Tämän artikkelin aihe kuuluu kaanoniin.Tämä artikkeli kertoo todellisesta asiasta tai henkilöstä.Tämä on suositeltu sivu.

Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 19. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Anakinandmom.jpg

Et voi estää muutosta yhtään enempää, kuin estää aurinkoa laskemasta.

Tämä kaanoniin kuuluva artikkeli sisältää tietoa Star Wars Legendsistä. Poista Legendsiin kuuluva tieto niin, että sivulla on vain viralliseen kaanoniin kuuluvaa sisältöä.

[+/–]
Tämä artikkeli kertoo elokuvasta. Saatat olla etsimässä sanan muita merkityksiä.
Pimeän puolen varjo laskeutunut on. Alkanut kloonisota on.
Yoda[lähde]
AttackoftheClones-Poster.jpg
Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys
Tekijöiden tiedot
Ohjaaja(t)

George Lucas[1]

Tuottaja(t)
Käsikirjoittaja(t)
Pääosissa
Musiikki

John Williams[1]

Tuotannolliset tiedot
Esittäjä

20th Century Fox
Lucasfilm Ltd.

Ilmestymispäivä

16. toukokuuta 2002[2]

Elokuvan kesto

142 minuuttia (2 tuntia 22 minuuttia)

Budjetti

$115 miljoonaa[3]

Kieli

Englanti

Kronologiset tiedot
Aikajana

22 eYt

Edeltäjä

Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka

Seuraaja

Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto

Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys on Tähtien sota -elokuvasarjan ilmestymisjärjestyksessä viides ja episodinumeroinnin mukaan toinen osa, joka ilmestyi vuonna 2002. Elokuvan ohjasi ja käsikirjoitti sarjan luoja George Lucas. Pimeästä uhkasta rooleihinsa palasivat Ewan McGregor Obi-Wan Kenobina ja Natalie Portman Padmé Amidalana, joiden lisäksi päärooleissa tekivät ensiesiintymisensä Hayden Christensen Anakin Skywalkerina ja Christopher Lee kreivi Dookuna.

Elokuvan tarina kertoo, kuinka kloonisodat alkoivat. Sen tapahtumat sijoittuvat aikaan kymmenen vuotta edeltäjänsä Pimeän uhkan tapahtumien jälkeen. Obi-Wan Kenobi on kouluttanut Tatooinesta löydettyä Anakin Skywalkeria, josta on tullut hänen padawaninsa. Samaan aikaan Naboon entistä kuningatarta, senaattori Padmé Amidalaa, vastaan suoritetaan murhayritys. Kenobi ja Skywalker laitetaan tutkimaan tapausta ja he päättävät jäädä valvomaan kuningattaren unta. Tapahtuu toinen murhayritys, jonka kautta jedit saavat tietää, että salaperäinen Kaminon planeetta liittyy jotenkin tapahtumiin. Kenobi matkustaa sinne ja jättää Skywalkerin huolehtimaan Amidalasta. He matkustavat yhdessä takaisin Naboohon, jossa heidän välillään kytevä rakkaus astuu esiin. Samaan aikaan Kaminossa Kenobi saa tietää, että planeetan asukkaat ovat valmistaneet entisen jedimestarin pyynnöstä armeijallisen kloonisotilaita, joiden tarkoitusta ei tiedetä. Tutkimuksia hankaloittaa entisestään kloonien mallina toimiva salaperäinen palkkionmetsästäjä Jango Fett, jota seuraamalla Kenobi päätyy Geonosisiin. Samaan aikaan Naboossa Skywalker aistii äitinsä olevan hätää kärsimässä ja matkustaa yhdessä Amidalan kanssa Tatooineen, vain todistaakseen äitinsä kuolemaa. Tapaus jättää häneen lähtemättömän jäljen. Tatooinesta lähtiessään he kuulevat Kenobin joutuneen Geonosisissa separatistijohtaja kreivi Dookun vangiksi ja lähtevät pelastamaan häntä. Samaan aikaan jedineuvosto joutuu tekemään vaikean päätöksen: käyttääkö klooniarmeijaa kasvavaa separatistien joukkoa vastaan vai tyytyäkö Tasavallan omiin jedeihin.

Elokuva oli taloudellinen menestys, jota kuitenkin varjosti sen edeltäjän Pimeän uhkan vielä suurempi menestys. Se on inflaatioon suhteutettuna huonoimmin menestynyt Tähtien sota -elokuva Pohjois-Amerikassa. Kriitikot arvostelivat elokuvan kliseistä dialogia, mutta kehuivat erikoistehosteita loistaviksi. Elokuva sai Oscar -ehdokkuuden tehosteistaan, mutta ei voittanut.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkutekstit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Episodi II
KLOONIEN HYÖKKÄYS
Galaktisessa senaatissa esiintyy
epäsopua. Useat tuhannet aurinkokunnat
ovat ilmoittaneet halukkuutensa
Galaktisen Tasavallan jättämiseen.

Tämä separatistien järjestö, jonka
johdossa toimii
salaperäinen kreivi Dooku, on
vaikeuttanut vähäisten jediritarien
mahdollisuuksia ylläpitää rauhaa
ja järjestystä galaksissa.

Senaattori Amidala, entinen
Naboon kuningatar, on matkalla
Galaktiseen senaattiin äänestämään
TASAVALLAN ARMEIJAN perustamisesta
vähäisten jedien avuksi....


Salamurhaajan etsintä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ase on elämäsi!
Obi-Wan Kenobi toruu Anakin Skywalkeria tämän pudotettua valosapelinsa.[lähde]

Jediritari Obi-Wan Kenobi on kouluttanut Anakin Skywalkeria, Tatooinesta löytynyttä poikaa, jo lähes kymmenen vuotta.[4][5] Samaan aikaan entisen jedin kreivi Dookun johtama separatistijärjestö Itsenäisten aurinkokuntien konfederaatio on kasvattanut suosiotaan ja tilanne vaikuttaa Galaktisen Tasavallan silmissä tukalalta. Monet planeetat ovat jättäneet sen liittyäkseen konfederaatioon. Separatistikriisin laajetessa Tasavallan senaatti aikoo äänestää uuden armeijan luomisesta mahdollista sotaa varten, mutta asia jakaa mielipiteitä, sillä armeijan perustaminen saattaisi pahimmillaan edesauttaa konfliktia.

