Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.

Naboo

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 20. huhtikuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa.

Pahoittelut sotkusta.

Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa ja kaipaa pikaista korjausta liitepartikkelivirheistä.

Artikkelia siivotessasi seuraa Jedipedian tyylioppaan ohjeita. Kun olet mielestäsi hoitanut artikkelin kuntoon, poista tämä malline.

[+/–]
Naboo.jpg
Naboo
Astrograafiset tiedot
Alue

Keskikehä

Sektori

Chommellin sektori

Aurinkokunta

Naboon aurinkokunta

Auringot

1:[1] Naboo

Kiertoradan sijainti

3

Kuut

3

 • Oh-Ma'Dun
 • Rori
 • Tasia
Etäisyys galaksin ytimestä

34.000 valovuotta[1]

Pyörähdysaika

26 standardituntia

Kiertoaika

312 paikallista päivää

Fyysiset tiedot
Luokka

Metsäplaneetta

Halkaisija

12120 km

Ilmakehä

Hapen miksaus (tyyppi I - hengitettävä)

Ilmasto

Hillitty

Painovoima

Standardi

Maasto yleisesti
 • Ruohoisia tasankoja
 • Soita
 • Metsäisiä kukkuloita
 • Metsiä[1]
Vedenmäärä

85%

Tärkeimmät kohteet ja paikat
Yhteiskunnalliset tiedot
Syntyperäiset lajit
Muut lajit
Virallinen kieli
Hallitus

Monarkia

Asukasluku

600 miljoonaa[1]

Tärkeimmät kaupungit
Tärkeimmät tuontituotteet
 • Prosessoitua ruokaa
 • Elektroniikka
Tärkeimmät vientituotteet
 • Plasmaa
 • Taidetta
 • Kulttuurillisia tavaroita
 • Metsäteollisuutta
Liittoutuma
Epätavallinen planeetta, Naboo. En ikinä ymmärrä miten sieltä ilmestyi joku ylikanslerimme, Palpatinen tapainen.
Bail Organa[lähde]

Naboo oli Chommellin sektorin pääkaupunkiplaneetta, joka tunnettiin luonnollisen ympäristönsä sekä monien nähtävyyksiensä johdosta.

Naboo oli keskeisenä osapuolena Naboon saarrossa Kauppaliiton piirittäessä planeetan. Senaatin rauhanponnisteluista huolimatta piiritys saatiin loppumaan vasta jedien puuttuessa asiaan.

Kloonisotien aikana planeetalla oli suhteellisen rauhallista muutamaa separatistien iskuja lukuunottamatta.

Imperiumin ajalla planeetalle suoritettiin suuri isku, jossa lukuisia gunganeita ja planeetan muita asukkaita surmattiin.

Naboon tärkeimpiä vientituotteita olivat ankanliha ja plasma.

Kuuluisimpia naboolaisia olivat Padmé Amidala ja keisari Palpatine.

Maantieteelliset ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naboo oli astrofysistisuuksien rikas planeetta. Sen huokoinen, plasmarikas maaperä sekä sulanneen ytimen puute tekivät yhdistelmän, jota ei olla nähty missään muussa galaksin planeetalla.

Naboon maanpintaa päällysti tiuhat suot, vyöryvät ruohoiset tasangot, meret ja metsäiset kukkulat. Laajin vuoristoketju, Gallon vuoret muodostivat suurimman jatkoisuuden ja jakoivat pohjoisen suuret ruohotasangot Lianormin suolta etelässä. Lianormin suosta etelään on Paongan meri, jonka pohjalla on gunganeiden vedenalainen pääkaupunki, Otoh Gunga. Järvimaa oli alue, joka oli tunnettu sen luonnollisesta kauneudesta ja siellä pidettiin monia loma-asuntoja.

Planeetan maanpinnan alla sijaitsi valtava käytävien ja luolien sokkelo, joka oli koti erityisen vedenalaisille lajeille ja olennoille joita ei koskaan nähty maanpinnalla, kuten Colo-kynsikala, Opee-meripeto ja Sando-merihirviöitä, ja muita vedenalaispetoja. Gunganit ottivat haltuihinsa nämä vedenalaiset 'reitit' käyttäen niitä "moottoriteiden" jonkinlaisena mallina heidän maanpinnallisten pyhien palatsejen ja vedenalaiskaupunkejen välillä.

Eläimistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Theedin, Naboon pääkaupungin, näkymä.

Naboon ihmiset on tunnettu rauhallisina, valaistuneina, taiteellisina muiden tuonkaltaisten asioiden rinnalla.

