Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämä artikkeli on suositeltu sivu.

Kloonisotilas

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 19. kesäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
TPM-CGYoda.jpg

Mestari Qui-Gon, vielä muuta sanottavaa onko teillä?

Tämä artikkeli, tai osa siitä, vaatii laajennusta.

Lisätietoa saatat löytää artikkelin keskustelusivulta. Kun olet mielestäsi laajentanut artikkelia tarpeeksi, voit poistaa tämän mallineen.

[+/–]
Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa.

Pahoittelut sotkusta.

Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa ja kaipaa pikaista korjausta tieto- tai kielioppivirheistä.

Artikkelia siivotessasi seuraa Jedipedian tyylioppaan ohjeita. Kun olet mielestäsi hoitanut artikkelin kuntoon, poista tämä malline.

[+/–]
Kloonisotilas vaiheen I haarniskassa.
Aseita he ovat. Tottelevat he käskyjä kyselemättä, järkeviä tai sairaita. Nyt he taistelevat meille. Mutta kuka tietää, mitä tulevaisuus pitää sisällään.
Yoda[lähde]

Kloonisotilaat olivat identtisesti ja genettisesti kloonattuja sotilaita, jotka kasvatettiin ja koulutettiin palvelemaan Galaktisen Tasavallan armeijaa sotaan, jonka nimi juontui itse sotilaista. Osa kloonisotilaista palveli myöhemmin Galaktisen Imperiumin iskujoukkojen riveissä.

Kloonit kloonattiin, kasvatettiin ja kolutettiin Kaminon kaupungeissa. Heistä tuli voimakkaimpia sotilaita koko galaksin historiassa. Sotilaiden voimakkuus ei ollut pelkästään koulutuksen ansiota, vaan sotilaat olivat myös erityisen lojaaleja itse ylikansleri Palpatinelle.

Kaikkien alkuperäisten kloonien muotti oli kuuluisa palkkionmetsästäjä Jango Fett, jonka refleksit ja loistavat taistelutaidot olivat sotilaille hyödyksi. Sotilailla oli siten Jangon 1.83 metrin pituus. Jango itse suunnitteli sotilaiden koulutusohjelman ja osallistui erityisjoukkojen koulutukseen. Kloonisotilaita kloonattiin kuitenkin uusista malleista eri planeetoilla sijaitsevissa kloonauskeskuksissa. Kloonien oli kaksi kertaa tavallista pienemmässä ajassa opeteltava kaikki tavanomaiset elämän perusasiat, sillä he ikääntyivät ja kasvoivat kaksi kertaa ihmistä nopeammin tehostettujen geenien vuoksi.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tehtävän alku ja geneettinen pohja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 22 eYt geneettiset alkiot olivat valmiita, ja 200 000 valmista yksikköä oli tuotettu.
He kasvavat uskollisiksi Tasavallalle—tai ne eivät kasva ollenkaan.
Alfa-17 lainaa Jango Fettiä.

Kloonisotilaiden alkuperä ulottuu jo aikaan ennen Naboon kriisiä, kun jedimestari Sifo-Dyas antoi luvan armeijan luomiseen Tasavallan nimissä. Sifo-Dyasin huonoon aikaan sattunut kuolema siirsi projektin valvomisen salaperäiselle henkilölle, joka tunnettiin Tyranuksena.

Tehtyään useita kokeita Tyranus lopulta valitsi kuuluisan mandalorialaisen palkkionmetsästäjän, Jango Fettin, toimimaan armeijan geneettisenä pohjana.[2] Kun kaminolaiset ehdottivat Voimalle herkän geneettisen alkuperäiskappaleen käyttämistä Tyranus kielsi ajatuksen välittömästi. Ennen geenien käyttämistä kloonaukseen kaminolaiset muokkasivat Fettin DNA:ta vahvistaen käytökseen vaikuttavia geenejä tarkoituksenaan tehostaa kloonin uskollisuutta, aggressiivisuutta, itsenäisyyttä ja kurinalaisuutta. Tämän seurauksena kloonit olivat tottelevaisempia, kestävämpiä ja luotettavampia kuin muokkaamattomat kloonit olisivat olleet. Vain pieni osa sadoista klooneista valittiin erityiskoulutukseen, eivätkä nämä joutuneet geenimuuntelun kohteeksi.

