Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.

Kit Fisto

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 16. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa.

Pahoittelut sotkusta.

Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa ja kaipaa pikaista korjausta tieto- tai kielioppivirheistä.

Artikkelia siivotessasi seuraa Jedipedian tyylioppaan ohjeita. Kun olet mielestäsi hoitanut artikkelin kuntoon, poista tämä malline.

[+/–]
R2 repair.png

Toivottavasti huoltodroidit pystyvät korjaamaan sen.

Tätä artikkelia tai artikkelin osaa on pyydetty parannettavaksi.

Voit auttaa Jedipediaa parantamalla artikkelia. Lisää tietoa saattaa olla artikkelin keskustelusivulla.

[+/–]
Kit Fisto.jpg
Kit Fisto
Elämäkerralliset tiedot
Kotiplaneetta

Glee Anselm[1]

Kuollut

19 eYt, Coruscant[2]

Ruumiilliset tiedot
Laji

Nautolan

Sukupuoli

Mies

Pituus

196 cm

Hiusten väri

Ei ole

Silmien väri

Mustat

Ihon väri

Vihreä

Kronologiset ja poliittiset tiedot


Liittoutuma(t)
Oppilaat
Mestari Fisto, näissä asioissa luotamme oivalluksiinne.
Yoda lyhyesti Kit Fistolle ennen Mon Calamarin taistelua[lähde]

Kit Fisto oli tunnettu nautolan-jedimestareista Galaktisen Tasavallan viimeisinä vuosina. Vuonna 41 eYt hän otti Bant Eerinin padawanikseen. Myöhemmin, Nahdar Vebb oli hänen padawaninsa. Kloonisotien aikana hän palveli korkeana jedikenraalina Tasavallan suurarmeijassa, kuin myös jedineuvostossa.

Fisto osallistui ja selvisi Geonosisin taistelusta ja johti joukkoa taisteluun Mon Calamarin taistelussa. Fisto oli myös Kaminolla, jossa hän levitti jedikoodin rajoja suhteellaan Aayla Securaan, jonka hengen hän pelasti taistelun aikana. Fisto oli mukana tehtävässä vangita Nute Gunray, jonka aikana hän kohtasi kenraali Grievousin kasvokkain, melkein tuhoten jeditappajan. Taistelun suunta muuttui, kun hän aktivoi droidihenkivartijansa ja sitten tappoi Fiston juuri ritariksi lyödyn entisen padawanin, Nahdar Vebbin.

Kloonisotien ollessa huipullaan, hän auttoi Obi-Wan Kenobia Ord Cestuksella ja sitten taisteli Asajj Ventressin kanssa, pysäyttääkseen jeditappajadroidien valmistuksen. Viimein, vuosien jälkeen häntä oli harkittu paikkaan jedineuvostossa, Fisto nimitettiin kunnioitetun neuvoston jäseneksi kloonisotien aikana saatujen huomattavien saavutusten takia.

Nimityksensä jälkeen Fisto lähetettiin Obi-Wan Kenobin ja Anakin Skywalkerin kanssa Cato Neimoidialle tehtävänään kaapata Nute Gunray. Gunray hädin tuskin pakeni tapaamisesta kolmen kuuluisan jedin kanssa.

Coruscantin taistelun aikana Fisto auttoi ilmataistelussa separatistien joukkoja vastaan.

Anakin Skywalkerin paljastuksen, että Palpatine olikin Darth Sidious, jälkeen Fisto, Mace Windun, Agen Kolarin ja Saesee Tiinin kanssa yrittivät pidättää Ylikanslerin, mutta epäonnistuivat. Siinä viimeisessä kohtaamisessa juonittelevan sithlordin kanssa, Fisto menehtyi Darth Sidiousin käsissä.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fisto syntyi planeetta Glee Anselmilla, Sabilonin järjestelmässä. Hänen erikoiset päälonkeronsa aistivat kemiallisia tunne- ja muita muutoksia ihmisessä ja muissa eliöissä. Tähän kukaan muu jedi ei pysty luonnollisesti eikä edes Voiman avulla. Hänet opetti arvostettu jedi-säädyn mestari Yoda. Hän toivoi, että hänet olisi nimitetty sovintoneuvostoon, mutta sen sijaan hänet valittiin Jedien korkeimpaan neuvostoon.

