Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.

Yuuzhan vongit

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 19. toukokuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
YuuzhanVong NEGAS.jpg
Yuuzhan vongit
Fyysiset ominaisuudet
Keskimääräinen pituus

1.8—1.9 metriä[1]

Ihon väri

Harmahtava, purppura, sinertävä

Hiusten väri

Mustat

Erikoisuudet

Silmämunat, musta veri, kaltevat otsat, Voiman ulkopuolella oleva laji

Keskimääräinen elinikä

2-3 kertaa ihmisen elinikä[2]

Sosiokulttuuriset tiedot
Kotiplaneetta

Yuuzhan'tar

Kieli

Yuuzhan vongien kieli[1]

Yuuzhan vongit ("Yun-Yuuzhanin lapset" heidän kielellään), joita myös kutsuttiin valituksi roduksi, olivat älykäs galaksin ulkopuolinen laji, jonka jäsenet muodostivat huomattavan suuren uhan koko galaksille. He tuhosivat lopulta Uuden tasavallan ja tappoivat lähes 365 triljoonaa galaksin asukasta.

Yuuzhan vongit ja heidän chazrach -orjansa kuuluivat harvojen muukalaislajien joukkoon, joiden tiedettiin tulevan galaksin ulkopuolelta (muita galaksin ulkopuolisia olivat muun muassa kwat, silentumit ja adominorit). Yuuzhan vongit muistuttivat ulkomuodoiltaan ihmisiä, vaikka he olivat keskivertoa ihmistä pidempiä ja painavampia ja heillä oli vähemmän hiuksia. Yuuzhan vongit olivat uskonnollisia fanaatikoita, jotka pitivät mekaanista teknologiaa jumaltensa häpeänä. Heidän teknologiset välineensä ja aluksensa rakennettiin geneettisesti ja täysin orgaanisesti. Lisäksi yuuzhan vongit arvostivat suuresti kipua ja tuskaa masokismiin asti ja paransivat ahkerasti fyysisiä kykyjään orgaanisten elinsiirtojen avulla. Heidän käyttämänsä elinsiirto oli statussymboli yuuzhan vongien yhteiskunnassa.

Yuuzhan vongit olivat immuuneja Voimalle, joka oli yksi heidän huomattavimmista kyvyistä, eikä heitä voinut sen kautta aistia. Voimaa voitiin käyttää vongien vahingoittamiseen kuitenkin epäsuoralla tavalla, esimerkiksi heittämällä esineitä näiden päälle. Tämä kyky hämäsi jedejä, jotka ensimmäisinä kohtasivat yuuzhan vongeja. Vongien kaikki elämänmuodot olivat Voimalle herkkiä tavalla tai toisella.

Biologia ja ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isäni kohtasi yhden. Yuuzhan vong oli pitkä, lihaksikas ja ihmismäinen, mutta hänen kasvonsa ja kehonsa olivat karmivan arpiset ja muotopuoliset. Hänellä ei ollut hiuksia, ja hänen nenänsä oli osittain puutteellinen. Häntä oli karmivaa katsella. Isä taisteli niin kovaa kuin pystyi, mutta yuuzhan vong viipaloi hänet kahtia.
Gargikaupunkilainen.[lähde]
Tyypillinen yuuzhan vong.

Yuuzhan vongit olivat humanoidilaji—jotka johtivat jotkut aluksi uskomaan heidän olevan epämuodostunut ihmisrotu, mutta ihmisten ja yuuzhan vongien välillä oli huomattavia eroja. Esimerkiksi yuuzhan vongeilta puuttui tavallisesti munuaiset.[3] Yuuzhan vongit olivat myös paljon pidempiä ja heillä oli raskaammat kehot kuin ihmisillä, vaikka tämä saattoi olla tulos valikoivasta synnytyksestä. [4] Yuuzhan vongeilla oli myös 2-3 kertaa pidempi elinikä kuin ihmisillä.[2]

Yuuzhan vongeilla oli kullakin päässään kaltevat, melkein harjumaiset otsat. Useilla yuuzhan vongeilla nähtiin myös suipot otsat, vaikka yhtä monta nähtiin ilmankin. Nämä saattoivat johtua mahdollisesti rituaalisista mutaatioita tai geneettisiä variaatioita;ei ollut ratkaisevia todisteita siitä, että jokin muu laji olisi ollut tällainen. Yuuzhan vongeilla oli myös lyhyet tynkämäiset nenät, jonka johdosta heidän naamansa näyttivät pääkalloilta.

Yuuzhan vongeilla oli tavallisesti mustat hiukset ja ihmisiin nähden harvemmin enemmän karvoja sekä kehossa että päässä, vaikka vongeilla ne pysyivät usein paljon ihmisiä pidempään (monet yksilöt olivat myös täysin kaljuja). Yuuzhan vongien silmien alta voitiin löytää myös pienet siniset pussit ja niitä pidettiin vongien keskuudessa usein kauneuden merkkeinä.[5] Nämä silmäpussit suurenivat ja ne vaikuttivat yuuzhan vongin pahantuulisuuteen, koska lajin edustajat eivät käyttäneet ihmisten käyttämiä kasvohoitoja.[6]

Kaikkein tavallisin ihon sävy yuuzhan vongien keskuudessa oli harmaa ja toiseksi tavallisin keltainen. Toinen yksi tärkeimmistä heidän fyysisitä ominaisuuksistaan oli pikimusta veri.

Yuuzhan vongien hermostojärjestelmä oli erityisen johtava suurimmilta siksi että heidät oli luotu kärsimään kipua.[7]

Ehkäpä kaikkein huomattavin ja haastavin yuuzhan vongien ominaisuus oli se, että he olivat itse Voiman ulkopuolella. Heillä ei ollut läheisyyttä Voimaan, jolla Voimalle herkkä henkilö voisi heidät aistia eikä heihin vaikuttanut lähes mikään Voimakyky, joka suoraan heihin kohdistettiin, vaikka heitä voitiinkin vahingoittaa Voimaa käyttäen epäsuorasti: esimerkiksi telekineesillä vongia päin heitetty kivi tai katon sorruttaminen tämän päälle saattoi vahingoittaa häntä. Ainoa Voiman tekniikka, joka saattoi vaikuttaa näistä rajoituksista huolimatta oli salamointivoima.[6][2] Tämän syy kuitenkin pysyi tuntemattomissa. Se saattoi johtua siitä, että salamointivoimasta vapautunut voimaenergia loi todellista elekristä energiaa (tai salamaa), joka oli fyysisesti vahingoittava aine, joka vahingoitti heitä tavalliseen tapaan.

Jotkut jedit kehittivät itselleen vongaistin, joka toimi jotenkin yuuzhan vongien Voiman läheisyyden tapaan ja vain heidän bioteknologisten "palvelijoiden" kanssa.

Yhteiskunnan käsitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

He olivat brutaaleja, armottomia ja pysäyttämättömiä. He tappoivat ilokseen ja näyttivät täyttyneen siitä.
Gargikaupunkilainen[lähde]

Yuuzhan vongit elivät ja toimivat kastijärjestelmässä. Kastit ulottuivat yhden henkilön arvonimestä alimpaan, painostettuun työläiskastiin. Heidän taloudellisista järjestelmistä ei tiedetty paljoa, mutta se ilmeni olevan jonkinlainen suunnitelmatalous. Yuuzhan vongien poliittinen järjestelmä oli teokraattinen, jossa korkein yliherra päätti tahtonsa suoraan asemastaan Yun-Yuuzhanin äänenä.

