Etusivu

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 25. heinäkuuta 2021
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Wp-qotd.png Päivän sitaatti
Minä luulen, että syvällä sisimmässään Wedge haluaa pitää hauskaa, mutta hänet pitää vain vakuuttaa siitä, että on sopivaa myös tehdä niin.
Reina Faleur Wedge Antillesista[lähde]
Wp-wotmfa.png Suositeltu sivu
Empire strikes back old.jpg

Tähtien sota: Episodi V – Imperiumin vastaisku (myös nimellä Imperiumin vastaisku) on George Lucasin luoman Tähtien sota -sarjan toinen osa (sarjan aikajanassa viides), jonka ohjasi Irvin Kershner. Alunperin se julkaistiin vuonna 1980, jolloin se sai ristiriitaisia arvosteluja, joissa sitä arvosteltiin mm. aiemman elokuvan kevyen tunnelman kadottamisesta. Imperiumin vastaiskun jälkimaine on kuitenkin ollut parempi ja nykyään monet fanit pitävät sitä sarjan parhaana elokuvana. Se voitti kaksi Oscar-palkintoa erikoistehosteistaan ja äänestä.

Elokuva alkaa kolme vuotta edellisen elokuvan, Uuden toivon, jälkeen. Kapinallisten uusi tukikohta Hothin planeetalla joutuu Galaktisen Imperiumin hyökkäyksen kohteeksi ja Kapinaliitto joutuu evakuoimaan tukikohdan. Taistelun jälkeen sankari Luke Skywalker joutuu eroon Millennium Falconilla paenneista ystävistään, ja matkustaa Dagobahiin tapaamaan jedimestari Yodaa, joka voi galaksin ainoana jedinä antaa hänelle koulutusta. Kun Skywalker näkee ystäviensä joutuneen pulaan Bespinissä, hän päättää uhmata Yodan pyyntöä ja lähteä pelastamaan heitä, jolloin hän tietämättään joutuu Imperiumin Darth Vaderin ansaan ja uhraa kaiken, jonka vuoksi on taistellut.

Tehdäkseen elokuvan ilman suurten tuotantoyhtiöiden sekaantumista, päätti Lucas tuottaa koko elokuvan itse. Hän joutui käyttämään kaikki Uudesta toivosta saamansa voitot ja ottamaan pankkilainan maksaakseen $10 miljoonalla ylittyneen budjetin. Imperiumin vastaisku oli ilmestymisvuotensa tuottoisin elokuva ja maksoi itsensä takaisin Lucasille kolme kuukautta ensi-iltansa jälkeen. Inflaatioon suhteutettuna Imperiumin vastaisku on maailman 12. menestynein elokuva ja toiseksi menestynein Tähtien sota -elokuva Uuden toivon jälkeen.


Äskettäin etusivulla olleet sivut: TähtikarttaTähtien sota: Episodi IV – Uusi toivoVillian Dance

Satunnainen suositeltu sivu: Saleucamin taistelu
Kuat Systems Engineering.svg Hyvä artikkeli
Tetrum oli miespuolinen keisarillinen virkamies, joka palveli Galaktista Imperiumia galaktisen sisällissodan aikana. Vuonna 0 jYt hän toimi Katholin sektorissa moffi Kentor Sarnen alaisuudessa ja hänet nimitettiin planeetta Kolatillin kuvernööriksi. Julistettuaan poikkeustilan ja vangittuaan paikallisen hallituksen, Kolatillin neuvoston, Tetrum määräsi kaikki repulsionosteyhtiöt valmistamaan varustusta moffi Sarnen joukoille. Kuvernööri hallitsi planeettaa kahdeksan vuotta, kunnes hänet vangittiin paikallisen väestön kansannousun aikana. Kolatillin asukkaat olivat kuulleet, että Uusi tasavalta oli vallannut sektorin pääkaupungin Kal'Shebbolin—minkä seurauksena moffi Sarne pakeni syvälle sektoriin—joten he päättivät päästä eroon Imperiumin vallasta ja julistautua uskollisiksi Uudelle tasavallalle.

Satunnainen hyvä artikkeli: Ryndellian aurinkokunnan taistelu
Wp-dyk.png Tiesitkö, että…
Wiki.png Jedipedian viralliset ystävät
Wiki.png Suositeltu sisältö

Satunnainen suositeltu sivu:

Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto

Satunnainen hyvä artikkeli:

Zhugien alus

päivitä lisää

TwitterBlue.png Jedipedia Twitterissä
Wp-news.png Ajankohtaista
Wp-id.png Ajankohtaista Jedipediassa
  • Jedipedian IRC-kanava siirtyi Libera.Chatiin. 22.5.2021
  • Uusi domain www.jedipedia.fi otettiin käyttöön. 22.2.2021
  • Jedipedian 7000. artikkeli 3674 eYt kirjoitettiin. 1.1.2020
  • Jedipedia siirtyi käyttämään kaanonia artikkelien oletussivuna. 20.11.2018
  • Jedipedian 6000. artikkeli 3675 eYt kirjoitettiin. 24.12.2016
Wp-otd.png Tänä päivänä…

25. heinäkuuta: