Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.

Ki-Adi-Mundi

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 13. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Obiwanarchives.jpg

Ehkä arkistot ovat epätäydelliset.

Tämä artikkeli, käännös tai niiden osa on vasta keskeneräinen, ja sitä ei ole saatettu loppuun.

Koska artikkeli on kesken, kaikenlainen apu sen parantamiseksi on tervetullutta.

[+/–]
TPM-CGYoda.jpg

Mestari Qui-Gon, vielä muuta sanottavaa onko teillä?

Tämä artikkeli, tai osa siitä, vaatii laajennusta.

Lisätietoa saatat löytää artikkelin keskustelusivulta. Kun olet mielestäsi laajentanut artikkelia tarpeeksi, voit poistaa tämän mallineen.

[+/–]
Ki-Adi-Mundi council.jpg
Ki-Adi-Mundi
Elämäkerralliset tiedot
Kotiplaneetta

Cerea

Syntynyt

92 eYt, Cerea

Kuollut

19 eYt, Mygeeto (ikä 73)

Ruumiilliset tiedot
Laji

Cerealainen

Sukupuoli

Mies

Pituus

198 cm

Hiusten väri

Valkoiset (sittemmin kalju)

Silmien väri

Harmaat

Kronologiset ja poliittiset tiedot


Liittoutuma(t)
Mestarit
Oppilaat
Elossa olevista jedeistä ainoa olet, joka nujertamaan Sharad Hettin pystyy!
Yoda Ki-Adi-Mundille[lähde]

Ki-Adi-Mundi oli cerealainen jedimestari ja Jedineuvoston jäsen. Hän oli kotoisin Cerea-planeetalta ja planeetan matalan syntyvyyden vuoksi sai jedeiltä luvan moniavioisuuteen. Mundilla olikin viisi vaimoa, yksi poika ja seitsemän tytärtä, mukaanlukien Sylvn. Hänellä oli myös kahdet aivot.

Kun Qui-Gon Jinn kertoi sithien paluusta, Ki-Adi-Mundi yllättyi suuresti, sillä oli uskonut sithien kadonneen galaksista jo aikoja sitten. Hän taisteli useissa taisteluissa ympäri Galaksia ja toimi myös kenraalina kloonisodissa. Ki-Adi kuoli Mygeetolla, kun hänen johtamansa kloonisotilaat ampuivat hänet Palpatinen käskyn mukaisesti.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ki-Adi-Mundin perhe luovuttaa tämän An'ya Kurolle jedikoulutusta varten.

Varhainen lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ki-Adi-Mundi syntyi Cerealla 92 eYt tavalliseen Cerealaiseen maanviljelijäperheeseen. Hän osoitti merkkejä Voiman käytöstä jo nuorena, pystyessään siirtämään esineitä aistimaan Bin-Garda-Zonin roistoista aiheutuneen vaaran näiden lähestyessä mundin perheen kotia Voiman avulla. Lopulta nuori jediritari, An'ya Kuro, saapui Cereaan, mistä löysi Mundin ja otti hänet mukaansa Coruscantille jedikoulutukseen. Tällöin Mundi oli jo neljän vuoden iässä, eli epätavallisen vanha aloittamaan koulutuksen. Tästä huolimatta hän kasvoi tunnolliseksi jediritariksi Yodan ja opastuksessa.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ki-Adi-Mundin saapuessa An'ya Kuron mukana Coruscantille, monet jedimestarit olivat epäluuloisia Mundin koulutuksen suhteen tämän tavallista korkeamman iän vuoksi. Tästä huolimatta Jedien korkein neuvosto päätti Mundin koulutuksen aloittamisesta myöntävästi. An'ya Kuro olisi halunnut ottaa Mundin padawanikseen, muttei saanut siihen neuvostolta lupaa, joten Mundi siirtyi Yodan opetukseen. Tästä huolimatta Mundi piti Kuroa suuressa arvossa, ja piti tätä ensimmäisenä mestarinaan.

Seuraavat 21 vuotta Mundi opiskeli jediksi Yodan opastuksella. Näiden vuosien aikana Yodalla oli kova työ kitkeä Mundista pois tämän ylimielisyys ja kostonhimo Bin-Garda-Zonin roistoja kohtaan. Kostonhimoa Mundi itse ei myöntänyt, vaan sanoi vain haluavansa oikeuden tapahtuvan. Lopulta mundi valmistui 25-vuotiaana jediritariksi, ja rakensi oman valosapelinsa, joka poikkeuksellisesti oli väriltään violetti. Tämän jälkeen hän palasi takaisin kotiplaneetalleen Cereaan auttaakseen sen asukkaita roistoja vastaan.

Cerean rauhanturvaajaksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mundi nimitettiin sitten Semagin sektorin tarkkailijaksi ja oli vastuussa tämän rauhan puolustamisesta. Cereassa hän piti mielessään Yodan opetukset, ja pyrki välttävään vihan ja koston tunteita. Oltuaan paikalla jonkin aikaa, hän lähti yksin poistamaan Bin-Garda-Zonin roistojen tuomaa uhkaa.

Hän saapui roistojen leiriin, missä uhmakkaasti haastoi näiden nylkyisen johtajan, Bin-Garda-Zonin tyttären, kaksintaisteluun. Hän kerskui voittavansa taistelun vaikka ilman käsiä. Niinpä hänen kätensä sidottiin ja taistelu Mundin ja Zonin tyttären välillä alkoi. Taistelun aikana Mundi huomasi, ettei ollut vielä tarpeeksi taitava hallitsemaan Voimaa voittaakseen taistelun, ja hävisikin sen. Lopulta hän heräsi sidottuna pylvääsen, vibroterä kasvojensa edessä. Juuri kun hänet oltii tappamassa, Mundi käytti Voimaa löystääkseen solmuja, joilla hänet oli sidottu kiinni. Irti päästyään hän voitti roistot, tappamatta kuitenkaan heidän johtajiaan, ja ilmoitti että näiden tuli lopettaa kylien ryöstely. Tämän seurauksena rikollisten toiminta väheni huomattavasti ja Cerean asukkaat pystyivät elämään entistä turvallisempaa elämää.


Ki-Adi-Mundi vaimoineen Cerealla.

Elämä jediritarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perheen perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asuttuaan muutaman vuoden Cerealla, Mundi alkoi saada siellä suurta arvostusta ja ihailijoita. Cerean alhaisesta syntyvyydestä johtuen, Mundi sai myöntävän vastauksen Jedien korkeimmalta neuvostolta hakemaansa lupaan perustaa perhe. Hän sai siis muista jediritareista poiketen perustaa avioliiton ja saada lapsia. Cerean perinteistä johtuen, hän sai ottaa myös useampia vaimoja. Elämänsä aikana mundi menikin naimisiin viiden naisen kanssa: hänen päävaimonsa oli Shea, jonka lisäksi hänellä oli neljä jalkavaimoa. Suuresta perheestä johtuen perheen sisäiset jännitteet vaimojen välillä olivat lähes välttämättömiä, mutta Mundi piti perheen rauhaa hyvin kasassa.

Yhden jalkavaimonsa, Mawinin, kanssa Mundi sai Sylvn-nimisen tyttären. Teini-iässä Shea vietti paljon aikaa Maj-Odo-Nomor-nimisen toisinajattelijan ja tämän liitopyöräjengin kanssa. Mundi ei kuitenkaan huolestunut asiasta, sillä ajatteli sen kuuluvan nuoruuteen. Tämä omapäisyys aiheutti kumminkin myöhemmin ongelmia.

