Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi perinnön aikakaudella.

Felin imperiumi

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 1. lokakuuta 2023
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Imp roundel 2ndempire.svg
Felin imperiumi
Poliittiset tiedot
Hallitustyyppi

Monarkinen imperiumi

Perustuslaki

Keisarillinen peruskirja

Valtionpäämies
Hallituksen päämies

Ylimoffi

Asevoimien komentaja

Suuramiraali

Toimeenpanovallan hallitsija

Moffineuvosto

Lainsäädäntövallan hallitsija

Moffineuvosto

Yhteiskunnalliset tiedot


Pääkaupunki
Virallinen kieli
Rahayksikkö

Imperiumin datarit

Kansallispäivä

Imperiumin päivä

Historialliset tiedot
Muodostettu

Imperiumin jäänteistä

Perustettu

Joskus 40 jYt jälkeen

Uudelleenorganisoitu

130 jYt (pakolaisimperiumina)

Muut tiedot
Aikakaudet

Perinnön aikakausi

Felin imperiumi,[1] jota myös kutsuttiin vain Imperiumi tai Uusi järjestys henkilökohtaisilla kasvoillla, oli Imperiumin jäänteiden rippeistä muodostettu hallitus, joka perustettiin joskus 40 jYt jälkeen, jotta saataisiin aikaan vanhan Galaktisen Imperiumin entinen valta ja kunnia osittain takaisin. Prosessissa palautettiin myös keisarillinen monarkia Felien dynastian toimesta Imperiumin vuosikymmeniä kestäneen heikon väliajan jälkeen.[1]

Uudelleen nostetusta hallinnosta tuli jälleen galaksin hallitseva hallitus taas kerran vuosien 127 jYt130 jYt sith-keisarillisen sodan tuloksena. Sen tilalle astui vain sithlordi Darth Krayt päiviä myöhemmin[1], joka kaappasi vallan, muodosti sith-imperiuminsa ja pakotti Felin imperiumin uudelleenorganisoitumaan pakolaisimperiumiksi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos meidät kaikki tuhotaan—jos me kaikki kuolemme—Uuden järjestyksen ideaalit ja konseptit kuolevat mukanamme. Mutta jos antaudumme, voimme pitää ne ideaalit elossa. Sitten, jos ja kun Uusi tasavalta murtuu itsestään, me nousemme taas kerran.
Gilad Pellaeon[lähde]

Ei ole selvää onko tällä hallituksella mitään muuta virallista nimeä kuin pelkkä Galaktinen Imperiumi, mutta vuodesta noin 12 jYt uusi de facto poliittinen perustuslaki oli otettu käyttöön ja asevoimien valtaa piti moffineuvoston moffit liitossa Imperiumin ylikomentajana palvelevan suuramiraali Gilad Pellaeonin kanssa; suunnillen vuodesta 19 jYt käsite Imperiumin jäänteet lisättiin puheissa yleensä tähän hallintoon ja suhteellisen hajanaiseen sen hallitsemaan alueeseen—vaikka keisarilliset lojaalistit itse puhuivat "keisarillisesta avaruudesta" tai yksinkertaisesti "imperiumista".

Yuuzhan vongien sodan lopulla "Galaktisesta" Imperiumista oli tosiasiassa tullut Vapaiden liittojen galaktisen allianssin jäsenvaltio. Tämän ansiosta Gilad Pellaeon kykeni aikanaan syrjäyttämään Sien Sovvin Galaktisen liiton puolustusvoimien ylikomentajana näyttäen yhteistyön ja liittoutumisen tason entisen galaksin hallituksen ja uuden hallituksen välillä ainakin tuolla aikakaudella. Entisen keisarillisen kenraalin Turr Phennirin nimitys yhdistetyn Konfederaation asevoimien ylikomentajaksi voi viitata sympatisoijiien olemassaoloon puoliautonomisen imperiumin sisällä.