Nuoria klooneja koulutetaan Kaminossa.

Kaminolaisten ensimmäinen kokeilu Fettin DNA:lla johti kahdentoista prototyyppikloonin luomiseen, mutta vain kuusi näistä selviytyi kloonausprosessista. Kloonit, jotka tultiin tuntemaan surullisenkuuluisina Null-luokan ARC sotilaina, olivat tulosta "tehostetuista" Fettin geeneistä. Kaminolaisten silmissä kokeilu oli kuitenkin epäonnistunut, sillä harvat selvisivät syntyprosessista ja ne osoittautuivat lopulta melko kurittomiksi, joten samanlaisia klooneja ei luotu enempää. Ellei mandalorialainen Kal Skirata olisi puuttunut asiaan kaminolaiset olisivat tappaneet kloonit epäonnistuneina kappaleina.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kloonit syövät yhdessä Kaminolla.

Kloonien kasvaessa Fett vähensi palkkionmetsästysmatkojaan voidakseen valvoa sotilaiden koulutusta. Fett muokkasi kloonien koulutusohjelmaa ja osallistui myös näiden haarniskan suunnitteluun. Jotta Tasavalta saisi kloonit käyttöönsä mahdollisimman nopeasti kaikkien kloonien kasvuprosessia nopeutettiin, minkä seurauksena jokainen klooni ikääntyi kaksinkertaisella nopeudella tavallisiin ihmisiin verrattuna. Kymmenen vuoden iässä klooni olisi fyysisesti täysin kehittynyt ja valmis taisteluun. Kloonit, jotka osoittivat poikkeuksellista itsenäisyyttä tai erilaisuutta yleensä laitettiin uudelleenkoulutukseen tai erilaisiin tehtäviin. Kloonit, jotka eivät täyttäneet kaminolaisten tiukkoja vaatimuksia usein katosivat yösydännä. Näin tapahtui myös kloonikomppanialle, jonka näkö ei ollut aivan 20/20.

Kloonisotilaat varustetaan kypärillä vähän ennen kuin heidät siirretään hyökkäysaluksiin.

Kaikki kloonisotiaat saivat sotilaallisen peruskoulutuksen, johon kuului aseiden käsittelyä, ampumatarkkuutta ja muita tärkeitä taitoja. Edistyneet etupartiokommandot saivat erikoisjoukkokoulutusta itseltään Jango Fettiltä toisin kuin tavalliset kloonisotilaat, jotka harjoittelivat entisten mandalorialaisten palkkasoturien alaisuudessa, joita Fett kusui "Cuy'val Dareiksi. Upseereiksi valitut kloonit koulutettiin käyttämään parhaalla mahdollisella tavalla miestensä kykyjä taistelutilanteessa. Taisteluharjoitusten aikana kaminolaiset sallivat korkeintaan kahden prosentin menetykset.

Komentokoodit hallitsivat kaikkia kloonisotilaiden toimia.

Mandalorialainen perintö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ne tekevät työnsä hyvin, minä takaan sen.
―Jango Fett[lähde]

Kloonien kehittyessä Jango Fett piti tärkeänä opettaa jokaiselle mandalorialaista arvomaailmaa, oletettavasti pitääkseen yllä näiden mandalorialaista perintöä. Erityistä huomiota saivat armeijan korkeimmat johtajat ja erityisjoukot. Pian taitoihin liittyi myös mando'an, mandalorialaisten kielen, taito, josta tuli hyvin yleinen kloonien keskuudessa. Mandalorialaisten vaikutus näkyi selvimmin Tasavaltaa palvelleissa kommandoissa, joissa se oli lähes yhtä voimakas kuin nämä kouluttaneissa entisissä mandalorialaisissa sotureissakin.

