Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi uuden jediritarikunnan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi perinnön aikakaudella.

Iskusotilas

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 15. kesäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Iskusotilas haarniskassaan.
Imperiumilla on legioonallinen lojaaleja sotilaita, jotka ovat loputtomassa tuessa.
Darth Vader[lähde]

Iskujoukkojen sotilaat, tai iskusotilaat, olivat Galaktisen Imperiumin eliittitason iskujoukkoja. Heidän tehokkuus perustui paljolti ankaraan kuriin ja tehokkaaseen koulutukseen, kuten Imperiumin akatemiaan, sekä edistyneeseen teknologiaan. Heidän perusmallin ase oli BlasTech Industriesin E-11-sädekivääri, ja he käyttivät tehokasta haarniskaa. Kuten Imperial-luokan tähtituhoajat tai TIE tähtihävittäjät, iskusotilaat toimivat keisarin absoluuttisen vallan takaajina, hänen toiveidensa toteuttajina, ja metodina, joka piti Imperiumin alaiset tuhannet tähtijärjestelmät linjassa pelon kautta.

Imperiumin iskujoukoiksi organisoituina iskusotilaat toimivat armeijan, laivaston sekä tähtihävittäjäjoukkojen yksiköiden rinnalla itsenäisesti siinä missä joitakin laivaston joukkoja nimitettiin "merisotilaiksi".

Imperiumin iskujoukot olivat galaksin pelätyimpiä sotilaita, mutta heidän maineensa alkoi heiketä Endorin taistelun kirvelevän tappion myötä, heidän jatkaessaan Imperiumin jäänteiden palvelemista. Kun Uusi tasavalta solmi rauhan Imperiumin kanssa, iskusotilaat taistelivat muutaman vuoden rauhan jälkeen Uuden tasavallan puolella koko galaksia uhkaavaa ekstragalaktista rotua, yuuzhan vongeja vastaan. Heidän kunniansa palautui perinnön ajalla, jolloin he palvelivat keisari Roan Feliä ja Imperiumin hajottua osa myös Darth Kraytiä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kloonisotilaat, jotka nyt kunniakkaasti kantavat Imperiumin iskujoukkojen arvoja, ovat ryhtyneet vaaralliseen työhön taistelemaan vihollisiemme kanssa etulinjoilla. Monet ovat kuolleet Imperiumin puolesta. Imperiumin asukkaat tekisivät hyvin muistaessaan heidän esimerkkinsä.
Keisari Palpatine julistaessaan uutta järjestystä[lähde]
Iskusotilaita ensimmäisen Kuolemantähden käytävillä.

Kaikkiaan ensimmäiset iskusotilaat olivat kloonisodista selvinneitä kloonisotilaita. Nämä Jango Fettin kloonit nimettiin uudelleen Palpatinen Uuden järjestyksen julistuksessa ja heidän määräänsä alettiin välittömästi kasvattaa kolmella uudella kloonauserällä, jotka suoritettiin Ulkokehällä Kaminon ylösnousun jälkeen vuonna 10 eYt. Heiltä puuttui jedikenraalien ohjeistus ja heidät "päästettiin kahleistaan" pakottamaan brutaalisin keinoin uuden keisarillisen doktriinin toteutusta ja pian he rakensivat armottoman, tuhoisan ja loputtoman maineen.

Galaktisen sisällissodan varhaisina aikoina Fettin perintöä tuettiin paljon uudesta DNA:sta saaduilla klooneilla, mutta heidät värvättiin perinteisillä tavoilla; ei-kloonattuja sotilatia päästettiin armeijaan ensikertaa vasta 9 eYt. Uusien sotilaslähteiden tulovirtauksesta huolimatta arvoasemat pysyivät valtaosin ihmisillä. Tämä oli Uuden järjestyksen ihmisten korkean kulttuurin näykvä merkki. Vuonna 0 eYt noin yksi kolmasosa iskusotilaista olivat peräisin Fettin DNA:sta, vaikka suuri osa olikin tavalliseen tapaan värvättyjä.[1]

