Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi uuden jediritarikunnan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi perinnön aikakaudella.

Uusi jediritarikunta

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 3. maaliskuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
TPM-CGYoda.jpg

Mestari Qui-Gon, vielä muuta sanottavaa onko teillä?

Tämä artikkeli, tai osa siitä, vaatii laajennusta.

Lisätietoa saatat löytää artikkelin keskustelusivulta. Kun olet mielestäsi laajentanut artikkelia tarpeeksi, voit poistaa tämän mallineen.

[+/–]
Et ole vanhojen jedien viimeinen, Luke, vaan uusien ensimmäinen.
―Obi-Wan Kenobi Luke Skywalkerille[lähde]

Uusi jediritarikunta oli uudelleenmuodostettu jedien järjestö, joka seurasi Suurta jedipuhdistusta ja Galaktisen Imperiumin romahtamista. Jediritarit, joiden määrä oli vähentynyt rajusti, palasivat galaksiin Luke Skywalkerin, jediritari Anakin Skywalkerin pojan, johdolla.

Järjestö kehittyi hitaasti ja vuosien ajan se oli vain pieni ryhmä, johon kuului kourallinen eritasoisen koulutuksen omanneita Voimalle herkkiä henkilöitä. Uudestisyntynyt keisari onnistui estämään ensimmäisen yrityksen kouluttaa uusia jediritareita, minkä jälkeen Luke Skywalker perusti Yavin 4:lle ensimmäisen virallisen jedien koulutukseen tähdänneen koulun, Jediprakseumin. Koulun ensimmäinen opetusryhmä käsitti 12 jedioppilasta, mutta sen jäsenmäärä ja merkitys kasvoi hitaasti mutta varmasti, ja pian siitä tuli kiinteä osa rahoittajansa, Uuden tasavallan, toimintaa. Tämä tarkoitti sitä, että Jediritarikunta joutui jatkuvasti Tasavallan vihollisten, kuten amiraali Daalan, Uudestisyntyneen imperiumin ja Toisen imperiumin hyökkäysten kohteeksi. Ritarikunnan jäsenet olivat aktiivisesti mukana Uuden tasavallan ajan keskeisissä konflikteissa, kuten nagaiden ja tofien sodassa, ensimmäisessä corellialaisten kapinassa ja mustan laivueen kriisissä.

Osallistuminen Uuden tasavallan toimintaan kulminoitui jedien osallistuessa yuuzhan vongien sotaan. Vaikka jedit olivat sitoutuneet puolustamaan galaksia uhkaa vastaan he saivat raskasta arvostelua kansalaisilta ja heidät petettiin useasti. Lähes puolet Uuden jediritarikunnan jedeistä sai surmansa tai erosi järjestöstä sodan aikana. Konfliktin jälkeen syntyi keskitetympi Jediritarikunta. Se jatkoi galaksin asukkaiden palvelemista seuraavien vuosikymmenten aikana aina, kunnes sith-keisarillisen sodan aikana jedeistä tehtiin jälleen lainsuojattomia ja Uusi jediritarikunta hajotettiin. Sodan päätyttyä he kuitenkin palasivat jälleen ottamaan paikkansa galaksissa.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]