Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi uuden jediritarikunnan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi perinnön aikakaudella.

Galaktinen Imperiumi

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 15. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Tämä artikkeli kertoo galaktisesta hallituksesta. Saatat olla etsimässä muita imperiumeja.
Imperial Emblem.svg
Galaktinen Imperiumi
Poliittiset tiedot
Hallitustyyppi

Autoritaarinen imperiumi

Perustusasiakirja

Uuden järjestyksen julistus

Perustuslaki

Keisarillinen peruskirja

Valtionpäämies
Hallituksen päämies
Asevoimien komentaja
Toimeenpanovallan hallitsija
Lainsäädäntövallan hallitsija
Tuomiovallan hallitsija
Yhteiskunnalliset tiedot


Pääkaupunki

Imperiumin keskus, myöhemmin muut (huomattavin oli Byss ja Bastion, Imperiumin jäänteet)

Virallinen kieli

Imperiumin peruskieli

Rahayksikkö

Imperiumin datarit

Valtionuskonto

Sithlordien sääty ja Pimeän puolen kannattajat (kumpikin epävirallisia)

Kansallispäivä

Imperiumin päivä

Historialliset tiedot
Muodostettu

Galaktisesta Tasavallasta

Perustettu

19 eYt (16:5:23)

Uudelleenorganisoitu

19 jYt (54)

Palautettu

Vuosien 40 ja 130 jYt välillä Felin imperiumina

Muut tiedot
Aikakaudet
Me olemme enemmistön johtama Imperiumi! Uuden perustuslain johtama Imperiumi! Lakien, emme politiikkojen johtama Imperiumi! Vain yhteiskunnalle omistautunut Imperiumi. Turvallinen ja suojaisa yhteiskunta! Olemme Imperiumi, joka kestää kymmenen tuhatta vuotta!
Palpatine[lähde]

Galaktinen Imperiumi oli galaksin suurin liittoutuma Galaktisen Tasavallan hajoamisen jälkeen. Imperiumi muodostettiin hajonneen Tasavallan alueista 19 eYt.

Tasavalta, joka oli horjunut hajoamisen partaalla poliittisten ongelmien takia lähes kymmenen vuotta, kaatui lopulta kloonisotien jälkeen. Ylikansleri Palpatine oli avainhenkilö Imperiumin muodostamisessa, sillä juuri hän juonitteli ja strategioi Tasavallan kaatamisen ennen separatistien kriisiä. 19 eYt jediritarikunnan, Imperiumin viimeisen mahdollisen esteen tuhouduttua Palpatine julisti Tasavallan ensimmäiseksi Galaktiseksi Imperiumiksi.

Imperiumin valta galaksissa oli suuri ja galaksin imperialisoinnin jälkeen keisari Palpatinen valta oli absoluuttinen. Keisarin aloittamien julmuuksien jälkeen osa tyytymättömistä kansalaisista perusti Kapinaliiton jonka ensisijainen tehtävä oli kaataa Imperiumi.

Epävirallisesti 2 eYt alkoi galaktinen sisällissota Kapinaliiton ja Imperiumin välillä. Imperiumilla oli sodassa ylivoima, mutta 4 jYt käydyn Endorin taistelun jälkeen ylivoima sodassa siirtyi Kapinaliitolle. Taistelussa keisari Palpatine surmattiin ja Imperiumin tärkein joukkotuhoase Kuolemantähti tuhottiin. Imperiumin lopullinen hajoaminen tapahtui 19 jYt, jolloin Pellaeonin ja Gavrisomin rauhansopimus kirjoitettiin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nousu Tasavallasta Imperiumiksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varmistaaksemme turvalliset sekä vakaat olot, Tasavalta järjestetään uudelleen ensimmäiseksi Galaktiseksi Imperiumiksi, turvallisen ja rauhallisen yhteiskunnan takia, joka tulee kestämään kymmenen tuhatta vuotta. Imperiumin, jonka hallitsemista jatkaa jalo ryhmä ja elämään valittu sopiva hallitsija.
Keisari Palpatine[lähde]

Imperiumin sai alkunsa Chommellin sektorin senaattori Palpatinen toimista. Senaattori Palpatine oli nimittäin myös sithlordi, jonka peitenimeä hän käytti hyväkseen tavoitteensa toiteuttamisessa. Ensimmäinen teko, joka johti lopulta Imperiumin perustamiseen oli lordi Sidiousin lähestyminen Kauppaliittoa ja eritoten sen johtokunnan jäsentä Nute Gunrayta vuonna 32 eYt. Sidious lupasi järjestää ja lopulta järjestikin Gunraylle Kauppaliiton täydellisen johtoaseman murhauttamalla johtokunnan muut jäsenet alunperin turvakaartiksi sijoitettujen droidien avulla.


Gunray pelkäsi Sidiousta ja siksi totteli tämän käskyjä. Ensimmäinen suuri toimi Kauppaliiton taholta oli vuonna 32 eYt toteutettu Naboon invaasio, jossa Kauppaliitto saartoi Naboon ja esti tarvikkeiden viennin ja tuonnin sieltä. Invaasion aikana oli arvioitu kuolleen satoja tuhansia naboolaisia. Suunnitelman ensimmäinen heikkous ilmeni kuitenkin juuri itse saarrossa, sillä se kukistettiin ja Kauppaliitto pakotettiin oikeudenkäyntien jälkeen maksamaan suuret korvaukset Naboon planeetalle. Lisäksi varakuningas Gunrayn yhteiskunnallinen asema heikkeni.

Kun Kauppaliiton johto oli Palpatinen käsissä, hän punoi senaatissa juonen ylikansleri Finis Valorumin erottamiseksi virastaan. Juonensa mukaisesti Palpatine sotki asiat silloin ajankohtaisen kauppareittien verotuskiistan kanssa. Tämä johti lopulta epäluotettavuusäänestykseen kansleri Valorumin virasta. Lopulta Valorum erotettiin ja pikaisen äänestyksen jälkeen Palpatinesta itsestään tuli uusi ylikansleri.

