatine pysäytti tämän. Hän seisoi paikoillaan rauhallisena antaen Organan syytää niskaansa lukuisat petossyytteet.

Puheellaan Organa oli julistautunut Palpatinen viholliseksi. Senaatti kuitenkin äänesti ylivoimaisella enemmistöllä esityksen puolesta ja se hyväksyttiin laiksi. Palpatine silti piti yllä rauhallisesti käyttäytyvän poliitikon ulkokuortaan, joka kohteli sivistyneesti vihollistaan sekä voitoissa että tappioissa. Istunnon päätyttyä hän tapasi Organan ja Mon Mothman, joille tarjosi hyväntuulisesti onnittelunsa. Häntä ei voitu syyttää siitä, että häntä seuranneet punaisen kaartin jäsenet muuttivat ystävälliset sanat verhotuksi uhkaukseksi.


Tahdon kertoa, että puheenne Senaatissa oli hyvin vakuuttava! ... On hyvä tietää, että näinä vaikeina aikoina löytyy vielä johtajia. Tiedän, etten voi tehdä kaikkea yksin. Puhumme pian uudelleen.
―Palpatine
Tiedosto:Palpatine-TCW.jpg
Palpatine kloonisotien myöhemmässä vaiheessa.

Palpatine poistui ja vei vartijansa mukanaan. Hän tiesi, että he suunnittelisivat seuraavaa liikettään häntä vastaan, mutta se ei häntä huolettanut. Ashgadin ja Valorumin epäselvien katoamisten jälkeen näyttäisi liian epäilyttävältä, jos myös Organa ja Mothma katoaisivat. Hänellä kuitenkin oli poliittisia aseita käytettäväksi näitä vastaan. Ne olivatkin hänelle tarpeen Organan tarkoituksellisesti ryhtyessä estämään Palpatinen jokaista liikettä. Vielä ei ollut oikea aika aseille ja sotilaille, kun Organa itsekin käytti luonnollisia aseitaan poliitikkona ja puhujana. Vaikka Organa oli menettänyt uskonsa Palpatineen hän ei ollut vielä pitkään aikaan valmis tarttumaan aseisiin tätä vastaan.

Neuvottelu huttien kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pian jedit ovat sodassa paitsi teidän kanssanne, kreivi, sodassa myös hutteja vastaan.
―Darth Sidious Darth Tyranukselle ja Asajj Ventressille[lähde]

Pari kuukautta Anakin Skywalkerin saavutettua jediritarin aseman Palpatine auttoi separatisteja juonimaan Jabba Desilijic Tiuren kääntämistä Tasavaltaa vastaan kaappaamalla tämän pojan Rottan ja lavastamalla sen jedien tekemäksi. Padmé tuli tapaamaan häntä ja sai kuulla huttien juonivan Skywalkeria vastaan, mikä sai naisen lähtemään Palpatinen neuvon vastaisesti tapaamaan Jabban setää, Ziroa. Padmé sai tietää, että Ziro juoni yhdessä Dookun kanssa ja kertoi tämän Jabballe. Juoni epäonnistui sen vuoksi, mutta lopputulos oli silti edullinen Palpatinelle, sillä Jabba lupasi huttien avaruusreitit Tasavallan käyttöön.[45]

Holokroni ja Voimalle herkät lapset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sidious: ”Viattomien lasten sieppaamista? Vaikuttaa aika vähäiseltä rikokselta sinun kaltaisellesi.
Bane: ”Jedien lasten joukossa ei ole 'viattomia'.
―Darth Sidious ja Cad Bane[lähde]

Darth Sidiousin seuraava juoni vaati arvokkaan Kyber-muistikristallin, joka oli Bolla Ropalilla. Kristalliin oli tallennettu tuhansien Voimalle herkkien lasten nimet ympäri galaksia, koko jediritarikunnan tulevaisuus. Sidious tahtoi kaapata lapset ja tehdä näistä omia vakoojiaan, jotka oli koulutettu pimeän puolen käyttöön, pitämään vihollisia silmällä kaukaa. Onnistuakseen juonessa Sidious tarvitsi Jeditemppelissä säilytettyä holokronia, jolla kristallia saattoi lukea. Hän palkkasi galaksin tappavimman palkkionmetsästäjän Cad Banen soluttautumaan temppeliin ja varastamaan holokronin. Bane ei aluksi ollut halukas tehtävään, koska tiesi temppelin olevan hankala murtautumiskohde. Sidious väitti, että tämän maine ehkä oli liioiteltu, jolloin Bane suostui, mutta vaati tavallista palkkiotaan kolminkertaisena sekä erityisen tähtihävittäjän. Palkkio ei huolettanut Sidiousta, joka lisäksi lupasi apua temppelin sisällä. Hän myös lähetti yksityiskohtaista tietoa rakennuksen turvajärjestelmistä, joiden avulla Bane yhdessä Cato Parasittin ja Todo 360:n onnistui varastamaan holokronin ja pakenemaan.

