Tämän artikkelin aihe kuuluu kaanoniin.Tämä artikkeli kertoo todellisesta asiasta tai henkilöstä.

Tähtien sota: Episodi VII – The Force Awakens

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 18. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo vuoden 2015 elokuvasta. Saatat olla etsimässä elokuvan romaaniversiota, lasten romaania tai soundtrackia.
SW-force-awakens-offical-poster.jpg
Tähtien sota: Episodi VII
The Force Awakens
Tekijöiden tiedot
Ohjaaja(t)

J.J. Abrams[1]

Tuottaja(t)
Käsikirjoittaja(t)
Pääosissa
Musiikki

John Williams[7]

Tuotannolliset tiedot
Esittäjä
Ilmestymispäivä
Elokuvan kesto

135 minuuttia [10]

Budjetti

200 miljoonaa $ (arvio)[11]

Kieli

Englanti[2]

Kronologiset tiedot
Aikajana

30 vuotta episodi VI:n jälkeen[12][13]

Edeltäjä

Tähtien sota: Episodi VI – Jedin paluu[14]

Seuraaja

Tähtien sota: Episodi VIII – The Last Jedi[2]

On tapahtunut herääminen. Oletko tuntenut sen?
Ylijohtaja Snoke[lähde]

Tähtien sota: Episodi VII – The Force Awakens, markkinoinnissa yksinkertaisesti Star Wars: The Force Awakens, on Tähtien sodan jatko-osatrilogian ensimmäinen elokuva. Sen ohjaaja on J.J. Abrams, käsikirjoittajat Abrams ja Lawrence Kasdan, ja tuottajat Kathleen Kennedy ja Bad Robot Productions. Elokuva julkaistiin 18. joulukuuta 2015 Pohjois-Amerikassa, 17. joulukuuta Yhdistyneessä kuningaskunnassa sekä Latinalaisessa Amerikassa, ja 16. joulukuuta muualla Euroopassa.

Vaikka väittäenkin aluksi Tähtien sodan loppuvan episodiin VI, ja osoittaen vääräksi spekulaatiot uudesta elokuvasta vuosien ajan, George Lucas aloitti episodi VII:n tarinan kirjoittamisen 2011 lisätäkseen Lucasfilm Ltd:n arvoa ennen sen myyntiä The Walt Disney Companylle. Kauppa valmistui 30. lokakuuta 2012, ja Disney ja Lucasfilm tiedottivat elokuvasta samana päivänä.

Elokuvan juoni sisältää Ensimmäisen ritarikunnan, kaatuneen Galaktisen Imperiumin jäänteen, ja Vastarinnan, Kapinaliitosta lähtöisin olevan ja Uuden tasavallan tukeman, joukot vastakkain.[15] Elokuva ei perustu aikaisemmin Expanded Universenä tunnettuun Star Wars Legendsiin. Sen sijaan se on kokonaan uusi tarina sijoittuen Jedin paluun jälkeiseen aikaan. Elokuvassa näyttelevät Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Peter Mayhew, Anthony Daniels ja Kenny Baker alkuperäisissä rooleissaan. Alkuperäisten näyttelijöiden lisäksi mukana on joukko uusia näyttelijöitä, mukaan lukien John Boyega, Daisy Ridley, Adam Driver ja monia muita. Elokuva esitetään RealD 3D:nä ja IMAX 3D:nä siellä, missä se on mahdollista.[16] Sitä voi myös katsoa Kanadan Netflixissä vuonna 2016.[17]

Alkuteksti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Episodi VII
THE FORCE AWAKENS
Luke Skywalker on kadonnut.
Hänen ollessaan poissa paha
ENSIMMÄINEN RITARIKUNTA on
noussut Imperiumin tuhkista,
eikä lepää ennen kuin Skywalker,
viimeinen jedi, on tuhottu.

TASAVALLAN tukemana kenraali
Leia Organa johtaa urheaa
VASTARINTAA. Hän haluaa
epätoivoisesti löytää veljensä
Luken ja saada häneltä
apua palauttaakseen rauhan
ja oikeuden galaksiin.

Leia on lähettänyt rohkeimman
pilottinsa salaiselle tehtävälle
Jakkuun, jossa vanha liittolainen
on saanut vihjeen Luken
olinpaikasta....


Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyökkäys Tuanuliin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saimme seuraa.
―Poe Dameron[lähde]
Tulisotilaas polttavat Tuanulin kylän.

Noin kolmekymmentä vuotta toisen Kuolemantähden tuhoutumisen jälkeen Luke Skywalker, viimeinen jäljellä oleva Jedi, on kadonnut. Sekä Ensimmäinen ritarikunta, kaatuneen Galaktisen Imperiumin seuraaja, että VastarintaUuden tasavallan tukema ja Luken sisaren kenraali Leia Organan johtama sotilasjoukko, tutkivat galaksia löytääkseen hänet.

Vastarinnan pilotti Poe Dameron lähetettiin suorittamaan salaista tehtävää Tuanulin kylään aavikkoplaneetta Jakkuun tapaamaan kylänvanhinta Lor San Tekkaa, joka oli saanut tähtikartan Luke Skywalkerin sijainnista. Tapaamisen aikana Ensimmäisen ritarikunnan iskusotilaat Kylo Renin ja kapteeni Phasman komennossa hyökkäsivät kylään. Poe ja hänen astromekaniikkadroidinsa BB-8 yrittivät paeta X-siipisellä hävittäjällään, mutta ryhmä iskusotilaita tuhosivat moottorit. Ilman muita vaihtoehtoja Poe antoi tähtikartan BB-8:lle ja käski droidia pakenemaan. Poe jättäytyi taakse suojatakseen BB-8:n pakoa.

Kun iskusotilas FN-2187 saapui taisteluun, hänen ystävänsä FN-2003 joutui Poen sädeaseen kohteeksi. FN-2187 meni auttamaan toveriaan, mutta FN-2003 oli haavoittunut kuolettavasti ja pyyhki vertaan FN-2187:n kypärään. Tämä vaikutti syvästi iskusotilaaseen, ja Kylo Renin määrättyä tappamaan kyläläiset hän ei halunnut ampua. Kun Poe yritti ampua Reniä, tämä pysäytti ammuksen ilmaan Voimaa käyttämällä. Poe joutui vangiksi ja muut kyläläiset surmattiin.

Pako Finalizerilta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tee juuri niin kuin sanon ja voin saada sinut pois täältä.
―Finn Poe Dameronille[lähde]
Finn ja Poe Dameron kävelevät Finalizerin käytävillä paetakseen.

Sotilaiden palatessa Finalizerille FN-2187 tunsi tehtävän aiheuttaman stressin painavan päälleen ja Phasma huomasi tämän. Kapteeni määräsi hänet luovuttamaan kiväärinsä tarkastettavaksi, jotta voisi olla varma oliko hän ampunut. FN-2187 tiesi, että jäisi kiinni ampumatta jättämisestään ja joutuisi hankaluuksiin. Lisäksi tehtävä oli horjuttanut hänen uskoaan Ensimmäiseen ritarikuntaan, minkä seurauksena hän päätti ryhtyä karkuriksi. Kidutettuaan Poeta epäonnistuneesti saadakseen tärkeää tietoa Luke Skywalkerin sijainnin kertovasta tähtikartasta Ren käytti mielenluotausta saadakseen tiedon Poesta Voiman avulla. Ren sai tietää, että tähtikartta on BB-8:ssa ja kertoi kenraali Huxille tästä.

FN-2187 vapautti vangitun Poe Dameronin sellistään, minkä jälkeen kaksikko kaappasi yhden erikoisjoukkojen TIE hävittäjän. FN-2187 käytti hävittäjän aseita tappaen useita aiempia tovereitaan hangaarissa, minkä jälkeen hän vaurioitti Finalizerin turbolasereita. Paon aikana Dameron kysyi, mikä iskusotilaan nimi oli ja tämä vastasi tunnistekoodillaan, mutta koska pilotti ei tahtonut kutsua auttajaansa numerolla hän nimesi tämän Finniksi perustuen numeron edessä olleisiin FN-kirjaimiin. Finn piti nimestä ja hyväksyi sen käyttöön. Dameron myös kertoi toverilleen tärkeästä kartasta, jonka Vastarinta tarvitsisi ja jonka hän oli piilottanut astromekaniikkadroidiinsa. Finalizerin ampuma ohjus osui TIE-hävittäjään ja se putosi takaisin kohti aavikkoplaneettaa.

Pako Jakkusta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minulla on ollut aika sekava päivä, onko selvä?
―Finn Reylle[lähde]
Finn ja Rey huomaavat läheiset iskusotilaat etsimässä BB-8:aa.

Muualla Jakkussa BB-8 kohtasi romunkerääjän nimeltään Rey, ja yritti olla joutumatta vihreäihoisen humanoidisaalistajan nimeltään Teedo vangiksi. Rey vapautti droidin ja antoi sen lähteä omille teilleen, mutta BB-8 vaati pysyä Reyn seurassa.

Finn ja Dameron poistuivat heittoistuimilla TIE:stä hieman ennen sen törmäämistä, laskeutuen erilleen jonkin matkan päähän jäännöksistä. Edetessään hylylle Finn löysi Poen takin, mutta ei muuta merkkiä hänestä, ja hävittäjä upposi hiekkaan. Luullen Dameronia kuolleeksi hän heitti haarniskansa pois ja saapui lopulta läheiseen asutukseen etsien BB-8:aa jatkamaan Poen tehtävää.