Palpatine oli tehokas ja aikaansaava johtaja, ja hän kitki korruption nopeasti pois senaatista. Heti vakiinnutettuaan asemansa uutena kanslerina Palpatine järjesti Sidiousin kaksoispersoonansa avulla separatistien kriisin, jonka tuloksena senaatti myönsi hänelle mielellään uusia valtuuksia ja mahdollisuuden pidempään virkakauteen. Silti senaatilla oli yhä ainakin symboolinen valta: kansleri Palpatinen oli yhä piilotettava vetoomustensa perimmäiset motiivit senaatissa ja lisäksi hänen valta-asemansa oli yhä senaatissa istuvien tuhansien senaattoreiden käsissä.

Anakin Skywalker, jonka Palpatine halusi sith-oppilaakseen ja jonka kanssa hän oli ystävystynyt, sai selville Palpatinen kaksoishenkilöllisyyden ja kerrottuaan tästä jedimestari Mace Windulle, Windun johtama nelikko yritti pidättää kanslerin. Yrityksen tuloksena Windu ja kolme muuta jedimestaria kuolivat, Skywalker kääntyi pimeälle puolelle saaden sithnimen Darth Vader ja suuri jedipuhdistus alkoi.

Seuraavana aamuna kun valtaosa jedeistä oli kuollut Palpatine julisti senaatissa uuden järjestyksen, jossa Imperiumi julistettiin viralliseksi hallintomuodoksi. Samalla päättyivät myös kloonisodat sekä separatistien kriisi. Uuteen järjestykseen kuuluivat myös Palpatinen julistaminen ensimmäiseksi galaktiseksi keisariksi.

Valtaosa kansasta tuki uutta Imperiumia, sillä uuden järjestyksen julistuksessa painotettiin, että Imperiumi olisi parempi kuin Tasavalta, joka väkivallan ja byrokratian vuoksi oli epävakaa. Monet kansalaiset tukivat Imperiumia myös sen takia, että he eivät voineet muutakaan ja pelkäsivät, että Imperiumi hiljentäisi heidät. Myös monet senaattorit tukivat uutta hallintomuotoa, joskin jotkut kuitenkin päättivät seurata tapahtumien kulkua ja katsoa, millaisia päätöksiä uusi hallinto tekisi valtion asioissa. Hallinto nimittäiin lupasi korjata kaikki Tasavaltaa vaivanneet asiat. Tapahtumia jälkikäteen katsottaessa voitiin huomata, että jo ennen Imperiumin perustamista kaikki sille mahdolliset potentiaaliset uhat oli jo eliminoitu, ja siten Tasavallan muuttuminen Imperiumiksi oli varsin vakaa.

Imperialisointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toin rauhaa, vapautta, oikeutta ja turvaa uuteen Imperiumiini!
Darth Vader[lähde]

Galaktisen Imperiumin vakiinnutettua nopeasti asemansa kaikki demokratiaan ja Tasavaltaan viittavat asiat nimettiin uudelleen enemmän keisarillisiksi: Coruscantin sektori nimettiin "Keisarilliseksi sektoriksi" ja Coruscant itse taas nimettiin "Imperiumin keskukseksi". Myös Galaktinen kaupunki sai uuden nimen: "keisarillinen kaupunki". Galaktisesta senaatista tuli Imperiumin senaatti. Tasavallan suurarmeijasta tuli Imperiumin armeija ja Tasavallan laivastosta Imperiumin laivasto. Neljä raihnaista entisen Tasavallan tiedusteluagentuuria yhdistettiin Imperiumin tiedustelupalveluksi ja entinen SBI:n johtaja Armand Isard sen johtaksi. Tasavallan palatsi rakennettiin uudestaan ja sitä suurennettiin keisarilliseksi palatsiksi, joka ylittäisi kaikki muut rakennukset Imperiumin keskuksessa. Entinen Tasavallan ylläpito-organisaatio Commission for the Protection of the Republic, "COMPOR", nimettiin uudestaan Commission for the Preservation of the New Orderiksi, "COMPNOR:iksi". Muutaman päivän sisällä Imperiumin perustamisesta lähtien oli kansalaisten enää vaikeaa löytää merkkejä vanhasta Tasavallasta. --

Keisari Palpatine, galaksin uusi hallitsija.

Imperiumin muutaman ensimmäisen vuoden aikana Imperiumi kansalaisineen koki suurimman armeijanrakennusprojektin, jossa kyhättiin yksittäinen, mutta tuhoisa armeija. Moffineuvosto perustettiin tehokkaampaa yksittäisten Imperiumin alaisten alueiden ja sektorien hallitsemista varten. Palpatinen ylläpidon ja järjestyksen yleinen suosio oli korkealla.

Vaikka Palpatinen yrittämä totalitaarinen valloitus pysyi heikkona, se vahveni ja vahveni entisestään kunnes murtui keisarin kuoltua ja sen joukkojen kärsittyä kirvelevä tappio Kapinaliittoa vastaan Endorin taistelussa vuonna 4 jYt.

Pimeät ajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puhdistukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olemme perustamassa uutta aikakautta, rauhan ja järjestyksen aikakautta.
―Tuntematon 501. legioonan sotilas[lähde]

Imperialisointiprosessin yhteydessä Palpatine suoritti myös puhdistukset, joiden kohteeksi joutuivat ensimmäisenä Tasavallan upseerit. Upseerit tekivät huomattavaa vastarintaa, mutta tilanne päättyi jo kahdessa viikossa keisarin voittoon ja upseerien teloittamiseen.

Keisari näki rauhanomaiset caamasit uhkana uudelle järjesykselleen, joten hän käski tuhota heidän kotiplaneettansa Caamasin. Ryhmä bothanilaisia tunkeutui planeetalle ja sabotoi sen suojageneraattorin jättäen planeetan suojattomaksi keisarillisten alusten kiertoradalta tulevalta pommitukselta. Kauniin planeetan pinta murskattiin hyökkäyksessä ja se muutettiin myrkylliseksi kaatopaikaksi. Rauhanomaiset caamasit hajaantuivat tämän jälkeen ympäri galaksia.

