Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämä artikkeli kertoo todellisesta asiasta tai henkilöstä.

Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 29. huhtikuuta 2024
Versio hetkellä 5. helmikuuta 2010 kello 18.25 – tehnyt Xd1358 (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
FeaturedIcon2.png

Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo on suositeltu sivu. Se tarkoittaa, että yhteisö on valinnut sen Jedipedian parhaimpien artikkelien joukkoon. Voit vapaasti muokata artikkelia paremmaksi, kunhan sivun hyvä yleislaatu säilyy. Lisää suositeltuja sivuja löydät täältä.

[+/–]
Tämä artikkeli kertoo elokuvasta. Saatat olla etsimässä sanan muita merkityksiä.

Malline:Nimi

Star wars old.jpg
Tähtien sota: Episodi IV
Tekijöiden tiedot
Ohjaaja(t)

George Lucas

Tuottaja(t)

George Lucas

Käsikirjoittaja(t)

George Lucas

Pääosissa

Mark Hamill
Harrison Ford
Carrie Fisher
Alec Guinness

Musiikki

John Williams

Tuotannolliset tiedot
Esittäjä

20th Century Fox
Lucasfilm Ltd.

Ilmestymispäivä

25. toukokuuta 1977

Elokuvan kesto

121 min (2h 1 min) [1]

Budjetti

$11 milj.[2]

Kieli

Englanti

Kronologiset tiedot


Edeltäjä

Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto

Seuraaja

Tähtien sota: Episodi V - Imperiumin vastaisku

Hei Luke, olkoon Voima kanssasi.
Han Solo Luke Skywalkerille ennen Yavinin taistelua[lähde]

Tähtien sota: Episodi IV - Uusi toivo (tunnetaan myös nimellä Tähtien sota[3]) on Tähtien sota -sarjan ensimmäinen julkaistu elokuva (episodien numeroinnin mukaan neljäs), joka ilmestyi vuonna 1977. Elokuvan käsikirjoitti, ohjasi ja tuotti sarjan luoja George Lucas, joka sai työstään ohjaajana ja tuottajana Oscar -ehdokkuudet. On huomattavaa, että Uusi toivo oli ainoa alkuperäisen trilogian elokuva, jonka Lucas itse ohjasi. Hän sai kuvausten aikana hermoromahduksen ja lupasi, ettei ohjaisi Uuden toivon jälkeen enää mitään. Hän palasi Tähtien sota -elokuvan ohjaajaksi seuraavan kerran vasta vuonna 1999, kun Tähtien sota: Episodi I - Pimeä uhka ilmestyi.

Elokuva oli heti ilmestyttyään menestys sekä kriitikoiden että katsojien silmissä: se voitti ilmestyessään kuusi Oscar-palkintoa ja nousi tuottoisimmaksi siihen mennessä tehdyksi elokuvaksi. Inflaatioon suhteutettuna Uusi toivo on edelleen Pohjois-Amerikan toiseksi menestynein elokuva Tuulen viemään jälkeen.

Elokuvan romaaniversio julkaistiin puoli vuotta ennen elokuvan ensi-iltaa USA:ssa George Lucasin nimellä, vaikka kirjan oikea tekijä olikin haamukirjoittaja Alan Dean Foster.

Alkutekstit

Episodi IV
UUSI TOIVO
<center>On käynnissä sisällissota.<br>Salaisen tukikohdan kapinallisalukset<br>ovat saavuttaneet ensimmäisen voittonsa<br>pahaa Imperiumia vastaan.<br><br>Kapinalliset ovat varastaneet kaaviot<br>Imperiumin tuhoaseesta, KUOLEMANTÄHDESTÄ.<br>Se on avaruusasema,<br>joka pystyy tuhoamaan kokonaisen planeetan.<br><br>Imperiumin takaa-ajama prinsessa Leia<br>kiiruhtaa kotiin hallussaan kaaviot,<br>jotka voivat pelastaa hänen kansansa<br>ja palauttaa vapauden galaksiin. . . .</center>


Juoni

Darth Vader kuulustelee Leia Organaa Tantive IV :llä.

Kapinaliitto on varastanut Galaktisen Imperiumin suurimman aseen, eli Kuolemantähden, piirustukset. Piirrustuksia kapinallisten tukikohtaan kuljettavan prinsessa Leia Organan alus joutuu kuitenkin Imperiumin hyökkäyksen kohteeksi. Leia ehtii lähettää piirustukset pakokapselissa droidi R2-D2:n mukana pois aluksesta ennen vangiksi jäämistään.

