Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.

Padmé Amidala

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 15. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Fighters in formation.jpg

Sisältöä näkyvissä! 'The Clone Wars'–luokkaa.

On huomattu, että osa tästä artikkelista ei enää ole ajan tasalla, ja se tarvitsee uutta tietoa.

Kun artikkeli on mielestäsi päivitetty, voit poistaa tämän viestin.

[+/–]
Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa.

Pahoittelut sotkusta.

Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa ja kaipaa pikaista korjausta kielioppi-, etenkin sanajärjestys- ja kappalejakovirheistä.

Artikkelia siivotessasi seuraa Jedipedian tyylioppaan ohjeita. Kun olet mielestäsi hoitanut artikkelin kuntoon, poista tämä malline.

[+/–]
Padme.jpg
Padmé Amidala
Elämäkerralliset tiedot
Kotiplaneetta

Naboo[1]

Syntynyt

46 eYt, Naboo[2]

Kuollut

19 eYt, Polis Massa[3] (ikä 27)

Ruumiilliset tiedot
Laji

Ihminen

Sukupuoli

Nainen[1]

Pituus

165 cm[4]

Hiusten väri

Tummanruskeat[1]

Silmien väri

Tummanruskeat[1]

Kronologiset ja poliittiset tiedot
Aikakaudet
Liittoutuma(t)
Hän oli... todella kaunis. Mutta silti... surullinen.
Leia Organa[lähde]

Padmé Amidala (syntynyt Padmé Naberriena, tunnettu myös Padmé Amidala Skywalkerina) (s. 46 eYt[2]- k. 19 eYt)[3] oli naboolainen[1] senaattori[5] sekä kuningatar. Amidalan tunnetuimpia saavutuksia ovat rauhanponnistelut galaktisessa senaatissa kloonisotien aikana[3] sekä taistelu Naboon kansan puolesta Naboon invaasion aikana.

Amidala avioitui 22 eYt jediritari Anakin Skywalkerin kanssa.[5] Vuonna 19 eYt heille syntyi kaksi lasta, Luke ja Leia,[3] joista tuli Imperiumin suuria vastustajia.

Amidala kuoli 19 eYt luultavasti masennukseen Anakinin käännyttyä pimeälle puolelle.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elämäni on omistettu Naboon kansalle. Sen olen heille velkaa.
―Padmé entiselle rakastajalleen Ian Lagolle juuri hänen kuningattaren uransa alussa.
Nuori prinsessa Amidala.

Padmé Amidala oli Ruwee ja Jobal Naberrien nuorin tytär ja Sola Naberrien pikkusisko. Hän syntyi 46 BBY Padmé Naberrienä ja kasvoi viidakkokylässä, jossa hänen vanhempansa elivät. Siellä he kasvattivat lapsensa ja opettivat heille elintärkeitä asioita. Padmén ollessa nuori hänen perheensä muutti Theediin, jossa Padmé pääsi hyvään kouluun, jossa nautti luokkaretkistä maiden järville. Nuoruudessaan hän ilmoittautui vapaaehtoisesti turva-avustusjärjestöihin, kuten hänen isänsäkin oli aikoinaan tehnyt. Surullisesti monet näistä auttajista kuitenkin kuolivat eivätkä pystyneet adoptoimaan henkilöitä toisille planeetoille. Seuraten tätä, Padmé liittyi laillisten nuorten ohjelmaan, missä hän tapasi nuoren miehen nimeltä Palo. Jonkinlainen suhde alkoi, mutta he kasvoivat eri teitä: Palosta tuli artisti ja Padmé jatkoi politiikan parissa. Ei hän silti unohtanut nuoruuttaan - kun Padmé oli huipulla, hän muisteli kotikyläänsä maalaamalla kyntensä mustaksi.

Hänen nousunsa oli nopea - hän liittyi oppilaiden lailliseen järjestöön kun hän oli kahdeksan, ja hänestä tuli täysi Oppilaiden Lainsäätäjä kun hän oli yksitoista. Tähän aikaan hän tapasi ensimmäistä kertaa Silya Shessaunin tämän kaupassa. He tapaisivat uudestaan senaattoreina. 33 eYt Padmésta oli tullut jo Theedin prinsessa ja hän oli heikentänyt kuningas Verunan valtaa.

Hän oli sotkeutunut suhteeseen nuoren Verunan liikkeiden pojan, Ian Lagon, kanssa. Molempien perheet vastustivat sitä, mutta vei oman aikansa ennen kuin Veruna tai Amidala pystyi syöksemään kuninkaan vallasta. Tulevan kuningattaren persoonan aiheuttama suosio ja poliittiset näkemyksensä varmistivat voiton eikä hän nähnyt Iania enää.

Naboon kuningatar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minua ei äänestetty katsomaan kansani kärsimystä ja kuolemaa kun te keskustelette valloituksesta komiteassa!
―Kuningatar Amidala Galaktiselle Senaatille[lähde]
Kuningatar Amidala Naboon kriisin aikana.

Padmésta tuli kuningatar vasta 14-vuotiaana, mutta Theedin prinsessa jo 12-vuotiaana. Noustuaan valtaan Padmé otti käyttöön nimen Amidala, korjasi perustuslain niin, että se rajoitti valitun monarkin hallintoa kahdella hallintokaudella ja lopetti Verunan tyrannisen vallan.

Vaikka hän oli hämmästyttävän kyvykäs, ei kyseessä kuitenkaan ollut nuorin Naboon valitsema kuningatar. Hänen syntymänimensä oli Padmé Naberrie, mutta Padmé Amidala oli enemmän kuninkaallisen arvolle sopiva nimi. Kuningattaren uransa aikana hän esiintyi kuninkaallisena, mutta piti etunimen Padmé.

