Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.

Darth Plagueis

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 20. huhtikuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Fighters in formation.jpg

Sisältöä näkyvissä! Darth Plagueis (romaani), The Tenebrous Way–luokkaa.

On huomattu, että osa tästä artikkelista ei enää ole ajan tasalla, ja se tarvitsee uutta tietoa.

Kun artikkeli on mielestäsi päivitetty, voit poistaa tämän viestin.

[+/–]
Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa.

Pahoittelut sotkusta.

Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa ja kaipaa pikaista korjausta tieto- tai kielioppivirheistä.

Artikkelia siivotessasi seuraa Jedipedian tyylioppaan ohjeita. Kun olet mielestäsi hoitanut artikkelin kuntoon, poista tämä malline.

[+/–]
Plagueis head.jpg
Darth Plagueis
Elämäkerralliset tiedot
Kotiplaneetta

Muunilinst

Kuollut

32 eYt

Ruumiilliset tiedot
Laji

Muun

Sukupuoli

Mies

Kronologiset ja poliittiset tiedot


Liittoutuma(t)
Mestarit

Darth Tenebrous

Oppilaat

Darth Sidious

Kerro minulle, mikä on voimakkain vahvuutesi, joten tiedän miten parhaiten testata sinua; kerro mikä on pahin pelkosi, joten teidän mitä minun täytyy laittaa sinua kohtaamaan; kerro minulle mitä pidät tärkeimpänäsi, joten tiedän mitä viedä sinulta; ja kerro mitä haluat eniten, niin ehkä evään sen sinulta.
Darth Plagueis[lähde]

Darth Plagueis, oikealta nimeltään Hego Damask, jota jotkut nimittivät Darth Plagueis Viisaaksi, oli muun -lajia edustava sithin musta valtias ja Darth Banen perustaman Kahden hallinnan perijä ja midichlorian manipulaation mestari. Hän eli aikakautta, joka johti aikanaan Naboon taisteluun.

Plagueis oli hyvin tärkeässä roolissa galaktisissa tapahtumissa. Hän koulutti Darth Sidiousin, jonka hän opetti pimeän puolen voiman saloihin ja taitoihin, ja jopa hieman tätä midi-chlorian biologiaa. Plagueisin opeilla Sidious otti hallintaansa koko Galaksin ja nosti sithit valtaan piileskelemästä alottaen uuden sithien kauden.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darth Plagueisin nousu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuori Palpatine harjoittelee Plagueisin alaisuudessa.
Hänestä tuli niin voimakas, että ainoa asia mitä hän pelkäsi oli se, että hän menettäisi voimansa, ja niin aikanaan hänelle kävikin. Valitettavasti hän oli opettanut oppilaalleen kaiken mitä osasi. Oppilas kuitenkin tappoi hänet kun hän oli nukkumassa
―Palpatine Anakin Skywalkerille[lähde]

Kaikista Galaktisista tapahtumista, mitä Darth Plagueis sai aikaan ei ole tarkkaa tietoa. Ainoastaan hänen oppilaansa Darth Sidious oli lähteenä, ja kaikki mitä hän sanoi, ja hän sanoikin hänestä hyvin vähän asioita, otettiin joka tapauksessa todellisesti vakavasti.

Tämän miehen syntymäaika tai hänen oikea alkuperäinen nimensä oli täydellinen mysteeri. Jotkut etsinnät ja selvittelyt olivat paljastaneet hänen olevan Muunin lajia, josta taas voisi päätellä (muttei varmasti) hänen olevan kotoisin Ulkokehän maailmasta nimeltä Muunilinst. Mikä on taas jotenkin varmasti tiedossa on se, että jossakin vaiheessa hän oli todella vahva Voimassa. Tämä voi olla erään sithlordin ansiota, joka otti jossakin vaiheessa tuntematonta aikaa hänet oppilaakseen julistaen hänen olevan siitä lähtien Darth Plagueis.