Uuden Galaktisen Imperiumin aikana tämä kastijärjestelmä oli yhä käytössä silloin tunnetuilla sotureilla ja muotoilijoilla.

Korkein yliherra[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Korkein yliherra

Korkein kasti yuuzhan vongien yhteiskunnassa oli korkein yliherra, joka hallitsi yksinvaltiaana kaikkia kasteja.

Yuuzhan vongien galaksiin kohdistuvassa invaasiossa korkein yliherra oli Shimrra Jamaane (tai siten kaikki uskoivat, sillä hän oli todellisuudessa Onimin sukkanukke). Vain ja ainoastaan korkeimmalla yliherralla oli suora kommunikointiyhteys Yun-Yuuzhanin, yuuzhan vongien korkeimman luojajumalan kanssa.

Muotoilijakasti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Muotoilijakasti

Muotoilijat olivat tiedemiehiä, jotka johtivat yuuzhan vongien biologista teknologiaa. He rikastivat orgaanisen teknologian tuottamista. Yhdessä pappien kanssa he noudattivat salaisia rituaaleja tuotannossa ja orgaanisen teknologian käytössä. Muotoilijat olivat erittäin korkea-arvoisia yuuzhan vongien yhteiskunnassa muotoilijakastin arvoasteikolla. Kastin arvoihin kuuluivat korkein muotoilija, mestarimuotoilija, kokenut muotoilija ja aloittelijamuotoilija.

Tavallisia muotoilijoita kuvailtiin yleensä keskivertoja yuuzhan vongeja pienikokoisempina ja he olivat huomattavan monimutkaisista lonkeromaisista päistään ja monisormisista pistosormistaan. Kokeneilla muotoilijoilla oli yksi näistä kahdeksasta sormikädestä, kun taas mestarimuotoilijalla oli kaksi, jotta kukin käyttäisi erilaista työkalua työssään. Jotkut muotoilijat, kuten Mezhan Kwaad ja Nem Yim piilottivat aseita pistokäsiinsä. Heidän päävaatteensa olivat ilmeisesti sidottu suoraan heidän hermostojärjestelmiinsä ja niitä käytettiin seremonoallisiin tarkoituksiin ja edustamaan nöyryyttä tai monimutkaisuutta. Ne kykenivät myös vaihtamaan muotoaan ilmaistakseen käyttäjän mielentilaa.

Pappikasti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Pappikasti

Pappikastilla oli huomattava valta tiukan teokraattisessa yhteiskunnassa. Pappikastin jäsenet palvelivat monia vähäisempiä jumalia, jotka johtivat yuuzhan vongeja. Yhteiskunnassa oli useita lahkoja kukin erilaisten yuuzhan vong -uskontojen palvomiseen. Pappikastin arvoihin kuuluivat korkein pappi, ylipappi, pappi, tietäjä sekä noviisi.

Soturikasti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Soturikasti
Yuuzhan vong -soturi.

Yuuzhan vongien soturikasti palveli lajin asevoimina ja oli yksi suurimmista kasteista. Sen jäsenet koulutettiin varhaisesta iästä asti taistelemiseen. Soturit olivat myös paljon muita vongeja aggressiivisempia. Soturikastien arvoihin kuuluivat sotamestari, ylikomentaja, komentaja, alainen ja soturi. Huomattavimpiin sotureihin kuuluviat Tsavong Lah sekä Nas Choka, joista kummastakin tuli aikanaan sotamestareita. Heidän pääaseensaan oli amfisauva, joka muistutti tappavaa käärmettä, joka sylki myrkkyä vihollisten päälle. Soturit olivat surmaajajumalan, Yun-Yammkan kannattajia ja tavoittelivat kunniaa taistelukentällä. He pitivät yllään elävää vonduun rapupanssaria, joka oli niin tehokas, että kesti sädeaseen tulitusta ja valosapelin iskun. Tällä panssarilla oli silti heikkoja kohtia kuten kainalokuoppa ja lanne, jonka kohdalla sen segmentit yhdistyivät.

Intendenttikasti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intendanttikasti työskenteli pitääkseen yuuzhan vongien yhteiskunnan toiminnassa ja oli vastuussa yuuzhan vongien taloudesta. Sen hommana oli talouden vaivat, byrokratia, kauppa sekä kookkaan yuuzhan vongien käyttämän orjatyövoiman hallinta. Huomattaviin intendentteihin kuului Nom Anor, jedien tappavin vihollinen. Intendenttikastin jäsenet tulivat joko muotoilija- tai soturikastista. Intendenttikastin arvoihin kuuluivat yliprefekti, prefekti, konsuli, toimeenpainja sekä palvelija. Shimrra Jamaane oli entinen intendentti ennen pääsyään korkeimmaksi yliherraksi.

Työläiskasti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Työläiskasti

Työläiskasti oli laajin, vaikkakin ala-arvoisin kasti, jonka jäsenet palvelivat suurimmilta osin palvelijoina, orjina ja työläisinä. Työläiskastiin kuuluivat Hävetyt, joka tarkoitti jollakin tapaa viallisia laijn edustajaa, kuten heitä, joiden kehot eivät kestäneet orgaanisia lisäyksiä ja virityksiä, yuuzhan vongeja jotka epäonnistuivat seuraamaan toista jossakin muussa kastissa sekä vallatut tai muotoillut lajit kuten chazrachit. Orjat ja Hävetyt (yhteiskunnan langenneet jäsenet) olivat teknisesti työläiskastin jäseniä paitsi että heitä kohdeltiin halveksuen jopa muiden töläiskastin jäsenien toimesta, vaikka työläiskastiin teknisesti syntyneet yuuzhan vongit olivat periytyneet Hävetyistä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaishistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muinaiset tekstit ovat epäselviä. Ilmenee että meidän kimppuun hyökkäsi laji, joka on teknologisempi kuin elollinen. Me kutsuimme jumalia apuun ja he tulivat avuksemme antaen meille tiedon jota tarvitsemme muuttaaksemme elolliset resurssimme aseiksi. Kukistimme uhan ja voimistuimme voitostamme, joten meistä tuli muiden lajien ja sivilisaatioiden valloittajia.
Harrar[lähde]
Yuuzhan vong.

Yuuzhan vongit olivat asukkaita kaukaisessa galaksissa. Heidän alkuperäinen kotiplaneetta Yuuzhan'tar tuhoutui tuhansia standardivuosia ennen heidän suurta invaasiotaan, joka kohdistui toiseen galaksiin. Heidän kotiplaneettansa oli trooppinen paikka, jolla oli suuri asteroidivyö ympärillään.

