Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi uuden jediritarikunnan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi perinnön aikakaudella.

Millennium Falcon

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 24. kesäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Fighters in formation.jpg

Sisältöä näkyvissä! Fate of the Jedi, Millennium Falcon SpecPlate ja Crucible–luokkaa.

On huomattu, että osa tästä artikkelista ei enää ole ajan tasalla, ja se tarvitsee uutta tietoa.

Kun artikkeli on mielestäsi päivitetty, voit poistaa tämän viestin.

[+/–]
Tämä artikkeli kertoo aluksesta. Saatat olla etsimässä romaania tai väärennettyä Millennium Falconia.
Melfal.jpg
Millennium Falcon
Tuotannolliset tiedot
Valmistaja

Corellialainen korjaajakorporaatio[1]

Tuotantolinja

YT-sarja[2]

Malli

Muokattu YT-1300f kevyt rahtialus[2][3]

Luokka

Kevyt rahtialus[2]

Virittäjä(t)
Tekniset tiedot
Pituus

34.37 metriä[2]

Leveys

25.61 metriä[7]

Korkeus

8.27 metriä (alempi tykki ja ylempi tutka mukaanlukien)[8]

Megavalo

75 mglt[9]

Huippunopeus (ilmakehässä)

1,050 km/h[10]

Moottori(t)

2 Girodynen SRB42 sublight moottoria (muokattu)[11]

Hyperajo
Hyperajojärjestelmä
Voimanlähde
Suojakentät
Runko

Duralloyn malli[1]

Sensorit
Navigointijärjestelmät
Avioniikka

Torplex lentotietokone[1]

Päätietokone

Hanx-Wargel SuperFlow IV uudelleenrakennettu 3:lla droidiaivolla:[1]

Suojausjärjestelmät
Aseistus
Pakoalukset

Enintään 5 pakokapselia[13]

Miehistö
Min. miehistö

2[24]

Matkustajat

6[1]

Lastitilat

100 tonnia[1]

Lastinkäsittely
Kulutustarvikkeita

2 kuukautta[1]

Elossapito
Yhteysjärjestelmät
Muut järjestelmät
Käyttötiedot
Rooli(t)
 • Rahtialus
 • Salakuljetusalus
Aikakausi
Otettu käyttöön

60 eYt[4]

Taistelut ja tapahtumat
Liittoutuma
Omistaja(t)
Komentaja(t)
Miehistön jäsenet
Rekisterinumero(t)
10114155626301787505290188934432 (0 ABY)[48]
Muut nimet
 • YT-1300 492727ZED[4]
 • Corell's Pride[2]
 • Fickle Flyer[2]
 • Meetyl's Misery[2]
 • Jackpot[2]
 • Hardwired[4]
 • Wayward Son[4]
 • Stellar Envoy[4]
 • Second Chance[4]
 • Gone to Pieces[4]

Han Solon alaisuudessa:

Tiedäthän, tuo alus on pelastanut henkeni monesti. Se on nopein romukasa koko galaksissa.
Lando Calrissian[lähde]

Millennium Falcon, alun perin tunnettu nimellä YT-1300 492727ZED, oli YT-1300 kevyt rahtialus, jonka värikäs historia sai alkunsa jo kauan ennen kloonisotien puhkeamista ja Imperiumin nousua. Corellialainen korjaajakorporaatio valmisti aluksen vuonna 60 eYt ja sen ensimmäisenä omistajana oli Corell Industries Limited -niminen yritys. Sen nimi muuttui useita kertoja, ennen kuin salakuljettajat Kal ja Dova Brigger ostivat aluksen vuonna 48 eYt, ja lopulta se päätyi salamyhkäisen Tasavallan ryhmän omaisuudeksi nimellä Stellar Envoy vuonna 29 eYt. Envoy tuhoutui törmäyksessä rahtialuksen kanssa Nar Shaddaan yläpuolella, mutta se rakennettiin uudelleen ja palveli useita eri omistajia monilla eri nimillä, kunnes Quip Fargil lopulta nimesi sen Millennium Falconiksi. Lopulta alus päätyi Lando Calrissianin käsiin hänen voitettua sen $abacc-pelissä—mutta Calrissian hävisi sen uuden sabacc-pelin jälkeen salakuljettaja Han Sololle joitain vuosia myöhemmin.

Solosta ja hänen wookiee-apulaispilotista Chewbaccasta tuli aluksen pysyvät ja tunnetuimmat omistajat. He lensivät Falconilla salakuljettajaurallaan ja myöhemmin työskennellessään Kapinaliitolle. Kohtalokas matka Tatooinelta Alderaanille ja Ben Kenobin ja Luke Skywalkerin kuljettaminen sinne sotki Solon ja Chewbaccan Kapinaliiton asioihin. Alus osallistui historialliseen Yavinin taisteluun, jossa Solo ja Chewbacca suojasivat Skywalkerin etenemistä hänen ampuessa ratkaisevan protonitorpedon Kuolemantähden ydinreaktoriin. Vaikka Solo kivenkovaan väitti, että hän ei työskennellyt kapinallisille, hänen harharetkensä toistuvasti toivat hänet jälleen kapinallisten ja prinsessa Leia Organan luo. Falcon olikin mukana useissa galaktisen sisällissodan ratkaisutaisteluissa kuten Hothin ja Endorin taisteluissa. Endorilla Lando Calrissian ja hänen apupilottinsa Nien Nunb lensivät Falconilla Wedge Antillesin kanssa toisen Kuolemantähden rakenteissa ja ampuivat laukaukset, jotka johtivat valtavan taisteluaseman tuhoon.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stellar Envoy kloonisotien aikaan.

Varhaiset vuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valmistuttuaan yksikkönä YT 492727ZED 60 eYt Corellialaisen korjaajakorporaation telakalla Kiertoratakokoonpanolaitos 7[55] YT-1300f kevyenä rahtialuksena, Falcon säilyi muokkaamattomana useita vuosia. Alus erottui muista onnettomuudessa polttoainedroidin kanssa kokoonpanolinjalla ja alus lähti lentoon ilman hallintaa, tuhoten melkein koko kokoonpanolinjan. Useita ihmistyöläisiä tarvittiin pitämään alus hallinnassa. Eräs heistä sanoi, että alus oli "yksi miljoonasta."[56] Ensimmäinen omistaja oli Corell Industries Limited -kuljetusyhtiö, joka omisti aluksen 12 vuotta. Tuohon aikaan, alus — joka tulevaisuudessa tunnettaisiin Falconina — ansaitsi mainetta olemalla sekä erityisen nopea ja epäluotettava. Joukko väliaikaisia nimiä viittasivat näihin ominaisuuksiin; Corell's Pride, Fickle Flyer ja Meetyl's Misery. Myöhemmin CI Limited meni konkurssiin ja vuonna 48 eYt YT myytiin Kal ja Dova Briggerille. Sisarukset käyttivät vasta uudelleennimettyä Hardwiredia useisiin ja kasvavissa määrin laittomiin rahtitoimituksiin, tehden merkittävimmän varhaisen muokkauksen alukseen: päivitetyn hyperajon. Cularinin salakuljettajien konfederaatio kiinnittivät huomiota ja rikotun sopimuksen jälkeen Briggerin sisaruksista tuli by konfederaation johtajan Niraman asettaman palkkion kohteita. Dova teloitettiin, mutta Kal selviytyi antamaan alukselle uuden nimen, Wayward Son, ja saadakseen paikan Iaco Starkin kaupalliseen yhtymään. Kal kohtasi loppunsa Qotilen viidennessä taistelussa, Challat-syöjien syömänä.

Vuonna 29 eYt alus oli salaisesti senaatin ja jedien omistuksessa ja käytössä osana Tasavallan ryhmänä tunnettua järjestöä.[13] Tobb Jadak ja Reeze Duurmun olivat aluksen — tuolloin tunnettu nimellä Stellar Envoy — päämiehistöä seuraavan vuosikymmenen ajan. 19 eYt alus oli paikalla Coruscantin taistelun aikaan, laskeutuen senaatin lisärakennuksen hangaariin Coruscantilla hieman Anakin Skywalkerin, Obi-Wan Kenobin ja ylikansleri Palpatinen turvaan tuoneen sukkulan jälkeen[55][57] heidän törmättyään maahan Näkymättömän käden etuosalla.