Vuonna 18 eYt keisari rakensi suunnattoman asteroidinmuotoisen superaseen, Palpatinen silmän tuhotakseen jedien enklaavin Belsavisin planeetalla. Kaksi jediritaria kuitenkin sabotoi asetta ja Belsavisin jedit pääsivät pakoon.

Ghormanin verilöyly[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samaan aikaan ryhmä lajeja protestoi tyrannimaista Galaktista Imperiumia vastaan Ghormanin planeetalla Sernin sektorissa. Wilhuff Tarkinin lippulaiva pysäytti rauhanomaiset protestoijat, jotka seisoivat aluksen laskeutumisalustalla eivätkä suostuneet liikkumaan. Palpatinen suomalla oikeudella Tarkin laskeutui alustalle suoraan protestijoukon päälle vahingoittaen ja tappaen monia. Tapausta alettiin kutsua Ghormanin verilöylyksi. Tuloksena muun muuassa Tasavallan palauttajien liitto perustettiin pian verilöylyn jälkeen.

Jedien vastarinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meidän täytyy toimia nopeasti. Jedit ovat arvaamattomia. Jos heitä kaikkia ei tuhota, syntyy sisällissota, jolla ei ole loppua.
Palpatine Darth Vaderiksi muuttuneelle Anakinille[lähde]

Myös monet paenneet jedit kapinoivat Palpatinen hallintoa vastaan. Olee Starstone ja ryhmä käsky 66:sta selvinneitä jedejä Roan Shryne rinnallaan yrittivät panna jedineuvoston uudelleen alulle, mutta epäonnistuivat. Ryhmä lensi Kashyyykille katsomaan selvisikö yksikään jedi siellä, mutta Imperiumi aloitti planeetan massiivisen valtauksen juuri tuolloin ja jedit jäivät ansaan. Darth Vader tappoi Shrynen ja loput jedeistä. Heidän joukossaan ollut wookiee nimeltään Chewbacca lensi kaupunkiin etsimään perhettään.

Samoihin aikoihin jediritari Ferus Olin aiheutti toveriensa kanssa suurta vahinkoa Imperiumin hallitsemilla planeetoilla, minkä lisäksi ryhmä suoritti murtautumisen tuhottuun jeditemppeliin Coruscantilla sekä Imperiumin vartion ja aseammuskeskuksen tuhoamisen Naboolla. Myös Kesselillä jedien ryhmä, johon kuuluivat muun muassa mestari Tsui Choi ja jediritari Bultar Swan suunnittelivat juonen, jossa Darth Vader houkuteltaisiin ansaan ja tapettaisiin. Erityisen huonon taktiikan ja suunnittelun takia kaikki jedeistä menettivät henkensä. Jedit onnistuivat väijytyksessä ainoastaan vanhingoittamaan Vaderin pukua.

Anti-sith -salaliitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1 eYt itse keisari Palpatine ja Darth Vader olivat anti-sith -salaliiton kohteina, jonka juurina toimivat petolliset keisarilliset upseerit kuten suurmoffi Trachta. Trachtan mielestä sithit olivat typeriä ja vanhahtavia ja uskoi ettei kahden miehen kultti tee hyvää Imperiumin hallinnolle.

Upseerit päättivät käyttää toisenlaista vain heille lojaalia iskusotilassarjaa sithlordien tuhoamiseen. Heidän juonensa kuitenkin epäonnistui osittain salaliittolaisten sisäisestä taistelusta.

Vastarinta keisarillista valtaa vastaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuule, en voi tulla mukaan. Minulla on töitä. Ei sillä että pitäisin Imperiumista, vihaan sitä! Mutta tällä hetkellä en voi tehdä sille mitään. Siihen on paljon matkaa.
Luke Skywalker Obi-Wan Kenobille[lähde]
Denn Wessex, Wilhuff Tarkin ja Marcellin Wessel olivat ensimmäisiä Imperiumin moffeja.

Kun Imperiumin ja keisarin tyranninen diktatuuri kävi selväksi kansalle, kolme vaikutusvaltaisinta senaattoriaBail Organa, Garm Bel Iblis ja Mon Mothma — tapasi salaa ja allekirjoitti Corellian sopimuksen. Se muodosti virallisesti Tasavallan palauttajien liiton, jota kansanomaisesti kutsuttiin useimmiten pelkäksi Kapinaliitoksi.

Vaikka tilanne vaikuttikin Imperiumin kannalta epäedulliselta, se antoi Palpatinelle mahdollisuuden soveltaa Tarkinin doktriinia, aatetta, joka perustui pelolla hallitsemiseen vallan kautta itse vallan sijaan. Hieman ennen Yavinin taistelua Palpatine julisti galaksiin hätätilan ja hajotti lopullisesti Imperiumin senaatin. Tämän myötä kaikki demokratiaan ja Tasavaltaan viittaava saatiin lopullisesti eliminoitua.

Doktriinin vallan vakiinnuttamisen tärkeimpiä välineitä oli Kuolemantähti I, kuun kokoinen avaruusasema, jolla oli tarpeeksi tulivoimaa planeetan tuhoamiseen yhdellä superlaserlaukauksella. Vaikka monet planeetat aktivoivat erilaisia suojakenttiä, jotka kykenivät pitämään loitolla mitkä tahansa avaruusalushyökkäykset ja -pommitukset, kukaan tai mikään ei pystynyt torjumaan mahtavan aseen superlaseria. Kuolemantähti tuhoutui kuitenkin Yavinin taistelussa, joka oli ensimmäinen kunnollinen voitto Kapinaliitolle.

Kapinaliitto oli pääasiassa sissiarmeija joka omistettiin Galaktisen Imperiumin tuhoamiseen sekä Galaktisen Tasavallan palauttamiseen. Tämä päämäärä saavutettiin nimellisesti (mutta merkittävästi) Endorin taistelussa, jossa itse keisari Palpatine ja Darth Vader saivat surmansa, Kuolemantähti II tuhottiin ja Imperiumin joukot kärsivät kirvelevän tappion.

Hajoamisen ja sotalordien aikakausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Imperiumi oli kuitenkin liian laaja tuhottavaksi yhdellä iskulla; seuraavan vuosikymmenen kapinalliset, jotka pian nimettiin Vapaiden planeettojen liitoksi ja myöhemmin Uudeksi tasavallaksi, taistelivat vapauttaakseen galaksin entisiltä keisarillisilta, jotka pitivät itseään itsenäisinä sotalordeina kuten myös keisarillisina lojalisteina, kuten esimerkiksi Mitth'raw'nuruodo ja Ysanne Isard.

Jopa ennen keisari Palpatinen kuolemaa vuonna 4 jYt Imperiumin vakaan ja lojaalin sotilasvallan sisäinen heikkeneminen alkoi näyttäytyä. Ensimmäinen yritys kaapata valta oli moffi Kalastin, jota seurasi vakavampi tilanne, johon otti osaa myös vapaasti kenelle tahansa aseita myyvä amiraali Harkov ja huipentui viimein Imperiumin enemmistön taistelemiseen suuramiraali Demetrius Zaarinin kanssa. Tilanteesta tuli vakava kun Zaarin yritti kaapata vallan keisari Palpatinelta onnistuen käsittämättömästi kaappaamaan sithlordin ryöstämällä tämän lippulaivaltaan juonella, jonka lopulta eliminoi amiraali Thrawnin.

Välittömästi Imperiumin Endorin taistelun tappion jälkeen suurvisiiri Sate Pestage otti hallintaansa koko Imperiumin. Häneltä kuitenkin puutui karismaa, Voiman antamat kyvyt ja kammottava läsnäolovaikutus, joka oli sekä Darth Vaderilla että keisari Palpatinella, joita he käyttivät Imperiumin yhtenä kappaleena pitämiseen. Amiraali Harssk oli ensimmäinen keisarillinen, joka julisti itsensä sotalordiksi ja asetteli oman mini-imperiuminsa, mutta hän ei ollut viimeinen. Muihin kuului amiraali Teradoc, amiraali Zsinj ja kenraali Delvardus.

Sate Pestage onnistui pitämään valtaistuinta itsellään vain puoli vuotta kunnes kolmen puhujalavan muodostama hallintoneuvosto suisti hänet vallasta. Tämä hallintoneuvosto toimi silti Imperiumin tiedustelupalvelun johtajan, Ysanne Isardin manipulaation alaisena ja keisarilliset hallintoneuvoston johtajat kokivat brutaalisen lopun Isardin teloittaessa heidät.

Sate Pestagen jälkeen hallintoon astui hetkeksi Paltr Carvin, keisarillinen kenraali, joka oli osana hallintoneuvostoa. Isard hoiteli hänetkin tieltään ja hänen kieltäydyttyä palvella Isardia hänet pistettiin Lusankyan vankilaan.

Ysanne Isard onnistui pitämään Imperiumin yhdessä ja torjumaan aggressiivisia sotalordeja kuten Tricolousin ja feikki-Kadannin, joka myös otti itselleen valtaistuimen lähes kaksi vuotta ennen kuin menetti Imperiumin keskuksen. Kun Ysanne Isard alkoi menettää otettaan Imperiumista, hän pisti tiedemiehensä tuottamaan biologisen viruksen, joka kohdistui vain muukalaislajien edustajiin, jotka hän myöhemmin päästi vapaiksi Coruscantiin. Joten kun Coruscant joutui kapinallisten hyökkäyksen kohteeksi, Konnalentueen johtamana he käyttivät Isardin levittämää sairautta, joka aiheutti kaaosta alkavaan hallitukseen. Coruscantin menetettyään Imperiumin menetti hajosi enemmän ja enemmän, joten sotalordi Zsinj nähtiin suurimpana yksittäisenä keisarillisena uhkana galaksissa. Isard onnistui välttämään kuolemaa ja pakeni omaan pieneen valtakuntaansa.

Imperiumin jäänteet löysivät itsensä nyt ensimmäistä kertaa samalta puolelta Uuden tasavallan kanssa. Kumpikin hallitus piti sotalordi Zsinjiä suurimpana uhkanaan. Zsinj joutui kummankin hallituksen painostuksen alle mutta vasta kun keisarillinen amiraali Teren Rogriss liittoutui Uuden tasavallan kenraali Solon kanssa he saivat tapettua Zsinjin.

Tilapäinen liitto oli nyt ohi ja Imperiumin jäänteiden ja Uuden tasavallan välille puhkesi uusi taistelu edesmenneen Zsinjin entisen piirin palasten päällä. Uusi tasavalta kuitenkin heikensi Imperiumia isku iskulta voittaen suurimman osan kohtaamisista ja myöhemmin alistaen Imperiumin karkottamalla sen ulos hirviömäisiä aluksia valmistavalta Kuatilta.

Imperiumin ylösnousu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Imperiumi pysyi hävinneenä ja lyötynä kunnes suuramiraali Thrawn palasi, sotilasnero sekä ainoa ei-ihminen, joka pääsi Imperiumin laivaston korkeaan arvoon ja oli viimeinen jäljelläoleva suuramiraali. Suuramiraali Thrawnin kampanja valtasi takaisin miltei puolet galaksista Imperiumin nimissä, vaikka se tulikin loppuun kun Thrawn joutui oman henkivartijansa murhaamaksi. Kapteeni Gilad Pellaeon, Thrawnin toinen komentaja tiesi suuramiraalin rajoitukset ja määräsi perääntymisen.

