Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.

Wookieet

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 18. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Wookies.jpg
Wookieet
Biologinen luokitus


Alalaji

Rwookit, muita

Fyysiset ominaisuudet
Keskimääräinen pituus

2.1 metriä

Hiusten väri

Eri mustan sävyjä, ruskeat ja valkoiset vaihtelevissa yhdistelmissä

Erikoisuudet

Pituus, karvan peittoamat hiukset, kiipeilykynnet ja pitkät eliniät

Keskimääräinen elinikä

600 vuotta

Sosiokulttuuriset tiedot
Kotiplaneetta

Yleisesti Kashyyyk; alkuperä voi olla joltain tuntemattomalta planeetalta

Kieli

Shyriiwook, Xaczik, Thykarann

Jäsenet
Ei ole viisas ajatus suututtaa wookieeta.
Han Solo varoittaa C-3POta[lähde]

Wookieet tai wookiet (heidän kielelleen nimitys käännettiin puiden väki), olivat kaksijalkainen karvainen humanoidilaji, jotka asuivat pääosin Kashyyykin metsäplaneetalla. Yksi lajin huomattavimpia jäseniä oli Chewbacca, salakuljettaja Han Solon ystävä ja kakkoslentäjä, joka toimi tärkeässä roolissa Kapinaliiton hyväksi galaktisen sisällissodan aikaan.

Wookieeiden eräs tunnettu ruokalaji on keksimäinen Wookiee-ookiee.

Biologia ja ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wookieesoturi energiajousiaseen kanssa.
Voisiko joku viedä tämän ison kävelevän maton tieltäni?
Prinsessa Leia Organa viitaten Chewbaccaan[lähde]

Wookieeiden luontainen elinympäristö oli planeetta Kashyyykin tiuhat metsät (vaikka jokin lähde viittaa, että Wookieet olisivat myöhemmin asuttaneet planeetan). Kashyyykissä kasvoi valtavia 300 - 400 metriä korkeita wroshyrpuita, joihin wookieet rakensivat kotinsa ja kaupunkinsa. Wookieet olivat silti polveutuneet puissa kiipeilivistä nisäkkäistä.

Wookieeilla oli kyky helposti oppia mitä tahansa kieltä. Wookieeilla oli kuitenkin puutteellinen äänirakenne kaikkien muiden, paitsi oman kielensä puhumiseen.

Aikuinen wookiee oli pitkä, yli kaksi metriä korkea, ja niiden nahkaa suojeli "univormu", keskipituuden tiuhan karvakerroksen päällyste, joka vaihteli väriltään ruskean eri sävyillä. Se oli kuin vettähylkivä paksu turkki. Vaikka albino -wookieet olivat harvalukuisia, se ei tarkoita, etteikö niistä olisi kuultu. Kuitenkin senkaltaista syntymää pidettiin yleensä pahana enteenä, sillä valkoiset hiukset eivät sekoittuneet kansan keskuudessa metsän viheristön kanssa.

Nuoret wookieet (pupit) olivat suurikokoisia syntymässään (keskimäärin alle metrin pituinen). Wookieeilla oli suuret ja tehokkaat kiipeilykynnet. Naispuolisella wookieella oli kuusi rintaa ja synnytti nuoren wookieen, ja heidän imetysaika oli jopa vuoden pituinen. Synnyttyään wookiee kasvoi tosi nopeasti, ja yhden standardivuoden iässä jo käveli ilman avustusta ja omasi täyden älykapasiteetin. Wookieen keskimääräinen elinikä oli noin 600 vuotta. Heidän eläimellisen esiintymisensä takana oli suuri älykkyys ja edistyneen teknologian tuntemus, mukaanlukien hyperavaruusmatkailun. Wookieeilla oli myös edistynyt mekaaninen korjailukyky. Vanha sanonta oli "anna wookieelle veitsi ja lähetä tämä metsään aamulla, ja illan tullen hänellä olisi kaiverrettuna sinulle päivällispöytä - ja talo minne se panna".[1]

Tojjevvuk, albiino-wookiee.

Wookieet olivat usein lyhytluonteisia. Kun Chewbacca sattui valittamaan liikkeestä dejarik -pelissä, jonka R2-D2 teki heidän matkallaan Alderaanille, Han Solo varoitti C-3POta, ettei ole hyvä idea suututtaa wookieeta—koska suuttunut wookiee saattoi jopa kiskaista joltakin käsivarren irti lihoineen ja luineen (vaikka Han ja Chewbacca saattoivat vain kiusata droidia). Huolimatta niiden luontaisemmalta ja suuremmalta voimakkuudeltaan, wookieet olivat yleensä kohteliaita ja kunnioittavaisia perheidensä ja ystäviensä kanssa.