Jedineuvoston jäsenet kokoontuneena kansleri Palpatinen toimistoon.

Naboon entinen kuningatar ja nykyinen senaattori Padmé Amidala, joka toimii senaatin opposition johtajana, saapuu galaktiseen pääkaupunkiin Coruscantiin äänestääkseen asiasta, mutta astuttuaan ulos aluksesta hän joutuu murhayrityksen kohteeksi: hänen aluksensa räjähtää kappaleiksi. Amidala on varovaisuuden vuoksi naamioitunut kuningattaren vartijaksi ja selviytyy murhayrityksestä hengissä, mutta hänenä esiintyvä palvelija Cordé menehtyy.

Tapauksen jälkeen kansleri Palpatinen toimistossa jedimestarit Yoda ja Mace Windu käyvät vakavaa keskustelua armeijan perustamisesta; Windun mielestä jedejä ei ole enää tarpeeksi galaksin suojelemiseksi. Kesken kaiken Amidala saapuu Palpatinen puheille ja keskeyttää neuvottelut. Hän kertoo epäilevänsä Kauppaliittoa yrityksestä, mitä muut huoneessa olijat eivät kuitenkaan ota vakavissaan. Aiheesta huolestuneena kansleri Palpatine kuitenkin pyytää Mace Windua lähettämään joitakin jedejä senaattorin henkivartijoiksi ja ehdottaa nimeltä senaattorille tuttua Kenobia tehtävään. Windu suostuu.

Jedit jahtaavat salamurhaajaa Coruscantin läpi.

Obi-Wan Kenobi ja Anakin Skywalker lähtevät kohti Amidalan asuntoa heti saavuttuaan Coruscantiin Ansionista, jossa he ovat olleet selvittämässä rajakahakkaa. Skywalker on hermostunut, sillä hän ei ole nähnyt senaattoria kymmeneen vuoteen. Nuori jedikokelas on ollut jo pitkään salaa ihastunut häneen ja kertoo Kenobille nähneensä jopa unia Amidalasta, jolloin Kenobi kehottaa häntä sulkemaan ne ajatukset pois. Amidalan huoneistossa Kenobin vanha ystävä Jar Jar Binks tervehtii heitä, jonka jälkeen jedit kääntyvät Amidalan puoleen. Tämä kertoo suojelemisensa olevan turhaa ja haluaisi Kenobin ja Skywalkerin keskittyvän murhaajan etsintään hänen sijaansa, mitä myös Skywalker pitää järkevänä. Tähän Kenobi ei kuitenkaan suostu ja päättää Amidalan lausunnosta huolimatta jäädä yöksi tämän asuntoon valvomaan senaattorin unta.

Yöllä palkkionmetsästäjä Zam Wesell lähettää myrkyllisiä ötököitä huoneeseen ASN-121 -droidin kyydissä Amidalan nukkuessa. Tuhatjalkaista muistutavat olennot ryömivät ikkunasta sisään ja lähtevät kulkemaan kohti Amidalan sänkyä. Samaan aikaan Kenobi ja Skywalker riitelevät toisessa huoneessa, mutta aistittuaan juonen Voiman avulla, ryntää Skywalker huoneeseen ja iskee ötökät hengiltä valosapelillaan. Sen jälkeen Kenobi hyppää ASN-121:n kimppuun ja roikkuu sen kyydissä Coruscantin yöelämän halki. Skywalker seuraa perässä kiiturilla. Kun Kenobin ote droidista heltiää ja hän putoaa, pelastaa padawan mestarinsa ajamalla hänen alleen ja ottamalla tämän turvallisesti kyytiin. He jatkavat droidin seuraamista ja päätyvät Wesselin luokse, joka lähtee pakoon. Jahdin keskellä jedit kadottavat palkkionmetsästäjän, mutta Skywalker huomaa Wesselin aluksen keskellä Coruscantin kiituriliikennettä, ja suorittaa uhkarohkean hypyn tämän päälle. Valosapelinsa avulla jedi rikkoo kiiturin, jolloin se syöksyy Coruscantin kaduille. Kahakassa nuori Skywalker pudottaa valosapelinsa, jonka mestari Kenobi kaappaa ilmasta haltuunsa.

Aluksensa hajottua Wessel piiloutuu yökerhoon. Kenobi saapuu sen eteen ja ojentaa Skywalkerille hänen pudottamansa valosapelin, moittien samalla nuorta ja uhkarohkeaa padawaniaan. Sen jälkeen he astuvat yökerhoon. Siellä Wessel yrittää tappaa Kenobin, mutta joutuu vangiksi ja joutuu paljastamaan työnantajansa. Ennen nimen kertomista toinen palkkionmetsästäjä Jango Fett kuitenkin ampuu hengiltä Wesselin myrkkynuolella.

Seuraavana päivänä Kenobi vie myrkkynuolen vanhalle ystävälleen Dexter Jettsterille tutkittavaki. Hän kertoo sen olevan peräisin Kaminosta, galaksin parhaimpien kloonaajien planeetalta. Tämän kuultuaan Kenobi menee etsimään Kaminoa jediarkistoista, mutta yllättäen ei löydä mitään tietoja sen olemassaolosta. Jedien kirjaston hoitaja Jocasta Nu kertoo Kenobille että arkisto on täydellinen, mutta Kenobi menee suurmestari Yodan puheille, joka on juuri kouluttamassa nuorukaisia. Kenobi esittää ongelmansa, jolloin yksi nuorukaisista ehdottaa jonkun poistaneen planeetan arkistoista. Yoda yhtyy tähän ja käskee Kenobia lähtemään epäiltylle sijainnille. Ennen lähtöään Kenobi menee ja Skywalkerin kanssa jedineuvoston eteen. He asettavat Skywalkerin senaattori Amidalan suojelijaksi.

