Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.

Dac

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 20. toukokuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Tämä artikkeli kertoo planeetasta. Saatat olla etsimässä mon calamarien lajia.
Fighters in formation.jpg

Sisältöä näkyvissä!

On huomattu, että osa tästä artikkelista ei enää ole ajan tasalla, ja se tarvitsee uutta tietoa.

Kun artikkeli on mielestäsi päivitetty, voit poistaa tämän viestin.

[+/–]
R2 repair.png

Toivottavasti huoltodroidit pystyvät korjaamaan sen.

Tätä artikkelia tai artikkelin osaa on pyydetty parannettavaksi, koska JP:TO/AIKA

Voit auttaa Jedipediaa parantamalla artikkelia. Lisää tietoa saattaa olla artikkelin keskustelusivulla.

[+/–]
Mon Calamari.jpg
Dac
Astrograafiset tiedot
Alue

Ulkokehän alueet

Sektori

Calamarin sektori

Aurinkokunta

Calamarin aurinkokunta[1]

Auringot

1: Daca[1]

Kuut

1[1]

Pyörähdysaika

21 standardituntia[1]

Kiertoaika

398 paikallista päivää[1]

Fyysiset tiedot
Luokka

Metsä/meriplaneetta[1]

Halkaisija

11 030km[1]

Ilmakehä

Hengitettävä[1]

Painovoima

Standardi[1]

Maasto yleisesti
Tärkeimmät kohteet ja paikat
Yhteiskunnalliset tiedot
Syntyperäiset lajit
Virallinen kieli
Hallitus

Edustajien neuvosto[1]

Asukasluku

27.5 biljoonaa (49% Quarreneja, 46% Mon Calamareja, 4%ihmisiä, 1% muita)[1]

Tärkeimmät kaupungit
Tärkeimmät tuontituotteet
Tärkeimmät vientituotteet
Liittoutuma

Dac, kuten se tunnettiin mon calamarien ja kvarreneiden kielellä sekä peruskielellä, ja myös nimillä Mon Calamari ja pelkästään Calamari tai Mon Cala, oli planeetta Calamarin sektorin Calamarin aurinkokunnassa, joka sijaitsi Ulkokehällä. Sillä oli syntynyt useita älykkäitä lajeja kuten mon calamarit, kvarrenit, moappat, amphi-hydrusit ja whaladonit. Ihmiset antoivat planeetalle nimen Mon Calamari, kun Galaktisen tasavallan tutkijat ensimmäisen kerran löysivät planeetan ja ilmoittivat löydöstään julkisuuteen. Kotoperäiset rodut puhuivat planeetasta Dacina. Avaruudesta katsottaessa planeetta oli sinivalkoinen pallo, koska meret peittivät suurimman osan sen pinnasta. Planeetan ulkopuolella sijaitsivat kuuluisat Mon Calamarin telakat, joiden tuotteet olivat helposti tunnistettavissa calamarialaisille tyypillisestä orgaanisesta muotoilusta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaiset vuosituhannet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mon calamarit asuivat mukavasti sekä veden pinnalla että sen alla samaan aikaan, kun kvarrenit asuttivat merien syvänteitä. Jättimäiset whaladonit eivät sekaantuneet hallinnallisiin asioihin vaan uiskentelivat altaissaan, minkä lisäksi niitä suojeltiin metsästykseltä lailla.

4500 eYt kvarrenit kävivät sotaan mon calamareja vastaan, mutta mon calamarit voittivat, minkä seurauksena kvarrenit vähentyivät lähes sukupuuttoon. Mon calamarit kasvattivat seuraavan kvarrenien sukupolven omien tapojensa mukaan opettaen näitä arvostamaan mon calamarien hyveitä.

Planeetta löydettiin suunnilleen 4000 eYt. 532 eYt monia kvarreneita ja mon calamareja vietiin työvoimaksi Lamareddiin. Planeetta oli myös eräs niistä, joilla rakettirekiajot muodostuivat suosituiksi.

Levottomat vedet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galaktisessa senaatissa planeettaa edusti korruptoitunut senaattori Tikkes, joka salli thalassialaisten orjakauppiaiden toiminnan Calamarin sektorissa saadakseen osan heidän voitoistaan. Hänet poistettiin virasta 22 eYt. Hän karkasi Tasavallan pidätyksestä Coruscantilta ja pakeni Geonosisiin, missä hänestä tuli osa Separatistineuvostoa Vapaa Dac -liikkeen edustajana. Liikkeen tarkoituksena oli katkaista Mon Calamarin välit Tasavaltaan.