Jedien korkeimman neuvoston palveluksesa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jedien korkein neuvosto piti Mundia korkeassa arvossa, ja tämä toimikin neuvostossa Micah Giiettin varajäsenenä Giiettin ollessa tavoittamattomissa. 44 eYt Mundi istui neuvoston kokouksessa, jossa käsiteltiin suurmestari Yodaaan kohdistunutta murhayritystä. Mundi oli myös paikalla neuvoston nuhdellessa Qui-Gon Jinnin oppilasta, Obi-Wania tämän tultua pyytämään anteeksi väliaikaista lähtöään jediritarikunnasta Melida/Daanilla. Kokouksessa Mundi ilmaisi syvän pettymyksensä Kenobiin, ja oli sitä mieltä että tämä oli pettänyt sekä mestarinsa että korkeimman neuvoston.

Kun Giiet kuoli 33 eYt Yinchorrien kansannousussa, Mundille ehdotettiin paikkaa korkeimmassa neuvostossa, mitä hänelle ei kuitenkaan lopulta annettu. Mundi päätti palata takaisin Cereaan ja jatkaa eloaan siellä.

Ki-Adi-Mundi Cerean Konfliktin aikoihin Cerealla.

Cerean konflikti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palattuaan Cereaan Mundi ei ehtinyt kauaa olemaan aloillaan, kun Twi'lek nimeltä Silas kannusti Cerean vanhimpien neuvostoa liittymään Tasavaltaan, mihin Cerea ei vielä kuulunut. Mundi kuitenkin vastusti tätä, sillä hän kannatti Cerean puolueettomuutta politiikassa. Mundi myös vastusti uutta teknologiaa, mitä olisi Cereaan alkanut tulla, jos se olisi liittynyt Tasavaltaan. Tapaus laajeni konfliktiksi asti, joka lopulta päättyi kun Mundin vastustajat pakenivat planeetalta, tämän tytär Sylvn mukanaan vahingoitettuaan Mundia vakavasti.

Ki-Adi-Mundi valmistautuu taistelemaan divvikejä vastaan yrittäessään pelastaa tytärtään.

Tyttären pelastus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvokas, hän on jo ollut. Vielä arvokkaampi hän tulee olemaan.
Yoda suosittelee Ki-Adi-Mundia korkeimmalle neuvostolle[lähde]

Kun Mundi sai itsensä parannettua ja luvan Jedien korkeimmalta neuvostolta, lähti hän tyttärensä sieppaajien perään kohti avaruusalusta Tatooinen kiertoradalla. Saavuttuaan alukselle, joka oli täynnä juuri kuoriutuneita Divvikejä, hän lähti taistelemaan tietään kohti pelastuskapselia, jossa Sylvn ja tämän sieppaaja olivat. Lopulta hän löysi kapselin ja sen matkustajat: Sylvnin, tämän kaksi ystävää Nomorin ja Twinin, sekä näiden sieppaajan Monin. Mundi tarjoutui ottamaan heidät omaan alukseensa, mutta pelastuskapseli oli vioittuneen virtapiirin vuoksi jumissa. Mon kertoi Mundille, että ainoa vaihtoehto olisi kiivetä avaruuteen, aluksen ulkopuolelle, ja korjata virtapiiri, että kapseli pääsisi lähtemään, tai kaikki kapselin matkustajat tulisivat kuolemaan. Sylvnin ystävä, Nomor kuitenkin vastusti tätä, ja yritti hyökätä aseellisen Monin kimppuun, mistä johtuen Mon tappoi Nomorin. Mundi näki parhaaksi totella Monia, ja hän kiipesi aluksen ulkopuolelle, korjasi virtapiirin ja palasi omalle alukselleen, missä lääkintädroidi virvoitti hänet kuntoon. Tämän jälkeen hän lensi aluksellaan Tatooinelle, minne pelastuskapseli oli laskeutunut, mutta löytäen sieltä vain Nomorin ruumiin. Mundi sai kuitenkin selville, että tytöt oli viety paikallisen rikosherran, Jabban, luokse. Sieltä Mundi pelasti heidät, ja keräsi samalla kallisarvoista tietoa Jabban ja Kauppaliiton rikollisista toimista.