Vähän aikaa tämän jälkeen Stellar Envoy törmäsi rahtialukseen Nar Shaddaan yläpuolella, aiheuttaen erittäin suuret vahingot koko alukseen. Aluksen jäljellä olevat osat vietiin kiertorataromuttamolle salakuljettajien kuun lähelle. Alus oli siellä noin vuoden ajan kunnes yritteliäs teknikko Bammy Decree osti sen romuna, rikollisjohtaja Rej Tauntin avustuksella. Decreen osaomistuksen alaisuudessa Envoy rakennettiin uudelleen ytimestä runkoon ja useat järjestelmät korvattiin päivitetyillä osilla. Vaikka se vaatikin oletettavasti paljon aikaa ja vaivannäköä, teknikko sitoutui työn loppuun saamiseen taitojen kokeiluna. Tähän aikaan useat aluksen osiot kunnostettiin modulaarikomponenteilla vanhasta YT-1300p kevyestä rahtialuksesta, jota oli käytetty diplomaattitehtäviin ennen samanlaista kohtaloa.[3]

Uudella nimellään Second Chance se palveli omistajiaan vain lyhyesti, tehden yhden pilalle menneen salakuljetusyrityksen ennen joutumista Imperiumin takavarikoimaksi Nilash III:lle muutamaksi vuodeksi. Sitten sen varasti avaruusalusvaras Zenn Bien kapinallisagenttien Quip Fargilin ja Luufkinin kanssa. Second Chance sai uuden nimen Gone to Pieces tämän operaation aikana, mutta alettuaan lentää alusta Kapinaliitolle, hän vaihtoi nimeksi Millennium Falcon, lepakkohaukan[55](engl. bat-falcon) mukaan, nimen, joka aluksella olisi lopun galaktisen sisällissodan ajan aina toiseen galaktiseen sisällissotaan asti.

Falconia oli tarkoitus käyttää kapinallisten iskussa Bilbringiiin vuonna 9 eYt, mutta Fargililla oli muita ajatuksia ja hän vetäytyi operaatiosta, vieden Falconin mukanaan. Oltuaan kykenemätön elämään syyllisyytensä kanssa, hän lahjoitti sen tohtori Parlay Thorpille. Oltuaan vuosia Hijadolla Thorpin kanssa, Falcon myytiin Molpolin kiertävälle sirkukselle ja se oli panttina ainakin muutamassa vedossa ennen päätymistään nuoren Lando Calrissianin käsiin. Aluksen tunnistelaatta poistettiin tähän aikaan helpottaakseen uutta uraa salakuljetuksessa erään omistajan toimesta ja jokainen myös lisäsi oman "erikoismuokkauksensa" niin, että jouduttuaan Landon omistukseen se pystyi voittamaan minkä tahansa kokoisensa aluksen.[3]

Salakuljetusajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pidä hyvää huolta siitä, Solo. Se alus pelasti henkeni useamman kerran vuosien aikana.
Lando Calrissian[lähde]

Lando Calrissian hankki Falconin $abacc-pelissä Bespinillä vuonna 5 eYt Cix Trouveelta, ammattilaispelaajalta, joka ei voinut maksaa velkojaan.[55]. Opittuaan sen ohjauksen perusteet uudelta ystävältään Han Sololta, hän teki yhteistyötä droidinsa Vuffi Raan kanssa ja toimi toimi vapaana tavarankuljettajana. Calrissian lensi alusta salakuljetustehtäviensä aikana Rafan aurinkokunnassa[58], Oseonin aurinkokunnassa[59] ja ThonBokan tähtiluolassa[60]. Hän jatkoi aluksen muokkaamista suojatakseen itseään paremmin. Tähän aikaan Falconiin tuli suuri repeämä sisäänkäyntirampin lähelle, kun Renatasian konfederaation tähtihävittäjä törmäsi siihen.

Kohtalokas $abacc-peli, jossa Lando Calrissian menetti Falconin.

Pilvikaupungin sabacc-turnauksen viimeisessä erässä, Calrissian asetti panokseksi "minkä tahansa aluksen säilytyksessä" (tuohon aikaan hän omisti käytettyjen avaruusalusten säilytyspaikan Nar Shaddaalla, jossa myös Falcon oli). Solo, turnauksen toinen jäljellä oleva kilpailija, hyväksyi panoksen tietäen, että Calrissian oli ottanut risteilyaluksen turnaukseen ja jättänyt Falconin taakseen. Kun Solo voitti pelin, hän vaati Falconin itselleen epäonnisen vastustajansa huomioimatta jättämän tekniikan perusteella.

Voitettuaan Millennium Falconin Calrissianilta Solo alkoi tehdä lisäyksiä edellisten omistajien muutoksiin. Hänen henkilökohtaiset parannuksensa sisälsivät panssaroinnin, aseiden, moottorien, sensorien ja sensorinhäiritsimen päivittäminen(Solon asentama häiritsin oli niin tehokas, että ensimmäisellä testikerralla se häiritsi myös Falconin sisällä olevia laitteita juuri Imperiumin aluksen lähtiessä. Solon onneksi järjestelmä oli niin tehokas, että se sammutti myös itsensä ja hän onnistui pakenemaan huomiota herättämättä.).[61]

Solon ensimmäinen tehtävä Millennium Falconilla oli matka Kashyyykiin hänen wookiee-apupilotin, Chewbaccan, eduksi. Sieltä matkaa jatkaen Falcon poistui Imperiumin alueelta Yrityssektoriin, salakuljettaen tavaraa rikollispomoille, kuten Big Bunji ja Ploovo Two-For-One. Yrityssektorin viranomaisen kanssa oli useita erimielisyyksiä johtuen sen ei-niin-laillisista toimista. Sen kapteeni oli vastuussa Viranomaisen salaisen vankilan Stars' Endin tuhoamisesta, kuten myös joitakin merkittäviä Viranomaisen johtajia sisältäneen orjakaupparingin paljastamisen auttaminen, Xim the Despotin kadonneen aarteen kovaonniseen etsintään osallistumisen lisäksi. Palattuaan Yrityssektorilta Falcon jatkoi työtään salakuljettaen tavaraa (lähinnä mausteita) Jabba Desilijic Tiurelle. Vain muutama kuukausi ennen Yavinin taistelua, Solo joutui heittämään menemään maustelastinsa, kun Imperiumin joukot nousivat alukseen.

Tuohon aikaan Zann-konsortion Urai Fen palkkasi Millennium Falconin miehistön hakemaan rikollisjohtaja Tyber Zannin Kesselin maustekaivoksista peitetehtävänään mausteiden toimitus. Haettuaan Zannin Kesselistä, miehistö jatkoi yritystään maksaa Jabballe avaruuteen tyhjennetystä lastista. Falcon joutui tähtituhoajan vetosäteeseen ollessaan Corellialla, mutta Sundered Heart pystyi vapauttamaan aluksen ja vastapalvelukseksi Solo suostui viemään Falconin Vergesson asteroideille suorittamaan elintärkeän tehtävän, jossa hän taisteli Boba Fettiä ja Slave I:stä vastaan.

Kohtalokas matka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulitko tuossa? Olet rohkeampi kuin kuvittelin.
Leia Organa nähdessään Millennium Falconin ensimmäistä kertaa[lähde]

Millennium Falconin kohtalo työkaluna lyhytaikaisiin salakuljetusoperaatioihin muuttui, kun Obi-Wan Kenobi ja Luke Skywalker tulivat sen kyytiin vain kuukausia myöhemmin matkustaakseen Alderaaniin.

Falcon hangaarissa 94 Tatooinella, hieman ennen Alderaaniin lähtöä.

Kun Obi-Wan kyseenalaisti aluksen nopeuden, Solo sanoi, että Falconin huippunopeus oli 0.5 yli valonnopeuden ja se "lensi Kesselin reitin alle kahdentoista parsekin."

Matka Alderaaniin osoittautui enemmäksi kuin yksinkertaiseksi matkustajalennoksi. Falcon joutui taistelemaan tiensä Mos Eisleystä,kun ryhmä iskusotilaita hyökkäsivät yrittäessään saada aluksen rahti haltuunsa. Se myös vältti täpärästi muutamaa tähtituhoajaa ennen loikkaamista valonnopeuteen.

