Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Vanhan Tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi uuden jediritarikunnan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi perinnön aikakaudella.

Superase

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 18. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Luulenpa, että kaikki olemme sitä mieltä, että planeetantuhoteknologia on haaskausta, näin lievästi sanottuna.
Garonnin[lähde]
Kuolemantähdet olivat Imperiumin superaseita.

Superase oli ase, joka yleensä kykeni tehollaan tuhoamaan yhdellä laukauksella kokonaisia planeettoja ja tähtijärjestelmiä. Tunnetuimmat superaseet olivat luultavasti Kuolemantähdet.

Galaktisen Imperiumin superaseita inspiroi Tarkinin doktriinin: "hallitse vallan pelon kautta itse vallan sijaan". Imperiumin superaseisiin kuului Kuolemantähti I ja II, planeetantuhoajat, aurinkomoukari sekä galaksitykki muiden samantapaisten joukossa.

Imperiumilla oli superasearsenaali, mutta muitakin superaseita luotiin muilla galaksin historian aikakausilla, kuten Massavarjogeneraattori mandalorialaissotien aikana. Planeettoja tuhoavia aseita rakennettiin myös muukalaislajien konepajoilla, kuten muinaiset keskuspisteaseman luojat ja toisesta galaksista tulevat yuuzhan vongit, vaikka heidän tehokas vongmuodostusteknologia kuului oikeastaan bioaseiden joukkoon. Toinen kuuluisa esimerkki oli Tähtiahjo, jonka rakensi ennen Tasavaltaa -aikakaudella muinaiset rakatat.

Ulic Qel-Droman aikakaudella sithien oli rakennettava superase, joka tunnettiin Dark Reaperina. Ajatuspommi oli suunniteltu tappamaan kaikki elolliset olennot määrätyn kokoisella alueella sen ympärillä. Sitä käytettiin Ruusanin seitsemännessä taistelussa lordi Hothia ja Valon armeijaa vastaan.

Superaseet yleensä suunnitteli ja valmisti vankat hallitukset, koska paljon pienemmät organisaatiot ja muut tekijät eivät kyenneet hankkimaan tarvittuja materiaalimääriä ja teknologiaa, joita sen rakentaminen vaati. Kuitenkin galaksin historian tietyissä pisteissä superaseita otti käyttöön vaikutusvaltaiset rikollisherrat. Sise Fromm otti käyttöön Trigon Onen ja Bevel Lemelisk suunnitteli Tuhonmiekan Hutt Durgalle.

On huomattavaa, että suuret lippulaivat kuten Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation Providence-luokan kuljetusalukset/tuhoojat, Imperiumin Imperial-luokan tähtituhoajat ja jopa muinaiset alukset kuten Interdictor-luokan risteilijät kykenivät tekemään kokonaisia planeettoja elottomiksi, mutteivät kyenneet täysin tuhoamaan niitä. Toisin kuin superaseiden käyttö, tämä vaati yleensä pitkään jatkuvaa pommitusta, yhdistetyn hyökkäyksen alusten laivastosta, planetaaristen suojakenttien sammuttamisen tai joitakin näistä yksittäisenä.

Galaktisen Imperiumin myöhempinä vuosina sitä kritisoitiin sen liian suurilukuisesta tehottomien superaseiden käyttömäärästä. Han Solo keskusteli kerran siitä miten voimissaan oleva Galaktinen Imperiumi olisi reagoinut yuuzhan vongien invaasioon.[1]

Mitä Imperiumi olisi tehnyt olisi tietenkin superkolossaalisen yuuzhan vong -tappajan rakentaminen. He olisivat kutsuneet sitä Nova Colossukseksi…galaksintuhooja tai Palpatinen sierain tai joksikin noiden tapaiseksi… Ja tietätkö mitä olisi tapahtunut? Se ei olisi toiminut. He olisivat unohtaneet siirtää paikoilleen metallilevyn jättäen luukun auki pääreaktoriin, tai jokin muu virhe ja nopea vihollispilotti olisi pudottanut sinne pommin ja räjäyttänyt koko höskän ilmaan. Noin Imperiumi olisi tehnyt.
Han Solo Vana Dorjalle.[lähde]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]