Wookieeiden tiedettiin syövän Wookiee-ookiee -keksejä.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yubookoo, wookieesoturi.
Suosittelen uutta strategiaa, Artoo. Anna wookieen voittaa.
―C-3PO Artoolle[lähde]

Yksi kaikkein tunnetuimpia wookieeiden tapoja oli "elämänvelka". Kun toinen henkilö, vaikka olisi ei-wookiee, pelasti wookieen hengen, he omistaisivat elinikänsä palvellakseen pelastajaansa ja tämän perhettä. Yksi tunnetuimpia esimerkkejä on Chewbaccan elämänvelka Han Sololle, joka myöhemmin laajeni salakuljettajan perheeseen ja tämän läheisiin ystäviin.

Kaikkein yleisin wookieeiden kieli oli Shyriiwook. Vaikka heillä oli kapasiteetti ymmärtää peruskieltä, heidän oli erityisen vaikeaa puhua sitä heidän huomattavan erilaisen äänirakenteensa takia. Shyriiwook oli kieli, joka oli ihmiselle vaikea kuunnella tai ymmärtää, mutta yksi wookiee, Ralrracheen puhui kieltä tavalla, jonka avulla ei-wookieen tai ihmisen, joka tunsi jotenkin Shyriiwookin, oli helpompi ymmärtää sitä.

Wookieet, vaikka ovatkin meihin verrattuina primitiivisiä, ovat yllättävän kyvykkäitä sotureita. Ne ovat melko vahvoja ja oppivat taistelutapoja melko nopeasti
Canderous Ordo[lähde]

Wookieeilla oli hurjan tehokas taistelutapa, ja he tyypillisesti karttoivat standardeja sädeaseita ja kranaatteja teräaseiden sijaan, kuten ryykterän ja Berserkerejen, ja voimakkaiden sädejalkajousien—aseita, joita fyysisesti heikompi laji ei voisi hallita.

Mene sinä edeltä, minä wookinoin tuon tiedustelutalsijan
―Slangilausahdus[lähde]

Heidän hurjapäinen taistelutyylinsä toimi Sopimusslangin perustana termille "wookinoida", joka viittasi vihollisen tekemistä harmittomaksi käyttämällä raakaa voimaa, luultavasti näin viittaen wookieiden fyysiseen voimakkuuteen, joka oli tärkeä osa wookieiden taistelutaitoa.

Wookieiden kunniankoodin alaisena kynsiä ei koskaan käytetty taisteluun. Wookieeta, joka käytti kynsiään taistelussa kutsuttiin "hullukynneksi" ja karkoitettiin. Kahdentoista ikävuoden tienoilla nuoret wookieet osallistuivat täysi-ikäisyysseremoniaan, Hrrtayyk -seremoniaan.

Wookieet käyttivät aseinaan muun muassa energiajalkajousia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhainen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wookieeiden uskotaan olleen alunperin kotoisin Kashyyykin planeetalta, joka on osa Kashyyykin aurinkokuntaa, vaikka osa heidän tarinoistaan kertoikin toisin. Galaktisen Tasavallan perustamista edeltävällä aikakaudella, Kashyyyk oli Äärettömän imperiumin jäsenmaailma. Sen kamaraa muotoilivat rakatat argikulttuurillisista syistä, mutta imperiumin romahtaminen jätti laitteet käyttämättömiksi johtaen epänormaalin suureen lehdistöön.

Czerka Corporation "löysi" Kashyyykin aikoja myöhemmin ja orjuutti kansalliset wookieet. He nimesivät planeetan ensin "G5-623:ksi", ja sitten kauppojenpitäjien kyselyjen jälkeen "Edeaniksi". Czerkan hallinto "Edeanista" häiriintyi, kun vuonna 3956 eYt paikallinen orjuuteen alistettu populaatio syrjäytti paikallisen korporaatiotukikohdan Revanin avustuksella ja ajoi kaikki ulkopuoliset ulos planeetalta. Luultavasti vähän aikaa tämän jälkeen Kashyyyk päätti liittyä Galaktiseen Tasavaltaan.

C-3PO: ”Mutta herra, miksi kukaan ei pidä droidia vaarallisena suutettavana.
Han Solo: ”Koska droidit eivät revi toisen käsivartta irti hävitessään. Wookieeiden tiedetään tekevän niin.
―C-3PO kyseenalaistaa Hanin varoituksen[lähde]

Wookieet olivat hyvinkin tervettulleita Tasavaltaan läpi sopimusten corellialaisten ja alderaanilaisten kanssa. Ainakin yksi wookiee, jedimestari Tyvokka, tuli osaksi jediritarikuntaa. Aikanaan Kashyyykiä jopa edustettiin Galaktisessa senaatissa. Tasavallan viimeisinä vuosina senaattori Yarua edusti sekä Kashyyykiä että Trandoshaa, joka oli liskomaisten Tranodshaanien koti.

Trandoshaanien ja wookieeiden väliset neuvottelut murtuvat.