Kapseli putoaa läheiselle Tatooinen planeetalle, jolla R2-D2 ja protokoladroidi C-3PO joutuvat jawojen väijytykseen. Heidät myydään Lars Skywalkerin tilalle, jolla nuori Luke Skywalker alkaa huoltamaan heitä. Silloin Luke löytää Leian R2:n sisälle piilottaman viestin, jossa prinsessa pyytää apua Obi-Wan Kenobilta. Tehtävän suorittamisesta ja viestin perille toimittamisesta tulee R2:lle pakkomielle ja hän lähtee yksikseen etsimään Kenobia. Luke lähtee yhdessä C-3PO:n kanssa sen perään. Etsintäretkellään he kohtaavat hiekkaväkeä, jotka Obi-Wan ajaa tiehensä.

Luke saa käsiinsä isänsä valosapelin samalla, kun Obi-Wan valottaa hänelle Voiman salaisuuksia.

Prinsessan viestissä Obi-Wania käsketään toimittamaan R2:n sisälle piilotetut Kuolemantähden piirrustukset Alderaaniin. Sen jälkeen Obi-Wan kertoo Lukelle kloonisodista, jedeistä ja tämän isästä, jonka Kenobi kerran tunsi. Obi-Wan sanoo sith-lordi Darth Vaderin surmanneen Luken isän, joka oli suuri jediritari ja loistava taistelulentäjä. Tällä välin Imperiumin joukot surmaavat R2:n ja C-3PO:n löytäneet jawat ja Luken sedän ja tädin. Nähtyään tilalla sattuneen hävityksen päättää hän lähteä Obi-Wanin mukaan suorittamaan tehtävää, koska mikään ei enää pakota häntä jäämään Tatooinelle.

Luke ja Obi-Wan matkaavat Imperiumin etsintöjen aikana Mos Eisleyn avaruussatamaan. Sieltä he hankkivat itselleen kuljetuksen Alderaaniin. Sen järjestää Han Solo, paikallinen salakuljettaja ja Millenium Falcon -aluksen kapteeni ja omistaja. Paetessaan planeetalta he ohittavat Tatooinea kiertävät Imperiumin partioalukset ja suuntaavat hyperajo -tilassa suoraan kohti Alderaania. Matkalla Obi-Wan aloittaa Luken jedi -koulutuksen ja opettaa hänelle alkeellista Voiman ja valosapelin käyttöä.

Samaan aikaan Imperiumin komentaja suurmoffi Wilhuff Tarkin yrittää kiristää prinsessalta kapinallisten salaisen päämajan sijainnin. Prinsessa kertoo, että päämaja olisi Wookieetine]]lla, mutta Tarkin määrääkin Alderaanin tuhottavaksi. Kuolemantähti ampuu säteen kohti Alderaania, ja planeetta tuhoutuu räjähdyksessä täysin. Myöhemmin Tarkinille kerrotaan, että prinsessa valehteli, jolloin Tarkin antaa käskyn teloittaa hänet.

Obi-Wan, Luke, droidit, Han Solo ja hänen perämiehensä Wookie Chewbacca saapuvat paikkaan, jossa Alderaanin olisi pitänyt olla. Kuolemantähti huomaa heidät ja vangitsee Millenium Falconin vetosäteensä avulla. Matkaajat selviävät Imperiumin joukkojen etsinnöistä piiloutumalla salakuljetukseen käytettäviin lattialuukkuihin. Imperiumin joukot uskovat aluksen olevan hylätty. Obi-Wan lähtee etsimään generaattoria, jolla voisi kytkeä vetosäteen pois päältä, ja jättää muut alukselle. He saavat tietää prinsessan olevan vankina tähdellä, jolloin Solo, Luke ja Chewbacca lähtevät pelastamaan häntä. He löytävät prinsessan, mutta vapauttaessaan häntä aiheuttavat hälytyksen ja selviytyvät vain hyppäämällä jätekuiluun.

Samaan aikaan Obi-Wan on kytkee vetosäteen pois päältä ja kohtaa Darth Vaderin. Molemmat ottavat valosapelinsa esiin, jolloin alkaa kaksintaistelu. Taistelun aikana Kenobi näkee Luken ja muiden pakenevan Millenium Falconiin, yhdistyy Voimaan ja muuttuu hengeksi juuri, kun Vader iskee häntä sapelillaan. Luke järkyttyy Obi-Wanin kuolemasta, mutta aistii hänen henkensä läsnäolon. Millenium Falcon pakenee Kuolemantähdeltä ja suuntaa kohti Yavinia, jossa kapinallisten päämaja sijaitsee. Alukseen salaa kiinnitetty jäljitin heidän tietämättään kuitenkin johdattaa Imperiumin Kuolemantähden planeetan läheisyyteen.