Jossakin vaiheessa toisen galaktisen sisällissodan jälkeen Imperiumin jäänteet alkoivat taas kerran hankkia lisää valtaa. Fel I:n alaisuudessa, joka otti käyttöön tittelin keisari. Imperiumin jäänteet aloitti Voitto ilman sotaa -ohjelman. Nyt ylikomentajan virka oli olemassa erikseen, mutta keisari oli silti muodollinen ylipäällikkö. Ylimoffi johti moffineuvostoa eli Imperiumin hallitusta. Planeetta Bastionista tuli yksi tärkeimmistä planeetoista galaksissa.

Sith-keisarillinen sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jossakin vaiheessa Uusi sithien sääty sabotoi yuuzhan vongien aiheuttamien vongmuodostusteknologian tuhojen korjausta kyseisten planeettojen asukkaiden takia. Vapaiden liittojen galaktinen allianssi löysi itsensä pian syrjäytysliikkeen edestä, jonka Itsenäisten aurinkokuntien konfederaatio kohtasi kloonisotien aikana. Imperiumi käytti tilannetta hyväkseen houkutellakseen Liiton jäsenplaneettoja kääntymään ja tulemaan osaksi keisarillista avaruutta. Imperiumi halusi silti kaiken pois Liiton planeetoilta, mukaanlukien sen pääkaupungin.

Moffineuvosto herätti aikanaan Anaxien sopimuksen keisari Roan Felin tahdon vastaisesti vuonna 127 jYt ja sith-keisaillinen sota puhkesi ja Uusi sithien sääty liittoutui nyt imperiumin kanssa. Sota johti Galaktisen allianssin romahtamiseen ja Imperiumin uusiksi perustamiseen galaksin hallitsevaksi hallitukseksi. Galaktisen liiton jäänteet imeytyivät imperiumiin, mutta Galaktisen liiton ydinjoukot pysyivät itsenäisinä ja jatkoivat vahvistuvan imperiumin kanssa taistelemista. Pian Liiton romahtamisen jälkeen keisari Fel kutsui Uutta jedi-sääty antautumaan ja kääntämään tahtonsa Imperiumin palvelemiseen. Jotkut heistä tulivat keisarillisiksi ritareiksi, kun taas toiset pysyivät uskollisina Voimalle ja perääntyivät Ossusiin.

Vallankaappaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galaktisen allianssin hävittyä ja Ossusin verilöylyn jälkeen Darth Kraytin komennossa olevat sithit kääntyivät keisari Roan Feliä vastaan. Hän aloitti vallankaappauksen marssien seuraajineen suoraan itse Felin audienssisaliin ja tappoi miehen, joka istui valtaistuimella. Miehen kuoltua Krayt itse istui tuolille. Huomaten läsnäolevien moffineuvoston jäsenien hämmentymisen ja tyrmistymisen hän selitti heille heidän henkiensä ehdot:

Roan Fel ei koskaan nähnyt sodan tai yhdistyneen galaksin ideaa. Hän piti sitä poliittisena tarpeena. Se ei ole mitä Imperiumi—mitä galaksi tarvitsee. Galaksi kiemurtelee kaaoksessa ja epäjärjestyksessä. Se vaatii miehen, jolla on näköä. Minä olen se näön mies. Olen uusi keisari.
Darth Krayt[lähde]

Moffineuvosto, jolla ei ollut tilanteessa paljonkaan valinnanvaraa, vannoi uskollisuutta sithlordille. Ensimmäistä kertaa Darth Caedusin kuoleman jälkeen sithlordi piti valtaa galaksissa. Hän alkoi välittömästi kasvattaa järjestystä galaksissa, jota se tarvitsikin, mutta tämä oli epätäydellinen voitto. Murhattu "keisari" olikin kaksoisolento; todellinen Fel oli täysin koulutettu keisarillinen ritari ja olisi varmasti puolustanut itseään sen sijaan että vain seisoskelisi siinä ja antaisi surmata itsensä. Todellinen Fel oli pakko löytää ennen kuin hän saisi värvättyä liitolaisia moffien, asevoimien tai Ossusista selviytyneiden jedien joukosta.

Felin ylösnousu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roan Fel valtaa Bastionin suurimmilta osin vain puhumalla.