Trandoshaanit kuitenkin inhosivat wookieenaapureitaan; kun jotkut heistä liittoutuivat Kauppaliittoon Alaris Primen kolonisaatiossa, he yrittivät jopa murhata Yaruan vuonna 32 eYt. Vuonna 23 eYt wookieealuksen kimppuun hyökättiin erään Trandoshanin kuun yllä, mikä johti wookieeiden tekemään trandoshan saartoon. Vuonna 22 eYt alettiin keskustella rauhanpuheista jedimestari Oppo Rancisisin sovittelun alaisuudessa, mutta ne epäonnistuivat kun paljastui, että trandoshaanit vaativat Senaatin sekaantumista asiaan Kauppaliiton tukemina.

Kloonisodat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kloonisotien aikana wookieet yrittivät ensiksi pysyä puolueettomina. Vasta prinssi Rikummeen kuoltua Separatistidroidien käsissä, wookieeiden kuningas Grakchawwaa johti kansansa sotaan Tasavallan puolelle.

Myöhemmin kloonisotien aikana Konfederaatio miehitti Kashyyykin. Planeetan valtaaminen antoi heille edun, sillä se antaisi Separatisteille kontrollin hyperavaruusreittitiedoista ja he käyttäisivät wookieeiden salaisia reittejä häiritäkseen galaktista kauppaa ja kommunikointia. Vastaukseksi Tasavalta lähtetti sinne pitkäaikaisen wookieeiden ystävän, mestari Yodan puolustamaan Kashyyykiä. Siellä yhdistelty joukko Yodan tuomista kloonisotilaista ja wookieesotureista torjuivat Separatistien droidimiehityksen ja heidän trandoshaaniliittolaisensa Kashyyykin taistelussa.

Legendaarinen Chewbacca.

Voitto oli kuitenkin lyhyt. Galaktisen Imperiumin noustua valtaan jedejä vainottiin Tasavallan vihollisina. Kloonisotilaat Imperiumin nousun jälkeen ottivat haltuunsa Kashyyykin ja asettivat sen uuden keisarin tiukkojen lakien alle. Wookieet vastasivat tähän kapinoimalla.

Myöhempi historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minne sinä viet tätä… otusta?
Shann Childsen ensimmäisellä Kuolemantähdellä[lähde]

Trandoshaanien vinkistä Imperiumin joukot ottivat wookieet orjikseen näiden voimien vuoksi. Wookieeorjia käytettiin keisarillisiin projekteihin, kuten Kuolemantähti I (myös Kuolemantähti II) tai Kidan laitos. Heidän kiintymyksensä kotimaailmaansa sai monet wookieet välttelemään Imperiumin sotajoukkoja päästäkseen taas vierailemaan rakastettuja metsiään wookiee-pyhäpäivinä, kuten elämänpäivänä.

Endorin taistelun jälkeen Vapaiden planeettojen liitto vapautti wookieet orjuudesta. Nagait myös yrittivät orjuuttaa wookieeita, vaikka heidät torjuttiin Uuden tasavallan toimesta. Rauha oli surullisesti lyhyesti ohitse. Imperiumi, joka oli paikannut haavansa, pikaisesti uudelleenperustivat hallintonsa Kashyyykiin ja orjuuttivat taas wookieet. Vuoden 5 jYt tienoilla Han Solo ja Chewbacca auttoivat vallankumouksessa asukkaiden rinnalla, jota osittain auttoi Lando Calrissian, Konnalentue, sekä amiraali Ackbar, joka hoiteli suuramiraali Peccati Synin laivastotaistelussa lähellä Sumitran sektoria.

Chewbacca ja Tarfful.

Wookieeita edusti Kherrithrarr Uuden Tasavallan senaatissa ja Kashyyykistä tuli avainplaneetta ja sisäisen neuvoston jäsenmaailma. Planeetta toivotti tervetulleeksi myös kaupankäynnin ja sen Thikkiianan kaupungista tuli tärkeimpiä tietokoneteknologian tuontipaikkoja. Tämä teki siitä kuitenkin toisen Imperiumin agenttejen kohteen vuonna 23 jYt. Tehtäväjoukkue Zekkin alaisuudessa hyökkäsivät Thikkianan tietokonevarastoihin käyttääkseen niitä toisen Imperiumin hyödyksi sodassa Uutta tasavaltaa vastaan.

Yuuzhan vongien sodan aikana wookieet jatkaisivat yhtä Uuden tasavallan palvelemista, sekä sen seuraajahallitusta, Galaktista liittoa. Coruscantin vapautuksen voiton jälkeen juhlimiset asettuivat planeetalle.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryhmä wookieesotureita.

Kaanonittomat esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wookieeita ja Tasavallan suurarmeijan joukkoja valmistautumassa Kashyyykin taisteluun.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

sco:Wookiee