Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi uuden jediritarikunnan aikakaudella.

Kuvernööri

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 13. kesäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Pre Vizsla, Mandaloren kuun Concordian kuvernööri
Alueellisilla kuvernööreillä on nyt suora hallinta alueillaan.
Suurmoffi Wilhuff Tarkin ilmoittaa Imperiumin senaatin hajottamisesta[lähde]

Kuvernööri oli hallituksen johtaja siirtokunnassa, provinssissa tai muussa alikansallisessa elimessä galaksissa. Nimityksellä oli useita käyttöjä Galaktisessa Tasavallassa, Galaktisessa Imperiumissa, Uudessa tasavallassa ja Galaktisessa allianssissa.

Vanhan Tasavallan kuvernöörit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvernöörejä oli Galaktisessa Tasavallassa, tosin se oli liittovaltiojärjestelmä, ja siten paikallisten aurinkokuntien sekä sektorien hallinto jätettiin niiden omille hallituksille. Ilmeisesti Vanha Tasavalta käytti kuvernöörejä vain väliaikaisesti, aurinkokunnissa, jotka olivat epävakaita, tai jotka oli vasta hyväksytty Tasavaltaan ja niissä ei ollut sopivaa omaa hallintojärjestelmäänsä. Mousul yritti päästä Ansionin alueen sektorikuvernööriksi.

Jedien sisällissodan aikaan Tarisissa oli kuvernööri nimitettynä valvomaan sithejä Tarisissa. Lopulta Revan tappoi hänet etsiessään pääsyä pois planeetalta.

Eräs tunnettu esimerkki Vanhan Tasavallan kuvernööristä oli Seswennan sektorissa, jota hallitsivat kuvernööri ja luutnanttikuvernööri ainakin vuodesta 33 eYt Tasavallan loppuun asti. Sektorin kuvernööri ja luutnanttikuvernööri toimivat samalla myös sen pääplaneetan Eriadun kuvernöörinä ja luutnanttikuvernöörinä.

Imperiumin kuvernöörit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Imperiumin kuvernööri

Imperiumi jätti monen planeetan itsehallinnon ennalleen, varsinkin niiden, jotka eivät välittäneet Uudesta järjestyksestä tai tukivat sitä (kuten Naboo ja Corellia). Alle 1/80:ssa planeetoista muutettiin hallintoa. Kapinoiville, Uudelle järjestykselle vihamielisille tai Imperiumiin vastaliitetyille planeetoille nimitettiin kuvernöörit. Tietyille planeetoille, joiden senaattoreita ei pidetty uskollisena keisarille, nimitettiin joskus kuvernöörit, senaattorin vastustuksesta huolimatta. Näin tapahtui Chandrilassa, kun Jesco Comark nimitettiin Imperiumin kuvernööriksi vahtimaan senaattori Mon Mothmaa. Kuitenkin kokeneemmalle Mothmalle uskollisen kansan painostus sai Comarkin luopumaan asemastaan.[1]

Muut planeetat, jotka olivat kauempana Coruscantista, kuten Bakura, säilyttivät hallituksensa pienin muutoksin, mutta niille nimitettiin myös kuvernööri. Imperiumi säilytti myös luutnanttikuvernöörin aseman. Muutamaa Palpatinen valitsemaa kuvernööriä lukuun ottamatta Imperiumin hallintoneuvosto nimitti kuvernöörit, jotka saivat useimmat käskynsä Diplomaattiselta palvelulta. Keisari Palpatinella oli epämääräisiä suunnitelmia planeettojen kuvernöörien korvaamisesta pimeän puolen tuntijoilla, jolloin luotaisiin "musta imperiumi".

Imperiumin sektorien ja ylisektorien kuvernöörejä varten, katso moffi.

Uuden tasavallan kuvernöörit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuden tasavallan käytäntö kuvernööreistä (nimeltään kuvernöörikenraalit) muistutti Vanhan tasavallan vastaavaa. Sekä Corelliassa että Rhinnalissa oli kuvernöörikenraali, ja ainakin Corelliassa planeetan asukkaat valitsivat hänet vaaleilla. Galaktinen allianssi jatkoi järjestelmää, tosin useita vuosia yuuzhan vongien sodan jälkeen se poistettiin Corelliasta.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png

Tämä artikkeli tarvitsee lisää lähteitä ja/tai esiintymisiä.

Ole hyvä ja päivitä lähteet ja esiintymiset, ja poista sitten tämä huomautus.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]