Tämä artikkeli kertoo todellisesta asiasta tai henkilöstä.Tämä sivu on osittain suojattu muokkauksilta.

Jedipedia

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 13. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo suomenkielisestä wikistä. Saatat olla etsimässä saksankielistä wikiä.
TPM-CGYoda.jpg

Mestari Qui-Gon, vielä muuta sanottavaa onko teillä?

Tämä artikkeli, tai osa siitä, vaatii laajennusta.

Lisätietoa saatat löytää artikkelin keskustelusivulta. Kun olet mielestäsi laajentanut artikkelia tarpeeksi, voit poistaa tämän mallineen.

[+/–]
Wiki.png
Jedipedia
URL

https://www.jedipedia.fi

Tyyppi

Wiki

Kieli

Suomi

Omistaja

ShoutWiki

Perustanut

Ufsark
Jack Phoenix[1]

Ylläpitäjä(t)

Jedipedian käyttäjät

Julkaisupäivä

30. huhtikuuta 2007[1]

Tämänhetkinen tila

Aktiivinen

Artikkelimäärä

7 728

Jedipedia sisältää yksityiskohtaista tietoa Tähtien sodasta (Star Wars) ja kaikesta sitä sivuavasta suomen kielellä.

Nimi Jedipedia juontaa juurensa Wikipediasta, vapaasta tietosanakirjasta, ja jedeistä. Jedipedian tämänhetkinen logo on vuodelta 2011, ja sen teemana ovat Coruscant ja jediritarikunta. Logon on tehnyt Supergeeky1. Tällä hetkellä Jedipediassa on 7 728 artikkelia.

Kehitys

2007

Yksi Jedipedian ensimmäisistä logoista. Toukokuun 3. päivään 2011 saakka Jedipedian logona toimi Wookieepediaa mukaillen Kuolemantähti.

Jedipedian perustivat 30. huhtikuuta 2007[1] kaksi käyttäjää, Ufsark ja Jack Phoenix. Jedipedian ensimmäinen artikkeli oli itse sivustosta kertova artikkeli,[2] ja ensimmäinen Tähtien sodasta kertova artikkeli oli Ufsarkin luoma Qui-Gon Jinn.[3]

2008

18. helmikuuta 2008 Jedipedia sai kolmannen ylläpitäjänsä, joka oli käyttäjä JouMan206. 23. helmikuuta 2008 neljäs ylläpitäjä, käyttäjä DARTH SIDIOUS 2, valittiin.[1] DS2 valittiin byrokraatiksi 21. huhtikuuta.

Jedipediassa alettiin äänestää suositelluista sivuista maaliskuussa. Suositeltuja sivuja jouduttiin kierrättämään, sillä joka viikolle ei löytynyt uutta suositeltua sivua. Äänestykset ovat edelleen muokkaushistoriassa. Suositellun sivun äänestämisestä luovuttiin lokakuussa ja siihen palattiin jälleen kesäkuussa 2009.

Projektista elokuussa 2009 eläkkeelle jäänyt Ufsark teki viimeisen artikkelimuokkauksensa lokakuussa.

Jedipedia sai 1000. ja 2000. artikkelinsa vuonna 2008. Samana vuonna myös artikkelipituus ja kuvitus kasvoivat. Myös käyttäjälisäystä saatiin hieman.

2009

Jedipedian etusivu 2. marraskuuta 2009.

Vuosi 2009 on ollut ensimmäinen suuren ja nopean kehityksen vuosi Jedipediassa.

Jedipedian toinen perustaja Ufsark jäi eläkkelle projektista 7. elokuuta 2009.[4] Ufsarkin panos Jedipedian eteen oli suuri: hän kirjoitti satoja kattavia artikkeleja, loi perustan Jedipedian käytännöille ja teki Jedipediasta uskottavanlähde?.

Jedipedian satunnaismuokkaajien ja käyttäjien määrä kasvoi yli puolella vuodesta 2008 kesäkuussa.
Kesäkuussa suositellusta sivusta alettiin jälleen äänestää. Käytännöstä oli luovuttu syksyllä 2008 vähäisen käyttäjämäärän vuoksi.

27. elokuuta Jedipediassa otettiin käyttöön kunniamitali, jolla palkitaan käyttäjiä hyvästä työstä Jedipediassa.[5]

Kaksi päivää tämän jälkeen aloitettiin myös kuukauden jedipedisti-käytäntö. Ensimmäinen jedipedisti valittin syyskuussa.