Uusi tasavalta käytti välittömästi hyväkseen Imperiumin voimatyhjiön antaman edun ja toimi leikatakseen tulevaisuuden keisarilliset uhat heidän liittolaisiltaan jäljellejääneiden sotalordien muodossa. Käyttäen takaa-ajavien keisarillisten, jotka olivat syyllistyneet moniin rikoksiin, tekosyitä Uusi tasavalta alkoi työntöliikkeensä prinssi-amiraali Delak Krenneliä vastaan. Huolimatta Krennelin liittolaisesta Ysanne Isardin kloonista ja todellisen Isardin koneistossa (jolla hänen tarkoitus oli varastaa takaisin oma supertähtituhoajansa) Uusi tasavalta saavutti voiton ja alkoi painostaa etuaan yhä enemmän jättäen Keskusmaailmat minimaaliselle suojaukselle.

Vuonna 10 jYt monet keisarilliset sotalordit sen, missä suuramiraali Thrawn oli tuoreesti onnistunut niin pienillä voimilla niin pienessä ajassa, rohkaisemana suostuivat organisoimaan hyökkäystä galaksin ytimeen Keisarillisen hallintoneuvoston alaisina. Uuden tasavallan joukot eivät pärjänneet taas kerran ylivoimaisen Imperiumin sotilaalliselle mahtavuudelle ja sekä lyhyen että päättäväisen yrityksen jälkeen Imperiumi sai uudestaan haltuunsa Imperiumin keskuksen Coruscantin neljännessä taistelussa.

Kuitenkin Coruscantin takaisinvaltauksen jälkeen Keisarillinen hallintoneuvosto päätti, että oli aika äänestää uusi galaktinen keisari. Vaihtelevat amiraalit, kenraalit ja moffit eivät olleet samaa mieltä ja pian Coruscantissa puhkesi aseellinen konflikti useiden keisarillisten tekijöiden välille. Se vaati useiden planeettojen haaskausta ja päättyi vain useita kuukausia Coruscantin uudelleenvaltauksen jälkeen.

Palpatinen paluu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palpatinen uudelleensynty.

Kun näytti siltä ettei Imperiumi enää koskaan palaisi, nuo toivot menetettiin ja kun Uusi tasavalta oli hyvin lähellä voittoa, joku nimitti itsensä keisariksi. Mutta tämä ei ollutkaan uusi keisari; Imperiumin perustaja, keisari Palpatine oli palannut. Hänen henkensä palasi Byssin kautta ja uudessa tuoreessa klooniruumiissaan hän jatkoi Imperiuminsa uudelleenrakentamista ja näin kuuden vuoden päästä oli viimein saavuttanut voimakkuuden, joka haastoi jälleen Uuden tasavallan. Vaikka suurin osa korkealle arvoasteikossa päässeistä ja tavallisista sotilaista palasivat uskollisina vanhan keisarin palvelukseen, harva sotalordeista palasi, koska suurin osa lähti pakoon henkensä edestä. Palpatine yhdisti uudelleen hajonneen Imperiumin monet sotalordit ja monet uskolliset joukot yhdeksi liitetyksi joukoksi ottaen tukikohdakseen Byssin syvässä ytimessä. Uusi tasavalta kohtasi ylivoimaiset joukot mukaanlukien useita superaseita (kuten planeetantuhoajat ja galaksitykin) ja joutuivat perääntymään. Imperiumin uudelleennousu loppui uudelleensyntyneen keisarin lopulliseen kuolemaan Onderonin taistelussa vuonna 11 jYt jediritari Luke Skywalkerin urotekojen ansiosta.

Uudellenorganisointi Imperiumin jäänteiksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koko galaksin etulinja nyt. Meillä ei ole käynnissä täyttä sotaa, vaan me iskemme Uuden tasavallan kimppuun millä tahansa mitä meillä on.
―Keisarillinen upseeri Cairnin installaatiossa.[lähde]
Gilad Pellaeon, Imperiumin vanha mies.

Palpatinen johtavan kampanjan romahduksen jälkeen Imperiumi vajosi taas kerran kaaokseen ja epätoivoon. Korkea-arvoiset viralliset henkilöt ja asevoimien komentajat keräsivät omat joukkonsa ja perääntyivät galaksin ytimeen perustaen omat maa-alueensa, joilla he sitten taistelivat keskenään siitä, mitä heillä oli jäljellä. Nämä sotalordit olivat itseasborboituneita yli minkä tahansa he olivat nähneet Endorin taistelun jälkeisinä vuosina ja kukin komentaja haaskasi kallisarvoisia resursseja edistääkseen omia yksilöllisia asemiaan. Keisarillinen hallintoneuvosto yritti edustaa jonkinlaista johtajuutta Imperiumille, tai mitä siitä oli jäljellä, mutta koko neuvoston syrjäytti Xandel Carivus, joka julisti itsensä nyt keisariksi.

Carivusin hallintokausi kesti muutamia tunteja kun paroni D'Asta, Kir Kanos ja Uuden tasavallan Executor-luokan tähtidreadnought Lusankya (joka kuului ennemmin Ysanne Isardille) ilmaantui Ord Cantrellille. Kanos teloitti Carivusin ja jälkeenpäin D'Astas vetäytyi Imperiumista kun Uuden tasavallan joukot saivat haltuunsa suurimman osan ellei kaikkia vangituista neuvoksista.

Vaikka keisarilliset upseerit ja ylläpitäjät olivat yhä ainoa tehokas auktoriteettilähde suurilla alueilla sekä galaksin ytimessä että Ulkokehän alueilla, heillä ei ollut yhtenäistä auktoriteettiä ja uudelleenvoimistunut Uusi tasavalta oli seurauksien johdosta kykenevä väittämään, että Imperiumi oli liian heikko pysyäkseen valtiona.

Silti Imperiumin tappio ei kestänyt kauan. Pian jälkeenpäin amiraali Natasi Daala kokosi kolmetoista sotilaallisesti voimakkainta sotalordia yhteen ja teloitti heidät tuoden heidän aseelliset voimat yhden ja ainoan Imperiumin lipun alle. Tämä uusi Imperiumi, jota yleensä kutsutaan Imperiumin jäänteiksi kohtasi pian ensimmäisen häviönsä ja Daala käänsi sen ohjat Gilad Pellaeonille.