Aikanaan kuningattarena ja senaattorina Padmé käytti hovineitoja - nuoria, oman ikäisiään naisia, jotka toimivat hänen alaisuudessaan. Hovineidot olivat kuin henkivartijoita tai diplomaatteja. Heidän roolinsa muistuttivat kuninkaallisen turvajoukkojen päätä, kapteeni Quarsh Panakaa, joka antoi uuden kuningattaren olla osaava aseiden kanssa. Padmén ollessa kuningatar, hovineitoihin kuului Sabé, Eirtaé, Rabé, Yané ja Saché. Hänen senaattorin uransa aikana hänen hovineitoihinsa kuului Dormé, Cordé, Versé ja myöhemmin Moteé ja Ellé. Hänen kaikkien hovineitojen nimien lopussa oli é.

Naboon kriisi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viiden kuukauden päästä hänen valitsemisestaan kuningattareksi, 32 eYt, Amidala joutui kohtaamaan yhden suurimmista ongelmista Naboon historiassa, eli Naboon kriisin. Protestina Galaktisen Tasavallan veroista, joita se oli asettanut Kauppaliitolle, Kauppaliiton varakuningas Nute Gunray asetti kauppasaarron Naboon planeetalle, jota naboolaiset yrittivät vastustaa. Tämä kriisi oli kuitenkin vasta alkua suuremille ongelmille.

Amidala yritti käyttää diplomaattisia ja poliittisia keinoja päästäkseen eroon Kauppaliiton saartojoukoista, mutta tuloksetta. Varakuningas, joka salaa totteli Darth Sidiousia, vältteli diplomaattisia keinoja ja meni niin pitkälle, että käski joukkojensa murhata tasavallan tärkeästi poliittisia suurlähettiläitä, joita ylikansleri Finis Valorum oli liittänyt häneen. Hän ei kuitenkaa tiennyt, että suurlähettiläät olivat jedejä, ja pian heidän pakonsa jälkeen, Gunray käski joukkojensa hyökätä Naboohon. Amidala protestoi tätä hyökkäystä vastaan, mutta Kauppaliitto kuitenkin hyökkäsi välittämättä laeista. Kun Kauppaliitto valloitti Theedin, Amidala otettiin vangiksi palatsistaan. Kauppaliitto vei hänet vankileiriin allekirjoittamaan sopimusta, joka hyväksyisi ja antaisi Kauppaliiton valloitukselle lailliset oikeudet. Heidän matkallaan vankileiriin, jedimestari Qui-Gon Jinn, hänen padawaninsa Obi-Wan Kenobi ja Jar Jar Binks pelastivat kuningattaren seurueineen, johon kuului muun muassa hänen hovineitonsa, kapteeni Panaka ja kuvernööri Sio Bibble. Vaikka Padmé joutui jättämään kansansa, hän hyväksyi sen, että jedit saattivat hänet Coruscantiin.

Välttäen Naboon saarron Naboon kuninkaallisella tähtialuksella, aluksen pelasti totaaliselta tuholta mekaanikkodroidi R2-D2, jonka Amidala komensi työhön. Vähän vahinkoa alukseen tuli kuitenkin, joten he joutuivat laskeutumaan autiolle hiekkaplaneetta Tatooinelle. Naamioituen hovineidoksi, Padmé ohjasi Kenobin, Jinnin, Binksin ja R2-D2:n pieneen Mos Espan kylään. Siellä hän tapasi yhdeksänvuotiaan orjapojan, Anakin Skywalkerin, ja lähestyi häntä tietämättään, että tällä tulisi olemaan suuri osa hänen elämäänsä. Anakin tarjoutui ajamaan rekiajokisassa ja Qui-Gon Jinn löi vetoa Watton kanssa siitä, että jos poika voittaisi, tämä vapautuisi ja hänen uudet ystävänsä saisivat osat joita tarvitsivat aluksensa korjaukseen. Koska kuningatar piti jo Anakinista, hän antoi kansansa kohtalon pienen pojan käsiin. Anakin voitti.

Taistelu Theedistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Padmé ja kapteeni Panaka joukkoineen hyökkäävät Theedin kuninkaallisen palatsiin.

Kun he saapuivat Coruscantiin, Padmé esiintyi taas kuningattarena. Valmistellen esiintymistään Galaktisessa Senaatissa, Naboon edustaja, senaattori Palpatine varoitti häntä senaatin korruptoitumisesta. Kuningatar uskoi tätä heti, kun Senaatti ei ollutkaan valmis auttamaan Naboota. Seuraten senaattorinsa vihjettä, hän ehdotti äänestystä senaatin johtajan, Kansleri Valorumin, luottamuksen kyseenalaistamiseksi. Pian Valorumin hävittyä äänestyksen, senaattori Palatine nimettiin ehdolle ja voitettuaan äänestyksen tuli uudeksi ylikansleriksi.

Amidala päätti lopettaa puheensa senaatissa, sillä asiat näyttivät jo paremmalta ja päätti palata Naboohon. Matkalla hän ehdotti pohtivalle Qui-Gon Jinnille, että gunganit voisivat auttaa Naboota, sillä hänellä oli entisiä suhteita heihin. Sitten hän yritti vakuuttaa gunganien johtajaa, Rugor Nassia, että he auttaisivat Naboota taistelemaan Kauppaliittoa vastaan. Nähden, ettei tästä yrityksestä tulisi mitään, Padmé päätti paljastaa salaisen identiteettinsä, eli luottamuksen merkittävyyden. Nass päätti suostua, ja kaksi kulttuuria panivat sivuun väittelynsä ja keskittyivät yhteiseen tehtävään, Naboon vapauttamiseen. Padmé näytti suunitelmansa ryhmälle, joka toimisi hänen iskujoukkonaan takaisinvallatakseen Theedin kuninkaallisen palatsin ja vangitakseen varakuningas Nute Gunrayn. Samaan aikaan gunganien armeija taisteli Kauppaliiton droidiarmeijaa vastaan maalla. Suunitelma kuitenkin toimi, suurimmaksi osaksi Anakinin ansiosta, sillä hän tuhosi droidien kontrollialuksen ampumalla sen reaktoriin. Harmillisesti sith Darth Maul, joka taisteli Kauppaliiton puolella, murhasi Qui-Gon Jinnin, mutta Obi-Wan Kenobi onnistui myöhemmin tappamaan hänet.