Sen jälkeen palkkionmetsästäjä etsi mestari Ropalin ja vangitsi tämän. Darth Sidious antoi hänen käyttöönsä varakuningas Gunrayn toimittaman droidilaivaston, mikä ei miellyttänyt Gunrayta, joka vaati korvauksia Banelta laivaston tuhouduttua. Monimutkaisten vaiheiden jälkeen Bane sai tietoonsa kristalliin piilotetut nuorten jedien nimet ja välitti tietonsa Black Stall Stationin piilopaikastaan Sidiousille. Sidious pyysi Banea vielä hankkimaan listalta neljä koeyksilöä ja viemään nämä tutkimuskeskukseen Mustafarin planeetalle. Bane sieppasi Zinn Toan ja Wee Dunnin ja vei nämä osoitettuun paikkaan.

Darth Sidious määrää tutkimuskeskuksen evakuoitavaksi ja tuhottavaksi.

Skywalker ja Ahsoka Tano tapasivat kansleri Palpatinen Banea koskeneen kaaoksen aikana, jolloin Palpatine tahtoi puhua Skywalkerin kanssa kahden ja Tano joutui odottamaan ulkopuolella. Skywalker kertoi uskovansa jonkun paljon Banea mahtavamman olevan juonen takana, mutta ettei se ollut kreivi Dooku. Palpatine kysyi oliko Skywalkerilla aavistustakaan siitä, kuka voisi olla syyllinen. Tämä myönsi, ettei hänellä ollut aavistustakaan, jolloin Palpatine suositteli ystävälleen kärsivällisyyttä. Myöhemmin Darth Sidious tutki siepattuja lapsia holokameran välityksellä ja molemmat näyttivät säikähtävän synkkää mustaa hahmoa. RO-Z67 ja toinen lastenhoitodroidi olivat vastuussa lasten muuttamisesta lääketieteellisesti sopiviksi pimeän lordin tarpeisiin. Droidi ilmoitti, että liian nuoret kohteet harvoin selviytyivät vaaditusta operaatiosta, mutta Sidious piti sitä välttämättömänä riskinä. Sidious sanoi lasten kykyjen olevan liian arvokkaita tuhlattaviksi jedien keskuudessa ja että hänen vakooja-armeijansa jättäisi vihollisen avuttomaksi. Vaikka leikkaus epäonnistuisi Sidious ei menettäisi mitään.

Mustan lordin tarkkaillessa operaatiota RO-Z67 ilmoitti aluksen lähestyvän, mutta se ei ollut palkkionmetsästäjän. Skywalker ja Tano olivat saaneet selville paikan, jossa palkkionmetsästäjä oli käynyt, ja olivat matkalla pelastamaan lapsia. Sidious myönsi, ettei ollut osannut odottaa jedejä, ja määräsi lapset evakuoitaviksi ja laitoksen tuhottavaksi jälkien peittämiseksi. RO-Z67 piti käskyä ensin hankalana, mutta Sidious piti pintansa. Sidious katkaisi hologrammiyhteyden samalla, kun lapsia siirrettiin ja aseman painovoimatuet sammutettiin. Jedit onnistuivat kuitenkin pelastamaan lapset ja Sidious menetti laboratorionsa lisäksi myös koeyksilönsä.

Vjunin ansa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samoihin aikoihin Sidious ja Tyranus suunnittelivat ansaa mestari Yodan surmaamiseksi. Dooku otti tähän yhteyttä ja sanoi menneensä liian pitkälle ja pyysi tätä tulemaan tapaamaan häntä Vjuniin rauhanneuvotteluihin. Oikeasti hän aikoi tappaa Yodan. Tukeakseen suunnitelmaa Palpatine lähetti myös Skywalkerin ja Kenobin Vjuniin.[46]

Dookun päämajassa Château Malreauxissa Yoda koetti vakuuttaa Dookun luopumaan Sidiousista. Juuri kun Dooku näytti harkitsevan asiaa hän sai kuulla Skywalkerin ja Kenobin saapumisesta. Se oli Palpatinen varasuunnitelma, jos Dooku näyttäisi valmiilta kääntymään häntä vastaan. Dooku syytti Yodaa petoksesta, pakeni ja pysyi uskollisena Sidiousille.[46]

Sektorikuvernöörien asettaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palpatine Coruscantin taistelun aikana.