Kahdenkymmenenkolmen vuoden ajan iskusotilaat kärsivät vain harvoja suuria tappioita, mutta tämä muuttui Endorin taistelun myötä. Kokonainen iskusotilaiden legioona, jota tuki AT-ST talsijat, kärsivät odottamattoman ja kirvelevän tappion Kapinaliittoa vastaan. Huolimatta suuresta miesvahvuudesta, tehokkaista aseista ja hyvästä koulutuksesta heidät kukisti pieni Kapinallisjoukkue yhdessä ewokkien, pienien ja heikkojen Endorin metsäkuun paikallisten joukko, jotka Palpatine suuresti aliarvioi vain pientäkin uhkaa heikompana. Tämä oli tuhoisa virhe, josta Imperiumi maksoi suuren hinnan.

Iskusotilasryhmä Pilvikaupungissa, Bespinillä.

Iskusotilaat joutuivat täydellisen yllätyksen kokemiseen ja voitonjanoisina he alkoivat murtaa arvoja ja rajautuivat pieniin ryhmiin ewokeita metsästämään. Näin ewokeiden oli helppo järjestelmällisesti hoitaa päiviltä yksittäiset ryhmät yksi kerrallaan. Kun uutiset tulivat julki, ei vain Vaderin ja Palpatinen kuolemasta, vaan myös Imperiumin mahtavien iskujoukkojen suuresta tappiosta pientä kapinallisjoukkuetta ja primitiivisen pieniä metsäkuun asukkeja vastaan, monet Imperiumiin kyllästyneet planeetat käyttivät tilaisuutta hyväkseen ja ryhtyivät kapinaan Imperiumia ja sen armeijoita vastaan. Mestarinsa kuoltua ja heidän hurjan maineen vajottua aikanaan pelätyt iskusotilaat vajosivat pitkäksi ajaksi alas. He eivät todellisesti palautuneet vajoamisestaan kunnian huipulta ainakaan yli sataan vuoteen.

Imperiumin jäänteet alkoivat Imperiumin vajottua käyttää iskusotilaita taisteluissa kunnes Pellaeonin ja Gavrisomin sopimus kirjoitettiin ja pitkään galaksia vavisuttanut sota lopetettiin joitakin vuosia myöhemmin. Kuitenkin he kärsivät taas valtavat menetykset. Tämän sopimuksen jälkeen iskusotilaista tuli vähän enemmän kuin vain vartijoita ja poliisiupseereita Jäänteiden maailmoilla, vaikka he taistelivatkin Uuden tasavallan ja Vapaiden liittojen galaktisen allianssin joukkojen rinnalla yhteistä uhkaa, yuuzhan vongeja vastaan.

Entisen Imperiumin iskusotilaita käyttivät myös muut keisarilliset ryhmät, joihin kuului muun muassa toinen imperium ja Käden imperiumi. Suuramiraali Thrawn käytti Spaartin kloonaussylintereitä Mount Tantissin piilotetussa varastossa kloonatakseen iskusotilaita tulevaisuuden Dreadnaught-luokan raskaiden risteilijöistä koostuvaa armadaansa varten. Tämä tajuttiin myöhemmin, kun Katanalta Kanata-laivaston taistelun jälkeen löytyneiden Imperiumin iskusotilaiden ruumiiden geneettisten tietojen tutkimisen jälkeen.

Iskusotilas.

Kun Imperiumin jäänteet hitaasti kasvatti uudelleen vanhaa mahtiaan, Palpatinen ideaaliset ajatukset miesten ylivoimaisuudesta alkoi kuolla armeijan kanssa. Aikanaan Imperiumin jäänteiden johtajuus tuli avoinmielisemmäksi Palpatinen tiukkojen näkemysten häilytessä koska se oli ollut yksi monien kapinoiden yleisimpiä syitä, jotka aikanaan pakottivat Galaktisen Imperiumin Uuden tasavallan eteen polvilleen ja aiheutti monia sisäisiä kamppailuja Imperiumin sotalordien välillä tyhjästä valtaistuimesta.

