Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.

Holokroni

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 29. kesäkuuta 2022
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Kokoelma erilaisia jediholokroneja
Holokronit ovat täynnä neuvoja! Kuuntele ja katso...
Bodo Baas[lähde]

Holokronit olivat teknisiä laitteita, joiden toiminnan pohjana oli lähes aina orgaaninen, Voimalle herkkä kristalli. Holokronit oli luotu varastoimaan ja vartioimaan arvokasta tietoa ja informaatiuota. Sekä jedit että sithit loivat holokroneja, ja käyttivät niitä tulevien Voimalle herkkien sukupolvien kouluttamisessa. Holokronit voitiin tehdä myös interaktiivisiksi, jonka ansiosta niiden käyttäjät kykenivät keskustelemaan holokronin luoneen henkilön kanssa.

Kuvaus[muokkaa]

Ne on tarkoitettu opetusvälineiksi. Jedit tallentavat kokemuksiaan niihin. Ne ovat myös interaktiivisia, joten voit keskustella niiden kanssa.
Quinlan Vos[lähde]

Holokronit olivat pääasiassa säännöllisten monikulmioiden mutoisia. Yleisimmin jedien holokronit olivat heksaedrin, eli kuution muotoisia, kun taas sithien tetraedrin muotoisia. Tästä poikkeuksena mainittakoon Teloksen holokroni, jonka muoto oli epäsäännöllinen. Useimmiten kooltaan holokronit olivat pidettävissä yhdessä kädessä.

Ensimmäinen sithien luoma holokroni luotiin ainakin 3000 vuotta ennen ensimmäistä jedien holokronia. Sithit saivat tetraedrisiin holokroneihin tarvittavan teknologian lahjaksi rakatoilta ystävyyden eleenä, jotka lahjoittivat sen sithien silloiselle kuninkaalle, Adakselle. Teknologian avulla hän rakensi holokronin, mutta ei silti luottanut rakatoihin, jotka hän lopulta joukkoineen ajoi planeetaltaan pois.

Holokronin toimintaperiaatteena oli säilöä sisälleen luojansa sisäinen tietämys ja ulkoinen olemus. Näiden avulla se pystyi luomaan kolmiulotteisin hologrammin tekijästään, jolla oli samat tiedot kuin luontihetkellä. Pelkän tietämyksen lisäksi, holokroneissa säilyi tekijän persoonallisuus ja muistot. Holokronin luoja pystyi rajoittamaan kuitenkin holokroniin päätyvää tietoa, ja sulkea sen ulkopuolelle haluamansa tiedot, muistot ja ajatukset. Jediholokronit luovuttivat yleensä lukijalleen vain sen tasoista tietoa, mikä hänen koulutustasoonsa sopi. Näin pystyttiin välttämään liian tietouden saamista liian varhaisessa iässä. Sithien holokroneissa oli usein vastaavanlainen järjestelmä, mutta niitä käyttäessään täytyi olla varovainen, koska ne pyrkivät myös manipuloimaan katsojiaan.

Useita tärkeitä holokroneja säilytettiin Jeditemppelissä Coruscantissa. Eteenkin sen arkiston Holokronikammiossa. Samasta paikasta löytyi myös paljon tietoutta holokronien luomisesta.

Tietous jediholokronien luomisesta melkein katosi Suuren jedipuhdistuyksen aikaan, kun Darth Sidious tuhosi suuret osat Jediarkistosta. Ympäri galaksia Jäljelle jääneet holokronit olivatkin tämän vuoksi äärimmäisen arvokkaita jedeille, sillä ne sisälsivät tärkeää tietoutta erilaisista taidoista, kyvyistä ja tekniikoista antiikin ajalta saakka. Yleensä holokronin pystyivät avaamaan ainoastaan Voimalle herkät henkilköt, mutta historia tuntee myös sellaisia, jotka olivat kaikille avattavissa. Kun holokroni oli avattu, pystyi sen kanssa keskustelemaan riippumatta kyvystä käyttää Voimaa.

Esiintymiset[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]