Seurauksena tapahtuneen vuoden aikana jäänteet kokivat vielä useita tappioita pakottaen Imperiumin jäänteet kahdeksaksi takapajulasektoriksi Ulkokehän alueille. Pellaeon tajusi ettei kunniallinen voitto Uutta tasavaltaa vastaan ollut mahdollinen, joten hän ehdotti Uudelle tasavallalle rauhansopimusta. Hän esitti asiansa ensin Keisarilliselle moffineuvostolle, valikoiduille keisarillisen laivaston upseereille ja muille merkittäville henkilöille, jotka suurimmalta osaltaan vastahakoisesti myönsivät Pellaeonin olevan oikeassa. Sopimuksen allekirjoitti tietysti itse Pellaeon ja Uuden tasavallan valtionpäällikkö Ponc Gavrisom vuonna 19 jYt Bastionilla, jonka jälkeen Jäänteet asettuivat vakauden ja rauhan kaudelle, joka päättyi vasta Yuuzhan vongien sodan alussa. Siinä Imperiumin jäänteet liittyivät Uuden tasavallan ja sen seuraajahallituksen, Vapaiden liittojen galaktisen allianssin kanssa koko galaksin uhkaa yuuzhan vongeja vastaan.

Paluu valtaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuden Galaktisen Imperiumin viimeinen keisari ennen sen hajoamista.

Vuosien 40 jYt ja 130 jYt välillä Imperiumin jäänteet alkoivat hankkia enemmän ja enemmän valtaa galaksisa. Tähän aikaan Galaktinen allianssi aloitti Ossus projektin, yuuzhan vongien teknologiaa käyttämällä tehty luonnollistamisprojekti. Koska alkuvaikutukset olivat hämmästyttävät, suunnitelmaa sabotoitiin pian aiheuttaen kivuliaita kasvuja planeettojen syntyperäisten ihoilla.

Tästä vihaisena Imperiumin jäänteet herättivät Anaxesin sopimuksen ja lähtivät sotaan Liittoa vastaan. Jäänteet saivat aikanaan haltuunsa Coruscantin ja loput galaksista muodostuen taas Galaktiseksi Imperiumiksi. Tähän aikaan Imperiumia johti Felien dynastian keisarit. 130 jYt sithlordi Darth Krayt otti Imperiumin, jonka tuonaikainen johtaja Roan Fel antoi jedeille mahdollisuuden liittyä Imperiumiin haltuunsa syrjäyttäen sekä Felin että jedit taas kerran.

Hallitus ja politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niin, hän sanoo Imperiumin olevan surkeinta mitä galaksille on ikinä tapahtunut. Tuhoamalla kaiken demokratian, alistamalla kansoja, tuhoamalla kokonaisia populaatioita. Hän luulee että liityn pahiksiin.
Biggs Darklighter Luke Skywalkerille[lähde]

Imperiumin absoluuttista valtaa käytti itse keisari Palpatine, Sate Pestage suurvisiirinään, ja Darth Vader laivaston ylikomentajansa sekä armeijan toimeenpanijana. Imperiumin hallinto oli totalitaarinen. Pienetkin Imperiumin vastaiset puheet johtivat ankaraan rangaistukseen.

Imperiumin määrää hallinnon. Sinun kaltaisesi pilaavat sen.
Sarkli[lähde]

Galaktisen Imperiumin hallinto oli vahvempaa kuin Galaktisen Tasavallan. Tähtijärjestelmät koottiin sektoreihin ja ne taas ylisektoreihin. Nämä ylisektorit olivat kuvernöörien, eli moffien tai suurmoffien hallinnassa. Moffit pitivät valtaa galaksin alueilla ja vastasivat vain itse keisarille. Tämä oli erilainen järjestelmä kuin Tasavallalla, joka asetti senaattorit edustamaan sektoreitaan. Imperiumin planeetoille ei annettu sananvaltaa hallituksessa, ja ne pidettiin hallussa pelon voimalla.

Toiminnallinen osasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palpatine oli ylin keisari ja Imperiumin sisäinen hallintorengas koostui neuvonantajien ryhmästä joka juoksutti Imperiumin toimia päivä päivältä keisarin tahdon mukaan. Todellinen valta keisarin ja neuvonantajiensa välillä oli suurmoffien (kuten Wilhuff Tarkin) sekä alueellisien kuvernöörien käsissä, jotka johtivat alueitaan suorassa hallinnossa.

Todellista valtaa tuki valtioterrorismin käyttö Tarkinin doktriinin muodossa. Doktriini nimettiin itse suurmoffin mukaan. Doktriini uhkasi kansaa voiman avulla rauhanomaisen hallinnan sijaan; Ghormanin verilöyly oli esimerkki. Tarkinin doktriinin oikeudellistaminen oli erityisen kallista ja sen mukaan tulisi hallita miljardeilla sotilailla, jotka levittivät kauhua. Imperiumin armeija noudatti Doktriinin määräystä ja piti kansan pelon vallassa. Armeijaan kuului Imperiumin iskujoukot sekä valtava laivasto, johon kuului sotalaivoja ja tähtituhoajajoukkoja sekä All Terrain -linjan talsijoita, jotka kaikki kylvivät kauhua pitkin galaksia ja kaikkiin vastustajiin. Tämän käytännön viimeisteli Kuolemantähti I.

Laillinen osasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Imperiumin hallintokaava.

Galaktisen Imperiumin valtaannousun jälkeen Galaktinen senaatti muutettiin Imperiumin senaatiksi. Toisin kuin Tasavallan senaatti, joka piti sekä laillista että toiminnallista valtaa, Imperiumin senaatti sai hallita vain laillista valtaa (suurin osa Galaktisen senaatin vallasta oli nyt keisarin vallan alla) senaatin perustuslain mukaisesti. Senaatilla oli oikeus antaa vihjeitä keisarille tai työskennellä Imperiumin budjetin kanssa. Kuitenkin keisari kykeni sekä esittelemään että estämään senaatin päätöksiä ja kutsui sen koolle että päätti senaatin kokouksen milloin halusi. Näin ollen senaatti oli lähes voimaton keisarin edessä. Senaatti kuitenkin hajotettiin keisari Palpatinen toimesta hänen poistaessa viimeiset rajat tämän itsensä ja täydellisen vallan väliltä.