Tapahtuman jälkeen Ki-Adi-Mundi kutsuttiin Coruscantiin, Jedien korkeimman neuvoston luokse. Siellä Yoda oli erittäin vaikuttunut siitä, että vaikka Mundin oman tyttären henki oli vaarassa, pystyi hän silti ajattelemaan asiaa myös Tasavallan kannalta ja keräämään sille hyödyllistä tietoa. Tämän ansiosta hänet valittiin korkeimman neuvoston jäseneksi, joskin hän jatkoi myös yhä Cerean sektorin rauhanturvaajana. Neuvoston jäsenyyden vuoksi hän joutui viettämään paljon entistä enemmän aikaa Coruscantissa, mutta palasi silti aina säännöllisin väliajoin takaisin kotiplaneetalleen nauttimaan sen rauhasta ja teknologiattomuudesta.

Jedien korkeimman neuvoston jäsenenä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tehtävä Asmerulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähes heti Mundin neuvostoon liittymisen jälkeen Nebula Front-niminen terroristijärjestö iski senaattiin tavoitteenaan murhata silloinen ylikansleri Finis Valorum, Isku kuitenkin epäonnistui. Iskun jälkeen Mundi keskusteli aiheesta Qui-Gon Jinnin kanssa, joka ei uskonut Valorumin olleen Nebula Frontin todellinen kohde. Lopulta koottin seitsemästä jedistä, joiden tehtävänä oli tutkia murhayritystä ja ottaa kiinni siitä vastuussa olleet. Mundin lisäksi tähän ryhmään kuuluivat Qui-Gon, Obi-Wan Kenobi, Saesee Tiin, Yaddle, Vergere ja Depa Billaba. Jedit matkustivat Asmerulle, mistä terroristijärjestö oli kotoisin. Saapuessaan planeetan ilmakehään, jedien alus ammuttiin alas, ja he syöksyivät järveen. Kukaan ei kuitenkaan kuollut hätälaskussa, ja jedit uivat yhdessä läheiselle saarelle ja linnoittautuivat sinne. Saarella he sinnittelivät, kunnes heille lähetettiin apujoukkoja joiden avulla suurin osa Nebula Frontin sotureista saatiin antautumaan ja jedit pääsivät turvallisesti takaisin jeditemppelille.

Ki-Adi-Mundi, Yoda ja Mace Windu Geonosisin ensimmäisessä taistelussa

Ennen kloonisotia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen kloonisotia Mundi ehti osallistua useisiin eri tehtäviin ympäri galaksia.


Kloonisodat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Geonosisin ensimmäinen taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän on poliittinen idealisti, ei murhaaja!
―Ki-Adi-Mundi puolustaa Kreivi Dookua[lähde]

Vuonna 22 eYt Mundi osallistui Palpatinen johtamaan kokoukseen, johon osallistuivat myös Mace Windu, Yoda, Plo Koon, Kit Fisto, Luminara Unduli ja Barriss Offee. Kokouksessa keskusteltiin siitä, kuinka huolestuttava määrä planeettoja oli siirtynyt Tasavallasta entisen jedin, Dookun johtamaan Itsenäisten aurinkokuntien konfederaatioon. Kokouksen päätyttyä juuri salamurhayrityksestä pelastunut Naboon senaattori Padmé Amidala saapui paikalle ilmoittaen uskovansa Dookun olevan syyllinen murhayritykseen. Tätä Dookun tuntenut Mundi ei tahtonut uskoa, sillä ei uskonut Dookun ryhtyvän tappamaan ketään. Kuitenkin Palpatine asetti Obi-Wan Kenobin vastaamaan Amidalan suojelusta.