Koko sodan ajan Palpatine määräsi omia kuvernöörejään maailmoihin, jotka saatiin vallattua separatisteilta. Muutamat tapaukset olivat muita selvempiä. Paikallisen kansannousun vapautettua Esselesin Palpatine määräsi Griff Takelin sen kuvernööriksi sen sijaan, että valta olisi palautettu senaattori Gabrial Atannalle. Sama tapahtui myös Brentaal IV:llä, joka kuihtui Jerrod Maclainin hallinnassa vuotta vapautuksen jälkeen. Senaattori Arcel Mosbree pidätettiin, koska tämä oli antanut separatistien vallata planeetan ja Maclainista tehtiin pysyvä kuvernööri. Jo silloin kriitikot ryhtyivät arvailemaan, koska sama tapahtuisi kaikkialla. Sodan lähestyessä loppuaan 19 BBY Palpatine antoi asetuksen sektorikuvernööreistä kaikkiin Tasavallan maailmoihin.

Tämäkin vapauksien rajoitus puettiin turvallisuuden ja tehokkuuden valeasuun hämäämään epäilijöitä. Useimmat pitivät sitä kuitenkin oikeana ratkaisuna, koska sektoreiden tasolla tapahtunut tehokkaampi koordinointi näytti järkevältä sodan aikana. Palpatinella oli nyt suoraa valtaa aurinkokunnissa, kun senaatin enemmistö kiltisti hyväksyi hänen valitsemiensa kuvernöörien lähettämisen eri aurinkokuntiin. Kuvernöörit saapuivat usein välittömästi valtuuksien saamisen jälkeen ja toivat mukanaan klooneista koostuneet "turvajoukot", jotka estivät paikalliset valitukset.

Darth Sidiousin etsintä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palpatinen uskottavuuden karistessa hän jatkoi konfederaation ohjailemista kreivi Dookun kautta, joka johti hyökkäystä Kaminoon varmistaakseen, että sota kestäisi vuosia. Dooku myös ryhtyi kouluttamaan pimeän puolen oppilaita avuksi sotaponnistuksissa ja sithien paluun vahvistamiseksi.

Hämärän sodanjälkeisen tulevaisuuden vuoksi Jedineuvosto alkoi epäillä jonkun Palpatinelle läheisen, erityisesti Sate Pestagen, olevan "Darth Sidious", josta Dooku oli puhunut Kenobille Geonosisissa. Epäilys heräsi sodan kestettyä kolme vuotta Cato Neimoidian ensimmäisen taistelun jälkeen. Kapteeni Jan Dodonnan joukot kaappasivat varakuningas Gunrayn mechnotuolin, joka johdatti heidät Sidiousin piilopaikkaan LiMerge Powerin rakennukseen Coruscantin Paja-alueella, mistä se johti eteenpäin Palpatinen ja tämän neuvonantajien asuntoihin 500 Republicassa. Asiat alkoivat lopultakin selkiytyä.

Palpatine tiesi, että loppu lähestyi joten hän lähetti suurimman osan puolustuslaivastosta tuhoamaan vastustajia. Samaan aikaan hänen alter-egonsa määräsi kyborgikenraali Grievousin käyttämään salaista Ytimen lävitse kulkenutta avaruusreittiä hyökkäykseen Coruscantia vastaan. Viimeinen vaihe hänen suunnitelmissaan oli valmis alkamaan.

"Sieppaus"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajat ovat paikoillaan. On aika suorittaa viimeiset siirrot. Vuosien suunnitelmat kantavat lopultakin hedelmää!
―Darth Sidious[lähde]
Grievous sieppaa Palpatinen.

Coruscantin taistelun kaaoksen aikana droidiarmeijoiden ylikomentaja, kenraali Grievous, kaappasi Palpatinen tappaen useita tämän henkivartijoita ja jedejä matkan varrella. Obi-Wan Kenobi ja Anakin Skywalker kutsuttiin Coruscantiin tuhotulta Tytheltä, missä he olivat olleet etsimässä kreivi Dookua. He löysivät Palpatinen lopulta tuoliin sidottuna kenraalin huoneistosta Grievousin lippulaivalta, Näkymättömältä kädeltä. Dooku kuitenkin ilmestyi estämään pelastusoperaation, mikä johti taisteluun. Dooku oli tietoinen siitä, että taistelun tarkoituksena oli houkutella Skywalker kääntymään pimeälle puolelle, mutta ei tiennyt, että hän joutuisi uhraamaan henkensä sen vuoksi. Palpatine oli uskotellut, että Skywalkerin käännyttyä Dooku voisi jäädä yhä Palpatinen oikeaksi kädeksi.