Yuuzhan vongien kielellä Yuuzhan'tar tarkoitti "Jumalten seimeä" ja yuuzhan vongien useat uskonnot luotiin kirjamiellisesti elävän planeetan perusteella. Yun-Yuuzhan, yuuzhan vongien luolajumala oli mahdollisesti luotu Yuuzhan'tarin perusteella.[2]

Heidän varhaishistoriastaan oli tiedossa vain vähän. Sen verran oli tiedossa, että yuuzhan vongit elivät joskus kotimaailmansa symbiootteina ja olivat Voimalle herkkiä. Heidän teknologiansa oli myös suurimmilta osin orgaanista. Jossakin vaiheessa historiaansa he joutuivat keskelle tuhoisaa galaktista konfliktia, joka käytiin kahden droidisivilisaation, Silentumien ja Abominorien välillä, jotka tunnettiin mekaanisten teknologioidensa ja muukalaisvihoistaan kohti muita elollisia ja älykkäitä elämänmuotoja.[8]

Yuuzhan vongien elävä kotiplaneetta ja heidän jumalansa auttoivat heitä sodassa lisäten heille tietoa elollisten aseiden luomisesta. Kuitenkin sodan edetessä yuuzhan vongeista tuli lajina erittäin väkivaltainen ja sotainen. Aikanaan he kykenivät kukistamaan vihollisensa ja pakottivat kummankin droidisivilisaation jättämään galaksin.

Sodan jälkeen yuuzhan vongit lähtivät ristiretkelle puhdistaakseen galaksinsa kaikenlaisesta mekaanisesta teknologiasta. He valtasivat paljon galaksistaan ja joko tappoivat tai orjuuttivat jalkoihin jäävät lajit. Heidän valtaamiin lajeihin kuuluivat muun muassa chazrachit, joista tulikin heidän orjasotilaitaan.

Heillä oli suuret alueet kyseisestä galaksista käsissään, ja vaihtelevat maa-alueet hajoilivat ja kääntyivät toisiaan vastaan johtaen tuhoisaan Cremlevialaiseen sotaan. Sodan aikana galaksista tuhoutui suuri osa mukaanlukien kotiplaneetta Yuuzhan'tar. Heidän planeettansa tuhoutumisen yksityiskohdat kadotettiin pitkän ajan kuluessa. Kuitenkin oli tiedossa, että planeetta tuotti siemenen, josta syntyi aikanaan Zonama Sekot.

Yuuzhan vongit erotettiin symbiooseistaan ja kotiplaneetastaan ja he repiytyivät irti Voimasta ja kokivat suuria tuskia: näin laji näki kivun ainoana tapana palata symbioosiin ja harjoittivat kehovirityksiä itseissään. Heidän kotiplaneettansa paikalla yuuzhan vongit loivat useita uskontoja, jotka hallitsivat miltei kaikkia heidän sivilisaationsa asioita.

Sodan loppupäässä Steng valittiin ensimmäiseksi sotamestariksi. Kilpaileva sotamestari Yo'gand keksi Yo'gandin ydin -nimisen taktiikan, jossa hänen piti tuhota planeetta Ygziir ja sen kuu. Ygziirin taistelu ja tuhoutuminen johti Stengin kuolemaan ja sodan loppuun. Yo'gand aikanaan yhdisti hajanaiset maa-alueet yhdeksi sosiopoliittiseksi kokonaisuudeksi ja hänestä tuli korkein yliherra.[4]

Yuuzhan vongien galaksista oli kuitenkin valtava osa hajonnut, joten he aloittivat pitkän vaelluksen toiseen galaksiin uuden kodin etsinnän nimissä. Laji joutui matkaamaan vuosituhannen ajan intergalaktisen tyhjiön läpi massiivisissa maailma-aluksissa. Tällä aikakaudella yuuzhan vongit lähes tuhosivat itsensä. Väkivalta ja kilpailu rakentuivat heidän yhteiskuntansa sisään ja ilman muuta kohdetta tyhjiössä matkatessaan he keskittivät vihansa toisiaan kohtaan. Vaikka Cremlevialaisessa sodassa ei ollut totaalisia sotia, maa-alueet jatkoivat keskenään taistelua korkeimman yliherran suosion toivossa.

Ennen invaasiota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yuuzhan vongien jättäessä galaksinsa he eivät tienneet, kuinka kauan heidän avaruusmatkailunsa tulisi kestämään kesti eikä edes tiedetty tiesivätkö he edes kohdettaan, mihin olivat menossa. Ainakin yhden lähteen mukaan heidän matkansa kesti useita vuosituhansia;[9] kuitenkin vuonna 26 jYt yksi vanhimmista sota-aluksista (kyllin vanha ollakseen kuolemaa tekemässä ja sitä pidettiin 'muinaisena') oli vajaat tuhat vuotta vanha.[10] Olisi saattanut tulla ilmi, että vuonna 3997 eYt, joskus Exar Kunin sithin mustaksi lordiksi kruunaamisen jälkeen pretoriaanivongin slivilith-luotainolennot saapuivat[11] ja vuonna 3963 eYt ainakin yksi tiedustelija saavutti tunnetun galaksin Ulkokehän.[12] Tuona vuonna ryhmä mandalorialaisia neo-murskaajia Canderous Ordon komennossa kohtasivat sen, mikä myöhemmin tuli tunnetuksi nimellä yorik-stronha, joka oli naamioitunut asteroidiksi Crispinin aurinkokunnassa jahdatessaan piraattiryhmää aurinkokunnan asteroidivyöllä. Kun Ordo käytti lämpöräjähdettä sulattaakseen "asteroidia" suojaavan jäätyneen metaanin, yorik-stronha Ordon sanoin "heräsi". Se alkoi pyöriä nopeasti ja eteni valmistautumalla ampumaan plasmalla mandalorialaisia. Ekstragalaktinen ase läpäisi mandalorialaisten panssarit kuin vahan. Mandalorialaisten kimppuun hyökkäämisestä tuli "ensimmäinen kontakti" tunnetussa galaksissa. "Luotain" pakeni pian taisteltuaan Canderous Ordon mandalorialaisten kanssa. Mandalorialaiset saivat jäljitetyksi luotaimen hyperavaruusreitin galaksin reunalle, jossa neo-murskaajat kääntyivät takaisin oletettavasti ajatellen että mystinen alus teki suoran itsemurhan mennessään galaksienväliseen suureen tyhjiöön.

Vergere Yuuzhan vongien kanssa toimiessaan

Vuosien 229 eYt ja 89 eYt välillä elävä planeetta Zonama Sekot—yuuzhan'tarin siemen—saapui Gardajin riutalle. Vuonna 32 eYt, Naboon invaasion aikana yuuzhan vongien edistyneet joukot, joita planeetan asukkaat kuvailivat "kaukaisina", löysivät Zonaman ilmoittaen että samannäköisyys Yuuzhan'tarin kanssa (ottamatta esille luonnollista yhteyttä) teki siitä ikään kuin siirtokunnan. Kuitenkin yuuzhan vongien yrittäessä asettua Zonama Sekotin eliökehä tappoi yuuzhan vongien kasviston ja eläimistön tuottaen heihin tyrmistyneisyyttä. Vaikka Sekot yritti neuvotella heidän kanssaan, he aloittivat taistelun planeetalla. Kahden vuoden menetysrikkaan taistelemisen jälkeen taistelemisen lopetti jediritari Vergeren saapuminen, joka vakuutteli yuuzhan vongit lähtemään sillä ehdolla että tämä matkaisi heidän kanssaan. Galaktinen Tasavalta vastaanotti vain varjon peittoon jääneitä uutisia taistelusta; jopa sen jälkeen kun jediritari Obi-Wan Kenobi ja padawan Anakin Skywalker tulivat tutkimaan Vergeren katoamista, kaikki mitä Tasavalta oli saanut selville jäi siihen, että tuntematon bioteknologian varaan perustautunut kaukaa tullut rotu, joka käytti ennennäkemättömiä aseita, olivat hyökänneet planeetalle. [13]