Jedipedian artikkelimäärän laskettiin kasvavan yli 125 artikkelilla kuukaudessa elokuussa 2009 tehdyn laskennan perusteella. Myös aktiivisten käyttäjien määrän odotettiin nousevan vuonna 2010 10-15 aktiivikäyttäjään ja 2011 jopa 30:en. Kuukausittaisen artikkelilisäyksen puolestaan laskettiin lisääntyvän vuonna 2010 noin 300 artikkeliin kuukaudessa ja 2011 jopa 650:en. Kyseinen tutkimus on kuitenkin joutunut huonoon valoon, sillä loka- ja marraskuussa artikkelilisääntyvyys ylitti jo 250 artikkelia kuukaudessa. Tämä merkitsisi, että 2010 lisäys nousisi yli 600 kuukaudessa ja 2011 jopa tuhanteen. Kuitenkin joulukuusta vuodelle 2010 mentäessä artikkelilisääntyvyys on laskenut jopa alle sadan kappaleen kuukausitahdin, joten keskiarvolukemat pitänevät paikkansa.

Syksyllä Jedipedia sai huomattavaa lisäystä ylläpitoon: 14. syyskuuta viides ylläpitäjä, Xd1358 valittiin.[1] ja pian tämän jälkeen 18. syyskuuta pitkäaikainen ylläpitäjä JouMan äänestettiin Jedipedian kolmanneksi byrokraatiksi.[6] Lokakuussa pitkäaikainen uurtaja Dionne Jinn valittiin ylläpitäjäksi sadan prosentin kannatuksella[1][7] ja viimeisen kerran kaarti sai lisäystä joulukuussa, kun äänestyksen perusteella valittiin yksimielisesti Jedipedian seitsemäs ylläpitäjä, LRP;840.

Lokakuun puolessavälissä yhteistyöprojektia uudistettiin nimittämällä sille vastuuhenkilö, jonka sanalla on iso merkitys projektiartikkelin valinnassa. Vastuuhenkilöksi valittiin idean esittäjä Dionne Jinn. Myös artikkelin parannusaikaa kasvatettiin viikosta kuukauteen.[8]

7. marraskuuta Jedipedian kolmastuhannes artikkeli, Tethin taistelu kirjoitettiin. Samana päivänä Jedipediaan kirjoitettiin jopa 150 artikkelia. Päivän aktiivisin ja hyödyllisin käyttäjä oli ehdottomasti LRP;840, joka loi ainakin 100 vuosiartikkelia.

23. marraskuuta Jedipedian ensimmäinen botti, Ashley Bauer alkoi tehdä muokkauksia. Botin ylläpitäjä on byrokraatti Jack Phoenix, ja tähän saakka botti on tehnyt 2 075 muokkausta. Päivä oli merkittävä myös sikäli, että silloin tehtiin Jedipedian 50 000. muokkaus.

6. joulukuuta Jedipedian oman uutispalvelun JediNewsin ensimmäinen artikkeli kirjoitettiin. Palvelu ei koskaan saavuttanut suurta suosiota eikä sinne kirjoitettu kuin kyseinen artikkeli.

2010

6. helmikuuta Jedipedian ensimmäinen palauttaja Xwing valittiin tehtäväänsä äänestyksen perusteella. Äänestys oli ainutkertainen, sillä myöhemmin valintatapaa muutettiin siten että ylläpito valitsee palauttajat.

28. helmikuuta Jedipedian 4000. artikkeli, The Adventurer 12, kirjoitettiin. Tästä noin kahden viikon kuluttua, 9. maaliskuuta, perustettiin Jedipedian ensimmäinen suomenkielinen sisarprojekti Fanon Wiki, johon Jedipedian käyttäjät voivat vapaasti lisätä omia fanon-tarinoitaan. Myöhemmällä kevättä, 5. huhtikuuta hyvät artikkelit, eli suositelluiksi liian lyhyet, mutta kaikesta huolimatta hyvät artikkelit, otettiin käyttöön. Huhtikuun loppupuolella Jedipedian äänestyskäytäntöjä yhtenäistettiin siten, että kaikki äänestykset kestävät kaksi viikkoa.[9] Lisäksi otettiin käyttöön 75 % äänikynnys ehdotuksen hyväksymiseksi ja äänestysten ennenaikainen sulkeminen, jos ylivoimainen enemmistö on samaa mieltä.[10][11]

7. heinäkuuta käyttäjän Xd1358 ylläpito-oikeudet poistettiin äänestyksen seurauksena. Poistamista perusteltiin "byrokraattisella yhteisöä vahingoittavalla toimintamallilla".