Dooku oli kuitenkin unohtanut Banen määräyksen, ettei sithejä voinut olla enempää kuin kaksi. Taistelun aikana Palpatine yllytti äänettömästi Skywalkeria ja Kenobin joutuessa tajuttomaksi Anakin jatkoi taistelua. Dookun menetettyä kätensä Palpatine oli innoissaan ja kehotti nuorta jediä surmaamaan Dookun, mikä osoitti tälle, että hän oli ollut pelkkä pelinappula Sidiousin juonessa. Palpatinen varoitettua Skywalkeria, että Dooku oli elossa liian vaarallinen, tämä lopulta katkaisi sithin kaulan. Palpatine oli jälleen saavuttanut voiton, vaikka Dooku ei ollutkaan onnistunut surmaamaan Kenobia suunnitelman mukaisesti ja Skywalker vaati tajuttoman mestarinsa ottamista mukaan pakomatkalle. Kukistamalla Tyranuksen taistelussa Skywalker oli osoittanut olevansa riittävän vahva noustakseen Palpatinen rinnalle ja tämä uskoikin onnistuvansa siinä helposti.

Palpatinesta tulee ylikomentaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päivää Coruscantin taistelun jälkeen turvallisuusaloite meni helposti lävitse Galaktisessa senaatissa. Palpatine itse oli kirjoittanut turvallisuusaloitteen, mutta luotettava senaattori esitteli sen senaatille, jotta Palpatine yhä näyttäisi ottavan vain valtuuksia, joita Senaatti hänelle työnsi vastoin hänen tahtoaan. Nimellisesti se antoi Jedien korkeimman neuvoston Palpatinen suoraan valvontaan, mikä antoi hänelle perustuslaillisen oikeuden hajottaa koko jediritarikunnan. Se myös poisti jedien ja senaattoreiden oikeuden valvoa Tasavallan sotilasvoimia ja antoi ylikomentajan valtuudet suoraan ylikanslerille.

Loppupeli (19 eYt)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voimaa! Rajatonta voimaa!
―Palpatine — (ääni)Kuuntele (englanniksi) (kuvaus)[lähde]
Palpatine paljastaa sith-henkilöllisyytensä Anakin Skywalkerille, ennustaen Padmén varmaa kuolemaa.

Ajan kuluessa tosin jedit lakkasivat vähitellen luottamasta Palpatineen peläten, mitä tämän koko ajan kasvava valta saattaisi tehdä Tasavallalle. Samaan aikaan Sidious kylvi samanlaisia epäilyksen siemeniä Anakinin mieleen. Nuori Skywalker koki näyn vaimostaan Padmé Amidalasta kuolemassa tämän synnytettyä heidän lapsensa. Palpatine, joka on voinut laittaa tämän näyn Anakinin mieleen itse, lupasi nuorelle jedille avaavansa tämän mielen sith-tiedolle elämän ylläpitämiseksi tai luomiseksi, mitä - kuten hän väitti - oli ainoa keino estää Padmén kuolema (hän oli tiennyt Padmén ja Anankinin avioliitosta kuultuaan asiasta Naboon kuninkaallisten turvajoukkojen johtajalta Quarsh Panakalta). Jedineuvosto suostui vastahakoisesti antamaan Anakinille paikan neuvostossa. Tämä ei kuitenkaan saanut mestarin arvoa, mikä suututti Skywalkeria. Lopulta välttämätön yhteenotto tapahtui, ja Anakin paljasti jedimestari Mace Windulle Palpatinen olevan todellisuudessa Darth Sidious, sithmestari, jota he olivat etsineet kolmetoista vuotta.

Mace määräsi Anakinin pysymään jeditemppelissä sillä aikaa, kun hän yhdessä mestareiden Saesee Tiinin, Agen Kolarin ja Kit Fiston kanssa lähtivät pidättämään kanslerin. Palpatine tervehti mestareita sydämellisesti, ikään kuin mikään ei olisi muuttunut, vaikka hän tiesi loppupelin olevan käsillä. Uskaliaasti Mace sytytti valosapelinsa todeten, että Palpatine oli pidätetty ja että Senaatti päättäisi tämän kohtalosta. "Minä olen Senaatti", Palpatine julisti paljastaen itse suunnittelemansa elektrumisapelin, joka oli piilotettuna hänen hihaansa. Verenpunainen miekka syttyi, ja sekunneissa jedimestarit tajusivat tulleensa huiputetuiksi, että he olivat olleet manipuloituja pelinappuloita kolmentoista edeltävän vuoden ajan. Enemmän eläimellisen kuin inhimillisen sith-murahduksen myötä Palpatine syöksyi eteenpäin ja tappoi mestarit Kolarin ja Tiinin ennen kuin nämä pystyivät puolustautumaan. Mestari Fisto vastusti Palpatinea muutaman sekunnin ennen kuin sithlordin miekka surmasi hänet. Yksin Mace Windun kanssa jäänyt Musta Lordi kohtasi tämän kahdenkeskisessä valomiekkataistelussa.

