Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi uuden jediritarikunnan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi perinnön aikakaudella.

TIE-sarja

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 27. toukokuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 

TIE-sarja oli Sienar Fleet Systemsin kehittämä sarja tähtihävittäjiä ja kulkuneuvoja.

Tyypillistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki TIE sarjan hävittäjät oli suunniteltu karkeasti ottaen saman mallisiksi: aurinkopaneelisarjan väliin oli sijoitettu suunnilleen pyöreä tai sylinterimäinen ohjaamo. Ohjaamoa tai aurinkopaneeleita saattoi täydentää muiden mallien osalla tarpeiden mukaan.

Sama kuvaus siirtyi myös muiden kuin tähtihävittäjien suunnitteluun, jossa standardoitu ohjaamo kiinnitettiin maa- tai vesikulkuneuvon keskelle.

TIE hävittäjän ohjaamo oli ahdas ja epämukava jopa muihin tähtihävittäjämalleihin verrattuna.

Teknologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TIE sarja sai nimensä SIE-TIE kaksoisionimoottorista, jonka Raith Sienar julkaisi jo 22 eYt. On mahdollista, että TIE sarjan prototyyppiä kokeiltiin jopa niinkin aikaisin kuin 29 eYt. Victory-luokan tähtituhoajat, kuten Strikefast käyttivät TIE hävittäjiä jo 19 eYt, vain viikkoa sen jälkeen, kun Imperiumi oli muodostettu. Ensimmäiset hävittäjien laukaisujärjestelmät kärsivät erilaisista vioista ja ne jouduttiin suunnittelemaan muutamaan kertaan uudelleen.

Kaikissa TIE sarjan hävittäjissä oli kaksi tai useampia ionimoottoreita, jotka oli kytketty aurinkoionisaatio reaktoreihin ja aurinkopaneelisiipiin.

Kaikkein edistyneimpiä malleja lukuunottamatta TIE sarjan aluksissa ei yleensä ollut hyperajomoottoria, mutta tarvittaessa se oli mahdollista lisätä. Ensimmäisissä TIE malleissa normaaliavaruudessa lentäminen yleensä kärsi hyperajon lisäämisestä, koska hyperajomoottori ja navigointitietokonejärjestelmä lisäsivät aluksen painoa. Oletettavasti kaikissa TIE aluksissa ei ollut varoitusjärjestelmää vihollisen paikannusohjuksien varalta.

Taistelukyky[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TIE sarjan aluksilla oli yleensä ainakin yksi laserkanuuna. Edistyneempiin malleihin oli saatavilla erilaisia taistelukärkien laukaisimia, minkä lisäksi TIE Avenger ja TIE Defender malleihin saattoi lisätä pienitehoisen vetosädejärjestelmän.

Vain harvoissa TIE sarjan malleissa oli suojakenttä. Avenger ja Defender mallit olivat myös tässä suhteessa poikkeuksia. Suojakentän saattoi myöhemmin lisätä aluksiin, mistä tuli yleinen käytäntö Uuden tasavallan aikana, kun Imperiumin oli pyrittävä säästämään kalustoaan ja miehiään.

40 jYt, Toisen galaktisen sisällissodan aikana, Sienar tuotti uuden Aleph-luokan tähtihävittäjän Galaktisen allianssin laivaston käyttöön. Kuten edeltäjilläänkin Aelphilla oli pallon muotoinen ohjaamo, joka oli kookkaampi kuin yleisesti standartoiduissa TIE malleissa. Siinä oli kuitenkin kaksi istuinta, paikka astromekaniikkadroidille ja laajempi asevalikoima.

Galaktinen Imperiumi jatkoi TIE mallejen käyttämistä esimerkiksi Predator-luokan tähtihävittäjissä suunnilleen 130 jYt.

Tuotteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähtihävittäjiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antilles: ”En näe, että Blackmoonin TIE hävittäjiä olisi lajiteltu. Ovatko ne silmiä, siristelijöitä, tuplia vai välkkyjä?
Kre'fey: ”Anteeksi mitä?
Salm: ”Hän tahtoo tietää ovatko TIE:t tähtihävittäjiä, torjuntahävittäjiä, pommikoneita vai edistyneempiä malleja.
Wedge Antilles, Laryn Kre'fey ja Horton Salm[lähde]

Imperiumin tähtihävittäjiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähtihävittäjä kokeiluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ei-Imperialistisia muunnoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siviilimuunnokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muut kuin tähtihävittäjätyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]