Reyn palatessa asutuksen hakemaan palkkiota romusta kaksi Unkar Pluttin kätyriä yritti varastaa droidin, mutta Rey torjui heidät sauvallaan. BB-8 näki Finnin ja tunnisti hänen käyttämänsä takin omistajalleen kuuluvaksi, joten Rey hyökkäsi Finnin kimppuun luullen häntä varkaaksi. Kun Finn kertoi aikomuksistaan ja väitti olevansa toinen Vastarinnan jäsen, Ensimmäinen ritarikunta jäljitti Finnin asutukseen ja aloitti ilmaiskun etsiäkseen BB-8:aa ja tähtikarttaa. Rey, Finn ja BB-8 onnistuivat pakenemaan Jakkusta Millennium Falconilla lentäen sen Jättiläisten hautausmaan läpi samalla kun Finn ampui takaa-ajavia TIE-hävittäjiä. Kun TIE-hävittäjät oli tuhottu, he pakenivat avaruuteen.

Yhteenotto Eravanalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chewie, olemme kotona.
―Han Chewbaccalle[lähde]
Han ja Chewie kohtaavat Millennium Falconin jälleen kerran.

Falcon hajosi kesken matkan. Alus oli korjauksen tarpeessa, joten Finn, Rey ja BB-8 alkavat korjata sitä. Kun he suorittivat korjauksia, alus joutui rahtialuksen vetosäteeseen. ALuksi he luulivat joutuneensa Ensimmäisen ritarikunnan vangiksi, mutta sitten kohtaisivat oikeas vangitsijat: Han Solon ja Chewbaccan, aluksen entiset omistajat. Kun he nousivat vanhaan alukseensa, Han ja Chewie tutkivat sitä ja löysivät kaksi salamatkustajaa, Reyn ja Finnin, joita he luulivat Falconin varastaneiksi henkilöiksi. Kun Rey ja Finn kertoivat, että he olivat viemässä drodiia nimeltään BB-8 Vastarinnalle, koska siinä oli Luken sijainnin kertova kartta, Han ja Chewie suostuivat auttamaan heitä.

Valitettavasti Hanin rahtialukseen Eravanaan nousi kaksi tunnettua rikollisjärjestöä, Guavialainen kuolemankopla ja Kanjiklub, jotka olivat palkanneet Solon töihin, joita hän ei saanut tehtyä. Koska hän ei halunnut Reytä ja Finniä osalliseksi, Han vei heidät aluksen alakäytäville samalla kun hän ja Chewie menivät tapaamaan rikollisia BB-8 mukanaan. Salakuljettaja yritti mutta ei onnistunut vakuuttamaan osapuolia siitä, että hän korjaa asiat myöhemmin, ja guavialaisen kuolemankoplan neuvottelija Bala-Tik tunnisti BB-8:n Ensimmäisen ritarikunnan asettamasta palkkiosta. He vaativat Hania luovuttamaan droidin ja mahdolliset salamatkustajat. Kahakan jatkuessa Rey vapautti vahingossa kolme rathtaria. He pakenivat jengeiltä onnistuneesti ja siirtyivät hyperavaruuteen Millennium Falconissa.

Ylijohtajan tapaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Strategiamme on nyt muututtava.
―Snoke kenraali Huxille[lähde]

Starkiller-tukikohdassa, superaseeksi muutetulla planeetalla, joka saa voimansa tähdestä ja pystyy tuhoamaan aurinkokuntia, ylijohtaja Snoke kutsui Kylo Renin ja kenraali Huxin. Hux ehdotti Starkiller-tukikohdan superaseen käyttämistä tuhoamaan Uuden tasavallan hallitus ja Vastarinta. Snoke antoi Huxille luvan tehdä niin. Snoke kertoi Renille, että tähtikartan sisältävä astromekaniikkadroidi oli nyt Millenium Falconissa kuten myös hänen isänsä, Han Solo. Ren sai tietää, että voittaakseen Voiman valoisan puolen kutsun hänen olisi tapettava isänsä.

Matka Takodanaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olen elänyt tarpeeksi kauan nähdäkseni samat silmät eri ihmisillä.
―Maz Kanata[lähde]
Han, Rey, Finn ja BB-8 matkustavat Maz Kanatan linnaan.

Han kertoi, että Luke yritti perustaa uudelleen jediritarikunnan, mutta eräs hänen oppilaistaan kääntyi pimeälle puolelle ja muuttui Kylo Reniksi, joka tuhosi kaiken minkä Luke oli tehnyt, myös muut Luken kouluttamat padawanit. Ajatellen olleensa vastuussa ja syyttäen itseään epäonnistumisesta Luke lähti maanpakoon.

Solo vei Reyn, Finnin ja BB-8:n Takodanan planeetalle tapaamaan Maz Kanataa hänen linnassaan. Han sanoi, että hän oli pitänyt linnaansa pystyssä jo tuhannen vuoden ajan. Kaikkien tietämättä eri osapuolten vakoojat olivat huomanneet ryhmän. Bazine Netal ilmoitti Ensimmäiselle ritarikunnalle, ja droidivakooja, GA-97, Vastarinnalle. Kun Han ja Chewie keskustelivat Mazin kanssa, Finn suuntasi tekemään oman sopimuksensa. Finn palkkasi Sidon Ithanon ja tämän perämiehen Quiggoldin viemään hänet Ulkokehälle töihin. Rey ei halunnut Finnin lähtevän vaan jäämään auttamaan Vastarintaa. Finn halusi kuitenkin lähteä ja kadottaa ongelmansa.

Sisäinen konflikti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anna anteeksi. Tunnen sen uudelleen... valon kutsun. Ylijohtaja aistii sen. Näytä minulle uudelleen, pimeyden voima, enkä anna minkään seistä tiellämme. Näytä minulle, isoisä, ja lopetan sen minkä aloitit.
―Kylo Ren Darth Vaderin naamiolle[lähde]
Kylo Ren etsii neuvoja isoisältään Darth Vaderilta.

Yrittäessään etsiä neuvoja isoisältään Darth Vaderilta Kylo Ren istuu hiljaa meditaatiokammiossaan. Hänen edessään on Vaderin palanut kypärä, joka on satu Endorin hautajaisroviosta. Se on asetettu varovaisesti kunniapaikalle. Kylo tuntee häiriön Voimassa, ja kertoo että valo kutsuu häntä uudellleen. Hän pyytää sitten isoisäänsä näyttämään pimeyden, ja tuomaan hänet takaisin Voiman pimeälle puolelle. Menetettyään lentäjä Poen ja epäonnistuen saamasta haluamaansa esinettä, hän ilmaisee katumuksensa kuin puhuen Vaderin hengelle.

Voiman kutsu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rey... nämä ovat ensimmäiset askeleesi.
Obi-Wan Kenobin ääni Reyn näyssä[lähde]
Luke Skywalker ja R2-D2 Reyn Voimanäyssä.

Kun Finn lähti, Rey kuulu nuoren tytön huudon ja kulki syvemmälle linnaan löytääkseen äänen lähteen. Häön laskeutui kammioon, joka oli täynnä jäänteitä menneisyydestä. Siellä Voima kutsui häntä valosapeliin, joka oli aiemmin kuulunut Anakin Skywalkerille ja hänen pojalleen Lukelle.

Kosketettuaan valosapelia hän näki sarjan näkyjä. Rey näki hetkiä sapelin historiasta, joissa hän löysi itsensä Pilvikaupungista, jossa Luke ja Darth Vader taistelivat, sitten näki Luken asettavan metallisen kätensä R2-D2:n päälle lähellä nuotiota, ja sitten huomasi makaavansa yöllä sateessa ja näki Renin ritarit ympärillään surmattuja uhreja. Sitten hän näki itsensä lapsena katsomassa vanhempiensa lähtöä, huutaassa heitä tulemaan takaisin, ja pyydettynä olemaan hiljaa. Rey huomasi sitten olevansa Kylo Renin jahtaamana lumisessa metsässä. Rey lähti näystä kauhistuneena. Näyn jälkeen Maz Kanata kertoi hänelle valosapelin historiasta, ja että se kutsuu nyt häntä. Näkynsä säikäyttämänä Rey kieltäytyi valosapelista ja juoksi metsään BB-8:n kanssa.

Hosnianin aurinkokunnan tuhoaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tänään on Tasavallan loppu!
―Kenraali Hux[lähde]
Kenraali Hux määrää Starkiller-tukikohdan superaseen laukaisun.

Saatuaan ylijohtaja Snoken luvan ampua Starkiller-tukikohdan superaseella Hux valitsi kohteeksi Hosnianin aurinkokunnan, jossa oli Uuden tasavallan pääkaupunki, Hosnian Prime, kuten myös Uuden tasavallan tähtilaivasto, havainnollistaakseen Ensimmäisen ritarikunnan voima yrityksessä tuhota "laiton" Uuden tasavallan hallitus silmänräpäyksessä. Koe onnistui ja Hosnian Prime, Galaktisen senaatin sijainti, neljä muuta aurinkokunnan planeettaa ja tuntematon määrä Uuden tasavallan laivastoa tuhoutui superaseen vaikutuksesta. Hosnianin aurinkokunnan tuhoaminen oli nähtävissä Takodanassa. Tämä sai Finnin miettimään uudelleen lähtöpäätöstään.

Takodanan taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarvitsen aseen!"
"Sinulla on!
―Finn ja Maz Kanata[lähde]
Rey katsoo hyökkäystä Maz Kanatan linnaan.

