Tämä artikkeli kertoo todellisesta asiasta tai henkilöstä.

Star Wars: The Roleplaying Game

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 3. maaliskuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo WEG:n D6 järjestelmää. Saatat olla etsimässä Wizards of the Coastin d20 järjestelmää.

Star Wars: The Roleplaying Game oli ensimmäinen Star Wars sarjaan perustunut virallinen roolipeli. Sen julkaisi West End Games vuosien 1987 ja 1998 välillä. Saksankielinen Welt der Spiele julkaistiin joitakin vuosia myöehmmin. Sarjaa ei ole julkaistu suomeksi.

Yksi pelaaja toimii pelinjohtajana ja toimii roolissaan tuomarina ja ohjaajana muiden pelaajien hallitessa jokainen yhtä hahmoa. Pelaajien hahmoilla on erilaisia taitoja ja varusteita, joillakin on jopa yhteys Voimaan.

Pelin perussääntöinä käytettävästä kirjasta on julkaistu kolme eri versiota: ensimmäinen ja toinen esitio sekä "uudistettu ja laajennettu" toinen editio. Kaikki pelijärjestelmät perustuivat West End Gamesin käyttämään D6 järjestelmään.

West End Gamesin roolipelikirjakokoelmaan kuuluu lähes 100 erillistä kirjaa—johon ei ole laskettu uusintapainoktia tai kokoelmia—sekä viisitoista vuosineljänneksittäin julkaistua aikakauslehteä, joka oli nimeltään Star Wars Adventure Journal. West End Games myös editoi joitakin kirjoja, jotka eivät olleet suoraan osa roolipelimateriaaleja, kuten Star Warriorsin, lautapelit Escape from Death Starin ja Assault on Hothin, kaksinpeli Lightsaber Duelingin, Introductory Adventure Gamen, Live-Action Adventuresin ja yksinpelaamiseen soveltuvia kirjoja.

West End Gamesin kehittämä materiaali oli yksi merkittävimmistä Expanded Universe -materiaalien lähteistä ennen kuin Imperiumin perillinen julkaistiin 1991 ja uusi kiinnostus Tähtien sota tuotteita heräsi, mutta se pysyi yhä merkittävä materiaalin lähteenä. Koska WEG:n tuotteet olivat ensimmäisiä galaktisia numerotietoja tarjonneista lähteistä, osa niiden materiaalista on käynyt lävitse Retcon-prosessin sekä muita muutoksia, jotka ovat parantaneet niiden yhtenäisyyttä uudempien elokuvien ja laajentuneen universumin tietojen kanssa. Parhaiten tunnettuja jatkuvuuden ongelmia olivat supertähtituhoojiin ja Mon Calamarin "löytämiseen" liittyneet tiedot.

Kun Timothy Zahn ensimmäisen kerran palkattiin kirjoittamaan tarina, joka tuli tunnetuksi Thrawn-trilogian nimellä, hänelle lähetettiin laatikollinen West End Gamesin Star Wars kirjoja ja häntä neuvottiin käyttämään niitä taustamateriaalina. Thrawn-trilogian julkaisemisen jälkeen julkaistu West End Gamesin roolipelikirjojen sarja vuorostaan otti innoitusta Zahnin kirjoista.

1999 West End Games menetti Tähtien sota roolipelikirjojen lisenssin ja Wizards of the Coast ryhtyi julkaisemaan uutta roolipelisarjaa käyttäen omaa d20-järjestelmäänsä. Vuonna 2004 West End Games ryhtyi julkaisemaan omaa D6 Space -sarjaansa, geneeristä avaruusseikkailua, joka käyttää hyväkseen aiempaa Star Wars: The Roleplaying Gamea, mutta ei suoraan viittaa Star Wars -sarjan sisältöön.