Vuonna 29 eYt kuultuaan Zonama Sekotista korken yliherra Quoreal alkoi epäillä invaasiota, joka kohdistettaisiin tähän galaksiin. Yuuzhan vongit saivat tietoonsa myös ettei se ollut enää alkuperäisessä tähtijärjestelmässään, eikä sen tuhosta ollut mitään todistetta. Hän puhui kansalleen huolestuneena voimakkaan planetaarisen kokonaisuuden uhasta, ja että nyt olisi parasta liikkua eteenpäin tähän toiseen galaksiin. Kuitenkin yuuzhan vong nimeltä Shimrra Jamaane, Onimin vaikutuksen alaisena ja joidenkin kaikkein aggressiivimpien maa-alueiden tukemana aloitti vallankaappauksen, murhasi Quorealin ja otti itselleen yliherran aseman varmistaen että invaasio sujui kuten suunniteltiinkin. Silti heidän taisteluvalmisteluihinsa meni jonkin aikaa.[2]

Tieto yuuzhan vongien toiminnasta tunnetun galaksin sisällä seuraavien vuosikymmenien ajan oli hyvin vähäistä. Oli tiedossa että 27 eYt Outbound Flight projektin alussa Palpatine oli hankkinut tietoa lähestyvästä yuuzhan vong -laivastosta, vaikka hän suunnitteli pitävänsä sen salassa Tasavallalta kunnes hänen uusi järjestyksensä olisi julistettu. Tästä ilmoitettiin ainakin yhdelle Palpatinen apureista, Kinman Dorianalle. Kaukainen invaasion uhka oli myös osasyy käskyyn, jossa hän määräsi Outbound Flightin tuhottavaksi, jottei sen omistajat joutuisi yuuzhan vongien käsiin.[14] Kloonisotien lopun jälkeen yuuzhan vongeja koskevat vihjeet jätettiin julkisuuteen. Yksi hänen virallisista perusteluistaan Imperiumin laivaston ylläpitämiseksi jopa sodan lopun jälkeen oli galaksin ulkopuolelta tulevan uhan karistaminen.[15]

Tähän aikaan myös toinen pienikokoinen yuuzhan vongien edistysjoukko kohtasi yhteenotossa Chissien laajennuspainotteiset puolustusvoimat Chissien valtakunnan laidalla. Vaikka chiss-amiraali Ar'alani onnistui kukistamaan heidät, yuuzhan vongit taistelivat paljon paremmin mitä chissit olivat uskoneet, mihin niin pieni vongien laivue kykeni. Pian jälkeenpäin Outbound Flightin esiintyminen johti Chissien laajennuspainotteisten puolustusvoimien korkeimman komennon ihmettelemään, että olivatko yuuzhan vong -valloittajat ja Galaktinen Tasavalta liittolaisia.[14]

Joskus vuosien 27 BBY ja 22 jYt välillä kloonisotien alussa jotkut uskoivat että yuuzhan vongit olivat tehneet vagaarien kanssa liittoutumissopimuksen chissejä vastaan.[16]

Yuuzhan vongien tiedustelijat palasivat laivastoon mukanaan tuhansia kidnapattuja galaksista. Näiden joukossa oli ihmisiä, verpineja sekä talzeja. Heitä kuulusteltiin ja tutkittiin, jonka vuoksi monet kuolivat ja toiset taas uhrattiin. Eloonjääneet, kuten Vergere, palkittiin "tuttavaisina".[17] Vuoden 25 eYt tienoilla kolme vuotta ennen kloonisotia yuuzhan vongit perustivat myös etuvartioaseman Bimmielin planeetalle. Galaktisen Imperiumin muodostamisen jälkeen keisarilliset tiedemiehet perustivat tukikohdan samalle planeetalle ehdotellen, että Palpatinelle oli voinut olla suora yhteys valloittajiin. Tukikohtaa valloittamassa olleiden yuuzhan vongien jäänteet kuitenkin menivät kaikki häiriintymättömiksi kunnes yuuzhan vongien valtausjoukot löysivät heidät.[18] Oli myös tiedossa että yuuzhan vongien tiedustelijat olivat aktiivisia galaksissa kloonisotien aikana.[19]

Joskus sen ajan, jolloin hänet lähetettiin Tuntemattomille alueille vuonna 3 jYt Hothin taistelun aikaan, ja hänen 9 jYt toteutetun paluunsa välillä nyt suuramiraaliksi päässyt Thrawn kohtasi ilmeisesti yuuzhan vongien edistysjoukon, joka piileskeli Tuntemattomilla alueilla. Edistyneiden valloittajien uhka oli yksi hänen päämotivaatioistaan Imperiumin uudelleenkokoamisen aloittamiseksi hänen uskoessaan, että Imperiumilla oli paljon parempi mahdollisuus yuuzhan vongeja vastaan kuin Uudella tasavallalla.[20]

Yuuzhan vongien edistyneet tiedustelijat jakoivat itse tämän tunteen. Uuden Imperiumin sisäisen neuvoston muodostamisen vuonna 11 jYt ja uudelleensyntyneen keisari Palpatinen lopullisen kuoleman jälkeen yuuzhan vongien toimeenpanija Nom Anorille annettiin tehtäväksi soluttautua neuvostoon. Hänhän teki tämän ja manipuloi sen johtajaa, Xandel Carivusta järjestellen monen neuvoksen kuoleman ja varmistaen hajoavien Imperiumin jäänteiden sisäisiä selkkauksia.[21]

Samaan aikaan yuuzhan vongit alkoivat sekaantua Ssi-Ruuvin imperiumin korkeaan politiikkaan. He asettivat yhden omista agenteistaan, E'thinaan korkea-arvoiseen sotilaalliseen asemaan ja manipuloivat Keeramakin nousua valtaan ja heidän päämääränsä oli käyttää Ssi-Ruuvia aikanaan hämäännyksen ja epäjärjestyksen luomiseksi yuuzhan vongien valtauksen aikana.[22]

Vuonna 24 jYt yuuzhan vong -agentti Yomin Carr tunkeutui ExGal yhteiskuntaan asettaen itsensä ExGal-4 tukikohtaan Belkadanille, joka sijaitsi Vector Primellä.[4]

Vuonna 25 jYt yuuzhan vongien toimeenpanija Nom Anor löi lukkoon sopimuksen Boba Fettin kanssa, jonka mukaan hän ja ryhmä valittuja mandalorialaisia avustaisivat invaasioarmeijaa. Boba Fett käsitti, että yuuzhan vongien avoin vastustaminen johtaisi Mandaloren orjuuttamiseen ja niin hyväksyi sopimuksen. Fett silti hoiti salassa Uuden tasavallan auttamiseen tähdänneen suunnitelmansa. Tähän liittyen Fett ilmoittelisi tuhoon tuomittujen planeettojen asukkaille asiasta, jotta he pääsisivät pakoon. Tämä johti jediritari Kubarietin pakenemiseen planeetta New Holghalta.[23]

Galaksin invaasio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

R2 repair.png

Toivottavasti huoltodroidit pystyvät korjaamaan sen.