Falcon saapui hyperavaruudesta Alderaanin jäännöksiin. Ajettuaan takaa TIE-hävittäjää keskellä tyhjältä vaikuttavaa avaruutta Falcon joutui yhteen ensimmäisen Kuolemantähden vetosäteistä ja massiivisen avaruusaseman sisään. Falconissa olleiden nopean ajattelun ansiosta alus saatiin näyttämään siltä, että miehistö olisi paennut pian Tatooinelta lähdön jälkeen. Iskusotilaat tutkivat sen ja raportoivat, että aluksessa ei ollut ketään. He eivät huomanneet salaisiin salakuljetustiloihin piiloutunutta miehistöä, joka tappoi sen jälkeen skannausryhmän ennen kuin skannerit havaitsisivat heidät.

Imperial II-luokan tähtituhoaja ajaa takaa Millennium Falconia.

Muutaman tunnin päästä Millennium Falcon oli uudelleen paennut Imperiumin laivastoa, tälle kertaa pelastettu prinsessa Leia Organa kyydissä. Imperiumin hävittäjiä vastaan käydyn taistelun ja hyperavaruusmatkan jälkeen alus saapui salaiseen Kapinaliiton tukikohtaan Yavin 4:llä. Aluksen ollessa Kuolemantähdellä Imperiumi oli laittanut Falconiin jäljityslaitteen, jonka avulla se seurasi prinsessaa tänne. Kun kapinalliset valmistelivat hyökkäystä Kuolemantähteä vastaan Solo lastasi palkkionsa Falconin kyytiin ja lähti kuusta. Kuitenkin, Chewbaccan ansiosta, sen salakuljettajakapteeni muutti mieltään. Solo ja hänen aluksensa palasivat juuri ajoissa suojaamaan Luke Skywalkeria hänen viimeisessä yrityksessään tuhota asema ja pelastaa Kapinaliitto. Aluksen yllätyshyökkäys tuhosi Darth Vaderin kaksi siipimiestä ja lähetti itse Vaderin pyörimään avaruuteen, antaen Luken tehdä hyökkäyksensä onnistuneeksi ja tuhota Kuolemantähti.

Yavinin jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkalla takaisin Tatooineen, Crimson Jackin johtamat piraatit nousivat Falconiin. Ryöstettynä Jabban krediiteistä, ajatus kapinallisiin liittymisestä oli paras saatavilla oleva vaihtoehto sen nuorelle kapteenille. Näin aluksesta tuli nopein sekalaisessa lajitelmassa, joka oli Kapinaliiton laivasto. Yavinin ja Hothin välisenä aikana, Han (Karkurilentueen kanssa) käytti Falconia löytämään holokronin asteroidikentästä, joka oli ennen Alderaan. Etsinnän aikana Falconin tehonmuuntajaa ja energiakennoa vaurioittivat lentue TIE-torjuntahävittäjiä ja läheinen tähtituhoaja. Alderaanin aurinkokunnassa käydyn kohtaamisen jälkeen Falcon ja Karkurilentueen moncalamarilainen tähtiristeilijä menivät Ord Mantellin romuvarastoplaneetalle. Välttämättömien korjausten jälkeen Han ja loput Karkurilentueesta pakenivat planeetalta, ennen paikallisen tähtituhoajalentueen ilmaantumista paikalle. Lopuksi Falcon toimi pakoaluksena Boz Pityltä.

Pako Hothista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Falconia ajetaan takaa Hothin asteroidivyöhykkeellä

Vuonna 3 jYt Falconia korjattiin kapinallisten Echo-tukikohdan päähangaarissa, kun Imperiumi aloitti hyökkäyksensä Hothiin. Kun kapinalliset valmistelivat pakoa tukikohdasta, Solo ja Chewbacca kiirehtivät saadakseen aluksen lentokelpoiseksi. Prinsessa Leia joutui eroon kuljetusaluksestaan tunneliromahduksen vuoksi ja joutui pakenemaan Hothista Falconissa Hanin, Chewbaccan and C-3PO:n kanssa. Solo käytti aluksen hämmästyttävää ohjattavuutta ja lentotaitojaan paetakseen heitä jahtaavalta Imperiumin tähtituhoajalta ja kahdelta hyperavaruudesta tulevalta. Hanin ohjausliikkeet Falconissa aiheuttivat kahden lähestyvän ja yhden heitä jahtaavan tähtituhoojan melkein törmäämään keskenään. Falcon yritti sitten loikata valonnopeuteen, mutta laitevian vuoksi yritys loppui lyhyeen. Jouduttuaan tekemään jyrkkiä toimenpiteitä välttääkseen vangitsemista, Solo päätti ohjata Falconin läheiseen asteroidivyöhykkeeseen yrityksenä paeta Imperiumin takaa-ajajilta. Kuitenkin lähes tuhoisa kohtaaminen avaruusmadon kanssa pakotti Falconin miehistön poistumaan asteroidikentästä Avengerin ampumaetäisyydelle. Han käytti sitten Falconin laskeutumiskouraa kiinnittyäkseen sokeaan pisteeseen tähtituhoajan komentosillan taakse. Noudattaen tavallista Imperiumin käytäntöä tähtituhoaja heitti ulos kaiken roskan ennen hyperavaruuteen menemistä. Han sitten pyysi Chewbaccaa irrottamaan kouran, antaen Falconin "leijua pois lopun roskan mukana." Boba Fett kuitenkin tajusi tämän juonen, ja odotti takana Slave I:ssä, seuraten Falconia sen lähdettyä aurinkokunnasta.

Vai niin? No, voimme silti karistaa heidät kannoiltamme!
―Han Solo[lähde]

Kohdattuaan Imperiumin läheisesti, Falcon matkasi Bespinin Pilvikaupunkiiin, missä Hanin vanha tuttava Lando Calrissian toimi paronina. Imperiumi oli kuitenkin saapunut ensin Boba Fettin seurattua Falconia Bespiniin. Falconin miehistö vangittiin, kuulusteltiin, ja pidätettiin. Han jäädytettiin karboniittiin ja annettiin palkkionmetsästäjä Boba Fettille. Loput miehistön jäsenet ja Lando pakenivat Falconiin. Pelastettuaan Luken, joka roikkui Pilvikaupungin alapuolella olleessa antennissa, alus lahti ja yritti loikata valonnopeuteen. Miehistö ei tiennyt, että imperiumilaiset olivat vaurioittaneet äskettäin korjattua hyperajoa, ja vain R2-D2:n tekemä viime hetken korjaus esti Falconia joutumasta Imperiumin käsiin. R2:n saavutuksen ansiosta hyperajo aktivoitui ja Falcon onnistui loikkaamaan valonnopeuteen viime hetkellä ja pakenemaan.

Hania pelastamassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavien kuukausien aikana Falcon toimi tukikohtana Leialle, Lukelle, ja Landolle heidän seuratessaan Fettiä yrittäen pelastaa Solon. Falcon lensi vaaralllisten kanjonien läpi Gallin avarruussatamakuussa ja, vaikka ollen etsityin kapinallisalus galaksissa, onnistui soluttautumaan Imperiumin keskukseen. Sitten se osallistui avaruustaisteluun prinssi Xizorin henkilökohtaisella ilma-asemalla. Taistelun jälkeen Falcon palasi kapinallisten salaiseen tukikohtaan.[62] Onnistuneen pelastamisen Falcon kohtasi kapinallislaivaston kanssa ja valmistautui hyökkäämään uudelle Kuolemantähdelle.

Endorin taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haluan sinun ottavan sen. Tarkoitan sitä, ota se! Tarvitset kaiken saatavilla olean avun; se on laivaston nopein alus!
Han Solo Lando Calrissianille[lähde]
Falcon johtaa tähtihavittäjien hyökkäystä Endorin taistelussa.

Endorin taistelun aikaan Lando ja sullustilainen apupilotti Nien Nunb lensivät Falconia Kultaisena johtajana. Kun toista Kuolemantähteä suojaava planetaarinen kilpi oli tuhottu, Falcon ja useat kapinallishävittäjät lensivät taisteluaseman sisään ja sen reaktoria kohti. Ytimeen johtavassa putkistossa oli rajallinen tila ja suhteellisen iso Falcon menetti sensorilautasensa, kun se osui väliseinään. Lando pystyi ohjaamaan aluksen pääreaktorille, ampui joukon ohjuksia, ja suuntasi lämmönpoistoaukolle. Falcon onnistui juuri ja juuri pääsemään karkuun aseman tuhonneelta räjähdykseltä. Lyhyen ajan päästä Imperiumin laivasto vetäytyi ja galaksi juhli keisarin kuolemaa.