Solo, Leia ja Luke saapuvat kapinallistukikohtaan, jossa Kuolemantähden piirrustukset tutkitaan. Piirrustuksista löytyy heikko kohta, jota ampumalla koko tähti räjähtää. Hyökkäys täytyy aloittaa nopeasti, sillä Kuolemantähti lähestyy ja saa pian planeetan tähtäimeensä. X-siipisillä hävittäjillä lentävät kapinalliset joutuvat taisteluun TIE-hävittäjien kanssa, jolloin Yavinin taistelu alkaa. Päällikkö Bast yrittää saada Tarkinin suostumaan Kuolemantähden evakuointiin, mutta tämä sanoo hänen yliarvioivan kapinallisten mahdollisuutta tuhota Kuolemantähti.

Sillä aikaa Darth Vader ottaa oman TIE-hävittäjänsä ja osallistuu taisteluun. Hän lähtee ajamaan takaa kapinallisten joukoissa taistelevaa Luke Skywalkeria, joka lähestyy Kuolemantähden heikkoa kohtaa, eli pientä ilmastointihormia. Kun Luke on joutunut Darth Vaderin tähtäimeen, Han Solon ohjaama Millennium Falcon saapuu yllättäen paikalle ja ampuu hävittäjät Vaderin ympäriltä. Toinen hävittäjä kimpoaa kuilun laidasta ja törmää Vaderin alukseen, jolloin hän sinkoutuu aluksineen ulkoavaruuteen. Luke laukaisee protonitorpedot juuri oikealla hetkellä Obi-Wan Kenobin äänen johdattamana ja osuu ilmastointiaukkoon. Luken lentäessä viimeisten taistelusta selvinneiden joukossa mahdollisimman kauas, räjähtää Kuolemantähti tappaen samalla Tarkinin ja muut aluksella olleet Imperiumin sotilaat.

Lukea ja Han Soloa juhlitaan sankareina heidän palattuaan Yavin 4:lle, ja voiton juhlallisuuksissa heille luovutetaan mitalit sankaritekonsa kunniaksi.

Kulissien takana

Elokuvan tekeminen

Kirjoittaminen

George Lucas koiransa Indianan kanssa. Koira toimi esikuvana Chewbaccan hahmolle.[4]

Elokuvasarjan isä oli ohjaaja George Lucas, joka alkoi käsikirjoittaa Tähtien sotaa saatuaan leikattua läpimurtoelokuvansa Svengijengi '62 vuonna 1972. Hän halusi tehdä elokuvasta romantisoidun avaruusseikkailun, jolla oli positiivinen sanoma. Elokuva olisi näin tyyliltään samanlainen, kuin ne elokuvat, joita hän muisti nähneensä lapsena 1950 -luvulla.[5] Ensimmäinen kolmen sivun mittainen ja käsinkirjoitettu karkea luonnos juonesta valmistui vuonna 1973. Luonnoksen juoni ja henkilöhahmot oli kopioitu Akira Kurosawan elokuvasta Piilotettu linnake, mutta tunnelma ja tapahtumapaikat oli lainattu vanhoista Flash Gordon -sarjakuvista.[5] Samoihin aikoihin Lucas alkoi kiinnostua mytologiasta, mikä vaikutti hänen kirjoittamiinsa myöhempiin käsikirjoitusversioihin. Varsinkin aihetta käsittelevä Joseph Campbellin kirja The Hero With a Thousand Faces, joka oli ilmestynyt vuonna 1949, toimi inspiraation lähteenä.[6]

Tarinan maailma alkoi näin ottaa vaikutteita saduista, mikä erotti tarinan markkinoiden muista tieteiselokuvista.[7] Lucas alkoi myös lukea Isaac Asimovin ja muiden klassisten tieteiskirjailijoiden tuotantoa. Asimovin teoksista hän lainasi elokuvaansa ylivaltaa pitävän Galaktisen Imperiumin.[5] Vaikka käsikirjoituksen varhaisin nimi oli Star Wars[5] Lucas kokeili eri versioiden myötä erilaisia nimiä, kuten Adventures of Luke Starkiller.[7] Tarinan tapahtumaikakin vaihtui toistuvasti, sillä muutamissa käsikirjoitusversioissa hän sijoitti sen 33. vuosisadalle, mutta päätyi lopulta vaihtoehtoon kaukaiseen aikaan kaukaisessa galaksissa, mikä käy ilmi jokaisen Tähtien sota -elokuvan alkuteksteistä.[5]