Vuonna 41 eYt, Fisto otti padawanikseen Bant Eerinin sen jälkeen, kun hänen alkuperäinen mestari Tahl oli surmattu.

Kloonisodat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Geonosisin taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kit Fisto johtaa joukon kloonisotilaita Geonosisin taisteluun.

Pian Iridiumin avaruusrosvojen hoitamisen jälkeen vuoden 22 eYt alussa, Fisto valittiin 212 jedin joukkoon, jotka seurasivat Mace Windua pelastamaan Obi-Wan Kenobia, Anakin Skywalkeria sekä senaattori Padmé Amidalaa separatistien johtajilta Geonosisin teloitusareenalta. Hän tuli läpi satojen droidien kasvoillaan enintään hiukan huvittunut ilme. Droideista yhdellä oli C-3PO:n pää; hän kaatoi supertaisteludroidin tämän päälle niin, ettei tämä voinut liikkua, ennen kuin virnisti hänelle leveästi. Fisto selvisi areenalta ja pakeni samalla LAAT/i-asealuksella kuin myös mestari Yoda, Mace Windu ja Ki-Adi-Mundi. Sen jälkeen muiden selvinneiden kanssa hän johti tasavallan suurarmeijaa Geonosisin taistelussa kloonisotien alussa.

Mon Calamarin taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fisto taistelee Mon Calamarin taistelussa.

Yhdessä ensimmäisistä kloonisotien sotaretkistä Fisto johti joukkoa SCUBA-kloonisotilaita Mon Calamarin taistelussa separatistien kanssa liittoutunutta Quarrenien eristysliigaa vastaan, tuhoten quarrenien rapukanuunan prosessissa.

Myöhemmin Fisto palasi Mon Calamariin huomaten, että liiga oli taas noussut esiin erikoisten meduusojen kaltaisten moappojen alaisuudessa. Näistä olennoista muodostui yhdessä yksi suuri peto, joka omasi korkeinta mahdollista älykkyyttä ja telepatian voiman. Fisto löi pedon sirottelemalla yksilölliset olennot ympäröiviin vesiin. Myöhemmin Kit loi uuden rauhansopimuksen, mikä johti quarrenien ja mon calamarien yhteiseen edustukseen Galaktisessa senaatissa.

Tämän taistelun aikana Fistolla oli Ying-Yang kalasymboli vyössään.

Kaminon kahakka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fisto kloonisotien aikaan.

Muutama kuukausi Geonosisin taistelun jälkeen, Fisto ja Aayla Secura jäivät oleskelemaan Kaminoon. Yhtenä päivänä he löysivät useita kuolleita kloonisotilaita. Tutkittuaan ruumiit, kaminolaiset tiedemiehet tulivat siihen johtopäätökseen, että sotilaisiin oli tarttunut nano-virus. Tavattuaan mestarikloonaaja Sayn Tan, Fisto ja Secura totesivat, että laitoksessa oli kaminolainen petturi. He jäljittivät petturin ja taistelivat joukkoa supertaisteludroideja vastaan, jotka separatistit antoivat petturille. Siitä seuranneessa kahakassa Secura heitettiin pois alustalta ja supertaisteludroidi raahasi hänet alas veteen. Kit hyppäsi nopeasti hänen peräänsä, ja ollen amfibinen, hän hengitti molemmille, vaikka se oli Aaylalle ja Fistolle enemmän kuin "hengittämistä molempien puolesta". Aayla kiipesi takaisin alustalle ja hänet kaappasi petturi nanovirus-injektori osoittamassa Aaylan käteen. Aayla pelasti itsensä loistavalla ajoituksella ja työnsi injektorin petturin omaan käteen. Kaminolainen kuoli heti.