Han ei kuitenkaan koskaan antanut Landon unohtaa, että hän oli saanut sensorilautasen irtoamaan Kuolemantähden sisällä luvattuaan palauttaa Falconin "ilman naarmuja!"

Millenium Falcon toisen Kuolemantähden sisuksissa Endorin taistelussa.

Uusi tasavalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Virallisten tietojen mukaan Falcon on nyt tavallinen kevyt rahtialus. Kaikki laittomat asejärjestelmät ja salakuljetuslaitteisto poistettuna. Tosin Han ei koskaan sattunut poistamaan kaikkia käteviä, pieniä muokkauksia ja lisäyksiä eikä sotilastason sensoreita ja aseita.
―Lando Calrissian vuonna 18 ABY[lähde]

Endorin taistelun jälkeen Millennium Falcon oli yksi muutamista taistelukunnossa olevista aluksista, jotka pystyivät ajamaan pois Ssi-ruut Bakuran taistelussa. Hieman sen jälkeen se osallistui taisteluun Kuatissa, ironisesti Tyber Zannin joukkoja vastaan. Taistelun aikana se kärsi paljon vahinkoa. Endorin taistelun jälkeisinä vuosina alus taisteli Kashyyykin, Kesselin ja Coruscantin vapautuksissa ja siitä tuli tämän jälkeen Uuden tasavallan diplomaattinen kuljetusalus Skywalkerin-Organan-Solon perheelle.

Falcon muokattuna käyttämään salama-asetta.

Aluksen yhteenpaikkailtu luonne johti useisiin ongelmiin salakuljetusten ja kapinan aikaan. Järjestelmät pysyivät hädin tuskin kasassa ja olivat ilmeisesti epäyhteensopivia, johtaen lukuisiin toimintahäiriöihin. Vuosia Endorin taistelun jälkeen Han Solo ja Chewbacca korjasivat nämä ongelmat, Leia Organa Solon helpotukseksi.

Vuonna 8 jYt Han käytti Falconia siepatakseen Leia Organan. Voitettuaan Dathomirin planeetan omistuskirjan sabacc-pelissä Solon suunnitelma oli valloittaa hänen sydämensä antamalla planeetan lahjaksi. Hän myös halusi Leian pois Hapes Clusterin prinssi Isolderin, joka oli kosinut häntä, läheisyydestä. Dathomirilla ollut Imperiumin varuskunta otti haltuunsa Falconin sen törmättyä ikävästi huonosti kunnossa pidetyn Nebulon-B saattofregatin sisälle ja laskeuduttuaan "onnellisesti" planeetalle, ja myöhemmin Han varasti sen takaisin itselleen ja oli ratkaiseva osa supertähtituhoaja Iron Fistin tuhoamisessa, tappaen sotalordi Zsinjin samalla.

Jonkin aikaa Dathomirin tapahtumien jälkeen Han ja Leia menivät naimisiin ja käyttivät Falconia tehtävällä Tatooineen hakemaan alderaanilaiseen sammalmaalaukseen Killik Twilightiin piilotetun Shadowcastin koodin. He kätkivät aluksen vanhaan salakuljettajien piilopaikkaan, jossa se pysyi tehtävän loppuun saakka.

Skywalker, Karrde ja Jade vapauttavat Falconin Chimaeran sisältä

11 jYt Han ja Chewie lensivät Falconilla Kesseliin Uuden tasavallan diplomaattitehtävällä. Kuitenkin heidän saavuttuaan aurinkokuntaan Doolen puolustuslaivasto hyökkäsi ja alus putosi Kesseliin. Han ja Chewie orjuutettiin ja lähetettiin työskentelemään maustekaivoksiin, kun alus korjattiin laivaston käyttöä varten. Lando vapautti aluksen myöhemmin, tosin Han, Kyp Durron ja Chewie lähes tuhosivat sen Aurinkomoukarilla, kunnes saivat selville aluksen olevan Landon käytössä.[44] Vähän myöhemmin Lando kyseenalaisti sabacc-pelin, jossa Han alun perin voitti Falconin häneltä, johtaen useisiin peleihin heidän välillään. Ensimmäisessä Lando voitti aluksen takaisin Hanilta ja aloitti yrityksen päivittää Falconin tietokoneita. Se ei ollut kokonaan valmistunut, kun toisessa pelissä Han voitti aluksen takaisin. Viimeisessä pelissä, jonka molemmat sopivat viimeiseksi, Lando voitti aluksen uudelleen takaisin, mutta tehdäkseen vaikutuksen Mara Jadeen antoi Falconin takaisin Hanille.[63]

Vuonna 14 jYt Falcon nähtiin Mos Eisleyssa, Jaden Korrin tehtävän aikana. Alus ei vaurioitunut konfliktin aikana.[29]

Ennen Mustan laivaston kriisiä vuonna 16 jYt Uuden tasavallan ryhmä rakensi aluksen uudelleen usean kuukauden aikana. Aluksesta jätettiin paikalleen runko ja epämuodostuneet osat vaihdettiin. Sitten se rakennettiin uudestaan. Uutta tekniikkaa lisättiin tehokkuuden parantamiseksi; sähkölaitteet maadoitettiin ja virtapiikkisuojattiin oikeaoppisesti, koneet muutettiin iskonkestäviksi, kaapelit niputettiin ja merkittiin, ja muut osat dokumentoitiin ja nimettiin. Noin 15% rakenteista korvattiin ja se painoi 300 kilogrammaa vähemmän. Aluksen vetosäde, sensorit, kilpilinssit, alemmat deflektorit ja hyperajomotivaattori päivitettiin ja uudelleenkalibroitiin. Miehistön tiloissa ja rahtitiloissa vaihdettiin matot, sanitoija ladattiin, ja YT-1300 akkusäädin kopioitiin corellialaisista tiedoista. Sienar Systemsin tehostin asennettiin myös ja puuttuvat pakokapselit korvattiin.[12]

Han, Chewbaccan suuttumukseksi, oli kauhistunut siitä, miten hänen aluksensa suoriutui ja kuinka sulavasti se toimi, sanoen, että hänen olisi mentävä 'uudelleen löysyttämään' joitain pultteja ja muttereita, joten hän tietäisi, milloin alus olisi rasittunut. Hanin tunnettiin "lentävän tuntumalla" säätäen inertiakompensaattorit 95 %:n tavallisen 99-100 5:n sijaan, jota useimmat pilotit käyttivät. Hän sanoi tämän tekniikan auttaneen tuntemaan aluksen kunnon paremmin, vaikka se joskus yllätti uudet matkustajat odottamattomilla G-voimilla lennon aikana.[12]

Yuuzhan vongien sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

En se minä ole. Navigointitietokone on itse vakuuttanut ongelmien olevan Falconin oletusvalinta!
Han Solo Leia Organa Sololle[lähde]

Chewbaccan kuoleman jälkeen yuuzhan vongien sodan alussa Han Solo antoi Falconille mattamustan päällysteen, Han sanoi sen olevan naamioitumista varten, mutta Leia mietti, oliko se myös hänen apupilottinsa ja parhaan ystävänsä muistolle. Tuohon aikaan Han Solo pelasti Droma-nimisen rynin Ord Mantellilla ja vähäksi aikaa Dromasta tuluiMillennium Falconin ensimmäinen apupilotti Chewbaccan kuoleman jälkeen. Lopulta Leia Organa Solosta tuli uusi apupilotti, tehtävä, jonka hän omaksui. Han Solo vaihtoi massiivisen apupilotin tuolin, joka kuului aikaisemmin Chewbaccalle, tehden siitä mukavamman Leialle. Han ja Leia pakenivat Coruscantista sen kyydissä Coruscantin taistelun aikana.[64]

Sodan aikana Falcon suoriutui hyvin, kuten yleensä, auttaen Uutta tasavaltaa ja lopulta Vapaiden liittojen galaktista allianssia, kehittämään tapoja tuhoamaan Yuuzhan vongien tähtialuksia. Anakin Solo tajusi, että säätämällä neloislasereita niin, että ne ampuivat hieman ristiin, niiden osuessa alukseen ainakin yksi laser läpäisisi dovin basalit.

