Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Vanhan Tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi uuden jediritarikunnan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi perinnön aikakaudella.

Jedit

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 25. kesäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa.

Pahoittelut sotkusta.

Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa ja kaipaa pikaista korjausta yleisen sekavuuden ja välimerkkien vuoksi.

Artikkelia siivotessasi seuraa Jedipedian tyylioppaan ohjeita. Kun olet mielestäsi hoitanut artikkelin kuntoon, poista tämä malline.

[+/–]
ThreeJedi.jpg
Jedit
Järjestön tiedot
Johtajan titteli

Jedien suurmestari

Liittoutuneet organisaatiot
Uskonnolliset tiedot
Pyhät tekstit

Jedikoodi

Jumalat

Voiman valoisa puoli

Temppelit

Jeditemppeli

Jedi oli jediritarikunnan jäsen. Jedit opiskelivat ja käyttivät salaperäistä Voimaa ja sen valoisaa puolta.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensin jediritarikuntaan otettiin Voimalle herkkiä kasvatteja. Heitä koulutettiin, kunnes he olivat valmiita mestaria varten. Jos he eivät saaneet mestaria, heidät komennettiin huoltojoukkoihin, mutta jos kasvatti sai mestarin, hänestä tuli padawan. Padawanina hänen koulutustaan jatkettiin kunnes padawan oli mestarinsa mielestä valmis kokeisiin. Jos hän selvisi niistä, hänestä tuli jediritari. Padawanin ottaneista jediritareista tuli jedimestareita, joista poikkeuksena Ahsoka Tanoa kouluttanut Anakin Skywalker, joka ei ikinä ylennyt jedimestariksi.

Jedien tärkein päättävä elin oli Jedineuvosto, joka koostui kahdestatoista jedimestarista. Kloonisotien aikana kymmenen jäsenistä toimi ylimpänä jedikenraalina.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jedikoulutus aloitettiin jo lapsena ja esimerkiksi 12 -vuotias oli yleisesti ottaen liian vanha aloittamaan sen.[1] Jedineuvosto päätti kuitenkin lopulta koulutuksen antamisesta ja sen päätöstä tuli noudattaa.[1] Koulutukseen kuului Voima käytön harjoittelemista, valosapelitaitojen kehittämistä ja sekä itse tiedon oppimista. Perustietoa oli esimerkiksi Jedikoodi ja Kristallikoodi. Jedikoodiin kuului viisi eri lausetta: Ei ole tunteita; on rauha. Ei ole tietämättömyyttä; on tieto. Ei ole intohimoa; on tyyneys. Ei ole kaaosta; on harmonia. Ei ole kuolemaa; on vain Voima. Kristallikoodiin kuului myös viis lausetta: Kristalli on terän sydän. Sydän on Jedin kristalli. Jedi on Voiman kristalli. Kun kaikki on yhdessä, kristalli, terä, jedi, olet yksi. Muita opiskeltavia oli esimerkiksi yleistä tietoa Voimasta ja valosapelista. Jedinä opiskeltiin myös monia muita asioita: Sitä mikä on sithi, Tumma Jedi ja Jedi, sitä mikä on Ashla ja Bogan, Jediarvot, mitä Midi-Chlorianit ovat, Värikristallit, Voimakristallit ja niiden tarkoitus, Voiman neljä eri puolta, Rotuja, Jedien säännöt, Planeettoja sun muuta Galaksista ja sitä mikä on Harmaa Jedi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jedit toimivat rauhanturvaajina vanhassa Tasavallassa ja taistelivat Voiman pimeän puolen harjoittajia, sithejä vastaan. Jedit tuhottiin melkein kokonaan kahteen otteeseen, ensimmäisen kerran Revanin sith-imperiumin toimestalähde? ja toisen kerran sithin mustan valtiaan Darth Sidiousin suuren jedipuhdistuksen aikana.[2] Jälkimmäisestä puhdistuksesta selvisi hengissä tiettävästi vain kolme jediä: jedimestarit Yoda ja Obi-Wan Kenobi sekä Voiman pimeälle puolelle langennut Anakin Skywalker. On kuitenkin paljastunut että monta muutakin jediä selvisi. [2] Myöhemmin langenneen Anakinin poika Luke Skywalker perusti uuden jediritarikunnan voitettuaan yhdessä isänsä kanssa Sidiousin.[3]

Aseet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jedien filosofiaan kuului, etteivät he saaneet omistaa mitään, koska omistaminen johti pelkoon menettämisestä. Heidän aseinaan käyttämänsä valosapelit olivat kuitenkin henkilökohtaisia ja jedien voidaankin katsoa omistaneen omansa. Jedien valosapelien värit saattoivat olla vihreä, sininen tai violetti, kun taas sithien sapelit olivat usein punaisia. Jedit eivät käyttäneet tätä väriä.


Säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jedeillä oli paljon sääntöjä: he eivät saanet rakastaa ketään ihmistä tai kiintyä mihinkään, sillä se johti johti menetyksen pelkoon, pelko vihaan ja aggressioon ja aggressio pimeälle puolelle.Jedit eivät myöskään omistaneet mitään: poikkeuksena olivat valosapelit, jotka jedit tekivät itse. Jedin säännöissä oli kolme peruspilaria: Voima, itsekuri, ja tieto.

Jedien arvonimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hierarkia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erikoistuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jedisuojelija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jedikonsuli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jedilähettiläs: Jedi, joka avasi Galaktisen tasavallan suhteet uusiin löydettyihin sekä tasavaltaan liittyneisiin aurinkokuntiin.
  • Jedidiplomaatti: Politiikassa toiminut jedi, joka eduti jedejä poliittisissa tilaisuuksissa ja johti neuvotteluja erinäisissä konflikteissa.
  • Jediparantaja: Voiman parantamiskäyttöön hyödyntämisen asiantuntija, joka osasi tehokkaasti ohjailla Elävää Voimaa korjatakseen fyysisiä ja henkisiä vaurioita.
  • Jeditietouden säilyttäjä: Jedi, joka tutki historiaa ja pyrki säilyttämään jediarkistot parhaissa mahdollisissa voimissa.
  • Jeditutkija: Jedien teorioiden ongelmia ratkoneet henkilöt, jotka päivittivät ja paransivat jediarkistoja. Asiantuntijoita esimerkiksi arkeologiassa, geologiassa, biologiassa, matematiikassa ja astronomiassa.
  • Jedinäkijä: Jedi, joka vastaanotti poikkeuksellisen paljon näkyjä ja tunsi hyvin Voiman salat. Päivittivät jediarkistojen holokroneja.

Jedivartija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jediagentti: Korkeimman neuvoston salaisesti nimittämä jedi, joka toimi pyrkien vähentämään galaksissa vaanivia uhkia, kuten kooruptiota rikollisuutta ja terrorismia, soluttautumalla, varjostamalla ja tutkimalla.
  • Jedivarjo: Jediritarikunnan salainen poliisi, joka pyrki poistamaan kaiken pimeän puolen toiminnan galaksista.
  • Jedivartija: Tietyn sektorin tai aurinkokunnan valvojaksi asetettu jedi, joka toimi linkkinä kyseisen alueen ja Jedien korkeimman neuvoston välillä.

Sotilastoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png Tämä luettelo on epätäydellinen. Voit auttaa Jedipediaa täydentämällä sitä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]