Aikanaan Plagueisista tuli itsekin mestari, ja hän saavutteli itselleen Sithoppilaan jatkaakseen tätä Sithien tapaa. Vaikka tämän aikainen tapahtumien kulku oli tuntematon, on sen verran selvää, että hänen silmiinsä tarttui eräs Naboolla syntynyt Voimassa vahvana oleva nuori poika nimeltään Palpatine. Nähden hänen vahvan potentiaalinsa, Plagueis otti hänet Sith-oppilaakseen nimeten hänet siitä eteenpäin olevaksi nimellä Darth Sidious. Voi olla kenties mahdollista, että Plagueis löysi Sidiousista sen, mitä Sithlordit olivat jo pitkään odotelleet, eli suuren ja lahjakkaan voimakkuuden, jolla aloitettaisiin Sithien aika ja Kosto jedeille. Hän myös suoritti Darth Banen luoman jo tuhat vuotta kestäneen tyylin viimeisen ajan.

Darth Plagueis ja Darth Sidious[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darth Plagueis, Sidiousin sith-opettaja.
Sinun täytyy aloittaa oppimalla hallitsemaan itseäsi, sitten toisia, sitten ryhmää, sitten järjestöä, sitten planeettaa, sitten kokonaista lajia, sitten lajien ryhmää ja viimeiseksi itse Galaksia.
―Darth Plagueis[lähde]

Tässä pisteessä ei ollut mitään tietä tai keinoa selvittää sitä tietoa, kuinka pitkään Sidiousin oppilasaika kesti Plagueisin alaisuudessa. On selvää, että hän tietysti oppi paljon mestariltaan. Kun Palpatine myöhemmin kertoi, että mikä tekijä (ei kuitenkaan maininnut nimeä Plagueis) opetti hänet ja teki hänestä vahvan voimassa, mukaanlukien pimeän puolen salaisuudet, mitä hän omasi, mahdollisesti olisi olemassa mitä Plagueis tiesi, ja mitä hän opetti Sidiousille. Kuten yhtä paljon hän opetti valoisastakin puolesta (jedeistä) ja Sen Pimeästä puolesta (Sithein tavoista). Näillä hyödyllisillä tiedoilla hän pystyisi joskus vielä kaatamaan Jediritarikunnan. Sidious mahdollisesti elämänsä aikana tuli vielä paljon voimakkaammaksi kuin Plaguesista ikinä edes tuli. Hänestä tuli myös paljon kunnianhimoisempi kuin Plagueis olisi osannut odottaa, ja oli vahvoja lähteitä olemassa, jotka osoittivat paljon suuria yhdennäköisyyksiä näiden kahden sithlordin välillä.

Siitä lähtien, kun Plagueis oli ottanut Sidiousin sith-oppilaakseen, Sidious oli kauan odottanut sitä, että pääsisi tappamaan mestarinsa sen jälkeen kun oli ottanut oman oppilaansa, mutta juuri tuoreesti saatiin selville, että Sidious opetti ja kasvatti nuorta Zabrakia, Darth Maulia ilman, että Plagueis tiesi siitä. Olisi voinut olla pieni syy sille, että Sidious välitti siitä, että mitä Plagueis tiesi ja mitä ei, ja vaikka hän oli tekemässä tätä mestarinsa selän takana valmistellen itselleen oppilasta jossain vaiheessa tullakseen itse mestariksi. Tämä asia antaa ilmi sen, että Plagueis oli yhä elossa vuosien 60 eYt ja 50 eYt välillä, kun Darth Maulkin syntyi vuonna 54 eYt. Todellisuudessa voi olla mahdollista, että hän eli jopa pitempään kuin tämän oletuksen mukaan.