Kaminon yllätys ja takaa-ajo läpi asteroidikentän[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kloonisotilaat marssivat Kaminossa.
On aina ilo tavata Jedi.
Jango Fett jediritari Obi-Wan Kenobille[lähde]

Kenobi saapuu Kaminon aurinkokuntaan jedihävittäjällään ja laskeutuu arkistoista puuttuvalla planeetalle. Hän saapuu sateiseen Tipoca Cityyn, joka on rakennettu meren keskelle, ja astuu sisään laskeutumisalustan vieressä sijaitsevaan rakennukseen. Siellä Taun We -niminen kaminolainen ottaa hänet vastaan ja kertoo yllättäen pääministerin odottavan häntä. Kenobi ihmettelee tätä, sillä hänen saapumisensa oli salainen, mutta hyväksyy kutsun.

Pääministeri Lama Su kertoo Kenobille jedimestari Sifo-Dyasin tilaaman armeijan olevan valmis, mikä saa Kenobin hämilleen. Su kysyy tästä johtuen, onko Sifo-Dyas vielä jedineuvoston johtaja, jolloin Kenobi kertoo mestarin kuolleen kymmenen vuotta sitten. Pääministeri pitää sitä valitettavana ja kysyy jediltä haluaako hän nähdä klooniarmeijan. He menevät suureen halliin, jossa näkevät lukemattomia identtisiä ihmisiä syömässä. Kenobi näkee myös klooniarmeijan muodostelman marssimassa hallissa. Hän tiedustelee Sulta, kuka toimi kloonien mallina, jolloin hän kertoo Kenobille palkkionmetsästäjästä nimeltään Jango Fett, joka suostui malliksi vuosia aiemmin. Palkkioksi Fett halusi työstään vain rahaa ja käsittelemättömän kloonin, jonka kasvua ei olisi kiihdytetty. Fett asuu edelleen Kaminossa, jolloin Kenobi pyytää saada tavata hänet. Kenobi tapaa Fettin ja näkee myös hänen palkkiokseen saamansa kloonin, lapsen nimeltään Boba. Heidän keskustelunsa tunnelma on kireä ja Kenobin epäilykset heräävät. Hän käy niiden valossa raportoimassa näkemästään hologrammin välityksellä jedineuvostolle, joka antaa käskyn pidättää Fett oitis.

Jango Fett tulittaa Obi-Wan Kenobia pistooleillaan.

Samaan aikaan Jango Fett on laskeutumisalustalla sateessa lastaamassa yhdessä "poikansa" Boban kanssa Slave I -alustaan, kun Kenobi lähtee juoksemaan häntä kohti. Fett tajuaa nopeasti tilanteen, käskee Bobaa menemään alukseen ja ottaa esiin sädepistoolinsa. Hän ampuu kohti Kenobia, joka kuitenkin torjuu käynnistämällään valosapelilla laukaukset samalla jatkaen lähestymistään. Fett käyttää rakettireppuaan ja liitää pylvään taakse piiloon samalla, kun Boba käynnistää aluksensa. Jango Fett ampuu Kenobia raketilla, jolloin tämä pudottaa valosapelinsa. Lisäksi Boba ampuu Kenobia Slave I:n tykeillä, mutta jedi selviää säikähdyksellä. Hän ehtii näkemään ilman halki itseään kohti liitävän Jango Fettin ja potkaisee tätä ilmassa, jolloin palkkionmetsästäjä pudottaa pistoolinsa. Seuraa nyrkkitaistelu, jonka aikana Kenobi yrittää vetää alustalle pudonnutta valosapelia luokseen. Fettin ranteista ampumat köydet kuitenkin sitovat jedin kädet ennen kuin hän ehtii vetää asetta luokseen. Kahakoinnin seuraksena Fett kuitenkin menettää reppunsa Kenobin sidottua köyden pylvään ympärille.

Molemmat putoavat alustan reunalta ja jäävät roikkumaan suuren meren yläpuolella, ainoastaan Fettin narun varassa. Fett kykenee kiipeämään ylös alustalle ja pudottaa Kenobin alas katkaisemalla köyden, mutta hän selviää heittämällä itselleen jääneen köydenpätkän kaiteen ympärille. Hän pääsee köyden avulla heilauttamaan itsensä alemmalla tasanteelle ja nousemaan takaisin laskeutumisalustalle rakennuksen sisäkautta. Kenobi kuitenkin saapuu paikalle liian myöhään, kun Slave I on jo nousemassa, mutta hän ehtii heittää paikantimen aluksen runkoon. Takaa-ajo alkaa. Saapuessaan Geonosisin aurinkokuntaan Boba Fett huomauttaa isälleen Kenobin seuraavan heitä. Jango Fett vapauttaa Slave I:n takaosasta ääniaaltopommin, joka räjäyttää asteroideja. Kenobi väistelee kahta pommia, jolloin Fett ohjaa Slave I:n sisään isoon asteroidiin. Kun alus tulee ulos, Fett jää odottamaan Kenobia, joka seuraa perässä. Slave I pääsee Kenobin perään ja Fett alkaa tulittaa jedihävittäjää. Kun Kenobin alukseen vihdoinkin osuu, Fett viimeistelee tuhon ohjuksella. Kenobi tajuaa ettei voi väistää ohjusta ja päättää irroittaa jedihävittäjän varaosat. Samaan aikaan kun ohjus osuu varaosiin ja räjähtää, Kenobi sammuttaa moottorinsa ja laskeutuu asteroidin taakse. Fettit luulevat jedin kuolleen ja suuntaavat alas Geonosisiin.

Skywalkerin ensimmäinen menetys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skywalker ja Amidala suutelevat Naboossa
Tuskaa! Kamalissa tuskissa nuori Skywalker on!
―Jedimestari Yoda mestari Mace Windulle.[lähde]

Skywalker ja Amidala ovat saapuneet Naboohon turistialuksessa ja käyvät tapaamassa uutta kuningatarta Jamilliaa. Amidala katsoo Naboon järvimaan olevan turvallisin paikka ja pari suuntaa sinne. Paikan rauhan ja hiljaisuuden keskellä Skywalker alkaa vihjailemaan Amidalalle rakkaudestaan yhä useammin: hän on jo aiemmin matkalla Naboohon vääristellyt jedien määräystä selibaatista sanomalla, ettei heitä oikeastaan kielletä, vaan kannustetaan rakastamaan. Amidala suhtautuu näihin puheisiin varauksella, sillä hän pelkää Skywalkerin joutuvan vaikeuksiin tekemisistään. Lopulta, heidän katsoessaan planeetan kaunista maisemaa, he suutelevat ensi kertaa. Tuolloin Amidala kuitenkin keskeyttää peloissaan suukon.