Tätä artikkelia tai artikkelin osaa on pyydetty parannettavaksi, koska Kielioppi

Voit auttaa Jedipediaa parantamalla artikkelia. Lisää tietoa saattaa olla artikkelin keskustelusivulla.

[+/–]

Rhommamool -nimisellä planeetalla yuuzhan vongien toimeenpanija Nom Anor, Elämän punaisten ritareiden johtajaksi naamioituneena, yllytti Rhommamoolilaiset ja heidän naapuriplaneettansa, Osarianin kansan välille. Hänen vastuullaan oli myös Mara Jade Skywalkerin ja satojen muiden diplomaattien tappavalla yuuzhan vong taudilla tartuttaminen. Tuloksena Uusi tasavalta ei ottanut huomioon kun ensimmäinen invaasiojoukko, pretoriaanivong, laskeutui Helska IV:n kaukaiselle planeetalle. He käyttivät yhtä Dovin basal-olennoistaan syöksemään Dobido-kuun Sernpidaliin tappaen miljoonia elämänmuotoja, mukaanlukien kuuluisan wookieen Chewbaccan. Itse planeetta raunioitui. Yuuzhan vongit kohtasivat myös jedit, joita he alkoivat pitää pahinpina vääräuskoisten galaksissa eikä vähiten sen takia, että he kykenivät hallitsemaan yliluonnollista Voimaa, joka ei yuuzhan vongeihin tepsinyt. Pretoriaanivong kukistettiin aikanaan galaksin sankareiden, Luke Skywalkerin, Han Solon, Leia Organa Solon ja Lando Calrissianin toimesta.

Yuuzhan vongien laivasto saapui silti pian jälkeenpäin ja oli pienessä sarjassa onnistunut valtaamaan monia planeettoja invaasiokäytävältään. Bimmiel, Dantooine, Dubrillion sekä Obroa-skai olivat monien kaapattujen planeettojen joukossa kun taas Ithoria kuluttivat tulimyrskyt ja tulivat näin asutettomiksi. Invaasiokäytävälle kuuluneiden planeettojen populaatioiden suojeleminen tuli pian ongelmaksi, jonka johdosta Uusi tasvalta ei voinut enää kieltää yuuzhan vongien uhkaa. Poliittinen johto oli tuloksetonta valloittajille kampoihin panemisessa ja se yritti aluksi syyttää jedejä sodan aloittamisesta muukalaisten kanssa. Yuuzhan vongit, jotka pitivät jedejä nyt pahimpina vihollisinaan, kapitalisoivat tätä houkuttelemalla galaksin syntyperäisiä jedejä vastaan kääntymisessä. He lupailivat invaasion lopettamista, mikäli jedejä vastaan käännyttäisiin. Rauhanprikaati ilmeni tämänlaisten henkilöiden organisaationa.

Yuuzhan vongit lukitsivat sopimuksen myös huttien kanssa, jonka mukaan he pääsivät vapaasti kulkemaan Huttien avaruuden läpi ilman häiriötä. Huttit pelasivat silti kahdella puolella lähettämällä tietoa yuuzhan vongien laivaston liikkeistä Uudelle tasavallalle. Vastaiskuksi yuuzhan vongit valtasivat häikäilemättä huttien maailmoja. Joka tapauksessa Huttien avaruuden läpi kulkeminen antoi valloittajille mahdollisuuden aloittaa hyökkäys Fondoriin galaksin ytimen kauemmalla puolella. He kuitenkin kärsivät raskaat tappiot Fondorin taistelussa kun Han Solon serkku Thrackan Sal-Solo tulitti keskuspisteasemalla heitä tuhoten paljon puolustavasta hapanien laivastosta.

Duron valtauksen jälkeen sotamestari Tsavong Lah tarjosi Uudelle tasavallalle tulituksen lopetusta, jos Tasavalta yksinkertaisesti kääntyisi kaikkia galaksin jedejä vastaan. Jedeistä tuli vihatumpia kuin koskaan ennen ja useat planetaariset hallitukset liittoutuivat yuuzhan vongien kanssa heidän metsästämiseen. Tämä johti Uuden tasavallan julkistamaan tilapäisesti pidätysmääräykset jedimestari Luke ja Mara Jade Skywalkerista.

Uusi tasavalta kiemurtelee säälimättömän yuuzhan vong invaasion kourissa. Yksittäinen Uuden tasavallan sotilas koittaa piiloutua yuuzhan vong -soturilta.

Myös rauhanprikaati aloitti hyökkäyksen Yavin 4:n jediakatemiaan suunnattuna epäonnistuneella yrityksellä kaapata paikka ja estää lapsien koulutus. Itse yuuzhan vongit saapuivat vähän ajan päästä vaikeuttaen tilannetta harvoille jedeille, jotka selvisivät hengissä kuulla. Yuuzhan vongit vangitsivat jedioppilas Tahiri Veilan ja alkoivat muovailla häntä kuten muitakin biologisista luomuksistaan. Kuitenkin ennen kokeen täydellistä onnistumista hänet pelasti hänen paras ystävänsä Anakin Solo hävetyn yuuzhan vongin, Vua Rapuungin avulla lunastaen Hävetyn prosessissa. Tuloksena ilmeni perinnöllinen liike, jossa jedejä palvottiin pelastajina ja he saivat suosiota Hävettyjen joukossa (joita myöhemmin johti Nom Anor) huolimatta johtavista kasteista, jotka halusivat hävittää tämän. Vähän ajan päästä yuuzhan vongit rikkoivat tulitauon aloittamalla yllätyshyökkäyksen Yag'Dhulille.

Kaksi vuotta sodan alun jälkeen yuuzhan vongit näyttivät uuden biologisen luomuksensa, nimittäin voxynin, joka oli tarkoitettu jedien metsästykseen. Vastaiskuksi Anakin Solo muodosti kaikkien jedien iskun, jonka päämääränä oli voxynkuningattaren tappaminen, josta yuuzhan vongit kloonasivat kaikki muut voxynit. Joukkue, johon kuuluivat muunmuassa Jaina Solo, Jacen Solo, Anakin Solo, Tenel Ka Djo, Tahiri Veila ja Zekk joutui aluksi vangiksi ja heitä kidutettiin. Itse tehtävä lopulta onnistui, mutta se maksoi joukkueelle: ainakin puolet joukkueesta kuoli mukaanlukien Anakin Solo itse ja hänen veljensä Jacen jäi vongien vangiksi. Samaan aikaan yuuzhan vongit aloittivat suunnattoman hyökkäyksen Coruscantille valloittaen Uuden tasavallanpääkaupungin ja tappaen valtionpäällikkö Borsk Fey'lyan. Tämän jälkeen he nimesivät planeetan Yuuzhan'tariksi ja aloittivat vongmuodostuksen planeetalla muuntaen teknologisen planeetan kadotetun kotiplaneettansa tapaiseksi luonnolliseksi alueeksi. Coruscantin vongmuodostusta sabotoi jediritari Jacen Solo ennen kuin pakeni vankeudesta Vergeren avulla. Yuuzhan vongit alkoivat myös kärsiä sisäisistä ongelmista, sillä kokonaisen imperiumin ylläpidon stressi alkoi verottaa heidän resurssejaan.