Vaikka mandalorialaiskulttuurilla oli vahva vaikutus kloonikommandoihin, joista Tasavallan suurarmeijan valtaosa koostui, sotilaat omistettiin kuitenkin Galaktiselle Tasavallalle kyseenalaistamatta, joten heidän lojaalisuus oli osoitettu Tasavallalle yli kaikkien muiden emootioiden ja kiinnostusten. Kun mandalorialaiset suojelijat, joita johti kapinallisklooni Alfa-Ø2, siirtyivät taistelemaan Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation puolella, monet kloonit alkoivat kieltää mandalorialaisen perinnön siksi, että mandalorialaisista oli tullut Tasavallan vihollisia. Tämä oli suuri jysäys klooniarmeijan sotilaiden väliselle "kaikki veljet" -yhteydelle, kuten nähtiin, kun 2. maahanlaskukomppania ei yrittänyt piilottaa inhoaan Omegaryhmää sekä kaikkia muita klooneja, jotka laittoivat mandalorialaiskiinnostuksensa Tasavallalle lojaalisuuden edelle, kohtaan.

Kun uusia alkuperäisiä kloonipohjia ja tavallisia ihmisiä lisättiin Imperiumin iskujoukkojen sotilaiden joukkoon mandalorialainen vaikutus joukossa vähentyi ja alkuperäiset Fettin kloonit jäivät vähemmistöksi.

Kloonisotilas tekee kunniaa jedeille

Kloonisodat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi mies mutta oikea mies!
―Kloonisotilaiden taisteluhuuto[lähde]

Kreivi Dookun ja separatistien vangittua Obi-Wan Kenobin, Anakin Skywalkerin ja senaattori Padmé Amidalan näiden pelastaminen johti alkavien kloonisotien ensimmäiseen taisteluun. Tasavallan suurarmeija suoritti ensimmäisen tehtävänsä Geonosisin autioilla lakeuksilla. Jedikenraalien, kuten Mace Windun ja Kit Fiston, komennossa kloonit ajoivat droidiarmeijan takaisin ensimmäisen tunnin aikana ja estivät uusien droidien rakentamisen kaappaamalla planeetan droiditehtaat. Pian 200 000 miehen vahvuinen armeija oli ajanut droidit lopullisesti pakoon.[3]

Suurarmeijan menestys Geonosisissa merkkasi kloonisotien alkua, taistelun, johon Tasavallan kloonisotilaat joutuivat heittäytymään pää edellä. Yhä useampien planeettojen vannoessa uskollisuutta Dookun konfederaatiolle Suurarmeijan joukot joutuivat matkustamaan kaukaisimpiin ja tuntemattomimpiinkin osiin galaksia. Kokemuksen lisääntyessä myös heidän taitonsa lisääntyivät, mutta silti heidän voittonsa usein saavutettiin korkeaan hintaan. Cato Neimoidian toisen taistelun aikana, sodan loppupuolella, suuri osa suurarmeijan klooneista kuoli tai vammautui liian pahasti voidakseen enää koskaan taistella.[4]

Kloonit olivat tärkeässä asemassa useimmissa Tasavallan voitoissa ja erityisyksiköt kuten ARC-joukot olivat suorastaan välttämättömiä taistelun lopputuloksen kannalta. Piankin oli selvää, että siviilitaistelijat ja jedit olivat yksin avuttomia ilman kloonien tarjoamaa tukea.

Kasvot ja nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun suurarmeija ensimmäisen kerran lähti Geonosisista suurin osa galaksista piti kloonisotilaita samanarvoisina kuin taisteludroideja; kasvottomina sotilaina, joiden tehtävänä oli vaarantaa henkensä Tasavallan puolesta, jonka kanssa heillä ei ollut mitään tekemistä, tykinruokana, jolla ei ollut omaa järkeä tai elämää.[4]

Asenne kuitenkin muuttui, kun kuolonuhreja tuli yhä enemmän. Kloonisotien riehuessa jedit kehittivät jonkinlaisen kiintymyksen johtamiaan klooneja kohtaan ja kohtelivat näitä yksilöinä taistellessaan näiden rinnalla sodan repimässä galaksissa. Vaikka monet kloonit ensin hämmentyivät tällaisesta kohtelusta, koska olivat tottuneet ajattelemaan itseään lähinnä tuotteina, pian he alkoivat kehittää aitoa kunnioitusta ja ihailua jedijohtajiaan kohtaan. Monet jedikenraalit jopa todella ystävystyivät kloonien kanssa sodan aikana, kuten Obi-Wan Kenobi ja komentaja Cody, Aayla Secura ja komentaja Bly, Anakin Skywalker ja kapteeni Rex, ja Yoda ja komentaja Gree.