Han ja Leia myöhemmin lensivät sen Mon Calamarista Bastioniin Imperiumin jäännöksiin tehdäkseen sopimuksen Imperiumin kanssa saadakseen ydinalueiden vanhoja karttoja. He odottivat viettävänsä jonkin aikaa yhdessä pitkän matkan aikana ja pyysivät Leian noghri-henkivartijoita jäämään pois matkalta. Kuitenkin heidän suunnitelmansa menivät pilalle kun he joutuivat ottamaan komentaja Vana Dorjan mukaan. Matkan aikana Hydian Wayllä olleet yuuzhan vongien miinat vetivät heidät pois hyperavaruudesta. Heidän kimppuunsa hyökättiin ja he onnistuivat torjumaan useimmat alukset, kunnes Jagged Fel ja hänen lentueensa saapuivat auttamaan.[37]

Falcon Tatooinen yläpuolella.

Noin kolme kuukautta myöhemmin Falcon osallistui Ebaq IX:n taisteluun. Hanille annettiin Salakuljettajien liiton lentueen komento ja hän käytti Falconia lippulaivanaan, vaikka Booster Terrik tarjosi hänelle Errant Venturea.[37]

Han Solo ja Leia Organa Solo käyttivät Falconia toimintojensa tukikohtana kun he perustivat uudelleen kommunikaatiopisteitä galaksiin.[65]

Millennium Falcon osallistui myöhemmin Coruscantin toiseen taisteluun.[66] Millennium Falconin miehistö pelasti Thorshin sodan loppuvaiheissa.[66]

Toinen galaktinen sisällissota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Millennium Falcon

Toisen galaktisen sisällissodan aikaan Falcon (nyt satavuotias) tarvitsi moottorien korjauksia. Yritettäessä laskeutua Coruscantiin moottorin värinät alkoivat järisyttää koko alusta. Jopa Hanin ja Leian ohjatessa alus oli lähellä törmätä. Leia käytti Voimaa yrittääkseen hidastaa laskeutumista, mutta hänellä ei ollut tarvittavaa hienosäätöä. Kuitenkin Jacenin vahvistaessa hänen voimiaan etäisestä Leia onnistui pitämään aluksen kasassa turvallista, mutta kovaa laskeutumista varten. Alus oli poissa käytöstä seuraavien viikkojen ajan R2:n korjatessa sitä hitaasti.

Taistelussa Hapesin yläpuolella Millennium Falcon yritti välttää taistelua Leia Organa Solon ohjatessa. Jacen Solo, luullen hänen vanhempiensa olevan terroristeja ja järjestäneen hänelle ansan, määräsi Anakin Solon tulittamaan Falconia (Longshot-nimisen aluksen transponderikoodeja käyttävän). Yksi pitkän matkan turbolaserlaukaus ammuttiin, tuhoten Falconin keskusytimen ja tykit. Valitettavasti noghrit Cakhmaim ja Meewalh olivat tykkien sisällä niiden räjähtäessä. Falcon onnistui pakenemaan, mutta pahasti vaurioituneena.

Falcon korjattiin Gyndinen aurinkokunnassa Tendrandon tankkaus- ja korjausasemalla uusilla tykeillä ja ytimellä. Falcon osallistui myöhemmin Kashyyykin taisteluun, Centerpoint Stationin taisteluun ja Shedu Maadin taisteluun and selviytyen niistä.

Toisen galaktisen sisällissodan jälkimainingeissa Han Solo ja Leia Organa Solo sekä heidän lapsenlapsensa Allana Solo menivät tehtävälle tutkimaan Falconin alkuperää Allanan löydettyä mystisen esineen alukselta. He löysivät vanhan epäonnistuneen juonen syöstä Palpatine vallasta. Se alkoi, kun Allana alusta tutkiessaan löysi vanhan mekaanisen laitteen. Myöhemmissä tutkimuksissa heille selvisi, että sen oli laittanut entinen omistaja, joka kuului Tasavallan kunnian palauttamiseen omistautuneeseen ryhmään. Vaikka hän oli koomassa, kyseinen mies, Jadak, heräsi, minkä jälkeen hän liittyi miehistöön etsiäkseen Tasavallan alkuperäistä symbolia, joka oli galaktisessa senaatissa. Alukselle piilotettu laite oli oleellinen osa sen löytämiseksi. Kun he saapuivat Tarisille, he tapasivat jedi Seff Hellinin, ensimmäisen Abelothin kutsujen uhriksi joutuneen jedin. He löysivät lopulta Tuntemattomilta alueilta planeetan, jossa Tasavallan symbolia säilytettiin. Temppeli alkoi romahtaa, kun he tajusivat symbolin olleen väärennös. Entinen omistaja Jadakin ja hänen kumppaninsa Flitcher Posten kanssa tämän jälkeen lähtivät etsimään oikeaa symbolia.[4]

Solot jatkoivat Millennium Falconin käyttöä liikkuvana kotina, kun he auttoivat Luke Skywalkeria hänen ollessaan maanpaossa Coruscantista. He vastasivat hänen Dathomirilta lähettämään hätäkutsuun.[67]

Ulkoasu ja muokkaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muokattu. Raskaasti muokattu. Laittomasti muokattu.
Hound's Toothin tietokone skannaa Millennium Falconia[lähde]
Millennium Falconin sisätilat.

Landon ja Hanin omistuksessa Falcon kohtasi useita muokkauksia ja uudelleenrakennuksia. Lando oli asentanut tärkeäksi osoittautuneet salakuljetusosastot lattian alle. Ne tarjosivat Landolle ja Hanille helpon varaston salakuljetetulle tavaralle ja miehistölle piilopaikan sen jouduttua ensimmäiselle Kuolemantähdelle. Lando myös paransi aluksen kilpiä ja asensi keulan alle pienemmät tykit.

Falconissa oli duralloy-päällystys rungon tärkeissä osissa ja pala panssarointia Liquidatorista oikean telakointivarren takana. Lisäksi aluksessa oli joukko kehittyneitä Kuat Drive Yardsin, Novaldexin ja Nordoxiconin kilpigeneraattoreita, jotka Solo "vapautti" Myomarin telakoilta. Nämä generaattorit tuottivat Falconille sota-aluksen veroiset kilvet, mahdollistaen sen kestämään laukaukset, jotka tuhoaisivat tavallisen YT-1300:n. Joukko korkealaatuisia sensoreita oli liitetty Falconin ylikokoiseen sensorilautaseen. Tehokkaat sensorinhäiritsimet suojasivat alusta taistelussa.

Falconin päärahtitila.

Kulujen vähentämiseksi ja yksityisyyden säilyttämiseksi Solo muokkasi Falconia niin, että sen pääjärjestelmiä voi käyttää ohjaamosta tai päärahtitilasta. Lukematomat hallintakomennot ohjattiin Hanx-Wargel SuperFlow IV -tietokoneen kautta. Sitä on myöhemmin muokattu kolmella droidiaivolla, mikä johti Falconin skitsofreenisiin väittelyihin itsensä kanssa.

Falconin hoitamattomat sisätilat vastasivat sen ränsistyneitä ulkotiloja. The interior corridors were littered with all sorts of mechanical gear. Päärahtitilassa oli oleskelualue, jossa oli Chewbaccan pyynnöstä asennettu holografinen pelipöytä. Lattian alla olevien piilotettujen rahtitilojen lisäksi siinä oli lastinpoistojärjestelmä. Falconissa ei ollut baktatankkia ja sitä korvaamassa oli kryogeeninen horroskapseli. Sitä pystyi käyttämään elävän rahdin kuljetukseen tai pitämään kriittisesti haavoittuneet vakaassa tilassa, kunnes sopivat lääkintätilat saavutettaisiin.

Falconin salakuljetusosastot.

Alusta tarvittiin useasti nopeaan pakoon. Mielenkiintoista on, että Falconilla oli huomattavan nopea kolmen minuutin käynnistysaika. Kun lisää tulivoimaa tarvittiin, pilotit pystyivät käyttämään alapuolella olevaa piilotettua sädetykkiä lastausrampin lähellä.

Aluksen yhteenpaikkailtu luonne johti useisiin ongelmiin salakuljetusten ja kapinan aikaan. Järjestelmät pysyivät hädin tuskin kasassa ja olivat ilmeisesti epäyhteensopivia, johtaen lukuisiin toimintahäiriöihin. C-3PO kommentoi, että hän ei oikein tiennyt, missä alus oppi kommunikoimaan. (Tosin tämävoi olla viittaus aluksen "murteeseen", huomioiden mahdollisuuden, että aluksen tietokone käyttää slangia ja/tai vulgaaria kieltä, näin järkyttäen C-3PO:n tunteita.) Vuosia Endorin taistelun jälkeen Han Solo ja Chewbacca ratkaisivat nämä vaikeudet. Kyseisten ongelmien ratkaisu saattoi käsittää sisäisten käyttöjärjestelmien virtuaalisen uudelleenrakentamisen; tätä ei koskaan kerrottu yksityiskohtaisesti.