Suurmoffien keskuskomitea, Sisäinen hallintoneuvosto sekä Moffineuvosto syrjäyttivät senaatin vallasta. Nämä neuvostot koostuivat lähes kokonaan moffeista.

Oikeudellinen osasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska Galaktisen Imperiumin alaisuudessa hallituksen valta keskitettiin toiminnalliselle osiolle, oli todennäköistä että korkein oikeus ja muut alueelliset oikeudet hajotettiin kukin aikanaan. Tämä tapahtui oletettavasti ennen senaatin hajottamista vuonna 0 eYt. Siksi keisarillista rikollisoikeusjärjestelmää johti oikeuden prokuraattori. Oikeuden prokuraattorin tehtävänä oli tuomita poliittisia vankeja ja ylläpitää sääntöjä kokonaisilla planeetoilla.

Muut keisarilliset organisaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vahvistaakseen valta-asemaansa keisari Palpatine loi useita keisarillisia organisaatioita hänelle lojaaleiksi. Näihin organisaatioihin kuuluivat muun muassa COMPNOR, Imperiumin turvallisuusvirasto sekä Pimeän puolen kannattajat. Palpatinella oli myös keisarin kädet, erikoismurhaajien joukko jotka salasivat hänen asiansa. Yksi huomattavin keisarin käsi oli Mara Jade.

Palpatine antoi näiden organisaatioiden ja niiden johtajien rakentaa tukikohtia omillaan. Palpatine kannusti yleensä näitä järjestelmiä ja antoi niille usein rajoitettuja tehtäviä. Tämä teki Imperiumin ylläpidosta tehottomampaa, mutta vahvisti Palpatinen asemaa sillä hän pysyi kaiken poliittisen vallan lähteenä koko Imperiumissa.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keisarilla on hyvin harvoin vain yksi kappale tuotoslinjasta.
Qwi Xux[lähde]

Galaktisella Imperiumilla oli hyvin tiukka ja monipuolinen talous. Kloonisotien jälkeen Imperiumi aloitti galaksissa talouden suurentamisen ja vakauttamisen prosessin. Koska Imperiumin aikakaudella nähtiin suuria nousuja valtion hallitsemisessa ja talouden keskityksessä, sillä oli pieni vaikutus galaksin talouteen kuten nähtiin virtuaalisessa ei-olemassaolevassa inflaatiossa.

Imperiumin tekemä Kauppaliiton Imperialisointi loi salakuljettajien täyttämän tyhjiön, jotta voitaisiin luvata Imperiumin kontrolleiden luomia kuljetusmaksuja. Salakuljettajat toimivat Imperiumin aikakaudella itsenäisinä toimijoina tai suurempien organisaatioiden osana, kuten Jorj Car'das Quelev Tapper, Talon Karrde tai Booster Terrik.

Imperiumin romahdettua Endorin taistelun myötä monet erilaiset rahayksiköt tulivat voimaan ja vaihtokauppa-arvot aaltoilivat villisti. Tuohon aikaan krediittejä tuki Muunilistin planeetan suunnaton vauraus.

Yhteiskunta ja kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galaktisen Imperiumin kulttuuri oli askeettista ja minimalistista. Näitä askeettisuuksia edistettiin ympäri galaksia ohjelmakoalition, COMPNORin toimesta.

Taide ja media[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galaktisessa Imperiumissa taiteen ja median rooli oli pääosin opettavainen: kulttuurillinen ilmaisu edisti uuden järjestyksen ideologiaa. Imperiumin lyhyen olemassaolon aikana se ei ollut erityisen brutaali taiteellisen kulttuurin painostamisessa, koska se oli pääosin kiinnostunut vain aseellisesta ylivoimasta ja poliittisesta hallinnasta. Uuden järjestyksen painostukset jättivät kuitenkin merkkinsä Imperiumin aikakauden taiteeseen.

Holodraama oli toinen tie politiikkaan. Eräs holodraama, Win or Die ilmaisi erään pojan sankaruutta. Ohjelmassa poika tuki kiihkeästi uutta järjestystä huolimatta vanhempiensa vastustuksesta. Keisarillinen holovisio, voimakas uutis-ja viihdekanava oli Imperiumin tehokkain propagandaväline.

Imperiumin virallinen urheilulaji oli Wegsphere, COPMNORin kehittämä peli, jota voitiin pitää yhtenä suurimmista onnistumisista.

Uskonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galaktisen Imperiumin ajalla anti-jedismi oli hallituksen käytäntö, joka tarkoitti että ihmisiltä yritettiin karistaa usko Voimaan. Pelkät jedit eivät kärsineet tästä. Kaikki Voimalle herkät otettiin kohteiksi. Huolimatta uuden järjestyksen anti-jedismin perustamisesta monet Imperiumin hallinnossa olivat tietoisia itse keisari Palpatinen ja Darth Vaderin olevan Voimalle herkkiä. Vain hyvin harva tiesi heidän olevan sithlordeja.