Joissakin harvoissa tapauksissa kloonisotilaat saattoivat myös kehittää tunteita, jotka olivat voimakkaampia kuin heidän uskollisuutensa Tasavallalle ja sitä seuranneelle Imperiumille. Näin kävi esimerkiksi Mortille, entiselle kloonikommandolle, joka oli yksikkönsä kanssa hylätty Kashyyykille heidän komentajansa, Morkovin toimesta. Mort näki, miten hänen yksikkönsä muut jäsenet kuolivat ja hän itse haavoittui pahasti. Sen tajuaminen, että useimmiten klooneja pidettiin pelkkinä työkaluina, johti vastenmielisyyteen Imperiumia kohtaan ja suoranaiseen vihaan komentaja Morkovia kohtaan, joka oli ollut vastuussa yksikön hylkäämisestä. Traumojen vaivaamana ja pettyneenä Mort lopulta pakeni Kashyyykistä ja asettui Deariciin Talukselle, missä hänestä tuli alkoholisti hänen pyrkiessään hukuttamaan tuskansa. Lopulta hänen vihansa Morkovia kohtaan kehittyi niin voimakkaaksi, että hän palkkasi salamurhaajan tappamaan tämän.[5]

Joissakin äärimmäisen harvinaisissa tapauksissa kloonit jopa kehittivät romanttisia tunteita. Esimerkkejä näistä tapauksista olivat Alfa-98 ja Sheeka Tull ja RC-1136 ja Etain Tur-Mukan. Jopa Null-11 ja Besany Wennen osoittivat kiintymystä toisiaan kohtaan. Sheeka, Etain ja Besany kaikki uskoivat, että kloonien kohteleminen "idioottiarmeijana" oli väärin, minkä seurauksena heidän osoittamansa sympatia ja myötätunto herättivät vastakaikua suurarmeijan joukoissa.

Jedikenraaleiden komennossa kloonisotilaiden sallittiin käyttää nimiä mitään sanomattomien ja persoonattomien sarjanumeroiden sijasta. Erottuakseen yksilöiksi taisteludroideihin verrattuna kloonien myös sallittiin muokata kakkosvaiheen haarniskoitaan mielensä mukaan, mikä yleensä lisäsi sotilaiden moraalia ja antoivat heille ylpeyttä yksilöllisyydestään.

Suuri jedipuhdistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kloonisotilaat, nyt kunniakkaasti kantamassa Imperiumin iskujoukkojen arvonimiä, ovat taklanneet vaarallisen työn taistellen vihollisiemme kanssa etulinjoilla. Monet ovat kuolleet Imperiumin puolesta. Imperiumin asukkaat tekisivät hyvin muistaessaan heidän esimerkkinsä.
Keisari Palpatine julistaessaan Uutta järjestystä[lähde]

Vaikka kloonisotilaat olivat alkaneet kunnioittaa ja jopa pitää jedeistä, joiden alaisuudessa toimivat suojellakseen galaksia rauhan ja oikeuden nimissä, he olivat kuitenkin viimeiseksi täysin uskollisia Galaktiselle Tasavallalle tilanteesta riippumatta. Ylikansleri Palpatinen saamien erityisvaltuuksien vuoksi tästä oli tullut tavallaan tasavalta itse, minkä seurauksena kloonisotilaat olivat vastuussa teoistaan hänelle.

Kloonisotien päättyessä käsky 66:n antamiseen kloonit osoittivat horjumatonta uskollisuutta Tasavallalle teloittaessaan nopeasti heitä komentaneet jedit kylmäverisellä tehokkuudellaan. Jokainen klooni reagoi määräykseen omalla tavallaan. Jotkut pitivät sitä vain yhtenä toimintakäskynä muiden joukossa, mutta useammat järkyttyivät aidosti ja olivat epävarmoja siitä, miksi heidät yhtäkkiä määrättiin kääntymään jedejä vastaan, vaikka kaikesta huolimatta suurin osa klooneista totteli saamaansa käskyä ja kääntyi jediupseereita vastaan.