Kun Imperiumin iskujoukkojen sotilaiden arvoja alkoi täydentää tavalliseen tapaan syntyneet ihmissotilaat sekä muiden muukalaislajien edustajat, oli todennäköisimpää että aikanaan toiminut raskas relianssi klooneista hiipui ajan myötä. Muita syitä kloonattujen sotilaiden käytön hiipumiseen oli Kaminon ja Imperiumin muiden kloonikeskusplaneettojen menettäminen.

Koska tehokkaimpien ja parhaimpien kloonien kasvattaminen vaati vuosikymmenen ennen kuin he olivat taistelukykyisiä ja koska nopeimmatkin kloonaustekniikat vaativat ainakin vuoden, Imperiumilla ei ollut paljoa valinnanvaraa. Näin se päätti värvätä ja kouluttaa sotilaita normaaleista ihmisistä. Tämä johtui osittain brutaalista koulutuksesta, iskusotilaiden yksilöllisyyden puutteesta sekä totaalisesta omistautumisesta Galaktiselle Imperiumille.

Vuonna 130 jYt iskusotilaat palvelivat keisari Roan Feliä uuden Galaktisen Imperiumin alaisuudessa, vaikka tähän aikaan Imperiumin iskujoukot oli yhdistetty Imperiumin armeijaan ja siitä oli tullut myös sekalajinen organisaatio—osittain siksi, ettei 501. legioonaan kuulunut muita kuin ihmisiä. Myös tämä vanha legioon oli yhä toiminnassa. Imperiumin iskusotilaat palasivat kunniaan taistellessaan Galaktisen liiton joukkoja vastaan sith-keisarillisessa sodassa avustaen keisarillisia joukkoja Ossusin verilöylyssä.

Uusi Galaktinen Imperiumi valtasi uudelleen galaksista oman osansa lojaalejen ja omistautuneiden iskusotilaiden taistelutehokkuuden ansiosta. Tämä oli lyhyesti elätty kunnia. Seitsemän vuotta myöhemmin Darth Krayt kaappasi vallan ja otti Imperiumin valtaistuimen itselleen ja keisari Roan Fel joutui maanpakoon. Hän valtasi Bastionin planeetan itse luottaen yksin Imperiumin lojaalisteihin, kuten 501. legioonaan ja 908. iskusotilasdivisioonaan. Vuonna 137 jYt galaksi oli jälleen hajonnut kahtia kun vaihtelevat iskusotilasyksiköt valitsivat puolia vallananastaja Darth Kraytin ja todellisen keisari Roan Felin välillä.

Värväys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etkö ole vähän lyhyt iskusotilaaksi?
Prinsessa Leia Organa iskusotilaaksi naamioituneelle Luke Skywalkerille paetessaan ensimmäiseltä Kuolemantähdeltä[lähde]

Jos mies 18 ja 30 ikävuoden väliltä pääsi viidellä prosentilla parhaiden listalle pisteillään, keisarillinen värväysagentti otti häneen yhteyttä ja luultavasti valitsi hänet DNA -alkumuotiksi kloonausta varten. Miehet, jotka eivät saaneet yhtä korkeaa pisteytystä haluttiin silti tavallisiksi sotilaiksi. Oli selvää, että iskusotilailla oli keskeinen standardi miehen pituudesta ja painosta. Prinsessa Leia Organa oli näemmä selvillä näistä standardeista 0 eYt, mahdollisesti siksi koska hän työskenteli Kapinaliitolle.

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

407. iskusotilasdivisioonan vapaalla olevia iskusotilasupseereita käyttämässä kloonisotilasmaisia väritunnuksia 137 ABY.

Imperiumin iskujoukot eivät olleet suoraan sidottu Imperiumin armeijaan ja sillä oli oma komentorakenteensa, arvoasteikkonsa sekä tukitehtaat. Iskusotilaat olivat uskollisia vain ja ainoastaan keisarille, ja ottivat käskyjä vastaan vain armeijan ja laivaston henkilöstöltä erityistilanteissaan.