Ensimmäinen ritarikunta, joka oli saanut vinkin BB-8:n läsnäolosta, saapui Takodanaan ja hyökkäsi Maz Kanatan linnaan. Lentäen paikalle TIE-hävittäjillä sekä ilmakehähyökkäyslaskeutujilla Ensimmäinen ritarikunta hyökkäsi nopeasti linnaa vastaan ja tuhosi sen, tappaen useita asukkait. BB-8 seurasi Reytä linnaa ympäröiviin metsiin, ja Ensimmäinen ritarikunta ei pystynyt löytämään droidia ennen kuin iskusotilasupseeri kertoi Kylo Renille, että droidi oli nähty tytön seurassa. Ren lähetti iskusotilaita metsään ennen kuin meni sinne itsekin, etsien Reyn ja lopulta vangiten hänet.

Linnalla käydyn taistelun aikana Han, Chewbacca ja Finn joutuivat Ensimmäisen ritarikunnan vangiksi, vaikka tappoivatkin useita iskusotilaita. Kuitenkin Vastarinnan T-70 X-siipiset tähtihävittäjät, joita johti Poe Dameron, saapuivat taistelemaan. Tästä aiheutui kiivas taistelu, joka johti useiden Ensimmäisen ritarikunnan TIE-hävittäjien tuhoutumiseen ja useiden iskusotilaiden kuolemaan X-siipisten pommituksissa.

Metsässä Kylo Ren sai tietää Vastarinnan hyökkäyksestä toiselta iskusotilasupseerilta, joka pyysi kutsumaan lisäjoukkoja. Rey kohtasi Kylo Renin metsässä ja ampui häntä sädepistoolillaan, mutta Kylo piti häntä paikallaan Voimalla ja vangitsi hänet. Ren määräsi Ensimmäistä ritarikuntaa vetäytymään, kertoen että he olivat saaneet etsimänsä. Kun taistelu linnan päällä jatkui, loput Ensimmäisen ritarikunnan joukot nousivat aluksiinsa ja vetäytyivät, vieden vangitun ja tajuttoman Reyn mukanaan. Vaikka Ensimmäinen ritarikunta vetäytyi, Han näki poikansa kantamassa Reytä.

Jälleennäkeminen Vastarinnan tukikohdassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuinka voin saada hänet, jos Luke ei pystynyt?"
"Luke oli jedi, sinä hänen isänsä.
―Han ja Leia[lähde]
Han Solon ja Leia Organan jälleennäkeminen.

Han näkee Leian jällen kun hän, Chewbacca ja Finn tuotiin Vastarinnan tukikohtaan D'Qarissa. BB-8 kohtaa astromekaanikkodroidi R2-D2:n, joka C-3PO:n mukaan on ollut horrostilassa Luken katoamisesta asti. Paljastuu, että Han ja Leia tietävät heidän poikansa olevan Kylo Ren, ja että heidän poikansa joutuminen pimeälle puolelleaiheutti heidän eronsa. Han palasi salakuljetukseen, ja Leia suunnitteli Uuden tasavallan ja Vastarinnan toimia. Kun Starkiller-tukikohta valmistautui tuhoamaan D'Qarin, Vastarinnan tukikohdan sijainnin, Vastarinta suunnitteli omaa hyökkäystään. Finn oli antanut heille tukikohdan kaaviot, joista näkyi heikko kohta, johka tuhoutuessaan hajottaisi tukikohdan. Heidän oli kuitenkin tehtävä se ennen kuin tukikohdan ase oli täysin ladattu.

Reyn vangitseminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinä pelkäät... että et koskaan tule yhtä vahvaksi kuin Darth Vader!
―Rey Kylo Renille[lähde]

Rey tuotiin Starkiller-tukikohtaan Kylo Renin kuulusteltavaksi, koska hän halusi tiedon Luke Skywalkerin sijainnin kertovasta kartasta. Pimeän puolen käyttäjä ei kuitenkaan pystynyt tutkimaan hänen ajatuksiaan, ja Rey onnistui päsemään Renin mieleen. Hetken hiljaisuudessa ja voimakkuudessa Rey taistelee mielensä avulla takaisin ja syvällä katseella kertoo Renille aistivansa tämän pelon, että hän olisi heikompi kuin isoisänsä Darth Vader. Tajuttuaan, että hän oli Voimalle herkkä, hän käytti mielenlumetta vartioineeseen iskusotilaaseen mahdollistaen pakonsa. Rey liikkui sitten Starkiller-tukikohdan läpi, hioen Voimakykyjään pysymällä havaitsemattomana. Kylo kertoi Snokelle Reyn kyvystä käyttää Voimaa, ja hänet määrättiin tuomaan Rey Snokelle. Kun Ren huomasi Reyn paenneen, hän raivostui.

Starkiller-tukikohdan taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki ryhmät, iskekää kaikella mitä löytyy!
―Poe Dameron[lähde]
Starkiller-tukikohdan taistelu.

Han Solo lensi Millennium Falconin Starkiller-tukikohtaan mukanaan Chewbacca ja Finn. Heidän tavoitteensa oli tuhota kilvet ja mahdollistaa X-siipisten hyökkäys, tosin Finnin päätehtävänä oli pelastaa Rey. Kilpien läpi valonnopeudella lentänyt Falcon laskeutui rajusti kallion reunalle. Han, Chewbacca ja Finn livahtivat päätukikohtaan ja vangitsivat kapteeni Phasman, jonka he pakottivat sammuttamaan kilvet ennen kuin jättivät hänet roskakuiluun. He kohtasivat Reyn, joka oli jo paennut itse. Kilpien ollessa poissa Poe Dameronin johtamat Sininen lentue ja Punainen lentue aloittivat hyökkäyksensä. He tulittivat tukikohdan heikkoa kohtaa, mutta eivät saaneet sitä tuhottua, koska Ensimmäinen ritarikunta lähetti TIE-hävittäjiä vastahyökkäykseen ja aiheuttamaan kaaosta Vastarinnalle.

Finn valmistautuu valosapelitaisteluun Kylo Reniä vastaan.

Tämän huomattuaan Han, Chewbacca, Finn ja Rey yrittivät tehdä reiän asettamalla lämpöräjähteitä tukikohtaan. Han kohtasi sitten poikansa, Kylo Renin, joka oli syntyessään nimeltään Ben, sillalla suuren kuopan yläpuolella, pyytäen poikaansa hylkäämään Snoken ja palaamaan Voiman pimeälle puolella. Ben, joka poisti naamionsa ja näytti melkein katuvalta, antoi valosapelinsa Sololle, ja pyysi isänsä apua, johon Solo sanoi tekevänsä mitä vaan hänen puolestaan. Ben lävisti sitten Hanin aseellaan. Reyn, Finnin ja Chewbaccan todistamana Han katsoi poikaansa viimeisen kerran ennen putoamistaan kuolemaan. Raivoissaan Chewbacca, Rey ja Finn alkoivat tulittaa Reniä ja iskusotilaita. Chewbacca haavoitti Reniä varsijousellaan, mutta Ren ajoi heitä takaa heitä pois tukikohdasta. Ren sai Finnin ja Reyn kiinni metsässä, ja tainnutti Reyn työntämällä hänet Voimalla puuhun. Suuttunut Finn otti Luken vanhan valosapelin ja hyökkäsi Reniä vastaan raivoissaan. Ren voitti kuitenkin entisen iskusotilaan helposti ja haavoitti tätä vakavasti. Yhtäkkiä Rey käytti telekinesiaa vetääkseen Skywalkerien valosapelin itselleen ja hyökkäsi Reniä vastaan.

Poe lentää sisään ja tuhoaa tukikohdan heikon kohdan.

Samoihin aikoihin tukikohdan lämpöräjähteet laukesivat mahdollistaen Poen lentämään sisään ja tuhoamaan heikon kohdan 30 sekuntia ennen kuin superase oli ladattu. Tämä aiheutti ketjureaktion, joka tuhosi tukikohdan ja koko planeetan pinnan. Rey ja Ren jatkoivat taistelua ja Ren oli aluksi voitolla. Kuitenkin kutsumalla Voimaa avukseen Rey onnistui päihittämään Renin ja haavoittaen häntä vakavasti hajottaen samalla tämän valosapelin. He joutuivat kuitenkin erilleen, kun heidän väliinsä muodostui kuilu. Rey palasi Finnin luokse ja alkoi olla epätoivoinen, koska Finn ei herännyt ja he olivat jumissa hajoamvalla planeetalla. Chewbacca saapui kuitenkin Millennium Falconissa pelastamaan heidät. Päätukikohdassa kaaos oli valloillan kun kenraali Hux lähtenyt ja kenelläkään ei ollut pakokeinoa. Saman aikaan Hux raportoi Snokelle, joka käski häntä pelastamaan Renin lopettaakseen hänen koulutuksensa ja paetakseen tukikohdasta. Millennium Falcon ja muu Vastarinnan laivasto onnistuivat pakenemaan Starkiller-tukikohdasta sen purkautuessa tulipalloksi ja siirtyivät hyperavaruuteen palatakseen D'Qariin.

