Tämän artikkelin aihe kuuluu kaanoniin.Tämä artikkeli kertoo todellisesta asiasta tai henkilöstä.

Rogue One: A Star Wars Story

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 25. kesäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Obiwanarchives.jpg

Ehkä arkistot ovat epätäydelliset.

Tämä artikkeli, käännös tai niiden osa on vasta keskeneräinen, ja sitä ei ole saatettu loppuun.

Koska artikkeli on kesken, kaikenlainen apu sen parantamiseksi on tervetullutta.

[+/–]
Tämä artikkeli kertoo ensimmäisestä Star Wars Anthology -elokuvasta. Saatat olla etsimässä muita merkityksiä.
Rogue One A Star Wars Story theatrical poster.png
Rogue One: A Star Wars Story
Tekijöiden tiedot
Ohjaaja(t)

Gareth Edwards[1]

Tuottaja(t)
Käsikirjoittaja(t)
Pääosissa
Musiikki
Tuotannolliset tiedot
Esittäjä

Walt Disney Studios Motion Pictures

Ilmestymispäivä
Elokuvan kesto

133 minuuttia[10]

Kronologiset tiedot
Aikajana

0 eYt, päiviä ennen Uutta toivoa, prologi 13 eYt

Toivoon perustuva kapina.
―Iskulause[lähde]

Rogue One: A Star Wars Story, myös pelkästään Rogue One, on vuoden 2016 elokuva, jonka ohjasi Gareth Edwards ja tuotti Lucasfilmin johtaja Kathleen Kennedy sekä monet muut. Chris Weitzin ja Tony Gilroyn käsikirjoitus perustuu John Knollin ja Gary Whittan tarinaan. Elokuvan on säveltänyt Michael Giacchino, tehden siitä ensimmäisen Tähtien sodan kaanoniin kuuluvan näytellyn elokuvan, jota ei ole säveltänyt John Williams. Se on Star Wars Anthology Seriesin ensimmäinen elokuva.

Rogue Onen pääosissa ovat Felicity Jones, Diego Luna, Ben Mendelsohn, Riz Ahmed, Donnie Yen, Jiang Wen, Forest Whitaker, Mads Mikkelsen ja Alan Tudyk. Genevieve O'Reilly uusii roolinsa Mon Mothmana, Kapinaliiton johtajana. O'Reilly esitti Mothmaa vuoden 2005 elokuvassa Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto, mutta hänen kohtauksensa poistettiin. Elokuva sisältää myös Darth Vaderin paluun.

Elokuva, jonka tuotanto alkoi elokuussa 2015, sijoittuu Sithin koston ja Uuden toivon välille. Se sijoittuu lähemmäs Uutta toivoa ja keskittyy Kapinaliiton tehtävään varastaa Kuolemantähden suunnitelmat, mihin viitattiin ensimmäisen kerran Uuden toivon alkuteksteissä. Jyn Erso, jota esittää Jones, ja ryhmä muita henkilöitä yhdistyvät varastaakseen suunnitelmat Galaktiselta Imperiumilta. Edwards on kuvannut elokuvaa maanläheiseksi sotaan perustuvaksi elokuvaksi, jossa tavalliset ihmiset yhdistävät voimansa taistellakseen Imperiumia vastaan jedien tai Voiman käytön sijasta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galen Erson sieppaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinut on vaikea löytää, Galen.
―Johtaja Orson Krennic Galen Ersolle[lähde]

Noin kuusi vuotta Galaktisen Imperiumin muodostamisen jälkeen tutkija ja tiedemies Galen Erso joutuu keisarillisen johtaja Orson Krennicin värväämäksi suunnitellakseen valmiiksi Kuolemantähden, kokonaisia planeettoja tuhoavan avaruusaseman. Galenin vaimo Lyra Erso kuolee yrittäessään estää sieppausta ja heidän tyttärensä Jyn Erso piiloutuu.

Kolmetoista vuotta myöhemmin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmetoista vuotta myöhemmin Bodhi Rook, loikannut Imperiumin pilotti, salakuljettaa hologrammiviestin Galenilta Kapinaliitolle. Kapinalliset vapauttavat aikuisen Jynin Imperiumin vankeudesta aikoen käyttää häntä jäljittämään isänsä, jonka he sitten tappaisivat estääkseen aseen valmistumisen.

Jyn sekä kapinallisupseeri Cassian Andor ja hänen droidinsa K-2SO saapuvat Jedhaan, jossa on Imperiumin vastainen aseellinen kansannousu. Sokean taistelijan Chirrut Îmwen ja palkkasoturi Baze Malbusin avulla Jyn tapaa jälleen vanhan opastajansa Saw Gerreran, joka on vanginnut Rookin. Saw näyttää Jynille hologrammin, jossa hänen isänsä osoittaa rakkautensa häntä kohtaan ja kertoo pakotetusta avustaan projektissa. Hologrammi kertoo myös, että hänen isänsä on tehnyt salaisen haavoittuvuuden Kuolemantähteen lisäämällä reaktoriin hienovaraisen heikkouden, jonka avulla se voidaan tuhota. Hän kertoo, että suunnitelmat ovat Imperiumin korkean turvallisuuden datapankissa planeetta Scarifissa. Samaan aikaan keisarillinen kuvernööri ja suurmoffi Wilhuff Tarkin tapaa Krennicin Kuolemantähdellä ja ilmaisee epäilyksensä projektista sekä sen johdosta. Havainnollistamiseksi Krennic käyttää asetta tuhoamaan Jedhan pääkaupungin ja murskaamaan Gerreran johtaman kansannousun, minkä seurauksena Jyn ja hänen ryhmänsä pakenevat Rookin kanssa, kun taas Gerrera päättää jäädä kuolemaan kaupungin mukana. Tarkin onnittelee Krenniciä ja käyttää sitten Krennicin alaisia turvallisuusvuotoja verukkeena ottaa projekti hallintaansa.

Jyn jäljittää isänsä Imperiumin tutkimuslaitokseen, mutta tämä haavoittuu kapinallisten pommi-iskussa ja kuolee hänen sylissään. Juuri ennen hyökkäystä hän kertoi Krennicille olevansa vastuussa tietovuodosta, mutta ei kerro kyseisen viestin sisältöä.