Myöhemmin, kun he ovat kahdestaan laitumella ja nauttivat luonnon rauhasta, he kierivät ruohon seassa ja nauttivat toistensa seurasta. Amidalan ja Skywalkerin välinen kiintymys syvenee koko ajan. Illalla, takkatulen äärellä, Skywalker ottaa suudelman ensimmäistä kertaa puheeksi ja vaatii Amidalaa kertomaan, jos hän tuntee samoin. Tuolloin he keskustelevat myös salaisen suhteen mahdollisuudesta ensimmäistä kertaa, mutta eivät hyväksy sitä.

Skywalker lähtee etsimään äitiään kiiturilla.

Eräänä aamuna Skywalker herää kauhuissaan nähtyään näyn äidistään Shmi Skywalkerista. Näyssä hän tekee tuskallista kuolemaa. Amidala pakottaa hänet kertomaan unestaan aamulla. Skywalker sanoo lähtevänsä Tatooineen tehtävästään huolimatta jolloin senaattori sanoo tulevansa mukaan.

Tatooinessa he aloittavat etsintänsä Skywalkerin entisestä kotikaupungista Mos Espasta ja törmäävät sattumalta Wattoon, entiseen orjanomistajaan. Hän kertoo myyneensä Skywalkerin äidin kosteusfarmari Cliegg Larsille, joka yllättäen vapautti Shmin orjuudesta ja meni tämän kanssa naimisiin. Tämän kuultuaan Skywalker ja Amidala suuntaavat Larsien kosteusfarmille Mos Eisleyn avaruussataman lähettyville. Heidät ottavat vastaan vanha Cliegg Lars, sekä hänen poikansa Owen ja tämän vaimo Beru Lars. Cliegg kertoo tuskenin ratsastajien vieneen Shmin ja sanoo hänen olevan todennäköisesti kuollut. Skywalker ei suostu uskomaan tätä vaan lähtee kiiturilla etsimään ratsastajien leiriä.

Etsintöjen jälkeen Skywalker löytää leirin ja tunkeutuu sinne yön pimeydessä. Valosapelin avulla hän pääsee sisälle telttaan, jossa aistiin äitinsä läsnäolon. Sieltä hän löytää heikon Shmin, joka kuolee ennen kuin ehtii kertoa Anakinille rakastavansa häntä. Vihan vallassa Skywalker teurastaa valosapelillaan koko tuskenheimon, minkä jedimestari Yoda aistii kaukana Coruscantissa asti. Seuraavana aamuna hän toimittaa äitinsä ruumiin Larseille ja hautajaiset suoritetaan. Myöhemmin illalla hän kertoo itkien Amidalalle tuskenien kohtalosta ja häpeää tekoaan.

Kun Amidala ja Skywalker tekevät lähtöä Tatooinesta, lähtee Skywalkerin lapsena rakentama protokolladroidi C-3PO heidän mukaansa.

Geonosisin salaliitto ja areenataistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisenä toimena uudessa asemassani muodostan Tasavallalle suurarmeijan separatistien nousevaa uhkaa vastaan!
―Kansleri Palpatine senaatin istunnon annettua päätöksensä.[lähde]

Kenobi seuraa Jango Fettiä Geonosisiin ja näkee kaikeksi hämmästyksekseen useita Kauppaliiton aluksia sen pinnalla. Hän astuu kaikessa hiljaisuudessa sisään geonosislaisten rakentamaan palatsiin ja pääsee seuraamaan separatistien salaista kokousta, jonka johtajana toimii itse liikkeen johtaja Dooku. Tapaamisessa kuulemistaan keskusteluista Kenobi tajuaa separatistien kokoavan armeijaan täysimittaista sotaa varten ja senaattori Amidalan murhayrityksen olleen Dookun järjestämä myönnytys Kauppaliitolle. Kenobi poistuu rakennuksesta ja yrittää ottaa yhteyttä Coruscantiin, mutta hänen signaalinsa ei riitä tähän. Hän päättää sen sijaan ottaa yhteyden lähettyvillä liikkuvaan Skywalkeriin. Viestissään hän käskee tätä kääntämään lähettämänsä viestin jedineuvostolle.

Skywalker ja Amidala kuulevat viestin ja lähetettyään sen Coruscantiin he lähtevät itse suoraan kohti Geonosista pelastamaan Kenobia. Tämän he päättävät tehdä, koska apujoukot Coruscantista eivät ikinä ehtisi paikalle ajoissa. Saavuttuaan planeetalle he laskeutuvat droiditehtaan venttiiliin ja pääsevät sisälle rakennukseen. Siellä geonosislaiset soturit hyökkäävät heidän kimppuunsa ja ajavat tehtaan liukuhihnalle. Amidala yrittää vältellä tehtaan puristimia, mutta joutui erään geonosislaisen työntämänä valurautakulhoon, joka lähtee täytettäväksi. Skywalker ei pysty auttamaan häntä, koska hänen kätensä jää kiinni koneeseen. R2-D2-droidi pelastaa Amidalan heidät lentämällä ilman halki ja sulkemalla valuraudan syöttimen. Myös Skywalker pääsee irti koneesta, mutta hänen valosapelinsa vahingoittuu, eikä suostu enää käynnistymään. Silloin paikalle saapuu Jango Fett droidekoiden kanssa ja pidättää Skywalkerin. Geonosislaiset vangitsevat Amidalan.

Samaan aikaan on paikalle sattunut C-3PO pudonnut vahingossa droidien kokoomahihnalle ja hänen päänsä joutuu kiinnitetyksi taisteludroidin vartaloon ja taisteludroidin pää hänen vartaloonsa.

Jedit taistelemassa areenalla.