Padmén toiminta kriisin aikana toi hänelle paljon suosiota, ja gunganit sekä naboolaiset liittoutuivat virallisesti juhliessaan yhdessä voittoaan. Ylikansleri Palpatinellakin oli osaa Naboon vapautumisella.

24 eYt Amidala lopetti kuningattaren uransa toisena hallintokautenaan. Monet ihmiset halusivat hänen vielä jatkavan ja ehdottivat hänelle kolmatta kautta, mutta Amidala piti kiinni perustuslaista ja antoi palatsin seuraajalleen, kuningatar Jamilialle.

Senaattori (24 BBY—19 BBY)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herätkää senaattorit... teidän täytyy herätä! Jos tarjoamme Separatisteille väkivaltaa, hekin näyttävät meille väkivaltaa paluussaan! Monet menettävät henkensä ja monet vapautensa.
―Senaattori Amidala Galaktisessa senaatissa[lähde]
Senaattori Padmé Amidala.

Kuningattaren uransa päätyttyä Padmé ajatteli palata perheensä luo, kuten siskonsa Sola. Jamilian hallitusaikana hänestä tehtiin kuitenkin Naboon edustaja senaattiin, tullen senaattoriksi 36:dennesta aurinkokunnasta. Senaattorina hän käytti hillitympiä, mutta yhä huomiotaherättäviä pukuja, luoden itselleen vaatekaapin. Todellisuudessa tämä mittava vaatemäärä johtui hänen Naboon tuestaan.lähde?

Hän piti tärkeänä Naboohon jäämistä, vaikka elikin Coruscantissa pienessä kattohuoneistossa Senaatin huoneistokompleksissä. Häntä ei niinkään kiinnostanut huoneen suuri koko tai hieno sisustus, joita muilla senaattorella oli - huoneiston veranta vain muistutti häntä Naboosta.

Pian hän oli yhden puolueryhmän johtaja, joka vastusti Separatistien armeijan perustamista. Hän oli sitä mieltä, että väkivaltaan turvautuminen aiheuttaisi vain enemmän väkivaltaa. Ylikansleri viittasi Padmé Amidalan Lojaalisten Komiteaan, erikoiseen senaatoreiden ryhmään, jotka toimivat neuvonantajina kanslerille Separatistien kriisin aikaan. Hän palveli myös Tasavallan diplomaattien tiimissä, joka yritti neuvotella rauhan Separatistien kanssa, mutta kreivi Dooku piti asiat niin, että Separatistit jatkoivat terrorisointia.

Murhayrityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän ei ole ainoa, joka noudattaa käskyjä.
―Kapteeni Typho Obi-Wan Kenobille[lähde]
Padmé Tatooinessa.

Vuonna 22 eYt tuntematon vihollinen oli päättänyt murhata Amidalan, jonka hän itse uskoi olevan entinen jedi ja Separastijohtaja, kreivi Dooku. Palkkiometsästäjä Zam Wesell yritti tappaa hänet ensimmäistä kertaa, josta seurasi monen vartijan ja hänen hovineitojensa Cordén ja Verdén kuolema. Tunteja myöhmmin, hän ilmestyi senaattin ilmoittaakseen, että hänet oli yritetty murhata. Ylikansleri Palpatinen kanssa käydyn konferenssin jälkeen Lojaalisten Komitean jäsenet ja jotkut jedien jäsenistä (Yoda ja Mace Windu) päättivät, että jedien täytyy suojella Amidalaa. Padmé uskoi Dookun yrittäneen murhata hänet, mutta jedit eivät uskoneet entisen jäsenensä tehneen sitä.

Myöhemmin samana päivänä Padmé tapasi jälleen Anakinin, joka oli nyt jediritari Obi-Wan Kenobin padawan. Anakin ja Obi-Wan oli lähetetty suojelemaan häntä. Zam Wesselin toisen murhayrityksen jälkeen, joka syötti myrkyllisiä kouhuneja Padmén makuuhuoneeseen Jango Fettin käskyjen mukaisesti, jonka Skywalker ja Kenobi estivät, Jedineuvosto pääti, että Skywalker veisi hänet Naboohon sillä aikaa kun Kenobi jatkaisi asian selvitystä. Koska äänestys Armeijan hankkimista varten oli nopeasti saapumassa, kiusatun Amidalan oli pakko tulla palkatuksi Ylikanslerin käskyn mukaisesti. Naamioituen Tuhansien Kuiden aurinkokunnalta, he matkustivat salaisella aluksella Naboohon. Matkan kesken he keskustelivat Anakinin uhrauksesta, kun hänen äitinsä antoi pojan lähteä jedikoulutukseen, tehden hänen olonsa paremmaksi.

Pitääkseen yllä illuusiota, että senaattori oli yhä Coruscantissa, kapteeni Typho ja hovineito Dormé pysyivät siellä Amidalan kopion kanssa. Kuningatar Jamilian ja Padmén perheen tapaamisen jälkeen, pakolaiset ottivat piilopaikan Varykinolta, Amidalan perheen järveltä, missä he pian rakastuivat. Se oli vahvaa rakkautta, jota ei voinut estää. Amidala yritti kuitenkin piilotella sitä, sillä se oli pahaksi molempien urille.

Painajaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Padmé Amidala Geonosisissa.