Jyn ehdottaa suunnitelmaa varastaa Kuolemantähden suunnitelmat Scarifista, mutta hänen isänsä ja Gerrera ovat kuolleet sekä hologrammi tuhoutunut, joten kapinallisjohtajat eivät pysty varmistamaan hänen kertomustaan ja sopia suunnitelmaa. Turhautuneena heidän toimettomuudestaan Jyn, Cassian, K-2SO ja lukuisat kapinalliset ottavat aluksen hyökätäkseen datapankkiin itse. Ennen heidän lentoonlähtöään kapinallisjohto ottaa heihin yhteyttä ja pyytää tunnistautumaan. He vastaavat "Rogue One" ja lähtevät ilman lupaa. Kun Jyn, Cassian ja K-2SO etsivät suunnitelmia datapankista, loput ryhmästä laukaisevat räjähteitä ja avaavat tulen läheisellä laskeutumisalueella hämätäkseen iskusotilaita. Seuranaan heillä on planeetan yllä kapinallislaivasto, joka on saapunut myöhässä auttamaan heitä hyökkäämällä planeetalle pääsyä hallitsevalle avaruusasemalle, sekä Krennic, joka aikoo tarkistaa kaikki Galenin viestit saadakseen selville, mitä tietoja tämä on lähettänyt. Jyn hakee suunnitelmat tietoholveista, samalla kun K-2SO tuhoutuu iskusotilaita torjuessaan. Rook, Îmwe, Malbus ja useat kapinalliset kuolevat taistelussa. Krennic kohtaa Jynin ja julistaa Imperiumin voiton, vain tullakseen Andorin ampumaksi ja haavoittamaksi.

Tarkin päättää käyttää Kuolemantähteä tuhoamaan tukikohdan, kun Jyn käyttää tukikohdan viestintäjärjestelmiä lähettämään Kuolemantähden suunnitelmat kapinallisten johtoalukselle. Krennic, Jyn ja Andor kuolevat tukikohdan tuhoutuessa. Kapinallislaivasto yrittää siirtyä hyperavaruuteen, mutta Darth Vaderin johtamat joukot estävät sen ja Vader nousee komentoalukseen. Heidän taistellessaan hallinnasta saarronmurtaja pakenee suunnitelmien ollessa prinsessa Leia Organalla, joka myöntää, että he tuovat kapinalle toivon tulevaisuudesta.

Virallinen kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”'Uusi toivo' on tarina pojasta, joka kasvaa rauhallisessa kodissa ja unelmoi sotaan liittymisestä. Mitä jos meillä on tarina tytöstä, joka kasvaa sodassa ja unelmoi kodin rauhallisuuteen palaamisesta?
―Gareth Edwards[lähde]

Lucasfilmiltä tulee ensimmäinen itsenäinen Tähtien sota -elokuva, "Rogue One: A Star Wars Story", aivan täysin uusi eeppinen seikkailu. Konfliktin aikaan ryhmä epätodennäköisiä sankareita yhdistävät voimansa tehtävään varastaa suunnitelmat Kuolemantähdestä, Imperiumin äärimmäisestä tuhoaseesta. Tämä merkittävä tapahtuma Tähtien sodan aikajanalla yhdistää tavallisia ihmisiä, jotka päättävät tehdä epätavallisia asioita, ja sen myötä tulemaan osaksi jotain itseään suurempaa. Teattereissa joulukuussa 2016.[2]

Suunnittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aloin miettiä sitä, minkä tarinan haluaisin nähdä kerrottavan? Kerroin siitä vapaasti sinne tänne...Eräs henkilöistä, joille kerroin siitä, oli Pablo, ja hän oli aika innostunut siitä myös...Sovin tapaamisen Kathyn ja Kirin kanssa, kerroin 20-minuuttisen version tästä, ja sain aika hyvän vastaanoton.
―John Knoll[lähde]
Rogue Onen konseptitaidetta Celebration Anaheimissa

John Knoll, ILM:n erikoistehostevalvoja ja pääluomisvirkailija aloitti Rogue Onen ajatuksen kehittämisen 2000-luvun puolessavälissä, kuultuaan George Lucasin kehittävän näyteltyä Tähtien sota -televisiosarjaa. Knoll kuitenkin luopui siitä tajuttuaan, että se ei sopisi ohjelman konseptiin.[11] Lopulta sarjasta luovuttiin määrittelemättömäksi ajaksi budjettirajoitusten vuoksi.[12] Samaan aikaan Lucas päätti lopettaa elokuvien teon[13] ja palkkasi Kathleen Kennedyin uudeksi Lucasfilmin johtajaksi.[14] Kennedyn mukaan Lucas oli "erittäin kiinnostunut tutkimaan kaikkia universumissa olevia tarinoita."[15] (Lucas oli pitkään miettinyt saagan ulkopuolisten elokuvien tekoa, aina alkuperäisen Tähtien sota -elokuvan kehityksestä asti.[16]) Lucasfilm päätti kutsua näitä elokuvia nimellä Star Wars Anthology Series.[15] Rogue Onen, ensimmäisen Anthology-elokuvan, konseptin keksi John Knoll, Industrial Light & Magicin erikoistehosteiden valvoja ja pääluomisvastaava.[2] Kollegoidensa pyynnöstä[11] Knoll kertoi ajatuksestaan useille Lucasfilmin työntekijöille, mukaan lukien Lucasfilm Story Groupin jäsen Pablo Hidalgolle, joka oli innostunut ajatuksesta. Tämä johti tapaamiseen Kennedyn ja Kiri Hartin, Story Groupin jäsenen ja Lucasfilmin varakehitysjohtajan, kanssa. Kennedy, joka sanoi olevansa johtaja "noin 20 minuuttia" Knollin kanssa käydyn keskustelun alun jälkeen, ajatteli sen olevan mainio ajatus ja että hän ei mitenkään voisi kieltäytyä. Kuten Kennedy, myös Hart oli "välittömästi innostunut" elokuvasta.[15] Se valittiin sitten ensimmäiseksi tuotettavaksi itsenäiseksi elokuvaksi, koska siinä on tarinan osia, jotka yleisö tuntee.[17]