Uusi tasavalta siirsi pääkaupunkinsa valtauksen takia nyt Dacille, valitsi Cal Omasin Fey'lyan tilalle, joka loi myös ylineuvoston, joka ohjasi jedien roolia sodassa. Samaan aikaan jedit saivat tietoa NRI:n salaisesta projektista, jonka päämääränä oli Alfa punaisen luonti, biologisen aseen, jolla voitaisiin tappaa kaikki yuuzhan vongit heidän biologisine luomuksineen. Jedit eivät saaneet Omasia kieltämään tätä asetta elinkeinoisena vaihtoehtona valloittajien voittamisessa, mutta konnajediritari Vergere pelasti heidät ongelmalta tuhoamalla projektin itse. Vahinko kuitenkin kiristi Uuden tasavallan ja jedien välillä.

Uuden tasavallan oli jahdattava tavanomaista sodankäyntiä koska Alfa punainen alkoi naarmuista, joten se avasi suunnitelman, jonka ideana oli houkuteella yuuzhan vongit ansaan syvään ytimeen keskitettynä Ebaq 9 -nimisen kuun ympärille. Käyttäen jediritari Jaina Soloa syöttinä sunnitelma yuuzhan vongien laivaston väijyttämisestä onnistui ja itse laivasto saatiin tuhottua. Ebaq 9:llä Jaina Solo surmasti itse sotamestari Tsavong Lah ja Vergere uhrasi itsensä eliminoidakseen loput kuulle laskeutuneet yuuzhan vongien joukot. Omas käytti poliittista sätkynukkeaan ja peläten senaatin yrittävän ottaa sota haltuunsa loi uuden konstituution, joka vei toiminnallisen vallan senaatilta, jonka seurauksena Uusi tasavalta muodostettiin Vapaiden liittojen galaktiseksi allianssiksi (lyhennettynä Galaktinen allianssi tai GFFA).

Luke Skywalker taistelee korkeimman yliherra Shimrra Jamaanen kanssa kuolemaan saakka.

Voiton jälkeen Luke Skywalker yhdisti joukkueen, jonka tehtävänä oli seurata Vergeren informaatiota elävästä planeetasta, Zonama Sekotista. Hän matkasi Tuntemattomaan avaruuteen ja sai apua sekä chisseiltä että Imperiumin jäänteiltä, vaikkakin vain vastapalveluslupauksen jälkeen. He löysivät aikanaan elävän planeetan ja ryhtyivät neuvottelemaan sen kanssa yrityksenään saada se auttamaan sodan lopettamisessa.

Samaan aikaan yuuzhan vongien toimeenpanija häpesi rooliaan Ebaq 9:n tappiossa ja naamioi itsensä profeetta Yu'Shaaksi ja alkoi lietsoa vääräuskoisuutta Yuuzhan'tarissa (entisellä Coruscantissa). Hän kuuli Zonama Sekotista ja onnistui yhdistämään tehtävän elävälle planeetalle. Tehtävän suorittajat koostuivat hänestä itsestään (yhä profeetan naamioasussa), pistäjä Nem Yinistä, yuuzhan vong pappi Harrarista sekä kahdesta jediritarista, Tahiri Veilasta ja Corran Horn. Viisikko pääsi Zonama Sekotille, jossa Nom Anor paljasti kätensä ja tappoi Nem Yinin ja työnsi Harrarin kielekkeeltä ennen kuin yritti sabotoida planeetan hyperajoa. Kaksi jediä epäonnistuivat hänen sabotaasinsa ja pakonsa estämisessä, mutta Zonama Sekot ilmeni tajuavan mitä tehdä koska se laukaisi itsensä hyperavaruuteen ja matkasi Yuuzhan'tariin ottaen saman tähden ympärillä sijaitsevan ilmakehän galaksin entisenä pääkaupunkina.

Tähän aikaan Galaktinen allianssi oli valmistautunut tekemään työnnön Yuuzhan'tariin ja ottamaan planeetan takaisin ja toiveikkaasti myös murtamaan yuuzhan vongien kyky sotia tappamalla korkein yliherra. Lopussa korkein yliherra Shimrra ilmenikin pelkäksi yuuzhan vongien todellisen johtajan, Hävetyn Voimalle herkän Onimin sätkynukeksi. Coruscantin toisessa taistelussa sekä Onimi että Shimrra saivat surmansa samalla kun Coruscant vapautettiin. Nas Chokasta, Lahin seuraaja sotamestarina tuli de facto korkein yliherra ja käski jäljellejääneiden yuuzhan vong sotureiden antautua.

Invaasion jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös: Sekotin ehdot

Yhden yuuzhan vongeille langetetun rauhanehdon mukaan heidän oli autettava Coruscantin uusiksi rakentamisessa Galaktisen allianssin pääkaupungiksi sopivaan uskoon. Galaktinen allianssi sovitteli Denonilla rakennustöiden edetessä ja palasivat aikanaan Coruscantiin rakennustöiden valmistuttua.

Zonama Sekot myös paljasti itsensä kauan sitten tuhoutuneen alkuperäisen Yuuzhan'tarin siemeneksi. Sodan lopun jälkeen eloonjääneet yuuzhan vongit pitkin galaksia kutsuttiin Zonama Sekotille ja riisuttiin aseista. Sekot yuuzhan vong populaationsa kanssa katosi tämän jälkeen jotta he voisivat elää rauhassa ja uudistaa suhteitaan Zonamaan. Muiden heidän suunnittelemien asioiden joukossa oli heidän kastijärjestelmänsä hajottaminen ja he olivat jo valmiiksi eliminoineet sotamestarin ja korkeimman yliherran asemat, vaikka Choka pysyi näemmä lajin de facto johtajana.[2]

Bothanit eivät kuitenkaan halunneet antaa anteeksi Fey'lyan kuolemaa ja julistivat ar'kai -tilan, yuuzhan vongeihin kohdistuvan kansanmurhan ja lähettivät alukset Tuntemattomaan avaruuteen etsimään Zonama Sekotia. Vuonna 36 jYt heidän ajatuksensa pilasi Galaktinen allianssi, joka takavarikoi tutkimusmatkaa varten yksityiskohdastetun aluksen.[24]

Yuuzhan vongien sota oli mahdollisesti tuhoisin kriisi mitä galaksi oli koskaan nähnyt. Sen vaatima henkien määrä oli tyrmistyttävä; kuolleiden lukumäärä tunnetussa galaksissa arvioitiin ulottuvan 365 triljoonan älykkään lajin edustajaan.[2]

Galaktinen Imperiumi ja uusi sithien sääty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tein liiton uudelleensyntyneen Imperiumin kanssa Bastionilla. Valmistimme syyn sodalle hommaten vongit siitä vastuuseen. Galaktinen allianssi hajosi kahtia ja alkoi sotia. Ja niin se kuoli.
Darth Krayt[lähde]
Ossusin jeditemppeli vongmuodostuksen jälkeen.

Galaktinen allianssi sai viimeinkin rakennettua uuteen uskoon tuhot, muttei se missään vaiheessa saavuttanut ennen invaasiota vallinnutta loistoa. Jonkin aikaa 40 jYt jälkeen liikkeen osana, jonka tarkoituksena oli lähentää yuuzhan vongien ja muun galaksin suhdetta, Galaktinen allianssi ja uusi jediritarikunta soi yuuzhan vongien muotoilijakastille luvan käyttää Ossusin autiota osuutta, yhtä säädyn muinaisimpia tukikohtia testipaikkana.

