Tämän artikkelin aihe kuuluu kaanoniin.

Qui-Gon Jinn

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 25. toukokuuta 2022
(Ohjattu sivulta Qui-Gon)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Tämä on artikkelin kaanonversio.  Paina tästä lukeaksesi artikkelin Legends-versiota. 
Anakinandmom.jpg

Et voi estää muutosta yhtään enempää, kuin estää aurinkoa laskemasta.

Tämä kaanoniin kuuluva artikkeli sisältää tietoa Star Wars Legendsistä. Poista Legendsiin kuuluva tieto niin, että sivulla on vain viralliseen kaanoniin kuuluvaa sisältöä.

[+/–]
Qui gon.jpg
Qui-Gon Jinn
Elämäkerralliset tiedot
Kotiplaneetta

Coruscant

Kuollut

Naboon invaasion aikaan, Naboo (ikä 60)

Ruumiilliset tiedot
Laji

Ihminen

Sukupuoli

Mies

Pituus

193 cm

Hiusten väri

Ruskeat

Silmien väri

Vihreät

Ihon väri

Vaalea

Kronologiset ja poliittiset tiedot


Liittoutuma(t)
Mestarit

Dooku

Oppilaat

Qui-Gon Jinn oli merkittävä jedimestari, joka eli Galaktisen tasavallan aikaan. Hän sai oppinsa suoraan Dookulta ja oli Obi-Wan Kenobin opettaja. Jinn palveli Tasavaltaa ja Voima koko elämänsä ajan, vaikka joutui usein erimielisyyksiin jedineuvoston kanssa.

Qui-Gon osallistui elämänsä aikana useisiin tärkeisiin tapahtumiin ja taisteluihin kuten Naboon saarron vaiheisiin. Hän oli myös se henkilö, joka löysi Anankin Skywalkerin Tatooinesta ja sai tämän jedikoulutukseen. Vielä kuoltuaan Darth Maulin käsissä Naboossa, Jinn vaikutti merkittävästi jedien ja koko galaksin tulevaisuuteen.

Elämäkerta[muokkaa]

Varhainen elämä[muokkaa]

Sinä unohdat, että hän oli aikoinaan minun oppilaani. Aivan kuten sinäkin olit hänen.
Dooku puhuu Qui-Gonista Obi-Wan Kenobille[lähde]

Qui-Gon Jinn oli miespuolinen ihminen, joka syntyi Coruscantissa. Jediritarikunnassa tuolloinen jedimestari Dooku otti hänet padawanikseen ja opetti Voiman salat. Ajan saatossa Jinn saavutti Dookun tavoin jedimestarin tittelin, vaikka hän ei itsepäisyytensä vuoksi ollutkaan jedineuvoston suosiossa. Omasta mielestään hänellä oli nimittäin täysi oikeus kiertää hieman jedikoodia, jos se tuntui hänestä oikealta vaihtoehdolta. Myöhemmin Obi-Wan epäilikin, että Jinn olisi kuulunut jedineuvostoon jos olisi niskuroinut vähemmän.

Voimapapittaret ringissä.

Mandaloren sisällissodan aikana Qui-Gonn vietti vuoden Obi-Wanin kanssa tehtävässään suojella herttuatar Satine Kryzeä. Tuohon aikaan Jinn piti oletettavasti vielä tiivistä yhteyttä entiseen mestariinsa Dookuun, ainakin sen perusteella kuinka kovin hän ylisti tätä padawanilleen.

Jossakin vaiheessa elämäänsä, Qui-Gon saavutti ehkä elämänsä suurimman tiedon. Tiedon siitä, kuinka pystyä kommunikoimaan elävien maailman kanssa vielä kuolemankin takaa. Asian oppiakseen hän matkusti planeetalle, jolla elämän ja midikloriaanien sanotaan syntyneen. Tuolla planeetalla hän tapasi voimapapittaret, jotka olivat pystyneet säilyttämään henkisen olemuksensa kuolemansakin jälkeen. Papittarien opastuksessa hän ymmärsi, että kuoleman jälkeen kuolevassa henkilössä ollut elävä Voima muuttui Kosmiseksi Voimaksi tehden kuolleesta yhtä Voiman kanssa. Tämä oli kuitenkin mahdollista estää niin halutessaan. Myöhemmin Qui-Gon sai kuulla Whillsin shamaanilta, että voima-aaveeksi tuleminen vaati tekniikan ymmärtämisen lisäksi täydellistä epäitsekkyyttä.