Gareth Edwards, joka oli ohjannut elokuvan Monsters ja samaan aikaan oli ohjaamassa elokuvaa Godzilla, palkattiin ohjaajaksi.[1] Hänet palkattiin luomisprosessin varhaisessa vaiheessa.[15] Gary Whitta, joka oli käsikirjoittanut elokuvat The Book of Eli ja After Earth, palkattiin tekemään elokuvan käsikirjoitus.[1] Ryhmä päätti luoda elokuvan, joka tuntuisi todelliselta, aivan kuin se tapahtuisi oikeassa paikassa, ja joka sijoittuu Tähtien sodan harmaalle alueelle, vastakohtana alkuperäisen Tähtien sota -trilogian selkeälle moraalisuudelle.[15] Elokuvan ulkonäköä inspiroivat taiteilija Frederic Remingtonin työt,[18] sekä kuvat oikeista sodista.[19] Päähenkilöt eivät kuolleet alkuperäisessä käsikirjoituksessa, koska tekijät olettivat Disneyn käyttävän heitä uudelleen. Tämä muutettiin, kun kaikki olivat katsoneet käsikirjoituksen.[20] 12. maaliskuuta 2015 tiedotettiin, että Chris Weitz ottaa vastuulleen käsikirjoitustyön Whittalta.[2] Lisäksi ilmoitettiin, että elokuvan nimi on Rogue One[2]— jonka Whitta keksi kirjoitusprosessin aikana.[21]—ja että Felicity Jones, joka oli Academy Award -ehdokkaana suorituksestaan elokuvassa Kaiken teoria, oli valittu elokuvaan.[2] Edwards hyödynsi ILM:n uusia virtuaalitodellisuuden kehitelmiä elokuvan esivisualisoinnissa.[22] D23 Expossa elokuussa 2015 tiedotettiin, että elokuvan kuvaukset olivat alkaneet Lontoossa. Lisäksi StarWars.comin blogipäivityksessä elokuvan näyttelijät Felicity Jonesin lisäksi paljastettiin: Diego Luna, Ben Mendelsohn, Donnie Yen, Jiang Wen, Forest Whitaker, Mads Mikkelsen, Alan Tudyk ja Riz Ahmed.[2] Ainakin kaksi näyttelijää saivat erityiskoulutusta rooleihinsa: Jones kamppailulajeisssa ja Luna sotilaskoulutuksessa.[23][24] Lisäksi sivurooleihin palkattiin Yhdistyneen kuningaskunnan asevoimien jäseniä.[25]

Simon Crane ja Tony Gilroy auttoivat uusintakuvauksissa,[26][27][28] joista jälkimmäiselle maksettiin yli 5 miljoonaa dollaria.[29] Ensimmäiset suunnitelmat uusintakuvauksista oli tehty jo tuotannon alkuvaiheessa. Gareth Edwardsin mukaan "oli aina suunnitelmissa tehdä uusintakuvauksia. Me tiesimme aina, että palaamme takaisin jonnekin tekemään asioita. Emme vain tienneet, mitä se olisi, kunnes aloimme muokata elokuvaa leikkausvaiheessa."[30] Kesäkuussa 2016 ilmoitettiin, että elokuvalle tehdään uusintakuvauksia. Välittömästi verkossa alkoi liikkua useita huhuja, joissa väitettiin, että yli 40% elokuvasta kuvattaisiin uudelleen, Scott Z. Burns ja Christopher McQuarrie olivat kirjoittaneet uusia luonnoksia käsikirjoituksesta (jälkimmäisen toimiessa apulaisohjaajana), sekä Disneyn johtajien määränneet uusintakuvaukset tarkoituksenaan "keventää" elokuvan tunnelmaa.[31][32][33][34] Lukuisat uutisartikkelit ovat sittemmin kiistäneet kyseiset huhut. EW:n mukaan Rogue Onesta ei ole ollut koenäytöksiä, eivätkä sellaiset ole todennäköisiä Tähtien sota -elokuvalle. Tumma ja rakeinen sävy on säilytetty, ja uusintakuvaukset olivat koskeneet lähinnä hahmojen kehitystä eikä juonenkulkua. Kathleen Kennedyn mukaan "Mikään tarinassa ei ole muuttumassa, ja muutamat asiat nostemme lisäkuvauksissa. Mielestäni se on tärkein asia, varmistaa faneille että sellaisen elokuvan aioimme tehdä."[35] Edwards antoi pitkien uusintakuvausten syyksi tuotannon spontaanin cinéma vérité -luonteen.[19]

Elokuvan sävelsi alun perin Alexandre Desplat,[36] mutta Michael Giacchino siirtyi tehtävään jälkituotannon aikana.[7] ILM hyödynsi käyttämätöntä kuvaa Uudesta toivosta lisäämään sen kapinallispilotteja Rogue Oneen. Edwards keksi ajatuksen löydettyään laatikon negatiiveja kierrellessään Lucasfilmin arkistoissa.[37]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Celebration Anaheimissa esitettiin tyhyt teaser-traileri, jossa kuvattiin Kuolemantähti kaukana horisontissa viidakkoplaneetalla.[15] Lucasfilm ei kuitenkaan voinut mainostaa elokuvaa Celebration Anaheimin ulkopuolella kesän 2015 aikana, johtuen Rogue Onen ja elokuvan Mission: Impossible – Rogue Nation nimien samankaltaisuuksista. Rogue Nationin nimi rekisteröitiin Motion Picture Association of Americassa ennen Rogue Onea, mikä johti Rogue Onen mainostuksen kieltoon.[38] 7. huhtikuuta 2016 julkaistiin ensimmäinen traileri ABC:n Good Morning American aikana. Kymmenen sekunnin näyte oli julkaistu verkossa edellisenä päivänä.[39] 15. heinäkuuta oli Rogue One -paneeli Celebration Europessa, johon osallistuivat Gareth Edwards ja Kathleen Kennedy;[40] Paneelin aikana julkaistiin kooste ja uusi traileri. Kyseinen kooste editettiin ABC:n Secrets of the Force Awakens: A Cinematic Journeyn lähetyksen aikana.[41] Traileri esitettiin kesäolympialaisten 2016 aikana.[42] 12. lokakuuta paljastettiin, että uusi traileri julkaistaan seuraavana päivänä 13. lokakuuta.[43]

20. syyskuuta alkaen TNT esitti kuusi ensimmäistä Tähtien sota -elokuvaa. Tämä oli osa sopimusta, jossa Turner sai yksinoikeuden esittää yksitoista Tähtien sota -elokuvaa, mukaan lukien Rogue One vuonna 2019.[44] 12. lokakuuta paljastettiin, että uusi traileri julkaistaisiin seuraavana päivänä 13. lokakuuta.[43] ABC esitti lisäksi näytteen elokuvasta 24. marraskuuta osana heidän "Magical Holiday Celebrationia."[45] 2. joulukuuta Twitterissä oli livestream-kyselyhetki Edwardsin ja tuotantoryhmän kanssa.[46] Samana päivänä lehdistön edustajat kutsuttiin Skywalker Ranchille katsomaan 28 minuuttia elokuvaa.[47] Näyttelijät ja tuotantoryhmä teki useita esiintymisiä mediassa, huomattavimmin Jimmy Kimmel Live!:ssä,[48][49] The Tonight Show Starring Jimmy Fallonissa,[50][51] Good Morning Americassa,[24] Conanissa,[52] Sirius XM:ssä ja MTV Newsissä.[53][54] Elokuvan Hollywood-ensi-ilta oli 10. joulukuuta.[55]