Palpatine taistelee Mace Windua vastaan Kanslerin toimistossa.

Usean minuutin taistelun jälkeen, huolimatta Palpatinen vaikuttavasta valomiekkatyylistä ja tekniikasta, jedimestari onnistui riisumaan Palpatinen aseista potkulla päähän, ilmeisesti saaden Palpatinen pudottamaan miekkansa ikkunasta ulos vain hetkeä ennen Anakin Skywalkerin saapumista huoneeseen. On mahdollista, että Palpatine oli aistinut Anakin saapumisen Voiman avulla ja yksinkertaisesti teeskenteli häviötä saadakseen Anakin myötätunnon tietäen, että ainoa keino rikkoa Anakinin yhteys jedeihin oli pakottaa tämä valitsemaan näitä kohtaan osoittamansa uskollisuuden ja hänen lupaustensa voimasta hallita elämää ja kuolemaa välillä.

Palpatinen yritykset puolustaa itseään Voimasalamoinnilla olivat hyödyttömiä Windun käyttäessä valomiekkaansa niiden heijastamiseksi takaisin sithlordiin, mikä paljasti Palpatinen todellisen ulkomuodon[47]Viittausvirhe: Kelpaamaton <ref>-elementti: virheelliset nimet, esim. liian monta[48]. Palpatinen iho alkoi roikkua ja kalveta, hänen silmänsä, kyntensä ja hampaansa muuttuivat keltaisiksi ja ääni muuttui karheaksi ja matalaksi. Hän vetosi Anakiniin uskotellen tälle groteskien kasvojensa olevan Windun hyökkäyksen syytä ja että hän oli liian heikko pidätelläkseen hyökkäyksiä enää pidempään. Windu totesi, että hän lopettaisi Palpatinen, mutta Anakin väitti vastaan, ettei se ollut jedien tapa ja että Palpatinen piti saada oikeudenkäynti. Mace piti Palpatinea liian vaarallisena jätettäväksi henkiin, mutta Skywalker oli päättänyt, että vain Palpatine voisi pelastaa hänen vaimonsa kuolemalta, jonka hän oli nähnyt ennalta. Skywalkerin piti valita jedien, jotka vaikuttivat käyttävän hyväksi voimaansa, ja ilmiselvästi avuttoman, heikon vanhan miehen välillä. Nuori jediritari valitsi Sidiousin katkaisten Windun miekkakaäden. Silloin Sidious havahtui jälleen ja heitti Macen rakennuksesta murskaavalla iskulla Voimasalamointia.

Imperiumin aikakausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keisari Palpatine.

Imperiumin aikana Palpatine vahvisti asemaansa entisestään erilaisten projektien ja organisaatioiden avulla joista merkittävimpiä oli COMPNOR, Imperiumin turvallisuusvirasto sekä Keisarin kädet. Imperiumin alkuvuosina hänen kanslerina saavuttamansa suosio jatkui, ja tuolloin Imperiumin vastustus oli minimaalista. Tosin muutaman vuoden päästä alkoi jo vastustus kasvaa Palpatinea ja Imperiumia kohtaan, esimerkiksi muukalaissyrjinnän ja lukuisten muiden rasististen toimenpiteiden ja sotilaallisten toimien kiihdyttämänä. Muuten Palpatine hallitsi Imperiumiaan vakaasti, joskin myöhemmin hän joutui vallankaappausyritysten kohteeksi. Kun Palpatine hajotti senaatin vuonna 0 eYt, niin paikalliset kuvernöörit, moffit ja suurmoffit saivat ylimmän paikallisen vallan hallitsemissaan sektoreissa ja he vastasivat toimistaan ainoastaan keisarille. Pian tämän jälkeen suurmoffi Wilhuff Tarkinin johtama ensimmäinen Kuolemantähti tuhoutui Yavinin taistelussa, joka oli Imperiumille hyvin häpeällistä sekä myös muuten harmillista, sillä suuri joukko merkittäviä upseereja kuoli. Tämän jälkeen alkoi jo uuden, suuremman ja vahvemman Kuolemantähden suunnittelu. Asema oli puolustuksellisesti valmis vuonna 4 jYt. Kuolemantähden kiertäessä Endoria saapui odotetusti kapinallisten laivasto, joka käynnisti Endorin taistelun, jossa itse keisari Palpatine ja Darth Vader kuolivat vuonna 4 jYt.

Ihmissuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ystävät ja liittolaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Senaattori Palpatinella oli suhteita moniin hallituksen merkkihenkilöihin, joiden joukkoon kuului sekä voimakkaita että heikkoja senaattoreita. Hänellä oli myös suhteita sotilaskomentajiin, kaupallisten järjestöjen johtajiin ja jopa jediritarikunnan jäseniin. Monet hänen ystävänsä saivat myöhemmin tärkeän roolin Imperiumissa, mutta toisia odotti surullisempi kohtalo.

Jorus C'baoth[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palpatine oli osa Tasavallan ryhmää, joka lähetettiin valvomaan Andon planeetan aseistariisumista kahden alkuperäislajin aloitettua uudelleen kauan käydyn kiistansa kaivosoikeuksista. Tehtävän aikana hän tutustui Jorus C'baoth -nimiseen jediin, joka myös oli osa retkikuntaa. Palpatine piti tilannetta edullisena ja loi pitkäkestoisen ystävyyssuhteen C'baothiin. He tapasivat vielä Coruscantiin palattuaankin usein keskustellakseen politiikasta, filosofiasta ja Tasavallan tilanteesta. Lopulta Palpatine pyysi C'baothia henkilökohtaiseksi neuvonantajakseen. Eräs heidän keskustelunsa aihe vaikutti lupaavalta: Ulkogalaktinen yhteisö, jonka tiedemiesjäsenet tutkivat mahdollisuutta löytää elämää galaksin ulkopuolelta. Ryhmä haaveili tutkimusmatkasta galaksin rajojen ulkopuolelle, mikä myöhemmin johti surullisesti päättyneeseen Outbound Flight -projektiin.[49]

Janus Greejatus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chommell Minorilta kotoisin ollut poliitikko Janus Greejatus oli saanut mainetta eristäytyjänä—hänen poliittinen kielensä peitti vahvan, nuoruusvuosilta lähtöisin olleen muukalaisvastaisuuden—ja hänellä oli paljon kannatusta omassa kotimaailmassaan. Tuntemattomasta syystä senaattori Palpatine oli kiinnostunut Greejatuksesta, vaikka pitikin tämän äärimmäisiä ajatuksia vahingollisina omille pitkän aikavälin suunnitelmilleen. Palpatine kuitenkin otti Greejatuksen suojiinsa uskoen, että tämä osoittautuisi myöhemmin hyödylliseksi. Palpatinen näkemys heidän väleistään ei ole tiedossa, mutta Greejatus uskoi heidän välillään vallinneeseen molemminpuoliseen ystävyyteen. Tämä ystävyys, sellaisena kuin se oli, kesti yli kolme vuosikymmentä.[35]

Terrinald Screed[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palpatine oli yhteydessä myös Tasavallan oikeudellisiin joukkoihin kuuluneeseen komentaja Terrinald Screediin, jonka ajatukset kulkivat samoja ratoja senaattorin kanssa.[20] Uuden järjestyksen noustessa Screed, joka oli ylennyt amiraaliksi, sai korkean aseman uudessa keisarillisessa laivastossa.[50]

Wilhuff Tarkin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eriadun hallituksen virkamies, kenraalikuvernööri Wilhuff Tarkin oli lähtöisin häikäilemättömästä ja kunnianhimoisesta suvusta. Darth Sidious otti yhteyttä Tarkiniin ja vakuutti tälle, että heidän näkemyksensä hallitsemisesta muistuttivat toisiaan. Ei ole tiedossa, tiesikö Tarkin Palpatinen kaksoishenkilöllisyydestä Sidiousina, mutta hän palveli molempia pitkään ja uskollisesti.[20] Uuden järjestyksen alusta alkaen Palpatine uskoi Tarkinille salaisimpien asehankkeiden johtamisen.

Crueya Vandron[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lordi Crueya Vandron, Senexin sektorin aatelissuvun päämies, liittyi salaa Palpatinen leiriin.[22] Imperiumin perustamisen jälkeen Vandron pääsi neuvonantajaksi ja sai COMPNOR:in johdettavakseen.[23]

Avustajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Senaattori Palpatinella oli myös uskollisia avustajia Naboosta ja muualtakin, jotka auttoivat häntä laillisissa ja poliittisissa rooleissa, mutta palvelivat hänen tahtoaan myös salaa ja pahantahtoisemmin. Nämä avustajat saivat suurimmat mahdolliset palkkiot Uudessa järjestyksessä, ellei oteta huomioon Palpatinen sith-tovereita.