Lucas on myöhemmin todennut, että käsikirjoitus oli tehty yhtä elokuvaa varten, mutta pituuden takia hän joutui jakamaan sen osiin. Ylijäänyttä käsikirjoitusmateriaalia käytettiin jatko-osissa ja uudessa trilogiassa.[7]

Käsikirjoituksen teemat

Uuden toivon juoni sisältää saduista lainattuja elementtejä, kuten (jedi)ritareita, prinsessoja ja noitia,[7] mutta myös uskonnollisia teemoja, kuten jedien filosofia.[5] Uusi toivo oli ensimmäisiä elokuvia, jotka yhdistivät onnistuneesti tyystin erilaisia elokuvagenrejä toisiinsa, kuten tässä tapauksessa tieteiselokuvan ja sadut.[8] Se teki elokuvasta yhdessä Steven Spielbergin ohjaaman Tappajahain kanssa ensimmäisen nuoremmalle yleisölle suunnatun puhtaasti viihteellisen hittielokuvan.[7] Satumaisuudesta huolimatta elokuvan maailma oli pohjimmiltaan synkkä: elokuvan esittelemä maailma erosi muiden tieteiselokuvien maailmasta rikollisuutensa ja likaisen yleiskuvansa takia, mikä teki siitä vaihtoehdon futuristisille ja siisteille maailmoille, jollaisia tieteiselokuvat olivat aiemmin pyrkineet esittämään. Tätä hyödynsivät myöhemmin sellaiset tieteiselokuvan klassikot, kuten Ridley Scottin ohjaamat Alien - kahdeksas matkustaja sekä Blade Runner.[8]

Näyttelijöiden valitseminen

Tähtien sodan koe-esiintymiset järjestettiin yhdessä Brian De Palman Carrie -kauhuelokuvan esiintymisten kanssa.[7] Lucas käytti kuukausia näyttelijöiden haastattelemiseen.[6] Hän halusi palkata rooleihin suhteellisen tuntemattomia näyttelijöitä[7], mutta monista hänen haastattelemistaan ja hylkäämistään näyttelijöistä (kuten Christopher Walken, Jodie Foster ja Nick Nolte), tulisi myöhemmin kuuluisia.[6]

Luke Skywalkerin ja Leia Organan rooleihin Lucas valitsi suunnitelmiensa mukaan suhteellisen tuntemattomat näyttelijät: Mark Hamillin ja Carrie Fisherin. Harrison Ford oli yllättävä valinta kokemattomien ja tuntemattomien näyttelijöiden joukossa: hän oli esiintynyt aiemmin Lucasin elokuvassa Svengijengi '62, jonka takia Lucas ei ollut halukas palkkaamaan häntä uuteen elokuvaansa. Hän kuitenkin pyysi Fordin koe-esiintymisiin lukemaan vuorosanoja näyttelijöiden kanssa. Tämä suututti Fordin, joka toivoi Lucasin tarjoavan hänelle roolia, ja hän käyttäytyi kysymyksiin vastaillessaan sarkastisesti. Tämä miellytti Lucasia, joka antoi Fordille Han Solon roolin elokuvassa.[9] Poikkeus oli myös veteraaninäyttelijä Alec Guinness, joka valittiin juuri kokemuksensa perusteella esittämään Obi-Wan Kenobia ja tasapainottamaan kokematonta näyttelijäryhmää.[7] Hän vaati kuitenkin Lucasia muuttamaan käsikirjoitusta, sillä Lucasin alkuperäisessä suunnitelmassa Obi-Wan olisi hullu ja muuttuisi viisaaksi jedimestariksi vasta myöhemmin.[10]