Luke Skywalkerin löytäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olkoon Voima kanssasi.
―Leia Reylle[lähde]

Vastarinta juhli voittoaan kun Leia, Chewbacca ja Rey surivat Hanin kuolemaa. R2-D2 heräsi yhtäkkiä ja kertoi, että hänellä on kartta Luken sijaintiin, jonka ainoa puuttuva pala on Poen BB-8:lle antama. Yhdessä he saivat kartan valmiiksi ja paljastivat sijainnin planeetasta, jossa Luke Skywalker piileskeli. Finn oli toipumassa lääkintäyksikössä, jossa Rey suuteli häntä päähän ja kiitti kaikesta hänen nukkuessaan. R2-D2 ja Chewbacca mukanaan Rey seurasi karttaa kaukaiselle planeetalle, ja matkasi planeetan saarelle, jonka hän oli nähnyt aiemmin näyssään. Hän kohtasi Luken ja näytti tälle vanhan valosapelinsa.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kerron J.J. Abramsille jatkuvasti, että tämä on 4 miljardin dollarin elokuva. Meidän on kohdeltava sitä erityisellä tavalla. On uskomaton etuoikeus ja uskomaton vastuu ottaa jalokivi ja kohdella sitä tavalla, joka kunnioittaa sen menneisyyttä mutta tuo sen tulevaisuuteen.
―Bob Iger[lähde]
Lucasfilmin ostaminen George Lucasilta pohjusti tien Episodi VII:n luomiselle.

30. lokakuuta 2012 The Walt Disney Company ilmoitti ostaneensa Lucasfilm Ltd:n, Tähtien sodan luomisen taustalla olleen tuotantoyhtiön omistajaltaan, Tähtien sodan luoneelta George Lucasilta, 4,05 miljardilla dollarilla.[2] Hankinta tuli Lucasin 31. toukokuuta ilmoitetun eläkkeelle jäämisen vanavedessä,[18] ja sitä 1. kesäkuuta seuranneen ilmoituksen, että tuottaja Kathleen Kennedy siirtyy Lucasin tilalle Lucasfilmin varajohtajaksi.[19] Yhdistymisen osana Disney paljasti suunnittelevansa vuonna 2015 alkavaa jatko-osatrilogiaa, Kennedyn toimiessa vastaavana tuottajana.[2]

Tähtien sota: Episodi VII oli jo ollut suunnittelussa useita kuukausia Disneyn ja Lucasfilmin yhdistymisen aikana. Lucas oli kirjoittanut luonnokset jokaiseen kolmeen elokuvaan. Kennedy sanoi vähän aikaa tiedotteen jälkeen, että suunnitteluryhmä oli neuvottelemassa käsikirjoittajien kanssa elokuvan tarinasta.[20] Lucasfilm vahvisti 9. marraskuuta Episodi VII:n esituotannon alkaneen, ja Michael Ardntin kirjoittavan elokuvan käsikirjoituksen.[21] Uutislähteet raportoivat Ardntin osallisuudesta ensimmäisen kerran 8. marraskuuta, ilmoittaen, että sisäpiirin tietojen mukaan Ardnt on jo tehnyt 40-50-sivuisen luonnoksen, joka kertoman mukaan tuo Skywalkerin suvun saagan päätökseen uudessa trilogiassa.[22][23]Viittausvirhe: Kelpaamaton <ref>-elementti: virheelliset nimet, esim. liian monta StarWars.com tiedotti 25. tammikuuta 2013, että J.J. Abrams, tunnettu työstään televisiosarjan Lost ja uusimpien Star Trek -elokuvien parissa, ohjaa Episodi VII:n, mihin Tähtien sodan luoja Lucas kommentoi: "Olen ollut jatkuvasti vaikuttunut J.J:stä elokuvantekijänä ja tarinankertojana. Hän on ihanteellinen valinta uuden Tähtien sota -elokuvan ohjaajaksi eikä perintö voisi olla paremmissa käsissä."[1]

Lucas oli aluksi mukana konsulttina,[2] tosin hän luopui tehtävästä Disneyn päätettyä tehdä toisenlainen tarina kuin hänen alkuperäisessä suunnitelmassaan.[24][25] Hän tarkensi asiaa myöhemmin haastattelussa Stephen Colbertin kanssa: "Alkuperäinen tarina oli isästä, lapsista ja lapsenlapsista. En usko, että se on salaisuus kenellekään—se on romaaneissa—ja lapset olivat 20-vuotiaita ja kaikkea. Mutta he ovat vieneet sen uuteen suuntaan, ja olen innoissani—he eivät käyttäneet tarinaani, joten en tiedä, mitä he tekevät."[26]

Ensimmäisissä raporteissa kerrottiin, että Lawrence Kasdan (joka teki käsikirjoitukset Imperiumin vastaiskuun ja Jedin paluuseen) ja Simon Kinberg ovat apulaistuottajina kaikissa kolmessa tulevassa elokuvassa ja jakavat käsikirjoitusvastuun episodeissa VIII ja IX.[27][1] Kinberg kuvaili rooliaan prosessissa: "Olen kuin hovin ystävä. Konsultoin elokuvista. Työskentelin VII:n parissa: autoin kehittämään tarinaa, lukemaan käsikirjoituksia, luonnoksia tietyissä vaiheissa, ja kerroin mitä ajattelin niistä."[28] 24. lokakuuta 2013 Kasdanin ja Abramsin paljastettiin kirjoittaneen Ardntin käsikirjoitusta uudelleen.[29]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olen oppinut olemaan erittäin varovainen Tähtien sotaan liittyen. Jos sanon 'Tähtien sodassa ei tule olemaan rullalautoja'... se pääsee otsikoihin.
―Alan Horn, Disneyn johtaja[lähde]
The Force Awakensin näyttelijät.

The Force Awakensin kuvaukset alkoivat huhtikuussa 2014[30][31] Islannissa ja Abu Dhabissa.[32][33] 25. huhtikuuta Lucasfilm julkisti suunnitelmat uudesta jatkumosta, joka jättää huomioimatta olemassaolevan Expanded Universen, ja vahvisti Episodi VII:n ja sen jatko-osien olevan aikaisempien jatkumoiden ulkopuolella.[34] Tätä seurasi virallisen näyttelijälistan julkistaminen 29. huhtikuuta. Mark Hamill, Carrie Fisher, Harrison Ford, Kenny Baker, Peter Mayhew ja Anthony Daniels palaavat esittämään roolejaan alkuperäisen trilogian päähenkilöinä ja mukaan heidän kanssaan liittyvät lukuisat uudet näyttelijät johtavissa rooleissa: John Boyega, Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, Andy Serkis, Domhnall Gleeson ja Max von Sydow.[5] Hamill kommentoi Tähtien sotaan palaamisesta: "Osa kokemustani [Tähtien sodasta] oli sen jättäminen taakseni. Meillä oli alku, keskikohta ja loppu. Enkä todellakaan, miljoonassa vuodessa, koskaan odottanut palaavani. Luulin, että jos he tekevät lisää trilogioita, tarinani on ohi."[35] Denis Lawsonia pyydettiin uudelleen alkuperäisen trilogian rooliinsa Wedge Antillesina, mutta hän kieltäytyi sanoen, että se olisi pitkästyttänyt häntä.[36]

Elokuvan pääkuvaukset alkoivat Pinewoodin studioilla 16. toukokuuta 2014.[37][14][38][39] Visuaalista inspiraatiota varten Abrams katsoi John Fordin, Akira Kurosawan ja Terrence Malickin ohjaamia elokuvia.[40] Daniel Mindel, joka oli aiemmin työskennellyt Abramsin kuvauksen ohjaajana, palasi yhteistyöhön ohjaajan kanssa.[41] Tietojen mukaan yksi kohtaus kuvattiin IMAX-kameroilla.[42][43] Vaikka Peter Mayhew pystyi uusimaan roolinsa Chewbaccana,[44] osassa kohtauksista oli käytettävä sijaisnäyttelijää Mayhew'n iän ja fyysisen kunnon vuoksi.[45] 11. kesäkuuta 71-vuotias Harrison Ford mursi jalkansa hydraulisen oven pudotessa Pinewoodin studioilla ja hänet vietiin John Radcliffen sairaalaan Oxfordissa.[46] Hänen toipumisensa piti hänet pois kuvauksista kahdeksan viikon ajan.[47] Lisäksi Abrams sai pienen selkävamman yrittäessään nostaa ovea Fordin jalan päältä.[48] 28. kesäkuuta näyttelijä Andy Serkis vahvisti, että The Imaginarium Studios on osallisena elokuvan liikkeenseurannassa, kuten myös tulevissa Tähtien sota -projekteissa. Serkis vahvisti myös, että hänen esittämänsä hahmo hyödyntää liikkeenseurantaa.[49] 6. heinäkuuta Lucasfilm vahvisti Crystal Clarken ja Pip Andersenin tulleen valituksi näyttelemään elokuvassa avoimen haun perusteella Yhdistyneessä kuningaskunnassa. He myös paljastivat, että kuvauksissa pidetään kahden viikon tauko elokuussa Harrison Fordin jalkavamman vuoksi. Myöhemmin kuvaukset jatkuvat ja loppuvat myöhemmin syksyllä.[50] Abrams, Hamill ja Daisy Ridley kuvastivat kolmen päivän ajan Skellig Michaelissa, Kerryn kreivikunnassa Irlannissa.[51]

6. marraskuuta 2014 Tähtien sodan virallisilla Twitter-sivuilla ilmoitettiin, että pääosa elokuvan kuvauksista oli saatu tehtyä. Postauksessa myös ilmoitettiin, että elokuvan virallinen nimi tulee olemaan Star Wars: The Force Awakens, ja sen liitteenä tuli kuva elokuvan nimikyltistä, josta alkuperäisen trilogian elokuvien tapaan puuttui "episodi"-maininta.[52] 26. lokakuuta 2015 elokuvan tehosteet olivat valmistumassa "seuraavien viikkojen aikana".[53]

