Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Tasavaltaa edeltävällä aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Vanhan Tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi uuden jediritarikunnan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi perinnön aikakaudella.Tämän artikkelin aihe on osa Star Wars Infinitiesiä.

Galaksi

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 15. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Tämä artikkeli kertoo Tähtien sodan päägalaksista. Saatat olla etsimässä Star Wars Galaxiesiä tai yleistä termiä.
Galaksin koordinoitu kartta (kannattaa avata isompana klikkaamalla kuvaa).

Galaksi oli yksi miljardeista universumin sisältämistä galakseista. Tämä galaksi oli erityisen tärkeä sillä siihen sijoittuivat Galaktisen Tasavallan, Imperiumin, galaktisen sisällissodan, yuuzhan vongien sodan sekä jedien ja sithien historiat.

Päätellen saatavista kartoista ilmenee että tämä galaksi oli Sb-tyyppinen. Joidenkin lähteiden mukaan tämä galaksi oli 120000 valovuotta halkimitaltaan. Galaksin keskellä sijaitsi musta aukko. Galaksia kiersi Rishi Maze sekä toinen satelliittigalaksi. Galaksin reunoilla oli hyperavaruushäiriö, joka esti hyperavaruusreittien käyttämisen galaksin renkaan ulkopuolella.

Galaksissa oli epätarkasti 400 miljardi tähteä ja noin puolet näistä pitivät ympärillään (muodostaen aurinkokuntia) planeettoja, joilla voitiin elää. Kymmenen prosenttia niistä tuottivat elämää kun taas älykkäiden lajien elämä mahdollistui näistä planeetoista vain tuhannesosassa (eli noin 20 miljoonaa sellaista). Galaksia asutti epätarkasti 100 miljardia erilaista elämänmuotoa.

Galaksin astrologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galaksin kartta jediarkiston holoruudussa.

Galaksi oli jaettu useisiin alueisiin. Ne on listattu tähän riippuen siitä, kuinka kaukana kukin sijaitsi galaksin ytimestä. Nämä suuret alueet taas jaettiin sektoreihin, aurinkokuntiin ja planeettoihin.

Galaksin ydin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galaksin ydin oli nimensä mukaisesti koko galaksin keskus. Se oli pieni vyöhyke, joka piilotti helposti sen sisältämän maailmat. Se oli lähimpänä mustaa aukkoa, mistä johtuen sen painovoima oli voimakkaampi ja siellä oli lyhyempi planeettojen kiertoradan kierrosaika kuin missään muualla. Alueen hyperavaruusreitit olivat erittäin vaikeita käyttää, koska alueen tiivis tähtikeskittymä ja voimakkaat painovoimakentät hankaloittivat navigoimista. Sinne ei uskottu koskaan kenenkään pääsevän, kunnes keisari Palpatine löysi joitakin turvallisia hyperreittejä sinne. Se pysyi Imperiumin jäännösten tukikohtana monta vuotta Endorin taistelun jälkeen.

Keskusmaailmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskusmaailmat oli yksi galaksin avaruusvyöhykkeistä, ja se oli monien hallitusten, kuten Tasavallan, Imperiumin ja jopa yuuzhan vongien (heidän valloituksensa aikana) hallitusten tukikohta. Se oli monien mielestä galaksin "johtopaikka", josta galaksinlaajuiset hallitukset olivat levinneet ulospäin. Ihmiset olivat luultavasti alkujaan kotoisin alueelta. Alue oli ensimmäisiä galaksissa asutettuja alueita. Keskusmaailmat olivat myös galaksin tunnetuimpia, parhaiten tuottavia ja tiheimmin asutettuja alueita.

Siirtokunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siirokunnat oli nimi, joka annettiin Keskusmaailmojen ja Sisäisen kehän väliin sijoittuvalle avaruuden alueelle. Se oli ensimmäisiä Keskusmaailmojen ulkopuolelta asutettuja alueita. Se oli tyypillisesti tiuhaan asutettu ja sinne oli asetettu paljon teollisuutta.

Galaktinen Imperiumi hallitsi tätä aluetta kovalla kädellä, minkä seurauksena Uusi tasavalta tuli pian suosituksi.

Sisäkehä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sisäisen kehän alueet (tai lyhyesti vain sisäinen kehä) sijaitsi "siirtokuntien" ja Laajentumisalueen välillä. Aluksi sitä kutsuttiin vain "kehäksi", koska sitä luultiin galaksin kauimmaiseksi alueeksi, jota ei voitaisi tutkia satoihin vuosiin. Lisäalue, jota alkujaan kutsuttiin Laajenevaksi kehäksi, kuitenkin lisättiin vajaa sata vuotta Sisäisen kehän jälkeen galaksin karttoihin.

Palpatinen Imperiumin hallintoaikana keisarin joukot hallitsivat tätä aluetta säälimättömästi. Kapinoimisen sijasta useimmat Imperiumin valtaan tyytymättömät kuitenkin mielummin muuttivat Ulkokehälle.