Kloonisotien aikana planeetalle hyökkäsivät Vapaiden aurinkokuntien konfederaation joukot. Ensin kreivi Dookun joukot tuhosivat planeetan Dark Reaperilla. Myöhemmin Teknoliittoon kuuluva Kvarrenien eristäytymisliiga koetti kaataa Mon Calamarin neuvoston. Jedimestari Kit Fisto ja mon calamariritarit kukistivat liigan. Fisto sai tietää, että liiga oli liitossa moappojen kanssa, joiden Fisto tajusi myös olevan älyllisiä. Fisto kertoi mon calamareille, että heidän täytyisi tehdä rauha moappojen kanssa ja kunnioittaa näiden älykkyyttä.

Quarren.

Separatistien joukossa oli myös mon calamareja, joita johti sankarillinen komentaja Merai, jota tukivat Passel Argente ja Yhteisliittoutuma. Ilman kreivi Dookun hyväksyntää mon calamarit johtivat tehokasta hyökkäystä ensimmäisessä Kaminon taistelussa käyttäen veden alla toimimaan kykeneviä joukkojaan ja Merain henkilökohtaista hyökkäysalusta Sharkia. Lopulta heidän hyökkäyksensä kuitenkin epäonnistui, sillä Dooku petti heidät. Suurin osa mon calamarien joukoista onnistui lopulta pakenemaan tuhoa kiitos Merain uhrauksen, joka todisti, että hän oli lopulta sankari.

Kun planeetan uskollisuus Tasavallalle vahvistui, Tasavallalle uskolliset kansalaiset suostuivat uuteen järjestelyyn, jossa Tundra Dewmeia edusti kvarreneita ja Meena Tills mon calamareja Galaktisessa senaatissa. Korunailaiset terroristit pitivät Tillsiä panttivankinaan Coruscantissa, mutta Tasavallan kommandot onnistuivat pelastamaan hänet. Molemmat Dacin senaattorit allekirjoittivat Kahden tuhannen vetoomuksen, minkä vuoksi molemmat myös pidätettiin Uuden järjestyksen julistamisen jälkeen.

Imperiumin aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keisarillisessa senaatissa planeettaa edusti Timi Rotramel, kunnes Galaktinen Imperiumi alisti planeetan. Imperiumi näki Mon Calamarin asukkaat luonnollisina orjina, joiden tehtaita ja hyödykkeitä saattoi käyttää keisarillisen sotakoneiston vahvistamiseen Ulkoreunan alueilla. Imperiumin propaganda julisti, että Kahden tuhannen vetoomuksen allekirjoittaneet planeetan edustajat olivat olleet epäluotettavia, mikä antoi heille tekosyyn pakottaa Mon Calamarin asukkaat tiukempaan kuriin. Kvarrensabotöörit, kuten Seggor Tels, auttoivat Imperiumia vahingoittamalla planeetan suojakilpiä ja Imperiumi sai planeetan nopeasti haltuunsa.

Mon Calamari.

Imperiumin hallitessa planeettaa ja sen aurinkokuntaa mon calamarit aloittivat vastarintaliikkeen, joka ei aluksi oikein menestynyt. Lopulta keisari Palpatine määräsi kolme planeetan kelluvaa kaupunkia tuhottavaksi kostotoimena, mutta hyökkäys ei onnistunut nujertamaan mon calamarien taisteluhenkeä. Sen sijaan, että olisi murtanut vastarinnan, hyökkäys sai mon calamarit liittoutumaan kvarreneiden kanssa hyökkääjiä vastaan, minkä seurauksena heidän salaiset sotatoimensa onnistuivat ajamaan keisarilliset pois planeetalta, pois aurinkokunnasta ja lopulta pois koko sektoristakin.

Vähän kansannousun jälkeen, valmistautuessaan liittymään Kapinaliittoon, entinen keisarillinen senaattori Timi Rotramel koetti henkilökohtaisesti värvätä muitakin rotuja ja aurinkokuntia kapinaan Imperiumia vastaan. Epäonnekseen Rotramel, vähän sen jälkeen kun oli epäonnistunut tiss'sharien suostuttelussa liittoutumaan, kuoli Tiss'sharlilla Darth Vaderin toimesta, kun tämä oli saanut tietää salaisesta tapaamisesta tiss'sharien presidentin Si-Di-Rin kanssa.

Keisarillinen propaganda piti kiirettä Mon Calamarin vähättelemisellä. Keisarillinen tutkija Obo Rin kirjoitti tarkistetun painoksen Galaksin älykkään elämän katalogista Darth Vaderin ohjeiden mukaan. Teoksessa annettiin väärää tietoa siitä, että Mon Calamari olisi löydetty vasta Galaktisen Imperiumin aikaan ja tuotu galaktisen sivistyksen pariin. Monet Imperiumin kansalaiset hyväksyivät tämän totuutena, mikä raivostutti Mon Calamarin asukkaita.