Osa näyttelijöistä ja tuotantoryhmästä osallistuivat UNICEFin Force for Change ja Kid Power -ohjelmiin, luoden Targetille yksinoikeudellisia T-paitoja, joista viisi dollaria lahjoitetaan hankkeille.[56][57] Edwards hyödynsi myös elokuvan tekoa markkinoidakseen ASSERT-hyväntekeväisyysjärjestöä.[58] Kuten myös The Force Awakensin tapauksessa,[59] kuolemansairas syöpäpotilas—Neil Hanvey—sai nähdä elokuvan ennakkoon. Hanvey menehtyi kaksi päivää elokuvan näkemisen jälkeen.[60]

Oheistuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rogue Onen oheistuotesarja alkoi virallisesti 30. syyskuuta 2016.[61]Marvel Comicsin oli tarkoitus julkaista lokakuussa ennakkosarjakuva elokuvasta, jossa on kolme numeroa ja yksi kertajulkaisu,[62] kunnes sen peruuttamisesta tiedotettiin 17. toukokuuta.[63] Myös kaksi muuta elokuvan oheistuotetta peruutettiin ennen julkaisua: Rogue One: A Star Wars Story: Rebel Alliance Field Manual,[64] joka peruutettiin kustantaja Media Lab Booksin menetettyä lisenssin,[65] ja Rogue One: A Star Wars Story: The Official Visual Story Guide.[66] 15. marraskuuta Del Rey julkaisi elokuvaan liittyvän romaanin nimeltään Catalyst.[67] Dorling Kindersley julkaisi elokuvan taidekirjan ja kuvitetun oppaan 16. joulukuuta, elokuvan julkaisupäivänä.[68][69] Elokuvaan liittyvä novelli "Voices of the Empire" julkaistiin Star Wars Insider 170:ssä.[70] Rogue One -aiheinen laajennus julkaistiin videopeliin Star Wars Battlefront.[71][72]

Elokuussa 2016 Lucasfilm julkaisi verkossa kuvia Hasbron Rogue One -lelusarjasta, joka julkaistiin 30. syyskuuta.[73] Lelut esiintyivät myös Go Roguessa, virallisesti sponsoroidussa fanien luomassa verkkovideosarjassa, joka jatkui syyskuun ajan.[74][75] Jyn Erson Black Series -hahmo julkaistiin 15. lokakuuta 2016. 4. syyskuuta 2016 hahmo oli noussut jo myydyimmäksi tuotteeksi Amazonin "Action & Toy Figures" -luokassa, perustuen tunnin välein päivittyihin lukemiin.[76][77] Verizon sponsoroi Rogue One: Reconia, ILM Experience Labin luomaa 3D-elämystä.[78] Nissan tarjosi Rogue One -aiheista rajoitettua versiota vuosimallin 2017 Nissan Roguesta.[79] Lokakuussa 2016 esitettiin erityisiä Rogue Onen inspiroimia Duracellin, Nissanin ja Gilletten tuotteiden mainoksia.[80][81][82]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan näyttelijöiden kuva

Fandangon järjestämässä kyselyssä joulukuussa 2015 Rogue One äänestettiin vuoden 2016 odotetuimmaksi elokuvaksi.[83] Varhaiset arviot ennustivat merkittäviä lipputuloja, tosin huomattavasti pienempiä kuin The Force Awakensilla.[84][85][86] Lipunmyynti alkoi keskiyöllä 28. marraskuuta,[87] minkä jälkeen Fandangon kerrottiin kaatuneen suuren kysynnän vuoksi.[88][89] Yhdysvalloissa elokuvan ensiesitykseen myytiin lippuja ennakkoon miltei ennätysmäärä; sen edelle ylsi vain The Force Awakens.[90]

Ennen julkaisua käsikirjoittajia Weitziä ja Wittaa kritisoitiin poliittisten vertailuiden tekemisesä elokuvalla,[91] mikä huipentui vaihtoehtoisen oikeiston boikottikutsuihin.[92]

Torstai-iltapäivänä 15. joulukuuta 2016 elokuvalla oli arvosana "Certified Fresh" arvosteluja yhdistävällä Rotten Tomatoes -sivustolla. 208 arvostelusta 175 antoivat elokuvalle "tuoreen" arvosanan, ja kokonaistuoreuden taso oli 84% sekä keskimääräinen arvosana 7.5/10. Sivuston mielipide oli, että "Rogue One ammentaa syvältä Tähtien sodan mytologiasta samalla luoden uutta kertomusta ja estetiikkaa -- ja ehdottaen kirkasta jymymentestystä sarjalle jatkossa."[93][94] Vaikka vastaanotto oli enimmäkseen positiivista, se ei ollut kaikkien suosiossa. Alyssa Rosenberg, Washington Postin kriitikko, kutsui elokuvaa "pettymykseksi" ja sanoi, että Tähtien sodan pitäisi päästä irti kapinalliset vs. Imperiumi -asetelmasta toimiakseen.[95] Eräät kriitikot vastustivat myös digitaalisia versioita Wilhuff Tarkinin ja Leia Organan hahmoista, kuten Quartzin Noah Berlatsky, joka kysyi miksi "valtavia resursseja elokuvastudioilta ja luovilta henkilöiltä käytetään luomaan zombie-versioita jostakin kaikkien jo näkemästä?"[96]

Kiista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiedosto:584a8ee4f3654.jpg
Chris Weitzin kiistelty tviitti.

