Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.

Uusi järjestys

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 23. kesäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Tämä artikkeli kertoo poliittisesta ohjelmasta. Saatat olla etsimässä sanan muita merkityksiä.
TPM-CGYoda.jpg

Mestari Qui-Gon, vielä muuta sanottavaa onko teillä?

Tämä artikkeli, tai osa siitä, vaatii laajennusta.

Lisätietoa saatat löytää artikkelin keskustelusivulta. Kun olet mielestäsi laajentanut artikkelia tarpeeksi, voit poistaa tämän mallineen.

[+/–]

Uusi järjestys, jota kutsuttiin myös uudeksi keisarilliseksi järjestykseksi ja uudeksi valtakaudeksi, tarkoitti pääasiassa Galaktisen Imperiumin ja sen seuraajahallitusten (Imperiumin jäänteet, Felin imperiumi ja Darth Kraytin galaktinen imperiumi poliittista ohjelmaa sekä COMPNORin ideologiaa.

Terminologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Termi "uusi järjestys" tuli todennäköisesti vanhaa Galaktista Tasavaltaa kuvaamaan tarkoitetusta vanhasta järjestyksestä. "Uusi järjestys" -termiä käytettiin myös ennen Imperiumia Separatistineuvoston jäsenten toimesta Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation kutsumiseen.

Sekä Imperiumi että Konfederaatio käyttivät samanlaista nimeä poliittisissa ohjelmissaan. Tämä saattoi johtua pelkästä sattumasta tai siitä, että molemmilla oli sama johtaja, Palpatine.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusi järjestys alkoi julistuksesta, jossa Palpatine perusti Galaktisen Imperiumin vuonna 19 eYt. Se ilmeni monessa muodossa, liittyen ja liittymättä Palpatineen ainakin 160 seuraavaa vuotta. Sen säilyminen näin pitkään ei ollut mikään ihme Palpatinelle, sillä se ei olisi koskaan lopulta toiminutkaan ilman Palpatinea. Palpatinen kuoltua se siirtyi eteenpäin—Gilad Pellaeonille ja myöhemmin Felin dynastialle. Darth Kraytin alaisuudessa se palasi kuitenkin samanlaiseen tyranniseen muotoon mitä se oli Palpatinen ajalla, eli sithien tyranniseen, totalitaariseen hallintoon.

Ideologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusi järjestys sai tilaisuuden nousta valtaan kun keskitetty ja monesti kiistojen ratkaisussa epäonnistunut Galaktinen Tasavalta epäonnistui tehtävässään. Imperiumia pidettiin voimakkaana ja yhdistävänä ratkaisuna tälle ongelmalle. Se kritisoi Tasavallan heikkouksia ja painotti autoritaanista ja militaristista kulttuuria yhteiskunnassa ja politiikassa. Se lupasi vaihtaa heikkouden voimakkuuteen, kaaoksen järjestykseen ja epävakauden päättäväisyyteen.

Miespuolisten sovinismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuden järjestyksen ideologia oli laalajti miespuolisia henkilöitä ylistävä, mahdollisesti sen sotilaallisen alkuperän vuoksi. Asevoimat koostuivat lähes kokonaan miespuolisista jäsenistä, aluksi koska kloonisotilaat olivat miehiä ja myöhemmin harkittujen päätösten johdosta. Todennäköisesti lähes kaikki keisarilliset neuvonantajat olivat miehiä. Imperiumin riveissä huomattiin kuitenkin huomattavia poikkeuksia, kuten amiraali Natasi Daala. Kuitenkin myöhemmin, Imperiumin jäänteiden ajalla naiset olivat armeijalle yhtä tärkeitä kuin uudessa tasavallassakin. Sovinismi läheni Imperiumin myöhemmillä ajoilla loppuaan, varsinkin silloin kun moffineuvosto tajusi että Marasiah Felistä oli tulossa imperiumin seuraava hallitsija.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuden järjestyksen kulttuuri oli karua ja minimalistista. Nämä esteettisyydet koettiin pitkin galaksia COMPNORin toimintakoalition ansiosta. Lyhyen olemassaolonsa aikana Imperiumi ei ollut erityisen brutaali taiteen painostamisessa, sillä sitä kiinnosti pääasiassa aseellinen ja poliittinen valta. Uuden järjestyksen painostukset jättivät kuitenkin merkkinsä Imperiumin aikakauden taiteeseen.

Tästä huolimatta Imperiumin kulttuurissa oli terävä kahtiajako, mutta siinä oli myös selvä muutos Galaktisen Tasavallan aikaiseen taiteeseen verrattuna. Imperiumin ylimmän kastin muodostavat keskusmaailmojen eliitit osallistuivat myös taiteeseen vaikuttamiseen. Nämä harvat saivat nauttia hyvistä oloista Imperiumin valtakaudella, jossa ihmisten tekemät oopperat ja taideteokset esittivät aatteellista renesanssia.