Suomessa elokuvan käänsivät Timo Porri suomeksi ja Janne Staffans ruotsiksi. Turvatoimet ja aikataulu olivat niin tiukkoja, että kääntäjät eivät halunneet nimiään elokuvan lopputeksteihin. Käännös piti tehdä Disneyn Suomen-toimistolla Disneyn koneilla ja ohjelmilla, joilla tekstiä ei voinut tallentaa. Kääntäjille näytettiin elokuvasta versio, jossa näkyi vain puhujien päät.[54][55]

Suunnittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Michael Kaplan, joka suunnitteli asusteet Abramsin Star Trek -elokuviin hoitaa vaatetuksen myös Episodi VII:ssä.[56] Kaplan suunnitteli uudet iskusotilaiden univormut elokuvaan, koska päätettiin, että vanhat puvut eivät kestäisi nykyaikaista tarkastelua. Nämä uudet univormut olivat Applen tuotteiden inspiroimia.[57] Tuotantoryhmä teki uuden C-3PO:n puvun Danielsille,[58] kun taas R2 Builders Clubin jäsenet tarjosivat R2-D2:n mallin ja valvoivat sitä.[59]

Valvova äänimuokkaaja Matthew Wood hankki entistä Star Wars: The Clone Warsin tuotantoryhmää to nauhoittamaan taustaääniä.[60] Lisäksi Ewan McGregor ja Frank Oz nauhoittivat uusia vuorosanoja Reyn Voimanäkyyn. McGregorin nauhoitus yhdistettiin edesmenneen Alec Guinnessin ääneen, ja aikaisempaa Yodan ääntä käytettiin lopulta Ozin uuden nauhoituksen sijaan.[61]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konsertissa 9. helmikuuta säveltäjä John Williams sanoi toivovansa saada mahdollisuuden tehdä musiikin koko uuteen trilogiaan.[62] Abrams teki uusia lausuntoja tästä Star Trek Into Darkness -konferenssissa 29. huhtikuuta, sanoen "Edelleen, Tähtien sotaan liittyen, on hyvin aikaista, mutta uskon, että John Williams on tekemässä sitä elokuvaa koska hän oli siellä kauan ennen minua."[63] 27. kesäkuuta 2013 video Williamsista vahvistamassa, että hän säveltää uuden elokuvan näytettiin Celebration Europe II:ssa.[7] 21. maaliskuuta 2015 Lucasfilm ilmoitti, että John Williams johtaa elokuvan musiikin Los Angelesissa. Edellisten näyteltyjen elokuvien musiikki nauhoitettiin Yhdistyneessä kuningaskunnassa Lontoon sinfoniaorkesterin kanssa.[64] Sessiot olivat kesällä ja syksyllä 2015.[65]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Me elämme nyt niin erilaisessa ajassa. Se on kuin kilpailu, jossa katsotaan, kuka vuotaa tietoja seuraavaa tyyppiä nopeammin. Pidän sormia ristissä, etteivät he saa käsikirjoituksen kopiota ja vuoda koko juttua Internetiin.
―Mark Hamill[lähde]
Virallinen logo

Elokuvan ensimmäisestä trailerista—joka julkaistiin etuajassa fanien ja Abramsin pyyntöjen vuoksi[66][67]—tiedotettiin Bad Robot Productionsin Twitterissä, jossa oli huomautus Abramsilta sanoen fanien näkevän "pienen vilauksen siitä, minkä parissa työskentelemme."[68] 88 sekunnin mittainen traileri näytettiin 30 elokuvateatterissa Pohjois-Amerikassa ja julkaistiin Internetissä 28. marraskuuta 2014.[69][70] Traileri näytettiin teattereissa ympäri maailman joulukuusta 2014 alkaen.[69] Hahmot ja heidän nimensä paljastettiin valekeräilykorteissa hieman myöhemmin.[71] Aikaisemmin marraskuussa Abrams teki cameo-esiintymisen ohjelmassa Last Week Tonight with John Oliver, jossa hän ohjaa R2-D2:ta The Force Awakensin lavasteissa. Kun kala Oliverin lohikanuunasta putoaa käsikirjoituksen päälle, Abrams turhautuu ja poistuu elokuvasta.[72]

Toinen traileri julkaistiin 16. huhtikuuta 2015.[73] Varietyn kesäkuun 2015 numeron pääjuttu käsitteli The Force Awakensia ja se sisälsi haastatteluja näyttelijöiden ja kuvausryhmän kanssa sekä kuvia Annie Leibovitzin kuvauksista.[74] Myös Entertainment Weeklyn ja Empiren elokuun numeroissa oli elokuva kansijuttuna.[75][76][77] The Force Awakens oli esittelyssä vuoden 2015 San Diego Comic-Conissa ja D23:ssa.[78][79] Jälkimmäisessä tapahtumassa paljastettiin, että Drew Struzan oli palannut tekemään elokuvan julisteen, mukaan lukien tapahtumaan yksinoikeudellisen julisteen.[80] Kolmas, lyhyempi traileri julkaistiin Tähtien sodan Instagramissa 27. elokuuta.[81] 23 syyskuuta Facebook julkaisi 360-asteisen panoraamavideon Jakkussa ajavasta kiiturista.[82] Virallinen juliste julkaistiin 18. lokakuuta 2015,[4] ja trailerin ensiesitys oli 19. lokakuuta ESPN:n Monday Night Footballin aikana.[83]

Näyttelijät ja tuotantoryhmä esiintyivät useissa TV-ohjelmissa, kuten Good Morning America,[84] Live! with Kelly and Michael[85] ja 60 Minutes.[86][87] Abrams, Boyega ja Ridley osallistuivat Saturday Night Liven sketsiin, jossa tuotantoryhmä ja julkkisvieraat esiintyivät koenäytöksissä. Parodioitujen aiheiden joukossa olivat rasistiset reaktiot Boyegan valintaan, Lucasin kommentit poisjäännistään ja Abramsin osallisuus kilpailevassa Star Trekissä.[88][89] Abrams ja näyttelijät esiintyivät Jimmy Kimmel Live!n Tähtien sota -aiheisessa jaksossa 23. marraskuuta.[90] Harrison Ford kertoi kuvauksissa sattuneesta vammastaan The Tonight Show with Jimmy Fallonissa tuhoamalla Han Solo -toimintahahmon.[91]

Osa näyttelijöistä ja tuotantoryhmästä esiintyi myös virallisessa lehdistötilaisuudessa 5. marraskuuta.[92] Elokuvan kutsuvierasensi-ilta oli 14. joulukuuta Hollywood Boulevardilla.[93] Tapahtuma näytettiin suorana lähetyksenä StarWars.comissa.[94] Näyttelijät (myös droidit) osallistuivat sarjan musiikin a capella -potpuriin Jimmy Fallonin ja The Rootsin kanssa The Tonight Show'ssa.[95] Ford ja Abrams osallistuivat The Late Show with Stephen Colbertin sketsiin, jossa kerrottiin Fordin paluusta: Colbert mukamas vakuutti Abramsin antamaan Hanin roolin hänelle.[96] Myöhemmin Fordin esiintyessä Conanissa häntä pyydettiin signeeraamaan tuottaja Jordan Schlanskyn LEGO- Millennium Falcon, ja hän "vahingossa" pudotti sen.[97]

Hyväntekeväisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

21. toukokuuta 2014 Disney, Lucasfilm ja Bad Robot tiedottivat "Force for Change" -hyväntekeväisyyskampanjasta "maailman suurimpien ongelmien poistamiseksi". Aluksi kampanja keskittyy lahjoituksiin UNICEFille. Jokainen lahjoittava henkilö osallistui kilpailuun voittaakseen vierailun kuvauspaikalle ja esiintymisen Episodi VII:ssä.[98] 11. elokuuta Coloradon Denverissä asuva D.C. Barns julistettiin kilpailun voittajaksi.[99] J.J. Abrams julkaisi myöhemmin YouTube-videon, jossa tiedotettiin kilpailun keränneen 4,26 miljoonaa dollaria.[100] Elokuussa 2014 useat elokuvan tekijät osallistuivat jäävesihaasteeseen, Internet-ilmiöön, jossa osallistujan päälle kaadetan vettä lupauksena lahjoittaa ALS-yhdistykselle.[101] 21. huhtikuuta 2015 Abrams esiintyi Jimmy Kimmel Live!-ohjelmassa, jossa hän suoritti "Twizzler-haasteen" Chewbaccan kanssa autismitietoisuuskuukauden kunniaksi.[102] Elokuussa 2015 Lucasfilm ja HP aloittivat kahden kuukauden ohjelman nimeltään "Art Awakens", johon lähetetään The Force Awakensin inspiroimaa taidetta. Näistä tietty määrä valitaan taidenäyttelyyn, jonka tuotot menevät "Force for Change" -kampanjaan.[103] 5. marraskuuta 2015 ohjaaja J.J. Abrams esitti elokuvan keskeneräisen version Daniel Fleetwoodille, 32-vuotiaalle Tähtien sodan fanille, joka oli kuolemassa syöpään ennen elokuvan julkaisua. Kampanjaa elokuvan näyttämiseksi hänelle tukivat useat elokuvan näyttelijöistä, kuten John Boyega, Mark Hamill ja Gwendoline Christie. Fleetwood menehtyi 9. tai 10. marraskuuta 2015.[104] Elokuva tulee myös Kansainvälisen avaruusaseman astronauttien katsottavaksi.[105] 28. marraskuuta kerrottiin, että R2-KT, Katie Johnsonin kunniaksi tehty droidi, tulee esiintymään The Force Awakensissä.[106] Albin Johnson, 501st Legionin perustaja ja Katien isä, oli rakentanut droidin kun Katiella todettiin aivosyöpä. R2-KT:n esiintymisen lisäksi muunnelma 501st:n logosta oli lippuna Maz Kanatan linnan ulkopuolella.[107]

Markkinointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juliste D23 Exposta

Disneyn hankittua Lucasfilmin 2012 sen "mielikuvitusinsinöörit" alkoivat suunnitella Tähtien sota -aiheisia laajennuksia useisiin Disneyn huvipuistoihin. Kuitenkin Bob Iger keskeytti laajennustyöt, kunnes The Force Awakens ja muut elokuvat ovat siinä vaiheessa, että niiden osia voidaan sisällyttää.[108] 15. elokuuta 2015 ilmoitettiin, että suunnitelmat Tähtien sota -aiheisista alueista Disneyn puistoihin etenevät, ja niissä tulee olemaan The Force Awakensin sisältöä.[109]

Disneyn mainoskampanja elokuvaan alkoi 4. syyskuuta 2015—nimeltään "Force Friday".[110] Syksyllä 2015 Lucasfilm julkaisee sarjan kirjoja ja sarjakuvia, jotka yhdistävät episodit VI ja VII.[111][112] Elokuvan romaaniversio tullaan julkaisemaan,[113] kuten muita suoraan elokuvaan liittyviä teoksia, esimerkiksi taidekirja,[114] henkilöantologia[115] ja Ultimate Sticker Collection.[116] Lisäksi sisältöä The Force Awakensistä tulee olemaan videopeleissä Disney Infinity 3.0 ja Star Wars Battlefront.[117][118] Lucasfilm on myös tehnyt yhteistyötä kahdeksan suuren merkin kanssa: Covergirl & Max Factor, Duracell, FCA US, General Mills, HP, Subway ja Verizon.[119] Elokuusta 2015 alkaen Target-kaupoissa oli kampanja "Share the Force", johon kuului TV-mainoksia, ainutlaatuista tavaraa kaupoissa ja verkossa oleva ohjelma, jossa Tähtien sodan fanit voivat lähettää kuvia ja videoita, jotka sisälsivät heidän muistojaan Tähtien sodasta.[120] Japanin All Nippon Airways tiedotti, että osa sen lentokoneista on maalattu sisältämään elementtejä The Force Awakensistä.[121]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvaliput tulivat saataville 19. lokakuuta,[4] ja useissa verkkokaupoissa oli katkoksia suuren kysynnän vuoksi, myös suurilla sivustoilla kuten Fandangossa.[122][123] Elokuvan julkaisuun mennessä ennakkolippuja oli myyty yli 100 miljoonalla dollarilla, ohittaen Yön ritarin aikaisemman ennätyksen.[124] Jotkin elokuvateatteriketjut ovat päättäneet rajoittaa fanien rooliasujen käyttöä. Esimerkiksi AMC ja Cinemark kielsivät naamiot ja kasvomaalin, kuten myös asejäljitelmät. Jotkin ketjut ovat myös kieltäneet yleisesti valosapelilelujen kantamisen.[125]

Elokuvalla on 94% "tuore" arvio Rotten Tomatoes -sivustolla, jossa sillä on 268 arvostelua ja keskipisteet 8,3/10.[126][127] New York Timesin Manohla Dargis sanoi, että "Suuret uutiset "Star Wars: The Force Awakensistä" on — spoilerivaroitus — että se on hyvä!" ja että elokuva "alkaa taistelulla ja päättyy merkitykselliseen hiljaisuuteen."[128] Denver Postin John Wenzel antoi elokuvalle 3,5 tähteä neljästä, kutsuen sitä "'mestarilliseksi sinfoniaksi" ja ylistäen elokuvan painottumista "käytännöllisiin tehosteisiin ja toellisiin lavasteisiin."[129] Richard Roeper antoi elokuvalle neljä tähteä.[130]

Tekijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olemme niin innoissamme vihdoinkin kertoessamme Episodi VII:n näyttelijäryhmän. On sekä jännittävää että epätodellista nähdä rakastettu alkuperäinen ryhmä ja nämä loistavat uudet esiintyjät yhdessä tuomassa tämän maailman elämään, vielä kerran. Aloitamme kuvaukset muutaman viikon kuluttua ja kaikki tekevät parhaansa saadakseen fanit ylpeiksi.
―Ohjaaja J.J. Abrams[lähde]

Tyypin mukaan [+/–]

Näyttelijät Tuotantoryhmä

Näyttelijät

Tuotantoryhmä

J.J. Abrams ja Kathleen Kennedy Bad Robot Productionsissa

Mainitsemattomat

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyypin mukaan [+/–]

Hahmot Olennot Droidimallit Tapahtumat Paikat
Organisaatiot ja arvonimet Lajit Kulkuneuvot ja alukset Aseet ja teknologia Sekalaiset

Hahmot

Olennot

 • Barghest (Ensimmäisen kerran tunnistettu nimellä ”barghest”)
  • Izby (Ensimmäisen kerran tunnistettu nimellä ”Izby”)
 • Bird
 • Dog (Ainoastaan maininta)
 • Fantabu (First appearance, as fur and wool)
 • Govath (First appearance, as wool)
 • Happabore (Ensimmäinen esiintyminen)
 • Luggabeast (Ensimmäinen esiintyminen)
 • Moof (Ensimmäinen maininta)
 • Nightwatcher worm (Ensimmäinen esiintyminen)
 • Rathtar (Ensimmäinen esiintyminen)
 • Sneep (Ensimmäinen esiintyminen)
 • Wort