Sen jälkeen kun Skywalker näki painajaisen äitinsä kuolemasta, Padmé ehdotti, että he menisivät pakoaluksellaan Tatooinelle löytämään ja pelastamaan hänet. Tatooinessa he saivat selville, että Shimi oli mennyt naimisiin farmari Cliegg Larsin kanssa, joka oli auttanut hänet pois orjuudesta. Lars surullisesti informoi Anakinille, että Tuskenit kidnappasivat hänen vaimonsa, ja kaikkien turhien etsintöjen jälkeen toivo oli mennyttä. Skywalker oli kuitenkin todella haluton luovuttaman ja lähti etsimään äitiään jättäen Padmén Larsien huostaan. Siellä hän sai tietää Anakinin velipuolesta Owen Larsista ja hänen tyttöystävästään Beru Whitesunista, jotka tulisivat olemaan hänen poikansa, Luke Skywalkerin adoptiovanhemmat. Anakin palasi seuraavan aamuna kantaen äitinsä elotonta ruumista. Skywalker suri syvästi hänen kuolemaa ja myönsi Padmélle, että hän löylytti Tuskeneita kostoksi näiden kylässä. Padmé oli shokissa, mutta ymmärsi kuitenkin Anakinin surua ja syyllisyyttä, yrittäen lohduttaa häntä huomiolla, että kuten kaikki, hänkin oli vain ihminen. Shimin hautajaisten aikana, R2-D2 toimitti Obi-Wanilta viestin.

Sanottuaan hyvästit Larseille, he katsoivat viestin suojassa, etteivät muut näkisi sitä. Obi-Wan kertoi, että Dookun Droidekat vangitsivat hänet Geonosisissa. Viesti myös paljasti Dookun osallisuuden Amidalan murhayrityksiin: kreivi oli yrittänyt täyttää sopimuksen, jolla näkisi Padmén entisen vihollisen, Kauppaliiton Nute Gunrayn, joka virallisesti liittyi Itsenäisten aurinkokuntien konfederaatioon. Kiertäen Mace Windun antaman käskyn, Padmé sanoi Anakinille, että jos hän suojelisi häntä, tämän olisi tultava hänen mukaansa vapauttamaan Kenobi.

Saavuttuaan Geonosisiin he joutuivat kulkemaan droidiensa kanssa droiditehtaan läpi, jossa Padmé olisi kuollut ilman R2-D2:in apua. Taisteludroidit vangitsivat molemmat ja veivät Kenobin kanssa telotettaviksi Peteranakin areenalle. Matkalla Padmé viimeinkin tunnusti rakkautensa Anakinille, koska uskoi heidän olevan varmasti tuomittuja kuolemaan ja he suutelivat ennen kuin heidät kiikutettiin areenalle. Heidät sidottiin tolppiin, ja neljä hirviötä päästettiin areenalle. Kun Padmé onnistui pääsemään irti kahleistaan ja kiivettyään tolpan päälle, Nexu-hirviö hyppäsi ylös ja huitaisi Padméa selkään, jättäen syvän haavan. Mace Windun Geonosisin iskujoukko pelasti heidät viime hetkellä.

Olen tehnyt kuolemaa joka päivä siitä lähtien kun tulit takaisin elämääni. Rakastan sinua todellisesti ja syvästi.
―Padmé Anakinille, 22 eYt[lähde]

Kun Padmé putosi kloonien aluksesta ja joutui eroon jedeistä, kloonijoukko löysi hänet ja he lähtivä seuraamaan jedejä, jotka taas seurasivat pakenevaa Dookua. Kloonit ja jedit voittivat taistelun, mutta tästä alkoi suuri kloonisota.

Häät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Padmé ja Anakin menevät naimisiin salaisesti Varykinolla.

Pian Padmé ja Anakin menivät naimisiin salaa Varykinolla, Naboossa. He naivat toisensa Salaisella seremonialla, jonka oli luonut Naboolainen pyhimys. Yleisönään heillä oli vain kaksi droidia, C-3PO ja mekaanikkodroidi R2-D2. Tästä hetkestä lähtien Padmén nimi oli myös Padmé Amidala Skywalker.

Kloonisodat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entä jos demokratia, jota luulimme palvelevamme loppuu tähän, ja Tasavallasta on tullut niin paha, että taistelemme sitä vastaan?
―Padmé Anakinille[lähde]
Padmé etsii Yodaa Ilumilta.

Ajan myötä Padmén diplomatian viestinnät alkoivat rappeutua, kun niiden tilalle alettiin asettaa tykkejä ja aseita. Hän keksi olevansa (Nute Gunrayn) murhayrityksen kohde uudestaan ja uudestaan, mikä pakotti hänet jäämään turvaan pääplaneetalle. Senaattori näki harvoin salaista miestään, Anakin Skywalkeria, joka taisteli etulinjalla kloonisodissa johtaen kloonisotilaita mestarinsa Obi-Wan Kenobin kanssa.

Amidala halusi salaista yhteenottoa tai viestintää mieehensä kanssa ja vaikka hän oli innostunut ja ylpeä hänen erityisistä voitoistaan, pelkäsi hän alinomaan jedin turvallisuuden puolesta. Neljän kuukauden sotimisen jälkeen Amidala matkusti Yodan kanssa Naboon huvialuksellaan, kun muinainen jedi aisti häiriötä Voimassa, jotka tulivat Ilumin planeetalta. Huolimatta kapteeni Typhon protestista, hän saattoi Yodan ja auttoi häntä pelastamaan jedejä, Luminara Undulin ja hänen padawaninsa Barriss Offeen sen jälkeen kun nämä taistelivat kolmea chameleon droidia vastaan C-3PO:n ja R2-D2:in avulla.