Organisaation perusyksikkö oli yksilöllinen sotilas. Kullekkin sotilaalle annettiin sarjanumero taktisia tarkoituksia varten ja täydentämään Imperiumin univormiikan eettisyyttä. Sotilaat organisoitiin ryhmiin, joukkueisiin, komppanioihin, pataljooniin, rykmentteihin ja legiooniin. Komppanian komentaja voi antaa käskyn kenelle tahansa tavalliselle sotilaalle, joka kuului tämän johtamiin joukkueisiin ja niiden aliryhmiin. Yhdessä pataljoonassa oli 820 sotilasta—kun vastaavasti Tasavallan kloonisotilaspataljoona sisälsi vain 576 miestä.

Vuonna 130 jYt iskusotilaat olivat osittain osa Imperiumin armeijaa, vaikka yksilölliset iskusotilasryhmät pysyivät omina eliittijoukkoinaan.

Upseerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Upseerin lakki.

Iskusotilaiden upseerit olivat perinteisesti ei-kloonattuja ihmisiä, jotka valmistuivat Imperiumin akatemiasta. Taistelussa erityisesti koulutetut iskusotilaiden upseerit pitivät yllään standardia iskusotilaan haarniskaa statusta ilmaisevalla arvomerkillä varustettuna. Jostain muualta kuin koulutuksesta valitut upseerit erottuivat taistelukentällä olkasuojuksista panssarin päällä pidettyjen arvomerkkejen sijaan. Ei-taistelutilanteissa upseerit käyttivät mustaa tunikaa ja univormua, johon kuuluivat myös housut, lippalakki, saappaat, hansikkaat ja standardit arvomerkit.

Vuonna 137 jYt ilmeni, että kloonisotilaiden kloonisodissa käyttämä arvojärjestelmä oli taas käytössä.

Ideologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nyt se on kuva, eikö olekkin? Keisarin iskusotilaat asettamassa esimerkkiä hyville käytöstavoille. Ihan kuin aseistaisi protokolladroideja sädeaseilla.
Han Solo[lähde]
Joukkueenjohtaja oranssilla olkasuojuksella (aavikkoiskusotilas).

Armeijan eliittisotilaiden roolin lisäksi iskusotilaat olivat tärkeä osa Palpatinen Uutta järjestystä. Iskusotilaiden koulutusta saattoutui indoktrinaatiosta Imperiumin ideologiaan, yli ja enemmän mitä tavallisen armeijan piti olla, ja iskusotilaat olivat läheisesti liittoutuneet itse keisarin kanssa. Tämä oli erityisen näkyvää keisarin ja laivaston välisien jännitteiden valossa. Ensinnäkin iskusotilaita vietiin Kuolemantähti I:elle suurimmilta osin varmistamaan täydellisen voimakasta taisteluasemaa Imperiumin kontrollissa. Darth Vader lähetettiin samanlaiseen tarkoitukseen.

Sekä Palpatinen että Vaderin kuolemasta huolimatta iskusotilaiden ideologia kuitenkin todistui olevan muutamien parhaiten säilyvistä perinnöistä, joita viimeisten Darth Banen säädyn sithlordien jäljet taakseen jättivät. Huolimatta heidän suurista menetyksistään Endorin taistelun yhteydessä ja Imperiumin heikentymisessä Imperiumin johtajat ymmärsivät hyvin, että ainoa tapa jolla Imperiumi jatkaisi olemistaan muodossa tai toisessa olisi se, että Imperiumin iskusotilaita ei päästettäisiin romahtamaan kuten Vaderille ja Palpatinelle kävi. Pian Imperiumin hajottua eri ajat kutsuivat eri tarkoituksia. Parantaakseen entiseen uskoon Imperiumin iskujoukkojen vajonneet arvot, Imperiumin jäänteet sallivat viimein naisten ja muukalaislajien palvella iskusotilaina näin tullen kolmeen näkyvään tulokseen: ihmisten korkean kulttuurin loppu, Imperiumin iskujoukkojen loppu tärkeänä miespuolisten ihmisten armeijana (juuri kuten tapahtui ironisesti joskus muinoin Jango Fettin klooniarmeijalle) ja kloonien käyttö syntymästä syntyneinä värvättyinä tuli epähyväksytymmäksi. Näin ihmisistä ja ei-ihmisistä tuli uusi iskusotilaiden mahti ja lähde. Tämä uusi tapa joka oli paljon vapaamielisempi kuin Palpatinen painostava hallintokausi, jatkui eteenpäin 137 jYt asti, jolloin ei ollut tietoa palvelivatko (erityisesti Jango Fettin varastosta tulleet) kloonit yhä iskujoukkoja.

Varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aseistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iskusotilaan kypärä avattuna.
Vain Imperiumin iskusotilaat ovat niin tarkkoja.
Obi-Wan Kenobi[lähde]

BlasTech Industriesin E-11-sädekivääri oli Imperiumin iskusotilaiden perusase sekä myös yksi yleisimmistä Imperiumin aseista, vaikka siinä oli heikompi teho ja tarkkuus kuin Tasavallan kloonien DC-15A -sädekiväärissä. Tämä kivääri oli paljolti kloonien kloonisodissa käyttämän DC-15 sädeaseen perusteella tehty varastotukkiin asti. Kaikki iskusotilaat, erityisesti erikoisiin tai erityisen raskaisiin aseisiin erikoistuneet, käyttivät E-11:tä SE-14r pistoolin rinnalla. Jotkut eliittisotilaat käyttivät tappavaa DLT-19 raskasta sädekivääriä joka oli voimakkaampi ja tarkempi kuin E-11. Imperiumin uudelleensyntymän aikana iskusotilasryhmien vetäjät oli aseistettu Golan Armsin FC-1 ranneaseella. Joskus iskusotilaat käyttivät jopa DLT-20A -sädekivääriä.

Jokaisella iskusotilaalla oli sylinterimäinen lämpöräjähde kiinnitettynä torsopanssariensa selkien takaoisiin. Kuten melkein kaikki muu tyypillisessä iskusotilaan univormussa, räjähteen ohjeita tai voimakkuudensäätönappeja ei merkitty ja ne olivat räjähteen valkoisen värin peitossa. Siis jos viholliset saisivat näitä voimakkaita räjähteitä käsiinsä, he eivät pystyisi käyttämään niitä. Ja jos vihollissotilas sattuisi tietämään miten laukauskoodi asetettaisiin, hänen täytyisi selvittää mikä se on. Kunkin lämpöräjähteen laukauskoodi oli vaihteleva ja sen tiesi vain sotilas joka sitä kantoi. Yksilöllinen räjäytyskoodi kehityskoodien ja arvon rinnalla olivat vain henkilöllisyyden ulkonäköjä joita sotilas omasi.

Sotilailla oli myös pitkän kantaman yhteysradio, ionisaationpoistaja sekä tarttumakoukku.

Vuoden 130 jYt tienoilla iskusotilaat oli varustettu myös ARC-9965 -sädekivääriilla.

Panssari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Iskusotilaan haarniska
Kommandojoukkue yhden sotilas iskusotilaan varusteissa.

Ennen kuin iskusotilaan panssari tuotettiin, ensimmäiset iskusotilaat käyttivät vaiheen II kloonihaarniskaa Tasavallan muuntauduttua Imperiumiksi. Ei ole tiedossa kuinka pitkään asiat olivat näin, mutta vuonna 18 eYt Naboon taistelussa nähtiin iskusotilaspanssareita. Jos tämä on se tapaus, he olisivat mahdollisesti käyttäneet vaiheen II panssarissa muutamia kuukausia vallanvaihtumisen jälkeen kunnes iskusotilaspanssari tuotettiin.