Tutkittuaan hieman asiaa, Kenobi ilmoitti neuvostolle palkkionmetsästäjä Jango Fettin olleen syyllinen Amidalan murhaan. Tämän kuultuaan neuvosto lähetti Kenobin Fettin perään ja käski Anakin Skywalkerin suojelemaan Amidalaa. Kenobi seurasi Fettiä aina Geonosisiin asti, mistä ilmoitti viestillä neuvostolle jäljittäneensä Jangon salaiselle droiditehtaalle, jossa valmistettiin taisteludroideja Kauppaliiton, Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation ja Teknoliiton yhteistä armeijaa varten. Hän myös kertoi kauppaliiton johtajan,Nute Gunrayn, olleen Amidalan murhayritysten takana. Viesti kuitenkin katkeaa kun Droidekat hyökkäävät yhtäkkiä Kenobin kimppuun.

Tämän informaation saatuaan neuvosto lähettää n. kahdensadan jedin joukon tuhoamaan droidiarmeijaa, Mundi tähän joukkoon mukaanlukien. Mundi oli myös jäsenenä iskuryhmässä, jonka tehtävänä oli pelastaa Kenobi, Skywalker ja Amidala Geonosialaiselta teloitusareenalta. Yhdessä Windun, Plo Koonin ja Aayla Securan kanssa Mundi paljasti valosapelinsa ja kävi taisteluun droideja vastaan. Myös muut jedit selvittivät tiensä areenalle ja kävivät mukaan kovaan taisteluun. Taistelussa jedit jäivät pahasti alakynteen, sillä droideja oli ollut odotettua enemmän, lopulta heitä oli jäljellä vain noin kaksikymmentä, ja he olivat muodostaneet piirin keskelle areenaa. Juuri kun tilanne näytti toivottomalta, laskeutui Yoda kuljetusaluksen kanssa taivaalta pelastamaan jedejä. Mukanaan hänellä oli Tasavallan uusi klooniarmeija. Klooniarmeija sai aikaan muutoksen taistelun kulussa, ja lopulta se kääntyikin Tasavallan voitoksi. Kloonisodat olivat alkaneet.

Geonosisin toinen taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Geonosisissa geonosilaiset olivat nousseet vastarintaan tasavaltaa vastaan. Geonosis täytyi siis valloittaa uudelleen. Anakin Skywalker, Ahsoka Tano, Obi-Wan Kenobi ja Ki-Adi-Mundi saivat johtaa hyökkäystä. Pian lähtivät Jedikenraalit matkaan eri Laat-tykkialuksilla. Vain Anakin ja Ahsoka olivat samalla Laat-tykkialuksella muutamilla kloonisotilailla. Ensin joutuivat Anakin ja hänen padawaninsa tekemään hätälaskun. Myöhemmin myös Ki-Adi-mundin alus oli pakotettu hätälaskuun, sitten myös Obi-Wanin alus vaurioutui ja se joutui tekemään hätälaskun, josta selviytyi vain Obi-wan ja yksi kloonisotilas. Molemmat haavoittuivat, mutta saivat kuitenkin apua muilta taistelussa mukana olleilta. Geonosialaiset käyttivät ainoastaan tykkejä kun he ampuivat Laat-tykkialuksia. Anakinin ja Ahsokan täytyi tuhota kilpigeneraattori, jotta geonosilaisten tukikohta pystyttiin tuhoamaan. He onnistuivat tässä tehtävässään ja geonosilaiset antautuivat.