Falconin muokattu luokan 0.5 hyperajo on kaksi kertaa Imperiumin sota-aluksia nopeampi. Tämä paranneltu kyky johtuu enimmäkseen Solon innovatiivisista muokkauksista "virtaviivaistaa" alus hyperavaruutta varten. Quadexin virtaydin ja tilapäiset komponentit mahdollistavat kolmen minuutin käynnistyksen hyperajoon.

Aseistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Falconin kaaviot.

Piilotetun laserkanuunan lisäksi Falconissa oli kaksi Corellialaisen korjaajakorporaation AG-2G neloislaserkanuunaa, jotka saivat virtaa suoraan Quadexin virtaytimestä. Lando asensi ne alun perin korvaamaan aikaisemmat sädetykit. Kun Han sai Falconin omistukseensa, hän muokkasi kanuunoita laajalti lisäämällä parannetut virranjaksottimet, suuritilavuuksisen kaasunsyötön, ja custom laser actuators. Tämä lisäsi kanuunoiden tehoa pisteeseen, jossa ne pystyivät tuhoamaan TIE-hävittäjän yhdellä laukauksella. Näitä kanuunoita, vaikkakin yleensä manuaalisesti käytettyjä, pystyi hallitsemaan ohjaamosta Solon toimesta. Hän huomasi tarvitsevansa tätä ominaisuutta Kashyykin saarron aikana vuonna 0 jYt. Aluksessa oli myös kaksi Arakydin ST2-ohjuslaukaisinta, joiden hallussapito oli siviileiltä kielletty; näitä käytettiin Endorin taistelussa, tuhoten toisen Kuolemantähden reaktoriytimen.

Tultuaan diplomaattiseksi kuljetusalukseksi Skywalkerin-Organan-Solon perheelle, Falcon remontoitiin sotilastason virtageneraattoreilla, propulsiolla ja aseistuksella. Neloislaserkanuunat korvattiin kevyillä turbolasereilla. Tähtituhoaja Anakin Solon pitkän etäisyyden turbolaser tuhosi turbolaserit yhdellä laukauksella käyttäen väärällä transponderikoodilla Longshot Hapesin taistelussa 40 jYt. Turbolaserit korvattiin sitten uudemmilla kevyillä turbolasereilla.

Uudestisyntyneeseen keisari Palpatineen liittyvien tapahtumien aikana ohjuslaukaisimet korvattiin väliaikaisesti Ganathanin salama-aseella, joka tuhoutui yhteenotossa Boba Fettin Slave I:n kanssa. Han ei pitänyt erityisesti tästä muutoksesta ja palautti nopeasti Falconin tavalliseksi uudestisyntyneeseen keisariin liittyvien ongelmien loputtua.

Muut osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

F-LER

Kuten muissakin saman luokan aluksissa, Millennium Falconin käytössä oli F-LER, joka löytyy yleensä aluksen etuosasta.

Nopeuden salaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skywalker: ”Mikä romukasa!
Solo: ”Se kulkee 0,5 yli valonnopeuden. Se ei näytä kummoiselta, mutta siinä on mitä tarvitaan, poika. Olen tehnyt monta erikoismuokkausta itse.
―Luke Skywalker ja Han Solo[lähde]
Poikkileikkaus Millennium Falconista.

Millennium Falconin tunnetuin ominaisuus oli hyperajo. Falconin hyperajojärjestelmä oli kaksi kertaa isompi kuin hyperajo tavallisessa YT-1300 rahtialuksessa. Tämä järjestelmä mahdollisti hyperajoluokan 0.5, joka oli kaksi kertaa nopeampi kuin useimmissa Imperiumin sota-aluksissa. Nopeuden salaisuus oli tähtialusteknikko "Doc" Vandanganten muokkaukset, jotka "virtaviivaistivat" alusta hyperavaruudessa ohjailemalla ympärillä olevaa aika-avaruusjatkumon poimuttumaa. Useat muut alukset ovat yrittäneet vastata Falconin nopeuteen ilman näitä virtaviivaistavia muokkauksia ja räjähtäneet avaruustomuksi.

Toinen tärkeä osa Millennium Falconin nopeuteen oli sen navigointitietokone, joka pystyi etsimään lyhimmän reitin pisteestä A pisteeseen B välttäen esteitä, kuten aurinkokuntia ja asteroidikenttiä.

Muut nimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen poikkileikkaus Millennium Falconista.
Tarkin: ”Ja iskusotilaamme voitettiin, tähtilaivastoltamme paettiin? Miten tämä on mahdollista? Kenen alus se oli?
Vader: ”Sitä on vaikea sanoa. Siinä oli väärät tunnistemerkinnät ja tekaistu rekisteröinti. Lisäksi, se oli nopea ja tavoittamaton alus, varmaan jonkun täällä alueella kokoontuvista salakuljettajista.
Wilhuff Tarkin ja Darth Vader[lähde]

Vuosien aikana Falconin omistajat ovat antaneet sille lukuisia vääriä nimiä sen laittomien operaatioiden vuoksi. Han Solo yksin oli antanut monta väärää nimeä vuoteen 8 jYt mennessä. Tunnettuja ovat:

Huomattavaa miehistöä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Millennium Falcon.

Lando Calrissianin alaisuudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Han Solon alaisuudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulissien takana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Millennium Falcon oli toistuva osa Tähtien sodan maailmaa. Se pohjautui useisiin toisen maailmansodan lentokoneisiin, erityisesti B-29 Superfortressiin.[70]

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Falconin ulkonäkö vaihtui useampaan kertaan tuotannon alussa

Millennium Falconin alkuperäinen malli vaihdettiin viime hetkelllä, koska se muistutti läheisesti Avaruusasema Alfan kuljetusaluksia. Korvauksen on sanottu perustuvan puoliksi syötyyn hampurilaiseen hammastikussa olevan oliivin vieressä, George Lucasin pitämänä, johtaen ILM:n henkilökunnan kutsumaan Falconia "hampurilaiseksi" [71]. Ralph McQuarrien alkuperäisestä suunnitelmasta muokattiin CR90-korvetti, joka näkyy episodi IV:n alussa ja sitä käytettiin myös Qui-Gon Jinnin ja Obi-Wan Kenobin Naboohon vievässä diplomaattialuksessa episodi I:n alussa.

Millennium Falconin ohjaamo perustuu paljolti tunnetuun B-29 Superfortressiin ja sen lentoäänet saatiin Mojaven autiomaassa nauhoitetun P-51 Mustang -hävittäjän hidastetusta versiosta. Toisen maailmansodan pienoismalleja on myös tunnistettavissa kuvauksissa käytetyssä mallissa.[70]

Kun Falconia tutkinut Imperiumin upseeri Kuolemantähdellä huomasi usean pakokapselin laukaistun aluksesta, on epäselvää, missä kyseiset kapselit sijaitsevat. Tämä on seurausta Falconin viime hetken uudelleensuunnittelusta: alkuperäisessä suunnitelmassa pakokapselit näkyivät selvästi ulkopuolelta.lähde?

Ralph McQuarrien konseptitaidetta Millennium Falconista.

Falconin ulkoiset lavasteet Uudessa toivossa hangaarissa 94 ja Kuolemantähdellä käsittivät vain aluksen oikean puolikkaan, johtuen todennäköisesti tilanpuutteesta ja/tai säästösyistä. Tämä puute on havaittavissa sensorilautasen puutteella kohtauksessa hangaarissa 94, jossa sen pitäisi näkyä selvästi. Tässä Falconin versiossa ei ole edessä vasenta ja oikeaa laskutelinettä, jotka lisättiin Imperiumin vastaiskussa kannattamaan paremmin kokonaista Falconin lavastetta, joka tehtiin tähän elokuvaan. Paikassa, johon oikea laskuteline myöhemmin lisättäisiin, polttoaineletkuksi naamioitu tuki on nähtävissä Falconin alapuolella molemmissa Uuden toivon hangaarikohtauksissa.

