Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.

Tasavallan suurarmeija

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 19. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa.

Pahoittelut sotkusta.

Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa ja kaipaa pikaista korjausta kielioppi-, etenkin pronominivirheistä.

Artikkelia siivotessasi seuraa Jedipedian tyylioppaan ohjeita. Kun olet mielestäsi hoitanut artikkelin kuntoon, poista tämä malline.

[+/–]
Kloonitsodassa.jpg
Tasavallan suurarmeija
Yleiset tiedot
Perustaja(t)
Johtaja(t)
Tukikohta

Coruscant

Historialliset tiedot
Perustettu

32 eYt

Uudelleenorganisoitu

19 eYt Imperiumin iskujoukkoina ja Imperiumin armeijana

Palautettu

Osittain vuonna 10 eYt

Muut tiedot
Aikakaudet

Imperiumin nousun aikakausi

Liittoutuma

Galaktinen Tasavalta

Ensimmäisenä toimenani tässä uudessa asemassani luon Tasavallan suurarmeijan vastaan Separatistien nouseville uhille.
Ylikansleri Palpatine[lähde]

Tasavallan suurarmeija (englanniksi Grand Army of the Republic tai GAR), joka myös tunnettiin nimellä klooniarmeija tai Tasavallan armeija, oli Galaktisen Tasavallan asevoimien tärkein osa sen viimeisinä vuosina. Armeijasta tuli yksi suurimmista koskaan nähdyistä armeijoista, vaikkei se ollutkaan yhtä suuri kuin Separatistien droidiarmeija. Kloonisotien loputtua ja Imperiumin noustua armeija muutettiin Galaktisen Imperiumin asevoimiksi.

Kaminolaiset kloonaajat loivat klooniarmeijan Kaminolla. Ensimmäinen kloonauskerta tuotti armeijaan 200000 taisteluvalmista miestä, jotka kasvetettiin kloonisotilaiksi. Heille rakennettiin myös sotakoneita ja nämä yksiköt aloittivat Tasavallan riveissä kloonisodissa.

Sotien edetessä klooniarmeijaan lisättiin miljoona yksikköä lisää, jonka jälkeen lisäiltiin myös useita kokonaisia divisioonia sodan edetessä. Tästä syystä armeijasta tuli suurimpia armeijoita, mitä oli koskaan nähty.

Kloonisotilaiden mallikappale oli agentti Darth Tyranusin pestaama palkkionmetsästäjä Jango Fett, jonka ainoa vastapalvelusvaatimus viiden miljoonan krediitin lisäksi oli keskenkasvuinen nuori klooni itse Jangosta. Kloonin nimeksi tuli Boba Fett.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Klooniarmeija? ...Ja täytyy sanoa, että se on hienointa mitä olemme luoneet.
Lama Su[lähde]
Kaminolaisten merkki, joka ilmaisi klooniarmeijan ja salaisen kloonausprojektin kehitystä.

Palpatinen ylikanslerin uran alussa vuonna 32 eYt Tasavallalla ei ollut yleisiä asevoimia, vaikka väittely armeijan ja laivaston vahvistamisesta oli edennyt jo vuosikymmeniä. Yhteen aikaan Tasavallan armeijavoimat olivat huomattavan suuret, mutta uusien sithsotien noustessa vuonna 1000 eYt arvollinen alasvajoaminen alkoi, koska jediritarikunta oli saanut suosiota kasvavasta tuenannostaan. Aina useammin ja useammin jedit kutsuttiin neuvottelijoiksi kiistoihin. Silti kriisien taas noustessa nousemistaan, jotkut jedit (kuten suurmestari Yoda) alkoivat aistia tulevaa pimeyden aikaa, jolloin jedit yksinään eivät kykenisi määrällään kukistamaan tulevia uhkia. Klooniarmeijan luontiprosessin aloituskäsky tuli jedimestari Sifo-Dyasilta ilman tämän kolleegoiden tietämystä asiasta. Piakkoin hänen armeijansa löysi sithlordi Darth Sidious, joka suunnitteli käyttävänsä klooniarmeijaa ja sen hätäkoodeja omiin tarkoituksiinsa.

