Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.

Mace Windu

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 13. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
We'redoomed.jpg

Olemme tuhon omat!

Tässä artikkelissa on useita ongelmia ja se tarvitsee merkittäviä korjauksia.
  • Tämä artikkeli, tai osa siitä, vaatii laajennusta.
  • Tämä artikkeli, käännös tai niiden osa on vasta keskeneräinen, ja sitä ei ole saatettu loppuun.

Auta Jedipediaa muokkaamalla tätä artikkelia. Kun olet korjannut ongelman, voit poistaa sen tästä listasta. Katso mahdollisia lisätietoja keskustelusivulta.

[+/–]
Tämä artikkeli kertoo jedimestarista. Saatat olla etsimässä Macemillian-winduartéa, jota myös kutsutaan Mace Winduksi.
Mace Windu.jpg
Mace Windu
Elämäkerralliset tiedot
Kotiplaneetta

Haruun Kal[1]

Syntynyt

72 eYt[1]

Kuollut

19 eYt[1] (ikä 53)

Ruumiilliset tiedot
Laji

Ihminen[1]

Sukupuoli

Mies[1]

Pituus

188 cm[1]

Hiusten väri

Ei ole[1]

Silmien väri

Ruskeat[1]

Kronologiset ja poliittiset tiedot


Liittoutuma(t)
Mestarit
Oppilaat

Mace Windu (s. 72 eYt - k. 19 eYt[1]) oli legendaarinen miespuolinen jedimestari Imperiumin nousun aikakaudella.[2] Windu oli peräisin Haruun Kal-planeetalta, ja hän oli yksi viimeisistä jedineuvoston jäsenistä ennen suurta jedipuhdistusta. Windua pidettiin toiseksi parhaana jedinä, vain Yodaa pidettiin parempana. Vaikka Windu oli kahdeksan vuosisataa nuorempi kun Yoda, olivat hänen tietonsa ja taitonsa kuitenkin legendaarisia.

Windua pidettiin myös yhtenä parhaana valosapelimiehenä jediritarikunnassa. Windu oli tunnettu omasta vaapad-valosapelitaistelutyylistään. Se oli tappava yhdistelmä tyyli VIII:tä ja vaapadia. Hän oli toinen kahdesta jotka hallitsivat tyylin ja ainoa, joka ei kääntynyt pimeälle puolelle. Sanottiin että valosapelitaistelussa vain Yoda ja Dooku olisivat samatasoisia. Windu oli myös tunnettu nimittämisestään jedineuvostoon kun hän oli vasta kaksikymmentäkahdeksanvuotias.[1]

Windu palveli jediritarikunnassa koko ikänsä ja kouluttikin monta tunnettua jediä, kuten Depa Billaban. Windu osallistui uransa aikana muun muuassa Starkin hyperavaruussotaan[1] ja kloonisotiin, esimerkiksi Geonosisin taisteluun, jossa hän johti hyökkäystä ja tappoi pahamaineisen palkkiometsästäjän, Jango Fettin.[2]. Windu kuoli kloonisotien viimeisenä päivänä 19 eYt taistelussa sithlordi Darth Sidiousta vastaan.[2]

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaiset vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mace Windu 14-vuotiaana.

Mace Windu syntyi 72 eYt Haruun Kalilla Ghôsh Windun heimoon. Vanhempiensa kuoleman jälkeen hänet otettiin jedikoulutukseen kuuden kuukauden ikäisenä. Kuten kaikki muutkin oppilaat, myös nuori Windu aloitti koulutuksensa mestari Yodan opissa ja lopulta siirtyi jonkun jedimestarin padawaniksi. Windun harjoitteli eräässä vaiheessa T'ra Saan oppilaana, mutta tämän koulutuksen kestoa ei tiedetä.

Jo ollessaan hyvin nuori Mace oppi näkemään erityisiä säröjä Voimassa sekä miten nämä vaikuttaisivat hänen tuleviin tekoihinsa sekä vastustajiensa heikkouksiin. Tämän ainutlaatuisen kykynsä ansiosta hän näki osia tulevaisuudestaan, kuten valosapelinsa rakentamisen.

Kun Windu oli neljätoistavuotias, jedineuvosto huolestui siitä, ettei hän kyennyt rakentamaan näyissään näkemäänsä valosapelia, vaikka olikin jo muilla osa-alueilla tasonsa paras. Windu kuitenkin ilmoitti neuvostolle hakevansa todellista haastetta etsiessään parhaita osia valosapelilleen. Harkittuaan tätä pyyntöä neuvosto lähetti Windun Hurikanelle. Tällä tehtävällä Mace joutui ensin paikallisten järjestämien karkotusyritysten kohteeksi, mutta hän torjui ne helposti Voimalla ja paikalliset lahjoittivat Windulle violetin erikoiskristallin. Hän käytti tätä kristallia näyissään näkemänsä valosapelin valmistamiseen ja sai aseeseensa erikoislaatuisen violetin säteen. Windu tuli myös käyttämään rakentamaansa siniteräistä valosapelia sekä Eeth Kothin valosapelia, jonka Windu sai haltuunsa kun jedimestarit vaihtoivat hetkeksi aseitaan uskollisuuden osoituksena.

Windu lyö Uda-Khalidin taistelussa.