Coruscantissa jedimestarit Windu ja Yoda sekä kansleri Palpatine yhdessä muutaman senaattorin kanssa kuulevat Kenobin viestin. Windu päättää ottaa mukaansa jedejä ja lähteä heti kohti Geonosista, kun Yoda lähtee tarkastamaan Kaminon klooniarmeijaa. Sen käyttöönottamiseen tarvittaisiin kuitenkin poikkeuslaki, joka soisi kanslerille suuret valtaoikeudet, mutta jonkun senaattorin tulisi ehdottaa sitä. Senaattori Amidalan sijaiseksi senaatissa nimetty Jar Jar Binks ottaa tämän tehtävän. Hänen puheensa ansiosta Palpatine saa poikkeuksellisen suuret valtaoikeudet ja perustaa ensimmäisenä tekonaan Galaktisen Tasavallan armeijan.

Taistelun jälkeen Skywalker ja Amidala vangitaan ja viedään areenalle, jolla heidän kimppuunsa usutetaan kolme hirviötä. Pari kiinnitetiin ketjuilla pylväisiin areenan eri laidoilla. Siellä he tapaavat myös Kenobin, joka on kiinnitetty yhteen areenan pylväistä myös. Kun Skywalkeria ja Amidalaa kuljetetaan vaunuissa areenalle, he tunnustavat rakkautensa ensimmäistä kertaa toisilleen ja suutelevat.

Tämän jälkeen he päätyvät taistelemaan ensin planeetan petoja vastaan. Skywalker heilauttaa itsensä yhden pedon selkään ja kykenee ratsastamaan sillä, pelastaen Amidalan toiselta hirviöltä, joka kuolee Skywalkerin pedon puskiessa sitä. Hän nappaa otuksen selkään Amidalan ja myöhemmin myös Kenobin, mutta areenalle päästetyt droidekat katkaisevat toiveet paosta. Äkkiä tasanteelta taistelua seuraavat separatistien johtajat kohtaavat yllätyksen, kun jedimestari Mace Windu mukanaan useita jedejä saapuu paikalle. Hän uhkaa Dookua valosapelillaan, mutta droidisoturit asettuvat puolustamaan häntä ja alkavat tulittaa Windua. Tämä torjuu laukaukset valosapelillaan, mutta kykenemättömänä puolustautumaan Jango Fettin liekinheitintä vastaan joutuu mestari hyppäämään areenalle, taistelun keskipisteeseen.

Geonosisin taistelu ja Dookun pako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On selvää, ettei tätä kilpailua voida ratkaista tiedollamme Voimasta, vaan taidoillamme valosapelin kanssa.
Kreivi Dooku jedimestari Yodalle[lähde]

Alhaalla areenalla Kenobille ja Skywalkerille annetaan uudet valosapelit ja he liittyvät mukaan taisteluun. Samaan aikaan ylhäällä areenan reunalla päättää Jango Fett hyökätä ja lentää rakettireppunsa avulla alas. Mestari Windu joutuu samaan aikaan puolustautumaan sarvipäistä hirviötä vastaan, joka on jäänyt voittamatta. Hän katkaisee sen sarven ja saa otuksen hyökkäämään Fettin kimppuun. Fett tallautuu pedon jalkoihin, mutta ennen sen toista rynnistystä kimppuunsa hän kykenee ampumaan sen kuoliaaksi laserpistoolillaan. Windu lähtee hyökkäämään kohti tokkuraista Fettiä; hän torjuu palkkionmetsästäjän ampumia laukauksia sapelillaan ja lopulta katkaisee Fettin kaulan. Klooni Boba näkee kaiken ja järkyttyy isänsä kuolemasta.

Jedit joutuvat lopulta piirritetyiksi areenan keskelle, kun yhä uusia taisteludroideja astuu sinne. Dooku kehuu jedien taistelun tahtoa ja antaa heille viimeisen mahdollisuuden antautua ja säästää henkensä; Windu kieltäytyy, jolloin Dooku käskee droideja aloittamaan teloituksen. Tämä ei kuitenkaan onnistu sillä jedimestari Yodan komentamat kloonisotilaat saapuvat paikalle ja pelastavat jedit pinteestä.

Taistelun loputtua areenalla, kokoaa R2-D2 toverinsa C-3PO:n taas kokonaiseksi. Droidi on jo taistelun aikana irrottanut 3PO:n pään taisteludroidin vartalosta.

Dooku pakenee yhdessä separatistijohtajien kanssa kokoussaliin, jossa geonosislaisten johtaja antaa hänelle Kuolemantähden piirustukset, jotka eivät saa joutua Tasavallan joukkojen haltuun. Dooku ottaa itselleen kiiturin ja lähtee liitämään sen kanssa kohti alusten säilytyshangaaria.

Samaan aikaan Kenobi, Skywalker ja Amidala nousevat yhteen kloonien aluksista. Skywalker neuvoo klooneja pommittamaan Kauppaliiton alusten polttoainesäiliöitä, jotta niiden pakeneminen estettäisiin, tuloksekkaasti. Myös maan pinnalla kloonit saavuttavat raskaan kalustonsa ansiosta voittoja itsenäiseen ajatteluun kykenemättömistä taisteludroideista. Äkkiä Kenobi huomaa aluksesta kiiturillaan liitävän Dookun ja he lähtevät ajamaan häntä takaa. Matkan aikana Amidala putoaa aluksesta, mutta alus ei Skywalkerin vaatimuksesta huolimatta suostu kääntymään takaisin hänen pelastamisekseen. Kenobi vakuuttaa Skywalkerin siitä, että Dookun takaa-ajo on tärkeämpää. Myöhemmin eräs kloonisotilas käy hakemassa Amidalan pois tantereelta.

Jedit seuraavat Dookua hänen salaiseen hangaariinsa, jossa alkaa valosapelitaistelu. Dooku tainnuttaa taistelun alussa Skywalkerin ja taistelu siirtyy hänen ja Kenobin väliseksi. Taitavampi Dooku iskee Kenobia niin, että hän on kyvytön jatkamaan enää. Ennen ratkaisevaa iskua Skywalker kuitenkin nousee jatkamaan ja Kenobi heittää hänelle oman sapelinsa. Skywalker hyökkää kahdella valosapelilla kohti Dookua, mutta menettää toisen heti alussa Dookun iskettyä sen pään poikki. Lopulta näiden kahden välinen taistelu päättyy, kun Dooku katkaisee Skywalkerin oikean käden.