Imperiumin ensimmäisten vuosien aikana Imperiumin iskujoukot, jotka yhä koostuivat vain Jango Fettin klooneista, pakotettiin poistamaan värikehittelynsä panssareistaan, joita käytettiin ilmaisemaan legioonaa tai joukkoja, joita kloonit olivat pitäneet yllä palvellessaan kunniakkaasti Jediritarikuntaa. Tämä johtui uudesta Imperiumin univormiikan protokollasta. Näin ensimmäiset iskusotilaat palasivat edelliseen valkoisten panssaroitujen sotilaiden ulkonäköönsä. Tämä perinne jatkui uuteen iskusotilaspanssariin asti ja sen kautta Perinnön aikaisiin iskusotilaspanssareihin.

Hoidan sinut, muovinen poju!
―Tuntematon kapinallissotilas[lähde]

Tämä panssari oli kokonaan valkoinen plastoidista koostuva kokovartalohaarniska joka oli sinetöidyn mustan alusasun päällä. Tässä kunnioituksessa se näytti samanlaiselta kloonisotien edeltäjiensä kanssa. Panssari ulottui koko vartalon ympärille eikä sillä tyypillisesti ollut yksilöllisiä merkkejä sotilasarvomerkkejä lukuunottamatta—niin, että ensimmäistä kertaa iskusotilaan näkevä voisi erehtyä luulemaan näitä jonkin sortin taisteludroidiksi.

Nauhoitekuvaa, jonka Imperiumin iskusotilaan kypärän visiiri on tallettanut.

Tämä panssari suojasi sotilasta hyvinkin vaikeilta esteiltä ja olosuhteilta kuten myös ohjuksilta, heittoaseilta sekä lasersalamoiden raapaisuilta. Panssari voitiin läpäistä tarkalla sädeaseen ammuksella, mutta se vähentäisi ammuksen tehoa huomattavasti. Panssarin ympärillä sijaitsi säde-energiaimulaitteita imemässä sädeammuksista energiaa ja tehoa. Eristetty vartaloaluspuku mahdollisti sotilaan toimimaan mukavasti hyvin vaihtelevissa lämpötilan eroissa, ja jopa (vain hyvin vähäksi aikaa) tyhjiössä tai äärimmäisen voimakkaan kylmässä tai kuumassa lämpötilassa. Tässä kunnioituksessa voitiin kiistellä, että iskusotilaan panssari oli paljon epämukavempi taistelussa kuin klooniedeltäjiensä panssari,ja paljon sopivampi huipputenkologisena selviytymispukuna.

Joskus erityisissä tilanteissa iskusotilaat tai muut Imperiumin erikoissotilaat käyttivät naamioväristä panssaria, joka auttoi heitä sekoittumaan erilaisiin maastoihin, kuten vanhan klooniarmeijan suokloonisotilaat tekivät. Iskujoukot ottivat käyttöön tämän uudelleenmuodostuksen Endorin taistelun kirvelevän tappion jälkeen.

Vuonna 130 jYt monenlaisia iskusotilaspanssarin malleja valmistettiin ei-ihmisille ja naispuolisille Imperiumin armeijaa palveleville. Panssarin yleisessä olemuksessa huomattiin kuitenkin vain pieniä muutoksia.

Ekstraa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Imperiumin iskusotilailla oli myös joitakin muita erikoisominaisuuksia kuten ranneyhteysradio, pieni taisteluholokamera rakennettuna kypärään, äänikaiutin (jota käytettiin avaamaan turvaovia) rakennettuna panssariinsa ja ylimääräinen kypärälamppu. Tavallisen iskusotilaan reppuvälineistöön saattoi kuulua myös muita viestintälaitteita, kranaatinheittimiä tai turva-alueiden rajaamisiin tarkoitettuja välineitä.

Erityisoperaatioita varten lumisotilaat kantoivat kenttäreppujaan, joihin kuului henkilökohtainen teltta, viisi kestävää radiota, viisitoista vesipakkausta, kahdeksan sädeaseen voimapakkausta ja taskulamppu.