24. heinäkuuta byrokraatti JouMan206 erosi virastaan vapaaehtoisesti henkilökohtaisista syistä.[12]

25. heinäkuuta Jedipedia muutti virallisesti uudelle palvelimelle. Muutto Wikiasta ShoutWikiin toi myös Jedipediaan uuden URL-osoitteen, joka on http://fi.starwars.shoutwiki.com/. Asiaa koskevassa äänestyksessä perusteita olivat muun muassa huono asiakaspalvelu ja Wikian asenne käyttäjiään ja näiden wikejä kohtaan. Äänestyksessä, jonka Jedipedian byrokraatti ja ShoutWikin henkilökunnan jäsen Jack Phoenix aloitti, ehdotus muuttamisesta sai yhdeksän kannatusääntä eikä yhtään vastustusääntä. [13]

31. elokuuta eräs Wikian henkilökunnan jäsen kyseenalaisti Jedipedian muuton ja poisti JavaScript-pohjaisen koodin, jota käytettiin vanhan Jedipedian ohjaamiseen uuteen Jedipediaan. JouMan206 kumosi muokkauksen vanhassa Jedipediassa, ja edellämainittu Wikian henkilökunnan jäsen poisti JouMan206:n oikeudet vanhassa Jedipediassa tämän johdosta.

2. syyskuuta kello 4.58 eräs toinen Wikian henkilökuntaan kuuluva henkilö esti Jedipedian byrokraatti Jack Phoenixin Wikian kaikista wikeistä ja ilmoitti syyksi "javascriptin haitallisen käytön". Jedipedian edustajien useista yhteydenotoista huolimatta Wikia ei ole suostunut poistamaan vanhaa Jedipediaa palvelimiltaan.[14]

Syksyllä 2010 Jedipedian käyttäjäkunnasta tuli paikoin erittäin epäaktiivinen. Ainoastaan muutama käyttäjä muokkasi tuolloin aktiivisesti.

2011

Alkukeväästä 2011 Jedipedian isäntä ShoutWiki kärsi teknisistä ongelmista ja wikiä ei pystynyt lukemaan eikä muokkaamaan. Wikin korjauduttua Jedipedia on jälleen aktivoitunut.[15]

3. toukokuuta Jedipedia sai uuden, persoonallisemman logon, jonka on suunnitellut Darthipedian ylläpitäjä supergeeky1.

5. toukokuuta Jedipediassa otettiin käyttöön uusi MediaWikin lisäosa, WikiForum, joka tarjoaa modernimman keskustelualueen käyttäjille.

2. kesäkuuta Xwing valittiin Jedipedian ylläpitotiimin jäseneksi äänestyksen perusteella äänin 3-1.[16]

2012

25. syyskuuta Jedipedian 5000. artikkeli Dllr Nep kirjoitettiin.

2013

2014

6. toukokuuta 2014 DARTH SIDIOUS 2 poisti LRP;840:n ylläpito-oikeudet pitkän epäaktiivisuuden johdosta aiheesta käydyn keskustelun lopputuloksena.[12][17] Tapahtumien jälkipelissä käydyn keskustelun perusteella epäaktiivisten ylläpitäjien oikeuksien poistoa koskevaan käytäntöön päätettiin tehdä muutos, jonka perusteella epäaktiiviseen ylläpitäjään täytyy ottaa yhteyttä kuukautta ennen oikeuksien poiston määräajan umpeutumista.[18]

20. toukokuuta Jedipedian pitkäaikainen käyttäjä ja paljon laadukkaita muokkauksia tehnyt Dionne Jinn valittiin byrokraatiksi äänin 5-0.[19]

2015

11. tammikuuta Jedipedia koki suuren muutoksen, kun artikkeleita alettiin jakaa viralliseen kaanoniin ja Star Wars Legendsiin kuuluviin. Ensimmäinen tällainen artikkeli oli Millennium Falcon.[20]

15. kesäkuuta Jedipedian sadastuhannes muokkaus tehtiin.

