Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Vanhan Tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.

Pakokapseli

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 15. kesäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
EscapePod bg.jpg
Pakokapseli
Tuotannolliset tiedot
Valmistaja

Corellian laivanrakennuskorporaatio

Malli

Pakokapseli

Tekniset tiedot
Pituus

Noin 3.5 metriä

Runko

40 RU

Matkustajat

1-8

Kulutustarvikkeita

2 viikoksi

Käyttötiedot
Rooli(t)

Pakokapseli

Aikakausi
Liittoutuma

Monet

Aika jättää alus!
Kenraali Grievous[lähde]

Pakokapselit, joita myös kutsuttiin pelastuskapseleiksi tai pelastusveneiksi, olivat pienikokoisia avaruusaluksilla hätätilanteissa käytettäviä pakoaluksia. Pakokapseleita pidettiin tavallisesti kaikilla syvän avaruuden tähtialuksilla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pakokapselin tiedot.

Esimerkiksi Tantive IV, Corellialainen korvetti kantoi kahdeksaa kuuden olennon pakokapselia, jotka kaikki olivat rakenteeltaan hyvin yksinkertaisia. Räjähteiset erotusräjähteet erottivat tällaiset pakokapselit aluksen kiinnityksistä. Pakokapseleiden lähdettyä alukselta niiden jäljityssignaalit käynnistyivät automaattisesti, vaikka tässä tapauksessa astromekaanikkodroidi R2-D2 deaktivoi tämän signaalin jotta hän ja C-3PO välttyisivät Keisarillisilta takaa-ajajilta. Kenraali Grievous pakeni myös pakokapselilla Näkymättömältä kädeltä aluksen alettua tuhoutua. Hän laukaisi myös aluksen muut kapselit jotteivat jedit pääsisi tuhoutuvalta alukselta. Yoda lensi myös pakokapselilla Dagobahille maanpakoon 19 eYt.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska oli olemassa melkein yhtä paljon pakokapselityyppejä kuin tähtialustyyppejä, kaikkiin kuuluivat tietyt harvaan vaihtelevat ominaisuudet. Pakokapselin sisätila oli spartalainen—matkustajien oletettiin käyttävän kapselia vain muutamia tunteja. Joissakin kapseleissa oli paikkoja vain parille matkustajalle, mutta suuremmat pakokapselit kykenivät kuljettamaan yli tusinan henkilöitä.

Pakokapseli.

Yksinkertaisista ohjausasemista oli pääsy sensoreihin, kommunikaatioihin sekä lennonhallintajärjestelmiin, vaikka alusten järjestelmät olivat usein automatisoituja niin, että pakokapseli voi laskeutua ilman että sitä ohjasi erillinen pilotti. Sensorit antoivat informaatiota läheisten planeettojen ilmakehien, radiaation ja painovoiman tiloista, ja rajoitettu yhteysvastaanotin skannasi erilaisen toiminnan kohdeplaneetalta. Pakokapseleissa oli myös tavallisesti hätäjäljityssignaalit, ja ne olivat usein yhtä voimakkaat kuin OmniNode kommunikaatiosetti. Monet pakokapselit oli varustettu rajoitetulla hyperavaruuskyvykkyydellä, jotta mahdollistettaisiin pakokapselilla matkaaminen kaukaiselle planeetalle.

Kyle Katarnin käyttämä pakokapseli.

Pakokapseleissa oli yleensä tarvikkeita kahdelle viikolle, mukaanlukien ruokaa, vettä, eloonjäämissuojia, lääkepakkauksia, hengitysnaamareita, hohtosauvoja sekä yhteysradioita. Galaksin laki vaati yleensä pakokapselit varustetuiksi lääkintävarustein ja vähintään yhdellä lääkepakkauksella, vaikka näitä vaatimuksia ei monestikkaan noudatettu. Joissakin tapauksissa pakokapselin hätävarusteisiin kuului siviilikäyttöinen metsästyssädease. Hätätilanteissa eloonjääneet käyttivät pakokapselia suojapaikkana etsiessään parempaa suojaa.

Pakokapseleissa oli yksinkertaiset ajojärjestelmät, jossa oli juuri kylliksi polttoainetta jotta kapseli saavuttaisi lähimmän asutetun planeetan ja jarruttaisi maahantörmäystä.

Huomattavat mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]