Kaikki imperiumissa eivät huomanneet Darth Kraytin auktoriteettia. Vuosia myöhemmin Felille yhä lojaalit joukot kokoontuivat Bastionille odottamaan todellisen keisarinsa paluuta. Fel otti planeetan haltuunsa 137 jYt keisarillisten ritareiden johtaja Antares Draco ja 501. legioonan komentaja kenraali Oron Jaeger puolellaan. Hän oli tietoinen, että Krayt olisi valmis aloittamaan etulinjahyökkäyksen raskaasti linnoitetulle planeetalle.

Kun sekä Felin (nyt tunnettu nimellä pakolaisimperiumi) että Kraytin (entinen imperiumi, joka oli nyt Darth Kraytin galaktinen imperiumi) puolet kasvoivat suuremmiksi, yksiköt jotka olivat vuosikymmeniä sitten taistelleet samalla puolella, joutuivat nyt taistelemaan toisiaan vastaan galaksin alueiden valtataistelussa. Erityisesti tunnettiin taistelu 407. iskujoukkodivisioona ja 908. iskujoukkodivisioonan välillä Boroskilla.

Hallitus ja politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyllästyin siihen, että Fel asettelee meitä toisiamme vastaan!
―Moffi Geist[lähde]
Moffineuvoston jäsenet vuoden 130 jYt.

Imperiumia johti ylimmällä tasolla keisari, itsenäinen elämän hallitsija, vaikka moffineuvosto piti huomattavaa valtaa ja sen jäsenet olivat keisarin neuvonantajia. Moffineuvostoa johti ylimoffi. Kaikkien mukaan Roan Felin hallinto oli suhteellisen hyväntahtoista ja hän käytti paljon vähemmän väärin valtaansa, toisin kuten esimerkiksi Palpatinen tyranninen vallankäyttö, vaikkei hän ollut yläpuolella ja kykeni pelaamaan valtataisteluja ylläpitääkseen asemaansa.

Moffit eivät vain toimineet sektoreiden kuvernööreinä, vaan johtivat myös sekä Imperiumin asevoimia ja Imperiumin tiedustelupalvelua kuten myös muita keisarillisia instituutioita, kuten keisarillista missiota ja Imperiumin diplomaattijoukkoja ja heillä oli kyllin paljon valtaa raktaisevan sopimuksen tekemiseen tai sodan aloittamiseen. Moffineuvoston moffit toimivat keisarin neuvonantajina. Silti jotkut heistä, kuten moffi Geist ajattelivat paluuta päiviin, jolloin Imperiumi oli neuvoston täydessä hallinnassa.

Astrografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuden Galaktisen Imperiumin alueet sisälsivät alunperin muutamia "takapajulasektoreita" Ulkokehän alueilla, jotka olivat Tuntemattomien alueiden kulmassa. Jossakin vaiheessa Konfederaatio-Galaktinen liitto -sotaa keisarilliset alkoivat taas kerran hankkia takaisin menetettyjä alueita. Sith-keisarillisen sodan tuloksena Galaktisen liiton alueet asborboituivat Imperiumiin (poikkeuksena muutamat planeetat).

Tämän Imperiumin pääkaupunki oli alunperin Bastion, mutta se vaihdettiin Coruscantin pitäen yllä perinnettä edellisiltä galaktisilta hallituksilta. Bastion kuitenkin pysyi tärkeänä paikkana keisarillisille.

Kulissien takana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fanien keskuudessa spekuloitiin, että uusi Galaktinen Imperiumi olisi saanut alkunsa Vapaiden liittojen galaktisesta allianssista toisen galaktisen sisällissodan jälkeen vuonna 40 jYt. Tämä todistettiin myöhemmin vääräksi koska Galaktinen allianssi ja imperiumi pysyivät erillisinä hallituksina sith-keisarillisen sodan läpi.

Star Wars Insider 87 -lehdessä John Ostrander vahvistaa uuden Imperiumin "ei täysin pahana, muttei silti Tasavaltana tai demokraattisena. Sen muutaman, tai yhden hallinto monen yllä. Sillä on paljon vahvuuksia; sillä on runsas määrä heikkouksia. Se ei arvosta mitään valtaa enempää".

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]