Seuraavan puolentoista vuosikymmenen ajan Windu kävi useilla merkittävillä tehtävillä, joihin kuuluivat hänen ensimmäinen matkansa kotiplaneetalleen Haruun Kalille sekä tappaja Uda-Khalidin kiinnisaaminen. Uransa aikana Windu koulutti useita jedejä, kuten Echuu Shen-Jonin, joka selviytyi suuresta jedipuhdistuksesta, ja tulevan jedineuvoston jäsenen, Depa Billaban.

Jediritarina ja nimitys jedineuvostoon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loin Vaapadin vastaamaan omiin heikkouksiini: se johtaa oman pimeyteni aseeni terään.
―Mace Windu Obi-Wan Kenobille.

Windu oli vahva Voimassa ja läpäisi kokeet aikaisin ja omaksuttuaan jediritarikunnan säännöt ja tavat nopeasti hänet valittiin jedineuvostooon vain kaksikymmentäkahdeksanvuotiaana. Kun Windusta tehtiin neuvoston elinaikaisjäsen, hänestä tuli toiseksi ylin jedimestari koko neuvostossa heti suurmestari Yodan jälkeen.

Myös jedineuvoston jäsenenä Windu osallistui aktiivisesti erilaisiin diplomaattisiin tehtäviin ja rikollisjahteihin. Hän otti myös kantaa Starkin konfliktiin. 33 eYt Windu tapasi ylikansleri Finis Valorumin ja ohjeisti tätä toiminnasta terroristijärjestö Tähtisumun rintaman kanssa. Toisella tärkeällä tehtävällä Nar Shaddaassa Windu paljasti eläinten salakuljetusliigan padawaninsa Depa Billaban kanssa.

Kloonisodat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Geonosisin taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nämä juhlat ovat ohi.
―Mace Windu lausuu legendaariset sanansa juuri ennen Geonosisin taistelua.[lähde]

Kun separatistien kriisi oli pahimmillaan vuonna 22 eYt,[3] separatistijohtajat kaappasivat jedit Anakin Skywalkerin ja tämän mestarin Obi-Wan Kenobin, Windun tehtäväksi annettiin johtaa 275 jedin iskujoukkoa Geonosisiin (ns. "Geonosisin iskujoukko").

Geonosisin taistelu laskettiin alkaneeksi siitä, kun Windu marssi separatistijohtajien aitioon, lausui legendaariset sanansa ("Nämä juhlat ovat ohi") ja sytytti valosapelinsa yhdessä muiden jedien, jotka olivat soluttautuneet eri puolille areenaa, kanssa. Jedit olivat jäämässä alakynteen kunnes taistelutaktiikan mukainen satojen tuhansien kloonisotilaiden armeija saapui jedimestari Yodan johtamana.[3]

Geonosisin taistelun aikana Windu surmasi muiden muuassa palkkionmetsästäjä Jango Fettin leikkaamalla tältä valosapelillaan pään irti. Arvellaan että erityisesti tämä käänsi Fettin "pojan" Boban jedejä ja Tasavaltaa vastaan.

Tasavallan voitettua mutta yli 175 jedin kuoltua Windu palasi Coruscantille, jolta lähti pian suorittamaan tehtäviä puhjenneisiin kloonisotiin liittyen.

Ruul[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seitsemän kuukautta Geonosisin taistelun jälkeen, Winduun otti yhteyttä hänen vanha ystävänsä Sora Bulq, joka johti luopiojedien ryhmää joka vastusti jedien osallistumista kloonisotiin. Vastineena Bulqin viestiin Windu matkusti Bulqin asunnolle Ruulin planeetalle.. Epäonneksi Bulq joutui pian Windun saapumisen jälkeen kreivi Dookun oppilaan Asajj Ventressin väijytyksen kohteeksi. Ventress väitti tällöin olevansa Windun itsensä lähettämä.

Coruscantin taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Coruscantin taistelu oli yksi niistä useista taisteluista, joihin Windu kloonisotien aikana otti osaa. Tässä taistelussa hän taisteli Kit Fiston kanssa kenraali Grievousta vastaan, joten lähtiessään taisteluun Darth Sidiousta vastaan Kit oli hänelle jo tuttu kumppani. Taistelun lopussa Mace rutisti Grievousin sisäelinpussia Voiman avulla.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kloonisotien loppuvaiheessa 19 eYt Windu sai tietää Anakin Skywalkerin kautta ylikansleri Palpatinen olevan sithlordi Darth Sidious. Windu kokosi pienen joukon suurimpia jedimestareita ja lähti pidättämään Sidiousta Agen Kolarin, Kit Fiston ja Saesee Tiinin kanssa.

Sidious tappoi muut jedimestarit heti, mutta Windu taisteli sithlordia vastaan hyvin Vaapad-tekniikallaan. Sidious olisi voinut surmata Windun, mutta tiesi Anakinin saapuvan paikalle, jonka pitäisi "pelastaa" hänet, joten Sidious päätti pitkittää taistelua saadakseen Anakinin kääntymään Voiman pimeälle puolelle. Hän olisi voinut esimerkiksi heittää Windun Voimalla ikkunasta. Anakinin saavuttua hän leikkasi valosapelillaan Windun oikean käden irti. Tämän jälkeen Sidious käytti häneen Voimasalamointia, minkä johdosta Windu putosi korkeasta ikkunasta jonnekin Coruscantin alatasoille. Hän kuoli pudotuksessa.

Windun kuolemaa pidetään yleisesti suuren jedipuhdistuksen lähtöpisteenä. Windun kuolinyönä kloonisotilaat surmasivat lähes kaikki jeditemppelissä olleet jedit.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaanonittomat esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian kuvia tämän artikkelin aiheesta.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]