1. syyskuuta Jedipedian byrokraatti ja ylläpitäjä DARTH SIDIOUS 2 ilmoitti jäävänsä eläkkeelle Jedipediasta.[21]

13. syyskuuta --miki-- valittiin Jedipedian ylläpitäjäksi äänin 5-0.[22]

1. lokakuuta Jedipediassa otettiin käyttöön ohjattu tallennustoiminto Wookieepedian tapaan.

13. lokakuuta poistettiin käyttämättömäksi jääneitä käytäntöjä, jotka olivat kuukauden jedipedisti, JediNews ja vertaisarvionti.[23]

2016

23. elokuuta yhteistyöprojekti päätettiin lopettaa vähäisen käyttäjämäärän takia. Yhteistyöprojekti tuotti yhden suositellun sivun, Conan Antonio Mottin, minkä lisäksi projektin piirissä huomattavasti parantuneisiin artikkeleihin kuuluvat esimerkiksi Han Solo, Luke Skywalker sekä Mara Jade Skywalker. Samalla päätettin myös, että viralliset ystävät valitaan jatkossa äänestämisen sijaan keskustelemalla.[24][25]

27. elokuuta Jedipedian suositeltuja sivuja ja hyviä artikkeleita koskevaa käytäntöä muutettiin huomattavasti. Aiheesta käydyn keskustelun perusteella statusartikkeleista äänestämisestä luovuttiin ja siirryttiin käyttämään aiemmin käytöstä poistettua vertaisarviointia muistuttavaan järjestelmään, jossa artikkeli saa statuksen sen jälkeen, kun yhteisön havaitsemat puutteet artikkeleissa on korjattu.[24]

28. elokuuta päätettiin, että ylläpitäjät ja byrokraatit valitaan jatkossa hakemusten perusteella äänestämisen sijaan.[24]

16. syyskuuta Jedipedian Facebook-sivu perustettiin.

24. joulukuuta kirjoitettiin Jedipedian 6000. artikkeli 3675 eYt.

2017

2018

20. marraskuuta virallinen kaanon vaihdettiin artikkelien oletussivuksi, ja Legends-versiot siirtyivät alasivuille.

2019

2020

1. tammikuuta kirjoitettiin Jedipedian 7000. artikkeli 3674 eYt.

15. toukokuuta Jedipedian pitkäaikainen ylläpitäjä Xwing ilmoitti lopettamisestaan.[12]

2021

22. helmikuuta domainnimi jedipedia.fi otettiin käyttöön Jedipedian oletusdomainnimenä.[26] Vanhempi osoite fi.starwars.shoutwiki.com toimii myös edelleen.

15. huhtikuuta tehtiin Jedipedian kahdessadastuhannes muokkaus.

Yleistietoa

  • Perustettu: 30. huhtikuuta 2007, perustamisesta aikaa 6284 päivää.
  • Ensimmäinen artikkeli: Qui-Gon Jinn
  • Artikkelimäärä: 7 728
  • Pisin artikkeli: Tycho Celchu
  • Sivumäärä: 28 496
  • Muokkauksia Jedipediassa: 211 970
  • Ylläpitäjiä: 3, joista byrokraatteja 2.

Viitteet

Katso myös


Jedipedian käytännöt ja käytösohjeet
Artikkelit
ArtikkelitoiveetHyvä artikkeliKeskustelusivut
KuvitusMerkitse lähteetNeutraali näkökulma
NimeämiskäytäntöRoskaSuojauskäytäntö
Suositeltu sivuTyyliopasUlkoasuopasVandalismi
Käyttäjät
AllekirjoitusArkistointiBotitByrokraatit
Ei henkilökohtaisia hyökkäyksiäEstokäytäntöKäyttäjät
Käyttäjien oikeudetKäyttäjätunnuksetPalauttajat
PalkinnotRiitatilanteetYlläpitäjätÄänestäminen
Jedipedia
AjankohtaistaJeditehtävätMitä Jedipedia ei ole
OikotietPäivän sitaattiSosiaalinen media
TekijänoikeudetTervetuloa JedipediaanYstävyyssuhteet
Käytösohjeet
Hauki on kalaSääntöjen luova tulkitseminenUudet käyttäjät
Entiset käytännöt
[+/–] [muokkaa]