Koko kloonisotien ajan senattori Amidala oli diplomatian lähde rappeutuneessa Tasavallassa. Yksi sen kaltainen esimerkki oli Ulkorenkaan Saarron aikana, jossa hän ja kapteeni Typho matkasi Bri'ahl planeetalle tarkoituksenaan saada joitain ryhmiä liittymään Tasavaltaan. Sattumalta Amidalan diplomaattiset yritykset menivät onnettomasti pilalle, jolloin C-3PO sai epäaidon kloonisotilaan murhaamaan senaattorin ja planeetan presidentti Vuulin ja näin tapahtuessa planeetta ei pääsi eroon kloonisodista.

Padmé ottaa vastaan miehensä padawan-selvityksensä lahjana.

Uskoen, ettei hän vain voisi istua takaisin ja antaa muiden puolusta Tasavallan vapautta, Amidala liittyi Sheltay Retraciin paljastaakseen Separastien senaattorin Brezz Drexxin sympatian Bail Organalle.

Amidalasta ei pidetty monissa galaksin osissa, sillä häntä pidettiin kloonisotien aloittajana laittoman toimintansa vuoksi Geonosisissa.

Vuonna 22 eYt Amidala meni Skywalkerin, Kenobin ja erään toisen jedin, Siri Tachin kanssa Genianin planeetalle, missä Separatistit olivat vastaan tärkeää koodinrikkojamekanismia, jonka keksi Talesan Fry, jonka Kenobi ja Tachi tapasivat jo aikaisemmin. Taleshan oli nyt suuren Genialaisen työn aloittaja, planeetan, joka oli yksi harvoista neutraaleista paikoista kloonisodissa. Sen jälkeen kun Amidala vakuutti Taleshanin antamaan laiteen Tasavallalle, Magus-niminen palkkiometsästäjä hyökkäsi heidän kimppuun.

Talesan saattoi jedit ja Amidalan Azurelle, missä Tasavalta taisteli Separatisteja vastaan. Siri ja Amidala ottivat tähtihävittäjän lentääkseen Magusin perään, kun jedit olivat voittaneet hänet taistelussa. Kun he saivat kiinni Magusin, Amidala jäi yksin ajamaan alusta Sirin hyökätessä Magusin aluksen kimppuun ja pudottaen sen. Lopulta jedit onnistuivat, mutta Siri haavoittui ja kuoli.

Erottaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useiden kuukausien päästä Coruscantissa, Padmé nautti uudelleentapaamisesta miehensä kanssa kaupunkiplaneetan alhaisemmilla tasoilla ennen kuin tämän mestari Obi-Wan Kenobi kutsuisi Anakinin luokseen. Sinä yönä Jedineuvosto antoi Anakinille viimein jediritarin arvonimen. Pian sen jälkeen Padmé otti vastaan lahjan Anakinilta: Anakin antoi hänelle padawanpalmikkonsa, ja Padmé laittoi sen Anakinin 32 eYt tekemän kaulakorun viereen.

Myöhemmin sodassa, Anakinin selonteon murron aikana (hän sai sen Jedineuvostolta kovasta työstään Ulkokehällä Obi-Wanin kanss) Padmé tapasi taas miehensä Naboossa. Tämä ei kestänyt kauaa, sillä heidät yllätti Obi-Wan, joka halusi Anakinin mukaansa takaa-ajamaan Asajj Ventressiä, yhtä Dookun pimeän puolen oppilasta. Anakin uskoi tappaneensa pimeän jedin, joka oli loukkaantunut, mutta hoidettu kuntoon. Tämä oli viimeinen kerta kun Padmé näki miestään ennen kuin kun sota tuli pääkaupunkiin asti.

Vuonna 19 eYt Amidala tuli raskaaksi. Saman vuonna Konfederaation kenraali Grievous johti separatistien armeijaa galaktiseen pääkaupunkiin. Grievousin suunnitelmaan kuului ylikansleri Palpatinen sieppaaminen, jossa onnistuikin. Vaikka Amidala oli raskaana, hän todisti taistelukykynsä auttamalla senaatin huoneistojen evakuoimisessa. Myöhemmin jedineuvoston jäsenien Shaak Tiin ja Stass Allie avulla Padmé ja senaattorit Bail Organa ja Mon Mothma pystyivät saattamaan rakennuksen väen pommisuojiin. Matkalla Konfederaation taisteludroidit hyökkäsivät senaattoreiden ryhmän kimppuun, ja Padmé käytti laserasettaan heitä vastaan. Coruscantin avaruustaistelun aikana Anakin ja Kenobi saapuivat ottamaan kanslerin takaisin. He laskeutuivat Coruscantin kiitoradalle Konfederaation hajonneella lippulaivalla, Näkymättömällä kädellä.

Jotain hienoa on tapahtunut... Ani, olen raskaana.
―Padmé Anakinille kloonisotien lopulla.[lähde]

Demokratian loppu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Padmé: ”Tämä sota tuo vajoamista kuunneltavaksi. Nyt olet lähempänä kansleria kuin kukaan muu. Kysy häneltä, voisiko hän lopettaa taistelemisen ja antaa demokratian jatkua
Anakin: ”Älä kysy tuota minulta! Vie nuo pyyntösi Senaattiin, jonne ne kuuluvat!
―Padmé ja Anakin[lähde]
Padmé pitää tapaamisen Kahdentuhannen Valtuuskunnan jäsenien kanssa.

19 BBY sodan lopulla, nyt raskaana olevasta Amidalasta tuli ihmeellisen huolestunut kun hänen miehensä muuttui - kääntyi Voiman pimeälle puolelle. Hän huolestui miehensä näyistä, joissa hän ja lapset kuolisivat synnytyksessä. Padmé halusi, että Anakin käyttäisi suhteitaan Kansleriin lopettaakseen sodan ja antaakseen kaiken terveysavun Padmélle, muttei tämä tehnyt mitään. Tavattuaan monet huolestuneet senaattorit, kuten Bail Organan, Mon Mothman, Giddean Danun ja Fang Zarn, Amidala päätti johtaa kahdentuhannen valtuuston kokousta, eli joukkoa, joka vastusti Palpatinen vallan muuttumista diktatuuriksi. Puhuja komiteassa, ponnistelut sotkeakseen ja tehdäkseen yhteistyötä jedien kanssa (oikeastaan Obi-Wanin ja Anakinin) olivat turhia hänen tunteidensa kanssa. Kun Padmé myönsi hakemuksen Kanslerille, joka voisi myöhemmin päällystää suunnan vastustusliikkeelle, Kapinaliitolle, sen välittömät efektit olivat sitä mitä oli toivottu.