Naboo pysyi laajasti pastoriallisena ja nomaadisena, vaikka siellä sijaitsikin useita urbaaneja keskuksia. Deeja Peak, Gallon vuoristoilla tuotettiin ensimmäisien ihmisrakennelmien joukossa planeetalle pitäen poliittisen vallan tason siellä. Sekä Keren että Theed toimivat maanviljelijäyhteisöinä, joidenka ruokatarvikkeiden ylituotanto riittivät suurelle vapaavalintaiselle luokalle. Kerenistä tuli aikanaan taloudellinen huippu kun Theedistä taas tuli aristokraattinempi. Kaadara toimi satamakaupunkina harvoille Naboolaisille kalastajille. Moenia oli ensimmäinen ja ainoa ihmissiirtokunta, joka rakennettiin gunganeiden kotimaille Lianormin soille.

Naboo muuttui klassiseksi feudalistiseksi yhteiskunnaksi, jolla oli perinnöllisesti aatelinen luokka ja tavallisten luokka, vaikka toisin kuin suurin osa muista feudalistisista yhteiskunnista, siellä ei ole merkintöjä alhaisesta maalaisluokasta. Naboon kaupunkivaltiot kävivät kauppaa toistensa kanssa ja jopa gunganejen kanssa. Yleensä kaupunkivaltiot tunsivat seremoniallisen "ylikuninkaan"—aseman, joka aikojen edetessä kääntyili kaupunkivaltioiden prinssien välillä, vaikka toisena aikana tämä lopetettiin kuninkaallisessa talossa. Tämä seremoniallinen asema oli laajalti vallaton ja pääridemokratian kehityksen muoto.

Aikuisuus ja äänioikeus riippuu Naboossa viisauden määrästä biologisen iän sijaan, joten ei ole ihme että useita teinejä on otettu julkiseen palvelukseen. Naboossa pelaa ennennäkemätön—ehkä ainutlaatuinen—trendi, jossa valitaan äänestyksellä äärettömän nuoria naisia julkisiin toimistoihin (esimerkiksi Naboon senaattori ja kuningatar Amidala, kuningatar Jamilia, kuningatar Apailana, senaattori Pooja Naberrie).

Naboolaisilla oli myös tapana osoittaa mielipiteitään esimerkiksi kuningattaren päätöksistä vaatteillaan. Tietyn tapaiset tai tietyn väriset vaatteet saattoivat tarkoittaa hyväksyntää tai vastustamista.

Valtion nimiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Usein kun Naboon asukas astuu poliittiseen elämään hän valitsee itselleen valtionnimen. Tätä valtionnimeä käytettiin julkisissa esiintymisissä ja edustaa hänen valitsemansa työn kunniaa. Padmé Naberrie esimerkiksi otti nimen Amidala. Palpatinen uskottiin joskus olevan valtionnimi, vaikka tämä oli vain spekulointia.

Vientituotteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naboon päävientituotteita oli plasma, jota saatiin planeetan maaperän alta. Naboossa plasmakauppa alkoi, kun kuningas Verunan hallintokaudella ja sitä ahdisti Kauppaliitto, joka aikanaan johti Naboon saartoon. Kukintaviini oli myös yksiä Naboon vientituotteita hienon taiteen ja arkkitehtuurin rinnalla.

Naboon tunnetut poliittiset henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monarkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Senaattorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muut kuvernöörit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muita henkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulissien takana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2004 julkaissussa Jedin paluun DVD-erikoisversiossa, kun keisari Palpatinen kuolema ja Imperiumin tappio Endorin taistelussa tuli uutisten kautta ilmi galaksissa, näytetään DVD:ssä ylimääräinen juhlintakohtaus, joka sijoittuu Naboohon.

Secrets of Naboo -kirjan mukaan Naboon ihmispopulaatio on 1.2 biljoonaa, joka on paljon suurempi kuin edellisssä tietokirjoissa on annettu.

On mahdollista että Naboo on nimetty Nabun mukaan, joka oli muinaisten babylonialaisten huonontama jumala.

Naboon rakennelmat on perustettu katerdaalin ympärille, joka muutettiin moskeijaksi ja museoksi, ja jonka nimi on Hagia Sofia. Se sijaitsee Turkissa.

The New Essential Guide to Alien Species väittää että ensimmäinen Suurarmeija luotiin 100 eYt taistelemaan tuntemattomia valloittajia vastaan ja liittämään gunganheimot. Kuitenkin tästä konfliktista päätellen se oli ollut olemassa jo tuhansia vuosia ennen gunganheimojen sotia ja Gungan-Naboo sotia.

Naboon kuvauskohteet elokuvia varten sijoittuivat Plaza de Espanalle Espanjaan ja Lake Comoon ja Caserta Palaceen Italiaan muiden rinnalla.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaanonittomat esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Star Wars: Complete Locations

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

sco:Naboo