Sate Pestage[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sate Pestage toimi Palpatinen avustajana aina siitä asti, kun tämä oli aloitellut uraansa Naboossa. Pestage huolehti avustajan päivittäisistä velvollisuuksista, mutta tiesi myös Palpatinen kaksoisroolista Sidiousina ja vapaaehtoisesti palveli tätä salaisissa operaatioissa. Uudessa järjestyksessä Pestagesta tehtiin suurvisiiri ja hän oli vastuussa keisarin tapaamisista.[20]

Kinman Doriana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pestagen kollegana Kinman Doriana sai Palpatinelta vastaavan kohtelun. Doriana osoitti halua toimia vakoojana, joten Sidious vahvisti halua antamalla tälle peitetehtäviä. Doriana ei kuitenkaan ollut Pestagen lailla tietoinen yhteydestä Palpatinen ja Sidiousin välillä. Dorianan tietojen mukaan kyse oli kahdesta eri henkilöstä, joille hän työskenteli tietämättä totuutta.[11] Hänen merkitystään korosti se, että vielä vuosia myöhemmin sanottiin, että kolme henkilöä tarvittiin täyttämään Dorianan paikka: Darth Vader, Thrawn ja Mara Jade.[37]

Ars Dangor[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Häikäilemätön Ars Dangor oli myös aikanaan Palpatinen avustajana, mutta hänen toimistaan on vähän tietoa. Myöhemmin Dangor sai korkean aseman neuvonantajien joukossa ja Palpatine neuvotteli hänen kanssaan galaksin turvallisuutta koskeneista asioista, erityisesti Kapinaliittoa koskien. Dangor johti monia Imperiumin päivittäisiä asioita ja voimakkaana ja karismaattisena puhujana sai pitää julkisia puheenvuoroja.

Romanssit ja lapset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ei ole tiedossa millaisia romanttisia tai fyysisiä suhteita Palpatinella oli elämänsä aikana, jos sellaisia olikaan. Palpatine itse ei koskaan vaikuttanut olevan kiinnostunut sen kaltaisista asioista. Lukuisat olennot kuitenkin väittivät olleensa vähintään fyysisessä suhteessa Palpatineen, joista yksi oli keisarillisen tiedustelutoimiston päällikkö Ysanne Isard. Isard itse kertoi myöhemmin Corran Hornille, että hän oli rakastanut keisaria, mutta lähinnä tämän vallan vuoksi.[51] Todellisuudessa useimmat, jotka väittivät olleensa suhteessa keisariin pyrkivät siten osallisiksi hänen vallastaan.

Irek Ismaren[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jotkut vallanhaluiset, kuten keisarin kätenä toiminut Roganda Ismaren, pyrkivät saamaan valtaa lasten nimissä, joiden toivoivat saavan vallan Palpatinen kuoltua. Ismarenin tapauksessa Irek Ismarenin isä oli Sarcev Quest, toinen keisarin käsistä, mutta poikaa väitettiin Palpatinen lehtolapseksi, jotta tämä olisi saanut valtaistuimen. Juoni kuitenkin epäonnistui, mutta mahdollista on, ettei se ollut ainoa laatuaan.[52] Tapaukset olivat mahdollisesti luonnollista seurausta dynastiaan pohjautuvassa valtajärjestelmässä, jossa valtaistuin oli kaiken keskipiste.

Triclops[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuden järjestyksen huipulla oletettiin, että Palpatinelle oli Triclopsiksi nimetty poika muukalaisnaisen kanssa, jolla oli kolme silmää. Triclopsin sukujuuret ovat monimutkaisemmat. Varhain virkakautensa aikana kansleri Palpatine määräsi kaksi shi'ido-tiedemiestä, Mammon Hoolen ja Borborygmus Gogin, tutkimaan satunnaista elämän syntyä, mikä oli osa Darth Plagueisin tutkimusten jatkumoa. Palpatinen avustaja Sly Moore toimitti Gogille ja Hoolelle "vapaaehtoisen" koehenkilön, herkän ja myöntyväisen Niobin Bordalilta. Huhujen mukaan ensimmäinen koe meni pahasti pieleen ja seurauksena syntyi kolmisilmäinen mutantti. Hoole ja Gog syyttivät Niobia epäonnistumisesta ja kanslerin luottohenkilö, Sarcev Quest piilotti Niobin ja Triclopsin.