Mon Calamarin kansannousun jälkeen mon calamarit ja kvarrenit liittyivät Kapinaliittoon, jossa heidän apunsa osoittautui korvaamattomaksi galaktisen sisällissodan kuluessa. Mestarillisina avaruusalusten rakentajina mon calamarit toimittivat Kapinaliitolle sen epätoivoisesti tarvitsemia sota-aluksia, jotka rakennettiin Mon Calamarin telakoilla. Ennen kapinaan liittymistä mon calamarit olivat rakentaneet vain matkustaja- ja avaruudentutkimusaluksia, koska he olivat luonteeltaan rauhanomaisia. Mutta tehden suuriakin muutoksia näihin aluksiin, he onnistuivat muuttamaan ne sotalaivoiksi, jotka olivat kykeneviä pitämään puolensa Impeirumin laivastoa vastaan. Endorin taisteluun mennessä Kapinaliitto suurimmalta osaltaan käytti mon calamarien tähtiristeilijöitä. Taistelussa laivastoa lisäksi johti mon calamarilainen amiraali Ackbar, joka osasi parhaiten hyödyntää aluksia päättäväisessä taistelussa.

Uuden tasavallan tukipylväs[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mon Calamari oli perustajajäsenenä sekä Vapaiden planeettojen liitossa että Uudessa tasavallassa. Ackbar edusti planeettaa Uuden tasavallan neuvostossa. Uusi tasavalta onnistui kolmesti pysäyttämään Imperiumin jäänteiden hyökkäyksen Mon Calamaria vastaan: ensin keisari Trioculuksen whaladoneja metsästäneet sukellusveneet; seuraavaksi keisarin kloonin lähettämät Maailmantuhokoneet ja kolmannella kerralla amiraali Daalan tähtituhoojia vastaan. Nämä taistelut aiheuttivat monien kaupunkien tuhoutumisen ja kaikkien planeetan älykkäiden lajien keskuudessa tuli kuolonuhreja. Daalaa vastaan käydyn taistelun aikana Leia Organa Solo havaisi, että Mon Calamarin lähettiläs Cilghal oli herkkä Voimalle. Ackbarin sukulaistyttö, Cilghal oli ensimmäinen uuteen jediritarikuntaan liittynyt mon calamari. Myöhemmin Uuden tasavallan senaatissa planeettaa edusti Q-Varx, joka osoittautui petturiksi ja jonka paikan otti Cilghal.

Galaktisen allianssin synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yuuzhan vongeja vastaan käydyn sodan aikana planeettaa edustivat sekä kvarrensenaattori Pwoe että mon calamarisenaattori Gron Marrab. Yuuzhan vongien vallattua Coruscantin Uuden tasavallan jäljellä olleet poliitikot siirsivät hallinnon Mon Calamariin, joka oli vielä säästynyt yuuzhan vongien hyökkäyksiltä. Planeetan suuret laivatelakat, laaja puolustuslaivasto ja syrjäinen sijainti pääasialliselta sotavyöhykkeeltä tekivät siitä ihanteellisen paikan. Pwoe koetti kaapata Uuden tasavallan valtionjohtajan paikan, mutta epäonnistui ja lopulta liittyi Ylesian tasavaltaan Ylesialla. Marrab pysyi uskollisena ja edusti kotimaailmaansa senaatissa. Sen jälkeen, kun Cal Omas valittiin valtionjohtajaksi, Uusi tasavalta muutettiin Vapaiden liittojen galaktiseksi allianssiksi, lyhyesti Galaktiseksi allianssiksi. Allianssi muodostettiin Mon Calamarissa, joka toimi sen pääkaupunkina aina yuuzhan vongeja vastaan käydyn sodan loppuun asti.

Myöhempi historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sithien ja Imperiumin välisen sodan jälkeen planeetta oli palannut Imperiumin haltuun. Vallan kaapanneen keisarin ja sithin mustan valtiaan Darth Kraytin vallan alla kvarrenit asetettiin hallitsemaan planeettaa, sillä Uuteen sith-säätyyn kuului lukuisia lajin edustajia, joita merkittävimmät olivat Darth Azard ja kuollut Darth Maleval.

Galaktisen allianssin jäänteet koettivat tuhota Gar Stazin dacilaisten salaisella tuella. Amiraali Dru Valan suunnitteli ansan Mon Calamariin ja vuoti tiedon uudenlaisen tähtituhoajan Imperiousin rakentamisesta Mon Calamarin telakoilla. Seuranneessa taistelussa yli puolet telakoista tuhoutui.

Eläimistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jonkinlaista Mon Calamarilaista vedenalaista elämää.

Mon Calamarin tunnetut senaattorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhan tasavallan ja Imperiumin edustajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuden tasavallan ja Galaktisen allianssin edustajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mon Calamarilainen kaupunki.

Kulissien takana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mon Calamarin voi kääntää suoraan italiasta merkitsemään minun mustekalaani. Calamari on myös lähellä suomen sanaa "kalmari", joka myös tarkoittaa mustekalaa.


Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunki Mon Calamarissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian mediatiedostoja tämän artikkelin aiheesta:
Kuvat · Sitaatit

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]