Padmé Amidala oli saattueensa kanssa senaatin hallissa erikoiskokouksen aikana, jossa Kansleri Palpatine myönsi "todisteen" Senaattia vastustavista jedikapinallisista, jotka oikeasti yrittivät pidättää hänet yhteyksistään sithiin. Maalaten itsensä sankarilliseksi sodankekeyttäjäksi, hän vakuutti Tasavallan senaatin suojeluksesta, jota hän tarjosi. Vähällä vastustuksella senaatissa — todellakin monet Padmén ystävät Valtuuskunnassa alkoivat tulla päätökseensä juuri kuten puhe oli kertonut — Palpatine julisti itsensä keisariksi, joka ei ilahduttanut Padméa ja Bailia. Huolimatta myöhemmästä yrityksestä äänestää vastaan tätä julistusta, Padmé sanoi Bailille, ettei ollut sen aika. Hän oli oikeassa. Padmé, jota hänen miehensä varoitti tämän Senaatin ystävistään, tajusi, ettei hänen tietojansa tarvittu vastustusliikkeessä, ja kysyi Organaa jatkamaan liikettä ilman hänen tietojaan. Anakin ja Imperiumin vakoojat vahtivat häntä, ja hänen tiedettiin sanovan:

"Äänestä Palpatinea. Äänestä Imperiumia. Pistä Mon Mothma äänestämään häntä myös. Olkaa hyviä pikku senaattoreita. Pitäkää päänne matalana. Ja jatkakaa... kaikkien asioiden tekemistä, mistä emme voi puhua. Kaikkia noita asioita, joita en tiedä. Lupaa minulle Bail."
—Padmé Bailille

Viimeiset päivät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

En tunne sinua enää. Anakin, murrat sydämeni! Olet vajonnut tielle, jota en voi seurata
―Padmé Anakinille[lähde]
Obi-Wan ilmoittaa Padmélle Anakinin vajoamisesta pimeälle puolelle.

Pian sen jälkeen kuin Palpatine julistautui keisariksi, Padmén ystävä ja Anakinin entinen mestari Obi-Wan tuli vierailulle Amidalan luokse. Hän kertoi nähneensä hologrammista, että Anakin oli kääntynyt pimeälle puolelle ja murhannut jedejä jeditemppelissä. Padmé ei halunut uskoa Kenobia ja kun tämä sanoi taistelevansa hänen kanssaan, Padmé ei kertonut minne hän oli mennyt, sillä halusi suojella miehensä turvallisuutta. Näinä hetkinä Padmékin alkoi uskoa Anakinin muuttuneen. Tämän paljastuksen myötä, Amidala matkusti Mustafarin laavaplaneetalle Kenobi salamatkustajanaan saadakseen selville totuuden. Hän ei kuitenkaan uskonut Obi-Wanin väitteitä ja pohti kuinka Anakin olisi voinut tehdä sellaista.

Pian heidän laskeutumisensa jälkeen Padmé tapasi Anakinin Mustafarissa. Sinne päästyään hän sanoi Anakinille, että hän mursi hänen sydäntään ja yritti saada hänet kääntymään takaisin Voiman valoisalle puolelle. Hän paljasti suunitelmansa: hän halusi tuhota Palpatinen ja johtaa galaksia Padmén kanssa. Amidala sanoi, että Obi-Wan oli oikeassa hänen suhteensa ja hän oli vajonut tielle, jota hän ei voisi seurata. Sitten Kenobi paljasti tulleensa Padmén mukana ja astui ulos aluksesta. Skywalker ei edes antanut Padmélle aikaa selittää, vaan alkoi kuristaa häntä vihoissaan kuristusvoimalla uskoen, että hän oli ostanut jedin häntä vastaan. Obi-Wan häiritsi Anakina niin, että hän päästi Padmén irti ja säästi tämän hengen. Tämän jälkeen miehet alkoivat taistella ja droidit siirtyivät Padmén viereen.

Obi-Wan... Hänessä on vielä hyvää... Tiedän, että hänessä on... vielä...
―Padmé Amidalan viimeiset sanat[lähde]
Padmé synnyttää Luken ja Leian ennen kuolemaansa.

Obi-Wanin kukistettua Anakinin (nyt Darth Vader) Mustafarin laavavirralla, jedimestari vei Padmén lääkintäkeskukseen Polis Massaan, missä Yoda ja Bail Organa jo odottivat. Siellä lääkintäjoukkue yritti pelastaa Padmén hengen, mutta he saivat selville, että tämä kuolisi varmasti. Ennen kuolemaansa hän kuitenkin synnytti lapsensa, Luken ja Leian, ja antoi heille nimet. Viimesillä hengähdyksillään hän kertoi Obi-Wanille, että Anakinissa olisi vielä jotain hyvää.

Kuoleman jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palpatine: ”Lordi Vader, kuuletteko minua?
Vader: ”Kyllä, mestari. Missä Padmé on? Onko hän turvassa? Onko hänellä kaikki hyvin?
Palpatine: ”Näyttää siltä, että vihoissasi tapoit hänet.
Vader: ”Minä? Miten olen voinut? Hän oli elossa! Eeeeeeeeeeeei!
―Darth Vader ja keisari Palpatine[lähde]
Darth Vader tuntee itsensä vastuulliseksi rakkaan Padménsa kuolemasta.