Kreivi Dooku ja jedimestari Yoda kaksintaistelussa Geonosisissa.

Tässä vaiheessa Yoda saapuu paikalle. Dooku ja Yoda mittelevät ensin toisiaan vastaan Voimalla, mutta huomattuaan olevansa siinä tasaväkisiä, he päättävät ratkaista asian valosapeleilla. Seuraa kova taistelu, joka päättyy ratkaisemattomana. Dooku keksii kaataa yhden huoneen pylväistä maassa makaavien Skywalkerin ja Kenobin päälle, jolloin Yoda joutuu pitämään sitä ylhäällä Voiman avulla. Yoda pelastaa toverinsa, mutta Dooku pakenee paikalta aluksellaan hämmingin turvin. Hän suuntaa Coruscantiin, jossa hän luovuttaa Kuolemantähden piirustukset sith-mestarilleen Darth Sidiousille.

Vaikka Geonosisin taistelu päättyykin Tasavallan voittoon, ovat tunteet taistelun jälkeen kaksijakoiset. Kenobi paljastaa jedineuvostolle Dookun kertoneen, että sithlordi hallitsee senaattia. Jedit päättävät ottaa senaatin tarkempaan valvontaansa. Taistelun jälkeen alkavat myös kloonisodat Tasavallan ja separatistien välillä: kansleri Palpatine yhdessä tärkeimpien senaattorien kanssa valvoo, kuinka kloonisotilaat nousevat aluksiinsa ja lähtevät Coruscantista kohti taisteluja eri puolille galaksia. Samaan aikaan Naboossa Skywalker ja Amidala menevät salaa naimisiin, ainoastaan C-3PO:n ja R2-D2:n nähden.

Kulissien takana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen elokuvaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsikirjoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun George Lucas aloitti elokuvan käsikirjoittamisen, projektin työnimenä oli pilkallisesti Jar Jar's Big Adventure, joka viittasi Jar Jar Binksin hahmon Pimeästä uhkasta saamaan murskaavaan vastaanottoon.[6] Työnimeen sisältyi ironiaa, sillä Binks -hahmon rooli lopullisessa elokuvassa oli edeltäjäänsä huomattavasti pienempi.[7]

Lucas halusi kertoa elokuvassaan, miten kloonisodat alkoivat. Näihin sotiin oli aiemmin ainoastaan viitattu Uudessa toivossa, jossa Obi-Wan Kenobi kertoo Luke Skywalkerille osallistuneensa niihin hänen isänsä kanssa.[8]

Time -lehden toimittajat saivat tilaisuuden nähdä valmiita kohtauksia ja lukea elokuvan käsikirjoitusta ennen elokuvaa tekemäänsä artikkelia varten, ja kuvailivat sitä kunnianhimoiseksi. He kuvailivat käsikirjoituksen tähtäävän kohdeyleisöön, joka koostuisi "12 -vuotiaista pojista (toimintajutut) ja 15 -vuotiaista tytöistä (hellät kohtaukset). Jos se toimii, Lucasilla on käsissään sekä Tähtien sodan että Titanicin markkialueet".[7]

Näyttelijöiden valinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijävalinnoista merkittävin tehtiin trilogian keskushenkilön Anakin Skywalkerin rooliin: hahmoa aiemmassa elokuvassa esittänyt Jake Lloyd päätettiin korvata uudella näyttelijällä toiseen episodiin. George Lucas ryhmineen haastatteli useita nuoria miesnäyttelijöitä, kuten Ryan Philippea, Paul Walkeria ja Colin Hanksia.[6] Lopulta ryhmä valitsi rooliin nuoren Hayden Christensenin. On huhuttu, että syy tähän oli, koska hän ja Amidalan näyttelijä Natalie Portman näyttivät hyvältä yhdessä.[6]

Ennen elokuvan alkua alkoi liikkua myös perättömiä huhuja sen pääkonnasta. Ray Parkin huhuttiin palaavan elokuvaan uusimaan roolinsa Darth Maulina, vaikka hahmo olikin kuollut aiemmassa elokuvassa.[9] Pimeässä uhkassa kapteeni Panakaa näytelleen Hugh Quarshien piti toistaa roolinsa Kloonien hyökkäyksessä, mutta hän kieltäytyi, koska salaisuuden ylläpitämiseksi studio ei antanut hänelle lupaa lukea koko käsikirjoitusta ennen sopimuksen tekemistä. Tästä syystä Panakan kohtaukset poistettiin käsikirjoituksesta ja osa hänen hahmolleen suunnitelluista kohtauksista kuvattiin turvallisuuskapteeni Typhon hahmolla.[6] Uuden konna kreivi Dookun näyttelijäksi valittiin alan veteraani Christopher Lee, jonka kanssa Lucas oli halunnut työskennellä jo pitkään: Leelle oli alun perin vuonna 1977 tarjottu roolia suurmoffi Wilhuff Tarkinina, mutta hän oli kieltäytynyt siitä. Hänestä tuli elokuvan myötä ensimmäinen sithoppilasta esittänyt näyttelijä, jonka ääntä ei jälkiäänitetty. Leen bassoääni on tunnettu hänen tavaramerkkinään.[10]

Ewan McGregor, Natalie Portman, Ian McDiarmid ja Samuel L. Jackson palasivat aiemmin Pimeässä uhkassa esittämiinsä rooleihin.[1]

Elokuvan tekeminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kloonien hyökkäys oli ensimmäinen elokuva, jonka kuvauksista julkaistiin videoita fanien nähtäville säännöllisesti koko elokuvan tekemisen ajan. Myöhemmin muiden odotettujen elokuvien kanssa on menetelty samoin. Kuvausten alussa Hayden Christensenistä tuli ainoa Tähtien sota -sarjan näyttelijä, joka ei saanut valita omaa valosapeliaan, koska Anakin Skywalkerin sapelin tuli olla samanlainen, kuin sarjan neljännessä osassa, eli Uudessa toivossa, nähty.[6]