Triclopsin kasvaessa pimeän puolen profeetat kouluttivat hänestä keisarin silmää, kauasnäkevää jatketta Palpatinen tahdolle,[19] mutta Triclops osoitti "hullua ja vaarallista" taipumusta rauhaan ja väkivallattomuuteen, jotka olivat vastakkaisia keisarin ajatuksille. Palpatine ei voinut jättää Triclopsia vapauteen, mutta ei voinut surmatakaan tätä; tämän alitajuiset mielikuvat sotalaitteista olivat liian hyödyllisiä aseiden valmistajille. Kolmantena vaihtoehtona Palpatine päätti karkottaa Triclopsin Kesselin maustekaivoksiin, missä tämä eläisi tavallisena orjana.[53]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png Tämä luettelo on epätäydellinen. Voit auttaa Jedipediaa täydentämällä sitä.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian mediatiedostoja tämän artikkelin aiheesta:
Kuvat · Sitaatit

Kaanonisoimattomat esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Tähtien sota: Episodi VI – Jedin paluu
 2. 2,0 2,1 2,2 Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka
 3. Tähtien sota: Episodi V - Imperiumin vastaisku
 4. Jango Fett: Open Seasons
 5. Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto
 6. 6,0 6,1 Star Wars: Episodit I–VI: Kuvitettu opas; pg. 146
 7. 7,0 7,1 Star Wars Insider 88
 8. 8,0 8,1 8,2 Star Wars: Complete Locations
 9. Rebel Alliance Sourcebook
 10. Dark Empire Sourcebook
 11. 11,0 11,1 11,2 11,3 11,4 11,5 11,6 11,7 11,8 11,9 Outbound Flight
 12. 12,0 12,1 12,2 Tähtien sota: Episodi III - Sithin kosto romaaniversio
 13. 13,0 13,1 13,2 Dark Lord: The Rise of Darth Vader
 14. 14,0 14,1 14,2 14,3 14,4 14,5 The New Essential Chronology
 15. 15,0 15,1 15,2 15,3 15,4 Labyrinth of Evil
 16. 16,0 16,1 The New Essential Guide to Alien Species
 17. Darth Maul: Varjojen metsästäjä
 18. 18,0 18,1 Star Wars Episode I Journal: Darth Maul
 19. 19,0 19,1 19,2 19,3 19,4 19,5 19,6 Evil Never Dies: The Sith Dynasties
 20. 20,0 20,1 20,2 20,3 20,4 20,5 The New Essential Guide to Characters
 21. 21,0 21,1 21,2 21,3 Republic 64
 22. 22,0 22,1 22,2 22,3 22,4 22,5 22,6 Petoksen seitti
 23. 23,0 23,1 Imperial Sourcebook
 24. Roleplaying Game Core Rulebook
 25. Star Wars Chronicles: The Prequels
 26. The Essential Chronology
 27. 27,0 27,1 27,2 Secrets of Naboo
 28. 28,0 28,1 28,2 Star Wars Episode I Journal: Queen Amidala
 29. Episode I 20-Month Calendar, November caption
 30. Coruscant and the Core Worlds
 31. Star Wars Episode IV: A New Hope novelization
 32. 32,0 32,1 Jedi vs. Sith: The Essential Guide to the Force
 33. The New Essential Guide to Droids
 34. Star Wars Insider 96
 35. 35,0 35,1 Databank title.png Greejatus, Janus Databankissa (sisältö ei enää käytössä; linkki varmuuskopioon)
 36. Star Wars Gamer 10
 37. 37,0 37,1 Vision of the Future
 38. Galactic Crisis!
 39. Revenge of the Sith: Incredible Cross-Sections
 40. HoloNet News
 41. 41,0 41,1 41,2 41,3 41,4 41,5 41,6 41,7 Tähtien sota: Episodi II - Kloonien hyökkäys
 42. Chain of Command
 43. 43,0 43,1 Hämärän planeetta
 44. Star Wars Gamer 5
 45. Star Wars: The Clone Wars romaaniversio
 46. 46,0 46,1 Yoda: Dark Rendezvous
 47. Outnow.ch » Star Wars Episode III: Revenge of the Sith - Interview with Ian McDiarmid.
 48. Star Wars Insider 82 » The Evil Within - (Written by Brett Rector)
 49. Star Wars RPG: Revised Core Rulebook
 50. Databank title.png Screed, Admiral Databankissa (sisältö ei enää käytössä; linkki varmuuskopioon)
 51. X-Wing: Isard's Revenge
 52. Jedien lapset
 53. The Lost City of the Jedi