Endorin taistelun tappion jälkeen Impeirumi piti aluetta hallussaan pidempään kuin kukaan olisi olettanut. Monet maailmat myöhemmin syyttivät Uutta tasavaltaa hidastelusta alueen vapauttamisessa Imperiumin vallasta. Tämän lisäksi useat alueen planeetat, vaikka olivat julistaneet tukeaan Uudelle tasavallalle, epäilivät hallituksen olevan liian heikko pitääkseen kiinni vallastaan. Palpatinen paluu, jonka aikana tämä valtasi suurimman osan alueesta takaisin, oli suurimpana syynä asukkaiden pelkoon Uuden tasavallan heikkoudesta.

Laajentumisalue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laajentumisalue oli yksi galaksin vyöhykkeistä, jolla oli rikkaita raaka-aine esiintymiä kuten mineraaleja ja metalleja, minkä vuoksi suuria alueita siitä hallitsivat yhtiöt. Sen asukkaat joutuivat alistumaan yhtiöiden valtaan näiden nylkiessä aurinkokunnan toisensa jälkeen luonnonvaroista.

Kansalaislevottomuus levisi lopulta järjestelmästä toiseen, minkä seurauksena Galaktinen Tasavalta otti alueen haltuunsa kansan painostuksesta, vaatien yhtiöitä rajoittamaan alueen riistoa. Laajentumisalue kuitenkin pysyi merkittävänä raaka-aineiden ja mineraalien tuottajana, kunnes Imperiumin aikakaudella sen luonnonvarat kulutettiin lähes loppuun.

Keskikehä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galaksin kartta.

Keskikehän alueilla (myös keskikehä) oli vähemmän luonnonvaroja kuin ympäröivillä alueilla, minkä vuoksi alueen asukkaiden oli usein tehtävä rankasti työtä pärjäämisensä eteen. Useille alueen planeetoille kuitenkin kehittyi vaikuttavia talousmahteja, joita kuitenkin vaivasivat huonosti tunnetuilta alueilta iskevät piraattijoukkiot, jotka mieluiten toimivat kaukana vilkkaimmista kauppareiteistä.

Ulkokehän alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulkokehän alue oli galaksin harvimmin asutettu ja kauimpana sijaitseva vyöhyke, jonka ulkopuolella sijaitsivat Villi avaruus ja Tuntemattomat alueet. Kaikkien hallitusten hallinto ei edes ylettynyt ulkokehälle ja siellä harjoitettiin useilla sektoreilla orjakauppaa. Se oli monien sithlordien (kuten Revanin) ja rikollisten kotipaikka, sekä paikka, josta mandalorialaiset lähtivät sotaan Tasavaltaa vastaan. Sen etäisyys Keskusmaailmoista teki alueesta ihanteellisen piilon Kapinaliitolle. Suurmoffi Wilhuff Tarkin sai vaikean tehtävän pitää ulkokehä linjassa ja hallinnassa.

Ulkokehän ulkopuolella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monia asutettuja sektoreita ja muita tutkittuja alueita sijaitsi vielä Ulkokehänkin ulkopuolella. Näitä alueita ei oltu kartoitettu galaksin virallisiksi alueiksi, eikä siellä uskottu olevan minkäänlaista elämää aikoihin. Galaksia oletettiin ympäröivän levottoman energiakentän, jonka uskottiin estävän matkustaminen galaksista toiseen.

Villi avaruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Villi avaruus oli galaktisen yhteiskunnan raja-aluetta, sillä se erotti tutkitut avaruuden osat Tuntemattomista alueista. Eräs Palpatinen viimeisimmistä toimista oli avata laajoja alueita tutkittavaksi. Villi avaruus erosi Tuntemattomista alueista siinä, että sitä oli tutkittu vaikka ei kovinkaan tarkkaan; Tuntemattomat alueet olivat nimensä mukaan vieraita.

Tuntemattomat alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Termillä "Tuntemattomat lohkot" yleensä tarkoitettiin tutkimattomia alueita, joiden jotkut olettivat olevan erillään galaksin pääasiallisesta massasta. Alue oli lähinnä Bakuraa ja Imperiumin jäänteitä, mutta sen suurimpana hallitsevana voimana oli Chissien valtakunta. Galaksin 400 miljardista tähdestä vain muutaman miljardin katsottiin kuuluvan Tuntemattomiin alueisiin. Jostakin toistaiseksi tuntemattomasta syytä alueen halki ei oltu perustettu luotettavia hyperavaruusreittejä.

Hallitukset ja politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galaksia hallitsivat sen historian aikana monet hallitukset tai järjestöt, joista ensimmäinen oli rakatojen Rajaton Imperiumi. Tässä lista tunnetuimmista hallituksista:

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Galaksi esiintyy kaikissa Tähtien sota -teoksisissa - aina kaikki tapahtumat sattuvat sen sisällä ja kaikki teokset sijoittuvat jonnekkin galaksiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]