Aaylan pelastaminen aloitti lyhyen suhteen molempien välillä, joka levitti jedikoodin rajoja. Suhde oli samankaltainen kuin Obi-Wan Kenobin ja Siri Tachin välillä.

Devaronin kahakka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joitakin kuukausia myöhemmin, Kit matkusti Devaronille Tholmen, Aayla Securan, Tr'a Saan ja An'ya Kuron kanssa. Heidän tehtävänään oli löytää ja tuhota separatistien valimo, joka laukaisi hyökkäyksiä Tasavallan tarvikesaattueita vastaan. Kun Tholme ja Kuro olivat loukkaantuneita ja Secura taisteli Aurra Singiä vastaan, Fisto ja Saa kaappasivat tukikohdan.

Tehtävä Ord Cestukselle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fisto Ord Cestusin tehtävän aikaan.
Elämäni ei pyöri mukavuuksien ympärillä. Silti, se oli, kuten ihmiset sanovat; 'läheltä piti-tilanne'.
―Kit Fisto[lähde]

Kloonisotien ollessa huipullaan, Fistosta tuli ensimmäinen, joka taisteli ja voitti uuden droidityypin jolle annettiin nimi "JK-13 turvadroidi". Nämä droidit tunnettiin verrattomista taistelutaidoistaan, sen jälkeen kun yksi voitti ARC-iskusotilaan. Fiston mukana olivat Obi-Wan Kenobi, ARC-sotilas "Nate", neljä kloonisotilasta ja Doolb Snoil, joka oli Galaktisen senaatin edustaja. He matkustivat Ord Cestukselle neuvotellakseen sopimuksen, jolla myytäisiin "bio-droidit" Tasavallalle; kuitenkin, suunnitelmasta tuli pian värvätä sissejä taisteluun mahdolliseen vallankaappaukseen hallitusta vastaan. Fisto käytti väärää nimeä Nemonus, joka oli musta jedi, huijatakseen Viittä perhettä, joilla oli täysi hallinta koko planeetasta. Operaation lopussa, Fisto taisteli mustaa akolyyttiä Asajj Ventressiä vastaan. Asajj opiskeli hänen liikkeitään sillä välin, kun Fisto tuhosi hänen X'Ting-kätyrit; kun Fisto tuli hänen luokseen, hän oli valmis. Kit kiihdytti sumuun monimutkaista liikkeettä, joka oli niin nopeaa, että jopa Obi-Wan oli ymmällään. Kun Kit hävisi, Obi-Wan pelasti hänet kuolemalta, joka saapui sekunteja ennen kuin Ventress olisi tappanut Kitin. Kuitenkin, Obi-Wan olisi menettänyt päänsä, ellei melkein tajuton Kit olisi nopeasti pelastanut häntä.

Tehtävä Vassekin kolmannelle kuulle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä on kenraali Grievousin piilopaikka!
―Kit Fisto löydettyään Grievousin piilopaikan[lähde]
Fisto ja Vebb taistelevat Grievousia vastaan

Sen jälkeen, kun Nute Gunray pakeni Luminara Undulilta ja Ahsoka Tanolta, jedineuvosto jäljitti hänet Vassekin kuuhun ja lähetti Kit Fiston kaappaamaan hänet. Siellä Kit laskeutui Delta-7B-aluksellaan sumuun ja tapasi entisen padawaninsa ja uuden jediritarin, Nahdar Vebbin, joka oli tuonut mukanaan pienen joukon klooneja. Ryhmä sitten astui sisään linnaan, jossa he luulivat Gunrayn piileskelevän, mutta johtolanka olikin ansa. Majakka johtikin vain pelkkään hologrammiin, jossa Gunray nauroi alentavasti. Pian Gunrayn kuvan korvasi kuva Kreivi Dookusta, joka ilmoitti heille ansasta, muttei kertonut oliko se heille vai jollekin toiselle. He pian tajusivat, että he olivat astuneet Kenraali Grievousin pyhättöön, joka lähestyi linnaketta, johon he olivat tunkeutuneet. Grievous yllättyi, kun jedit ja heidän kloonijoukkonsa hyökkäsivät hänen kimppuun, ja kärsi jalkojensa menetyksestä ennen kuin hän pakeni linnan hallintohuoneeseen, josta hän ohjasi tunkeilijoiden tuhoamisyrityksiä.