Samuel L. Jackson, joka esitti jedimestari Mace Windua, halusi erottua joukosta, joten hänen valosapelinsa on väriltään ainutlaatuinen. Kenelläkään toisella hahmolla Tähtien sota -elokuvasarjassa ei ole saman väristä. Violettiin väriin päädyttiin, koska se oli Jacksonin mieliväri. Hän on myöhemmin kertonut halunneensa erivärisen sapelin vain, koska se "näytti siistiltä".[6] Tähdet kertovat (Inside the Actors Studio) -ohjelmassa hän on kuitenkin kertonut halunneensa itselleen valosapelin, joka olisi väritykseltään sithien punaisen ja jedien sinisen valosapelin väliltä.[11]

Digitaaliset tehosteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

En kuvaa enää ikinä elokuvaa - filmille - ikinä
George Lucas kommentoi digitaalista elokuvantekoa[lähde]
George Lucas kuvaamassa Sonyn erikoisvalmisteisella 24p High Definition -videokameralla, joka käytti Panavisionin valmistamia linssejä. Kamera mahdollisti elokuvan täyden digitaalisen työstämisen.

Kloonien hyökkäys oli ensimmäinen Tähtien sota -elokuva, joka kuvattiin kokonaan digitaalisella kameralla eikä filmillä. Lucas halusi kokeilla uutta teknologiaa ja piti siitä niin paljon, että lupasi kuvata kaikki elokuvansa tämän jälkeen digitaalisesti. Kloonien hyökkäyksen takia monet elokuvateatterit Yhdysvalloissa hankkivat elokuvan täydelliseen esittämiseen tarvittavat digitaaliset projektorit.[12]

Elokuvassa nähtiin satoja kokonaan tietokoneella tehtyjä hahmoja, joista suurimmat osuudet olivat Dexter Jettsterillä ja Wattolla. Myös Yodan hahmo, joka oli aiemmin tehty nukella, oli ensimmäistä kertaa kokonaan tietokoneanimoitu.[7] Nukkea alusta alkaen liikuttanut Frank Oz jatkoi edelleen hahmon ääninäyttelijänä.[1] Koska Lucas ei halunnut Yodan uuden ulkomuodon saavan yhtä negatiivista vastaanottoa, kuin Pimeän uhkan uudelleen rakennettu nukke, hän vaati animaattoreja tekemään animoidusta hahmosta mahdollisimman nukkemaisen. Animaattorit viettivätkin runsaasti aikaa tutkien Imperiumin vastaiskun Yoda-nuken liikkeitä tutkien. Animaatiota kokeiltiin ensimmäisen kerran animoimalla Yoda uudelleen joissakin Vastaiskun avainkohtauksista vanhan päälle.[13]

Elokuvan animoinnin ohjaaja Rob Coleman on myös kertonut, ettei yhtäkään kloonisotilaan pukua valmistettu kuvauksia varten ja kaikki kuvissa nähtävät sotilaat on luotu tietokoneella.[6]

Muutamissa elokuvan stunteissa käytettiin digitaalista teknologiaa, mitä ei ollut aiemmin tehty Tähtien sota -elokuvissa. Christopher Lee oli kuvausten aikaan 87 -vuotias, eikä kyennyt itse suorittamaan valosapelitaistelukohtausta. Tässä kohtauksessa hänen kasvonsa siirrettiin digitaalisesti sijaisnäyttelijälle.[6]

George Lucas on sanonut, että koko elokuvassa on yksi kohtaus, joka on kuvattu normaalille filmille: kohtaus jeditemppelissä, joka oli leikattu pois Pimeästä uhkasta, otettiin käyttöön Kloonien hyökkäyksessä, mutta kaikki kohtauksessa esiintyneet hahmot korvattiin digitaalisesti. Lucasin mukaan kohtaus on "tavallaan kuvattu filmille".[14] Vaikka kaikki elokuvassa nähdyt räjähdykset olivatkin aitoja (ne kuvattiin Industrial Light and Magic -yhtiön parkkipaikalla) niitä paranneltiin tietokoneella: niihin esimerkiksi lisättiin yksityiskohtia, kuten räjähdyksen voimasta ilmaan lentäviä esineitä.[6]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kloonien hyökkäys sai kriitikoilta ristiriitaisen vastaanoton. Sillä on Rotten Tomatoes -sivustolla 66% "tuore" arvosana, mikä on toisiksi huonoin Tähtien sota -elokuvalla. Sen voittama elokuva on kuitenkin juuri sen edeltäjä Pimeä uhka, jonka takia sivuston yhteenveto elokuvasta on: "keskittyessään siihen, mikä teki Tähtien sota -sarjasta hauskan, Kloonien hyökkäys on parannus Pimeään uhkaan".[15]

Chicago Sun-Timesin elokuva-arvostelija Roger Ebert antoi elokuvalle kaksi tähteä neljästä mahdollisesta. Hän kehui elokuvan tehosteita vaikuttaviksi, mutta haukkui sitä liian riippuvaiseksi aiemmasta elokuvasta: katsoja, joka ei ole nähnyt Pimeää uhkaa, ei tajuaisi siitä paljoakaan. Hän myös arvosteli elokuvan dialogia Padmén ja Skywalkerin kahdenkeskisissä kohtauksissa.[16] Myös Los Angeles Timesin elokuvakriitikko Kenneth Turan haukkui elokuvan dialogia ja jäykkiä näyttelijäsuorituksia. Ainoa näyttelijä, jonka suoritusta hän kehui, oli Christopher Leen rooli kreivi Dookuna. Turan totesi arvostelussaan, että Lucasin ryhmästään irti saamien suoritusten perusteella "näyttelijätkin voisivat yhtä hyvin olla digitaalisia."[17]

Elokuvan keskittyminen Galaktisen Tasavallan politiikkaan jakoi mielipiteitä: jotkut arvostelijat haukkuivat tätä osiota ja sanoivat sen hidastavan elokuvaa,[16] kun taas Toronton yliopiston englannin kielen opettaja Anne Lancashire kertoi Tähtien sota -elokuvien poliittisuutta käsittelevässä artikkelissaan olevansa positiivisesti yllättynyt huomatessaan, miten Kloonien hyökkäys peilasi Yhdysvaltojen politiikkaa 2000 -luvun alussa.[18]

DVD-julkaisun kansi.