Padmé Amidala, Naboon entinen kuningatar ja Chommel-sektorin senaattori vietiin lepäämään hautaansa Theediin. Yoda sanoi että Padmén täytyi näyttäää raskaalta jotta uskottaisiin että lapset kuoli ja että keisari ei tietäisi että lapset ovat elossa. Amidalan arkku laitettiin kulkemaan Theedin kadulle, ja sitä vei eteenpäin seurue, jota johti kuningatar Apailana, Kuninkaallisten Neuvojien neuvosto, Jar Jar Binks, Boss Nass ja hänen entiset hovineitonsa. Monet ihmiset kaduilla katselivat naista, joka oli tehnyt niin paljon Naboohon. Vader oli "murhannut" Amidalan sen jälkeen kun entinen senaattori Palpatine julistautui galaksin keisariksi. Padmén entinen ystävä, Silya Shessaun, yritti tehdä selvittelyn Amidalan kuolemasta, mutta Palpatine sitä ei hyväksynyt.

Kuollut Padmé Theedin kaduilla. Hänellä on käsissään riipus, jonka Anakin antoi hänelle.

Pian Padmén haustajaisten jälkeen, hänen vanhin lapsensa, Luke, annettiin adoptoitavaksi Beru ja Owen Larsille heidän maatilalleen Tatooineen. Leia taas adoptoitiin Breha ja Bail Organalle, ja niin Leiasta tuli Alderaanin prinsessa. Leiakin palveli tulevaisuudessa senaattia ja oli poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö äitinsä tapaan. Luke kuitenkin seurasi isänsä jälkiä ja tuli voimakkaksi jediksi.

Imperiumin viestintäjoukot informoi Amidalan perheelle ja Apailanalle, että roistojedi oli tappanut hänet muiden senaattoreiden kanssa. Tämä oli vastaan Naboon traditiota ja Apailana meni tapaamaan jedejä, jotka pakenivat käsky 66:ta. 18 eYt Padmén isoäiti Ryoo Thule kuoli Malorumin käsissä, joka tuli Naboohon katsomaan häntä. Kiitos Ferus Olinille, konnajedille, tiedot menivät hautaan hänen kanssaan.

Vuosia ennen Yavinin taistelua Amidalan tytär, Leia Organa, palveli äitinsä nuorimman sisarentyttären, Pooja Naberrien kanssa Imperiumin senaatissa. Kumpikaan nainen ei saanut tietää biologisesta suhteestaan.

Minulla ei ole muistoja äidistäni. En ikinä tuntenut häntä.
Luke Skywalker[lähde]

Pian Endorin taistelun jälkeen Luke kysyi Leialta, muistiko hän mitään äidistään. Leia ei muistanut paljoa, sanoi vain: "Ei muistikuvia... tunteita." Leia kuvaili hänet kauniiksi, mutta surulliseksi. Tharwnin kriisin aikana hänen kuvansa roikkui Imperiumin palatsin seinällä.

Amidala näkyi pikaisesti holoprojektorissa, jonka R2-D2 näytti 35 jYt, kun Luke oli korjailemassa sitä. Se näytti kohtausta, kun Padmé puhui näystä, jossa hän kuolisi synnytykseen. Luke ja Leia olivat tämän jälkeen vielä tiedottomia Padmésta, mutta kuulivat Vanhan Tasavallan senaattori Amidalasta.

Myöhemmin Luke näki muistiinpanoja, joissa Padmé keskusteli Anakinin ja Obi-Wanin kanssa.

40 jYt hänen tyttärenpoika Jacen Solo matkusti ajassa taaksepäin vuoteen 19 BBY nähdäkseen, miksi Anakin oli kääntynyt pimeälle puolelle. Kun hän sai selville, että hän teki sen Padmén vuoksi, tuli hän itsekin näistä syistä sithiksi.

Persoonallisuus ja ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuningatar Amidala Naboon voittojuhlissa
En anna sinun luovuttaa tulevaisuuttasi minulle.
―Padmé Anakinille

Padmé pisti vanhemmiltaan saadut opit syvälle sydämeensä ja elämänsä aikana hän jatkoi aina sen tekemistä, mikä oli hyväksi Naboon kansalle ja muille Tasavallan ihmisille. Hänen siskonsa kyseli häneltä joskus, milloin tämä tekee viimeiset hyvät tekonsa. Hän ei usein katsonut omaa parastaan, kuten silloin kun hän luopui suhteestaan Ian Lagoon tullessaan Naboon kuningattareksi. Hän asetti aina muiden hyvinvoinnin omansa edelle. Hän yritti parhaansa mukaan parantaa hajoavaa Tasavaltaa sen viimeisinä vuosina. Hänen tyyliinsä kuului demokraattisuus, joka johtikin hänet kuningattareksi. Hän ei halunnut pettää kansaansa ja kausiensa päätyttyä hyväksyi Jamilian ottavan hänen paikkansa. Hänen kansansa piti häntä hyvin tärkeänä heille, sillä hän limitoi monarkkienkin vallan vain kahteen kauteen. Amidala otti nämä periaatteet käyttöön pian, kun hänestä tuli kuningatar hyvin nuorella iällä. Hän oli oikeudenmukainen ja vastuullinen henkilö, joka oli aina vahvasti sen puolella, mikä oli oikein. Hän yritti vahvasti saada apua senaatista ja Gunganeilta kun hänen kotiplaneettansa saarrettiin. Amidala halusi itselleen täydellistä turvaa ollessaan senaattorina, sillä hän oli jatkuvasti murhayrityksien kohteena. Omat turvallisuuspelot vaivasivat häntä, mutta Padmé inhosi silti poislähtemistä Tasavallan armeijan luomisen aikaan.

Padmé viettää jonkin aikaa Anakinin kanssa.