Alkuperäinen, luonnollisen kokoinen malli Falconista rakennettiin suurissa sota-ajan Sunderland-pommittajien hangaarissa, entisillä Royal Navyn telakoilla Pembroke Dockissa, pienessä satamakaupungissa Walesissä. Valmis malli purettiin sitten osiin ja kuljetettiin maanteitse studioille Englantiin.lähde?

Han Solon tunnettu kommentti siitä, että alus "lensi Kesselin reitin alle kahdentoista parsekin" on hieman tilanteeseen sopimaton—parsek on matkan, ei ajan mittayksikkö. George Lucas on sanonut tämän olevan tarkoituksellista, asia on, että Falconin navigointitietokone osaa etsiä lyhyemmän reitin kuin muut alukset.lähde? Kuitenkin alkuperäisessä romaanissa Solo puhuu "aikayksiköistä" "parsekien" sijaan. Alkuperäisen trilogian neljän DVD:n erikoisversiossa Lucas selittää, että huomautus tarkoitti Falconin tietokoneen olevan niin kehittynyt, että se pystyi etsimään muita aluksia lyhyemmän reitin hyperavaruudessa ja siten matkustamaan nopeammin. Vaihtoehtoinen selitys on, että Solo mitä todennäköisimmin yritti tehdä vaikutusta uskottavalta kuulostavalta, mutta silti merkityksettömällä kerskailulla (on huomattava, että kun Han sanoo tämän, kamera siirtyy kuvaamaan Obi-Wania katsoen häntä epäilevästi ja alkuperäinen käsikirjoitus tukee tätä).

Useat fanit väittävät nähneensä kaksi Millennium Falconia Imperiumin vastaiskussa. Asteroidikentässä tapahtuneen takaa-ajon aikana, Falconin ohjaamosta kuvatussa kohdassa, voi nähdä Millennium Falconin lentämässä kauempana.lähde?

Millennium Falcon, tuolloin Stellar Envoy, nähtiin Coruscantissa 19 eYt Sithin kostossa.

Falconin spekuloitiin esiintyvän Sithin kostossa yhdistämään esiosatrilogia ja alkuperäinen trilogia ja alus todella esiintyi elokuvassa. Erään Coruscantissa olevaan hangaariin sijoittuvan kohtauksen alussa YT-1300 rahtialus nähdään lentämässä. Lucas on vahvistanut kyseessä olleen Millennium Falcon eikä vain toinen YT-1300 rahtialus.[72]

Expanded Universessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten useissa kuvitteellisissa avaruualuksissa, Falconin sisätilat eivät oikeasti voi mahtua sen ulkoisiin lavasteisiin. Myöhemmät Expanded Universen kaaviot ovat sen vuoksi kompromisseja yrittäessään mahduttaa sisätilat alukseen (usein korkeuden kärsiessä). Nämä suunnitelmat johtavat usein suhteellisen pieniin moottoreihin nopeudestaan tunnettuun alukseen.

Tämä on johtanut epäjohdonmukaisuuksiin aluksen pituuden suhteen erilaisissa julkaisuissa. Esimerkiksi W. Haden Blackmanin The New Essential Guide to Vehicles and Vessels ilmoittaa Falconin pituudeksi 26 metriä. Elokuussa 2008 Star Wars Blueprints: The Ultimate Collection antoi pituudeksi 35.37 metriä[8], kun taas romaani Millennium Falcon, julkaistu lokakuussa, antoi pituudeksi 35 metriä.[4] StarWars.comin Encyclopedia, päivitetty syyskuussa 2011, ilmoitti pituudeksi 34.75 metriä, joka on sama kuin tavallisilla YT-1300 rahtialuksilla.[73] Tuorein aluksen pituuden ilmoittava julkaisu, Millennium Falcon Owner's Workshop Manual, julkaistu Britanniassa marraskuussa 2011 ja Yhdysvalloissa helmikuussa 2012, sanoo pituudeksi 34.37 metriä. Koska pituudesta ei ole päästy sopimukseen, tässä artikkelissa käytetään pituutta viimeisimmästä lähteestä, Owner's Workshop Manualista.

Millennium Falconin vaihtoehtoiset sisätilat.

Kirjassa The Essential Guide to Warfare, Millennium Falconin virtaytimen sanottiin olevan sama kuin Kapinaliiton B-siipisissä tähtihävittäjissä. Paul Urquhart käsitteli väitettä laajemmin Jason Fryn blogissa olevien loppuviitteiden osassa 12 sanoen, että ne olivat saman valmistajan ja niissä oli samanlaisia osia, mutta ne eivät olleet samanlaisia, viitaten USS Zumwaltin kehitykseen ja sen käyttämään Britannian ilmavoimien Typhoon-hävittäjien moottoriin esimerkkinä.[74]

Tyrant's Testissä Chewbacca sanoo, että Falconin neloislaserit ovat "suurikaliiperiset Dennian neloislaserit", alunperin suunniteltu miehistön käyttämiksi aseiksi Dreadnoughteihin. Tämä vaikuttaa olevan ristiriidassa corellialaisten AG-2G kanuunoiden olemassaoloon; vaihtoehtoisesti Dennia on voinut olla AG-2G:n valmistaja.

The Courtship of Princess Leia sisältää Falconin käyttämässä aseita, joita siihen ei tavallisesti liitetä, kuten ionikanuunoita ja protonitorpedoita tavallisten neloislaserien ja ohjuslaukaisimien lisäksi.

Star Wars (1977) 50 vuodelta 1981 sanoo, että Lando Calrissian on Millennium Falconin alkuperäinen omistaja.[75] TÄmän lausunnon kumoaa vuoden 1983 romaani Lando Calrissian and the Mindharp of Sharu, joka kertoo Landon voittaneen sen, "suhteellisen vanhan" aluksen, hieman ennen romaanin alkua.[58]

Ebon Hawk, kehitetty Star Wars: Knights of the Old Republiciin, on saanut vaikutteita Falconista. Molemmat alukset toimivat myös liikkuvina "tukikohtina" päähenkilöille.[76]

Millennium Falcon esiintyy myös vuoden 2001 videopelissä Star Wars: Galactic Battlegrounds. Se voidaan tuhota Endorin taistelun vaihtoehtoisessa versiossa Darth Vaderin kampanjassa.

Falcon esiintyi LEGO-muodossa vuoden 2006 videopelissä LEGO Star Wars II: The Original Trilogy (perustuen vuoden 2004 malliin), kuten myös vuoden 2007 uudelleenjulkaisussa.

Videopelissä Star Wars: The Force Unleashed Millennium Falcon tekee kaanonittoman cameo-esiintymisen. Kun päähenkilö, Galen Marek, löytää neljännen holokronin tasolla "Imperial Raxus Prime," palaamalla päälaskeutumisalustalle pelaaja voi nähdä Falconia muistuttavan aluksen. Sen voi myös nähdä pelin ensimmäisellä vierailulla Raxus Primeen hyperajoytimen lähellä.

Vaikka Millennium Falcon on teknisesti rahtialus, useat videopelit, mukaan lukien Star Wars: Rogue Squadron, mahdollistavat pelaajan pelata Millennium Falconilla tähtihävittäjän kaltaisesti.

Joissain kirjoissa on selitetty uudelleen Han Solon kerskailu "parsekeista", tarkoittaen aluksen olevan niin nopea, että Solo pystyi lentämään lähempänä Kitana tunnettua mustien aukkojen rypästä joutumatta sen sisään, säästäen matkaa (ja myös aikaa).

Kaanonittomat esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Millennium Falconin esiintymisten Expanded Universessä lisäksi se on myös tehnyt kaanonittomia esiintymisiä, mukaan lukien LEGO Star Wars -pelisarja kuten myös Tag & Bink -sarjakuvat.

Se oli myös tärkeä osa Dark Horse Comicsin sarjakuvaa Into the Great Unknown, jossa se jonkin aikaa Endorin taistelun jälkeen joutui tuntemattomaan aurinkokuntaan ja teki pakkolaskun planeetalle, jonka metsät muistuttavat Endorissa olevia. Solo päätyi alkuasukkaiden tappamaksi kun taas Chewbacca vartioi Falconia, tullen myös legendaariseksi pedoksi Sasquatchiksi. 126 vuotta myöhemmin arkeologi Indiana Jones löysi aluksen jäänteet, joka vei hänen mielestään voiton kaikista aikaisemmista tutkimuksista, myös Atlantiksesta, mutta hän päätti jättää sen keskelle tuntematonta Sasquatchin rinnalle.

