Tämän artikkelin aihe kuuluu kaanoniin.

Chewbacca

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 3. maaliskuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Tämä on artikkelin kaanonversio.  Paina tästä lukeaksesi artikkelin Legends-versiota. 
Obiwanarchives.jpg

Ehkä arkistot ovat epätäydelliset.

Tämä artikkeli, käännös tai niiden osa on vasta keskeneräinen, ja sitä ei ole saatettu loppuun.

Koska artikkeli on kesken, kaikenlainen apu sen parantamiseksi on tervetullutta.

[+/–]
Chewbacca TLJ.png
Chewbacca
Elämäkerralliset tiedot
Kotiplaneetta

Kashyyyk[1]

Syntynyt

200 eYt, Kashyyyk[2]

Ruumiilliset tiedot
Laji

Wookiee[3]

Sukupuoli

Mies[3]

Pituus

2,3 metriä[4]

Paino

112 kilogrammaa[5]

Hiusten väri

Ruskeat[3]

Silmien väri

Siniset[3]

Kronologiset ja poliittiset tiedot


Liittoutuma(t)

Chewbacca, joka tuttavallisemmin tunnettiin Chewienä, oli miespuolinen wookieesoturi, salakuljettaja ja vastarintataistelija, joka osallistui kloonisotiin, galaktiseen sisällissotaan sekä konfliktiin Ensimmäisen ritarikunnan ja Vastarinnan välillä. Hän oli kotoisin Kashyyykistä, missä hän oli yksi wookieeiden sotilasjohtajista. Kloonisotien aikana trandoshan-orjakauppiaat vangitsivat hänet ja pitivät Wasskahilla, mutta yhteistyössä toisen vangin, jedikomentaja Ahsoka Tanon kanssa Chewbacca pakeni vankeudesta. Myöhemmin hän johti wookieeiden joukkoja Kashyyykin taistelussa Tasavallan suurarmeijan ja jedimestari Yodan rinnalla. Taistelu oli yksi kloonisotien viimeisistä ja sen aikana Yodan kloonisotilaat saivat käskyn 66 ylikansleri Palpatinelta. Chewbaccan avulla Yoda kuitenkin pääsi pakenemaan Kashyyykistä ja välttyi jediritarikunnan tuholta.

Seuranneina Galaktisen Imperiumin hallitsemina vuosina Chewbacca tutustui Han Soloon ja ryhtyi salakuljettajaksi sekä apupilotiksi Millennium Falconilla. Kaksikko työskenteli rikollispomo Jabba Desilijic Tiurelle, kunnes Solo joutui heittämään pois täyden lastin maustetta välttyäkseen hankaluuksilta Imperiumin kanssa, minkä seurauksena Jabba asetti palkkion heidän päistään. Vähän tämän jälkeen jedimestari Obi-Wan Kenobi palkkasi kaksikon kuljettamaan hänet, Luke Skywalkerin, C-3PO:n ja R2-D2:n Alderaaniin osana Kapinaliiton jatkumiselle välttämätöntä tehtävää. Perille saapuessa he huomasivat kuitenkin, että Alderaan oli tuhottu, ja joutuivat itse vetosäteeseen, joka hinasi Millennium Falconin Kuolemantähdelle. Taisteluasemalla Chewbacca, Solo ja Skywalker auttoivat prinsessa Leia Organaan pakoon vankeudesta ja lopulta palasivat yhdessä kapinallisten tukikohtaan Yavin 4:ään. Vaikka Solo ja Chewbacca aluksi aikoivat lähteä Yavin 4:stä ja olla liittymättä kapinaan, he kuitenkin päätyivät osallistumaan Yavinin taisteluun, jossa heidän apunsa oli olennaisessa osassa Skywalkerin tuhotessa Kuolemantähden ja ansaitessa näin merkittävän voiton Kapinaliitolle.

Sodan aikana Chewbacca ja Solo taistelivat Imperiumia vastaan useissa yhteenotoissa, kuten hyökkäyksessä Cymoon 1:een ja Vrogas Vasin taistelussa. Yhdessä prinsessa Organan ja C-3PO:n kanssa he pakenivat Hothin planeetalla olleesta Echo-tukikohdasta sen jälkeen, kun Imperiumi onnistui jäljittämään kapinalliset sinne. Ryhmä etsi turvapaikkaa Bespinin Pilvikaupungista, jossa Solon vanha ystävä Lando Calrissian asui. Calrissian kuitenkin petti heidät ja luovutti ryhmän Darth Vaderille, kun tämä uhkasi hänen kaupunkiaan. Solo jäädytettiin karboniittiin, ja vaikka Calrissian auttoi Chewbaccan ja Organan pakenemaan, he eivät ehtineet estää Boba Fettiä viemästä jäädytettyä Soloa mukanaan Jabballe. Chewbacca ja Calrissian lähtivät matkaan löytääkseen Solon, ja jäljittivät tämän Jabban palatsiin Tatooineen, missä Solon ystävät onnistuivat pelastamaan Solon ja tuhoamaan Jabban. Vähän tämän jälkeen he osallistuivat Endorin taisteluun, jonka aikana Chewbacca auttoi tuhoamaan toista Kuolemantähteä suojanneen suojakilpigeneraattorin, mikä mahdollisti kapinallisten laivastolle pääsyn tuhoamaan Kuolemantähti. Keisari itse menehtyi taisteluasemalla, mikä oli rampauttava isku koko Imperiumille.

Endorin jälkeen Uuden tasavallan noustessa, Chewbacca ja Solo taistelivat vapauttaakseen Kashyyykin Imperiumin vallasta. Sodan loputtua Chewbacca palasi kotiplaneetalleen perheensä luo. Kun Solon poika Ben kääntyi Voiman pimeälle puolelle ja tuhosi Skywalkerin uuden jedien sukupolven, Chewbacca liittyi jälleen vanhan ystävänsä seuraan. Yhdessä he palasivat moneksi vuodeksi salakuljettajan hommiin. He menettivät Millennium Falconin ja jatkoivat toimintaa Eravanaksi kutsutulla aluksella, mutta löysivät lopulta Falconin uudestaan ja sillä salamatkustajina olleet Reyn, Finnin ja BB-8:n. Droidilla oli osa kartasta, joka johti maanpakoon lähteneen Luke Skywalkerin luokse. Ryhmä toimitti kartan Vastarinnalle, järjestölle joka taisteli Imperiumin tilalle noussutta Ensimmäistä ritarikuntaa vastaan. Chewbacca taisteli Starkiller-tukikohdan taistelussa tuhotakseen Ensimmäisen ritarikunnan uuden superaseen, mutta Solo menetti taistelun aikana henkensä oman poikansa käden kautta. Tukikohdan tuhon jälkeen Chewbacca lähti Reyn mukaan Falconilla etsimään Ahch-To-planeettaa, mistä he löysivät Skywalkerin. Solon kuoleman jälkeen Chewbacca lensi Falconia usein yksin, kuten Craitin taistelussa, jossa hän käytti lentotaitoaan auttaakseen Vastarintaa.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]