Taistelun jälkeen ja seuraukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Ki-Adi-Mundi, Ahsoka Tano ja Anakin Skywalker Geonosisin toisen taistelun aikana
Ahsoka: ”Kuinka monta monta taisteludroidia tuhosit, mestari?
Anakin: ”Hyvä on, 55.
Ahsoka: ”60, voitin!
Ki-Adi-Mundi: ”65.
Anakin: ”Anteeksi kuinka?
Ki-Adi-Mundi: ”Tuhosin 65 droidia, mitä saan palkinnoksi?
Anakin: ”Ikuisen kunnioitukseni, mestari.
Obi-Wan: ”Sen Anakin harvoin antaa kellekkään.
Ahsoka Tano, Anakin Skywalker, Obi-Wan Kenobi ja Ki-Adi-Mundi Geonosisin taistelun jälkeen. Iästään huolimatta Mundilla oli siis myös leikkimielisyyttä[lähde]


Miestappiot olivat Tasavallalle hirmuiset. Monta Laat-tykkialuksia ammuttiin alas ja tuhansia sotilaita kuoli sekä AT-TE tankkeja tuhoutui. Tässä taistelussa eivät geonosialaiset saaneet tarpeeksi apua seperatisteilta, ja näin sen jälkeen Geonosis kuului taas Tasavaltaan.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ki-Adi-Mundi kuoli 19 eYt Mygeetolla Käsky 66:n uhrina. Kesken sodankäynnin Mygeetossa, yksi Mundin klooneista, Bacara, saa käskyn Palpatinelta. Tietoisena Mundin kyvyistä puolustautua, kloonit päättivät odottaa kunnes Mundi on kaikkein heikoimmillaan, ja tappaa hänet vasta sitten. Tilaisuuden he arvioivat sopivaksi, kun he saapuivat kapealle sillalle, jonka toisella puolella odotti vihollisen ankara vastus. Mundi viittasi sotilaita suraamaan häntä, mutta huomasikin sotilaiden pysähtyneen, aseet häntä kohti osoittaen. Hän ehti ajatella vain muutaman sekunnin, ennen kuin aseet alkoivat tulittaa häntä kohti. Ensimmäiset laukaukset Mundi vielä pystyi torjumaan, mutta täytenä yllätyksenä tullut tilaisuus sai hänet hämilleen, eikä hän enään pystynyt pitämään puoliaan sekä kloonisotilaita että vihollisen joukkoja vastaan. Niinpä hän kaatui ristitulen seurauksena kuolleena maahan.


Persoonallisuus ja ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olet loistava jedi Ki-Adi-Mundi, jalo ja aito. Tiesin sen jo sinä päivänä kun löysin sinut. Olisit ollut minulle loistava padawan.
An'ya Kuro Ki-Adi-Mundille[lähde]

Ki-Adi-Mundi oli erittäin viisas ja tyyni jedi, joka oli tunnettu oikeudentajustaan, käytännön ajattelustaan ja rohkeudestaan. Kuten kaikki Cerealaiset, oli myös Mundi binääristen aivojensa ansiosta oiva taktikko ja diplomaatti. Hänen korkea pään muotonsa erotti hänet myös ulkonäöllisesti muista lajeista, ja antoi hänen ulkonäölleen viisaan ja arvokkaan habituksen. Mundi suhtautui kaikkeen teknologiaan varautuen, ja rakasti kotimaataan ja sen rauhaa. Hänellä oli myös poikkeuksellinen oikeus jedien keskuudessa mennä naimisiin.

Voima ja kyvyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ki-Adi-Mundin sininen valosapeli

Mundi hallitsi taidokkaasti valosapelin käytön, ja käytti taistelutyyleinä Makashia, Soresua ja Atarua. Mundi käytti myös onnistuneesti puolustautumiseen itse keksimäänsä taistelutyyliä. Hän oli myös taitava Voiman käyttäjä, ja pystyi tuottamaan poikkeuksellisen suuria räjähdyksiä Voiman avulla, jotka loivat suuriakin kraatereita maahan. Hän oli myös taitaha hypäämään Voiman avulla korkealle. Hän osasi käyttää myös hieman Voimaa parantamiseen, mm. luunmurtumien korjaamiseen.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian kuvia tämän artikkelin aiheesta.