Tähtien sodan ulkopuolella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Millennium Falcon taistelee Federaation kanssa Sektori 001:n taistelussa.

Falconin tietokonemalli sijoitettiin taisteluun elokuvassa Star Trek - ensimmäinen yhteys, hyökäten borgien kuutiota vastaan muun tähtilaivaston kanssa. Industrial Light & Magicin John Knoll, joka teki elokuvan erikoitehosteet, saatuaan myös työnsä Uuden toivon erikoisversiota varten valmiiksi laittoi Falconin taisteluun, tosin se on tuskin erotettavissa. Sen voi nähdä kuution räjähtäessä.

Serenity, Millennium Falconin inspiroima alus.

Joss Whedonin mukaan Millennium Falcon oli pääinspiraatio hänen sarjaansa Firefly. Se myös inspiroi Serenity-aluksen, joka oli tärkeässä roolissa ohjelmassa.lähde?

Millennium Falconin ja tähtituhoajan pääsiäismunat pelissä The Dig.

Pelissä The Dig, LucasArtsin seikkailupelissä vuodelta 1995, useissa siltojen ohjauspaneeleissa on kaiverrettuna "alienien kuvioita", joista osa vaikuttaa olevan Tähtien sota -pääsiäismunia. Eräässä paneelissa on yksinkertaiset piirrokset Millennium Falconista ja tuntemattomasta tähtituhoajasta.

YT-1300 rahtialus, samanlainen kuin Millennium Falcon, voidaan nähdä avaruusruokalan laskeutumisalustalla Mel Brooksin parodiassa Avaruusboltsit.

Family Guyn Star Wars -erikoisjaksossa Blue Harvest Peterin, joka esittää Soloa, sanoessa Falconin lentäneen reitin alle kahdentoista parsekin, Luke, Chrisin esittämänä, epäilee häntä, sanoen "Tuota, eikö parsek ole matkan, eikä ajan yksikkö?". Solo heiluttaa käsiään vastaukseksi.

Tosimaailmassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuussa 2007 LEGO Corporation ilmoitti Ultimate Collector's Millennium Falconin julkaisusta, suunniteltu 1. lokakuuta 2007. Malli on suhteutettu LEGO-minifiguureihin ja se on 83,8 cm pitkä ja 55,9 cm leveä. Sisältäen 5195 osaa se on toiseksi suurin koskaan valmistettu LEGO-sarja, ja kaikista kallein..

Hasbro julkaisi faneille nimellä "iso Millennium Falcon" tunnetun lelun 26. heinäkuuta 2008. Kun alkuperäinen Kennerin muotti hajosi 30 vuoden käytön jälkeen, Hasbro pyysi lelun alkuperäistä suunnittelijaa, Mark Boudreauxia, suunnittelemaan aluksen uudelleen. Valmis tuote on noin 30 % suurempi kuin Kennerin versio. [77] Siihen mahtuu enintään 18 hahmoa.

Kiertävässä näyttelyssä Star Wars: Where Science Meets Imagination Millennium Falconin ohjaamon kopio löytyy pienoisplanetaariosta.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaanonittomat esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian kuvia tämän artikkelin aiheesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 1,18 1,19 1,20 1,21 1,22 1,23 1,24 1,25 1,26 1,27 1,28 1,29 1,30 Star Wars Sourcebook
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 2,8 2,9 Millennium Falcon Owner's Workshop Manual
 3. 3,0 3,1 3,2 Secrets of the Falcon
 4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 4,14 4,15 4,16 4,17 4,18 4,19 4,20 4,21 4,22 4,23 4,24 4,25 4,26 4,27 Millennium Falcon
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Han Solo at Stars' End
 6. Tyrant's Test
 7. Laskettu pituuden perusteella Star Wars Blueprints: The Ultimate Collectionissa
 8. 8,0 8,1 Star Wars Blueprints: The Ultimate Collection
 9. Return of the Jedi Sketchbook
 10. 10,0 10,1 10,2 Dark Force Rising Sourcebook
 11. 11,0 11,1 Star Wars: Complete Cross-Sections
 12. 12,0 12,1 12,2 12,3 Before the Storm
 13. 13,0 13,1 13,2 13,3 13,4 13,5 13,6 Star Wars Technical Journal (Volume One)
 14. Star Wars Screen Entertainment
 15. Legacy of the Force: Tempest
 16. 16,0 16,1 16,2 Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti;viitettä swbpc ei löytynyt
 17. 17,00 17,01 17,02 17,03 17,04 17,05 17,06 17,07 17,08 17,09 17,10 Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo
 18. Rebel Alliance Sourcebook
 19. 19,0 19,1 19,2 Tähtien sota: Episodi V – Imperiumin vastaisku
 20. Star Wars Customizable Card Game: Hoth Limited
 21. The Essential Guide to Weapons and Technology
 22. Dark Empire II
 23. 23,0 23,1 Cracken's Threat Dossier
 24. 24,0 24,1 24,2 Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti;viitettä SWCCS1 ei löytynyt
 25. Shadows of the Empire Sourcebook
 26. 26,0 26,1 The Hutt Gambit
 27. 27,0 27,1 27,2 27,3 27,4 Star Wars Episode VI: Return of the Jedi
 28. Dark Empire 6
 29. 29,0 29,1 Star Wars: Jedi Knight: Jedi Academy
 30. 30,0 30,1 30,2 30,3 The New Jedi Order: Vector Prime
 31. 31,0 31,1 The New Jedi Order: Agents of Chaos I: Hero's Trial
 32. The New Jedi Order: Agents of Chaos II: Jedi Eclipse
 33. The New Jedi Order: Balance Point
 34. 34,0 34,1 The New Jedi Order: Recovery
 35. 35,0 35,1 35,2 35,3 The New Jedi Order: Star by Star
 36. The New Jedi Order: Enemy Lines I: Rebel Dream
 37. 37,0 37,1 37,2 The New Jedi Order: Destiny's Way
 38. The New Jedi Order: Force Heretic II: Refugee
 39. The New Jedi Order: Force Heretic III: Reunion
 40. The New Jedi Order: The Final Prophecy
 41. 41,0 41,1 41,2 The New Jedi Order: The Unifying Force
 42. Star Wars (1977) 82
 43. Imperiumin perillinen
 44. 44,0 44,1 Jedin etsintä
 45. Fate of the Jedi: Apocalypse
 46. The New Jedi Order: Force Heretic I: Remnant
 47. Star Wars: X-Wing Alliance
 48. Nähtävillä studiomallissa
 49. Fire Ring Race
 50. Rebel Mission to Ord Mantell
 51. 51,0 51,1 51,2 51,3 51,4 51,5 51,6 51,7 Tatooine Ghost
 52. The New Jedi Order: Edge of Victory II: Rebirth
 53. 53,0 53,1 Fate of the Jedi: Abyss Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti; nimi ”Abyss” on määritetty usean kerran eri sisällöillä
 54. 54,0 54,1 Fate of the Jedi: Backlash
 55. 55,0 55,1 55,2 55,3 Millennium Falcon (romaani)
 56. PolyhedronLogo.pngSecrets of the Falcon”—Polyhedron 162
 57. Tähtien sota: Episodi III - Sithin kosto
 58. 58,0 58,1 Lando Calrissian and the Mindharp of Sharu
 59. Lando Calrissian and the Flamewind of Oseon
 60. Lando Calrissian and the Starcave of ThonBoka
 61. Rebel Dawn
 62. Shadows of the Empire
 63. Pimeyden oppipoika
 64. The New Jedi Order: Star by Star
 65. The New Jedi Order: Force Heretic I: Remnant
 66. 66,0 66,1 The New Jedi Order: The Unifying Force
 67. Fate of the Jedi: Backlash
 68. Fire Ring Race
 69. Han Solo at Stars' End
 70. 70,0 70,1 StarWars.com {{{text}}} StarWars.comissa (linkki varmuuskopioon)
 71. Famous Spaceships of Fact and Fantasy
 72. StarWars.com Episode III Easter Egg Hunt: Ships Aplenty StarWars.comissa (sisältö ei enää käytössä; linkki varmuuskopioon)
 73. Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti;viitettä MFOWM ei löytynyt
 74. Jason Fry's Endnotes for The Essential Guide to Warfare: Part 12
 75. Star Wars (1977) 50 (sivu 5)
 76. Databank title.png Ebon Hawk Databankissa (sisältö ei enää käytössä; linkki varmuuskopioon)
 77. BMF: The Official Press Release

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]