Projektin haastajien aikomukset, kuten jedimestari Kol Skywalkerin (jedineuvoston johtavan jäsenen) olivat kokeilla, että jos vaikka vongien vongmuodostusmetodit, kuten se jolla Coruscant aikanaan muunnettiin lajin väliakaiseksi, luonnolliseksi ja heidän kotiplaneettansa tapaiseksi Yuuzhan'tariksi (2729 jYt) voisi palauttaa vanhaan uskoon karut ja tuhon kohteeksi joutuneet planeetat. Koe ilmeni toimivaksi ja se palautti Ossuken taas elämää sykkiväksi ja kun jedit näyttivät tulokset projektin ulkopuolisille, muut planeetat kilpailivat mahdollisuudesta palauttaa planeettansa vanhaan uskoon tuhojen jäljiltä, jotka Yuuzhan vongien sota jätti niille.

Jopa sata planeettaa valittiin vongmuodostuksen kohteiksi. Yuuzhan vongien pistäjät nyt jedien kumppaneina kävivät töihin ja aluksi tulokset olivat mahtavia. Silti kukaan ei huomannut sithien uuden säädyn väliintuloa. Kultin johtajan, Darth Kraytin komennossa sithit sabotoivat luonnollistusprosessia salaisesti kohdeplaneetoilla. Kasvit kasvoivat muotopuoliksi, ja kivuliaat luukasvut versoivat planeettojen asukkaiden ihoilta. Tällaista kauhua ei oltu nähty sitten yuuzhan vongien sodan, jossa valloittajat orjuuttivat säälimättä muita lajeja.

Jedit epäilivät sabotaasia, mutteivät tienneet kuka siitä oli vastuussa. Kaikkki ympäri galaksia syyttivät yuuzhan vongeja. Liian suuri vihamielisyys oli yhä olemassa muukalaisvalloittajia kohti monella, jotka uskoivat että muukalaiset olivat jo heittäneet kaiken toivonsa valloituksesta. Jedit taas uskoivat että yuuzhan vongit olivat viattomia ja vakuuttelivat Vapaiden liittojen galaktista allianssia tukemaan yuuzhan vongeja heille suunnatun kritiikin edessä.

Tämä näytti kuitenkin olevan liikaa Galaktiselle Imperiumille. Pellaeonin ja Gavrisomin sopimuksen kirjoittaminen (19 jYt) oli tuonut rauhan Imperiumin jäänteiden ja Uuden tasavallan välille ja yuuzhan vongien sota ei tehnyt muuta kuin yhdisti entisiä vihollisia. Moffineuvoston jäsenet kuitenkin sisälsivät yhä monia kovapäisiä, jotka havittelivat Imperiumin nostamista galaksin päähallitukseksi. Imperiumi halusi kostoa ja herätti Anaxesin sopimuksen ja lähti sotaan Galaktista allianssia vastaan. Rauha, jonka eteen oli niin paljon taisteltu ja kuoltu vuosikymmeniä sitten oli nyt taas kerran murrettu, kuten sithit halusivatkin.

Yuuzhan vong soturi.

Sodan alussa Galaktinen allianssi oli vajaakykyinen. Yuuzhan vongien puolustelu oli karkoittanut siltä useita planeettoja, joiden väet yhä vaalivat yuuzhan vong invaasio katkeria muistoja ja monet heistä yhtäkkiä kieltäytyivät tukemasta Allianssia ja se löysi itsensä syrjäytysliikkeen edestä samoin kuin yleisen sodan. Imperiumi käytti tätä etua hyväkseen houkutellen joitakin näitä planeettoja Imperiumin leiriin heikentäen edelleen Allianssin voimia. Toiset planeetat julistautuivat neutraalisti.

Juuri tähän aikaan sithit viittasivat itsensä mukaan sotaan. Moffi Nyna Calixten, häikäilettömän ja kunnianhimoisen Keisarillisen tiedustelun johtajan kautta sithit pääsivät lähestymään Imperiumia ja liittoutuivat sen kanssa. Kun sithit tämän jälkeen julistivat itsensä julki avoimesti jedit tiesivät varmasti että he olivat vastuussa vongmuodostuksen sabotoinnista, mutteivat kyenneet todistamaan sitä.

Kolmen verisen sotimisen vuoden jälkeen Galaktinen allianssi oli loppuunukulunut joukko. Keisarilliset joukot saivat käsiinsä Coruscantin yli sadan vuoden väliajan jälkeen. Liitto antautui viimein ja sen alueet imeytyivät Imperiumiin. Ei olet tiedossa tekikö Imperiumi mitään toimia yuuzhan vongien karkoittamiseksi tai hävittämiseksi. Keisari käski jedejä antautumaan ja osoittamaan uskollisuuttaan Imperiumille. Jotkut suostuivat ja pääsivät keisarillisiksi ritareiksi. Mutta loput, jotka pysyivät uskollisina itse Voimalle, kieltäytyivät sitheihin liittymisestä ja muuttivat temppelinsä Coruscantista Ossusiin. Sithi seurasivat jedejä aikanaan sinne. Darth Nihl, enntinen nagaiden sotalordi, joka kääntyi sithiksi, johti brutaaliseen Ossusiin kohdistuneeseen hyökkäykseen, johon keisarilliset joukot tulivat avuksi moffi Rulf Yagen johtamina. Ossusin verilöyly johti jedien hajaantumiseen ympäri galaksia, vaikkei säätyä saatukkaan täysin tuhotuksi. Pian jälkeenpäin sithit halusivat hallita galaksia itse ja kääntyivät keisari Roan Feliä ja tämän keisarillisia ritareita vastaan.

Vaikka suurin osa jedien kumppaneina toimineista yuuzhan vongeista Ossusin projektissa surmattiin, kolme vongia jäivät eloon, jossa he sitten pysyivät jeditemppelin alla ja vartijoivat edesmenneiden jedien jäänteitä säätyä kunnioittaakseen. Mestaripistäjä Nei Rin oli ollut poissa planeetalta tutkimassa syytä projektin pilaantumiseen, saapui Ossusiin tuloksineen, mutta liian myöhään sodan tai verilöylyn estämiseksi. Pian jälkeenpäin Rin, hänen vartijansa ja harvat planeetalle palanneet jedit piileskelivät temppelin alla keisarillista partiota kun sith-komentajat käskivät akatemian tuhottavaksi kiertoradalta käsin.[25] Kiitos jedimestari K'Kruhkin piileskelijät jäivät eloon.[26]

Teknologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki yuuzhan vongien teknologia, oli se sitten tähtialus, ase tai simppeli jokapäiväinen esine, se oli täydellisen orgaaninen.

He vihasivat droideja, koneita, elektroniikkaa ja kaikkea tehdasvalmisteista. Yuuzhan vongit käyttivät teknologiassaan biologiaa ja biologisia aseita, sillä mekaaniset koneet häpäisivät jumalat.

Jotkut heidän suosituimmista teknologisista vempaimista olivat amfisauva, Yorik-et, Dovin Basalit, gnullithit, grashalit, ooglith naamiot, ooloth maskit, villipit ja yammoskit. Heidän ja välineet olivat usein eläviä, kuten vonduun rapupanssarit.

Uskonnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yuuzhan vongit olivat hurskaasti uskonnollisia ja heillä oli monia jumalia ennen heidän kukistumistaan sekä siihen asti, kunnes Shimrran ja Onimin kuoltua he antautuivat uskoessaan, että jumalat hylkäsivät heidät (koska heillä ei ollut enää jumalten yhteysmiestä). He uskoivat että heidän työnsä oli edustaa jumaliensa tahtoja valtaamalla ja sotimalla.

Yun-Yuuzhan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yun-Yuuzhan oli luoja, sekä kaikkein voimakkain yuuzhan vongien uskonnon jumala. Hän uhrasi suurimman osan vartalonsa osista tehdäkseen vähäisempiä uskontoja ja yuuzhan vong galaksin. Ainoastaan korkeimmalla yliherralla oli suora yhteys häneen.

Yun-Harla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yun-Harla oli Kujeilija, Naamioitu jumalatar sekä petoksen ja aggression jumalatar. Yun-Harla edusti poliittisessa kastissa. Uusi tasavalta oppi tämän käsitteen ja lähetti huippupilottinsa Jaina Solon koodinimellä "Kujeilija" ja "jumalatar" käydäkseen psygologista sotaa yuuzhan vongeja vastaan, jotka uskoivat että taistelivat yhden voimakkaimpien jumalien elävää muotoa vastaan.

Yun-Yammka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yun-Yammka oli surmaaja sekä sodan jumala. Häntä kuvasti monilonkeroinen olento ja inspiroi Yammoskin muotoa. Häntä palvottiin suurimmilta osin soturikastissa. Hänet luotiin oikeastaan pappikastin toimesta kun yuuzhan vongit taipuivat sotaan.

Yun-Ne'Shel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yun-Ne'Shel oli muovaaja. Hän valvoi luonnollisia elämänkaaria ja häntä palvottiin pistäjäkastissa.

Yun-Txiin ja Yun-Q'aah (rakastajajumalat)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yun-Txiin ja Yun-Q'aah olivat kaksoset ja rakastajajumalat. Yuuzhan vongien yhteiskunnassa oli kiellettyä tehdä suhdetta sellaisen kanssa, joka oli toisesta kastista ja tottelemattomuus johti automaattisesti näille jumallille uhraamiseen.

Yun-Shuno[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yun-Shunolla oli tuhat silmää ja sekä vahti että puhui Hävetyille, joita kaikki muut yhteiskunnassa halveksivat.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yuuzhan vongien tunnus.

Yuuzhan vongien kulttuuri keskittyi uhrauksiin ja jumaliin, vaikka soturit olivat erityisesti keskittyneet kivun ja tuskan filosofiaan. Omistautuneet hartaukset jumalille kutsuivat suoneniskentöjä rukoushetkissä. Hävetyt eivät saaneet ottaa osaa uskonnollisiin seremonioihin.[2] Suunnitellut huolenpitäjät kasvattivat yuuzhan vongien lapset kukin omassa kastissaan erityisissä seimissä eivätkä todennäköisesti tunteneet biologisia vanhempiaan ennen kuin olivat vanhempia. Heidän huolenpitäjävanhempansa antoivat heille heidän nimensä.

Muotopuoliset lapset tapettiin syntymän jälkeen paitsi jos muotopuolisuus oli lievä, kuten Ona Shain tapauksessa, lapsi säästettiin. [10] Kaksosten syntymät olivat epätavallinen tapahtuma; Uudelle tasavallalle oli tuttu vain kourallinen tapauksia, joiden luultiin olevan suuren tapahtuman enne. Kussakin tapauksessa toinen kaksonen tappoi toisen alkusoitoksi hienosta kohtalosta.[27]

Huomattavat yuuzhan vongit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nom Anor, intendenttikastin jäsen, jonka työnä oli vakoilu. Hän oli puolen yuuzhan vong -armeijan vastuussa galaksin invaasiossa ja oli yksi Uuden jediritarikunnan tappavimmista vihollisista. Hän kuoli Coruscantin vapautuksessa.
  • Quoreal, rodun korkein yliherra ennen invaasiota. Kuoli Shimrran käsissä.
  • Onimi, Shimrran narri ja Hävetty. Onimi oli entinen mestaripistäjä, joka lisäsi yammosk -kudoksen aivoihinsa, joka teki hänestä voimakkaan vaikkakin samalla Hävetyn. Nähden vapahduksen muutoksen Onimi teki Shimrrasta, intendentistä, sätkynukkensa ja alkoi hallita häntä kulissien takana.
  • Tsavong Lah, yuuzhan vongien sotamestari. Tsavong Lah oli toinen uuden jediritarikunnan tappavimmista vihollisista. Hän tarjoutui jopa pysäyttämään invaasion jos Uusi tasavalta kääntyisi jedejä vastaan. Hän oli inhottava, joka oli rakennuttanut itseensä monia orgaanisia osia. Tsavong Lah kuoli Ebaq 9:n taistelussa, kaksintaistelussa Jaina Soloa vastaan.
  • Harrar, Yun-Harlan pappi. Hän huomasi jedien uhan jo varhaisin, ja halajivat useasti heidän tuhoaan. Hän matkasi Zonama Sekotille Nen Yim, jossa planeetan kauneus tyrmäsi hänet. Hän oli ensimmäinen, joka kielsi lajinsa väkivaltaiset tavat sodan lopettamisen.
  • Nas Choka, yuuzhan vong laivaston ylikomentaja sekä Lahin edeltäjä sotamestarina. Shimrran ja Onimin kuoltua Choka käski yuuzhan vongit antautumaan ja lopettamaan sodan.

Kulissien takaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yuuzhan vongien alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Yuuzhan vong -nimi tuotettiin Vong -nimisessä ranskalais-taimaalaisravintolassa New York Cityssä, jossa useat Del Reyn henkilöt söivät ateriaa (Vong itsenään ravintolan nimenä voi olla otettu "Jean-Georges Vongerichtenin" osasta, päällikön nimestä, joka oli ravintolan perustaja[28]). Yunanin alue mainittiin menun teevalikoimalistassa, jonka Shelly Shapiro luki ja nimen ensimmäinen luonnos joka aikanaan annettiin intergalaktisille valloittajille syntyi "Yunan Vongina". Sitä viritettiin nykyiseen muotoonsa Timothy Zahnin kunniaksi.
  • Myös haastattelun mukaan yuuzhan vongien tapa käyttää äärimmäisesti bioteknologiaa tuli R.A. Salvatorelta ja heidän tuskan rakastaminen tukki Domain Shaita kirjoittajat käsittivät myöhemmin väärin ja lisäsivät sen koko lajiin.

Yuuzhan vongit ja Voima[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kuten jedit huomasivat sodan aikana yuuzhan vongit ilmeisesti olivat Voiman "ulkopuolella". James Lucenon kirjassa The New Jedi Order: The Unifying Force paljastetaan lopulta syy ilmiöön. Yuuzhan vongit eivät olleet Voiman ulkopuolella vaan heidät oli kokonaan eristetty siitä. Kirjan mukaan heidän sodanlietsontansa ja vihamieliset valloituksensa saivat heidän älykkään kotimaailmansa, jonka siemenestä aikanaan tuli Zonama Sekot, tekemään tämän.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]