Hän osoitti vahvan tahtonsa silloinkin, kun kertoi Anakinille, ettei heidän suhteensa onnistuisi, sillä se olisi vaaraksi molempien urille. Hän näki kuinka vaikea siitä tulisi, ja kuinka paljon potentiaalia he tarvitsisivat. Padmé yritti saada Anakinin huomaamaan, miten asia oli, mutta turhaan. Kun he selvisivät Geonosisista, he eivät enää pidätelleet rakkauttaan, vaan menivät naimisiin.

Jopa silloin hän pysyi uskollisena ja lojaalisena senaattorina, ja vakuutti Anakininkin olemaan jedeille samankaltainen - silloinkin, kun hän välttämättä halusi keskeyttää jedin uransa ja tulla Amidalan luokse. Hän oli ylpeä miehestään ja kun kuuli tämän sankariteoista kloonisodissa, oli niistä iloinen, vaikka usein pelkäsikin jedin turvallisuuden puolesta. Amidala uskoi, että hänen pitäisi pysyä uskollisina jedeille, jopa silloin, kun he käyttivät häntä omana vakoojanaan. Hän ei aluksi uskonut Obi-Waniin, kun tämä kertoi Anakinin liitosta sitheihin. Hän todella halusi olla uskomatta väitteeseen, mutta matkasi kuitenkin Mustafariin ottamaan selvää. Saatuaan totuuden selville, hän ei rehellisesti uskonut Anakinin pystyvän enää palaamaan valoisalle puolelle, mutta yritti kuitenkin. Anakin alkoi kuulostaa raivokkaalta, kun hän näki Obi-Wanin ja ajatteli, että Padmé oli palkannut tämän tappamaan Anakinin ja melkein kuristi vaimonsa kuoliaaksi.

Viimeisillä sanoillan Padmé uskotteli, että Anakinissa olisi vielä jotain hyvää, mutta kukaan ei uskonut häntä. Vasta 4 jYt Luke Skywalker todisti sen.

Kulissien takana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Padmé Amidalan roolia esitti Natalie Portman episodi I, II, ja III:ssä. Haastattelussaan "Inside the Actor Studios" - ohjelmassa Portman mainitsi, että kuullessaan ensimmäistä kertaa käsitteen Tähtien sota -trilogia, hän ei tiennyt eroa "Star Warsin" ja "Star Trekin" välillä.

Portman jäi pois ensimmäisestä Pimeän uhan kuvaussessiosta koulutentin vuoksi.

Tuntematon näyttelijätär näytteli Padméa holokuvissa, jotka voi löytää episodi II:n poistetuista kohtauksista.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oikeastaan Padmén ensimmäinen esiintyminen Tähtien sota - maailmassa tapahtui sarjakuvassa The Last Command 5, joka julkaistiin noin vuosi ennen Episodi I:tä. Tuohon aikaaan, kun tätä sarjakuvakirjaa tehtiin, näiden Galaksin erityisen tärkeiden kaksosien äidin näyttelijän paikka päätettiin, joten sarjakuvan tekijät päättivät asettaa hänen ystävällisen luonteensa sen taustalle. Vaikka tämä jotenkin viittaa siihen, että Leia ei tuntenut ikinä äitiään, Padmén virallinen ensimmäinen esiintyminen Tähtein sota - universumissa oli The Last Command 5:dissä.

Tähtien sota: Episodi VI – Jedin paluussa Endorilla Leia kertoo Lukelle muistoistaan äidistään kuolemassa synnytykseen, ja kuvaili hänet ystävälliseksi, kauniiksi ja surulliseksi. Kun Sithin kostossa Leian ollessaan vastasyntynyt Padmé kuolee, ei ole selvää, miten Leialla on nämä muistot (on puhuttu, että Leia voisi tuntea nämä äitinsä merkit Voiman kautta, muttei tämä kuitenkaan ole täysin varmaa). Toinen selitys on, että Padmé itse olisi ollut kyky voimaan kun hän oli raskaana. Sithin Kosto:n novelliversiossa lähteet viittaavat todella tähän; varsinkin silloin, kun Padmé ja Anakin kommunikoivat keskenään (Anakin Jedineuvoston kammiosta ja Padmé kodiltaan). On myös mahdollista, että Leia näki hänestä hologrammikuvan. Tämä ongelma on korjattu Sithin kosto:n juniorinovellissa, jossa kerrotaan vastasyntyneen Leian katselleen ympärilleen ja yrittäen panna muistiinsa kaikki yksityiskohdat.

Tähtien sota: Episodi VI – Jedin paluu:n novelliversiossa kerrotaan, että Obi-Wan vei Leian ja hänen äitinsä Alderaanille kaksosien syntymän jälkeen ja taas Sithin kosto:ssa Padmé kuolee pian synnytyksen jälkeen.

Tähtien sota: Episodi I – Pimeä Uhka -elokuvan romaaniversiossa Anakinin näki näyn, jossa Padmé johti armeijaa kohti mustaa miestä (Darth Vaderia).

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sana "Padmé" on sanskritin kieltä, joka tarkoittaa "lootuskukkaa" ja taas "Amidala" tarkoittaa "Amitabhaa", joka on hengellinen ilmaisu.

Egyptin kielellä, "Nabirye" tarkoittaa "kaksosien äitiä". Padmén oma sukunimi, Naberrie esiintyy homonyymissä.

Vaikka hän nai Anakin Skywalkerin 22 BBY, hän ei ikinä ottanut Skywalkeria sukunimekseen, ettei Anakin eroaisi jedeistä ja ettei avioitumisen paljastaminen toisi heille heikkouksia.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaanonittomat esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian mediatiedostoja tämän artikkelin aiheesta:
Kuvat · Sitaatit

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Greedopedian logo Padmé Amidala Greedopediassa, Tähtien sota -huumoriwikissä