Droidimallit

Tapahtumat

Paikat

Organisaatiot ja arvonimet

Lajit

Kulkuneuvot ja alukset

Aseet ja teknologia

Sekalaiset

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian kuvia tämän artikkelin aiheesta.
 1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 StarWars.com Star Wars Is Being Kick-Started with Dynamite J.J. Abrams to Direct Star Wars: Episode VII StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 2,8 DISNEY TO ACQUIRE LUCASFILM LTD. (2012-10-30). The Walt Disney Company. thewaltdisneycompany.com. Arkistoitu alkuperäisestä 30. marraskuuta 2012.
 3. StarWars.com Rogue One is the First Star Wars Stand-Alone Film, Rian Johnson to Write and Direct Star Wars: Episode VIII StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 StarWars.com Star Wars: The Force Awakens Theatrical Poster First Look, In-theater Exclusives And More StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 5,12 5,13 5,14 5,15 5,16 5,17 StarWars.com Star Wars: Episode VII Cast Announced StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 6. 6,0 6,1 StarWars.com Star Wars: Episode VII Adds Academy Award Winner Lupita Nyong'o and Game of Thrones' Gwendoline Christie StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 7. 7,0 7,1 7,2 StarWars.com Star Wars Celebration Europe 2013: John Williams to Score Star Wars: Episode VII StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 8. [1]
 9. StarWars.com Star Wars: Episode VII to Open December 18, 2015 StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 10. Star Wars: The Force Awakens (2015). Fandango.
 11. Star Wars Episode 7 script still not finalized - Movies News - Digital Spy (2013-12-16). Digital Spy. Hearst Magazines UK. Arkistoitu alkuperäisestä 22. maaliskuuta 2019.
 12. 12,0 12,1 12,2 Star Wars: The Force Awakens: Kuvasanakirja
 13. TwitterLogo.svg Pablo Hidalgo (@pablohidalgo) Twitterissä: ”It's 34 years after IV. 30 after VI.” (linkki varmuuskopioon)
 14. 14,0 14,1 StarWars.com Star Wars: Episode VII Set to Roll Cameras May 2014 StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 15. TwitterLogo.svg Jeremy Conrad (@ManaByte) Twitterissä: ”Rebels = Resistance Empire = The First Order #TheForceAwakens” (kuvakaappaus)
 16. SWYTlogo.png Star Wars: The Force Awakens Official Teaser Trailer virallisella Tähtien sodan YouTube-kanavalla (linkki varmuuskopioon)
 17. Netflix will stream Star Wars: The Force Awakens in Canada — but not the U.S. (October 24, 2015). Polygon.
 18. George Lucas Announces Retirement :: Movies :: News :: Paste (2012-05-31). Paste Magazine. pastemagazine.com.
 19. StarWars.com Kathleen Kennedy to become Co-Chair of Lucasfilm Ltd. StarWars.comissa (sisältö ei enää käytössä; linkki varmuuskopioon)
 20. 20,0 20,1 StarWars.com New Video Series: A Discussion About the Future of Star Wars StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 21. 21,0 21,1 StarWars.com Michael Arndt to Write Screenplay for Star Wars: Episode VII StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 22. Update: Star Wars: Episode VII Writer Confirmed -- Vulture (2012-11-08, 3:44pm). Vulture - Entertainment News. vulture.com.
 23. New 'Star Wars' Movie Has Treatment by 'Toy Story 3' Writer (2012-11-08). The Hollywood Reporter. hollywoodreporter.com. Arkistoitu alkuperäisestä 7. elokuuta 2020.
 24. George Lucas on new Star Wars film: 'They weren’t keen to have me involved' (November 20, 2015). Entertainment Weekly.
 25. How George Lucas' Star Wars 7 Ideas Were Used By Disney (January 20, 2015). Cinema Blend.
 26. Stephen Colbert Says He Never Wanted to Host The Daily Show (April 18, 2015). denofgeek.com.
 27. 'Star Wars': Lawrence Kasdan, Simon Kinberg to Write, Produce - Hollywood Reporter (November 20, 2012, 4:41pm PST). The Hollywood Reporter.
 28. Simon Kinberg describes the brain trust that is plotting the next generation of Star Wars films (August 4, 2015). EW.com.
 29. 29,00 29,01 29,02 29,03 29,04 29,05 29,06 29,07 29,08 29,09 29,10 Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti;viitettä KasdanAbrams ei löytynyt
 30. Disney Chief Reveals 'Star Wars: VII' Casting Almost Complete, Says Film Is Already Shooting (Video) (April 5, 2014). The Hollywood Reporter.
 31. 'Star Wars: Episode VII' has already begun filming, says Disney's Alan Horn -- VIDEO (April 6, 2014). Entertainment Weekly.
 32. Star Wars tekin upp á Íslandi í apríl. visir.is. Käännetty Google-kääntäjällä
 33. Alan Horn Confirms Episode VII Filming In Abu Dhabi (April 22, 2014). TheForce.net.
 34. StarWars.com The Legendary Star Wars Expanded Universe Turns a New Page StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 35. 'Star Wars: The Force Awakens': Mark Hamill on his emotional -- and scruffy -- return as Luke Skywalker (December 15, 2014). EW.com.
 36. New Star Wars films ‘would have bored me’, says Scots actor Denis Lawson (May 5, 2014). thecourier.co.uk.
 37. StarWars.com Star Wars Star Wars Feature Film Production Returns to the U.K. StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 38. Facebook icon.svg  (16. toukokuuta 2014). ”Officially begun, production has.”
 39. Facebook icon.svg  (16. toukokuuta 2014). ”Day one at Pinewood Studios.”
 40. JJ Abrams: new Star Wars movie 'influenced by Terrence Malick' (December 10, 2015). The Guardian.
 41. BBFC admin. Star Wars Episode 7 to be Shot on Film by Dan Mindel (August 22, 2013). Boba Fett Fan Club.
 42. TwitterLogo.svg Bad Robot Productions (@bad_robot) Twitterissä: ”#bestformatever.” (linkki varmuuskopioon)
 43. With 'Interstellar,' Imax Takes Aim at the Bigger Picture (October 29, 2014). Variety.
 44. Chewbacca Actor Peter Mayhew Said To Return For Star Wars Episode VII (April 7, 2014). TheForce.net.
 45. Star Wars: The Force Awakens: Inside Harrison Ford's return as Han Solo (August 13, 2015). EW.com.
 46. Harrison Ford broke left leg in accident, publicist confirms (June 19, 2014). BBC News.
 47. 'Star Wars' Injury to Sideline Harrison Ford for Eight Weeks (June 16, 2014). The Hollywood Reporter.
 48. J.J. Abrams Broke His Back Trying to Help Harrison Ford on Star Wars: The Force Awakens Set (July 31, 2015). E! Online.
 49. Andy Serkis Performance Capture Confirmation
 50. 50,0 50,1 50,2 StarWars.com Star Wars: Episode VII Production Update StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 51. Star Wars in Kerry: The force is strong with this one... (2014-07-31). Irish Examiner.
 52. TwitterLogo.svg Star Wars (@starwars) Twitterissä: ”Star Wars: The Force Awakens has completed principal photography. #StarWarsVII #TheForceAwakens” (linkki varmuuskopioon)
 53. STAR WARS: J.J. ABRAMS SAYS IT'S 'NO ACCIDENT' THAT LUKE SKYWALKER ISN'T IN FORCE AWAKENS TRAILERS (2015-10-27). IGN.
 54. Leppänen, Nelli. Konkarikääntäjän kädenjälki näkyy sadoissa elokuvissa (25.10.2023). Kopiosto. Arkistoitu alkuperäisestä 30. marraskuuta 2023.
 55. HS: Suomentaja turhautui turvatoimiin – ei halunnut nimeään Star Warsin lopputeksteihin (22.12.2015). MTV3. Arkistoitu alkuperäisestä 21. maaliskuuta 2024.
 56. "Star Trek" Costume Designer Michael Kaplan On Dressing Starfleet And Keeping Trekkies Happy (May 17, 2013). Buzzfeed.
 57. How Apple Inspired the Stormtroopers of Star Wars: The Force Awakens (May 19, 2015). vanityfair.com.
 58. Anthony Daniels' deep-dive 'Star Wars' interview: C-3PO's past, present and future (September 16, 2014). EW.com.
 59. StarWars.com R2-D2 Is in Star Wars: Episode VII, and He's Fan-Made StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 60. Rebel Force Radio: TFA Review Show #1 (December 20, 2015). RebelForce Radio.
 61. Obi-Wan and Yoda are secretly in Star Wars: The Force Awakens – exclusive (December 20, 2015). Entertainment Weekly.
 62. Williams Says He ‘Hopes’ to Work on New Star Wars Trilogy
 63. Philiana Ng. J.J. Abrams Says John Williams Likely to Score 'Star Wars: Episode VII' (April 30, 2013). The Hollywood Reporter.
 64. StarWars.com John Williams to Record Star Wars: The Force Awakens Score in Los Angeles StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 65. International Musician John Williams - Back Again to a Galaxy .... afm.org.
 66. Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti;viitettä Theme ei löytynyt
 67. Lucky VII: Superfan J.J. Abrams on Directing The Force Awakens (November 2015). Wired.
 68. TwitterLogo.svg Bad Robot Productions (@bad_robot) Twitterissä (kuvakaappaus)
 69. 69,0 69,1 StarWars.com Star Wars: The Force Awakens Tease Theater List StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 70. SWYTlogo.png Star Wars: The Force Awakens Official Teaser Trailer virallisella Tähtien sodan YouTube-kanavalla (linkki varmuuskopioon)
 71. 71,0 71,1 71,2 71,3 'Star Wars: The Force Awakens' character names revealed (in coolest way possible) -- exclusive (December 11, 2014). Entertainment Weekly.
 72. J.J. Abrams And R2-D2 Cameo On John Oliver's Last Week Tonight (November 10, 2014). TheForce.net.
 73. SWYTlogo.png Star Wars: The Force Awakens Official Teaser #2 virallisella Tähtien sodan YouTube-kanavalla (linkki varmuuskopioon)
 74. The Cast of Star Wars: The Force Awakens on the Cover of Vanity Fair (May 3, 2015). Vanity Fair.
 75. StarWars.com Entertainment Weekly Previews Star Wars: The Force Awakens StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 76. Exclusive Empire Star Wars Cover Revealed (August 21, 2015). Empire.
 77. Exclusive Empire’s Second Star Wars Cover Revealed (August 21, 2015). Empire.
 78. StarWars.com Star Wars: The Force Awakens and More Coming to San Diego Comic-Con 2015 StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 79. StarWars.com 8 Cool Star Wars Things at D23 Expo StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 80. Drew Struzan says The Force Awakens could be 'the best Star Wars you've ever seen' (August 19, 2015). EW.com.
 81. StarWars.com New Footage of Star Wars: The Force Awakens Debuts on Instagram! StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 82. Facebook Launches 360-Degree Videos with 'Star Wars,' 'SNL,' Vice and More (September 23, 2015). Variety.