11. marraskuuta 2016 käsikirjoittajat Chris Weitz ja Gary Whitta kirjoittivat Twitteriin viestit "Huomatkaa, että Imperiumi on valkoisen ylivallan (ihmisten) organisaatio" ja "Vastassaan rohkeiden naisten johtama monikulttuurinen ryhmä". Tämä, sekä heidän käyttöönottama Kapinaliiton tähtilintu, johon oli kiinnitetty hakaneula, saivat monet ihmiset kritisoimaan oletusta, että elokuva kritisoisi tulevaa presidenttiä Donald Trumpia (joka oli juuri voittanut vuoden 2016 presidentinvaalit).[97][91] Suureksi osaksi tästä syystä, sekä huhuista, että selkeitä Trumpin vastaisia aiheita sisältävä uudelleenkuvaus olisi tulossa, monet Trumpin kannattajat vaativat elokuvan boikottia,[98][92] vaikka Weitz väittikin huhun olevan perätön.[99] Disneyn toimitusjohtaja Bob Iger ilmoitti lopulta Rogue Onen ensi-illassa 10. joulukuuta, että Rogue One ei ole yhtään poliittinen.[100] Lisäksi Weitz ja Whitta, tviittien lisäämispäivänä, poistivat tviitit, ja Weitz lisäsi Twitteriin anteeksipyynnön "kommenteista, jotka yhdistävät viattoman paon rumaan politiikkaan" kolme päivää myöhemmin.[101] Myöhemmin hän vahvisti toisessa tviitissä pyytävänsä anteeksi vain Imperiumin kutsumista valkoisten ylivallaksi, eikä Trumpin vastaisten mielipiteiden esittämistä, sanoen edelleen olevansa solidaarisuudessa niille, joita uhkasi "kurja kausi".[102]

Jatkuvuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salaisen tukikohdan kapinallisalukset ovat saavuttaneet ensimmäisen voittonsa pahaa Imperiumia vastaan. Kapinalliset ovat varastaneet kaaviot Imperiumin tuhoaseesta, KUOLEMANTÄHDESTÄ. Se on avaruusasema, joka pystyy tuhoamaan kokonaisen planeetan.
Tähtien sota: Episodi IV – Uuden toivon alkutekstit[lähde]
Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo kuvaa Kuolemantähden suunnitelmien varastamisen seuraamuksia.

Rogue One sijoittuu elokuvien Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto ja Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo välille, Imperiumin aikakaudelle. Elokuva keskittyy vastarintataistelijoiden joukon ympärille, jotka yhdistyvät varastaakseen Kuolemantähden suunnitelmat, Galaktisen Imperiumin avaruudessa liikkuvan taisteluaseman joka pystyy tuhoamaan kokonaisia planeettoja.[15] Suunnitelmien ryöstöön viitattiin ensimmäisen kerran Uuden toivon alkuteksteissä, joka kuvasi tapahtumaa Kapinaliiton ensimmäisenä voittona "pahaa Imperiumia vastaan". Alkuteksteissä kerrotaan myös, että taistelun aikana kapinallisvakoojat onnistuivat varastamaan Kuolemantähden salaiset suunnitelmat. Uuden toivon ensimmäiset kohtaukset käsittelevät taistelun seuraamuksia, Alderaanin prinsessa Leia Organan paetessa Imperiumilta toimittaakseen suunnitelmat Kapinaliitolle. Kuolemantähti tuhoutuu lopulta Uudessa toivossa prinsessan ja hänen kumppaniensa—Luke Skywalker, Han Solo, Chewbacca, ja droidit R2-D2 ja C-3PO—toimittaessa suunnitelmat kapinallisille ja heikkouden löydyttyä asemasta.[103]

Nimi 'Rogue One' viittaa kutsutunnukseen, mutta on myös sanaleikki englannin kielessä, sillä kyseessä on ensimmäinen kaanoniin kuuluva näytelty elokuva, joka ei kuulu johonkin trilogiaan ja siten se on ns. villi (engl. rogue)..[104] Toisin kuin aiemmat näytellyt elokuvat, Rogue One ei keskity jedeihin. Sen sijaan elokuva kertoo henkilöistä, jotka eivät pysty käyttämään Voimaa ja joutuvat etsimään keinon tuoda toivoa Imperiumin hallitsemaan galaksiin. Myös toisin kuin alkuperäinen trilogia, joka antoi mustavalkoisen kuvan hyvästä ja pahasta, Edwards sanoi Celebration Anaheimissa, että Rogue One "on harmaa" ja kuvasi elokuvaa "Todellista...Tämä on todellinen paikka jossa tosiaan olemme..."[15]

Media[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tekijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyypin mukaan [+/–]

Näyttelijät Tuotantoryhmä

Näyttelijät

Lopputeksteissä nimeämättömät

Tuotantoryhmä

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyypin mukaan [+/–]

Hahmot Olennot Droidimallit Tapahtumat Paikat
Organisaatiot ja arvonimet Lajit Kulkuneuvot ja alukset Aseet ja teknologia Sekalaiset