Kit Fisto Grievousin linnakkeessa.

Päihitettyään taisteludroideja ja roggwartin, joka oli tehnyt lopun kloonisaattueesta, joka oli ollut jedien mukana, Fisto ja Vebb todistivat piilopaikasta Kenraalin lähteneen hänen hallintohuoneestaan. Kun alue oli tyhjä, Fisto syötti turvaoveen sekvenssin, jonka muisti katsottuaan Grievousta. Fiston suunnitelma oli viestittää kloonijoukoille sukkulan luona, jotta he hälyttäisivät Tasavallalle Grievousin olinpaikan ja sitten vetäytyä kunnes vahvistukset saapuisivat. Kuitenkin, Vebb, jolla oli vahva halu tuhota jeditappaja lopullisesti, kinasi Fiston kanssa kynnyksen toisella puolella. Vebbin kohtalo oli sinetöity, kun ubrikkialainen lääkintädroidi sulki oven heidän välillään ja hälytti Grievousin. Grievous päihitti Fiston kollegan taistelussa käyttäen sädepistoolia yhdellä vapaalla ulokkeellaan. Kit sitten tuhosi konsolin ja poistui linnasta jyrkänteelle odottaen, että R6-H5 toisi hänen aluksensa. Grievous sitten kiipesi rinteelle saadakseen Kitin ansaan. Jedi nujersi Grievousin nopeasti, vain tullakseen Grievousin MagnaGuardien ympäröimäksi, pakottaen hänet pakenemaan alukselleensa.

Nousu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Me kaikki otamme riskejä.
―Kit Fisto

Vuosia Fistoa on ollut ehdotettu ehdokkaaksi jedien korkeimpaan neuvostoon. Nöyränä, tuntien, että hänellä ei ollut taitoja sellaiseen asemaan, hän toistuvasti kieltäytyi sellaisista tarjouksista. Lopulta, Fiston urotyöt kloonisodissa vastasivat kaikkiin epäilyksiin hänen sopivuudesta, ja nousi istuimelle kunnioitetussa hallintoelimessä.

Jossain kohtaa sotaa, Fisto matkusi mestari Plo Koonin kanssa kukistaakseen vankien kapinan vedenalaisessa vankilassa. Siellä he tapasivat kuuluisan Gen'Dai-palkkionmetsästäjän Durgen, jonka he vangitsivat katakombeihin vankilan alle. Kit pysyi varuillaan, ajatellen, että Durge pakenisi ennen kuin vahvistukset saapuisivat. Plo Koon oli varma, että he olivat kukistaneet päällepäin voittamattoman palkkionmetsästäjän, mutta kuten Kit ennusti, palkkionmetsästäjä karkasi.

Verenpunainen Nova[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lopulta, jedit saivat tietää palkkiosta, joka oli asetettu kaikille jedeille. Lopettaakseen tämän uhkan, Fisto matkasi Mace Windun, Agen Kolarin ja Saesee Tiinin kanssa Rigille—pääpaikka Verenpunaiselle Novalle Palkkionmetsästäjien Killasta. Sillä välin, kun kolme muuta jediä aiheuttivat sekasortoa palkkionmetsästäjille, Kit löysi tiensä vankiselleille. Vapauttaessaan vangit, Kit aiheutti kapinan vankien keskuudessa, muistuttaen heitä miten palkkionmetsästäjät olivat tehneet väärin heitä kohtaan, ja liittyi muiden jedien joukkoon. Neljä pian tekivät nopeaa työtä palkkionmetsästäjistä, pakottaen heitä pudottamaan jedien hintaa.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaanonisoimattomat esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]