Suurlähettiläinä[muokkaa]

Tämän kaiken takana on jotakin muuta. Liitto ei toimi loogisesti.
―Qui-Gon Jinn Kuningatar Amidalalle[lähde]

Aikanaan Qui-Gon ja tämän oppilas Obi-Wan Kenobi lähetettiin Naboohon sopimaan kriisiä. Kauppaliitto oli tuolloin, protestina uusille verotuksille, saartanut Naboon sota-aluksilla. Jinnin ja Kenobin oli tarkoitus sopia osapuolten välille rauha.

Pian saavuttuaan Kauppaliiton taistelualukselle, Kauppaliitto päätti eliminoida jedit. He räjäyttivät näiden aluksen ja päästivät kaasua huoneeseen, missä jedit odottivat neuvottelijaa. Kaksikko kuitenkin selviytyi kaasusta jedien hengitystekniikan avulla ja tuhosi heidän kimppuunsa lähetetyt taisteludroidit. Qui-Gon yritti sitten leikata valosapelillaan komentosillan oveen reiän, jotta he pääsisivät piilossa olleiden neimondialaisjohtajien luokse, mutta droidekat pakottivat heidät pakenemaan. Kaksikko päätti sitten ujuttautua joukkojenkuljetusaluksen sisään päästäkseen Naboohon.

Naboossa Qui-Gon törmäsi gungan Jar Jar Binksiin pelastaen tämän hengen. Tästä kiitollisena, Binks vei heidät vedenalaiseen kaupunkiin, Otoh Gungaan, missä gunganien johtaja, Boss Nass, suostui antamaan heille kyydin kaupunkiin Binksin oppaaksi. Vedenalaisella matkallaan kolmikko kohtasi useita merihirviöitä, mutta he pääsivät lopulta Naboon pääkaupunkiin Theediin. Siellä he joutuivat keskelle ensimmäistä Theedin taistelua ja päätyivät pelastamaan Naboon kuningattaren. Yhdessä he pakenivat Naboon kuninkaallisella aluksella planeetalta. He saivat kuitenkin osakseen raskasta tulitusta ja joutuivat tekemään vaurioiden pakottamina pakkolaskun Tatooineen.

Tatooine ja Valittu[muokkaa]

Qui-Gon ja Anakin Skywalker Tatooinessa
Tapaamisemme ei ollut vahinko. Mikään ei tapahdu sattumalta.
―Qui-Gon Jinn Anakinille ja Shmi Skywalkerille.[lähde]

Tatooinessa Qui-Gon lähti etsimään aluksen korjaamiseen tarvittavia osia Mos Espa-nimisestä kaupungista, missä hän tapasi Watto-nimisen kauppiaan ja tämän Voimassa vahvan orjansa; Anakin Skywalkerin. Qui-Gon uskoi Anakinin tavattuaan tämän olevan Jedien legendoissa esiintynyt Valittu.

Qui-Gon suostui auttamaan Anakinia, joka rakensi salaa rakettirekeä. Samalla Qui-Gon löi Watton kanssa vetoa Anakinin voitosta, mihin Watto ei uskonut. Anakinin kuitenkin voitettua, Watto joutui vapauttamaan Anakinin ja antamaan Qui-Gonille tämän tarvitsemat osat. Qui-Gon pyysi Anakinia lähtemään mukaansa Coruscantiin ja hän suostui. Qui-Gonin tarkoituksena oli päästä turvassa ja huomaamatta liikkeelle, mutta tämä ei onnistunut, sillä heitä oli seurannut DRK-1 luotaindroidi. Qui-Gon tunsi tämän läsnäolon ja iski droidin hajalle, mutta tästä ei ollut enää hyötyä. Sithlordi Darth Maul oli saanut droidia ohjaillessaan tietoonsa jedien aikeet ja lähti heidän peräänsä.