Elokuvan toimintakohtaukset keräsivät kehuja ja esimerkiksi Yodan ja Dookun välistä valosapelitaistelua ylistettiin. Kyseessä oli ensimmäinen kerta Tähtien sota -elokuvasarjassa, kun Yoda nähtiin taistelemassa ja Time -lehti kuvaili hetkeä sanoin "Gandhi kohtaa Rambon".[7] Taistelukohtaus voitti palkinnon MTV -Movie Awards -gaalassa kategoriassa Paras taistelukohtaus.[19]

Elokuva sai ilmestymisvuonnaan Oscar -ehdokkuuden parhaista visuaalisista tehosteista, mutta ei voittanut. Se voitti kuitenkin useita pienempiä palkintoja, kuten kaksi Saturn -palkintoa (puvustus ja erikoistehosteet). Lisäksi se sai 7 kyseenalaista Razzie -ehdokkuutta, joista se voitti kaksi (Huonoin käsikirjoitus: George Lucas, Jonathan Hales ja Huonoin miessivuosa: Hayden Christensen).[19]

Tuotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jo ennen elokuvan ilmestymistä ennustettiin, että uusi Tähtien sota joutuisi kilpailemaan asemastaan vuoden menestyselokuvana, kun kahden viikon päästä sen ensi-illasta ilmestyi todennäköisenä menestyjänä pidetty Spiderman - Hämähäkkimies. Myös Steven Spielbergin ohjaaman ja Tom Cruisen tähdittämän Minority Reportin, Mike Myersin tähdittämän komedian Austin Powers ja kultamuna sekä Will Smithin toimintakomedian Men In Black II uskottiin vievän elokuvalta katsojia.[7]

Kloonien hyökkäyksestä tuli ensimmäinen Tähtien sota -sarjan elokuva, joka ei ollut ilmestymisvuotensa menestynein elokuva maailmassa. Se sijoittui neljänneksi, edellään Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia, Harry Potter ja salaisuuksien kammio sekä Spiderman - Hämähäkkimies.[20] Se on myös inflaatioon suhteutettuna heikoimmin Pohjois-Amerikassa menestynyt Tähtien sota -elokuva.[21] Kloonien hyökkäys tuotti $649,398,328 maailmalaajuisesti, mikä tarkoitti suurta menestystä, mutta jota varjosti aiemman Tähtien sodan, eli Pimeän uhkan, suurempi menestys.[3]

Elokuvan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kloonien hyökkäyksen jälkeen George Lucasin alkaessa suunnitella trilogian päätösosaa Sithin kostoa, toteutui muitakin projekteja, jotka jatkoivat elokuvan tarinaa. Vuonna 2003 ilmestyi yhdysvaltalaisella Cartoon Network -kanavalla Star Wars: Clone Wars -televisiosarja, jossa kloonisotien tapahtumat jatkuivat. Sarja päättyi siihen, mistä Sithin kosto alkaa.

Tämän jälkeen vuonna 2008 ilmestyi Kloonien hyökkäyksen ja Sithin koston väliin niin ikään sijoittuva tietokoneanimoitu The Clone Wars -elokuva ja sen tapahtumia seuraava samanniminen televisiosarja.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian mediatiedostoja tämän artikkelin aiheesta:
Kuvat · Sitaatit
 1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 IMDb favicon.png Full Cast And Crew for Star Wars: Episode II - The Attack of the Clones Internet Movie Databasessa . Viitattu 22.2.2010
 2. IMDb favicon.png Release Dates for Star Wars: Episode II - The Attack of the Clones Internet Movie Databasessa . Viitattu 22.2.2010
 3. 3,0 3,1 Star Wars: Episode II - Attack of the Clones, Box Office Mojo, Viitattu 22.2.2010
 4. Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka
 5. StarWars.com Tähtien sota: Episodi II - Kloonien hyökkäys StarWars.comissa (sisältö ei enää käytössä; linkki varmuuskopioon)
 6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 6,6 6,7 6,8 IMDb favicon.png Trivia for Star Wars: Episode II - Attack of the Clones Internet Movie Databasessa . Viitattu 26.2.2010
 7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 Dark Victory, kirjoittaneet Richard Corliss, Jess Cagle ja Jeffrey Ressner, Time Magazine, 29.4.2002
 8. State of Art: The Previsualization of Episode II -dokumenttielokuva
 9. link=http://www.imdb.com/name/nm0661917/bio Ray Park Biography Ray Park Biography Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys Internet Movie Databasessa . Viitattu 25.2.2010
 10. IMDb favicon.png Biography for Christopher Lee Internet Movie Databasessa . Viitattu 26.2.2010
 11. Tähdet kertovat: Samuel L. Jackson -tv-haastattelu
 12. Reel Change, Variety, Viitattu 9.3.2010
 13. From Puppets to Pixels -dokumenttielokuva
 14. Exploring a New Universe, kirjoittanut Ron Magid, American Cinematographer, syyskuu 2002, Viitattu 25.3.2010
 15. Star Wars Episode II: Attack Of The Clones, Rotten Tomatoes, Viitattu 23.2.2010
 16. 16,0 16,1 Star Wars -- Episode II: Attack Of The Clones, kirjoittanut Roger Ebert, Chicago Sun-Times, 10.3.2002, Viitattu 23.2.2010
 17. 'Star Wars: Episode II Attack of the Clones', kirjoittanut Kenneth Turan, Los Angeles Times, 13. toukokuuta 2002, Viitattu 2.4.2002
 18. 'Attack of the Clones' and the Politics of 'Star Wars', kirjoittanut Anne Lancashire, The Dalhousie Review, kesä 2002, Viitattu 26.2.2010
 19. 19,0 19,1 IMDb favicon.png Awards for Star Wars: Episode II - The Attack of the Clones Internet Movie Databasessa . Viitattu 22.2.2010
 20. 2002 Yearly Box Office Worldwide, Box Office Mojo, Viitattu 22.2.2010
 21. All Time Box Office Adjusted for Ticket Price Inflation, Box Office Mojo, Viitattu 22.2.2010

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]