Ksenofobia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Imperiumin Uusi järjestys nosti ihmiset ylivoimaisesti "parhaaksi" lajiksi ja joitakin humanoideja, mutta muut muukalaislajit kuten mon calamarit, wookieet ja lurrialaiset alistettiin orjuuteen. Orjuuden vastaiset lait kumottiin ja muukalaisilta poistettiin ihmisten kohdalla pysyvät oikeudet. Tuloksena suurin osa hallituksen virkoihin päässeistä henkilöistä olivat ihmisiä ja vain hyvin harvat poikkeukset, kuten suuramiraali Thrawn, pääsivät korkealle Imperiumin asevoimien arvoasteikossa. Imperiumin asevoimissa ja hallituksissa nähtiin myös suuri miespuolisten ihmisten ylivoima. Kun tämä yhdistettiin muukalaissyrjintään, Imperiumilla kerrottiin usein olevan "ei-ihmiskäytäntöjä". Tämän miespuolisten ylivoiman poikkeuksia olivat Ysanne Isard, amiraali Natasi Daala, Juno Eclipse sekä Tessala Corvae. Jotkut kiistelivät Imperiumin olevan kyseenalaistamatta ksenofobinen, mutta oli myös olemassa spekulointia siitä, että itse keisarikin oli ksenofobinen. Jotkut oikeastaan uskoivat, että Imperiumin pääneuvostomiehet ja neuvonantajat, jotka täyttivät Palpatinen neuvostot ja hoitivat päivittäisiä perusasioita, olivat ksenofobisia ja pitivät omalta osaltaan yllä ihmisten korkeaa kulttuuria.

Asevoimat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pysähdy! Tunnista itsesi, Imperiumin nimessä!
Tiedustelusotilas Luke Skywalkerille[lähde]
Imperiumin värväysjuliste.

Imperiumin asevoimat oli Galaktisen Imperiumin aseellinen osasto. Se hoiti Imperiumin sotilaalliset operaatiot pitkin galaksia, kuten myös piti yllä järjestystä ja keisarin tahdon noudattamista Imperiumin jäsenmaailmoilla, kuvernöörikunnilla, siirtokunnilla ja protektoraateilla. Koska Imperiumin Uusi järjestys perustui armeijan ja tuhovoiman pelkoon, Imperiumin asevoimilla oli hyvin tärkeä rooli hallituksen politiikassa. Jopa näinkin tehokkaassa armeijassa esiintyi häiriötekiöitä ja kireys Coruscantin hallituksen ja suurien laivueiden amiraalien välillä oli ongelma tällä aikakaudella, joten tarvittiin Imperiumin turvallisuusvirasto, joka asensi poliittisia upseereita asevoimien joka kolkkaan uskollisuudentakaajiksi.

Imperiumin varhaisina vuosina suurin osa Imperiumin iskujoukoista olivat Kloonisotien aikana tehtyjä klooneja. Kuitenkin Imperiumin ajan "keskiosilla" suurin osa sotilaista oli värvättyjä ihmisiä, sillä armeijan kloonattujen sotilaiden varaan perustaminen osoittautui vaaratekijäksi kapinalliskloonien ylösnousun perusteella. Tämä oli luultavasti hintoja alentava ja aikaa säästävä menetelmä, sillä kloonien kasvatukset vaativat rahaa ja aikaa. Värvättyjä ihmisiä koulutettiin pääosin Caridan akatemiassa ja he saivat parhaan mahdollisen Imperiumin tarjoaman koulutuksen. Suuramiraali Thrawnin hallinnon aikana iskusotilaita alettiin taas kloonata ja niitä käytettiin Imperiumin joukkojen valtaosana.

Astrografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galaktisen Imperiumin hallitsema alue äärirajoillaan sisälsi yli miljoona jäsenplaneettaa ja viisikymmentä miljoonaa siirtokuntaa, protektoraattia ja kuvernöörikuntaa ympäri galaksia ylettyen galaksin ytimestä villiin avaruuteen asti.

Imperiumin pääkaupungin alkuperäinen nimi oli Coruscant mutta se kuitenkin uudelleennimettiin Imperiumin keskukseksi Imperiumin toimesta. Tätä nimeä käytti hyvin harva hallituksen ulkopuolella ja planeetan Uuden tasavallan toimesta tapahtuneen vapautuksen myötä vanha nimi palautettiin.

Endorin taistelun jälkeen vuonna 4 jYt suuret galaksin osat irtautuivat vapaiksi Imperiumin otteesta ja 6.5 jYt Imperiumilla oli hallussaan enää 50 prosenttia parhaiden aikojensa alueista. Imperiumin sotalordit käsittivät suurimman osan menetetystä alueesta ja Uusi tasavalta oli vasta alkutaipaleellaan. Coruscantin menetyksen myötä sotalordi Zsinj hallitsi yksin kolmasosaa Imperiumin edellisistä alueista.

Vuonna 9 jYt Imperiumi oli nostanut valtansa ulottumaan galaksin neljäsosaan, jolloin sota eteni suuramiraali Thrawnin alaisuudessa. Chiss-suuramiraalin alaisuudessa Imperiumin hallitsema alue lähes kaksinkertaistui alle vuodessa, jolloin Uusi tasavalta lähes tuhottiin.[1] Thrawnin kuoltua Imperiumilla oli vain vähän aikaa ottaa haltuunsa nämä alueet ja menetti niistä monet nousevalle Uudelle tasavallalle.

Operaatio varjokäden aikana uudelleensyntynyt keisari liittyi sotalordeihin ja sotajoukkoihin ja valloittivat helposti puolet galaksista. Keisarin viimeisen kuoleman jälkeen Uusi tasavalta otti uudelleen haltuunsa menettämänsä alueet yllättävällä vauhdilla ja jäljellejääneet keisarilliset joukot perääntyivät galaksin ytimeen. Amiraali Daalan liittämisen ja Imperiumin jäänteiden perustamisen jälkeen keisarillinen laivue otti haltuunsa Pentastar Alignmentin, tien sotalordin läänikuntaan. Tämän jälkeen jäänteet alkoivat työntää Tasavaltaa keskusmaailmoihin päin. Myöhemmin Daala johti toista hyökkäystä keskusmaailmoihin itse galaksin ytimestä käsin. Aikanaan amiraali Gilad Pellaeonin aikana Imperiumi piti hallussaan kahdeksaa heikompaa sektoria vuonna 19 jYt. Samana vuonna kirjoitettiin rauhansopimus, joka lopetti sodan ja Uusi tasavalta, joka oli syrjäyttänyt Imperiumin vallasta, hyväksyi jäänteiden rajat.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian mediatiedostoja tämän artikkelin aiheesta:
[[:Luokka:{{{ääniluokka}}}|Ääni]] · Sitaatit

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]