Kuvaukset

Vaikeudet studion ja näyttelijöiden kanssa

Elokuvan kuvaukset olivat täynnä vaikeuksia, joita aiheuttivat tehosteet, luonnonolot ja tuotantoyhtiö. Varsinkaan tuotantoyhtiö ei uskonut Lucasin elokuvaan ja yritti muokata elokuvaa omaan suuntaansa: he vaativat mm. Chewbaccaa pukeutumaan housuihin, koska alastoman olennon pelättiin järkyttävän joitakin katsojia, ja järjestivät kilpailun tuotantoryhmän kesken paremman nimen keksimiseksi, koska ennakkonäytöksissä Tähtien sotaa pidettiin tylsänä.[4] Studiota ei myöskään tyydyttänyt se, että alkuperäiseksi budjetiksi sovittu $8 miljoonaa ylittyi kolmella miljoonalla tuotanto-ongelmien ja aikataulusta myöhästymisen takia.[4] Huoli kaikesta tästä oli perusteltua: ennen Tähtien sotaa maailman menestynein tieteiselokuva oli vuonna 1968 ilmestynyt Stanley Kubrickin 2001: Avaruusseikkailu, eikä studio uskonut Tähtien sodan menestyvän erityisen hyvin, koska tieteiselokuvat olivat sen jälkeen menneet pois muodista.[7]

Näyttelijät eivät myöskään ottaneet Lucasin elokuvaa vakavasti, vaan pitivät sitä lasten elokuvana, mikä loukkasi Lucasia.[7] Kokeneen Alec Guinnessin kanssa työskentely tuotti vaikeuksia, sillä Guinnesin mukaan hän itse vihasi rooliaan Kenobina. Hän on jopa itse väittänyt ehdottaneensa, että Kenobi tapettaisiin lopussa, jotta välttyisi ärsyttävien vuorosanojen lausumiselta. Lucas taas on sanonut Guinnessin nauttineen olostaan kuvauspaikoilla.[4] Muut näyttelijät nauttivat kokeneen Guinnessin seurasta, sillä hän tiesi paljon enemmän näyttelemisestä, kuin he.[7]

Kuvauspaikalla

Elokuvaa kuvattiin yhteensä neljässä eri maassa: Yhdysvalloissa, Englannissa, Tunisiassa ja Guatemalassa.[11] Englannissa ryhmä käytti Sheppertonin ja Elstreen elokuvastudioita,[11] joilla Lucas myöhemmin kuvasi yhdessä ystävänsä Steven Spielbergin kanssa myös ensimmäiset kolme Indiana Jones -elokuvaa.

Tatooinelle sijoittuvat kohtaukset kuvattiin Yhdysvalloissa ja Tunisiassa,[11] jossa ryhmää oli helppo liikutella. Kuvaukset kokivat kuitenkin takaiskun, kun Saharan autiomaassa satoi ensimmäistä kertaa 50 vuoteen ja kaikki lavasteet tuhoutuivat sateen takia.[7] Elstreen studioilla kuvaamisessa ongelmat alkoivat sijaisnäyttelijöiden loukkaannuttua, jonka takia Mark Hamill ja Carrie Fisher joutuivat itse suorittamaan stunttinsa, jossa he heilahtavat köydellä tasanteelta toiselle. Kohtaus kuvattiin yhdellä otolla.[7]

Vaikeudet jatkuivat, kun elokuvan tehosteita rakentanut Industrial Light And Magic -yritys ei pysynyt annetussa aikataulussa ja myöhästyi suunniteltujen efektien rakentamisessa.[7]

Repliikkien jälkiäänitys

Darth Vaderin näyttelijä David Prowsen ääni häiritsi Lucasia, sillä hän puhui vahvalla etelävaltioiden aksentilla, mikä ei sopinut suunnitelmiin. Siksi kaikki hänen repliikkinsä jälkiäänitettiin näyttelijä James Earl Jonesin kanssa.[7] Jones kuitenkin vaati, ettei hänen nimeään laitettaisi elokuvan lopputeksteihin, koska hänen roolinsa oli mitättömän pieni. Hänet merkittiin Vaderin ääneksi ensimmäisen kerran Imperiumin vastaiskun lopputeksteissä vuonna 1980.[4] Lucas halusi alun perin Vaderin ääninäyttelijäksi Orson Wellesin, mutta piti tämän ääntä lopulta liian tunnettuna.[4] Myös C-3PO:n näyttelijä Anthony Danielsin repliikit piti jälkiäänittää uudelleen ja Lucas koekuunteli 30 eri näyttelijän ääntä. Danielsin mukaan yksi tunnetuista näyttelijöistä pyysi Lucasia käyttämään hänen ääntään.[7]