Jinn taistelee Darth Maulia vastaan Tatooinessa

Anakinin ja Qui-Gonin juostessa alukseensa, Darth Maul sai heidät kiinni ja aloitti valosapelitaistelun Qui-Gonia vastaan. Qui-Gon käski aluksen jo nousta ilmaan ja hyppäsi sen kyytiin Voiman avulla juuri ennen sen lähtöä. Niin Maul jäi tyhjin käsin Tatooineen tämän uhrien paetessa.

Coruscantissa Qui-Gon ja Obi-Wan saapuivat jedineuvoston eteen raportoimaan., minkä johdosta neuvosto suostui kokeilemaan nuoren Anakinin taitoja. Testien avulla saatiin tietää pojan olevan vahva Voimassa yhdellä parhaista tuloksista ikinä, mutta he eivät kuitenkaan suostuneet ottamaan tätä liian korkean ikänsä vuoksi oppiinsa. Qui-Gon yritti ottaa itse Anakinin opetettavakseen sanoen, että Obi-Wan olisi jo valmis itsenäiseksi jediritariksi. Neuvosto kuitenkin kieltäytyi, ja pettynyt kaksikko valmistautui palaamaan Neboolle kuningatar Amidalan kanssa.

Kuolettava kaksintaistelu[muokkaa]

Jinn: ”Obi-Wan. Lupaa...Lupaa, että koulutat pojan.
Kenobi: ”Lupaan sen
Jinn: ”Hän on Valittu. Hän... tuo tasapainon. Kouluta hänet.
―Qui-Gonin viimeinen pyyntö Obi-Wanille[lähde]
Maul kukistaa Qui-Gonin kaksintaistelussa

Palatessaan Naboohon taistelemaan, Obi-Wan ja Gui-Gon kohtasivat lopulta uudestaan Darth Maulin. Tämän kahden jedin ja sithin välisen taistelun aikana Maul onnistui potkaisemaan Obi-Wanin toiselle tasolle itsenä ja Qui-Gonin tasolta. Täten hän joutui taistelemaan ainoastaan Qui-Gonia vastaan. Kaksikon taistelu ajautui läpinäkyvien lasersuojien taakse, jotka ilmestyttyään erottivat Qui-Gonin ja Obi-Wanin eikä varttunut padawan voinut muuta kuin katselle mestarinsa taistelua.

Vaikka Qui-Gon oli yksi ritarikunnan parhaimmista taistelijoista, hänen taistelutyylinsä ei ollut sopiva silloiseen ympäristöön. Lisäksi Maul oli nuori ja voimissaan, minkä johdosta hän onnistui lopulta lävistämään Qui-Gonin valomiekalla. Surullinen ja vihainen Obi-Wan hyökkäsi sithin kimppuun heti lasersuojien poistuttua ja lopulta halkaisi sithin kahtia. Viimeisinä henkäyksinään, Qui-Gon pyysi Obi-Wania kouluttamaan Anakinin. Hänen ruumiinsa poltettiin myöhemmin Theedin hautajaistemppelissä.

Qui-Gonin ruumis poltetaan hänen jedihautajaisissaan.

Kuoleman jälkeen[muokkaa]

Vaikka Qui-Gon kuoli Darth Maulin käsissä Naboossa, hänen vaikutuksensa jedien toimintaan jatkui. Qui-Gon oli jo jokin aika sitten sitten löytänyt keinon pitää identiteettinsä kuoltuaan ja kykeni jopa kommunikoimaan kuoleman takaa. Hän yritti epäonnisesti estää Anakinia teurastamasta tuskeneita, jotka olivat tappaneet Anakinin äidin.

Qui-Gon myös keskusteli usein Yodan kanssa, joka myönsi itsensä Qui-Gonin oppilaaksi. Yoda myös ajan saatossa oppi tekniikan ja pyysi myös Obi-Wania opiskelemaan entisen mestarinsa alaisena. Tämä Qui-Gonin opettama taito myös auttoi myöhemmin Luke Skywalkeria, kun Obi-Wan palasi kuolemansa takaa opastamaan häntä.

Qui-Gonin kuolema vaikutti myös osittain negatiivisesti, sillä se saattoi olla yksi syy Dookun eroamiseen jedeistä.

Kulissien takana[muokkaa]

Esiintymiset[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]