Darth Plagueisin murha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palpatine: ”Ironista. Hän pystyi pelastamaan muita kuolemalta... muttei itseään.
Anakin: ”Olisiko mahdollista oppia tätä voimaa jostakin?
Palpatine: ”Ei jedeiltä ainakaan.
―Palpatine ja Anakin Skywalker[lähde]

Plagueis uskoi moniin mahdollisuuksiin erikoisiin generaatioihin liittyen ja hän oli jonkinlaisen syvimpien ja pimeimpien Voiman tyylien taitaja. Näihin sisältyi esimerkiksi hänen kykynsä midi-chlorian manipulaatioon, jolla ei ainoastaan pelastettu kuolevia henkiin, vaan myös luotiin uusia elämiä. Lapsi luotiin tämänlaisilla mentaliteeteillä, Plagueisin mukaan elämän lähde olisi voima itse. Nämä salaisuudet tekivät Plagueisista ihmeellisen henkilön, sillä nämä voimat liittyivät jopa siihen, kun Palpatine sai Anakin Skywalkerin käännytettyä Voiman pimeälle puolelle. Voi olla hyvinkin mahdollista, että Plagueis oli Skywalkein käännytyksen takana, muttei kukaan missään vaiheessa ole tätä todistanut.

Palpatine aikanaan kertoi tälle nuorelle Skywalkerille Plagueisista, ja siitä (ei kuitenkaan nimennyt tietenkään itseään), että hänen oppilaansa tappoi hänet kun hän oli nukkumassa. Vaikka on hyvin vaikea määritellä mitä todellisuuksia Palpatine kertoi Skywalkerille Plagueisista ja paljonko (jos edes totta) epävarmaa tietoa hän antoi hänelle Plagueisista. Hän on voinut valehdella Skywalkerille hänestä kääntääkseen tämän Pimeälle Puolelle. Se, miten murha tarkalleen tapahtui, ei ole tiedossa. Palpatine sanoi myöhemmin itselleen, että mestarinsa oli tehnyt typerästi kun oli nukkunut niin, että hänet oli helppo murhata.

Darth Plagueisin perintö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palpatine: ”Oletko koskaan kuullut Darth Plagueis Viisaan tragediasta?
Anakin: ”En
Palpatine: ”Arvasinkin. Se ei ole tarina, jonka jedit kertoisivat. Se on sithien legenda. Darth Plagueis oli sithin musta valtias, niin voimakas ja niin viisas, että hän pystyi käyttämään voimaa ja midi-chlorianeita tehdäkseen... elämää. Hänellä oli sellainen tietomäärä pimeältä puolelta, hän voisi pitää kuolevat elävänä
Anakin: ”Hän siis voisi... estää kuoleman?
―Palpatine ja Anakin Skywalker[lähde]

Plagueisin oppilas, Darth Sidious lähti tälle tielle täyttääkseen kohtalonsa Sithinä, kohtaakseen ja joskus voittaakseen jedit, ja heidän säädyn ja Tasavallan päästääkseen Sithit taas hallintoon.

Palpatine myöhemmin viittasi puheissaan "Darth Plagueis Viisaan" tragediaan Anakin Skywalkerille, huijaten häntä kohti pimeää puolta kertoen Plagueisin kyvystä estää kuolema. Skywalker oli nähnyt kauheita painajaisia, joissa hänen vaimonsa Padmé Amidala kuolee synnytykseen, ja hän halusi ehdottomasti pelastaa hänet. Sidious käänsi Skywalkeria pikkuhiljaa pimeälle puolelle sanoen, että he pystyisivät yhdessä selvittämään tämä salaisuuden.

Kulissien takana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darth Plagueis nimettiin oikeassa maailmassa vähän ennen kuin Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto julkaistiin (Toukokuussa 2005) tai mahdollisesti jopa ennen tätä. George Lucas aina nimesi hänen Sith henkilöitään tyyleillä, jotka hämäsivät heidän oikeita persooniaan ja vaikka häntä ei ikinä nähty, hänen nimensä todella merkitsi paljon. Sana, joka liitty hänen nimeensä eli Plague ilmiantaa todellisesti hänen kiinnostuksensa biologiseen tieteeseen ja kokeisiin. Voi olla myös mahdollista, että hänen oppilaansa Darth Sidiousin persoona, jonka hän opetti poliittisesti tietoiseksi Tasavallasta ja koko galaksista todistettiin kohtalokkaaksi.

Plagueisin identiteetti Muunina tuli ilmi George Lucasilta. James Lucenon novelli liittyen Darth Plagueisiin todisti lopulta tiedon, jonka mukaan Plagueis on Muun. Tätä ennen asiasta ei ollut varmuutta.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]