Musiikki

Elokuvan musiikin sävelsi John Williams. Lucas palkkasi säveltäjän ystävänsä Steven Spielbergin ehdotuksesta, sillä Williams oli aiemmin säveltänyt tunnusmusiikin Spielbergin elokuvaan Tappajahai. Musiikki äänitettiin Lontoon sinfoniaorkesterin kanssa 12 päivässä.[7] Alun perin Lucas oli halunnut käyttää klassista musiikkia, kuten Stanley Kubrickin klassikoelokuvassa 2001: Avaruusseikkailu.[4]

Julkaiseminen

Markkinointi

Romaani

Elokuvan kirjallinen versio julkaistiin marraskuussa 1976, ennen elokuvan ensi-iltaa, joka oli vasta maaliskuussa. Kirja julkaistiin George Lucasin nimellä, vaikka sen oli todellisuudessa haamukirjoittanut Lucasin käsikirjoituksen pohjalta Alan Dean Foster. Tämän takia kirja sisälsi useita pieniä eroja vuonna 1977 ilmestyneeseen elokuvan versioon, josta poistettu kohtaus Jabban ja Han Solon keskustelusta lastauslaiturilla liitettiin kirjaan.[12] Helmikuuhun 1977 mennessä kirjaa oli myyty puoli miljoonaa kappaletta.[7]

Vastaanotto

Elokuva saavutti yllättävää suosiota, kun se julkaistiin 25. maaliskuuta 1977.[13] Suomessa elokuvan ensi-ilta oli 16. joulukuuta 1977. Suomi oli kahdeksas maa yhdessä Ruotsin kanssa (jossa ensi-ilta oli samana päivänä) joka järjesti Tähtien sodan ensi-illan.[13] Ohjaaja George Lucas oli halunnut päästä pakoon elokuvan ensi-iltaa peläten sen floppaamista ja matkusti Havaijille yhdessä ystävänsä, elokuvaohjaaja Steven Spielbergin kanssa. Siellä hän sai kuulla positiivisena yllätyksenä elokuvansa menestyksestä.[14] Jopa elokuvan erikoistehosteista vastanneet kertovat joutuneensa kirjoittamaan nimikirjoituksia elokuvan faneille.[7] Alan Ladd Jr., joka oli vastannut Tähtien sodan budjetista, kertoo käyneensä elokuvan teatteriesityksessä Japanissa. Hän pelkäsi pahinta, kun yleisö jäi hiljaa paikoilleen elokuvan loputtua, mutta sai myöhemmin kuulla hiljaisuuden olevan Japanissa suurin kunnianosoitus, jonka elokuvalle voi antaa.[7]

Kriitikoiden vastaanotto oli hyvin positiivinen. Arvostettu Chicago Sun-Timesin elokuvakriitikko Roger Ebert antoi elokuvalle neljä tähteä neljästä mahdollisesta ja vertasi sen erikoistehosteita tieteiselokuvan klassikkoon 2001: Avaruusseikkailu.[15] New York Timesin elokuvakriitikko Vincent Canby taas kutsui sitä "matkaksi kaukaiseen galaksiin, joka on hauska ja hassu".[16] Nykyään elokuvalla on 94% "tuore" luokitus Rotten Tomatoes -sivustolla[17] Elokuva sai ilmestymisvuonnaan kymmenen Oscar -ehdokkuutta, mukaan lukien parhaan elokuvan, ohjauksen, sovitetun käsikirjoituksen ja miessivuosan palkinnot. Se voitti kuusi palkintoa kategorioissa paras lavastus, leikkaus, erikoistehosteet, kuvaus, puvustus ja ääniefektit.[18] Näiden lisäksi elokuva voitti 27 muuta palkintoa ja sai 26 muuta ehdokkuutta.[18] Elokuva on alkuperäisen teatterijulkaisun jälkeen julkaistu uudelleen useita kertoja teattereissa, sekä VHS ja DVD-tallenteella. Uudelleenjulkaisut sisälsivät ennen näkemättömiä kohtauksia ja niiden tehosteita oli digitaalisesti paranneltu.

Tuotto

Uudesta toivosta tuli yllättäen menestyselokuva, sillä se ylitti $11 miljoonan dollarin budjettinsa reilusti. Siitä tuli myös menestynein siihen mennessä tehty elokuva, ennen kuin E.T ohitti sen vuonna 1982.[2] Inflaatioon suhteutettuna Uusi toivo on toiseksi menestynein elokuva Pohjois-Amerikassa Tuulen viemää -elokuvan jälkeen[19] ja ilman suhteutusta se sijoittuu silti maailman 50 tuottoisimman elokuvan listalle, ollen näin vanhin elokuva tässä joukossa.[4]

Menestys tuli kaikille yllätyksenä: Lucas oli jopa ennen ensi-iltaa lyönyt vetoa ohjaaja Steven Spielbergin kanssa, että tämän elokuva Kolmannen asteen yhteys tulisi lyömään Tähtien sodan tuotoissa. Hän lupasi Spielbergille 2,5 % Tähtien sodan tuotoista, jos se menestyisi paremmin. Näin kuitenkin kävi ja siitä syystä Lucas maksaa edelleenkin Spielbergille hänen osuuttaan elokuvan uusintajulkaisujen voitoista.[20]

Elokuvan jälkeen

Elokuvan tuomat voitot antoivat Lucasille mahdollisuuden itsenäisempään elokuvantekoon, jonka puutteesta hän katsoi kärsineensä kuvatessaan Svengijengi '62 -elokuvaa, jonka teossa studio oli jatkuvasti puuttunut ohjaajan asioihin.[21] Lucasin osuudeksi elokuvan voitoista arvioitiin n. $80 miljoonaa.[21] Lucas perusti useita yrityksiä, joilla hänen oli tarkoitus valmistaa erikoisefektejä tuleviin elokuviinsa.[7] Menestys mahdollisti myös Uuden toivon suunniteltujen jatko-osien tekemisen ja Imperiumin vastaiskua alettiin suunnitella jo vuotta ensimmäisen elokuvan valmistumisesta, tuolloin työnimellä Star Wars 2.[21] Lucas ilmoitti jo aikaisessa vaiheessa, ettei hän aio itse ohjata sitä. Hän oli saanut kuvausten aikana hermoromahduksen, koska näyttelijät eivät olleet ottaneet häntä ja hänen elokuvaansa vakavasti.[7] Ohjaajaksi valittiin jo aikaisessa vaiheessa kokenut Irvin Kershner.[21]

Elokuva on saanut monia tunnustuksia myös varsinaisen julkaisun jälkeenkin. American Film Institute valitsi sen musiikin kaikkien aikojen teemamusiikiksi,[22] listasi Darth Vaderin kolmanneksi parhaaksi elokuvakonnaksi listallaan[23] ja valitsi Han Solon lausuman repliikin "Olkoon Voima kanssasi" (engl. "May the Force Be With You") maailman kahdeksanneksi tunnetuimmaksi sitaatiksi.[24]

Tuotantoryhmä

Työnimeke Nimi [25]
Käsikirjoitus ja ohjaus George Lucas
Tuottaja Gary Kurtz
Vastaava tuottaja George Lucas
Tuotannon suunnittelija John Barry
Kuvaaja Gilbert Taylor, B.S.C.
Musiikki John Williams
Musiikin esittäjä Lontoon sinfoniaorkesteri
Oikeudet Fox Fanfare Music, Inc. 1977.
Erikoistehosteiden kuvauksen valvoja John Dykstra
Tuotannon ja erikoistehosteiden valvoja John Stears
Leikkaajat Paul Hirsch
Marcia Lucas
Richard Chew
Tuotannon valvoja Robert Watts
Tuotannon suunnittelija Ralph McQuarrie
Puvustus John Mollo
Art Director Norman Reynolds
Leslie Dilley
Maskeeraus Stuart Freeborn
Tuotannon äänivastaava Derek Ball
Roolitus Irene Lamb
Diane Crittenden
Vic Ramos
Äänten editoinnin valvoja Sam Shaw
Ääniefektit Ben Burtt
Äänieditoijat Robert R. Rutledge
Gordon Davidson
Gene Corso
Musiikin editoinnin valvoja Kenneth Wannberg
Uudelleen äänityksen miksaajat Don Macdougall
Bob Minkler
Ray West
Robert Litt
Mike Minkler
Lester Fresholtz
Richard Portman
Dolby - äänikonsultti Stephen Katz
Orkestraatio Herbert W. Spencer
Musiikin miksaaja Eric Tomlinson
Avustavat editoijat Todd Boekelheide
Jay Miracle
Colin Kitchens
Bonnie Koehler
Kameran käyttö Ronnie Taylor
Geoff Glover
Kuvauspaikan lavastaja Roger Christian
Tuotantomanageri Bruce Sharman
Avustavat ohjaajat Tony Waye
Gerry Gavigan
Terry Madden
Kuvauspaikkamanageri Arnold Ross
Tuottajan avustaja Bunny Alsup
Ohjaajan avustaja Lucy Autrey Wilson
Tuotantosuunnittelijan avustaja Alan Roderick-Jones
Tuotantoavustajat Pat Carr
Miki Herman
Gaffer Ron Tabera
Property Master Frank Bruton
Pukujen valvoja Ron Beck
Stunt-koordinaattori Peter Diamond
Continuity Dan Perri
Lopputekstit Ann Skinner
Toisen ryhmän kuvaaja Carroll Ballard
Rick Clemente
Robert Dalva
Tak Fujimoto
Toisen ryhmän Art Director Leon Erickson
Al Locatelli
Toisen ryhmän tuotantomanageri David Lester
Peter Herald
Pepi Lenzi
Toisen ryhmän meikkaus Rick Baker
Douglas Beswick
Avustava äänieditoija Roxanne Jones
Karen Sharp
Tuotannon valvoja Brian Gibbs
Kuvauspaikan tarkastaja Ralph M. Leo
Avustavat tarkastajat Steve Cullip
Penny McCarthy
Kim Falkinburg
Mainostuksen valvoja Charles Lippincott
Ryhmän tiedottaja Brian Doyle
Still -kuvaaja John Jay