Hahmot

Droidimallit

Tapahtumat

Paikat

Organisaatiot ja arvonimet

Lajit

Kulkuneuvot ja alukset

Aseet ja teknologia

Sekalaiset

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian kuvia tämän artikkelin aiheesta.
 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 StarWars.com Gareth Edwards and Gary Whitta Onboard for Star Wars Stand-Alone Film StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 2,15 2,16 2,17 2,18 2,19 2,20 2,21 2,22 2,23 2,24 2,25 2,26 2,27 2,28 StarWars.com Rogue One is the First Star Wars Stand-Alone Film, Rian Johnson to Write and Direct Star Wars: Episode VIII StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 3. 3,0 3,1 SWInsider.pngThe Saga Continues”—Star Wars Insider 157
 4. 4,0 4,1 SWInsider.pngLaunch Pad”—Star Wars Insider 160
 5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 StarWars.com Rogue One—The Daring Mission Has Begun: Cast and Crew Announced StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 6. 6,0 6,1 6,2 6,3 StarWars.com Rogue One Official Site StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 7. 7,0 7,1 7,2 Michael Giacchino Replaces Alexandre Desplat For 'Rogue One' Score (September 15, 2016). Heroic Hollywood.
 8. Rogue One | Elonet
 9. Rogue One switches its UK release date to 15 December (October 24, 2016). Empire.
 10. ROGUE ONE: A STAR WARS STORY WILL BE 133 MINUTES LONG! (November 27, 2016). Star Wars News Net.
 11. 11,0 11,1 SWYTlogo.png Rogue One: A Star Wars Story Panel virallisella Tähtien sodan YouTube-kanavalla (linkki varmuuskopioon)
 12. TESB 30th Anniversary Screening. RebelScum.
 13. George Lucas Announces Retirement (2012-05-31). Paste Magazine. pastemagazine.com. Arkistoitu alkuperäisestä 2. kesäkuuta 2012.
 14. StarWars.com Passing the Baton: Meet Kathleen Kennedy StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 15. 15,00 15,01 15,02 15,03 15,04 15,05 15,06 15,07 15,08 15,09 15,10 15,11 15,12 15,13 15,14 15,15 15,16 15,17 15,18 15,19 StarWars.com SWCA: Conversation with Gareth Edwards Panel Liveblog StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 16. "George Lucas and Gary Kurtz: Star Wars, Empire and Beyond", Prevue #42 (September/October 1980)
 17. As Rogue One looms, Lucasfilm develops secret plans for new Star Wars movies (November 22, 2016). Entertainment Weekly.
 18. 'Star Wars': Lucasfilm Chief Previews 'Rogue One' and Han Solo Spinoff (November 22, 2016). Variety.
 19. 19,0 19,1 'Making "Star Wars" is a team sport': 'Rogue One' director Gareth Edwards on reshoots, inspiration and trepidation (December 8, 2016). LA Times.
 20. The First Script for Rogue One Had a Completely Different Ending (December 19, 2016). io9.com.
 21. TwitterLogo.svg Gary Whitta (@garywhitta) Twitterissä: ”Well I can now say that I named a @starwars movie! That's pretty cool. #RogueOne” (kuvakaappaus)
 22. Facebook icon.svg  (23. elokuuta 2015).
 23. From 'Rogue One': A Rising Star in a Galaxy Far, Far Away (November 29, 2016). The New York Times.
 24. 24,0 24,1 Diego Luna Says His Son 'Went Crazy' When He Found Out About His Dad's Role in 'Rogue One' (November 30, 2016). abcnews.com.
 25. The Force Is Strong With Army's Star Wars Actors (December 16, 2015). forces.tv.
 26. 'Star Wars: Rogue One' Enlists Renowned Stunt Coordinator for Reshoots (Exclusive) (June 4, 2016). The Hollywood Reporter.
 27. 'Rogue One' Drama: Writer Tony Gilroy Taking on More Duties (August 3, 2016). 'The Hollywood Reporter'.
 28. What's true and false about the reshoots for Rogue One: A Star Wars Story (June 3, 2016). ''Entertainment Weekly. ew.com.
 29. 'Rogue One' Writer Tony Gilroy to Make Millions Off Reshoots (November 30, 2016). The Hollywood Reporter.
 30. Rogue One creators address reshoot concerns (June 23, 2016). Entertainment Weekly.
 31. Disney Orders Reshoots for 'Star Wars' Stand-Alone 'Rogue One' This Summer (May 31, 2016). The Hollywood Reporter.
 32. Is This Why Star Wars: Rogue One Is Undergoing Reshoots? (June, 2016). Cinema Blend.
 33. Sources: Christopher McQuarrie Came In To Fix STAR WARS: ROGUE ONE (January 18, 2016). birthmoviesdeath.com.
 34. Scott Z. Burns wrote a draft of Rogue One: A Star Wars Story (June 2, 2016). makingstarwars.com.
 35. What's true and false about the reshoots for Rogue One: A Star Wars Story (June 3, 2016). Entertainment Weekly.
 36. Alexandre Desplat to Score 'Star Wars' Spinoff 'Rogue One' (March 15, 2015). filmmusicreporter.com.
 37. The unseen Star Wars archive footage used in Rogue One (December 19, 2016).
 38. 'Mission: Impossible 5' Gets a 'Rogue' Name, Trumps 'Star Wars' (Video) (March 22, 2015). The Hollywood Reporter.
 39. SWYTlogo.png ROGUE ONE: A STAR WARS STORY Teaser Preview virallisella Tähtien sodan YouTube-kanavalla (linkki varmuuskopioon)
 40. StarWars.com Kathleen Kennedy and Rogue One Director Gareth Edwards to Attend Star Wars Celebration Europe StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 41. Rogue One: A Star Wars Story trailer to air on ABC on July 15th (July 5, 2016). Making Star Wars.
 42. Rogue One trailer to debut during Rio Olympics (August 7, 2016). Entertainment Weekly.
 43. 43,0 43,1 StarWars.com Rogue One: A Star Wars Story Poster Revealed and Trailer Announced on The Star Wars Show StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 44. Turner Sets Massive 'Star Wars' Movie Rights Deal with Disney (September 14, 2016). Variety.
 45. Rogue One Exclusive Sneak Peek To Air On ABC (November 3, 2016). TheForce.net.
 46. Twitter to Live-Stream 'Rogue One: A Star Wars Story' Exclusive Footage, Q&A With Cast and Director (November 29, 2016). Variety.
 47. Associated Press. Disney teases 28 minutes of 'Star Wars' spinoff 'Rogue One' (December 04, 2016). foxnews.com.
 48. Felicity Jones on Rogue One: A Star Wars Story (October 26, 2016). YouTube.
 49. 'Didn't expect the cast of Star Wars Rogue One to Uber here': Felicity Jones and co arrive at Jimmy Kimmel via X-Wing (December 10, 2016). Daily Mail.
 50. Felicity Jones Shows Off Her 'Rogue One' Fighting Skills on 'The Tonight Show' (November 30, 2016). The Hollywood Reporter.
 51. Watch 'Rogue One' Star Riz Ahmed's Epic 'Star Wars' Rap on 'Fallon' (December 8, 2016). Rolling Stone.