Erikoistuneet iskusotilaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Imperiumin iskujoukoissa oli useita alaryhmiä, joiden varustus ja koulutus vaihteli eri tehtävistä riippuen, yleensä koostuen varusteista ja koulutuksesta joka tarkoitettiin sotilaan kohtaamille olosuhteille.

Iskusotilas E-11-sädekiväärinsä kanssa.
Tiedustelusotilas

Iskusotilaspilotit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joskus iskusotilaat määrättiin ohjaamaan TIE/in tähtihävittäjiä ilmakehällisissä tehtävissä, kuten tapahtui nimeämättömälle Alderaanilaiselle iskusotilaalle moffi Wesselin alaisuudessa Yinchorrilla, joka onnistui ampumaan prinsessa Leian. Hän voi sanoa, että iskusotilaiden, jotka on viitattu TIE töihin täytyy olla käynyt läpi erikoiskoulutusta enemmän tai vähemmän, vaikkei olekkaan olemassa todistetta erikoistuneesta TIE lentäjäkoulutuksesta.

Muukalaisiskusotilaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iskusotilaat olivat yksi Uuden järjestyksen mahdeista Palpatinen hallintokaudella, jonka kaikkien ei-ihmisten alistamispolitiikan mukaan he olivat vain ihmisiä tai ihmisklooneja. Eräs poikkeus oli T'Syriél iskusotilaat, jotka värvättiin t'Syriéleistä jäsenistä kenraali Bentilais san Sk'arin toimesta.[2] Sk'ar itse oli muukalaislajin, Kaleeshien jäsen, mikä selittää miksi häntä valmisteltiin poikkeamaan Imperiumin standardeista värväyskäytännöistä ja tämä oli mahdollisesti yksi ulos. Myöhemmin oli olemassa pienet muukalaisiskusotilasjoukot, jotka palvelivat amiraali Daalan alaisuudessa Imperiumin jäänteitä kunnes tämä erosi palveluksesta. Muukalaisiskusotilaat olivat yleisiä Käden imperiumissa ja myös Felin imperiumissa 130 jYt aikaan.

Keisarillisen turvallisuustoimiston iskusotilaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keisarillisella turvallisuustoimistolla oli omat iskujoukkonsa, jotka hoitelivat tehtäviä Imperiumin iskujoukkojen käskyvallan ulkopuolella. [3] Koska he olivat identtisiä tavallisten iskusotilaiden kanssa esiintymisessään, heitä käskettiin joskus soluttautumaan tavallisten iskujoukkojen mukaan tehtäviin tehtäviin varmistamaan niiden täydelliset onnistumiset. Hyvä esimerkki tästä oli hyökkäys Kapinaliiton sympatisoijien kimppuun vuonna 0 eYt. Turvallisuustoimiston iskusotilaat huomasivat, että iskusotilas nimeltä Daric LaRone ei ampunut siviilejä käskyistä huolimatta. Turvallisuustoimiston iskusotilaat kyseenalaistivat todennäköisemmin käskyjä kuin tavalliset sotilaat, kuten nähtiin kun kaksi Turvallisuustoimiston iskusotilasta pettivät keisarin käden, Mara Jaden kun tämä oli tunkeutumassa piraattejen tukikohtaan Gepparinillä. Heidät yleensä liitettiin Turvallisuustoimiston taktisiin yksiköihin.

Huomattavat sotilaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sillä ei ole väliä, montako iskusotilasta kuolee. Jossakin on oltava suuri tehdas, jossa niitä tuotetaan.
Kirtan Loor[lähde]


Kulissien takana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhainen iskusotilaan konseptikuva.

Iskusotilaiden, kuten varhaiset Tähtien sodan kuvaukset ja Ralph McQuarrien visiot antoivat ilmi, oli alunperin tarkoitus käyttää käsissä pidettävissä suojissa valosapelia.