Toinen Imperiumin kulttuurin ilmenemismuoto oli anti-jedismi, Voimalle herkkien henkilöiden vastainen aate, vaikka Palpatine ottikin käyttöön laajan, Voiman pimeän puolen edustajista koostuvan organisaation tuhotun jediritarikunnan tilalle ja korjatakseen hänen alaisten sithlordien puutteen.

Tämä taas ei ollut totta Imperiumin jäänteiden päivinä, sillä tällöin huippuluokan muodosti kokeneemmat veteraanit tarkoittaen käytännössä järkevämpiä ja enemmän kokemuksiin perustuvia päätöksiä taistelukentällä. Tämän lisäksi jedejä ei enää vihattu kuten Palpatinen kaudella. Vaikka yksilöllistä vihaa oli paljonkin, tähän aikaan laki ei enää velvoittanut jedien tai Voiman vastustamiseen. Tämä johti aikanaan keisarillisten ritareiden perustamiseen.

Muukalaisviha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusi järjestys perustui tiukasti ihmisten ylivoimaisuuteen ja paremmuuteen yhteiskunnassa. Muukalaislajien edustajia hyväksyttiin harvemmin keisarillisiin organisaatioihin ja droideja sitäkin vähemmän. He olivat usein myös kieltosääntöjen ja rajoitusten kohteina. Tämä saattoi johtua muukalaislajien suurelti edustamasta Itsenäisten aurinkokuntien konfederaatiosta ja sen droidiarmeijasta.

Virallisesti uuden järjestyksen kannattajat perustelivat ei-ihmisten alhaista statusta sillä, että ihmisiä tarvittiin suojelemaan ja hallitsemaan heitä. Tämä jaottelu selitti sen, miksi ei-ihmisillä ei ollut valta-asemia Imperiumissa: he eivät olleet keisarillisten mukaan teknisesti sopivia tällaisiin tehtäviin. Teoriassa Imperiumin lait eivät määrittäneet erityisyyksiä Imperiumin kansalaisten (ihmisten tai muiden lajien) välille, mutta ihmisten korkean kulttuurin harjoittaminen taas edisti tällaisia vivahteita laillisesti.

Joissakin tapauksissa Imperiumi jopa hävitti älykkäitä muukalaislajeja (tunnetusti Imperiumi käytti usein ekologista toimenpidettä tekosyynä vaarallisen lajin hävittämiselle oikeuttaen asevoimat toimimaan uhriksi joutuvaa lajia kohtaan). Tämä soi mahdollisuuden muukalaislajien edustajien orjuuttamiselle ja laittamiselle työläisiksi kaivoksiin ja esimerkiksi Kuolemantähdelle. Esimerkiksi Chewbacca, kuuluisa wookie työskenteli Imperiumille ennen kuin Han Solo vapautti hänet. Toinen muutos tasavallasta oli se, että vain ihmiset saivat palvella asevoimissa (harvoja poikkeuksia, kuten suuramiraali Thrawnia lukuunottamatta). Monia planeettoja edusti keisarillisessa senaatissa ihmiset ennen sen hajoittamista. Monet lajit, kuten mon calamarit ja bothanit liittyivät Kapinaliittoon oikeuksiensa menettämisen ja huonon kohtelun vuoksi. Galaktisen Imperiumin vajoamisen jälkeen Imperiumin jäänteet hylkäsi rotuerotteluperiaatteet muuttaen keisarillista perussääntöä laajasti. Myösd droidien oikeuksia todennäköisesti parannettiin. Imperiumin toisen sisällissodan aikaan ihmisten ylivoima oli yhä voimassa Imperiumin asevoimien keskuudessa. Tästä esimerkkinä oli amiraali Dru Valan, huolimatta uudesta laista.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kloonisotien jälkeen Imperiumi aloitti vakautusprosessin ja talouden parantamisen. Vaikka Imperiumin aikakaudella hallituksen kontrollia suurennettiin dramaattisesti ja taloudellisia toimintatapoja keskitettiin, sillä ei ollut vaikutusta galaksin talouteen, kuten huomattiin inflaation olemattomuudesta.

Uuden järjestyksen tukijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksi Imperiumin kansalaiset tukivat innokkaasti uuden järjestyksen julistuksessa selitettyä näkemystä, koska galaksi oli kokenut paljon väkivaltaisia konflikteja niinä vuosina. Monet senaattorit tukivat uutta hallitusta, mutta monet varovaisemmat senaattorit sen sijaan odottivat ja päättivät katsoa, miten uusi hallitus hoitaisi asiat. Imperiumin kansalaisia kannustettiin ja rohkaistiin liittymään COMPNORiin. Uusi järjestys alkoi kuitenkin menettää suosiotaan Imperiumin totalitaarisen hallinnon tullessa esille.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]