 52. 'Star Wars' Star Anthony Daniels to 'Rogue One's' Alan Tudyk: "F— You" (December 23, 2016). The Hollywood Reporter.
 53. Felicity Jones + Diego Luna on "magical" experience filming 'Rogue One: A Star Wars Story' (November 29, 2016). siriusxm.com.
 54. Felicity Jones Went On A Date With Daisy Ridley To Discuss Galaxies Far, Far Away (November 30, 2016). MTV.com.
 55. 'Star Wars': X-Wing Zooms In To Hollywood for 'Rogue One' Premiere (December 7, 2016). The Hollywood Reporter.
 56. StarWars.com Gareth Edwards, Felicity Jones, and More Come Together for 'Force 4 Fashion' T-Shirts StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 57. Felicity Jones, June Ambrose, Olivia Munn and others come together for Force 4 Fashion charity T-shirt project (November 21, 2016). Los Angeles Times.
 58. [e00ebeJt0dQ& Rogue One: A Star Wars Story Meets ASSERT] (November 18, 2016). ASSERT UK. YouTube.
 59. Terminally ill Star Wars fan Daniel Fleetwood dies aged 32, his wife confirms (November 10, 2015). Metro.
 60. Terminally Ill 'Star Wars' Fan Who Saw 'Rogue One' Early Dies (August 24, 2016). The Hollywood Reporter.
 61. StarWars.com SWCE 2016: First Rogue One Action Figure Revealed StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 62. Marvel to Launch 'Star Wars: Rogue One' Comics in October. The Hollywood Reporter.
 63. Star Wars: Rogue One Prequel Comic Cancelled (May 17, 2016). Comicbook.com.
 64. Amazon favicon.png Rogue One: A Star Wars Story: Rebel Alliance Field Manual Amazon.com-sivustolla
 65. TwitterLogo.svg Jedi Bibliothek (@JediBibliothek) Twitterissä: ”@MaxN2100 Yes. The publisher lost the license [to Rebel Alliance Field Guide].” (linkki varmuuskopioon)
 66. 66,00 66,01 66,02 66,03 66,04 66,05 66,06 66,07 66,08 66,09 66,10 66,11 66,12 66,13 66,14 66,15 66,16 66,17 66,18 Rogue One: A Star Wars Story: The Official Visual Story Guide in the Edelweiss catalogue
 67. Amazon favicon.png Catalyst (Star Wars): A Rogue One Story Amazon.com-sivustolla
 68. Amazon favicon.png The Art of Rogue One: A Star Wars Story Amazon.com-sivustolla
 69. Amazon favicon.png Star Wars Rogue One Ultimate Visual Guide Amazon.com-sivustolla
 70. {{SW|url=news/swce-2016-star-wars-publishing-panel-liveblog|text=SWCE 2016: Star Wars Publishing Panel Liveblog|archivedate=20190909233636}
 71. StarWars.com Star Wars Battlefront's PlayStation VR Mission, Rogue One: Scarif Expansion, and Ultimate Edition Details Revealed StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 72. Star Wars Battlefront Rogue One: Scarif. ea.com.
 73. Disney's New 'Star Wars' Toys Make Debut in Fan-Made YouTube Videos (August 31, 2016). Fortune.
 74. StarWars.com Go Rogue Contest Winners StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 75. 75,0 75,1 SWYTlogo.png New Rogue One Droid Revealed, Rayne Roberts Interview, and More virallisella Tähtien sodan YouTube-kanavalla ([The Star Wars Show linkki varmuuskopioon])
 76. Amazon favicon.png Star Wars The Black Series Rogue One Sergeant Jyn Erso Amazon.com-sivustolla
 77. Katso tämä kuva
 78. StarWars.com ILMxLAB's Mark Miller on Rogue One: Recon and Putting Fans in X-wings StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 79. Nissan plans Rogue limited edition for Star Wars promotion (September 30, 2016). Automotive News.
 80. Duracell Star Wars Commercial: How the Rebels Saved Christmas (October 17, 2016). YouTube.
 81. 2017 Nissan Rogue | ROGUE ONE: A STAR WARS STORY | Battle-Tested (October 27, 2016). YouTube.
 82. Rogue One: A Star Wars Story (Full Version) | Gillette: Every Story Has a Face (October 31, 2016). YouTube.
 83. Rogue One, Finding Dory among most anticipated movies of 2016, survey finds (January 4, 2016). Entertainment Weekly.
 84. 'Rogue One: A Star Wars Story': The Realistic Box Office Prediction (September 16, 2016). Forbes.
 85. 'Star Wars: Rogue One' Not Expected to Do 'Force Awakens' Business, Disney CEO Says (September 21, 2016). Variety.
 86. 'Rogue One: A Star Wars Story' Tracking for Huge $130M-Plus U.S. Debut (November 22, 2016). The Hollywood Reporter.
 87. StarWars.com Rogue One: A Star Wars Story Tickets On Sale Worldwide StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 88. Star Wars: Rogue One Pre-Sales Are Crashing Online Ticket Site (November 28, 2016). Fortune.com.
 89. "Rogue One" fans crash Fandango site during first day of advance ticket sales (November 28, 2016). cbsnews.com.
 90. 'Rogue One: A Star Wars Story' Has Second-Highest First Day of Ticketing Pre-Sales (November 29, 2016). Variety.
 91. 91,0 91,1 'Star Wars' Writers Get Political: Will Anti-Trump Tweets Hurt 'Rogue One'? (November 21, 2016). The Hollywood Reporter.
 92. 92,0 92,1 #DumpStarWars: Alt-right Twitter call for Rogue One boycott, claiming 'antiTrump' reshoots (December 9, 2016). Telegraph.
 93. Rogue One: A Star Wars Story on Rotten Tomatoes (December 13, 2016). Rotten Tomatoes.
 94. Katso tämä kuva
 95. If it's going to work, 'Star Wars' needs to get past the Rebellion and the Empire (December 19, 2016). Washington Post.
 96. "Rogue One's" special effects prove there's such a thing as too much Star Wars nostalgia (December 21, 2016). Quartz.
 97. 'Star Wars' Against Hate: 'Rogue One' Writers Get Political (November 11, 2016). The Wrap.
 98. Trump fans urge Star Wars boycott over reshoot claims (December 9, 2016). BBC.
 99. TwitterLogo.svg Chris Weitz (@chrisweitz) Twitterissä (linkki varmuuskopioon)
 100. Star Wars isn't political, says Disney chief responding to boycott by Trump supporters. He's wrong. (December 13, 2016). Washington Post.
 101. TwitterLogo.svg Chris Weitz (@chrisweitz) Twitterissä (linkki varmuuskopioon)
 102. Tweet where Chris Weitz clarifies his apology
 103. Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo
 104. 104,0 104,1 Star Wars: Rogue One director explains what the film's title really means (August 24, 2016). Polygon.