Kloonit onnistuivat teloittamaan valtaosan jedeistä nopeasti, sillä nämä olivat uskoneet elämänsä kloonien käsiin, mikä osoittautui kuolettavaksi virheeksi koko jediritarikunnalle. Joukot, joita he olivat johtaneet lukuisissa taisteluissa sodan alettua kääntyivät äkkiä kylmäverisesti heitä vastaan edes ajattelematta asiaa kahta kertaa. Kloonien näkökulmasta käsky 66 osoitti jokaisen jedin Tasavallan petturiksi, joka tulisi eliminoida välittömästi. Kloonien mielestä he vain seurasivat luvallisia käskyjä eivätkä he tunteneet vihamielisyyttä tai raivoa jedejä kohtaan kääntäessään aseidensa piiput entisiä komentajiaan kohti. Tästä syystä jedit eivät voineet aistia varoitusta kloonien taholta ennen kuin se oli liian myöhäistä. Jotkut kommandot, kuten Ioniyksikkö, joilla oli enemmän yksilöllisyyden tajua ja moraalia, kieltäytyivät tottelemasta määräystä, koska uskoivat määräyksen olevan petosta.[6]

Vasta kun useita jedejä oli jo kuollut, osa jäljellä olleista aisti petoksen, kuten tapahtui jedimestari Yodalle.[7]. Jotkut jedit, kuten Obi-Wan Kenobi ja Roan Shryne ystävineen pelastuivat puhtaan hyvän onnen ansiosta, vaikka olikin jo liian myöhäistä. Kenobin ja Yodan palatessa Coruscantiin aiemmin suuri ja mahtava jediritarikunta oli lähes tuhottu viimeistä mestaria, ritaria ja padawania myöten.

Jediritarikunnan ja heidän temppelinsä tuhouduttua Tasavallalle uskolliset kloonisotilaat tulivat pian tunnetuiksi Imperiumin iskujoukkoina. Jango Fettin alkuperäiset kloonit, joista suurarmeija oli syntynyt, hajautettiin iskujoukkojen sekaan. Sotilaspalvelus tuli olemaan vielä seuraavan vuosikymmenen ajan Fettin kloonien tavallisin sijaintipaikka.

Fettin kloonausprojektin loppu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kloonisotilaiden I -vaiheen panssareita.

11 eYt Kaminon kloonaajat nousivat kapinaan Galaktista Imperiumia vastaan käyttäen kloonitekniikkaansa taistellakseen Imperiumia vastaan. Imperiumi vastasi lähettämällä suuren sotilasvoiman Tipoca Cityyn. Paikat erittäin hyvin tunteneena Boba Fett johti 501. legioonan rakennuksen käytäviä pitkin kloonausteknologian luokse. Jäljellä olleiden vastustajien koettaessa paeta, heidän kaksi evakuointialustaan ammuttiin alas.[8]

Tämä kansannousu sai keisariksi ryhtyneen Palpatinen luopumaan geneettisesti identtisestä armeijasta, koska hän uskoi sen olevan liian helposti käännettävissä häntä vastaan, aivan kuten he olivat aiemmin kääntyneet jedejä vastaan. Vasta tässä vaiheessa alkuperäiset Fettin kloonit jäivät syrjään uusien klooni-isäntien ja normaalisti syntyneiden värvättyjen joukossa. Kaiken Tasavaltaa ja Imperiumia kohtaan tuntemansa uskollisuuden ja vertaansa vailla olleiden taistelutaitojensa ansiosta Fettin kloonit "saivat tilaisuuden" taistella itseään huonompien ja taitamattomampien sotilaiden rinnalla. Yksikään Fettin klooneista, etenkään 501. legioonan puhtaiste Fettin klooneista, ei koskaan todella tottunut työskentelemään muista lähteistä tulleiden iskusotilaiden kanssa, joita he kutsuivat "uusiksi tyypeiksi".[8]

Endorin taistelussa kärsimänsä tappion jälkeen Imperiumi luopui kokonaan kloonaustekniikasta, joka oli siihen asti tuottanut lähes puolet iskusotilaista. Palpatinen ja Vaderin kuoleman jälkeen kloonit kävivät harvinaisiksi ja katosivat Imperiumin jäänteissä värvättyjen sekaan, joita oli sekä ihmisiä että muita lajeja.

Varustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Panssari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisenä kloonisotien vuonna Tasavallan sotilaat nähtiin vaiheen I kloonisotilaspanssarissa. Tämä panssari, joka suunniteltiin samankaltaiseksi kuin Jangon panssari, vaikutti löyhästi Mandalorialaisten superkommandojen panssaria. Yksi esimerkki tästä oli visiirin T -muoto. Itse panssaripuku koostui kahdestakymmenestä asentoon mukautuvasta palasesta, jotka oli tehty plastoidista. Kaikki osat oli liitetty mustaan alusasuun. Kaikki osat mukaanlukien panssari oli vain alle neljätoista kilogrammaa painava. Sen palaset eivät oleet kiinnitetty toisiinsa, joten kloonin oli helpompi liikuttaa niveliään.

Kaminolaiset näkivät ultraviolettinäöllä, joten vaikka ihmissilmään kloonihaarniskat näyttivät täysin valkoiselta, kloonipanssari saattoi olla hyvinkin värikkäs. Kaminolaiset tajusivat jatkokehittelyssä myös sen, että kloonit olivat ihmisiä, joten he lisäsivät väriraitoja ilmaisemaan arvoasemaa ja toiset taas ilmaisemaan taistelusaavutuksia. Näin oli esimerkiksi kapteeni Frodon tapauksessa.

Panssarin suurin huono puoli oli se, että panssarissa oli erittäin epämukava istua, joskin tämä johtuu Kaminolaisten huonosta ihmisen anatomian tiedosta. Vaiheen I panssari oli myös melko tehoton erilaisia sädeaseita vastaan. Tämän takia ne, jotka olivat läheisissä suhteissa GAR:in kanssa, pilkkasivat panssaria "ämpäriksi".[9] Kaminolaisten outojen ideoiden vuoksi kloonipanssari oli valkoisen värin peitossa. Kloonien komentajien ja upseereiden panssareissa oli kuitenkin erivärisiä raitoja käsivarsissa tai kypärissä, jotka ilmaisivat arvon ja aseman yksikössään.

Vaiheen II kloonihaarniskan esittelyn myötä sodan toisena vuotena kuitenkin panssarin väritys muutettiin ilmaisemaan yksikön liittoutumaa sen arvoaseman sijaan. Tämän lisäksi yksilöt alkoivat muokata ja virittää panssareita persoonallisiin tarkoituksiinsa. Tämänlaiset muutokset panssareihin edisivät myös viestintää kypärän kautta ja poistivat istumisvaikeudet. Itse panssari oli myös paljon kätevämpi taistelussa, ja se kesti enemmän vihollisen tulitusta. Kuitenkin vaiheen II panssarin käyttöönotosta ja sen kätevyydestä huolimatta jotkut vanhaan malliin tottuneet yksiköt jatkoivat vaiheen I panssarin käyttöä.

Kloonisotilaan panssari oli varustettu myös erilaisilla kommunikaaio -, ja yhteidenpitolaitteilla ja samankaltaisella teknologialla. Kloonisotilaiden panssarin yhteysvarustus kehittyi ennen heidän kulkuneuvojensa kommunikaatiolaitteita, kuten LAAT -tykkialuksen tai ainakin osittain. Yksilölliset sotilaat kykenivät saamaan komentoja ja tietoa statuksestaan järjestelmän kautta, ja ottamaan vastaan videokuvastoa kypäränsä visiiristä. Heidän kypäränsä oli varustettu multi-spektraalisella näöntehostusjärjestelmällä, jolla sotilas näki savun, sumun tai muiden tyypillisten taistelukentällä eteentulevien esteiden läpi. Lisäksi he kykenivät tähtäämään sädeaseillaan kypärän visiirin kautta - heidän kypärän visuaalinen järjestelmä yhdistyisi aseen skooppiin. Panssarilla kykeni suojautumaan lämmöltä. Tämän lisäksi kloonit pystyivät marssimaan energiakentän läpi panssari yllään. Panssari kesti myös kovaakin sädeaseen tulitusta.

Varustepakkaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DC-15 sädease.

Kloonisotilaan perusase oli DC-15 -sädekivääri ja sen kompaktimpi versio, DC-15 sädekarbiini. Lisäksi kloonisotilaat yleensä pitivät mukanaan useita kranaatteja, kuten Merr-Sonnin V-1 -lämpöräjähde, tärähdyskranaatteja, tai EC (elektrostaattinen räjähde) kranaatti. Kloonisotilailla oli myös varustevyö, josta löytyi kaikenlaista tarviketta, kuten iskuhaka, lisäammuksia ja lippaita sekä lääkintäpakkaus, jossa oli kylliksi synthainetta ja baktaa pitämään vahingoittuneen sotilaan elossa lääkintäjoukkojen saapumiseen saakka.

Erityiset yksiköt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erilaisia kloonisotilastyyppejä.

Erikoistuneet kloonisotilaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuren kloonausprojektin etenemisen yhteydessä tuotettiin aina tietty määrä erityistilanteisiin koulutettuja sotilaita, kuten esimerkiksi pilotti tai komentajaklooni. Kloonisotien edetessä Tasavallan suurarmeijasta tuli paljon edistyneempi. Tämä johti erityistiloihin tai erityistilanteisiin koulutettujen sotilaiden tuotantoon, varusteellisesti tai johtoaseman suhteen.

Taisteluroolejen erityissotilaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaiheen II pilotti.

Olosuhteisiin erikoistuneet yksiköt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varustukseen erikoistuneet sotilaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muut mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sotilasarvot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kloonisotien alussa, sotilaiden arvot oli määritelty värin mukaan, joka kävi ilmi heidän kypärästään, käsi -, ja olkapääpanssarista.

Kun vaiheen II kloonihaarniska valmistettiin, uudet panssarit häiritsivät yleisiä sotilasarvoja. Kloonisotilaat eivät enää käyttäneet värejä arvojen ilmaisuun. Sen sijaan väri oli sijoitettu sotilaan panssariin ilmaisemaan legioonaa ja asemaa.

Kulissien takana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki Kloonien hyökkäys ja Sithin kosto -elokuvissa esiintyneet kloonisotilaat tehtiin digitaalisesti. Heidän ääninään toimi Temuera Morrison, jonka lainasi myös kasvojaan Codylle, Odd Ballille ja Jai'galaarille. Morrison toimi kloonien ääninäyttelijänä myös useissa peleissä, kuten Star Wars: Republic Commandossa ja Star Wars: Battlefront -sarjassa. Nuorempien kloonien näyttelijänä toimi Daniel Logan ja Bodie Taylor. The Clone Wars-animaatiosarjassa kloonisotilaiden äänenä toimi André Sogliuzzo. Lisäksi Revenge of the Sith -pelissä kloonien ääninäyttelijänä toimi Andrew Chaikin.

Ihmisille kloonisotilaitten haarniska esiintyi täysin valkoisena, mutta kaminolaiset näkivät siinä useina eri väreinä, koska kykenivät näkemään ultraviolettisäteitä. Heidän kotinsa ja muut rakennukset olivat myös tämän tyylisiä.

Ennen Kloonien hyökkäyksen julkaisemista, useat Expanded Universen kirjailijat ja fanit olettivat kloonisotien kloonien taistelevan Tasavaltaa vastaan. Tämä on osittain totta, sillä armeija oli todellisuudessa osa Palpatinen suunnitelmaa tuhota jedit.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png Tämä luettelo on epätäydellinen. Voit auttaa Jedipediaa täydentämällä sitä.

Kaanonisoimattomat esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian kuvia tämän artikkelin aiheesta.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]