Vuonna 22 eYt 200000 yksikköä oli taisteluvalmiina ja heidät lastattiin aluksiin auttamaan Geonosisin iskujoukkoa, joka sai niskaansa droidiarmeijan mennessään pelastamaan kollegoitaan ja senaattori Amidalaa. Tasavallan suurarmeijan ensimmäinen taistelu oli Geonosisin taistelu, jossa se onnistuneesti kukisti monta kertaa suuremman droidiarmeijan. Tämä sotatoimi aloitti galaksia vavisuttavan sodan, kloonisodat, jossa armeija voitostaan huolimatta kärsi suuria tappioita.

Vaikka kloonisotilaat taistelivat jedien alaisuudessa suurimman osan kloonisodista, ylikansleri Palpatine (myöhemmin sodan loppuvaiheessa galaktinen keisari) vei kloonien suoran komennon jedeiltä ja senaatilta vuonna 19 eYt, ja käytti armeijaa tappaakseen jedit ja tuhoakseen heidän säätynsä. Kloonit uskollisesti tottelivat ylikansleria, vaikka olivatkin jo ystävystyneet jedien kanssa. Näin hän aloitti suuren jedipuhdistuksen muodostaen Tasavallan Imperiumiksi ja itsensä elinikäiseksi keisariksi, jolloin myös sota loppui Separatistineuvoston teloituksen myötä. Palpatine muunsi Suurarmeijan pikaisesti Imperiumin iskujoukoiksi ja hänen uuden Imperiuminsa armeijaksi.

Ennen sodan loppua asetus sektorien hallinnasta esitettiin, ja sillä asetettiin jokaiseen Tasavallan sektoriin oma kuvernööri ja kullekin omat kloonisotilasjoukot. Näin luotiin myös moffien ja sektorin kuvernöörien asemat. Kahdentuhannen vetoomus pelkäsi demokratian ja senaatin vallan heikkenemistä, joten he päättivät protestoida, vaikka heidät lopulta jyrättiin.[1] Kuvernöörit ja heidän kloonirykmenttinsä alkoivat saapua heille määrätyille planeetoille pian tämän jälkeen.[2]

Sotaan osaa ottaneiden kloonijoukkojen täysi miesvahvuus ei ollut tarkasti tiedossa. Heidän joukkojaan suurensi uudet varusteet ja muut vapaaehtoiset, jotka liittyivät sodan edetessä. Galaktisen sisällissodan aikana Jango Fettistä kloonatuista sotilaista, jotka nyt tunnettiin Imperiumin iskujoukkoina, oli elossa enää yksi kolmannesta, muttei ollut tiedossa kuinka moni oli taistellut kloonisodissa.[3]

Organisaatio ja rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kloonit siirtyvät muodostelmiin valmiina siirrettäviksi hyökkäysaluksiin.

Taistelun järjestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tasavallan suurarmeija oli jaettu erillisiin taistelun järjestyksiin (ORBATeihin). Nämä olivat tavallisia joukkoja ja erikoisjoukkoja. Lähes kaikkien tavallisten joukkojen rakenne ei koskaan muuttunut kloonisodissa, ja sitä käytti jopa Galaktinen Imperiumi. Erikoisjoukot taas olivat hyvin itsenäisiä kloonikommandoja, joilla oli erikoistehtävät ja he tarvitsivat vain vähäistä apua jedikenraaleilta.

Tavallisten joukkojen komentorakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erikoisjoukkojen komentorakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kloonien ja wookieeiden joukot Kashyyykillä.

Komentohierarkia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maa -, ja ilmakulkuneuvot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kloonisotilas vaiheen I haarniskassa.

Tykistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Panssaroidut kulkuneuvot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raskas ratsuväki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taistelupalvelutuki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmahyökkäys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mekanisoitu jalkaväki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiedustelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huomattavat yksiköt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]