 83. Star Wars: The Force Awakens poster and trailer announced! (October 18, 2015). Entertainment Weekly.
 84. Good Morning America Star Wars Cast Interview Video Round Up! (December 11, 2015). TheForce.net.
 85. John Boyega, Daisy Ridley, And Billie Lourd On Live! With Kelly And Michael (December 11, 2015). TheForce.net.
 86. John Williams & J.J. Abrams To Appear On 60 Minutes (December 11, 2015). TheForce.net.
 87. J.J. Abrams Gives 60 Minutes A Sneak Peek Into Star Wars: The Force Awakens (December 11, 2015). TheForce.net.
 88. SNL reveals Star Wars: The Force Awakens auditions from Jon Hamm, Emma Stone & more (November 22, 2015).
 89. Star Wars Auditions - SNL (November 22, 2015). YouTube.
 90. J.J. Abrams and Star Wars cast to visit Jimmy Kimmel Live! on Nov. 23 (October 30, 2015). Entertainment Weekly.
 91. Harrison Ford Demos His Star Wars Injury Using a Han Solo Doll (2015-12-02). YouTube.
 92. Everything that happened during the Star Wars: The Force Awakens press conference (December 6, 2015). Entertainment Weekly.
 93. 'Star Wars: The Force Awakens': A recap of the world premiere from celebrity cosplay on the red carpet to the first reactions (December 15, 2015). Los Angeles Times.
 94. StarWars.com Watch the Star Wars: The Force Awakens Red Carpet Live at StarWars.com StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 95. Jimmy Fallon, The Roots & "Star Wars: The Force Awakens" Cast Sing "Star Wars" Medley (A Cappella). YouTube.
 96. Harrison Ford Almost Wasn't In "Star Wars: The Force Awakens" (2015-12-16). YouTube.
 97. Jordan Schlansky Asks Harrison Ford To Sign His Millennium Falcon - CONAN on TBS (2015-12-17). YouTube.
 98. Star Wars: Force for Change.
 99. 99,0 99,1 SWYTlogo.png Star Wars: Force For Change Winner Reveal virallisella Tähtien sodan YouTube-kanavalla (linkki varmuuskopioon)
 100. J.J. Abrams And The Star Wars Crew Thank Fans For 'Force For Change' Donations (December 18, 2014). TheForce.net.
 101. 'Star Wars: Episode VII' Cast Takes Ice Bucket Challenge (August 26, 2014). Huffington Post.
 102. J.J. Abrams & Chewbacca took the Twizzler Challenge on Kimmel and basically remade Lady and the Tramp (April 22, 2015). ew.com.
 103. StarWars.com Lucasfilm and HP Celebrate Star Wars: The Force Awakens with "Art Awakens" Program StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 104. Terminally ill Star Wars fan Daniel Fleetwood dies aged 32, his wife confirms (November 10, 2015). Metro.
 105. ISS Astronauts Will Watch New Star Wars Movie in Space (December 13, 2015). Time.
 106. TwitterLogo.svg Albin Johnson (@tk210) Twitterissä: ”It's official, R2-KT is in The Force Awakens. We just received permission to share the news. #R2KTinStarWars @ArtooKatee #StarWars” (kuvakaappaus)
 107. Facebook icon.svg  (20. joulukuuta 2015). ”As we lift our restrictions on spoilers, we thought it might be appropriate to express thanks for this "Easter egg" in ‪#‎TheForceAwakens‬. A variation of the ‪#‎501st‬ logo flies proudly on a flag at Maz Kanata's castle on the planet Takodana. Thank you to J. J. Abrams and all of the crew at Lucasfilm and Disney for honoring our contributions to the Star Wars franchise. ‪#‎StarWars‬ ‪#‎BadGuysDoingGood‬”
 108. 'Star Wars' Theme Park Attractions to Be Based on New Films, Not Old (EXCLUSIVE) (December 10, 2014). Variety. variety.com.
 109. StarWars.com New and Enhanced Star Wars Experiences Coming to Disney Parks StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 110. StarWars.com Star Wars: The Force Awakens Products to Arrive on 'Force Friday,' September 4 StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 111. StarWars.com "Journey to Star Wars: The Force Awakens" Publishing Program Coming Fall 2015 StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 112. Star Wars to release 20 books in journey to The Force Awakens -- exclusive (March 10, 2015). Entertainment Weekly.
 113. STAR WARS CELEBRATION: ALAN DEAN FOSTER WRITING THE FORCE AWAKENS NOVELIZATION. IGN.
 114. Amazon favicon.png The Art of Star Wars Episode VII: The Force Awakens Amazon.co.uk-sivustolla (linkki varmuuskopioon)
 115. Amazon favicon.png Star Wars: The Force Awakens: Character Anthology Amazon.com-sivustolla (linkki varmuuskopioon)
 116. Amazon favicon.png Ultimate Sticker Collection: Star Wars: The Force Awakens Amazon.com-sivustolla (linkki varmuuskopioon)
 117. StarWars.com Star Wars Comes to Disney Infinity 3.0! StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 118. StarWars.com EA Previews the Battle of Jakku in Star Wars Battlefront! StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 119. With the force of ‘Star Wars,’ Disney tightens grip on toy universe (August 17, 2015). Washington Post.
 120. Target Captures Star Wars Fan Memories From 1977 to Today (August 25, 2015). adage.com.
 121. New ANA 'Star Wars' planes feature R2-D2 and BB-8 (August 19, 2015). CNN.com.
 122. 'Star Wars: The Force Awakens' Presales Crash Movie Ticket Sites (October 19, 2015). The Hollywood Reporter.
 123. 'Star Wars' Advance Ticket Demand Crashes U.K. Theater Websites (October 19, 2015). The Hollywood Reporter.
 124. 'Star Wars: The Force Awakens' Sells More Than $100 Million in Advance Tickets (December 15, 2015). Variety.
 125. 'Star Wars: The Force Awakens' Book Release Delayed To Prevent Spoilers From Leaking (November 3, 2015). International Business Times.
 126. Rotten Tomatoes - Star Wars: Force Awakens (December 19, 2015). Rotten Tomatoes.
 127. Katso tämä kuva
 128. ‘Star Wars: The Force Awakens’ Delivers the Thrills, With a Touch of Humanity (December 16, 2015). New York Times.
 129. "Star Wars: The Force Awakens" movie review: A masterful symphony at last (December 16, 2015). Denver Post.
 130. Richard Roeper Reviews "Star Wars: The Force Awakens" (December 16, 2015). YouTube.
 131. 131,0 131,1 131,2 131,3 131,4 131,5 SWInsider.pngLaunch Pad”—Star Wars Insider 150
 132. 132,0 132,1 Adam Driver and Lupita Nyong'o's Characters Revealed in Exclusive Star Wars: The Force Awakens Photos (May 4, 2015). Vanity Fair.
 133. StarWars.com Capturing a Galaxy: An Interview with Annie Leibovitz – Exclusive StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 134. Comic Con 2015: New Star Wars Episode 7 Character Details (July 10, 2015). IGN.
 135. New Star Wars: The Force Awakens Planet Name and Other Plot Details Revealed by Children's Book. Star Wars News Net.
 136. http://i0.wp.com/makingstarwars.net/wp-content/uploads/2015/05/phasma_big.jpg
 137. Tim Rose frustrated at Star Wars secrecy (September 25, 2015). The Australian.
 138. Facebook icon.svg  (20. lokakuuta 2015). ”Well I'm small and blurry and only in a brief moment, but I made the trailer, lol! I'm just to the left of Finn's cheek. You can just make out my large head and black vest ;) Dang I love those new X-Wings!”
 139. SWYTlogo.png Will Warwick Davis Appear in Star Wars: Episode VII? virallisella Tähtien sodan YouTube-kanavalla (linkki varmuuskopioon)
 140. Star Wars: The Force Awakens: J.J. Abrams explains what's in a name (August 12, 2015). Entertainment Weekly.
 141. StarWars.com SDCC 2015: Star Wars: The Force Awakens Panel Liveblog StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 142. Carrie Fisher’s Daughter Billie Lourd Confirms She's Not Young Princess Leia in 'The Force Awakens' (May 11, 2015). Entertainment Tonight.
 143. TwitterLogo.svg James Arnold Taylor (@jatactor) Twitterissä: ”yes, it was me originally but they replaced my version with Ewan.” (linkki varmuuskopioon) (in response to "it was you for the split second saying Rey correct?" [in The Force Awakens])
 144. StarWars.com Concept Artists for Past and Future Star Wars Films Coming to Celebration Europe StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tähtien sota: Episodi VII – The Force Awakens
Kirjat
Kokonaiset versiot
Romaani · Nuortenromaani · Rey's Story · Sarjakuva
Storybook · Read-Along Storybook and CD · Golden Book
Osittaiset versiot
Finn & Rey Escape! · Han & Chewie Return! · Rey Meets BB-8 · Finn & the First Order
Finn and Poe Team Up! · New Adventures · Finn's Mission · The Adventures of BB-8
Chaos at the Castle · The Fight in the Forest · Lightsaber Rescue · Rolling with BB-8! · The Chewbacca Story
Henkilökirjat
Before the Awakening
Rey's Survival Guide · Poe Dameron: A Pilot's Logbook · Character story 3
Kulissien takana
The Art of · The Making of
Opas- ja lähdekirjat
Uskomattomat alukset · Kuvasanakirja · Aliens of the Galaxy
Toimintakirjat
Mahtava tarrakirja · Ultimate Sticker Collection: Stickerscapes · Book and Magnetic Playset
Flashlight Adventure Book · Mix & Match · Mask Book · Ship Factory
Videopelit
Disney Infinity 3.0 · LEGO Star Wars: The Force Awakens
Muu materiaali ja tavara
Force Friday · Journey to Star Wars: The Force Awakens · Soundtrack · LEGO The Force Awakens
[+/–] [muokkaa]
StarWarsOpeningLogo.svg
Episodit
I: Pimeä uhka · II: Kloonien hyökkäys · III: Sithin kosto
IV: Uusi toivo · V: Imperiumin vastaisku · VI: Jedin paluu
VII: The Force Awakens · VIII: The Last Jedi · IX: The Rise of Skywalker
Muut elokuvat
Kaanon:
The Clone Wars · Rogue One · Solo
Tulevat: A Droid Story · Mandalorian & Grogu · Rogue Squadron · Waititin elokuva · Feigen elokuva · 2025 elokuva · 2027 elokuva · Nimeämätön elokuvasarja · Nimeämätön trilogia
Legends:
Holiday Special · Ewokien taistelu · Taistelu Endorista
Näytellyt sarjat
The Mandalorian · The Book of Boba Fett · Andor · Obi-Wan Kenobi · Ahsoka · The Acolyte
Tulevat: Skeleton Crew · Rangers of the New Republic · Lando
Animaatiosarjat
Kaanon:
The Clone Wars · Rebels · Forces of Destiny · Resistance
Galaxy of Adventures · The Bad Batch · Tales of the Jedi · Pikkujedien seikkailut · Tales of the Empire
Ei-kanoninen:
Visions
Legends:
Droids · Ewoks · Clone Wars
Muu media
Kuunnelmat · Kirjat · Sarjakuvat · Multimediaprojektit
Parodiat · Roolipelit · Videopelit
[+/–] [muokkaa]