Viitteet

  1. Star Wars - Tarkastustiedot, Elonet.fi, Viitattu 2.1.2010
  2. 2,0 2,1 Star Wars (1977), BoxOfficeMojo.com, Viitattu 1.2.2010
  3. Star Wars - Yleistiedot Elonet.fi, Viitattu 1.2.2010
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 4,7 Star Wars (1977): Trivia Internet Movie Database, Viitattu 3.2.2010
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 The Development Of Star Wars As Seen Through The Scripts By George Lucas, kirjoittanut Jan Helander, Star.Warz.com
  6. 6,0 6,1 6,2 How Star Wars Surprised the World, kirjoittanut David Rapp, AmericanHeritage.com
  7. 7,00 7,01 7,02 7,03 7,04 7,05 7,06 7,07 7,08 7,09 7,10 7,11 7,12 7,13 7,14 7,15 7,16 7,17 7,18 7,19 7,20 7,21 Empire of Dreams: The Story of Star Wars Trilogy -dokumenttielokuva
  8. 8,0 8,1 The Force Is With Them: The Legacy of Star Wars -dokumenttielokuva
  9. Harrison Ford, America's Leading Man, Time Magazine, Time.com. Viitattu 2.2.2010
  10. Cinema: STAR WARS The Year's Best Movie Time Magazine, 30.3.1977
  11. 11,0 11,1 11,2 Star Wars (1977) - Filming Locations, Internet Movie Database, Viitattu 3.2.2010
  12. Elokuvan myöhemmissä uudelleenjulkaisuissa (alkaen vuoden 1997 Special Edition -versiosta) Jabban ja Solon keskinäinen kohtaus on ollut elokuvassa
  13. 13,0 13,1 Star Wars (1977) - Release Info, Internet Movie Database, Viitattu 3.2.2010
  14. Kadonneen aarteen metsästäjät: Introduction by Steven Spielberg and George Lucas -dokumenttielokuva
  15. Star Wars, kirjoittanut Roger Ebert, 1. tammikuuta 1977, Chicago Sun-Times, Viitattu 1.2.2009
  16. A Trip to a Far Galaxy That's Fun and Funny..., kirjoittanut Vincent Canby, 26. maaliskuuta 1977, New York Times, Viitattu 1.2.2010
  17. Star Wars (1977), RottenTomatoes.com, Viitattu 1.2.2010
  18. 18,0 18,1 Star Wars (1977): Awards, Internet Movie Database, Viitattu 3.2.2010
  19. All Time Box Office Domestic Grosses: Adjusted for Ticket Price Inflation, BoxOfficeMojo.com, Viitattu 1.2.2010
  20. Spielberg still reaping profits from Star Wars bet with Lucas, DailyIndia.com (Web.Archive.org versio)
  21. 21,0 21,1 21,2 21,3 Show Business: George Lucas' Galactic Empire, Time Magazine, 6.3.1978
  22. AFI's 100 Years of Film Scores, American Film Institute, Viitattu 3.2.2010
  23. AFI's 100 Years… 100 Heroes & Villains, American Film Institute, 3.2.2010
  24. AFI's 100 Years...100 Movie Quotes, American Film Institute, Viitattu 3.2.2010
  25. Full Cast and Crew Credits, Internet Movie Database, Viitattu 3.2.2010

Aiheesta muualla