 105. 105,000 105,001 105,002 105,003 105,004 105,005 105,006 105,007 105,008 105,009 105,010 105,011 105,012 105,013 105,014 105,015 105,016 105,017 105,018 105,019 105,020 105,021 105,022 105,023 105,024 105,025 105,026 105,027 105,028 105,029 105,030 105,031 105,032 105,033 105,034 105,035 105,036 105,037 105,038 105,039 105,040 105,041 105,042 105,043 105,044 105,045 105,046 105,047 105,048 105,049 105,050 105,051 105,052 105,053 105,054 105,055 105,056 105,057 105,058 105,059 105,060 105,061 105,062 105,063 105,064 105,065 105,066 105,067 105,068 105,069 105,070 105,071 105,072 105,073 105,074 105,075 105,076 105,077 105,078 105,079 105,080 105,081 105,082 105,083 105,084 105,085 105,086 105,087 105,088 105,089 105,090 105,091 105,092 105,093 105,094 105,095 105,096 105,097 105,098 105,099 105,100 105,101 105,102 105,103 105,104 105,105 105,106 105,107 105,108 105,109 105,110 105,111 105,112 105,113 105,114 105,115 105,116 105,117 105,118 105,119 105,120 105,121 105,122 105,123 105,124 105,125 105,126 105,127 105,128 105,129 105,130 105,131 105,132 105,133 105,134 105,135 105,136 105,137 105,138 105,139 105,140 105,141 105,142 105,143 105,144 105,145 105,146 105,147 105,148 105,149 105,150 105,151 105,152 105,153 105,154 105,155 105,156 105,157 105,158 105,159 105,160 105,161 105,162 105,163 105,164 105,165 105,166 105,167 105,168 105,169 105,170 105,171 105,172 105,173 105,174 105,175 105,176 105,177 105,178 105,179 105,180 105,181 105,182 105,183 105,184 105,185 105,186 105,187 105,188 105,189 105,190 105,191 105,192 105,193 105,194 105,195 105,196 105,197 105,198 105,199 105,200 105,201 105,202 105,203 105,204 105,205 105,206 105,207 105,208 105,209 105,210 105,211 105,212 105,213 105,214 105,215 105,216 105,217 105,218 105,219 105,220 105,221 105,222 105,223 105,224 105,225 105,226 105,227 105,228 105,229 105,230 105,231 105,232 Rogue One: A Star Wars Storyn lopputekstit
 106. 106,0 106,1 StarWars.com SWCE 2016: Future Filmmaker Discussion Liveblog StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 107. Rogue One: 13 Revelations From Director Gareth Edwards (January 3, 2017). Empire Online.
 108. TwitterLogo.svg Gary Whitta (@garywhitta) Twitterissä: ”I do, but I guarantee you will not spot it.” (linkki varmuuskopioon)
 109. What's true and false about the reshoots for Rogue One: A Star Wars Story (June 3, 2016). Entertainment Weekly.
 110. 110,0 110,1 110,2 110,3 110,4 110,5 110,6 110,7 StarWars.com Rogue One Details Revealed at Star Wars Celebration Anaheim StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 111. 111,00 111,01 111,02 111,03 111,04 111,05 111,06 111,07 111,08 111,09 111,10 111,11 111,12 111,13 111,14 111,15 111,16 111,17 111,18 SWYTlogo.png Rogue One: A Star Wars Story Trailer #2 (Official) virallisella Tähtien sodan YouTube-kanavalla (linkki varmuuskopioon)
 112. 112,0 112,1 112,2 112,3 Facebook icon.svg  (20. heinäkuuta 2016).
 113. 113,0 113,1 Jack Shepherd. Rogue One: 4 new Star Wars characters revealed, including Moroff, Commando Pao, and Scarif Stormtroopers (September 26, 2016). The Independent.
 114. 114,0 114,1 114,2 114,3 Corey. New Character Images From Rogue One: A Star Wars Story! (October 1, 2016). Making Star Wars.
 115. StarWars-DatabankII.png K-2SO (Kay-Tuesso) Databankissa (linkki varmuuskopioon)
 116. 116,0 116,1 Rogue One director reveals new details on Force-sacred world Jedha (August 08, 2016). Entertainment Weekly. Arkistoitu alkuperäisestä 9. elokuuta 2016.
 117. Aktualisierte Vorschauseiten aus dem Galactic Atlas
 118. 118,0 118,1 StarWars.com 15 Things We Learned from the Rogue One: A Star Wars Story Panel StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 119. 119,0 119,1 Star Wars: Rogue One Mini Build preview on Book Manager
 120. 120,0 120,1 TwitterLogo.svg Gary Whitta (@garywhitta) Twitterissä: ”Hell yeah she does. #RogueOne” (linkki varmuuskopioon)
 121. 121,0 121,1 121,2 'Rogue One': 16 New Photos from the 'Star Wars' Film (June 23, 2016). Entertainment Weekly.
 122. TwitterLogo.svg Yakface (@yak_face) Twitterissä: ”#RogueOne Partisan X-wing Revealed #gorogue #hotwheels” (linkki varmuuskopioon)
 123. 123,0 123,1 123,2 123,3 123,4 123,5 First look at LEGO Star Wars Rogue One sets [News] (August 8, 2016). The Brothers Brick. Arkistoitu alkuperäisestä 9. elokuuta 2016.
 124. 124,0 124,1 124,2 124,3 124,4 124,5 StarWars.com Rogue One: A Star Wars Story Trailer StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 125. 125,0 125,1 125,2 125,3 Rogue One Costumes and Models - Imgur (2016-07-15). Imgur.
 126. Pao - Characters - Star Wars LEGO.com
 127. SWYTlogo.png Exclusive Chat with Alden Ehrenreich and Details on Rogue One's Space Monkey | The Star Wars Show virallisella Tähtien sodan YouTube-kanavalla (linkki varmuuskopioon)
 128. StarWars-DatabankII.png Imperial Death Troopers Databankissa (linkki varmuuskopioon)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rogue One Logo.png
Kirjat
Romaanit
Catalyst · Romaani · Nuortenromaani · Rogue One: Baze & Chirrut
Osittaiset versiot
Rogue One Secret Mission
Henkilökirjat
Nimeämätön Rogue One -henkilötarina
Kulissien takana
The Art of Rogue One: A Star Wars Story
Opas- ja lähdekirjat
Mission Files · Profiles and Poster Book · Rebel Dossier · Ultimate Visual Guide
Toimintakirjat
Art of Coloring · Mini Build · Ultimate Sticker Encyclopedia
Muut/Peruutetut
Soundtrack · LEGO · Ennakkosarjakuva · Rebel Alliance Field Manual · Visual Story Guide
[+/–] [muokkaa]
StarWarsOpeningLogo.svg
Episodit
I: Pimeä uhka · II: Kloonien hyökkäys · III: Sithin kosto
IV: Uusi toivo · V: Imperiumin vastaisku · VI: Jedin paluu
VII: The Force Awakens · VIII: The Last Jedi · IX: The Rise of Skywalker
Muut elokuvat
Kaanon:
The Clone Wars · Rogue One · Solo
Tulevat: A Droid Story · Mandalorian & Grogu · Rogue Squadron · Waititin elokuva · Feigen elokuva · 2025 elokuva · 2027 elokuva · Nimeämätön elokuvasarja · Nimeämätön trilogia
Legends:
Holiday Special · Ewokien taistelu · Taistelu Endorista
Näytellyt sarjat
The Mandalorian · The Book of Boba Fett · Andor · Obi-Wan Kenobi · Ahsoka · The Acolyte
Tulevat: Skeleton Crew · Rangers of the New Republic · Lando
Animaatiosarjat
Kaanon:
The Clone Wars · Rebels · Forces of Destiny · Resistance
Galaxy of Adventures · The Bad Batch · Tales of the Jedi · Pikkujedien seikkailut · Tales of the Empire
Ei-kanoninen:
Visions
Legends:
Droids · Ewoks · Clone Wars
Muu media
Kuunnelmat · Kirjat · Sarjakuvat · Multimediaprojektit
Parodiat · Roolipelit · Videopelit
[+/–] [muokkaa]