Kun George Lucas oli kokoamassa taustainformaatioita lisenssiin vuonna 1977, hän väitti että naispuolisia kuuluisi Imperiumin iskujoukkoihin, vaikka harvat olivat asettuneet Kuolemantähdelle. Hän ehdotti, että suuria määriä naispuolisia olisi muissa yksiköissä jäseninä. [4] Tuloksena vain harvat naispuoliset iskusotilaat olivat Joukoissa Expanded Universen lähteiden mukaan.

Useiden Expanded Universen lähteiden mukaan ilmenisi, että galaktisen sisällissodan aikaan, ettei kaikki iskusotilaat välttämättä olleet klooneja. Empire 36: The Wrong Side of the War, osa 1 -sarjakuvassa Imperiumin hyökkäyksessä Jabiimille, Janek Sunber tarkisti eloonjääneet sotilaansa. Tässä pisteessä hän kommentoi, että kukaan tavallisista ihmissotilaista hänen alaisuudessaan ei selvinnyt taistelusta ja että meille annettiin näkymä sinisilmäisistä ja vaaleista klooneista, jotka ovat epäiltävästi uudesta muotista. Sunber sanoo myös että armeijassa olevat kloonit ovat kovia ja että hän kuuli kloonisotien aikaan heidän olevan entistä kovempia. Niin olisi nähty, että armeijan suurentamisella Galaktisen Imperiumin noustua valtaan uusia kloonimuotteja luotiin ja tavallisia ihmisiä alettiin värvätä osittain siksi, että Jango Fettin elinikä oli karkeasti puolikas tavallisen ihmisen omasta. Näin vakaa kloonisotilaiden armieja ja ei-kloonatut varasotilaat olivat tarpeen täyttämään iskusotilaiden vajaat arvot.

Ensimmäinen lähde, joka mainitsee iskujoukkoarmeijassa olevan klooneja on Soldiers of the Empire!, joka on artikkeli Star Wars Official Poster Monthly 4 (tammikuussa 1978). Valitettavasti tämä artikkeli vajosi syvään pimeyteen (monet fanit eivät yhäkään olleet kuulleet siitä). Tuloksena monet Expanded Universen kuvittajat jatkotrilogian takia uskoivat, että kaikki iskusotilaat olivat värvättyjä. Monet Expanded Universen lähteet mainitsivat keisarilliset akatemioita (kuten Caridassa sijainnut) ja tavallisia ihmisiskusotilaita kuten Davin Felthin ja Kyle Katarnin. Kun jatkotrilogia ilmestyi, retkoaktiivisuus oli tarpeellista kloonien yhtäkkisen kuulumisen tarnian kannalta "mahdollistamiseen" iskusotilaisiin joten EUn lähteet ja elokuvat saataisiin yhdistettyä loogisesti.

Thrawnin trilogiassa Luke Skywalker huomaa, että jotkut suuramiraali Thrawnin iskusotilaat on kloonattu. Skywalker tunsi Voiman läpi heidän olevan täysin identtisiä. Hän väittää tämän olevan epätavallista.

LEGO Star Wars II: The Original Trilogy -videopelissä huomataan uusi, kanoonisoimaton iskusotilastyyppi tunnettu vain nimellä "rantasotilas". He käyttivät ainoastaan iskusotilaskypäriä ja uimahousuja sekä tietenkin sädeasetta. Heidät voitiin löytää lepäilemästä kuumista altaista joillakin tasoilla. Tämä tyyppi on tehty jossakin määrin pilailumaista videopeliä varten oletettavasti vain vitsinä.

Koska heidät on nähty elokuvissa voimattomina osua sarjan sankareihin, iskusotilaiden vaikutus (englanninkielisen Wikipedian artikkeli täällä) nimettiin heidän mukaansa.

Iskusotilaat on todennäköisesti kehitetty Natsi-Saksan iskujoukkojen perusteella, jotka palvelivat Natseja Toisessa maailmansodassa.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iskusotilaan kypärä.

Kaanonittomat esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian mediatiedostoja tämän artikkelin aiheesta:
Kuvat · Sitaatit

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]